2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 5.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 5.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pūce atstādina Ušakovu no Rīgas mēra amata pienākumu pildīšanas; Koknese vēlas iegūt pilsētas statusu; un Latvijas iedzīvotāji desmit baļļu skalā savai dzīvei dod 7 ar mīnusu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce izdevis rīkojumu par Nila Ušakova atstādināšanu no Rīgas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas, liecina informācija, kas pēc pusnakts parādījās oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Pūces rīkojumā uzskaitīti vairāki Ušakova kā Rīgas mēra un kā pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" kapitāla daļu turētāja pārstāvja izdarīti pārkāpumi. Pūces rīkojumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā 30 dienu laikā no tā publicēšanas. Iepriekš Ušakovs norādījis, ja tiks atstādināts, tad lēmumu pārsūdzēs. Tāpat arī Ušakovs iepriekš sacījis, ka Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumus uz atstādināšanas laiku varētu pildīt mēra vietnieks Oļegs Burovs.  


Līdz ar administratīvi teritoriālo reformu, kuru Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija plāno publiskot 10. aprīlī, novadus koncentrēs ap attīstības centriem – pilsētām, un bez lauku teritorijām varētu būt tikai Rīga un Jūrmala, tā intervijā sabiedrisko mediju portālam sacījis pašvaldību lietu ministrs Juris Pūce. Jaunajā modelī novadus koncentrēs ap attīstības centriem – pilsētām. Taujāts par pilsētnovadu veidošanu, ministrs pauda, ka pieeja ar deviņām republikas pilsētām ir savu laiku pārdzīvojusi un pienācis laiks veidot vienotu teritoriju.  


E-veselībā sistēmas lietotāji – ģimenes ārsti, slimnīcu pārstāvji un citi veselības aprūpē iesaistītie - atklājuši un iesaka koriģēt vismaz 50 kļūdas. Daļu notām labos par valsts, daļu par Eiropas fondu naudu. Bet daļu no atklātajām nepilnībām cer mainīt e-veselības trešajā kārtā, kuras izveidei tērēs vēl 5 miljonus eiro. 


Turpinām ziņas


Kokneses novadā noslēgusies publiskā apspriešana par novada pilsētas statusa noteikšanu Kokneses ciemam. Vietvara uzskata, ka, vērtējot pēc Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā noteiktajiem kritērijiem, Koknese atbilst pilsētas statusam, pašlaik ciematā ir vairāk nekā 2000 iedzīvotāju. Turklāt Koknese ir kultūras, tūrisma, sporta un komercdarbības centrs ar attīstītu inženierinfrastruktūru un ielu tīklu. Līdz šodienai Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļai jāapkopo sabiedriskās apspriedes rezultāti, iesniedzot tos domē. Apkopotos publiskās apspriešanas rezultātus plānots apstiprināt novada domes 24.aprīļa sēdē.


Valsts autoceļu tīklā ir sākusies būvdarbu sezona un autobraucējiem jārēķinās, ka vietām jau ir ieviesti satiksmes ierobežojumi. Tajā skaitā arī uz Daugavpils apvedceļa posmā no Kalkūniem līdz Sventei notiek segas pārbūves darbi. Būvdarbu zonā ir četri luksoforu posmi un tās izbraukšana prasa pusstundu. Tāpat arī plānojot savus braucienus reģionos, autovadītājiem ir jāņem vērā, ka pavasara atkušņa un nokrišņu laikā atsevišķos grants autoceļu posmos ir iestājies šķīdonis un tiek ieviesti autotransporta masas ierobežojumi. Patlaban pagaidu masas ierobežojumi šķīdoņa dēļ ir ieviesti 801 posmā visā valsts teritorijā. Visvairāk masas ierobežojumu ir Cēsu apkārtnē – 114 posmos, Jēkabpils apkārtnē – 61 posmā un Madonas apkārtnē 49 posmos.


Un vēl


Pagājušā gadā ar savu dzīvi ļoti apmierināti bija 15,3% Latvijas iedzīvotāju, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie ienākumu un dzīves apstākļu aptaujas dati. Vienlaikus vidēji apmierināti ar savu dzīvi 2018.gadā bija 58,3% Latvijas iedzīvotāju, bet neapmierināti - 26,4% iedzīvotāju. Kopumā Latvijas iedzīvotāji vecumā no 16 gadiem apmierinātību ar savu dzīvi vērtēja vidēji ar 6,7 ballēm no 10. Tajā skaitā visaugstākā apmierinātība ar dzīvi bija jauniešiem vecumā no 16 līdz 24 gadiem, savukārt, iedzīvotājiem kļūstot vecākiem, apmierinātība samazinājusies. Ja katrs ceturtais jaunietis sniedza augstāko apmierinātības vērtējumu, tad tikai katrs desmitais seniors pēc 75 gadiem sniedza šādu atbildi.



Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas deputāti šodien dosies izbraukuma sēdē uz Līvāniem un Daugavpils novadu. Plānots, ka Līvānos deputāti apmeklēs Latgales speciālās ekonomiskās zonas uzņēmumu “Light Guide Optics International”, kas nodarbojas ar optisko šķiedru, tās izstrādājumu un mehānisko detaļu ražošanu un projektēšanu. 


Reaģējot uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju, ka no 1. aprīļa Latvijā tiek likvidēti 7 steidzamās medicīniskās palīdzības punkti, tajā skaitā Līvānu slimnīcā, pašvaldība informē, ka tāda paša līmeņa medicīnisko palīdzību kā steidzamās medicīniskās palīdzības punktā turpmāk būs iespēja saņemt Līvānu slimnīcas Uzņemšanas nodaļā. Slimnīcas vadītājs Vadims Krimans norāda, ka visas 24 stundas diennaktī Līvānu slimnīcas Uzņemšanas nodaļā būs iespējams saņemt tāda paša līmeņa medicīnisko palīdzību un pie tiem pašiem speciālistiem kā līdz šim. Tās ir konsultācijas un steidzamā medicīniskā palīdzība vieglāku saslimšanu gadījumos, ja cilvēks sajuties slikti ārpus ģimenes ārsta vai attiecīgā speciālista darba laika. Iedzīvotājiem nekas nemainīsies, būtībā mainīsies tikai nosaukums, jo finansējumu, kas iepriekš tika piešķirts Steidzamās medicīniskās palīdzības punktam, Veselības ministrija novirzījusi Uzņemšanas nodaļai.


Ja jums ir laba ideja, ko esat gatavs īstenot kopā ar domubiedriem līdz 7. maijam plkst. 17:00 iesniedziet pieteikumu Mazo grantu projektu konkursam un saņemiet Līvānu novada domes līdzfinansējumu līdz 1000 eiro apmērā. Iesniegt projektus var gan biedrības, gan nereģistrētas iedzīvotāju iniciatīvas grupas. Papildu informācija, vēršoties pie Līvānu novada Plānošanas un attīstības daļas vadītājas Baibas Vucenlazdānes, tālr: 29226382, e-pasts: baiba.vucenlazdane@livani.lv  Plašāk par konkursu lasiet pašvaldības mājaslapā.


Turpinām ziņas

Jau otro gadu Līvānu 2.vidusskolas skolēni iesaistās Starptautiskajā skolu bibliotēku projektā „Baltu literatūras nedēļa“. Tā ir veltīta Starptautiskajai bērnu grāmatu dienai. Šogad to koordinē Kauņas Vitauta Dižā universitāte Lietuvā. Projekta mērķis ir organizēt kaimiņvalstu kultūras iepazīšanu. 
Šogad projektā iesaistījās 5. klašu skolēni un viņu dzimtās - krievu valodas skolotāja Svetlana Možajeva. Lasīšanai skolēni izvēlējās Petra Cvirkas literārās pasakas “Vilks ciemos” un “Atjautīgā lapsa”.  Skolēnu pasakām zīmētās ilustrācijas tika apkopotas prezentācijā un nosūtītas uz Lietuvu. 


Līvānu novada pašvaldīoba informē, ka sakņu dārzu, kas atrodas Līvānu pilsētā, nomas līgumus 2019. gadam varēs pagarināt no 1. maija. Nākot uz pašvaldību pagarināt līgumu, līdzi jāņem apliecinājums par 2018. gada nomas maksas samaksu un personas apliecinošs dokuments. Līgumus varēs pagarināt pie priekšsēdētāja padomniece juridiskajos jautājumos Renātes Šmukstes pašvaldības 212.kabinetā. 


No 6. līdz 8. aprīlim Līvānos, Latgales mākslas un amatniecības centrā norisināsies Dizaina un amatniecības hakatons, kas tiek organizēts ar mērķi veidot platformu turpmākai stikla mākslinieku, dizaineru un menedžeru sadarbībai ilgtermiņā. Hakatons jeb tehnoloģiju maratons ir pasākums, kas ilgst 48 stundas. Līvānu novada dome piedalās projektā kā asociētais partneris. Hakatons norisināsies Latgales mākslas un amatniecības centrā 6.- 8.aprīlī un tā laikā jaunie mākslinieki, dizaineri, kultūras speciālisti ģenerēs idejas saistītas ar Līvāniem - Līvānu stikls un Līvānu tematiskais soliņš. Rezultāts būs skatāms prezentācijā 8.aprīlī domes sēžu zālē.


Un vēl


Ceturtdien, 11.aprīlī Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā notiks tikšanās ar fantāzijas romānu autori Lindu Nemieru, pasākums notiks Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā projektā “Es un Tu bibliotēkā”.  Linda Nemiera (Dreimane) ir viena no autorēm, ar kuras darbiem aizsākās “jaunais fantāzijas vilnis” latviešu literatūrā. Nemieras romāns “Vilcenes stāsts” par divām maģiski apdāvinātām māsām savaldzināja gan jaunus, gan gados ne  tik jaunus latviešu lasītājus. Lindas Nemieras romāni ir klasiska pilsētas fantāzija ar detektīvelementiem, sarakstīti vieglā, ironiskā stilā, kuros atpazīstama mūsdienu Latvijas dzīve.



Radio1 ziņas pulksten 13.00 – 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Ušakovs norāda, ka tiesā varēs pierādīt ministra sastrādātās nelikumības; VID Latvijas iedzīvotājiem jāatmaksā 100 miljoni eiro; un Kūlas ugunsgrēkos šogad jau izdeguši vairāk nekā 1000 hektāru.

No amata atstādinātais Rīgas mērs Nils Ušakovs, kas pārstāv politisko spēku “Saskaņa”, ir pārliecināts, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces, kas ievēlēts no partijas Attīstībai/Par rīkojums par viņa atstādināšanu ir prettiesisks un tiesā varēs pierādīt šī rīkojuma nelikumību. 

Ušakovs “Rīta panorāmā” norādīja, ka rīkojumu parakstīja politiķis no politiskā spēka, kas 2017. gadā pašvaldību vēlēšanās neveiksmīgi mēģināja uzvarēt Rīgas domes vēlēšanās un kuram bija daudz mazāks rīdzinieku atbalsts, nekā Ušakovam un tā esot politiskā sastāvdaļa. Savukārt juridiski rīkojums par atstādināšanu, Ušakova ieskatā, ir “absolūti prettiesisks, argumenti, kuri izmantoti rīkojumā, izskatoties neprofesionāli un absolūti visi apgāžami tiesā”. 

Jau ziņots, kamēr Ušakovs ir atstādināts no amata, mēra pienākumus pildīs viņa vietnieks Oļegs Burovs no politiskā spēka “Gods kalpot Rīgai”. 

Tikmēr politologs Filips Rajevskis Latvijas televīzijai norādīja, ka ministra rīkojums ir loģisks un absolūti gaidāms solis, “pēc visa procesa bija politiski neiespējami, ka būtu cits iznākums”. Rajevskis uzskata, ka Ušakova atstādināšana ir  “nopietns sitiens” un ilgtermiņā ietekmēs arī “Saskaņas” statusu. 

Turpinām ziņas

Eiropas Parlaments vakar apstiprināja jaunus gāzes tirgus noteikumus, kas var apgrūtināt pretrunīgi vērtēt "Nord Stream 2" cauruļvada darbību no Krievijas uz Vāciju. Jaunie noteikumi paredz piemērot Eiropas Savienības enerģētikas tirgus nosacījumus arī cauruļvadiem no trešajām valstīm. Lielāka teikšana paredzēta arī Eiropas Komisijai. Jaunie noteikumi paredz, ka Eiropas Savienības enerģētikas tirgus nosacījumi attiecināmi arī uz trešajām valstīm – cauruļvadiem, pa kuriem gāzi blokam piegādā no valstīm, kas atrodas ārpus bloka. Tas nozīmē, ka gāzes piegādātājs – "Nord Stream 2" gadījumā Krievijas enerģētikas gigants ''Gazprom'' – nevar vienlaikus būt arī gāzesvada operators. Šādi noteikumi varētu samazināt peļņu un projektu padarīt ekonomiski neizdevīgu.


Valsts ieņēmumu dienestā līdz trešdienai bija iesniegtas 596 tūkstoši 606 gada ienākumu deklarācijas par 2018.gadu. No šīm deklarācijām 543 tūkstoši 652 deklarācijas ir saņemtas elektroniski, bet 52 tūkstoši 954 deklarācijas ir saņemtas papīra formātā. Savukārt no šīm deklarācijām 530 000 deklarāciju iesniedzējiem jeb 88,3% iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir jāatmaksā no budžeta, jo izveidojusies nodokļu pārmaksa. Kopējā atmaksājamā summa ir vairāk nekā 100 miljoni eiro. Nodokļa parāds ir izveidojies 66 tūkstoši 606 deklarāciju iesniedzējiem jeb 11,7%. Kopējā nodokļu parāda summa ir 8,39 miljoni eiro. 


Un vēl

Šogad gada pirmajos mēnešos kūlas ugunsgrēku skaits bija ievērojami lielāks, nekā pērn šajā laikā, un izdedzis jau vairāk nekā 1000 hektāru zemes. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Inta Palkavniece norāda, ka šogad reģistrēti jau 850 kūlas ugunsgrēki, bet pērn šajā laikā VUGD reģistrēja aptuveni 500 kūlas ugunsgrēku. Palkavniece atzīmē, ka ne vienmēr kūlas ugunsgrēki izraisīt speciāli, dažreiz tie izceļas nepieskatīta ugunskura dēļ vai citas neuzmanīgas rīkošanās ar uguni dēļ, tāpēc ugunsdzēsēji aicina cilvēkus būt īpaši uzmanīgiem, kā arī sakopt savus īpašumus.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Apsver deviņas iespējamās Nacionālās koncertzāles būvēšanas vietas; Brīvdienās uz koncertiem aicina bērnu ansamblis “Kamolītis” un Jēkabpils katoļu baznīca; un Līdz pirmdienai būs silts, bet pēc tam gaidāms sniegs


Rīgas mēra Nila Ušakova vadībā Rīgas domē pieļauta ilgstoša, sistemātiska, bezkaunīga likumu pārkāpšana, tāšodien, pamatojot mēra atstādināšanu, medijiem sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce. Par konstatētajiem pārkāpumiem Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrija vērsīsies Ģenerālprokuratūrā un Korupcijas un novēršanas un apkarošanas birojā. Pūce norāda, ka pārbaudot, kā Rīgas domes uzraudzījusi sabiedriskā transporta uzņēmumu “Rīgas satiksme”, konstatēta nesaimnieciska, pretlikumīga rīcība, iespējams, noziedzīga izsaimniekošana. Pūce arī uzsver, ka līdz ar rīkojumu par Ušakova atstādināšanu ministrijas uzraudzība par Rīgas domi nebeidzas un ministrija plāno pārbaudīt, vai līdzīga prakse nebija arī citās Rīgas kapitālsabiedrībās.


Jaunākās ziņas no Eiropas Savioenības vēsta, ka Eiropadomes prezidents Donalds Tusks piedāvājis Lielbritānijai "elastīgu" 12 mēnešu ilgu "Breksita" procesa pagarinājumu, pavēstījis kāds augsta ranga avots Eiropas Savienībā. Tuska plāns paredz, ka Lielbritānija varēs ES pamest arī agrāk, ja parlaments apstiprinās "Breksita" vienošanos, taču tam vēl nepieciešama pārējo dalībvalstu līderu piekrišana nākamnedēļ paredzētajā ārkārtas samitā. Tikmēr Lielbritānijā šodien turpinās premjerministres Terēzas Mejas vadīto konservatīvo un opozīcijā esošo leiboristu sarunas par iespējamo izeju no "Breksita" strupceļa.


Laikā līdz 16.maijam notiek plašas arhitektu, pilsētplānotāju, kultūras nozares amatpersonu un citu ekspertu diskusijas par deviņām iespējamām Nacionālās akustiskās koncertzāles būvēšanas vietām Rīgas pilsētas centrā, kā arī atsevišķās teritorijās ārpus tā. Līdz ar to šobrīd izpētē kopumā ir deviņas potenciālās koncertzāles vietas. Konceptuālo ziņojumu par visām potenciālajām Nacionālās koncertzāles atrašanās vietām Rīgas centrākultūras ministrija 23.maijā paredzējusi iesniegt Ministru kabinetā.


Turpinām ziņas


Jēkabpils Bērnu un Jauniešu centra vokālais ansamblis „Kamolītis” ielūdz uz savu 20. jubilejas koncertu „Riti, dziesmu kamolīti!”, kas norisināsies rīt, 6. aprīlī plkst. 16:00 Jēkabpils Tautas namā.  Pirms 20 gadiem Jēkabpils Tautas namā, toreizējā vadītāja Pētera Draneviča ierosināts, tika dibināts bērnu vokālais ansamblis „Kamolītis”. Pirmos gadus “kamolīti ritināja” mūzikas skolotāja Olita Klindžāne-Klinšāne, kopš 2003. gada ansambļa vadītāja ir Iveta Januševska. Ieeja koncertā bez maksas

Jēkabpils Romas katoļu baznīcā svētdien, 7. aprīlī plkst. 12.30, pēc Svētās Mises, visi aicināti uz skaistu koncertu, kura laikā tiks vākti ziedojumi baznīcas ērģeļu restaurācijai. Koncertā tiks izpildīta komponista Džovanni Batista Pergolēzi komponētais skaņdarbs “Stabat Mater” kas latviskā tulkojumā nozīmē “Mātes ciešnas pie krusta”. Skaņdarbu izpildīs Jēkabpils kameransamblis Mārtiņa Berga vadībā. Solo izpildīs Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas maģistrantes, mūsu mūzikas skolas bijušās audzēknes – Diāna Kregere, Laura Purena. Viņām pievienosies Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas patreizējās audzēknes – Marta Urtāne un Krista Fadejeva. 

Un vēl


Līdz pirmdienai laiks Latvijā saglabāsies silts, taču pēc tam kļūs krietni vēsāks un vismaz daļā Latvijas gaidāms sniegs, liecina prognozes. Sestdien joprojām saulains un silts - gaisa temperatūra naktī tikpat kā visā Latvijā saglabāsies virs nulles, vietām austrumos neliels sals, bet dienā gaiss iesils līdz +10..+15 grādiem. Svētdien mākoņu kļūs vairāk un pastāv iespēja, ka šur tur nedaudz uzlīs, lielu mitrumu gan tas nenesīs un sausumu būtiski nemazinās, saglabāies silts, nakts jau bez sala visā Latvijā - temperatūra +2..+7 grādi, diena īpaši silta Kurzemē, kur vietām temperatūra pat pārsniegs +15 grādu atzīmi. Vēl arī pirmdien saglabāsies silts laiks, taču no otrdienas mūsu reģionā laiku ietekmēs neliels ciklons, kas atnesīs nokrišņus un vēsāku gaisu. Prognozes par to, cik zemu noslīdēs gaisa temperatūra un cik ilgi aukstums saglabāsies, vēl ir mainīgas, taču, visticamāk, nedēļas vidū daudzviet Latvijā snigs.

Atstājiet komentāru