2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 1.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 1.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Turpmāk grāmatvežiem būs nepieciešama īpaša licence; Oktobrī sāks skatīt krimināllietu par naudas piesavināšanos no deju kolektīva "Delveri" un Šodien tiek svinēta Joku diena.

Lielbritānijas parlaments piektdien jau trešo reizi ar 58 balsu vairākumu noraidījis premjerministres Terēzas Mejas panākto "Breksita" vienošanos. Meja jau norādījusi, ka šim balsojumam būs "smagas sekas" un ka Lielbritānijai draud aiziešana no Eiropas Savienības 12.aprīlī bez jebkādas vienošanās, jo nepietiks laika, lai apstiprinātu normatīvos aktus, kas ļautu izvairīties no bezvienošanās "Breksita". Tagad vienīgā iespēja Mejai ir līdz 12.aprīlim lūgt "Breksita" atlikšanu uz ilgāku laiku, taču tad Lielbritānijai maija beigās nāksies piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

No Lielbritānijas oficiālās zāļu kvalitātes kontroles laboratorijas saņemtie rezultāti par “Rigvir šķīdums injekcijām” paraugu pārbaudi liecina par neatbilstībām - “Rigvir” sastāvā ir mazāks vīrusa daudzums, nekā apstiprināts, šīs zāles reģistrējot. Veselības inspekcija sadarbībā ar zāļu valsts aģentūru ir pieņēmusi lēmumu apturēt "Rigvir" izplatīšanu.

Valsts ieņēmumu dienests un Finanšu ministrija gatavo nopietnas izmaiņas grāmatvežiem. Turpmāk šī būs reglamentēta profesija. Lai gatavotu uzņēmumu finanšu atskaites un nodokļu aprēķinus, būs nepieciešama īpaša licence, vēsta raidījums "Nekā personīga". Ierēdņi nepieciešamību skaidro ar Moneyval rekomendācijām un haosu grāmatvežu biznesā. Bet lielākie ieguvēji no licencēšanas būs lielās grāmatvedības firmas. Tām samazināsies konkurence. Zaudētāji būs mazie uzņēmēji un biedrības, kam pieaugs izmaksas grāmatvedībai.

Turpinām ziņas

Latviešu basketbola zvaigzne Kristaps Porziņģis tiek apsūdzēts izvarošanā, kamēr sportista advokāts it kā cietušo sievieti vaino naudas izspiešanā. Kā informē laikraksts "The New York Post", Porziņģis pagājušā gada 7.februārī uz savu dzīvokli Manhetenā uzaicinājis kaimiņieni un viņu izvarojis. Sieviete par notikušo ziņojusi vien vairāk nekā gadu vēlāk, jo Porziņģis neesot samaksājis iepriekš atrunāto naudas summu par klusēšanu, kas bija 68 tūkstoši dolāru  jeb 60 tūkstoši 600 eiro. Savukārt Porziņģa advokāts norāda, ka viņa klients pilnībā noraida izskanējušās apsūdzības. 

Zemgales rajona tiesa Jēkabpilī 10. oktobrī sāks skatīt krimināllietu, kurā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes amatpersona apsūdzēta par tautas deju kolektīva naudas līdzekļu piesavināšanos tūkstoš 808 eiro apmērā. Tiesas publiskotā informācija liecina, ka apsūdzētā lietā ir Linda Matiko-Šķēla. Viņa līdz 2018.gada vidum bijusi Krustpils kultūras nama tautas deju kolektīva "Delveri" biedrības valdes priekšsēdētāja. Laika posmā no 2016. līdz 2018.gadam viņa prettiesiski ieguva un izšķērdēja biedrības naudas līdzekļus, tērējot tos savām vajadzībām.

Un vēl 

Šodien daudzviet pasaulē svin Joku dienu, kad cilvēki viens otram mēdz izspēlēt dažādus jokus.
Līdz šim nav īsti zināms, kāpēc 1.aprīlis ir atzīts par joku dienu. Saskaņā ar vienu teoriju tas ir saistīts ar pavasara atnākšanu, kad daba muļķo pasauli ar mainīgajiem laika apstākļiem. Tomēr visizplatītākais ir uzskats, ka Joku diena radusies līdz ar kalendāru maiņu 1582.gadā, kad tika nomainīts Jūlija kalendārs pret Gregora kalendāru, kuru lieto vēl šodien. Tajā laikā bija cilvēki, kuri Jauno gadu svinēja, kā ierasts, 1.aprīlī, nevis pēc jaunā kalendāra 1.janvārī, tāpēc viņus sauca par "aprīļa vientiešiem" un centās izjokot.  



Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Nacionālā veselības dienesta Zemgales nodaļa informē, ka no šodienas, 1. aprīļa tiek izbeigtas līgumattiecības ar ģimenes ārstu Valēriju Bolotovu. Daktera pacientiem, kuru deklarētā dzīvesvieta ir ārsta darbības pamatteritorijā – Jēkabpils novada Ābeļu, Dignājas un Dunavas pagastā, tiks pārreģistrēti pie ģimenes ārstiem, kas ir līgumattiecības izbeigušā ārsta darbības pamatteritorijas pārņēmēji, t.i., Ābeļu pagasta pacienti – pie Ināras Antonovas, Dignājas pagasta pacienti – pie Anitas Eglītes un Dunavas pagasta pacienti – pie Ivara Eiduka. Pārējie līdzšinējie daktera Bolotova pacienti aicināti reģistrēties pie ģimenes ārsta, kura darbības pamatteritorijā atrodas personas dzīvesvieta.


Kokneses amatierteātris ar Pēra Ulofa Enkvista lugas “Vectēva māja” iestudējumu, piedaloties Latvijas amatierteātru iestudējumu reģionālajā skatē, ieguvis augstāko pakāpi. Kokneses teātris novērtēts ar  49 punktiem un izvirzīts skates “Gada izrāde 2018” finālam Dailes teātrī, kas notiks 27. un 28. aprīlī. Izrādes režisore ir Inguna Strazdiņa, galvenajā lomā pārliecinoši iejuties Reinholds Sprukulis. Lugas pirmizrāde Kokneses kultūras namā notika pagājušā gada sākumā. 

Pļaviņās, starp Rīgas ielas sākumu un Daugavu, jau daudzus gadus iekopti mazdārziņi, kuru skaits šobrīd gan krietni sarucis. Pagājušā gada rudenī pašvaldība no privātpersonas šo zemes gabalu iegādājās un nolēma šeit likvidēt mazdārziņus, aicinot iedzīvotājus atbrīvot teritoriju līdz šī gada aprīļa beigām. Pļaviņu novada domes priekšsēdētājs Aigars Lukss skaidro, ka tas darīts ar mērķi, lai sakoptu šo teritoriju un, iebraucot pilsētā, skats uz Daugavu būtu tīkamāks. Pagaidām šo zemes platību tikai nolīdzinās un iesēs zāli, ar laiku domās, ko tur varētu izveidot. Iedzīvotāji, kuri vēlas arī turpmāk apstrādāt mazdārziņu, aicināti sazināties ar citu privātās zemes īpašnieku karjera rajonā, kur to iespējams darīt.

Turpinām ziņas

Līvānu novada pirmsskolas izglītības iestāde “Rūķīši” 3.un 4.aprīlī organizē Atvērto durvju dienas, kurās vecākiem būs iespēja paviesoties vidē, kurā bērns pavada lielāko dienas daļu. Darboties kopā, vērot, kā bērni uzvedas, līdzdarbojas, jūtas savā grupas vidē un noskaidrot jebkuru interesējošu jautājumu par nodarbībām, dienas gaitu un citām aktuālām tēmām.

Piektdien, 5. aprīlī, no pulksten desmitiem līdz vieniem dienā Līvānos Tautas lietišķās mājkslas studijā “Dubna”, notiks pasākums “Satiec savu meistaru!". Pasākumā būs iespēja satikt meistari Maiju Kulakovu un kopā veidot austas, pītas un pērļotas jostas. "Satiec savu meistaru!" pasākuma būtība ir vēstīt plašākai sabiedrībai par cilvēku, par viņa zināšanām un prasmēm, kas saglabātas un pārmantotas no paaudzes paaudzē.

Svētdien, 7. aprīlī, plkst. 11.00 notiks putnu būrīšu izgatavošanas darbnīca Raiņa muzejā “Tadenava” Jēkabpils novadā. Pasākums norisinās sadarbībā ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību, Dabas aizsardzības pārvaldi un notiks Eiropas putnu vērošanas dienās. Darbnīcu vadīs un ieteikumus sniegs Dabas aizsardzības pārvaldes vecākais inspektors Dagnis Vasiļevskis. Dalībniekiem būs iespēja izgatavot putnu būrīšus zīlītēm, mušķērājiem, kā arī mājas strazdiem! Piedaloties šajā pasākumā līdzi jāņem āmurs. 


Un vēl

Zemessardzes 55. kājnieku bataljons informē, ka 13. un 14. aprīlī Pļaviņu novada "Juču" karjera teritorijā notiks Zemessardzes 55. kājinieku bataljona mācības, kuru laikā tiks izmantota kaujas munīcija. Mācību laikā tiks ievēroti ugunsdrošības noteikumi un veikti nepieciešamie dabas aizsardzības pasākumi. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00 -15.00
Radio1 ziņās klausieties: Līdz ar novadu reformu darbu varētu zaudēt puse vietvaru deputātu; Jēkabpils pašvaldības policija informē, kur pilsētā drīkst novietot auto; un Noskaidrots, kā Latvijas iedzīvotāji izvēlas pārtikas produktus.

Administratīvi teritoriālā reforma, visticamāk, nozīmēs, ka puse pašvaldību deputātu zaudēs darbu, intervijā Latvijas televīzijai sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce. Novadu reformas kritērijus un piedāvājumu, pie kuras pašlaik strādā Pūces vadītā ministrija, varētu publiskot divu nedēļu laikā. Ministrs piebilda, ka deputātu skaita samazinājums varētu neapmierināt 
pašvaldību deputātus.

Nedēļas nogalē reģistrēti 137 kūlas ugunsgrēki, un kopumā degusi 235 hektāru liela platība. Lielākais kūlas ugunsgrēks izcēlies Daugavpils novada Kalkūnes un Laucesas pagastos, kur dega pērnā zāle 30 hektāru platībā. Savukārt Niderkundes ielā Daugavpilī dzēsts 20 hektāru plašs kūlas ugunsgrēks.Tāpat pērnā zāle lielās platībās degusi Ķeguma novada Birzgales pagastā, Dzirciema ielā Rīgā, Preiļu novada Pelēču pagastā un Bauskas novada Brunavas pagastā.
Tieši kūlas degšanas dēļ brīvdienās postā aizgāja arī vairākas ēkas.

Jēkabpils ugunsdzēsējiem brīvdienās bija izsaukums dzēst 12 kūlas ugunsgrēkus. Lielākie no tiem bija sestdien vakarā dzēstais Madonas ielā, kur dega atkritumi neapsaimniekotā angārā 40m2 un kūla 10 hektāru platībā. Svētdien, trijos dienā  Jēkabpils ugunsdzēsēji glābēji devās uz Rīgas ielu, kur dega kūla jeb sausās niedres 5 hektāru platībā un no tām aizdegās un nodega 5m2 liela dārza mājiņa. Platības ziņā lielāko kūlas ugunsgrēku vidū Zemgalē ir arī ugunsgrēks Jēkabpilī Madonas ielā, kā arī ugunsgrēks  4 hektāru platībā – Jēkabpils novada Dignājas pagastā un  3 hektāru platībā – Jēkabpilī Slimnīcas ielā.

Uguinsdzēsēji  atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un bīstama. Tā apdraud īpašumus, cilvēku veselību un dzīvību!

Turpinām ziņas

Iestājoties pavasarim, Jēkabpils pilsētas pašvaldības policijā  aizvien biežāk tiek saņemtas iedzīvotāju sūdzības par transportlīdzekļu novietošanu pilsētas teritorijas esošajos zālienos. Visbiežāk automašīnu vadītāji grēko, novietojot transportlīdzekļus zālienos, kas ir daudzdzīvokļu namu pagalmu teritorijās.  Pašvaldības policija atgādina, ka novietot transportlīdzekļus ir atļauts uz brauktuves, stāvlaukumā, nevis zālienā, tā, lai tas netraucētu citus braucošus transportlīdzekļus. Plašāk par to, kur Jēkabpilī drīkst un kur nedrīkst novietot auto, kā arī kādi sodi pienākas par noteikumu pārkāpšanu plašāk lasiet portālā Radio1.lv.
 
Latvijā pircēji ir ļoti pragmatiski un produktus izvēlas pēc to kvalitātes un cenas attiecības, kā arī ražošanas procesa un produkta sastāva, norāda Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis. Tāpat viņš atzīmē, ka produktu izvēlē būtiska loma ir arī pašiem ražotājiem, jo arī viņu starpā ir ārkārtīgi liela konkurence. Pēc Krūzīša teiktā, arī ražotāji ir spiesti domāt par to, lai viņu produkcijas tirgus cena atbilstu tās vērtībai. Krūzītis uzsver, ka zināma ietekme par labu vai sliktu kāda produkta izvēlei ir arī iepakojumam. Tāpat noteikta loma ir konkrētā ražotāja imidžam. 

Un vēl kāda aprīļa ziņa

1.aprīlī Jēkabpilī, Brīvības ielā avarējis furgons, kas vedis naudu un tās krava – neskaitāmi tūkstoši dažādu nominālu eirozīmju izvēlušās uz ielas braucamās daļas un gājēju ietves. Uz laiku ir slēgta satiksme posmā no Dambja ielas līdz Vecpilsētas laukumam. Finanšu policija informē, ka ir izsaukts jauns naudas furgons, kas Jēkabpilī ieradīsies tuvāko stundu laikā, lai savāktu izbirušo naudu un turpinātu ceļu uz Eiropu. Tikmēr ziņa par izbirušo naudas kravu strauji izplatījusies pilsētā un notikumā vietā patlaban pulcējas ziņkārīgo pūļi. Aculiecinieki stāsta, ka nekad līdz šim savām acīm vienuviet nav redzējuši tik daudz naudas. Lai arī  izbirušo kravu apsargā kārtības sargi, interesentiem nav liegts veidot 1.aprīļa selfijus pie eirozīmju kaudzēm.


Radio1 ziņas pulksten 17.00 – 18.00
Radio1 ziņās klausieties: Sākusies ērču aktivitātes sezona; Latvijas iedzīvotāju laimes indekss sasniedzis vēsturiski augstāko līmeni; un Policija brīdina par jauniem telefonkrāpšanas veidie.


Ņemot vērā to, ka diennakts vidējā gaisa temperatūra jau ilgāku laiku ir daži grādi virs nulles, sākusies arī aktīvā ērču sezona, par ko liecina pirmie šī gada ērču encefalīta fiksētie gadījumi. Marta sākumā veiktā iedzīvotāju aptauja liecina, ka tikai 38% no aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem ir vakcinējušies pret ērču encefalītu, kas vēl joprojām apliecina, ka sabiedrība neapzinās sekas, ko šī slimība var atstāt uz cilvēka dzīves kvalitāti. Ik gadu Latvijā tiek fiksēti aptuveni 200 ērču encefalīta gadījumi. Pastāv maldīgs uzskats, ka, regulāri nedodoties mežā, nav iespējams inficēties ar ērču encefalītu. Gluži pretēji – ērces ir sastopamas arī pilsētas parkos vai māju pagalmos, kuros ir garāka zāle, tāpēc vakcinēšanās ir būtiska ikvienam.

2018. gadā lauksaimniecības cenu indekss palielinājās par 6%, ko galvenokārt ietekmēja augkopības produkcijas cenu indeksa kāpums par 14 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati. Lopkopības produkcijas cenu indekss samazinājās par 4,1%. Augkopības nozarē 2018. gadā, salīdzinot ar 2017. gadu, cenu kāpums bija vērojams gandrīz visiem produkcijas veidiem, ko ietekmēja ražas samazinājums ilgstoša sausuma apstākļos, kā arī graudaugu cenas kāpums biržās.  Gaļas vidējā iepirkuma cena samazinājās par 4,6 % . Piena vidējā iepirkuma cena samazinājās par 7,4 % . Olu vidējā iepirkuma cena palika nemainīga – 7,15 eiro par 100 olām.

Latvijas iedzīvotāju laimes indekss šogad sasniedzis vēsturiski augstāko līmeni, liecina pētījumu aģentūras SKDS aptaujas dati. Šogad janvārī iedzīvotājiem ticis vaicāts, vai kopumā viņi jūtas laimīgi. Laimes indekss rēķināts, balstoties uz atbildēm četru punktu skalā - laimīgs, drīzāk laimīgs, drīzāk nelaimīgs, nelaimīgs. Atbilžu procentuālās vērtības summētas, pirms tam tām piešķirot dažādus īpatsvarus. Laimes indekss var būt robežās no -100 līdz +100.
Janvārī fiksētais laimes indekss sasniedzis atzīmi +41,9, kas ir augstākais rādītājs novērojumu vēsturē. Gada laikā indekss palielinājies par 2,2 ballēm.

Turpinām ziņas

Aizdomās par krāpšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās un dienesta viltojumu mantkārīgā nolūkā Iekšējās drošības birojs aizturējis četras Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonas, tai skaitā vada komandieri, informēja birojs. Noziedzīgs nodarījums īstenots, krāpjoties ar darba laika uzskaiti dienesta dokumentos, rezultātā amatpersonas saņēma darba samaksu par laika periodu, kad faktiski nepildīja savus amata pienākumus. 

Šonedēļ vairāki iedzīvotāji Valsts policijai ziņojuši par telefonkrāpniekiem, kas cenšas piekļūt bankas datiem, tādā veidā iegūstot finanšu līdzekļus. Diemžēl vienā gadījumā zvanītājam tas arī izdevies – no cietušā bankas konta noņemti seši tūkstoši eiro. Policija informē, ka zvanītāji ir ļoti neatlaidīgi un cenšas cilvēkus sazvanīt vairākkārt, lai izkrāptu viņu bankas datus. Policija aicina iedzīvotājus neuzticēt svešām personām savus datus, neatdot personu apliecinošus dokumentus un to kopijas, nevienam neatklāt savu bankas paroli, kā arī šādus datus nesūtīt elektroniskajās vēstulēs un neatklāt mutiski.

Un vēl

Visu darba nedēļu Latvijā saglabāsies sauss un saulains laiks, gaisa temperatūra paaugstināsies par vairākiem grādiem, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs un "Global Forecast System". Trešdien un ceturtdien valsts rietumu un centrālajā daļā dienvidaustrumu vējš brāzmās pastiprināsies līdz 12-17 metriem sekundē. Naktī uz otrdienu gaidāms sals, pēcpusdienā gaisa temperatūra būs tuvu +10 grādiem. Turpmākajās dienās gaiss caurmērā iesils līdz +9..+14 grādiem, naktis nebūs vēsākas par +2..-3 grādiem. Iespējams, nedēļas beigās palielināsies mākoņu daudzums un līs.


Atstājiet komentāru