2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 26.februārī

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 26.februārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā joprojām nav izstrādāts  tā saucamais iztikas minimuma grozs; Skolu kvalitātes vērtēšanā grib iekļaut skolēnu izaugsmes un skolēnu-skolotāju sadarbības rādītājus; un Valsts prezidents aicina izvērtēt, kas stāv aiz Levita kampaņas.

Mūsu valsts ir vienīgā Baltijā, kam nav izstrādāts tā saucamais iztikas minimuma grozs, kas zinātniski pamatotu – kāds tad ir minimāli nepieciešamais ienākumu līmenis dzīvošanai Latvijā. Labklājības ministrijā turpinās nu jau trešais mēģinājums iztikas groza tapšanā. Statistika liecina, ka Latvijā nabadzības riskam pakļauti 23,3% iedzīvotāju.  Latvijas pētnieku no akadēmiskās vides secinājumi liecina, ka iztikas minimums parādītu, ka pašlaik pieejamā sociālā palīdzība ir neadekvāti zema. Tāpat arī secināts, ka līdz šim bija katastrofāls politiskās gribas trūkums izstrādāt šo grozu. Savukārt tagad ir bažas, ka tas būs ķeksīša pēc, ja jaunais grozs taps ar novecojušu pieeju. Pētnieki iesaka katras mājsaimniecības veidam aprēķināt minimāli nepieciešamo. Savukārt kā rīkosies jaunā Labklājības ministrijas vadītāja Ramona Petraviča, īsti vēl nav skaidrs. 

Līdz Eiroparlamenta vēlēšanām palikuši trīs mēneši, un pēdējā brīdi plānus mainījuši un no partijas “Saskaņa” saraksta Eiropas Parlamenta vēlēšanās kandidēs arī Rīgas mērs Nils Ušakovs un bijušais vicemērs Andris Ameriks. Pagaidām vēl nav pieņemts lēmums, vai abi startēs no “Saskaņas” saraksta, vai arī tas būs kopējais “Saskaņas - Gods kalpot Rīgai” saraksts. “Saskaņas” valde jau bija vienbalsīgi kandidēšanai ar pirmo numuru izraudzījusies Saeimas deputātu Vjačeslavu Dombrovski, kurš tagad, visticamāk, vairs nekandidēs. Paredzams, ka jau šonedēļ partijas valde apstiprinās jauno kandidātu sarakstu, lai nākamnedēļ to iesniegtu Centrālajai vēlēšanu komisijai.

Arī 13. Saeimā nav atbalsta 16. marta noteikšanai par oficiāli atzīmējamu dienu. Pēc Nacionālās apvienības iniciatīvas vakar strīdīgā datuma statusu pārrunāja koalīcijas partijas, taču, izņemot “nacionāļus”, neviena partija esošo kārtību nevēlas mainīt. Katru gadu 16. martā pie Brīvības pieminekļa nacionāli noskaņoti cilvēki piemin leģionārus – latviešu karavīrus, kas Otrajā pasaules karā nacistiskās Vācijas spēku sastāvā cīnījās pret Padomju savienību. Gājienā uz Brīvības pieminekli tradicionāli piedalās Nacionālās apvienības pārstāvji, kuri nav atteikušies no ieceres strīdīgo datumu iekļaut oficiāli atzīmējamo dienu sarakstā un šo jautājumu aktuializē katru gadu.

Turpinām ziņas

Notāru dienās šodien un rīt visā Latvijā zvērināti notāri sniegs bezmaksas juridiskās konsultācijas. Iedzīvotāji aicināti vērsties pie zvērinātiem notāriem, lai saņemtu padomu un atbalstu sev svarīgos juridiskos jautājumos, tajā skaitā par pilnvarām dažādām dzīves situācijām, mantojuma lietām un mantošanas procesu, darījumiem ar nekustamo īpašumu, ģimenes lietām, kopdzīves jautājumiem u.c. Konsultācijas var saņemt zvērinātu notāru birojos visā Latvijā no plkst.10 līdz 15. Savu jautājumu varēs uzdot arī tiešsaistē Latvijas Zvērinātu notāru klientu portālā latvijasnotars.lv. Tāpat atbildes uz jautājumiem varēs saņemt tiešsaistes diskusijā sociālajā tīklā "Facebook".

Topošajā izglītības iestāžu kvalitātes vērtēšanā izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska vēlas iekļaut skolēnu izaugsmes, kā arī skolēnu-skolotāju sadarbības rādītājus. Šuplinska atgādina, ka kopš 2016.gada iesāktas vairākas reformas un, viņasprāt, patlaban būtu jāstrādā pie tā, lai, nepārtraucot virzību uz kompetenču pieejas ieviešanu skolās, tiktu panākts, ka kvalitātes kritēriji "ir ne tikai uz papīra", bet arī dzīvē. Tāpēc turpmāk kvalitatīvajos kritērijos būs iekļauts arī skolēnu un skolotāju sadarbības spektrs.

Un vēl

Valsts prezidents Raimonds Vējonis nobažījies par to, ka pēdējo nedēļu laikā bieži izskan Egila Levita kā prezidenta amata kandidāta vārds, vēsta latvijas televīzija. Vējonis aicina deputātus domāt par to, kurš varētu finansēt Levita kampaņu. Viņš norāda, ka notiek dažādas kampaņas, atbalstot kādu kandidātu, un tas ir normāls process, taču kā zināms, katru kampaņu kāds atbalsta un arī finansē. Tāpēc Saeimas deputātiem būtu jāizvērtē, kas stāv aiz Levita kampaņas. Pats Vējonis par savu lēmumu, vai kandidēs otrajam termiņam amatā, paziņošot maijā, kad notiek kandidātu iesniegšana. Jau ziņots, ka valsts prezidenta vēlēšanas gaidāmas maija beigās vai jūnija sākumā. Šoreiz Saeimā pirmo reizi Valsts prezidents tiks vēlēts atklātā balsojumā.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra jau septīto gadu rīkotā konkursa "Laukiem būt!" finālā marta beigās par naudas balvu sava biznesa idejas īstenošanai sacentīsies 16 jaunieši četrās dažādās kategorijās. Kategorijā "Uzņēmējdarbības ideja nelauksaimniecības nozarē - pakalpojumu sniegšanā" starp 22 biznesa idejām finālā iekļuva arī Juris Zīmelis no Preiļu puses ar auto virsbūves iespiedumu remontu bez krāsošanas. Kategorijā "Uzņēmējdarbības ideja nelauksaimniecības nozarē - ražošana" starp 11 biznesa idejām finālā iekļuva arī Sintijas Loginas porcelāna darbnīca no Preiļu novada, Ingas Elksnes pindu jeb augu sainīšu un pirtsslotu izgatavošana Madonas pusē, kā arī Evita Biķe ar koka izstrādājumiem no Aizkraukles novada. Par kopējo balvu fondu 20 tūkstoši eiro apmērā jaunieši sacentīsies konkursa finālā 29.martā.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde, kā nozīmīgu restaurācijas piemēru, Eiropas kultūras mantojuma dienās 2019 izvirzījusi UNESCO mantojuma sarakstā iekļauto Strūves ģeodēziskā loka punktu "Arbidāni", Sēlpils pagastā, Salas novadā, kurš restaurēts 2018. gadā. Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde ir izteikusi pateicību Salas novada pašvaldībai par līdzšinējo sadarbību un aicinājusi iesaistīties 2019. gada Mantojuma dienu pasākumu organizēšanā. Eiropas kultūras mantojuma dienas šogad notiks no 13. līdz 15. septembrim. Vienā no šīm dienām Salas novada pašvaldība ir sākusi plānot pasākumu, kas notiks pie Strūves ģeodēziskā loka punkta "Arbidāni".

Lai arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā vēl tikai top jaunā novadu karte, atsevišķas pašvaldības pašas sākušas neformālās sarunas par reformas modeļiem, raksta "Latvijas Avīze". Piemēram, Apes novadam, kurš ir viens no tiem, kas neatbilst novada pastāvēšanas kritērijiem, ir vairāki potenciālie sadarbības partneri. Kad iepriekšējā valdība pieteica sadarbības teritoriju reformas projektu, pašvaldībā rīkotajā aptaujā priekšroka tika dota sadarbībai ar Smiltenes novadu, uz kuru Ape skatās arī tagad. Apes novads  ir izveidots 2009.gadā, un tajā ir Apes pilsēta, Gaujienas, Trapenes un Virešu pagasti. Novads robežojas ar Alūksnes, Gulbenes, Smiltenes un Valkas novadiem. Līdz administratīvi teritoriālajai reformai 2009.gadā tajā iekļautie pagasti un pilsēta bija Alūksnes rajonā, kura 15 pagasti izveidoja Alūksnes novadu. Apes pievienošanās tam ir vēl viena no iespējām. Taču ir vēl trešais sadarbības pretendents - Valkas novads, kas grib nevis visu Apes novadu, bet tikai tā Gaujienas pagastu. Tas, visticamāk, nebūs vienīgais mēģinājums reformas gaitā sadalīt nelielos novadus starp vairākām pašvaldībām.

Turpinām ziņas

Rīt pulksten sešos vakarā Līvānu novada biedrības “Baltā māja” telpās notiks Alfa kursa pirmā tikšanās. Alfa kurss ir nodarbību cikls par kristietības pamatjautājumiem. Alfa kurss ir iespēja ikvienam atklāt un dziļāk izprast kristīgo ticību. Kurss notiek atbrīvotā, saviesīgā, draudzīgā un jautrā gaisotnē. To organizē lielākās kristīgās konfesijas jau 26 pasaules valstīs. Alfa kurss ir bez maksas, bet kursa gaitā būs iespēja ziedot vakariņām. Kurss ir piemērots ikvienam, bet galvenokārt tam, kurš vēlas kaut ko uzzināt par kristietību, vai iepazīt kristietību vairāk.  Kursu organizē Līvānu katoļu draudze.

Koknesē vienā dienā, 18. maijā, notiks divi lieli pasākumi: tūrisma sezonas atklāšana — “Sama modināšanas svētki” un amatierteātru saiets “Pērses krastos”. Šajā dienā paredzēta pasākumiem bagāta tūrisma sezonas atklāšana: pavasara gadatirgus, Tvīda brauciens pa Kokneses ielām, koncerti un zaļumballe. Kokneses parkā notiks Pērses ūdenskrituma prototipa atklāšana. Savukārt amatierteātru saieta pasākumi plānoti Kokneses kultūras namā, Blaumaņa pagalmā, Kokneses pilsdrupās un parkā, kā arī Vecbebros un Iršos. Amatierteātru pieteikumi, lai piedalītos saietā, vēl tiek gaidīti līdz 2. aprīlim. Izdevumus, kas saistīti ar līdzdalību saietā, būs jāsedz pašiem dalībniekiem vai organizācijai, kurā darbojas amatierteātris. 

Un vēl

Kā ik gadu, tā arī šogad, septiņas nedēļas pirms Lieldienām, dienu pirms Lielā gavēņa sākuma tiek svinēti Meteņi jeb Aizgavēnis, tāpēc 3.martā visus gaida ciemos Atašienē uz Meteņa jeb Aizgavēņa svinēšanu! 12.00. Atašienes baznīcā - Aizgavēņa Sv. Mise, 13.00 Atašienes kultūras namā “Annas sāta” pagalmā - Meteņa svinēšana! Dažādas jautras izdarības, Meteņa ugunskura kuršana, dziesmas, danči, rotaļas, sacensības, sildīšanās ar tēju, cienāšanās ar Meteņa biezputru un līdz paņemtajiem našķiem. Īpaši gaidīti tie, kas uz pasākumu ieradīsies maskojušies.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties;Eiropas savienības Tiesa atceļ lēmumu par Rimšēviča atstādināšanu no Latvijas Bankas prezidenta amata; Bruņoto spēku helikoptera pilotu apžilbinātāji tiks sodīti; un Kādi ir lielākie Latvijas iedzīvotāju miega zagļi, kas neļauj izgulēties?

Eiropas Savienības Tiesa ir atcēlusi lēmumu, ar kuru Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs ir atstādināts no amata. Savā spriedumā tiesa norāda, ka pat pagaidu aizliegums pildīt amata pienākumus ir uzskatāms par atbrīvošanu no amata. Rimšēvičs tiesvedībā tiesai apgalvoja, ka viņš nav izdarījis nevienu no viņam pārmestajiem nodarījumiem un ka viņš līdzīgi Eiropas Centrālās bankai uzskata, ka Latvija nav sniegusi nekādus pierādījumus par šiem nodarījumiem. Eiropas savienības tiesa norādīja, ka tiesvedības rakstveida daļas posmā Latvija nav sniegusi nekādus, pat ne sākotnējus pierādījumus apgalvojumiem par korupciju, kas ir bijuši apstrīdētā lēmuma pieņemšanas pamatā. Līdz ar to Tiesa konstatēja, ka Latvija nav pierādījusi, ka Rimšēviča atbrīvošana no amata ir balstīta uz tādu pietiekamu elementu esamību, kuri liecinātu, ka viņš ir izdarījis smagu pārkāpumu attiecīgo statūtu izpratnē. 

Saeimas Krimināltiesību politikas apakškomisijas sēdē šodien iezīmējas konceptuāls atbalsts virzībai uz līdzekļu atzīšanu par nelikumīgi iegūtiem, ja persona nespēs ticami izskaidrot vai pamatot šo līdzekļus likumīgu izcelsmi. Kā skaidroja apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins, attiecīgā norma attieksies uz līdzekļiem, nevis uz personu atbildību. Reizē tiesībsargājošajām iestādēm, konstatējot nelikumīgi iegūtus līdzekļus, būs iespēja paralēli izmeklēt, vai cilvēks, kam pieder šie līdzekļi, ir saistīts ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu atmazgāšanu, norādīja politiķis. Paredzēto izmaiņu izstrāde ir sākuma stadijā, jo sagaidāmas vēl diskusijas un attiecīgu likuma izmaiņu redakcijas sagatavošana apakškomisijā. Ja izmaiņu piedāvājums gūs atbalstu apakškomisijā, jautājums virzītos tālākai izskatīšanai Juridiskajā komisijā.

Tā kā Veselības ministrijai nav jaudas detalizēti sekot līdzi kapitālsabiedrībās notiekošajam, Latvijas slimnīcu uzraudzībai ir nepieciešamas padomes - ne politiskas, bet profesionālas, intervijā aģentūrai LETA sacīja veselības ministre Ilze Viņkele. Viņa saskata fragmentētu pieeju kapitālsabiedrību pārvaldībai. Šī iemesla dēļ plānots noteikt vienotus kvalitātes standartus, salīdzināmas prasības kapitālsabiedrībām, kā arī veicināt kapitālsabiedrību savstarpēju sadarbību. Pēc Viņķeles domām, izmaiņu kapitālsabiedrību pārvaldībā ieviešana ir gribas un profesionalitātes jautājums. Viņa atgādināja, ka Latvija apņēmusies ievērot Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas prasības kapitālsabiedrību pārvaldībā, un slimnīcas nebūšot izņēmums. 

Turpinām ziņas

Personām, kuras ar lāzera staru apžilbināja Nacionālo bruņoto spēku helikoptera pilotus, ir jārēķinās ar sodu, intervijā raidījumā "LNT 900 sekundes" uzsvēra aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Ministrs uzsvēra, ka notikušais ir liela nelietība, kas varēja beigties ar smagu negadījumu. Viņš ir pārliecināts, ka vainīgie tiks atrasti un sodīti. Jau tuvākajā laikā Valsts policijai tiks nosūtīta Nacionālo bruņoto spēku komandiera Leonīda Kalniņa parakstīta vēstule ar pieprasījumu izmeklēt šo gadījumu. NBS paziņojumā medijiem teikts, ka aizvadītajā piektdienā un sestdienā pēc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta lūguma NBS helikopters divas reizes tika iesaistīts gaisa medicīniskajā transportēšanā, pārvedot kritiski smagus pacientus no Daugavpils uz Rīgu. Abas lidojuma reizes, pārlidojot virs Jaunjelgavas novada Sunākstes pagasta, helikoptera virzienā tika raidīts spilgti zaļš lāzera stars, traucējot pilotiem veikt dienesta pienākumus.

Zivju resursu papildināšanai divos ezeros Viesītes novada pašvaldības budžetā atvēlēti 2 tūkstoši 492 eiro. Pašlaik pašvaldība ieplānojusi piedalīties Zivju fonda izsludinātajā pasākumā par zivju resursu pavairošanu, papildinot Viesītes ezeru ar līdaku mazuļiem. Projekta kopējās izmaksas ir teju 2239 eiro, un pašvaldība segs gandrīz 672 eiro. Savukārt "Saukas dabas parka biedrība" ar pašvaldības atbalstu vēlas papildināt zivju krājumus Saukas ezerā. Šim mērķim pašvaldība nodrošinās 1820 eiro līdzfinansējumu. Līdzekļi tiks piešķirti no pašvaldības vides aizsardzības speciālā budžeta.

Un vēl

Puse Latvijas iedzīvotāju cieš no hroniska miega trūkuma, kamēr Lietuvā no miega trūkuma cieš 30% iedzīvotāju, bet Igaunijā - 40%, liecina pētījumu aģentūras "Norstat" pēc IKEA pasūtījuma veiktā aptauja. Aptaujā noskaidrots, ka visvairāk laika no savas dzīves Latvijas iedzīvotāji velta darbam - 80%, miegam - 58%, dzīvei  - 54%. Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju iemieg 10 līdz 30 minūšu laikā, kā galveno iemigšanas traucēkli minot domāšanu par darbu. Aptuveni 70% no aptaujas respondentiem vecumā līdz 40 gadiem apgalvo, ka regulāri cieš no miega trūkuma, savukārt procentuāli tikpat daudz senioru apgalvo, ka ikdienā jūtas labi izgulējušies. Jaunākie iedzīvotāji 18-29 gadu vecumā pret miegu attiecas kā pret dzīves baudu, kamēr iedzīvotāji vecuma grupā, sākot no 60 gadiem, to vērtē kā fizisku nepieciešamību. Kā galvenos miega "zagļus" iedzīvotāji min darbu, kam seko televizora skatīšanās, mājasdarbi un rūpes par bērniem, kā arī interneta lietošana.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Ierobežos skaidras naudas darījumus ar nekustamo īpašumu un automašīnām; Jēkabpilī stipri iereibis vīrietis ar auto taranē veikala sienu; un Alimentu nemaksātājiem nāksies atvadīties no šaujamieročiem.

Zviedrijas "Swedbank" nolēmusi uzticēt veikt izmeklēšanu par Zviedrijas sabiedriskās televīzijas SVT ziņoto, ka ir aizdomas, ka "Swedbank" varētu būt iesaistīta naudas atmazgāšanā caur Dānijas banku "Danske Bank" nevis auditorfirmai EY, bet gan finanšu izmeklēšanas un datu analīzes kompānijai "Forensic Risk Alliance". Pagājušajā nedēļā "Swedbank" paziņoja, ka izmeklēšanu veiks EY, taču tagad tā mainījusi savu lēmumu. Jau vēstīts, ka Zviedrijas sabiedriskās televīzijas pētnieciskās žurnālistikas programma "Uppdrag granskning" ("Misija - izmeklēšana") ziņojusi par aizdomām, ka starp "Danske Bank" un "Swedbank" Baltijas struktūrvienībām laikā no 2007. līdz 2015.gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu jeb 3,8 miljardi eiro. Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību.

Iekšējās drošības biroja nesen aizturētie Latgales kriminālpolicisti, iespējams, pievākuši daļu no kontrabandas cigaretēm un arī paši organizējuši kontrabandu. Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens šodien žurnālistiem paziņoja, ka turpmāk cīņa ar amatpersonu noziegumiem notiks augstākajā līmenī un vairs netiks aizturētas tikai un vienīgi zema ranga iekšlietu dienestu amatpersonas. Jau ziņots, ka Iaizturēja Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļas vecāko inspektoru un Kriminālpolicijas biroja Organizētās noziedzības un noziegumu ekonomikas jomā apkarošanas nodaļas inspektoru. Personas tiek turētas aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, nepatiesu ziņu sniegšanu un stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu.

Ministru kabinets šodien atbalstīja Finanšu ministrijas sagatavotos grozījumus likumā par nodokļiem un nodevām, kas paredz būtiski samazināt darījumu skaitu ar skaidru naudu. Patlaban likumā paredzēts aizliegums veikt skaidrā naudā darījumus, kuru summa pārsniedz 7 tūkstoši 200 eiro. Tomēr Valsts ieņēmumu dienests nereti konstatē, ka nodokļu maksātāji meklē risinājumus, kā samazināt darījuma patieso apmēru, lai tādējādi varētu veikt savstarpējos norēķinus skaidras naudas veidā. Tāpēc rosināts šo summu samazināt līdz 3000 eiro. Tāpat likuma grozījumi paredz, ka fiziskajām personām, kas neveic saimniecisko darbību, nav atļauts veikt skaidrā naudā nekustamo īpašumu atsavināšanas darījumus un transportlīdzekļu atsavināšanas darījumus, kuru summa pārsniedz 1500 eiro.

Turpinām ziņas

Vakar vēlu vakarā kāds stipri iereibis autovadītājs Jēkabpilī iebraucis veikala sienā.  Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Ieva Sietniece informē, ka 1983.gadā dzimušais "Volkswagen Passat" vadītājs aizturēts notikuma vietā, pie veikala Rīgas ielā. Pārbaudot vīrieša izelpu, konstatēts 2,8 promiļu reibums. Autovadītājs policijai skaidrojis, ka gribējis ar automašīnu braukt atpakaļgaitā, bet sanācis tieši pretēji. Cilvēki negadījumā nav cietuši. Par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā vīrietim noformēts administratīvā pārkāpuma protokols, kas jau ir nosūtīts izskatīšanai tiesai. Latvijas Administratīvā pārkāpuma kodekss paredz, ka par šādu pārkāpumu piemēro administratīvo arestu no desmit līdz 15 diennaktīm, uzliek naudas sodu no 1200 līdz 1400 eiro un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz četriem gadiem.

Valdība šodien atbalstīja grozījumus Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, kas paredz uzturlīdzekļu parādniekiem jeb alimentu nemaksātājiem liegt iegādāties un nēsāt šaujamieročus. Tieslietu ministrijas darba grupas locekļi bija vienisprātis, ka nebūtu pieļaujams, ka parādnieks izlieto finansiālos līdzekļus tādām aktivitātēm un hobijiem, kas prasa finansiālus ieguldījumus, vienlaikus nenodrošinot uzturlīdzekļus savam bērnam. Saskaņā ar fonda administrācijas sniegto informāciju uz 2018.gada decembri ir aptuveni 500 uzturlīdzekļu parādnieki, kuriem pieder viens vai vairāki šaujamieroči. Šaujamieroča atļaujas darbības apturēšana netiks piemērota attiecībā uz dienesta ieročiem, līdz ar to ar šādu ierobežojumu netiks pārkāptas personas pamattiesības brīvi izvēlēties nodarbošanos.

Un vēl

Režisors Matīss Kaža meklē aktrisi galvenajai lomā savā topošajā filmā "Kur vedīs ceļš", liecina ieraksts oficiālajā filmas sociālās vietnes Feisbuk profilā. Filmas veidotāji meklē 15 līdz 19 gadus vecu meiteni galvenajai lomai topošajā jauniešu piedzīvojumu vesternā "Kur vedīs ceļš". Eva ir aristokrātiska, dienvidnieciska izskata jauniete ar plašu emocionālo pasauli. Pieteikums ar fotogrāfiju jāsūta uz e-pastu kurvediscels@gmail.com, iekļaujot nelielu aprakstu par sevi. Iepriekšēja pieredze aktiermākslā nav nepieciešama. "Kur vedīs ceļš" ir piedzīvojumu vesterns jauniešiem, kura darbība norisinās Latvijā 19. gadsimta beigās. No baltvācu barona muižas īsi pirms paredzētajām kāzām pazūd viņa aizbildniecībā uzaugusi 16 gadus veca meitene. Aizdomās par nolaupīšanu tur kādu jaunu latviešu zemnieku puisi un pazudušos jauniešus sāk meklēt barona rokaspuiši, vietējie žandarmi un citi spēki, katrs savu mērķu vadīti. Filmas pirmizrāde paredzēta 2020.gadā.

Atstājiet komentāru