2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 3,aprīlī

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 3,aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir partiju jaunākie reitingi? Tiesa liek vēja parku attīstītājam "Winergy" valsts budžetā atmaksāt 2,13 miljonus eiro; un Ko liecina jaunākās sinoptiķu prognozes par laika apstākļiem brīvdienās?

Saeimas deputāti šodien ārkārtas sēdē galīgajā lasījumā lems par 2019. gada valsts budžeta projektu. Tāpat parlaments galīgajā lasījumā izskatīs 14 likumprojektus, kas saistīti ar budžetu. Jau ziņots, ka vispārējās valdības budžeta deficīts šogad plānots 0,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta, bet kopprodukta pieaugums prognozēts 3% apmērā. 2019. gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 9,2 miljardu, bet izdevumi 9,4 miljardu eiro apmērā. 

Valsts policija iegādājusies 40 rokas videoradarus, kas palīdzēs šodien kontrolēt braukšanas ātruma ievērošanu visā Latvijā. Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis informē, ka šie ir jaunākās paaudzes radari, kuri ir precīzāki, nekā iepriekš policijas izmantotie. Jau ziņots, ka šodien  jau piekto gadu pēc kārtas, Valsts policija piedalīsies īpašā 24 stundu akcijā - Eiropas ceļu policijas tīkla rīkotajā ātruma kontroles maratonā. Sākot no jau no pulksten 6.00 rītā, visā valsts teritorijā ceļu policija 24 stundas pievērš pastiprinātu uzmanību atļautā braukšanas ātruma ievērošanai. Statistika liecina, ka ik dienas uz Latvijas ceļiem policisti pieķer vidēji 200 autovadītājus, kuri neievēro atļauto braukšanas ātrumu. 

Jaunākie partiju reitingi liecina, ka Nacionālās apvienības popularitāte noslīdējusi līdz gada zemākajai atzīmei - pieciem procentiem. Jaunākā SKDS aptauja liecina, ka martā visvairāk vēlētāju balsu tiktu Saskaņai – 17,7 procenti. Šīs partijas popularitāte kritusies par 1,3 procentpunktiem. Otrā populārākā partija šobrīd ir – Jaunā konservatīvā ar 8 procentu vēlētāju atbalstu. Arī JKP ir atbalsta kritums par 1,5 procentpunktiem. Tikmēr trešajā vietā popularitātes ziņā ierindojusies Zaļo un zemnieku savienība ar vēlētāju atbalstu - 7,6 procenti. ZZS popularitāte turpina pieaugt un mēneša laikā tai atbalsts palielinājies par 1,7 procentiem. Savukārt partija KPV LV popularitātes ziņā ir pēdējā vietā no Saeimā ievēlētajām partijām un patlaban to atbalsta tikai 4,1 procents vēlētāju.

Turpinām ziņas

Ar Augstākās tiesas lēmumu noraidīt vēju parka attīstītāja SIA "Winergy" kasācijas sūdzību, spēkā stājies spriedums, ar kuru uzņēmumam uzdots atmaksāt valsts budžetā 2 miljoni 134 tūkstoši 307 eiro. Atmaksājamā nauda ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta līdzekļi. Kā norādīts VARAM vakar presei izplatītajā paziņojumā, tiesa atzina, ka "Winergy" nepienācīgi izpildīja līgumu, kas noslēgts starp "Winergy", VARAM un SIA "Vides investīciju fonds" 2011.gada 19.septembrī. Līgums noslēgts par projekta "Vēja elektrostaciju tehnoloģiju iegāde un ieviešana elektroenerģijas ražošanai Popes pagastā "Platenes pļavās"" īstenošanu, un VARAM bija tiesisks pamats to izbeigt, izmaksāto finansējumu atprasot. 

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa vakar piemērojusi 500 tūkstoši eiro lielu drošības naudu pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iepirkumu lietā aizdomās turētajam uzņēmējam Mārim Martinsonam. Martinsona advokāts Didzis Vilemsons aģentūrai LETA norādīja, ka cer iemaksāt drošības naudu tuvākajā laikā, un patlaban jau tiek gādāta nepieciešamā naudas summa.

Un vēl

Nedēļas nogalē un nākamās nedēļas sākumā silts laiks turpināsies un Latvijā sāksies veģetācijas periods, liecina sinoptiķu jaunākās prognozes. Nedēļas otrajā pusē gaisa temperatūra dienās lielākoties būs +10..+15 grādu robežās, bet naktīs gaiss atdzisīs līdz +1..+6 grādiem, vietām Vidzemē un Latgalē tā var noslīdēt līdz 0..-2 grādiem. Laiks saglabāsies pārsvarā saulains un sauss. Jaunās nedēļas sākumā lielu izmaiņu laika apstākļos nebūs. Saskaņā ar Pasaules Meteoroloģijas organizācijas noteikumiem, augšanas sezona jeb veģetācijas periods sākas, kad vidējā diennakts temperatūra sešas dienas pēc kārtas sasniedz vismaz +5 grādus. Pašreizējās prognozes rāda, ka no šodienas līdz nākamajai pirmdienai vidējā diennakts temperatūra būs +5..+10 grādu robežās.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

6. aprīlī plkst. 10 Preiļu Kultūras namā turpināsies labā prakse foto aktivitātēs Latgalē, šoreiz - pievēršoties Latgales fotogrāfu darbības vēsturei. Dati līdz šim nav bijuši apkopoti tik tālu, lai tie būtu ērti un plaši pieejami visiem interesentiem. Ir zināmi pietiekami daudz fotogrāfu no dažādām vietām Latgales vēsturiskajā teritorijā, kuri ir autorizēti ar zīmogiem, spiedogiem vai logotipiem uz fotogrāfijām. Tajā pat laikā informācijas par pašiem fotogrāfiem ir visai maz. Seminārā tiek aicināta ikviena Latgales pašvaldības iestāde un cilvēki sanākt kopā, lai padalītos ar esošo, uzzinātu ko jaunu un apkopot informāciju par saviem amata brāļiem Latgalē. Gala mērķis ir izdot enciklopēdiju par Latgales fotogrāfu darbības vēsturi.

Aprīlī notiks saruna ar uzņēmēju, kura atgriezusies Preiļos. Aprīlī uzņēmēji tiek aicināti uz tikšanos ar Olgu Jermakovu, lai uzklausītu viņas stāstu par iespējām attīstīt vaļasprieku par savu biznesu. Tikšanās notiks 9.aprīlī pulksten 15 Preiļos, Daugavpils ielā 42-21. Obligāta pieteikšanās pa tālruni 26636243, zvanot Inetai Liepniecei.

10. aprīlī Preiļu novada Kultūras centra telpās no plkst. 11 līdz 13 norisināsies Nodarbinātības valsts aģentūras Preiļu filiāles un Preiļu novada domes rīkotais Vakanču gadatirgus. Darba devējiem piedalīšanās Vakanču gadatirgū ir  iespēja prezentēt savu uzņēmumu, veicinot tā atpazīstamību darba tirgū, kā arī atrast piemērotus darbiniekus. Iespēja darba devējam ne tikai klātienē informēt par vakancēm, darba nosacījumiem, karjeras izaugsmes iespējām uzņēmumā, bet arī veikt pirmās darba intervijas ar uzņēmumam piemērotākajiem kandidātiem.

Aicina pieteikties skolēnu nodarbinātības pasākumiem Preiļu novadā. Skolēniem vecumā no 15 līdz 18 gadiem tiek organizēti nodarbinātības pasākumi vasaras brīvlaikā. Vecāki vai aizbildņi aicināti pieteikties Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā vai Preiļu novada pagastu pārvaldēs līdz 15. maijam. Noteikumi un iesnieguma veidlapa pieejami www.preili.lv.

Turpinām ziņas

Tradicionāli šogad jau trīspadsmito reizi aprīļa sākumā Preiļos notiks skrējiens, bet trešo reizi arī soļojums pa Preiļu pilsētas ielām “Cīruļputenis – 2019”! Tāpat kā iepriekšējos gados, tiks gaidīta ne tikai pašmāju skrējēju saime, bet priecāsies arī par visiem skrietgribētējiem no attālākiem novadiem, kuri būs ieplānojuši 13.aprīlī pievienoties mūsu skrējiena cienītāju pulkam. Tā būs lieliska iespēja pārbaudīt savu gatavību seriāla Skrien Latvija Daugavpils un Rēzeknes posmiem, kā arī pārliecināties par ziemā paveiktā efektivitāti pirms garās vasaras sezonas sākuma. Iepazīsties ar nolikumu var Preiļu novada pašvaldības mājaslapā.

1. maijā norisināsies MTB sacensības “Preiļupes līkloči – 2019”. Ar nepacietību aktīvākie velo draugi gaida jaunās riteņbraukšanas sacensību sezonas sākšanos. Pēc gada pauzes arī MTB sacensības “Preiļupes līkloči “ atgriežas sev ierastajā laikā – maija sākumā.
Tradicionāli, ka Preiļu pusē tie ir pirmie starti, kur riteņbraukšanas un fizisko aktivitāšu cienītāji sāk savu MTB jauno sezonu. Sacensību nolikums pieejams www.preili.lv

Un vēl par kultūras pasākumiem


5. aprīlī plkst. 12.00 Preiļu kultūras namā Filma bērniem “LOTE un pazudušie PŪĶI”.

5. aprīlī plkst. 20.00 Aizkalnes tautas nama ansambļa “Visiem dzīves gadījumiem” 5 gadu jubilejas koncerts “LAI DZĪVO SVEIKS”. Pasākumu vadīs vienmēr atraktīvais Juris Vucāns. Jautru, muzikālu un atraktīvu noskaņu garantē draugu kolektīvi! Ieeja bezmaksas.

5. aprīlī plkst. 22.00 Aizkalnes tautas namā BALLE. Par muzikālo noformējumu rūpēsies grupa “Nakts Expresis”. Balle notiks pie galdiņiem.

7. aprīlī Pasaules Veselības dienā Preiļos notiks pasākums visiem vecumiem un interesentiem “Esi vesels! Līmēsim, sportosim, krāsosim, kustēsimies, zīmēsim un priecāsimies! Tiekamies plkst. 11:00 Kārsavas ielā 4.

7. aprīlī plkst. 13:00 Preiļu Kultūras namā, pavasari sagaidot, tiek aicināti mazie Preiļu novada iedzīvotāji vecumā līdz pieciem gadiem piedalīties mazo vokālistu konkursā “Cālis 2019”! Ieeja bezmaksas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils domē darbu sācis pilsētas mēra padomnieks pašvaldības publiskā tēla jautājumos; Viļņā notiek dzelzceļa līnijas “Rail Baltica” projekta globālais forums; un Latvijā paaugstinājies ultravioletā starojuma līmenis.

No 1.aprīļa Jēkabpils domes priekšsēdētājam Raivim Ragainim ir padomnieks publicitātes jautājumos. Šajā amatā uz pusslodzi pieņemts aģentūras Tēls PR vadītājs Ainars Vladimirovs, kas ir arī Jēkabpils domes un pašvaldības iestāžu jaunā logo koncepcijas autors. Raivis Ragainis sarunā ar Radio1 sacīja, ka padomnieks pieņemts darbā uz laiku līdz tiks praksē ieviesta pilsētas jaunā logo stila grāmata. Viņa uzdevums ir - pilsētas publiskās komunikācijas un pilsētmārketinga pasākumu analīze, atbilstoši Jēkabpils pilsētas pašvaldības interesēm un Jēkabpils pilsētas publiskā tēla veidošanas koncepcijai. 

Jēkabpils pašvaldība piedalīsies projektu konkursā atbalsta saņemšanai Zvaigžņu iela rekonstrukcijai, kas izmaksās 1,1 miljonus eiro. Realizējot projektu paredzēts palielināt privāto investīciju apjomu pilsētā, veicot ieguldījumus komercdarbības attīstībai atbilstoši pašvaldības attīstības programmā noteiktajai teritoriju ekonomiskajai specializācijai un balstoties uz komersantu vajadzībām. Mērķi plānots sasniegt, pārbūvējot Zvaigžņu ielu. Ielu paredzēts pārbūvēt 845 metru garumā. Šādā veidā pašvaldība vēlas atbalstīt trīs komersantus, kas izveidos astoņas jaunas darbavietas. Aprēķināts arī, ka projekta īstenošana ļaus piesaistīt privātās nefinanšu investīcijas 500 tūkstoši eiro apmērā.

Turpinām ziņas

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs šodien un rīt piedalās NATO ārlietu ministru sanāksmē Vašingtonā, kas tiek organizēta par godu alianses 70.gadskārtai. Sanāksmes darba sesijās ministri pārrunās eiroatlantiskās drošības aktualitātes un nepieciešamos soļus, īstenojot 2018.gada Briseles samita lēmumus. Starp pasākumiem ārlietu ministram Vašingtonā plānotas arī divpusējas tikšanās ar Latvijas sabiedrotajiem un partneriem. Vašingtona simboliski izvēlēta par jubilejas sanāksmes norises vietu, jo 1949.gada 4.aprīlī ASV galvaspilsētā 12 NATO dibinātājvalstis parakstīja alianses dibināšanas līgumu. 

Viļņā šodien un rīt notiek dzelzceļa līnijas “Rail Baltica” projekta globālais forums, kas pulcēs vairāk nekā 700 vadītāju, lēmumu pieņēmēju, kā arī dzelzceļa, loģistikas, ekonomikas ekspertu un potenciālo piegādātāju no visas Eiropas. Forumā plānots apspriest “Rail Baltica” potenciālu reģiona un transporta infrastruktūras attīstībā Eiropā. 

Tallinas, Helsinku un Turku mēri aicinājuši visas Baltijas jūras piekrastes pašvaldības Igaunijā un Somijā 4.maijā iesaistīties jūras krastu sakopšanas talkā. Aplēsts, ka gandrīz 80% no visiem jūras izskalotajiem atkritumiem ūdenī nonākuši no sauszemes. Šis piesārņojums rada nopietnu apdraudējumu trauslajai ekosistēmai, un īpaši tas attiecas uz plastmasas atkritumiem. Talkas laikā cilvēki aicināti sakopt arī upju ietekas un ūdenstilpes, kas savienotas ar jūru. 18.maijā krasta sakopšanas talku rīkos arī Sanktpēterburga. 

Un vēl

Kopš marta beigām ultravioletā starojuma indekss Latvijā dienas vidū sasniedz trešo līmeni, tādēļ, ilgstoši uzturoties saulē, jāsāk ievērot aizsardzība pret saules stariem. Ultravioletā radiācija visintensīvākā ir dienas vidū, kad saules staru krišanas leņķis ir vislielākais. Ultravioletais starojums pakāpeniski palielināsies līdz jūnija beigām. 

Atstājiet komentāru