2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 22.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 22.februārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts kontrole un pašvaldību lietu ministrija vienojas stiprināt pašvaldību uzraudzību; Krustpils novada pašvaldības izdevumi ieplānoti par pusmiljonu lielāki nekā pērn; un Policija brīdina par jauniem internetkrāpšanas veidiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce vakar informēja. Ka ar valsts kontrolieri Elitu Krūmiņu ir vienojies stiprināt pašvaldību darbības uzraudzību. Ministrs ar valsts kontrolieri pārrunāja sadarbības pilnveidošanu, līdz šim atklātās nepilnības un arī pārkāpumus vairākās pašvaldībās, kā arī kapitālsabiedrību pārvaldību tajās. Tāpat tikšanās laikā tika pievērsta uzmanība tam, lai kopīgi spriestu par veidiem kā veiksmīgāk uzraudzīt pašvaldību lietu ministrijas pārziņā esošo iestāžu darbu. Valsts kontroliere un ministrs vienojās apmainīties ar informāciju par augsta riska jomām, kurās būtu nepieciešama papildu uzraudzība.

Tā dēvētajā "Krievijas mazgātavas" lietā Vācijā par noziedzīgi iegūtiem atzīti vairāk nekā 40 miljoni eiro un konfiscēti vairāki īpašumi Vācijā, bet Latvijā arestēts viens miljons eiro, kas šajā lietā atzīts par noziedzīgi iegūtu, informē Valsts policija. Latvijas policija saņēma vairākus tiesiskās palīdzības lūgumus no Vācijas tiesībsargājošajām institūcijām, kas bija saistīti ar iespējamu naudas atmazgāšanas noziegumu izmeklēšanu saistībā ar "Trasta komercbanku". Latvijas puse izpildīja vairākus tiesiskās palīdzības lūgumus no Vācijas, divu gadu laikā mūsu valsts veicot virkni izmeklēšanas darbību – gan kratīšanas, gan arī citas izmeklēšanas darbības un pratināšanas. Izmeklēšana ir apjomīga un joprojām turpinās, patlaban nav zināms, kad lietu varētu nodot kriminālvajāšanas sākšanai prokuratūrā.

Zviedrijas un Igaunijas finanšu uzraudzības iestādes sākušas kopīgu izmeklēšanu par iespējamo “Swedbank” saistību ar naudas atmazgāšanu, tajā skaitā caur Dānijas “Danske Bank” Igaunijas filiāli. Igaunijas premjers jau paziņojis, ka nākotnē īpaši jāstrādā pie tā, lai saglabātu valsts ekonomikas caurskatāmību. Tikmēr “Swedbank” akciju cena divu dienu laikā kritusies vairāk nekā par 20 procentpunktiem. Nedaudz mazāks akciju cenu kritums novērots arī “SEB bankai”, “Nordea” un “Handelsbanken”, kas zaudējušas no 0,3 līdz aptuveni trijiem procentiem no akciju vērtības. Taču skandināvu prese jau norāda, ka daudz lielākas nepatikšanas vēl tikai gaidāmas, jo investīciju fonda “Hermitage Capital Management” vadītājs Bils Brauders paziņojis, ka gatavojas iesniegt pret ”Swedbank” sūdzību tiesā. 

Turpinām ziņas

Krustpils novada pašvaldības pamatbudžeta izdevumi šogad ieplānoti 9 miljoni 441 tūkstotis 710 eiro apmērā, kas par pusmiljonu eiro pārsniedz 2018.gada izpildi. Pamatbudžeta ieņēmumi šogad plānoti 7 miljoni 975 tūkstoši 464 eiro apmērā, kas ir par 425 tūkstoši eiro mazāk nekā pērnā gada izpildes rādītāji. Lielāko īpatsvaru no ieņēmumiem veido iedzīvotāju ienākuma nodoklis - 32% -, nākamā lielākā pozīcija ir pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonds, kas nodrošina teju piektdaļu no visiem līdzekļiem. Lielākie izdevumi plānoti izglītības funkciju nodrošināšanai - 32% no visiem izdevumiem -, nākamās lielākās pozīcijas ir izdevumi pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošanai, sociālo funkciju nodrošināšanai. Pašvaldības budžeta, kas trešdien domes sēdē apstiprināts vienbalsīgi, galvenās budžeta prioritātes ir pašvaldības investīciju projektu nodrošināšana, ceļu infrastruktūras uzlabošana, vispārējās vidējās, pamatizglītības un pirmskolas izglītības pieejamības, sociālo vajadzību nodrošināšana, demogrāfijas pasākumu atbalsts, kā arī kultūras, sporta aktivitāšu, brīvā laika pavadīšanas iespēju nodrošināšana ikvienam novadaiedzīvotājam.

Konkursā "Latvijas labākais tirgotājs 2018" apbalvoti pagājušā gada labākie tirgotāji. Šogad pasniegtas kopumā septiņas galvenās balvas. Vienlaikus par uzvarētājiem atzīti 13 uzņēmumi, vēl deviņi uzņēmumi saņēma laureāta diplomus, bet trīs - konkursa fināla dalībnieku diplomus. Galvenā balva piešķirta arī degvielas uzpildes stacijai "Astrate-Nafta" Līvānu novadā. Savukārt starp konkursa uzvarētājiem ir arī degvielas uzpildes stacija "Circle K" Jēkabpilī, un "Benu aptieka 66" Aizkrauklē. Konkursam nominētos uzņēmumus vērtēja Latvijas tirgotāju asociācijas apstiprināta ekspertu komisija, kurā bija iekļauti pārstāvji no iepriekšējos gados konkursā uzvarējušiem uzņēmumiem. Finālam tika izvirzīti kopumā 32 tirdzniecības objekti no 240 pieteiktajiem.

Un vēl

Valsts policija brīdina iedzīvotājus par jauniem internetkrāpšanas veidiem - neeksistējošu kompensāciju internetkrāpnieku upuriem un viltus loteriju. Interneta lietotājiem tiek nosūtītas e-pasta vēstules, ziņojot, ka Starptautiskais Valūtas fonds kompensē zaudējumus internetkrāpšanas upuriem. E-pasta vēstules saņēmējs tiek informēts, ka viņš ir nonācis to personu sarakstā, kuriem starptautiskais valūtas fonds ir gatavs pārskaitīt kompensāciju - 850 tūkstoši ASV dolāru apmērā. Taču, lai saņemtu minēto naudas summu, e-pasta vēstules saņēmējam ir jāsedz administratīvās izmaksas un jāpārskaita 5000 ASV dolāru, kā arī jāsniedz personas dati. Tāpat policija brīdina iedzīvotājus par krāpšanas veidu, kad viltus loterijā piedāvāta iespēja laimēt jaunākos viedtālruņus. Tās mērķis ir panākt, lai iedzīvotājs abonē piekļuvi kādas interneta vietnes resursiem, par ko vēlāk katru mēnesi tiek maksāti 29 eiro. Radot uzticamības efektu, aicinājums piedalīties loterijā tiek izplatīts vienu no lielāko interneta pakalpojumu sniedzēju vārdā.


Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pašvaldība aicina Riebiņu novada iedzīvotājus uz tikšanos ar novada domes priekšsēdētāju, deputātiem, domes speciālistiem un pagastu teritoriālo pārvalžu vadītājiem. Tikšanās notiks 27.februārī pulksten 10 -  Sīļukalna pagasta teritoriālajā pārvaldē, 12. Galēnu pagasta teritoriālajā pārvaldē un 14 – Stabulnieku pagasta teritoriālajā pārvaldē. Savukārt 28.februārī pulksten 12 Rušonas pagasta teritoriālajā pārvaldē. Pulksten 14 - Silajāņu pagasta teritoriālajā pārvaldē un pulksten 16.  – Riebiņu kultūras centra II stāva zālē. Tikšanās laikā pagasta teritoriālo pārvalžu vadītāji informēs par paveikto 2018. gadā, novada iedzīvotāji tiks informēti par 2019. gada budžetu, kā arī tiks atbildēts uz iedzīvotājus interesējošiem jautājumiem.  Ceram uz Jūsu aktivitāti un dalību diskusijās ar novada domes priekšsēdētāju, pagastu pārvalžu vadītājiem, deputātiem un domes speciālistiem.

Akciju sabiedrība "Latgales ciltslietu un mākslīgās apsēklošanas stacija" rīko četru stundu apmācības seminārus. To tēmas - Jaunā zootehniskā regula. Dzīvnieku reģistrēšana ciltsgrāmatā. Audzēšanas programmas, pievienošanās audzēšanas programmām. 2019.gada vaislas buļļu piedāvājums un ciltsvērtības novērtējums. Seminārs norisināsies 27.februārī pulksten 10 Riebiņu novada kultūras centrā. Uz semināru aicināti govju ganāmpulku īpašnieki, mākslīgās apsēklošanas tehniķi, pārraugi un citi interesanti. Informāciju par semināru norisi var saņemt zvanot: 29451662.


Riebiņu novada dome piedāvā lauksaimniekiem iegādāties izsolē nekustamo īpašumu – neapbūvētu zemesgabalu “Taureņi” Rušonas pagastā. Izsole notiks 28. februārī plkst. 11.00 Riebiņu novada domē. Izsoles veids – rakstiska izsole ar augšupejošu soli. Zemesgabala atļautā izmantošana atbilstoši Riebiņu novada teritorijas plānojumam 2012. – 2024. gadam – lauksaimniecībā izmantojamā zeme.  Zemesgabals iznomāts privātpersonām īstermiņa nomā. Izsoles objektu var apskatīt darbadienās no 8:30 līdz 12:30, iepriekš saskaņojot savu vizīti ar domes     nekustamā īpašuma speciālisti Ināru Upenieci. Telefons: 65392860. Nekustamā īpašuma izsoles sākumcena – 10 tūkstoši eiro.  Reģistrācijas maksa izsolei ir 20 eiro. 

Un vēl par kultūras pasākumiem

Rušonas kultūras namā 22. februārī plkst. 19.00 koncerts “Es mācēju....”. Ieeja bez maksas.

Galēnu kultūras namā 23. februārī plkst.19.00 vidējās paaudzes tautu deju draugu kolektīvu sadancis. “Amizierēšanās Galēnos”. Piedalās vidējās paaudzes tautas deju draugu kolektīvi, Galēnu kultūras namā pašdarbnieki un Feimaņu kultūras namā pašdarbnieki. Ieeja bez maksas.

Silajāņu kultūras namā 27. februārī plkst. 14.00 pēcpusdiena “Pankūku laiks”.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts ieņēmumu dienests janvārī iekasējis par 2,5 % nodokļu vairāk nekā plānots; Lai kompensētu siltumenerģijas izmaksas, paredzēts būtiski paaugstināt maksu par apkuri Jēkabpilī, Pils rajonā; un Tuvākajās dienās laiks kļūs siltāks un mitrāks.

Valsts ieņēmumu dienests šogad janvārī valsts budžetā iekasējis 781,045 miljonus eiro, kas ir par 19,052 miljoniem eiro jeb 2,5% vairāk, nekā plānots, liecina dienesta informācija. Savukārt salīdzinājumā ar 2018.gada janvāri VID administrētie kopbudžeta ieņēmumi auguši par 35,164 miljoniem eiro jeb 4,7%. VID atzīmē, ka lielākais pieaugums, salīdzinot ar 2018.gada janvāri, ir valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, kas šogad janvārī budžetā iemaksātas 274,877 miljonu eiro apmērā, nodrošinot ieņēmumu plāna pārpildi par 7,3%. Iemaksu pieaugumu veicināja gan darba ņēmēju skaita un ienākumu pieaugums, gan nodokļa likmes palielināšana par vienu procentpunktu.

Valsts policija nodevusi kriminālvajāšanas uzsākšanai lietu, kurā Rēzeknes-Aglonas diecēzes priesteris Pāvels Zeiļa tiek turēts aizdomās par cilvēku tirdzniecību, bet vēl divi vīrieši - par seksuālu vardarbību. Neminot personu vārdus, policijas pārstāve Simona Grāvīte aģentūru LETA informēja, ka Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļa ir nodevusi prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai kriminālprocesu par cilvēku tirdzniecību un seksuālu vardarbību pret personām, izmantojot to bezpalīdzības stāvokli.

Turpinam ziņas

Jēkabpils domes deputāti Finanšu komitejas sēdē atbalstīja lēmuma projektu, kas paredz būtiski paaugstināt maksu par apkuri Jēkabpilī Pils rajonā. Kā zināms šajā mikrorajonā daudzdzīvokļu mājām siltumenerģiju piegādā Pils rajona namu pārvalde un maksa par apkuri šeit līdz šim bijusi zemāka nekā citviet pilsētā, saskaņā ar 2011.gadā apstiprināto tarifu, proti, 50,33 eiro bez PVN par megavatstundu. Tikmēr pārējos pilsētas mikrorajonos iedzīvotājiem viena megavatstunda šobrīd izmaksā 54,22 eiro bez PVN. Maksa par apkuri Pils rajonā nav mainījusies astoņus gadus, lai kompensētu siltumenerģijas izmaksu pieaugumu, SIA “Pils rajona namu pārvalde”, iesniedzot pašvaldībai aprēķinus, lūdz tarifus paaugstināt līdz 57,09 eiro par megavatstundu bez PVN. Līdz ar to apkures izmaksas Jēkabpilī, Pils rajonā pieaugs par 6,76 eiro par megavatstundu un būs dārgākas par nepilniem trim eiro, kā citos Jēkabpils mikrorajonos, kur apkuri nodrošina SIA “Jēkabpils siltums”. Finanšu komitejā deputāti šo lēmumu projektu atbalstīja. Gala lēmums jāpieņem pēc nedēļas domes sēdē.

Jēkabpils domes deputāti Finanšu komitejas sēdē atbalstīja arī lēmumu projektu, kas paredz likvidēt Jēkabpils vakara vidusskolu, pievienojot to Jēkabpils 2.vidusskolai. Šo mācību gadu Jēkabpils vakara vidusskola noslēgs līdzšinējās telpās, bet no 1. septembra skolas audzēkņi mācību gaitas uzsāks jau 2.vidusskolas telpās. Lēmuma projekts paredz, ka Jēkabpils vakara vidusskola tiek likvidēta un kā iestāde beigs pastāvēt 31.augustā. Finanšu komitejā Jēkabpils pilsētas pašvaldības Izglītības pārvaldes direktors Juris Līcis sacīja, ka reorganizācijas gaitā visiem darbiniekiem – gan pedagoģiskajiem, gan tehniskajiem -  tiks saglabāts darbs.  Šis lēmuma projekts vēl jāapstiprina Jēkabpils domes sēdē. 

Jau ziņots, ka vispārējā izglītības likuma pārejas noteikumi paredz, ka pašvaldības, kuru padotībā ir vakara maiņu vidusskolas, līdz šī gada 28. februārim pieņem lēmumu par vakara vidusskolu nosaukuma maiņu vai likvidācijas vai reorganizācijas pabeigšanu līdz 2020. gada 31. augustam, nodrošinot izglītojamo turpmāko mācību procesu atbilstošā izglītības programmā. 

Un vēl

Sestdien Latviju šķērsos siltā atmosfēras fronte un ar rietumu vēju sāks ieplūst siltāks un mitrāks gaiss, prognozē sinoptiķi. Līdz ar to sestdien debesis apmāksies un daudzviet gaidāms neliels sniegs. Naktī vēl būs krietns sals, bet dienā gaiss iesils līdz -3..+3 grādiem. No rīta Ziemeļkurzemes piekrastē rietumu, dienvidrietumu vējš brāzmās pastiprināsies līdz 15-18 metriem sekundē. Svētdien vietām smidzinās lietus un gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +2..+7 grādiem. Ja izklīdīs mākoņi, gaisa temperatūra Kurzemē un Zemgalē var pakāpties vēl par kādu grādu augstāk. Nākamajā darba nedēļā gaidāms mainīgs mākoņu daudzums, bez lieliem nokrišņiem. Vējš brīžiem kļūs brāzmains, naktīs piesals, bet maksimālā gaisa temperatūra dienas laikā sasniegs +4..+9 grādus. Marta sākumā var kļūt aukstāks.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Plāno atkārtoti virzīt ieceri par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem; Jēkabpils dome lemj par  niedru pļāvēja un ūdensaugu grābekļa iegādi; un Kā iedzīvotāji vērtē jauno neapliekamā minimuma piemērošanas kārtību?

Valsts prezidents Raimonds Vējonis drīzumā ir plānojis parlamentā atkārtoti virzīt ieceri par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem. Iepriekšējā 12. Saeima iniciatīvu noraidīja. Jaunajā Saeimas sasaukumā ar nepārprotamu atbalstu likumprojektam prezidents var rēķināties no Attīstībai/Par! (AP), KPV LV un partijas Saskaņa deputātiem. Šīm trim frakcijām kopā ir 50 balsu. Savukārt kategorisku nē šai iecerei joprojām saka Nacionālā apvienība, bet premjera pārstāvētais politiskais spēks par šo jautājumu lems valdē.

Kara aviācijas raķete, kas pērn netīši izšauta Igaunijā, tikusi palaista spāņu pilota kļūdas dēļ, tā izmeklēšanā secinājis Igaunijas aizsardzības resors. Izmeklētājiem gan nav izdevies uziet pašu raķeti, kas joprojām var būt bīstama. Kā paziņojumā presei raksta Igaunijas Aizsardzības ministrija, bīstamo incidentu ar gaiss-gaiss tipa raķeti un Spānijas iznīcinātāju, kas notika 2018.gada augustā, NATO gaisa patruļas mācību laikā, izraisījis drošības procedūras pārkāpums no pilota puses. Izmeklētāji arī secinājuši, ka Igaunijas un NATO noteikumi, kas regulē kara aviācijas pilotu apiešanos ar iznīcinātāja bruņojumu miera laikos, ir pietiekami stingri, lai šādas situācijas neatkātotos, un nebūtu jāmaina. Igaunijas Aizsardzības ministrija brīdinājusi valsts iedzīvotājus, ka ieroča atliekas joprojām var būt cilvēkiem bīstamas.

Turpinām ziņas

Šogad Zemgalē pirmais kūlas ugunsgrēks reģistrēts Jēkabpilī. Vakar ap četriem pēcpusdienā ugunsdzēsēji glābēji devās uz Bebru ielu, kur pērnā gada zāle dega 1000m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un tā var apdraudēt cilvēku īpašumu, veselību un dzīvību, kā arī tā rada būtisku kaitējumu dabai. Ja iedzīvotāji redz kūlas ugunsgrēku, nekavējoties ir jāzvana VUGD uz tālruni 112 un jānosauc precīza adrese vai pēc iespējas precīzāk jāapraksta vieta, kur izcēlies ugunsgrēks. Svarīgi ir pēc iespējas ātrāk paziņot ugunsdzēsējiem par izcēlušos ugunsgrēku, lai viņi varētu savlaicīgi ierasties notikuma vietā, pirms vēl liesmas būs izplatījušās lielā platībā.

Jēkabpils domes Finanšu komiteja atbalstīja divus lēmumu projektus, kas paredz piedalīties Zivju fonda izsludinātajā izsludinātajā projektā par zivju resursu pavairošanu valsts un pašvaldībai piederošās ūdenstilpnēs. Viens no projektiem paredz zivju mazuļu iegādi un ielaišanu Radžu ūdenskrātuvē.  Projekta apstiprināšanas gadījumā paredzēta 5 tūkstoši 566 eiro liela avansa iemaksa, no tiem pašvaldības līdzfinansējums – 834 eiro. Savukārt otrs projekts paredz niedru pļāvēja un ūdensaugu grābekļa niedru pļāvējam iegādi Radžu ūdenskrātuves apsaimniekošanai. Projekta apstiprināšanas gadījumā paredzēta 4 tūkstoši 295 eiro avansa iemaksa, no tiem pašvaldības līdzfinansējumu – 644 eiro. Apmaksu abos projektos veiks no Jēkabpils pilsētas speciālā budžeta paredzētajiem Dabas resursu nodokļa līdekļiem. 

Dabas aizsardzības pārvalde 2.martā otro reizi rīkos niedru skulptūru festivālu. Sedas purva teritorija pēc kūdras ieguves pakāpeniski applūda un jau gandrīz desmit gadus tajā izveidots dabas liegums, lai aizsargātu izcilu biotopu ūdensputnu ligzdošanai. Appludinātās ūdenstilpes daudzviet strauji aizaug ar niedrēm, veidojas biezas vienlaidus niedru audzes un šāds biotops daudzām putnu sugām nav piemērots, jo īpaši migrējošiem putniem, kuri labprātāk uzturas atklātās teritorijās. Taču vienlaikus niedru skulptūru festivāls ir ne tikai palīdzība dabai un biotopu kopšana, bet arī iespēja radoši izpausties un pavadīt laiku brīvā dabā. Festivāla dalībnieki no pašu savāktajām niedrēm veidos lielformāta skulptūras, sacenšoties izdomā un mākslinieciskajās prasmēs. Pieteikumi jāsūta uz e-pastu "ruta.zepa@daba.gov.lv" vai "janis.perle@daba.gov.lv", norādot komandas nosaukumu, dalībnieku skaitu un devīzi.

Un vēl

Jauno neapliekamā minimuma piemērošanas kārtību par veiksmīgu uzskata 13% aptaujāto, bet par taisnīgu - vien 6,4% aptaujāto, apkopojot veiktās aptaujas "Par iedzīvotāju informētību, zināšanām un attieksmi par diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanu" datus, informē Tiesībsarga birojs. Nepiepildītas gaidas var būt kā pamats sabiedrības nākamajam neuzticēšanās un vilšanās sajūtu vilnim valstij, prognozē Tiesībsarga birojā, piebilstot, ka šis ir ļoti bīstams pavērsiens, jo jebkura nodokļu maksātāja vilšanās palīdz tam attaisnot nodokļu nemaksāšanu un līdz ar to arī veicina ēnu ekonomiku. Patlaban diferencētais neapliekamais minimums tiek piemērots katru mēnesi un cilvēks naudas izteiksmē to var izjust uzreiz. Taču, ja ienākumi ir palielinājušies, var izveidoties situācija, ka nodokļu maksātājs paliek parādā valstij iedzīvotāju ienākuma nodokli, jo neapliekamo minumu piemēro, pamatojoties uz novecojušiem datiem. Minētais nozīmē, ka cilvēkam ir pienākums sekot nodokļu nomaksai un iesniegt gada ienākumu deklarāciju, ja veidojas parāds, tāpat tas nozīmē, ka šo pienākumu neizpildes gadījumā valsts varēs parādu piedzīt un sodīt par deklarācijas neiesniegšanu. Tiesībsargs Juris Jansons uzsvēra, ka šī savstarpējā pretruna norāda, ka cilvēki ir apmaldījušies starp it kā veiksmes stāstu un reformas ieviesēju solītajiem labumiem, un tām sekām, ar kurām reāli tie saskarsies jau pavisam drīz - martā. Jansons pieļāva, ka lielai Latvijas sabiedrības daļai šī būs "cieta piezemēšanās jaunajā realitātē".

Atstājiet komentāru