2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 1.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 1.martā

  • 01 marts 2019 --

Radio1 pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas stājas spēkā izmaiņas ziņošanā policijai par notikumiem Jēkabpilī; Lielbritānijā turpina palielināties iebraucēju skaits no trešajām valstīm; un Krustpils pilī būs skatāma ceļojošā izstāde par Latvijas valsts karoga vēsturi.

Valsts policijas Zemgales reģionālajai pārvaldei turpinot vienotas operatīvās vadības. No šodienas ir slēgti valsts policijas Jēkabpils iecirkņa dežūrdaļas tālruņi un turpmāk informācijas saņemšanu un reaģēšanu uz notikumiem Jēkabpils iecirkņa apkalpojamajā teritorijā nodrošinās Operatīvās vadības nodaļa Jelgavā, kas ir sazvanāma pa tālruņiem 63004200, 63004202 un 67085947. Vienlaikus tāpat kā līdz šim ziņot policijai par notikumiem var arī pa tālruņiem 110 vai 112. Policijā sola, ka pārmaiņas neietekmēs informācijas saņemšanas, kā arī reaģēšanas ātrumu un kvalitāti. 


Ar nekustamo īpašumu saistīti jautājumi un mantojuma lietas – par šīm tēmam interesējušies iedzīvotāji kārtējās Notāru dienas, kas norisinājās šonedēļ. Papildus tam šogad Notāru dienās bija novērojams intereses pieaugums attiecībā uz lietām, kas skar laulāto mantiskās attiecības. Kopumā šogad Notāru dienās iespēju saņemt juridisku konsultāciju bez maksas izmantoja aptuveni 2 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju.

Lielbritānijā turpina palielināties iebraucēju skaits no trešajām valstīm, bet imigrantu skaits no Eiropas Savienības turpina kristies, liecina tūkstoši
 imigrantu no valstīm, kas ir ārpus Eiropas Savienības, un tas ir straujākais kāpums kopš 2004.gada. Savukārt imigrācija no Eiropas Savienības dalībvalstīm sasniegusi zemāko līmeni pēdējo desmit gadu laikā. Vienlaikus par gandrīz piektdaļu palielinājies to Eiropas Savienības pilsoņu skaits, kas sākuši kārtot dokumentus Lielbritānijas pilsonības piešķiršanai. Šis kāpums tiek saistīts ar “Brexit” procesu.

Turpinām ziņas


Jēkabpils reģiona skolām ir iespēja pieteikt Jēkabpils Vēstures muzeja speciālistu sagatavoto lekciju “1949. gada deportācijām – 70”. Šogad 25. martā apritēs 70 gadi kopš 1949. gadā vienas nakts laikā ceļu uz specnometinājuma vietām Sibīrijā uzsāka 42 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju, tai skaitā 10 tūkstoši bērnu. Muzeja sagatavotā lekcija ir stāsts par padomju varas masveida nevainīgu civiliedzīvotāju piespiedu arestiem un pārvietošanu uz Sibīriju, par izpostītiem likteņiem un izjauktām ģimenēm, par 20. gadsimta drūmāko periodu Latvijas vēsturē.

No pirmdienas, 4. marta līdz mēneša beigām Krustpils pils Marmora zālē būs apskatāma Cēsu vēstures un mākslas muzeja ceļojošā izstāde “Sarkanbaltsarkanā Latvijas karoga stāsti”. Par Latvijas karoga dzimteni uzskatām Cēsis, jo 13. gadsimtā Atskaņu hronikā parādās ziņa par cēsnieku sarkanbaltsarkano karogu. Cēsu vēstures un mākslas muzejs sagatavojis izstādi, kurā detalizēti aplūkots, kā no 13. gs. Atskaņu hronikā minētā cēsnieku sarkanbaltsarkanā karoga idejiskā prototipa tika izveidots latviešu tautas un Latvijas Valsts karogs. 

Un vēl

Vakar Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis izdevis rīkojumu “Par aizliegumu atrasties uz Jēkabpils pilsētas administratīvajā teritorijā publiskās vietās esošo ūdenstilpju ledus”. Rīkojums noteic, ka aizliegts atrasties uz Daugavas, Dzirnavu dīķa, Radžu ūdenskrātuves un Kena parka dīķa ledus. Rīkojuma izpildi uzdots kontrolēt Jēkabpils pilsētas pašvaldības policijai.




Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Projekta realizācijas rezultātā, kuru daļēji finansējusi biedrība "Daugavas savienība" un Krustpils novada pašvaldība, tapusi Krustpils novada pašvaldības brošūra “Kur upes un ceļi krustojas” par Krustpils novadu kā unikālas Daugavas ielejas teritorijas sastāvdaļu. Brošūra sastāv no 32 lappusēm, kurās raksturota Krustpils novada pašvaldība, stāstīts par Krustpils novada tautas tērpu, Krustpils novada vēsturi un informācija par katru no Krustpils novada pagastiem – Atašieni, Mežāri, Kūkām, Krustpili, Variešiem un Vīpi, kā arī informācija par izglītības iespējām Krustpils novadā. Tāpat arī vēstīts par novada lepnumu – ezeriem, uzņēmējdarbību un 10 iecienītākajām un interesantākajām tūrisma apskates vietām, ko iesakāa apmeklēt. Informatīvā brošūra papildināta ar fotogrāfijām, tūrisma objektu atrašanās vietas koordinātēm un kontaktinformāciju.

No 22. līdz 24.februārim Valmieras sākumskolā notika Ekoskolu ziemas forums. Tā ir iespēja pedagogiem un skolēniem no visas Latvijas Ekoskolām sanākt kopā, lai apmainītos ar pieredzi un gūtu zināšanas no labākajiem pētniekiem, aktīvistiem un viedokļu līderiem vides aizsardzības jomā. Ne mazāk svarīgi – šādas regulāras tikšanās veicina draudzību un sadarbību Ekoskolu tīklā visas Latvijas mērogā. Forumā piedalījās arī Līvānu novada Jersikas pamatskolas skolēni Angelina Lapšina, Alise Bernāne un skolotāja Anna Greidāne. Foruma trīs dienu programmā bija iekļautas izglītojošas un interaktīvas vides nodarbības, pieredzes apmaiņas sesijas, atraktīvi komandu uzdevumi un saliedēšanās aktivitātes. Ziemas forums aizsāka arī starptautiskās Ekoskolu programmas 25 gadu jubilejas svinības Latvijā. Noslēdzot Latvijas Ekoskolu ziemas forumu jaunieši un pedagogi no Latvijas Ekoskolām , devās demonstrācijā pa Valmieras ielām. Galvenais sauklis: “Maini sevi, nevis klimatu”. 

Pļaviņu novada pašvaldība aicina iedzīvotājus uz tikšanos ar novada domes un pagastu pārvalžu vadību, lai pārrunātu jauno Pļaviņu novada pašvaldības Teritorijas plānojumu 2019. – 2030. gadam un Pļaviņu novada pašvaldības Attīstības programmu 2019. – 2025. gadam, uzklausītu ieteikumus un viedokļus, kā arī aktuālos jautājumus pagastos. Pašvaldība aicina novada uzņēmējus, izglītības, veselības, sociālās aprūpes, transporta, vides, novada nevalstisko organizāciju, kā arī citu nozaru pārstāvjus un interesentus iesaistīties publiskajā apspriešanā, lai vienotos par turpmākās attīstības galvenajiem virzieniem un veicamajām aktivitātēm dažādās nozarēs. Klintaines pagasta pārvaldē tikšanās notiks 4. martā plkst. 18.00; Aiviekstes pagasta pārvaldē tikšanās notiks 6. martā plkst. 18.00; un Vietalvas pagasta pārvaldē tikšanās notiks 11. martā plkst. 18.00.

Turpinām ziņas

Salas novada pašvaldība izsludinājusi konkursu uz ģimenes atbalsta centra “Saulstari” vadītāja pienākumu izpildītāja vietu. Šim amatam tiek meklēts cilvēks, kuram ir otrā līmeņa profesionālā augstākā vai akadēmiskā augstākā izglītība. Tiek norādīts, ka šī amata veicēja galvenie pienākumi būs pārvaldīt Centra “Saulstari” finanšu, personāla un citus resursus; veikt Centrā ievietota bērna aizbildņa pienākumus un pārstāvēt Centra intereses valsts un pašvaldību institūcijās. Amatalga tiek solīta 1110 eiro pirms nodokļu nomaksas. Kandidāti pieteikumus līdz 19.martam var sūtīt elektroniski pa e-pastu: salaspag@salas.lv vai pa pastu pašvaldībai vai iesniegt tos personiski. 

Jau ziņots, ka bijušais ģimenes atbalsta centra ”Saulstari” vadītājs Juris Boķis tika atstādināts no amata, jo tika apsūdzēts par pretlikumīgām darbībām. Zemgales tiesas apgabala prokuratūrai patlaban ir nodota lieta kriminālvajāšanas uzsākšanai pret atstādināto ģimenes atbalsta centra “Saulstari” vadītāju Juri Boķi par dienesta pilnvaru pārsniegšanu. Viņam tiek inkriminēta pilnvaru pārsniegšana, amatpersonas bezdarbība un piespiešana veikt abortu.


Salas novada pašvaldība paziņo, ka tiek rīkota rūpnieciskās zvejas tiesību nomas pašpatēriņa zvejai Daugavā un Pļaviņu ūdenskrātuvē izsole. Tā notiks 12. martā plkst. 10.00 Salas novada pašvaldības ēkā. Izsoles pretendentu reģistrēšanās notiks izsoles dienā. Ar zvejas noteikumiem var iepazītioes Salas novada pašvaldības mājaslapā salasnovads.lv.  

Un vēl

Trešdien, 6.martā, no plkst. 9.00 līdz 13.00 Valsts Asinsdonoru centra Latgales filiāles rīkotā Asins donoru diena Līvānu slimnīcā. Lai asinis būtu derīgas pārliešanai, tiek lūgts dienā pirms procedūras un asins ziedošanas dienā lietot veselīgu uzturu un šķidrumu pietiekamā daudzumā. Treknas jeb hilozas asinis nav iespējams izmeklēt un pārliet pacientam. Dienu pirms asins ziedošanas iesakām uzturā lietot vairāk saknes un augļus. Nav ieteicams ēst  ceptus, piparotus, treknus ēdienus, kā arī lietot jebkuru alkoholu, medikamentus, tai skaitā aspirīnu. Līvānu novada pašvaldība informē, turpmāk pabalsts donoriem, kas tiek izmaksāts personām, kuras ir nodevušas asinis  Līvānu novadā organizētajās donoru dienās SIA „Līvānu slimnīca”, netiks izmaksāts skaidrā naudā, bet gan pārskaitīts uz attiecīgā donora bankas kontu. 



Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
radio1 ziņās klausieties; Lielās noslodzes dēļ VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā radušās problēmas; Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra sāk pieņemt jauno uzņēmēju un biznesa ideju autoru pieteikumus; un Brīvdienās sinoptiķi prognozē vēsu laiku.

Lielās noslodzes dēļ gada ienākumu deklarāciju iesniegšana Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā  šorīt nebija iespējama, liecina VID paziņojums. Patlaban tiek strādāts pie tā, lai atjaunotu EDS pilnvērtīgu darbību.  VID Sabiedrisko attiecību daļā aģentūrai LETA pastāstīja, ka jau dažas minūtes pēc pusnakts EDS tika reģistrēti 26 tūkstoši 500 vienlaicīgu pieslēgumu. Jau vēstīts, ka no šodienas 1.marta VID sāk pieņemt iedzīvotāju gada ienākumu deklarācijas par 2018.gadu. Iedzīvotāji, kuriem gada ienākumu deklarācijas iesniegšana nav obligāta, deklarāciju par pagājušo gadu var iesniegt jebkurā laikā līdz 2022.gada 16.jūnijam. 

No šodienas ziemas riepas transportlīdzeklim vairs nav obligātas, tomēr Valsts policija aicina autovadītājus nesteigties ar to nomaiņu, bet gan izvērtēt situāciju un rīkoties atbilstoši laikapstākļiem. Valsts policija skaidro, ka patlaban laikapstākļi ir nepastāvīgi. Dienas kļūst siltākas un saules stari brīžiem liecina, ka pavasaris jau ir klāt, tomēr naktīs temperatūra var noslīdēt zem nulle grādiem un ceļi kļūt slideni, tāpat arī joprojām bieži snieg un tas apgrūtina braukšanu. Tāpēc policijas darbinieku ieskatā automašīnu īpašniekiem nav jāsteidzas ar riepu nomaiņu. 

Akcīzes nodokļa likmju paaugstināšanas rezultātā no šodienas alkoholiskie dzērieni kļūs dārgāki. Valsts ieņēmumu dienests aprēķinājis iespējamo ietekmi uz alkoholiskā dzēriena cenām mazumtirdzniecībā. Pēc VID aplēsēm, puslitram alus (5%) cena kāps par diviem centiem, pudelei vīna (0,75 l) - par astoņiem centiem, puslitram degvīna (40%) - par 41 centu. 

Turpinām ziņas

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra no šodienas pieņem jauno uzņēmēju un biznesa ideju autoru pieteikumus dalībai inkubācijas programmā piecpadsmit biznesa inkubatoros visā Latvijā, tajā skaitā arī Jēkabpilī. Pirmsinkubācijas programma ir piemērota gan fiziskām, gan juridiskām personām, kuras vēlas izvērtēt savas biznesa idejas dzīvotspēju. Sešu mēnešu garumā tā sniedz dalībniekiem visu nepieciešamo savas biznesa idejas attīstīšanai - aprīkotas darba telpas, mentoru un citu uzņēmēju atbalstu, seminārus un mācības par dažādām uzņēmējiem saistošām tēmām, kas palīdz risināt viņu biznesa izaicinājumus, kā arī vērtīgus kontaktus un dalību lielākajā jauno uzņēmēju kopienā Latvijā. Inkubācijas programmā papildus pirmsinkubācijas atbalstam dalībnieks saņem 50% līdzfinansējumu biznesa attīstībai nepieciešamo pakalpojumu iegādei.



No šodienas līdz svētdienai Starptautiskais izstāžu centrs Ķīpsalā kļūs par iedvesmojošu grāmatu valstību, kurā tiksies rakstnieki, tulkotāji, izdevēji, spēļu ražotāji, mazie un lielie lasītāji. “Latvijas Grāmatu izstāde” Ķīpsalā norisināsies jau 22. reizi. Izstādē piedalīsies 103 uzņēmumi no 8 valstīm. Aktuālo grāmatniecībā “Latvijas Grāmatu izstādē 2019” prezentēs 49 Latvijas grāmatizdevēji. Pirmo reizi izstādē būs aplūkojama arī Ukrainas nacionālā ekspozīcija “Ukrainas grāmata”. Vienlaikus izstādē darbosies četras pasākumu norises vietas: Lielā skatuve, Rakstnieka viesistaba, Jautrā lasītava un Uzvediba.lv darbnīcas. Trīs dienās “Latvijas Grāmatu izstādē 2019” notiks 102 kultūras pasākumi, no kuriem 24 būs jauno grāmatu atvēršanas svētki. Izstādē varēs satikt vismaz 150 autorus.


Un vēl

Sinoptiķi prognozē, ka naktī uz sestdienu gaisa temperatūra austrumu rajonos pazemināsies līdz -8 grādiem pēc Celsija, arī diena gandrīz visā Latvijā pieturēsies neliels sals, bet sestdienas nakts būs vēl vēsāka, termometra stabiņam noslīdot pat līdz -10…-13 grādiem. Nedēļas nogalē atkal pastiprināsies ciklonu darbība. Latviju šķērsos plaša mākoņu zona, kas svētdien nesīs ilgstošus nokrišņus. Ar mitrajām gaisa masām Latvijā ieplūdīs siltāks gaiss, līdz ar to svētdien jau gan dienā, gan naktī gaisa temperatūra būs virs nulles grādem. Nākamās nedēļas pirmajās dienās Latviju šķērsos ciklons no dienvidrietumiem, kas nesīs lietu un slapju sniegu, kā arī brāzmainu ziemeļrietumu vēju. Gaisa temperatūra svārstīsies 0…+6 grādu robežās, tikai naktīs atsevišķās vietās noslīdot zem nulle grādu atzīmes, prognozē sinoptiķi. Nedēļas vidū, Latvijā atkal ieplūstot aukstajām arktiskajām gaisa masām un pastiprinoties anticiklona ietekmei, mākoņu daudzums samazināsies, nokrišņi mitēsies un biežāk uzspīdēs arī saule, bet termometra stabiņš vietām no jauna noslīdēs zem -5…-10 grādu atzīmes.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts gadu sākusi ar vērā ņemamu pārpalikumu budžetā; Meklē iespējas automatizēt siltuma padeves regulēšanu Jēkabpilī, Ķieģeļu ielas mikrorajonā; un Trešdaļai Latvijas iedzīvotāju brīvdienu “pankūku rīti” ir ģimenes tradīcija.

Valsts gadu sākusi ar vērā ņemamu pārpalikumu budžetā. Konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi šogad janvārī bija 975,7 miljoni eiro, bet izdevumi - 802 miljoni eiro, tādējādi veidojot 173,6 miljonu eiro pārpalikumu. Finanšu ministrija informē, ka budžeta pārpalikums šogad janvārī ir līdzvērtīgs pārpalikumam pagājušā gada janvārī, kad tas bija 172,8 miljoni eiro. Lielāko pieauguma daļu nodrošināja ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumi, kas, ņemot vērā atmaksu palielināšanos no Eiropas Komisijas par Eiropas Savienības fondu projektu īstenošanu, bija par 71,1 miljonu eiro jeb 62,7% lielāki nekā pērn attiecīgajā periodā, veidojot 184,5 miljonus eiro. 

Latvijas Pašvaldību savienība iebilst pret Finanšu ministrijas vēlmi šogad mainīt aizņemšanās nosacījumus pašvaldībām, paredzot aizņēmuma saņemšanai 25% pašvaldības budžeta līdzfinansējumu. Šis nosacījums attiektos arī uz aizņēmumiem izglītības objektu būvniecībai vai remontam. Zināms, ka šogad lielākajā daļā pašvaldību plānota būvniecība un remontdarbi izglītības jomā. Latvijas pašvaldību savienības priekšsēdīs Gints Kaminskis norāda, ka investīcijas izglītības infrastruktūrā pašvaldības plāno vairākus gadus uz priekšu, tādēļ nav pieļaujama pēkšņa aizņemšanās noteikumu maiņa, kā rezultātā plānotie būvniecības darbi izglītības objektos var tikt kavēti vai pat apturēti. Kaminskis uzsver, ka pašvaldību 2019.gada budžeti jau ir pieņemti, un līdzekļi līdzfinansējuma nodrošinājumam tajos nav paredzēti. Tāpēc šogad pašvaldībām aizņēmumus izglītības infrastruktūras projektu īstenošanai jāsaņem bez pašvaldības budžeta līdzfinansējuma.

Jaunākajā Baltijas vides stāvokļa novērtējumā secināts, ka atkritumu, cita veida piesārņojuma un klimata pārmaiņu ietekmē jūras vides stāvoklis kopumā nav labs. Savukārt kategorijas, kurās konstatēts labs jūras vides stāvoklis, attiecināmas uz ūdensputniem un zivīm. Pētījumā arī uzsvērts, ka izmaiņas Baltijas jūrā notiek lēni, tādēļ, īstenojot pasākumus jūras vides stāvokļa uzlabošanai, var paiet pat 50 gadi līdz tiks sasniegts vēlamais jūras vides stāvoklis. Pēc vides ministrijas aprēķiniem, lai uzlabotu Latvijas jūras ūdeņu kvalitāti, būtu neieciešams šim mērķim ik gadu atvēlēt vismaz 6,4 miljonus eiro.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī, Ķieģeļu ielas mikrorajona daudzdzīvokļu mājas ir palikušas bez siltummezgliem, kādus iepriekšējo gadu laikā pašvaldība ierīkoja citu pilsētas mikrorajonu daudzdzīvokļu mājās. Siltummezgli palīdz efektīvāk regulēt siltumenerģijas padevi katrā ēkā. Radio1 jau informēja, ka šo problēmu aktualizēja deputāts Broņislavs Ivanovskis, budžeta pieņemšanas sēdē. Sākotnēji viņam Jēkabpils mēra vietnieks Aivars Kraps sacīja, ka pašvaldības vadība nesaskata, ka būtu lietderīgi šait ierīkot siltummezglus, jo tās ir salīdzinoši lielas izmaksas, bet kā zināms šī mikrorajona mājokļu iemītnieku maksājumi par saņemto pakalpojumu ir viszemākie pilsētā. Taču speciālistu skaidrojumi pārliecināja, ka ir nepieciešams rast risinājumu. 


Tiekoties ar žurnālistiem preses konferencē SIA “JK Namu pārvalde” priekšnieks Ainars Vasilis sacīja, ka ir divi varianti, kā risināt situāciju Ķieģeļu ielas mikrorajonā. Viens – ierīkot ēkām automātiskos siltummezglus, otrs – uzstādīt ēkās automātiskās vadības sistēmas. Tas nozīmē, ka regulēšana notiktu no katlumājas un tā būtu automātiskā. Ar trīspusēju krānu regulēšanu, kur  atkarībā no āra temperatūras vai temperatūras starpības tīklā, tiktu regulēta siltumenerģijas plūsma, kas iziet caur māju. Tas būtu automātiskais vadības bloks, tikai bez siltummezgla. Cik tas izmaksā, šobrīd neesotrēķināts, bet tas esot noteikti lētāk, nekā siltummezglu uzstādīšana. Aivars Kraps sacīja, ka par šo jautājumu tiks domāts un pie tā pašvaldība atgriezīsies vasarā.

Un vēl

Otrdien, 5. martā visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā Pankūku diena. Aptauja liecina, ka pankūkas Latvijā ir brīvdienu ēdiens, kas asociējas ar bērnību. Trešdaļai Latvijas iedzīvotāju ir tradīcija brīvdienu brokastīs baudīt pankūkas, savukārt vēl 13% labprāt šādu paražu aizsāktu, liecina veiktā aptauja. Vairums aptaujāto atzīst, ka kopīgs un regulārs “pankūku rīts” ir vērtīga tradīcija, šādi domā – 64% respondentu un tā satuvina ģimenes locekļus – tā uzskata 67% aptaujas dalībnieku.  Pankūkas populārākas ir jaunāku cilvēku brīvdienu ēdienkartē, kā arī Latgalē un Zemgalē dzīvojošajiem, pretstatam kūtrāki pankūku ēdāji ir Vidzemes un Kurzemes iedzīvotāji. Iecienītāko pankūku topa līderi ir plānās pankūkas bez pildījuma, tām seko kartupeļu vai citu dārzeņu pankūkas, plānās pankūkas ar saldu vai sāļu pildījumu, un visbeidzot - klasiskās pankūkas.