2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 2.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 2.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Britu parlaments atkārtoti noraida alternatīvos «Brexit» scenārijus; Lūdz turpmāk vairs nepubliskot konkrētu skolu rezultātus eksāmenos; un Katoļu priesteri Polijā sadedzinājuši grāmatas par Hariju Poteru

Lielbritānijas parlamenta deputāti vakar vakarā atkārtoti noraidījuši četrus “Brexit” īstenošanas variantus. Tie bija izstrādāti kā alternatīva premjerministres Terēzas Mejas panāktajam vienošanās projektam ar Eiropas Savienības institūcijām un dalībvalstīm. Pēc šī balsojuma Eiropas Parlamenta “Brexit” komitejas vadītājs Gijs Verhofstats norādījis, ka gandrīz nenovēršams kļuvis tā dēvētais cietais izstāšanās scenārijs. Britu deputātiem esot tikai dažas dienas, lai varētu mainīt notikumu gaitu.

Saeimas Prezidijs nolēmis trešdien, 3.aprīlī, sasaukt parlamenta ārkārtas sēdi, lai galīgajā lasījumā lemtu par 2019.gada valsts budžetu. Sēdē tiks skatīti likumprojektiem iesniegtie priekšlikumi. Kā ziņots, kopumā šogad budžeta projektam bija iesniegts salīdzinoši mazs priekšlikumu skaits – nepilns simts ierosinājumu. Iepriekšējos gados priekšlikumu skaits bija ievērojami lielāks.

Arī šogad, nu jau piekto gadu pēc kārtas, Valsts policija piedalīsies īpašā 24 stundu akcijā – Eiropas ceļu policijas tīkla rīkotajā ātruma kontroles maratonā. Sākot no trešdienas, 3.aprīļa, pulksten 6.00 rītā visā valsts teritorijā ceļu policija 24 stundas pievērsīs pastiprinātu uzmanību atļautā braukšanas ātruma ievērošanai. Šādas akcijas mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību, ka atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana rada bīstamību drošai ceļu satiksmei.

Turpinām ziņas 

Latvijas Izglītības vadītāju asociācija vērsusies Valsts izglītības satura centrā ar lūgumu turpmāk vairs nepubliskot konkrētu skolu rezultātus eksāmenos. Tāpat tiek lūgts šādus datus neizsniegt arī trešajām pusēm. Saskaņā ar asociācijas priekšlikumu, konkrētu skolu rezultātus saņemtu tikai tās dibinātājs un pati skola, savukārt tam, vai un kā tālāk izplatīt informāciju par savu skolēnu sasniegumiem, vajadzētu būt katras skolas kompetencē.

Nepiekrītot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pārmetumiem, Rīgas mērs tomēr ir sagatavojies savai iespējamajai atstādināšanai no amata. Rīgas domes priekšsēdis Nils Ušakovs  termiņā noteiktajā laikā ir nosūtījis paskaidrojumus vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem, kura pieprasījumu mērs nodēvēja “par juridiski vāju un politizētu”. Taču vienlaikus Ušakovs ir sagatavojies tam, ka pašvaldības pārraugošais ministrs viņu varētu atstādināt no amata. Tādā gadījumā Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumus pildītu vicemērs Oļegs Burovs, savukārt atbildību par līdz šim “Saskaņas” pārvaldītajām jomām kā vairāku uzņēmumu kapitāldaļu turētāja pārstāvis pārņemtu nupat ieceltais otrs vicemērs Vadims Baraņņiks.

Un vēl

Polijā katoļi priesteri svētdien pie vienas no baznīcām Gdaņskā sakurinājuši ugunskuru, kurā sadedzinājuši zaimojošus priekšmetus, tajā skaitā Roulingas grāmatas par burvi Hariju Poteru. Priesteri sociālajā tīklā Facebook publicējuši fotogrāfijas no šī pasākuma un citātus no Bībeles, aicinot ticīgos sadedzināt māņu elkus. Sociālo tīklu lietotāji Polijā uz notikušo reaģējuši pretrunīgi. Daudzi pauduši sašutumu par grāmatu dedzināšanu 21. gadsimtā, bet citi priesteru rīcību aizstāvējuši.



Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Īstenojot Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas atbalstīto projektu "Zaļās infrastruktūras pilnveidošana zemieņu upju ainavā" Zemgalē sākta Latvijā pirmā reģionālā Ainavas un zaļās infrastruktūras plāna izstrāde. Jaunajā dokumentā atspoguļoti normatīvie akti, vadlīnijas, pamatnostādnes un skaidrojumi saistībā ar ainavu tematisko plānojumu, kā arī dabas vērtību un īpaši aizsargājamo teritoriju raksturojums. Apspriežot topošo dokumentu, eksperti izcēluši Zemgales auglīgo līdzenumu, Latvijas lielāko upju Daugavas un Lielupes baseina esamību ar dolomīta un citu iežu atsegumiem krastos, mazo upju sazaroto tīklojumu ar palieņu pļavu daudzveidību, pilskalnus, pilis, muižas un to senos parkus. 

Iedvesmojoties no fonda “1836” un Imanta Ziedoņa muzeja veidotā Latvijas apceļošanas gājiena, Leišmales pašvaldības ir uzsākušas darbu pie jauna pastāvīga pārgājiena tūrisma ceļa izveides. Pēc Imanta Ziedoņa muzeja ierosmes, pierobežas pašvaldības ir apņēmušās iepriekšējos gados veikto ceļu iedzīvināt par pastāvīgu tūrisma ceļu. Šobrīd darba grupā ir iesaistījušies Daugavpils, Ilūkstes, Aknīstes, Viesītes, Neretas un Vecumnieku novadu pašvaldību speciālisti un  sākts darbs pie tūrisma ceļa iezīmēšanas kartē. Sēlijas pierobežas pašvaldības aicina visus interesentus uz kopīgām talkām, lai iedzīvinātu ideju dabā. Talkas paredzēts rīkot Ilūkstes novada Subatē, Neretas novada Ērberģes muižas parkā, Gricgales muižas krogā un Aknīstes novada Gārsenes pagastā. Plašāka informācija par talku norises vietām pieejama Aknīstes novada pašvaldības mājaslapā.

Turpinām ziņas

Šīs nedēļas nogalē visā Latvijā jau vienpadsmito reizi notiks tradicionālo prasmju apguves pasākums “Satiec savu meistaru”. Apmeklētāju izvēlei tiek piedāvātas 155 meistardarbnīcas.
7. aprīlī no plkst. 10.00 -17.00 Madonas novada Sarkaņu pagasta interesentus aicina piedalīties: Pulsa sildītāju adīšanas darbnīcā, pieteikšanās pie meistares Vandas Podiņas pa tālruni 26987948. Celaines aušanas darbnīcā,  pieteikšanās pie meistares Dairas Drozdovas pa tālruni 26438341 un Latviešu kulinārā mantojuma darbnīcā, kur tiks gatavots Slokātnis jeb Meteņu plācenis, Slīkoņi jeb īpaši cepumi – ūdenskliņģeri pēc senām receptēm, pieteikšanās pie meistares Antras Gotlaufas pa tālruni 29455829.

Viesītes novada pašvaldības vadība un speciālisti aicina uz sanāksmēm novada iedzīvotājus, lai runātu par aktuāliem jautājumiem. Tikšanās paredzētas pirmdien, 8.aprīlī, kad ar iedzīvotājiem tiksies Viesītes novada priekšsēdētājs Alfons Žuks un pa;švaldības izpilddirektore Sanita Lūse un  SIA “Viesītes Komunālā pārvalde” vadītāju Māri Blitsonu. Tikšanās norisināsies visas dienas garumā. Pirmā pulksten deviņos Saukas pagasta pārvaldē, pulksten 10 -  Saukas bibliotēkā, 11:00 – Rites pagasta pārvaldē, 12:00 – Elkšņu pagasta pārvaldē. Pēdējā tikšanās paredzēta pulksten 17:30 – Viesītes Kultūras pils kinozālē.

18. aprīlī plkst.10.00 Pļaviņu novada kultūras centrā norisināsies ikgadējais seminārs lauksaimniekiem. Programmā: Valsts ieņēmumu dienesta aktualitātes; Lauku atbalsta dienesta informācija par izmaiņām platību maksājumu pieteikumos, Lauku attīstības plāna pasākumu kārtām jeb projektiem un valsts atbalstu lauksaimniecībā jeb subsīdijām. Tāpat arī paredzēta Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra lopkopības konsultanta informācija par aktualitātēm lopkopības ganāmpulkos - piena un gaļas ražošanā. Plašāka informācija par semināru pieejama zvanot lauku attīstības konsultantei Inesei Eidukai pa tālruni – 29255047.

Un vēl

Nedēļas nogalē - 6.un 7. aprīlī aicina ikvienu dabas draugu uz pavasara “Putnu vērošanas dienām 2019” dabas liegumā “Lubāna mitrājs”. 6.aprīlī notiks pārgājiens uz zivju dīķiem Nagļu ciema apkārtnē, bet 7.aprīlī plānota pastaiga pa Īdeņas zivju dīķiem. Svētdienas pārgājiens būs vairāk piemērots ģimenēm ar bērniem. Abās dienās pārgājieni sāksies pulksten 11tos. Dalība pārgājienos ir bez maksas. Pieteikšanās un sīkāka informācija par pulcēšanās vietām zvanot pa tālruni 29234956 vai rakstot uz epastu lubanamitrajs@gmail.com. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00 – 14.00 – 15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādas prognozē pārtikas cenas? Aizkrauklē paredzētās plastmasas pārstrādes rūpnīcas kaitīgumu vērtēs eksperti; un Krustpils novada pašvaldībā veido Jauniešu iniciatīvu grupu.

Novecojušās cietuma infrastruktūras uzturēšana prasa arvien vairāk budžeta līdzekļu, tāpēc vairs nevar kavēties ar jauna cietuma būvniecību, norāda Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure. Lai arī ieslodzīto skaits desmit gadu laikā ir samazinājies no aptuveni 7 tūkstošiem līdz 3 ar pusi tūkstošiem atbilstošus apstākļus visiem aizvien nav iespējams nodrošināt. Piemēram, Daugavgrīvas cietuma Grīvas nodaļā 19.gadsimtā celtā ēkā vienā kamerā ir vismaz 12 līdz 16 notiesāto. Arī Jēkabpils cietums vairs neesot piemērots un to likvidējot 1980.gadā būvētās kopmītņu tika ēkas varētu tikt pārprofilētas šeit ievietojot kādu citu ieslodzīto kategoriju. Tikmēr izbūvējot jaunu Liepājas cietumu,predzēts likvidēt vismaz trīs vecās ieslodzījumu vietas.

Lai gan gada sākumā vairumam pārtikas produktu Latvijā cenas ir pieaugušas, šā gada turpmākajos mēnešos tām ir tendence saglabāties esošajā līmenī, prognozē Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe. Pēc viņas teiktā, piena produktu cenām šobrīd ir tendence mazliet samazināties, ņemot vērā samērā stabilās piena iepirkuma cenas. Grūti prognozēt esot gaļas cenas turpmākajos šā gada mēnešos, jo tās būs atkarīgas no faktoriem globālajā tirgū. Tomēr kopumā gaļai nevajadzētu kļūt lētākai vai strauji dārgākai. Savukārt maizes cenas šogad palielinājušās ne tikai izejvielu cenu kāpuma dēļ, bet arī tāpēc, ka, neraugoties uz lielo konkurenci Latvijā, tās ilgstoši bija ļoti zemas - maize bija lēta.


Līdz ar Eiropadomes apstiprināto Lielbritānijas izstāšanās termiņa pagarināšanu no Eiropas Savienības līdz 12.aprīlim sūtījumu apmaiņa ar Lielbritāniju līdz norādītajam termiņam paliek nemainīga. Tā kā joprojām nav skaidrības attiecībā uz turpmāko politisko lēmumu par Eiropas  Savienības un Lielbritānijas attiecībām, precīzi nav zināmi arī iespējamie pasta sūtījumu satiksmes modeļi, taču saskaņā ar patlaban pieejamo informāciju kā iespējamie varianti pasta sūtījumu piegādē un saņemšanā no šīs valsts Latvijas pastā  tiek izskatīti divi potenciālie scenāriji: bez vienošanās starp Lielbritāniju un ar attiecīgu vienošanos. Pirmajā variantā tiks piemēroti tie paši nosacījumi, kas ir spēkā ar jebkuru citu valsti ārpus Eiropas Savienības. 


Turpinām ziņas


Aizkraukles novada pašvaldība nosūtījusi oficiālu vēstuli Valsts Vides dienesta Madonas reģionālajai vides pārvaldei, lūdzot pagaidām atlikt B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujas izsniegšanu, informē laikraksts Staburags. Tikai pēc neatkarīgu ekspertu vērtējuma saņemšanas dome spriedīs, vai atļaut Aizkrauklē atvērt SIA “DNS processing” plastmasas atkritumu pārstrādes rūpnīcu. Domes vadība neatkarīgiem ekspertiem lūgusi izvērtēt paredzētās plastmasas atkritumu pārstrādes rūpnīcas ietekmi uz apkārtējo vidi un cilvēku veselību.


Vakar ap vieniem dienā Aknīstes un Neretas ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Tirgus ielu Aknīstē, kur vienstāvu koka dzīvojamā mājā bija izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka deg ēkas bēniņi 45m2 platībā. Ugunsgrēks tika likvidēts ap pusčetriem pēcpusdienā. Savukārt ap pustrijiem naktī  Jēkabpils un Pļaviņu ugunsdzēsēji glābēji devās uz Jāņa Akurātera ielu Jēkabpilī, kur saskaņā ar sākotnējo informāciju dega šķūnis. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka deg malkas šķūnis un garāža, kas atrodas zem viena jumta. Kopējā degšanas platība bija 80m2. Ugunsgrēka dzēšanas darbi noritēja gandrīz līdz sešiem no rīta.

Un vēl

Krustpils novada pašvaldība veido novada Jauniešu iniciatīvu grupu ar mērķi nodrošināt novada jauniešu interešu pārstāvniecību un veicināt jauniešu pilntiesīgu līdzdalību sociālajā, politiskajā un kultūras jomā. Pašvaldības mājaslapā publicētā informācija aicina Krustpils novada jauniešus pieteikties dalībai Jauniešu iniciatīvu grupā. Tajā darbosies novada aktīvie jaunieši vecumā no 13 līdz 25 gadiem, kuri pārstāvēs dažādas izglītības iestādes, pagastus un jauniešu organizācijas un kuri ir gatavi darboties jauniešu un novada interesēs un uzlabot jauniešu dzīvi Krustpils novadā. Pieteikties dalībai Jauniešu iniciatīvu grupā var internetā, saite uz pieteikšanos atrodama pašvaldības mājaslapā. 


Radio1 ziņas pulksten  17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Atsevišķi Saeimas deputāti pieprasa Kariņa demisiju; Būvniekiem būs sods par katru celtnieku, kas darbalaiku neuzskaita elektroniski; un Latvijas spēlfilmu 'Bille' demonstrēs kinofestivālos visā pasaulē.


Atsevišķi opozīcijā esošās “Saskaņas”, Zaļo un Zemnieku savienības, koalīcijas partijas “KPV LV” un arī ārpusfrakciju deputāti iesnieguši Saeimā pieprasījumu par neuzticības izteikšanu premjeram Krišjānim Kariņam, kas pārstāv “Jauno Vienotību”. Deputāti lūdz jautājumu par neuzticības izteikšanu Kariņam iekļaut 11. aprīļa Saeimas sēdes darba kārtībā. 


Latvijas rūpniecībā šogad februārī salīdzinājumā ar 2018.gada attiecīgo mēnesi ražotājcenas pieaugušas par 6,6%, kas ir straujāks kāpums nekā Eiropas Savienībā vidēji, liecina Eurostat publicētie dati. Ražotājcenas februārī salīdzinājumā ar 2018.gada otro mēnesi pieaugušas visās ES dalībvalstīs. Straujāks kāpums pēc Latvijas februārī bijis Kiprā, Rumānijā un Beļģijā, bet Igaunijā ražotājcenas šajā periodā palielinājušās par 3,5% un Lietuvā – par 3,1%. 

Latvijas valdība aprīļa sākumā apstiprinājusi visaptverošas valsts aizsardzības jautājumu koordinācijas darba grupas izveidi, par tās vadītāju ieceļot aizsardzības ministru Arti Pabriku. Darba grupas izveides mērķis ir veicināt nozaru ministriju vienotu izpratni un sadarbību visaptverošas valsts aizsardzības jomā stratēģiskā līmenī. Darba grupu veidos visi nozaru ministri, nodrošinot politiska līmeņa pārraudzību un koordināciju ar visaptverošo valsts aizsardzību saistītos jautājumos. 
Darba grupa visaptverošas valsts aizsardzības koordinācijai Latvijā izveidota, ņemot vērā Skandināvijas valstu un Igaunijas praksi. 


Turpinām ziņas


Veidos sodu sistēmu par pārkāpumiem saistībā ar elektroniskās darba laika uzskaites sistēmu būvniecībā, liecina Ministru kabineta šodien atbalstītie Ekonomikas ministrijas izstrādātie grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Sodi ir paredzēti gan galvenajam būvdarbu veicējam, gan apakšuzņēmējam (darba devējam), lai nerastos situācija, kad šo personu darbību rezultātā tiek veicināts, ka darba ņēmēji nelieto vai nepienācīgi lieto attiecīgo sistēmu. Paredzēts, ka par būvlaukumā nodarbinātai personai noteiktā pienākuma veikt darba laika reģistrācijas nepildīšanu, proti, ieejot būvlaukumā, reģistrēt darba laika sākumu un, izejot no būvlaukuma, reģistrēt darba laika beigas izteiks brīdinājumu vai uzliks naudas sodu.


Sosnovska latvāņa ierobežošanai Jēkabpils teritorijā no pilsētas budžeta tiks novirzīti 4 tūkstoši 200 eiro. Ar latvāni Jēkabpilī invadētas teritorijas apmēram 4,5 hektāru platībā Aizupes, Zvaigžņu, Rīgas, Dzelzceļa, Madonas, Palejas ielā. Ņemot vērā invadēto platību, auga izplatības ierobežošanu organizē un koordinē pašvaldība. Cīņai pret latvāni pašvaldība izmantos ķīmisko un kombinēto apstrādi, liecina domes lēmums. Līdzekļu darbiem piešķirti no dabas resursu nodokļa ieņēmumiem.

Un vēl


Filmu studijas "Deviņi" veidotā pilnmetrāžas spēlfilma "Bille" aktīvi piedalās filmu festivālos gan Eiropā, gan Āzijā. Eiropas filmu festivāla ietvaros Čehijā sadarbībā ar Latvijas vēstniecību tiek organizēti speciāli filmas "Bille" seansi 5. aprīlī Brno un 6. aprīlī Prāgā. Maija beigās "Bille" tiks izrādīta ZLIN filmu festivālā, kas ir lielākais un vecākais Bērnu un jauniešu filmu festivāls pasaulē un šogad notiks jau 59. reizi. Savukārt aprīļa beigās "Bille" dosies uz Āziju, piedaloties FAJR filmu festivālā Irānā.  Tūlīt pēc tam "Bille" atgriezīsies Eiropā, piedaloties Kristiansandas Bērnu filmu festivālā Norvēģijā, kā arī sadarbībā ar Latvijas ģenerālkonsulātu 24. maijā tiks izrādīta Baltijas filmu dienās Sanktpēterburgā.

Atstājiet komentāru