2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 28.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 28.februārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Britu likumdevēji atbalsta Mejas jauno plānu, pieļaujot "Brexit" atlikšanu; Nacionālais veselības dienests pārtrauc līgumu ar ģimenes ārstu Valēriju Bolotovu; un Vakar Latvijā dzēsti trīs kūlas ugunsgrēki

Lielbritānijas likumdevēji vakar atbalstījuši premjerministres Terēzas Mejas nule kā pārskatīto plānu par izstāšanos no Eiropas Savienības, ar kuru lielākas kļuvušas iespējas, ka "Brexit" varētu tikt atlikts. Likumdevēji apstiprinājuši trīs soļu plānu, ar kuru premjerministre iepazīstināja otrdien un kas viņai dotu vairāk laika risināt sarunas par vienošanos, kuru viņa ar Eiropas Savienību panāca pērn. Ja Mejai neizdosies gūt likumdevēju atbalstu pārstrādātajam vienošanās variantam līdz 12.martam, likumdevēji balsos 13. un 14.martā par izstāšanos no Eiropas Savienības bez vienošanās vai arī par "Brexit" atlikšanu.

Ilmāra Rimšēviča atjaunošana Latvijas Bankas prezidenta amatā likusi no jauna apsvērt veidus, kā kukuļņemšanā apsūdzēto amatpersonu atlaist no darba. Rimšēviču amatā iecēla Saeima, taču par iespējām viņu nomainīt pirms termiņa deputātu viedokļi dalās. Iespējams, par pamatu Rimšēviča atstādināšanai varētu kalpot fakts, ka Satversmes aizsardzības birojs pērn anulējis viņa pielaidi valsts noslēpumam.  Likums “Par valsts noslēpumu” paredz pielaides anulēšanas gadījumā personu vai nu pārcelt citā amatā, kur ar slepeniem dokumentiem nav jāstrādā, vai arī atbrīvot no amata. To jāveic iestādes vadītājam, kurš arī nosaka, kuriem amatiem pielaide vajadzīga. Rimšēviča gadījumā iestādes vadītājs ir viņš pats, savukārt Saeimas iespējas kaut ko darīt ir ierobežotas. Rimšēviča sešu gadu pilnvaru termiņš noslēgsies šī gada 21.decembrī.

Pēc Latvijas lauksaimnieku domām pērn labākais notikums lauksaimniecības nozarē ir valsts atbalsts par 2017.gada lietavu radītajiem zaudējumiem, savukārt kā sliktākais notikums 2018. gadā –  ilgstošais sausums vasarā un tā radītās sekas, liecina rezultāti Swedbank pētījumā, aptaujājot lauksaimniecības nozares pārstāvjus. Aptauja atklāj, ka pēc lauksaimnieku domām 2018.gadā labāko notikumu vidū ierindojas vēl arī tādi notikumi, kā, piemēram, samazinātā PVN likme 5% apmērā svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem; Latvijas simtgades noskaņās rīkotais lielnotikums Lauki ienāk pilsētā; kā arī simtgades Lielā Talka. Savukārt par pērnā gada sliktāko notikumu lauksaimnieki ir vienisprātis —  pārliecinošs vairākums, nosauc ilgstošo sausumu 2018.gada vasarā. Latvijas platuma grādiem tik netipisks karstums nebija pieredzēts pēdējos 20 gadus. Aptaujātie lauksaimnieki kā sliktākos notikumus min arī Āfrikas cūku mēri un meža ugunsgrēkus.

Turpinām ziņas

Latvijas Darba devēju konfederācija pasniegusi balvas "Dari un mācies - viss tikai sācies!", kas veltīta labāko darba vidē balstītu mācību un mācību prakšu uzņēmumu godināšanai. Par labāko mācību prakses uzņēmumu  Zemgalē atzīts Jēkabpils uzņēmums SIA "Sedumi". Latvijas darba devēju ģenerāldirektore Līga Meņģelsone norāda, ka rezultāti, kas sasniegti pēdējo divu gadu laikā, lieliski apliecina, ka mūsu darba devēji plāno un rīkojas ilgtermiņā, un tieši tādi uzņēmumi ir visvērtīgākais stabilas un veiksmīgas tautsaimniecības pamats.

Nacionālā veselības dienesta Zemgales nodaļa informē, ka no  1. aprīļa tiks izbeigtas līgumattiecības ar Jēkabpils poliklīnikas ģimenes ārstu Valēriju Bolotovu. Tas nozīmē, ka viņa praksē reģistrētajiem pacientiem jāmeklē sev jauns ģimenes ārsts. Veselības dienests informē, ka pacienti, kuru deklarētā dzīvesvieta ir ārsta darbības pamatteritorijā – Jēkabpilī, Jēkabpils novada Ābeļu, Dignājas un Dunavas pagastā, tiks pārreģistrēti pie ģimenes ārstiem, kas ir līgumattiecības izbeigušā ārsta darbības pamatteritorijas pārņēmēji. Paredzēts, ka Ābeļu pagasta pacienti tiks piereģistrēti pie ārstes Ināras Antonovas, Dignājas pagasta pacienti - pie Anitas Eglītes  un Dunavas pagasta pacienti - pie Ivara Eiduka. Pārējie ārsta Valērija Bolotova pacienti aicināti reģistrēties pēc izvēles pie tā ģimenes ārsta, kura darbības pamatteritorijā atrodas personas dzīvesvieta. 

Un vēl

Vakar līdz plkst.20 Latvijā dzēsti trīs kūlas ugunsgrēki, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) apkopotā operatīvā informācija. Līdz ar to kopš 21.februāra, kad tika dzēsti šosezon pirmie kūlas ugunsgrēki, valstī reģistrēti jau 35 sausās zāles degšanas gadījumi. Pērn visa gada garumā Latvijā tika dzēsti 2088 kūlas ugunsgrēki, bet 2017.gadā – 2253. Ugunsdzēsēji atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un administratīvi sodāma. Tā apdraud cilvēku īpašumus, veselību un dzīvību. Kūlas dedzināšanas rezultātā izdeg lauki, nodeg ēkas un cieš vai pat iet bojā cilvēki. Kūlas dedzināšana nodara būtisku kaitējumu dabai un tās bioloģiskajai daudzveidībai.

Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

23. februārī, Zasas kultūras namā notika vokālo ansambļu skate, kuru rīkoja Jēkabpils novada izglītības un kultūras pārvalde, sadarbībā ar Zasas kultūras namu. Vokālie ansambļi uzstājās trijās kategorijās: senioru vokālais ansamblis, sieviešu vokālais ansamblis un jauktais vokālais ansamblis. Skatē piedalījās 2 vokālie ansambļi no Aknīstes, 5 no Jēkabpils, 3 no Krustpils, 2 no Salas un 2 no Viesītes novadiem, kā arī 1 vokālais ansamblis no Jēkabpils pilsētas Krustpils kultūras nama un 1 no Neretas novada, kopā 16 kolektīvi. Plašāk par skates rezultātiem lasiet Salas novada pašvaldības mājaslapā.

Aizkrauklē notiks bezmaksas baltu – zemgaļu un sēļu – tūrisma mārketinga apmācības. Zemgales Plānošanas reģions  tās organizē projektā “Starptautiskais kultūras maršruts “Baltu ceļš””. Pirmās divas apmācību dienas ir semināri, bet trešā diena – pieredzes apmaiņa uz  “Baltu ceļš” tūrisma objektiem. Reģistrēšanās mācībām līdz 8.martam. Dalība ir bez maksas un jebkuram interesentam. Linku uz reģistrāciju var atrast Salas novada pašvaldības mājaslapā.

Kokneses novada dome no  1. līdz 31. martam veiks publisko apspriešanu ar mērķi noskaidrot Kokneses novada iedzīvotāju viedokli par novada pilsētas statusa noteikšanu Kokneses ciemam. Kokneses bagātās vēstures lappuses liecina, ka piecu gadsimtu garumā tā nesusi pilsētas vārdu. 1277. gadā Koknese ieguva pilsētas tiesības, no 14. līdz 17. gadsimtam bija Hanzas savienība pilsēta. 1932. gadā Koknesei piešķīra biezi apdzīvotas vietas jeb ciema statusu. No 1958. līdz 1990. gadam Koknese bija pilsētciemats, pēc tam Kokneses pagasta centrs Aizkraukles rajonā. Pēc administratīvi teritoriālās reformas 2009. gadā kļuva par Kokneses novada centru. Vērtējot pēc Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā noteiktajiem kritērijiem, Koknese atbilst pilsētas statusam, jo ir vairāk kā 2000 iedzīvotāju, ir kultūras, tūrisma, sporta un komercdarbības centrs ar attīstītu inženierinfrastruktūru un ielu tīklu. Iedzīvotāji aicināti paust viedokli vai vēlas Koknesei pilsētas statusu.

Turpinām ziņas

Latgales pašvaldību vadītāji ieceri atcelt braukšanas maksu maz izmantotos vietējās nozīmes autobusu maršrutos vērtē neviennozīmīgi. Pašlaik grūti prognozēt, vai maksas atcelšana maz izmantotos vietējās nozīmes autobusu maršrutos paaugstinās iedzīvotāju mobilitāti, turklāt ir citas akūtākas problēmas, kas gaida risinājumu, uzskata vairāki Latgales novadu vadītāji. Vārkavas novada domes priekšsēdētāja Anita Brakovska sacīja, ka iedzīvotāji jau ir pielāgojušies esošajiem sabiedriskā transporta maršrutiem, "jo ir jau bērni, mazbērni, zemnieki, kaimiņš kaimiņu paņem līdzi". Tāpēc viņai nav pārliecības, ka, ieviešot bezmaksas transportu, iedzīvotāji to izmantotu biežāk. Pēc viņas domām, svarīgi, lai nesamazina vismaz tos autobusus, kas brauc pašlaik. Turklāt, Satiksmes ministrijai (SM) būtu vairāk uzmanības jāpievērš valsts ceļu stāvoklim, jo tas novada teritorijā ir kritisks. Arī Latgalē ir zemnieki un citas saimniecības, kas šos ceļus izmanto un maksā valstij nodokļus, tāpēc mazākos novadus nedrīkst atstāt novārtā, uzskata Brakovska.

Līvānos šonedēļ notiek ielu apgaismojuma pārbaudes darbi, lai lokalizētu elektrības kabeļu bojājumu posmus. Lai veiktu šos darbus, arī diennakts gaišajā laikā attiecīgajos ielu posmos tiek ieslēgts ielu apgaismojums. Nākamnedēļ tiks atvesta speciālā elektrības kabeļu bojājumu noteikšanas laboratorija, kura precīzi noteiks kabeļa bojājuma vietu, lai varētu veikt remontdarbus. Lai lokalizētu bojājumu vietas arī mazajās Līvānu pilsētas ielās, pašvaldība aicina iedzīvotājus ziņot par ielu apgaismojuma problēmām, rakstot uz e-pasta adresi: ainars.skromans@livani.lv.

Un vēl

25.februārī Viesītes novada pašvaldības policija sadarbībā ar Valsts policiju ar mērķi veikt makšķerēšanas noteikumu ievērošanas kontroli, veica kārtējo reidu Viesītes novada, Viesītes ezerā. Pretī publiskajām peldvietām otrā krastā tika konstatētas bez uzraudzības atstātas 11 un pretī “Pērlītei” 6 ar dzīvo zivtiņu neatļautās makšķerēšanas ierīces. Uz vienas bija uzķērusies līdaka, kura tika atbrīvota. Makšķerēšanas rīki tika izņemti, uzsāktas Administratīvās lietvedības. Pārbaudīti pieci makšķernieki. Viesītes novada pašvaldības policija atgādina, ka līdakas drīkst ķert vēl tikai šodien, jo no rītdienas 1.marta, stājas spēkā aizliegums šo zivju zvejošanai.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija starp pasaules līderēm līdzvērtīgu ekonomisko iespēju nodrošināšanā sievietēm; Pieņem jaunu likumu komercnoslēpuma aizsardzības stiprināšanai; un Iniciatīvu par darba nedēļas saīsināšanu līdz 32 stundām izvērtēs Nacionālā trīspusējās sadarbības padome.

Pensiju indeksācija nav paredzēta, lai būtiski palielinātu pensijas apmēru vai nodrošinātu papildu atbalstu, komentējot Latvijas Pensionāru federācijas ierosinājumu veikt pensiju indeksāciju vienādā summā visiem pensionāriem, norādījusi Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore Sandra Stabiņa. Kā iepriekš sacīja Pensionāru federācijas priekšsēdētājs Andris Siliņš, lai uzlabotu mazo pensiju saņēmēju stāvokli, jāpanāk, ka pensiju indeksācija notiek vienādā summā visiem pensionāriem. Tikmēr labklājības ministrijas pārstāve norāda, ka pensiju indeksācijas mērķis ir kompensēt inflācijas ietekmi uz pensijas apmēru, tātad, lai saglabātu piešķirtās pensijas sākotnējo vērtību, nevis lai ievērojami palielinātu pensijas apmēru vai nodrošinātu papildu atbalstu noteiktām personu grupām.

Latvija ir ierindojusies starp sešām pasaules valstīm, kas saņēmušas maksimālo vērtējumu indeksā par līdzvērtīgu ekonomisko iespēju nodrošināšanu sievietēm, izriet no Pasaules Bankas pētījuma "Sievietes, bizness un tiesības 2019: Reformas pēc desmit gadiem". Latvija līdzās Beļģijai, Dānijai, Francijai, Luksemburgai un Zviedrijai Pasaules Bankas vērtējumā ir ieguvusi augtāko vērtējumu - 100 punktus - līdztiesības nodrošināšanā. Tas nozīmē, ka valsts regulējums pētītajās jomās sniedz sievietēm un vīriešiem līdzvērtīgas iespējas. 

ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna tikšanās Vjetnamas galvaspilsētā Hanojā šodien beigusies bez vienošanās par denuklearizāciju. Abiem līderiem bija "ļoti laba un konstruktīva tikšanās," teikts Baltā nama paziņojumā. Tramps pēc tikšanās preses konferencē pavēstīja, ka sarunas beigušās bez vienošanās, jo viņš nav vēlējies atcelt visas sankcijas Ziemeļkorejai, norādot, ka viņam "bijis jāaiziet" no sarunām ar Kimu. Vienlaikus viņš pavēstīja, ka Kims solījis neatsākt kodolizmēģinājumus.  Kima un Trampa tikšanās šodien samita otrajā dienā beidzās ātrāk par ieplānoto un tika arī atcelta iepriekš plānotā kopīga paziņojuma parakstīšanas ceremonija.

Turpinām ziņas

Jēkabpils rajona prokuratūras prokurore tiesai nosūtījusi krimināllietu, kurā persona apsūdzēta par tautas deju kolektīva naudas līdzekļu piesavināšanos 1808 eiro apmērā. Lietu izmeklēja Iekšējās drošības birojs, jo persona strādāja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē. Kā norādīts lēmumā par lietas nodošanu tiesai, apsūdzētā persona bija biedrības valdes priekšsēdētāja un viņas pārziņā bija biedrības naudas līdzekļi. Laika posmā no 2016. līdz 2018.gadam viņa prettiesiski ieguva un izšķērdēja biedrības naudas līdzekļus 1808 eiro apmērā, veicot pirkumus savām vajadzībām, pārskaitot naudu uz savu un radinieka kontu, kā arī izņemot skaidru naudu un izlietojot to savām vajadzībām. Par šo pārkāpumu kriminālatbildība paredzēta Krimināllikuma 179.panta pirmajā daļā, kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.  . Lieta nodota Zemgales rajona tiesai Jēkabpilī.

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma "Komercnoslēpuma aizsardzības likumu". Tāpat galīgajā lasījumā tika pieņemti saistītie grozījumi Civilprocesa likumā, kuru mērķis arī ir komercnoslēpuma aizsardzības stiprināšana. Izmaiņas radīs pamatu efektīvi īstenot tiesību aizsardzību tiesā gadījumos, kad komercnoslēpums ticis nelikumīgi iegūts, izmantots vai izpausts, teikts akceptēto izmaiņu anotācijā. Tiek sagaidīts, ka pieņemtie grozījumi labvēlīgi ietekmēs uzņēmējdarbības vidi, jo palielinās tiesisko noteiktību attiecībā uz komercnoslēpuma aizsardzību.

Un vēl

Saeima vienojās nodot izskatīšanai sociālo partneru veidotajā Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomē iedzīvotāju iniciatīvu par darba dienas saīsināšanu līdz 6,4 stundām. Parakstu vākšana portālā "Manabalss.lv" tika sākta 2016.gada decembrī. Iniciatīvā rosināts samazināt noteikto "normālo darba laiku" uz 32 stundām nedēļā esošo 40 stundu vietā. Vienlaikus pausts aicinājums nesamazināt iepriekš noteiktās brīvās dienas un samazināto darba laiku pirms svētku dienām. Pēc Saeimas lēmuma iedzīvotāju iniciatīva būs kopīgi jāapspriež arodbiedrību, darba devēju un valsts pārstāvjiem, šajā gadījumā no Labklājības ministrijas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijas iekšzemes kopprodukts sasniedz straujāko pieaugumu pēdējo septiņu gadu laikā; un Valsts ugunsdzēsības Latvijā nākotnē plānots iegādāties speciālas videokameras, kas kontrolē, vai autovadītāji krustojumus nešķērso pie sarkanās gaismas; un glābšanas dienests aicina uzmanīties no krāpniekiem.

Latvijas iekšzemes kopprodukts pagājušajā gadā pieaudzis par 4,8%, salīdzinot ar 2017.gadu, sasniedzot straujāko pieaugumu pēdējo septiņu gadu laikā. Statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2018.gadā Latvijas iekšzemeskopprodukts faktiskajās cenās bija 29,524 miljardi eiro. Pēc statistikas pārvaldē vēstītā, piemēram, lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un zivsaimniecībā 2018.gadā pieaugums bija par 3%. Apstrādes rūpniecībā pagājušajā gadā pieaugums bija par 3%. Pērn palielinājās ražošanas apmēri trijās no lielākajām apstrādes rūpniecības nozarēm, katrā par 5%. Tās bija koksnes un koka izstrādājumu ražošana, gatavo metālizstrādājumu ražošana, kā arī datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošana. Būvniecības produkcijas apmēri 2018.gadā Latvijā palielinājās par 22%. Transporta un uzglabāšanas nozarē pieaugums pērn bija par 5%, ko veicināja pasažieru pārvadājumu palielināšanās par 15%. 

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" pagaidu vadītājs Anrijs Matīss turpinās vadīt uzņēmumu, lai arī vēl šorīt no rīta pieļāva iespēju to pamest, ja negūs skaidru atbalstu viņa rosinātajām izmaiņām, - par to viņš paziņoja pēc vairāk nekā stundu ilgas tikšanās ar Rīgas mēru un Rīgas satiksmes akciju turētāju Nilu Ušakovu. Rīgas mērs apgalvoja, ka Matīsam ir viss viņa atbalsts turpināt darbu. Patlaban primārais esot jautājums par uzņēmuma budžetu, par ko rīt plānots runāt akcionāru sapulcē. Viņaprāt, patlaban neesot iemesla runāt par to, ka "Rīgas satiksmei" draudētu stabilitātes problēmas.

Par kukuļņemšanu apsūdzētais Latvijas bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs saņēmis atļauju izbraukt no valsts, lai varētu apmeklēt Eiropas Centrālās Bankas Padomes sēdi, kas plānota 6. un 7.martā. Vaicāta, vai šī valsts amatpersona ir vērsusies pie procesa virzītāja ar lūgumu viņam atļaut izbraukt no valsts saistībā ar gaidāmo Eiropas centrālās padomes sēdi, ģenerālprokuratūras preses sekretāre Laura Majevska portālam "Delfi" norādīja, ka procesa virzītājs apstiprina, ka šāds lūgums saistībā ar savu darba pienākumu pildīšanu tika saņemts un dota atļauja izbraukt no valsts. Jau ziņots, ka Rimšēvičs pēc gandrīz gada prombūtnes trešdien, 27. februārī, dienu pēc Eiropas Savienības Tiesas viņa labvēlīgā sprieduma ieradies darbā centrālajā bankā.

Turpinām ziņas

Valsts policija noskaidrojusi vīrieti, kurš nedēļas nogalē naktī ar interneta veikalā iegādātu lāzera ierīci apžilbināja Nacionālo bruņoto spēku helikoptera pilotu. Aizkraukles iecirkņa policisti noskaidrojuši, ka pārkāpējs ir 1978.gadā dzimis Sunākstes pagasta iedzīvotājs. Vīrietis paskaidrojis, ka ierīci brīvi pieejamā veidā bija iegādājies interneta veikalā un gribējis pārbaudīt lāzera darbību. Vīrietis apzinās, ka rīkojies neapdomīgi un savu rīcību nožēlo.
Vīrietim noformēts administratīvā pārkāpuma protokols un viņam draud 300 līdz 700 eiro liels sods.

Latvijā nākotnē plānots iegādāties speciālas videokameras, kas kontrolē, vai autovadītāji krustojumus nešķērso pie aizliedzošā luksofora signāla, šodien Ceļu satiksmes drošības padomes sēdē atzina Ceļu satiksmes drošības direkcijas pārstāvji. Padome šādu iekārtu iegādei pauda konceptuālu atbalstu, taču uzdeva CSDD sadarbībā ar Valsts policiju tuvākajā laikā veikt detalizētu projekta izstrādi.  Šādas iekārtas vispirms sākotnēji izvietotu Rīgā, pēc tam citviet Latvijā. Autovadītāji par konstatēto pārkāpumu saņemtu paziņojumu līdzīgi kā ar fotoradaru konstatētajiem pārkāpumiem. Patlaban gan nav zināms, kad šīs iekārtas varētu iegādāties.

Un vēl

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam  šodien ziņots, ka vairākiem iedzīvotājiem piedāvāts iegādāties dūmu detektoru par 80 līdz 100 eiro, lai gan oficiālās tirdzniecības vietās vienkāršākie modeļi maksā līdz desmit eiro. Ugunsdzēsības dienests aicina iedzīvotājus neizmantot šo piedāvājumu un dūmu detektorus iegādāties oficiālās tirdzniecības vietās, kur vienkāršākie to modeļi maksā no pieciem līdz desmit eiro. Dienests arī atgādina, ka dūmu detektors ir viens no lētākajiem un efektīgākajiem veidiem kā savlaicīgi pamanīt izcēlušos ugunsgrēku un pasargāt savu dzīvību un īpašumu no postošas ugunsnelaimes.

Atstājiet komentāru