2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 21.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 21.februārī


Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās kl;ausieties: Saeimas deputāts Kaspars Ģirģens saņem administratīvo sodu; BK Jēkabpils izcīna pirmo uzvaru; un Ko liecina sinoptiķu jaunākās prognozes par laika apstākļiem nedēļas nogalē?

Ja pašreizējais prezidents Raimonds Vējonis izteiks vēlmi pretendēt uz otro termiņu amatā, Zaļo un Zemnieku savienība viņu atbalstīs, Latvijas Televīzijas raidījumā "Tieša runa" teica politiķis Uldis Augulis. Viņš uzsvēra, ka Vējonis amatā ir cītīgi strādājis, piemēram, izmantojot iespēju atdot likumprojektus atpakaļ caurskatīšanai. "Jaunās Vienotības" politiķis Arvils Ašeradens uzsvēra, ka prezidentam gan tik labas sekmes nav bijušas valsts reprezentācijā. Savukārt neoficiāli izskanējušā prezidenta amata kandidāta Egila Levita aizstāve, dzejniece Māra Zālīte uzsvēra, ka viņasprāt, Vējonim trūkst pašapziņas, tādēļ viņš nav bijis pietiekami veiksmīgs prezidents.

Saeimas Mandātu ētikas un iesniegumu komisija vakar sēdē izskatīja saņemto informāciju no sodu reģistra par administratīvi sodītajiem Saeimas deputātiem ziemas sesijas laikā un sagatavoja Ziņojumu Saeimai, kas tiks nolasīts 28.februāra sēdē.  Saeimas mandātu un ētikas komisijas priekšsēdētājas biedrs Vitālijs Orlovs informē, ka laika periodā no 6.novembra līdz 8.janvārim administratīvo pārkāpumu sodu saņēmuši seši Saeimas deputāti, to vidū arī Saeimas deputāts no Jēkabpils – Kaspars Ģirģens, kas pārstāv KPV LV. Viņam administratīvais sods piemērots par braukšanas ātruma, distances un intervāla neievērošanu. Lēmums ir stājies spēkā pagājušā gada 17.novembrī un par braukšanas ātruma pārkāpšanu Kasparam Ģirģenam piemērots naudas sods.

Turpinām ziņas

Vakar Valgā BK „Jēkabpils/SMScredit.lv” basketbolisti izcīnīja pirmo uzvaru „OlyBet” Latvijas-Igaunijas Basketbola līgā, ar rezultātu 70:59 pieveicot „Valga-Valka/Maks&Moorits” komandu. Rezultatīvākais ar 27 punktiem un 10 bumbām zem groziem uzvarētāju rindās bija Lions Gilmors III, bet komandas kapteinis Jurijs Aleksejevs pievienoja 19 punktus un izcīnīja 14 atlēkušās bumbas, 10 punktus pievienoja Edgars Štelmahers, bet pa sešiem punktiem – Raineram Hermanovskim un Alikam Džozefam-Polēnam. Džozefs-Polēns izcīnīja arī 11 atlēkušās bumbas. . BK „Jēkabpils/SMScredit.lv” galvenais treneris Marko Zarkovičs uzteic savas komandas neatlaidību, norādot, ka vissvarīgāk bija turpināt strādāt un nepadoties.  Nākamo cīņu „lūši” aizvadīs jau šo sestdien, 23. februārī, kad Jēkabpils sporta namā uzņems „lauvas” no Liepājas. Spēle sāksies plkst. 16.00.

Kokapstrādes uzņēmums "Gaujas koks" reģistrējis jaunu komercķīlu, kuras nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 8,4 miljoni eiro, liecina informācija "Firmas.lv". Uzņēmums par labu "OP Corporate Bank" ieķīlājis krājumus un prasījuma tiesības. Komercķīla reģistrēta otrdien, 19.februārī. Jau ziņots, ka "Gaujas koks" 2017.gadā strādāja ar 60,83 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 7,5% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 44,2% un sasniedza 3,22 miljonus eiro. Līdz 2017.gada septembrim uzņēmums saimniecisko darbību nodrošināja divās rūpnīcās - Jēkabpilī un Gulbenes novadā.

Starp republikas nozīmes pilsētām arī pagājušā gadā vismazāk noziegumu reģistrēts Valmierā, liecina ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera sniegtā informācija gadskārtējā virsprokuroru sanāksmē. Aiz Valmieras vismazāk noziegumu pērn reģistrēti Jēkabpilī, bet tālāk seko Rēzekne, Ventspils, Jūrmala, Liepāja, Jelgava un Daugavpils. Lai arī kopējais reģistrēto noziegumu skaits valstī pērn samazinājies, kas varētu būt skaidrojams ar iedzīvotāju skaita izmaiņām, Kalnmeiers vērsa uzmanību, ka eksistē latentā noziedzība jeb noziegumi, par kuriem neziņo. Jau vēstīts, ka pagājušajā gadā valstī kopumā reģistrēti 43 tūkstoši 260 noziegumi. To skaits salīdzinājumā ar 2017.gadu samazinājies par 990. 

Un vēl

Arktiskās gaisa masas, kas sāka ieplūst trešdienas pēcpusdienā, Latviju atstās šīs nedēļas beigās, prognozē sinoptiķi. Ar ziemeļrietumu vēju Latvijā ienāca ne tikai krietni aukstāks, bet arī sausāks gaiss, tāpēc pieauga ugunsbīstamība. Iespējams, lielākais sals būs naktī uz sestdienu, kad bezvēja apstākļos vietām Vidzemē un Latgalē termometra stabiņš var noslīdēt līdz -16 grādiem. Brīvdienās Latviju šķērsos siltā atmosfēras fronte, tā var atnest sniegu, kas pāries nelielā lietū. Sagaidāms, ka svētdien gaisa temperatūra pakāpsies līdz +2..+7 grādiem, un silts laiks patlaban tiek prognozēts arī nākamās nedēļas pirmajā pusē.


Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Jēkabpils novada pašvaldības budžeta ieņēmumi šogad tiek prognozēti par 5% lielāki nekā pagājušā gada budžetā. Pērn gada sākumā pašvaldība bija paredzējusi 5 miljoni eiro ieņēmumus, bet šogad ieņēmumi apstiprināti 5 miljoni 260 tūkstoši 820 eiro apmērā. 2019.gadam paredzētais izdevumu apjoms ir 6 miljoni 239 tūkstoši 957 eiro, kas par 979 tūkstoši 137 eiro pārsniedz ieņēmumus.

Vispārējiem vadības dienestiem budžetā atvēlēti 838 tūkstoši 584 eiro, sabiedriskajai kārtībai un drošībai - 42 tūkstoši 469 eiro. Tajā skaitā pašvaldība iecerējusi iegādāties inventāru un aprīkojumu brīvprātīgo ugunsdzēsēju darbam - plostu un ģeneratoru aprīkojumam Dunavas pagastā.

Sadaļā "Ekonomiskā darbība" apstiprināti 47 tūkstoši 403 eiro izdevumi, bet vides aizsardzības tēriņiem paredzēti 211 tūkstoši  354 eiro. Vēl 1 miljons 503 tūkstoši 458 eiro pašvaldībai būs nepieciešami teritoriju un mājokļu apsaimniekošanai.

Veselības jomai atvēlēts 71 tūkstotis 323 eiro, un lielākā daļa līdzekļu paredzēta ambulatoro iestāžu uzturēšanai pagastos. Vēl 787 tūkstoši 394 eiro pašvaldība atvēlējusi atpūtas, kultūras, sporta un reliģijas sadaļai.

Ievērojama  naudas summa - 2 miljoni eiro - būs nepieciešama izglītības jomas vajadzību apmierināšanai, jo novada Attīstības programmā 2019.-2025.gadam mūsdienu prasībām atbilstošas izglītības, tās attīstības un pieejamības nodrošināšana definēta kā prioritāte. Savukārt sociālās aizsardzības budžets pašvaldībā ieplānots 673 tūkstoši 822 eiro apmērā.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada Sociālais dienests izsludinājis pieteikšanos uz sociālā darbinieka darbam ar ģimenēm un bērniem vakanci - 1 slodze, uz noteiktu laiku. Maksimālā atlīdzība līdz 688 eiro.  CV un pieteikuma vēstuli pašvaldībai jāiesūta līdz  8. martam.  Plašāka informācija par prasībām šīs vakances pretendentiem pieejama pašvaldības maājaslapā jekabpilsnovads.lv.

Vairāki valsts ceļi Jēkabpils novadā ir ļoti sliktā stāvoklī. Sevišķi bēdīga situācija ir uz valsts vietējās nozīmes autoceļa Jēkabpils – Dignāja – Ilūkste. Iedzīvotāji jau gadiem ilgi gaida ceļa rekonstrukciju, bet līdz šim veikta vien neliela posma atjaunošana ar dubultās virsmas apstrādi. Bēdīga situācija ir arī uz valsts reģionālā autoceļa Ilūkste – Bebrene – Birži, posmā no Zasas līdz Kaldbruņai, kā arī citiem ceļiem ar grants segumu. Neērtības slikto ceļu dēļ  izjūt gan vietējie iedzīvotāji, gan uzņēmēji. Šobrīd ceļa Jēkabpils-Dignāja-Ilūkste stāvokļa dēļ ieviesti transporta masas ierobežojumi, kas liedz pa autoceļu braukt transportlīdzekļiem, kas smagāki par 10 tonnām.

Jēkabpils novada pašvaldība ir uzsākusi projekta “Zasas vēsturiskā muižas parka vides pieejamības uzlabošana” īstenošanu, kura rezultātā plānots radīt pievilcīgu un pieejamu vidi Zasas muižas parkā. Paredzēta esošās koka lapenes atjaunošana “Cukurkalniņā”, divu jaunu lapeņu uzstādīšanu, esošās atpūtas zonas “Sēnīte” atjaunošana, esošās mūra sienas fragmenta – Zasas muižas parka vārtu atjaunošana  atpūtas zonā pie “Baltā dīķa”, āra sauso tualešu izbūve, informatīvā stenda, soliņu ar atkritumu urnām un norāžu zīmju pie objektiem uzstādīšana. Labiekārtošanas darbus plānots pabeigt šī gada jūnija mēnesī. Projekta kopējās izmaksas 55 tūkstoši 229 eiro. 

Un vēl par kultūras pasākumiem

22. februārī Leimaņu Tautas namā Jēkabpils novada 2019. gada Zolītes čempionāta 3. posms. Reģistrācija čempionāta vietā no plkst. 18.30, spēļu sākums plkst. 19.00. Dalība turnīrā, pārstāvot Jēkabpils novadu, ir BEZ MAKSAS, viesiem ārpus novada –2 eiro. Sīkāka informācija pie novada sporta pasākumu organizatora.

23. februārī plkst. 11.00 Zasas kultūras namā Jēkabpils apriņķa vokālo ansambļu skate.

Līdz 25. februārim Dunavā, sabiedrisko resursu centrā skatāma foto izstāde “Jēkabpils novada 100 sakoptākās vietas”. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Deputāti noraida ierosinājumu samazināt ministriju skaitu; Gripas intensitāte samazinājusies par 26%; un Vācijā radīta virtuālās tehnoloģijas laboratorija.

Saeima šodien noraidīja opozīcijas un vairākus "KPV LV" deputātu ierosinājumu par ministriju skaita samazināšanu. Lēmuma projekts paredzēja aicināt Ministru kabinetu nekavējoties, bet ne vēlāk kā līdz nākamā gada budžeta pieņemšanai, izstrādāt konsolidētu valdības modeli ar samazinātu ministriju skaitu. Pie lēmumprojekta pamatojuma pausts, ka Ministru kabineta sastāvs pašlaik ir pārāk plašs un to iespējams konsolidēt. 

Partijas “KPV LV” frakcijas deputāti ir rosinājuši Saeimu atsaukt savas frakcijas biedri, deputāti un labklājības ministri Ramonu Petraviču no parlamenta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas. Tāds lūgums sekoja komisijas vadītājas Janīnas Kursītes-Pakules paziņojumam par to, ka Petraviča trīs reizes pēc kārtas nav apmeklējusi komisijas sēdes un nav paskaidrojusi savas prombūtnes iemeslus. Komisijas vadītāja, Nacionālās apvienības pārstāve, norādīja, ka šāda uzvedība ir traucējusi komisijai plānot savu darbu. Petravičas nomaiņu ar citu deputātu Kursīte-Pakule vērtē pozitīvi.

Eiropas Savienības dalībvalstis trešdien vienojās palielināt ES robežapsardzības ārvaldes "Frontex" personālu no pašreizējiem 1500 darbiniekiem līdz 10 tūkstoši, izdarot to līdz 2027.gadam - vēlāk, nekā bija sākotnēji ierosināts. "Frontex" arī būs plašākas pilnvaras darboties pierobežas reģionos un kopā ar ES neietilpstošām valstīm strādāt pie to pilsoņu repatriācijas, ja šīs valstis tam piekritīs.

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā Latvijā gripas intensitāte samazinājās par 25,8%, tomēr slimība nedēļas laikā laupījusi vēl 11 cilvēku dzīvības, liecina Slimību profilakses un kontroles centra monitoringa (SPKC) dati. Kopumā kopš gripas sezonas sākuma tā laupījusi 48 cilvēku dzīvības. Gandrīz visiem pacientiem bija vienai vai vairākas hroniskās saslimšanas. Pret gripu šajā sezonā nebija vakcinēts 31 pacients, bet sešu mirušo vakcinācijas statuss nav zināms. Šajā gripas sezonā mirušo vidējais vecums ir 65 gadi, tomēr gripa prasījusi arī trīs četrdesmitgadnieku dzīvības. Pagājušajā nedēļā visās monitoringā iekļautajās teritorijās, izņemot Jēkabpili, kur joprojām saslimstība ir zema, gripas intensitāte bijusi augstāka par epidēmijas slieksni. Visaugstākā gripas intensitāte reģistrēta Rēzeknē, Valmierā un Gulbenes novadā. Šajā sezonā visbiežāk saslimušo reģistrēts bērnu līdz četru gadu vecumam vidū, kā arī pusaudžiem. 

Kādā mājoklī Aknīstes novada Gārsenē šonedēļ atsavināti 125 litri nelegālā alkohola. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Ieva Sietniece informē, ka Aknīstes novada Gārsenes pagastā, pamatojoties uz sākto administratīvo lietvedību, divām mājās veiktas pārbaudes, un 1989.gadā dzimušā vīrieša dzīvesvietā policisti atsavinājuši 125 litrus šķidruma ar alkoholam raksturīgu smaku, kas bija pildīts vairākās plastmasas tvertnēs, kā arī 200 cigaretes "Premjer" ar Baltkrievijas akcīzes markām. Savukārt 1953.gadā dzimušās sievietes dzīvesvietā atrasta nelegālā alkohola izgatavošanas ierīce. Izņemtais šķidrums nosūtīts ekspertīzes veikšanai. Sietniece apgalvoja, ka policija turpina pastiprināti strādāt nelegālo akcizēto preču aprites apkarošanas jomā un lūdz iedzīvotājus ziņot, ja ir informācija par nelegālo akcizēto preču tirdzniecību vai uzglabāšanu, zvanot pa tālruni 110.

Un vēl

Virtuālā realitāte, ko var ne tikai redzēt, bet arī izstaigāt un izjust. Vācijā radīta šāda virtuālās realitātes laboratorija, kas līdzinās telpai kupola formā. Šeit ar projekciju palīdzību var pilnībā iegrimt virtuālās realitātes pasaulē. Parasti virtuālo realitāti piedzīvo caur galvai piestiprināmu ierīci, kurā austiņas savienotas ar mazu ekrānu. Taču Vācijā ir vieta, kur virtuālo realitāti var piedzīvot ar visu ķermeni. Cilvēks var pat paskatīties pa logu vai iziet virtuālajā pagalmā. Nelielas grafiskas kļūmes ir vienīgais, kas atgādina, ka šī pieredze nav reāla. Kupola telpa ir aprīkota ar 25 lāzera projektoriem, kas parāda virtuālo pasauli 360 grādos. Šeit virtuālās realitātes brillēm talkā nāk sistēma, kas nosaka cilvēka atrašanās vietu. Kupola diametrs ir 16 metri. To uzbūvēja 2006. gadā, bet atklāja tikai pagājušogad.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieļauj iespēju autoceļus nodot privātīpašniekiem;; Reģistrēts šogad pirmais kūlas ugunsgrēks; un Kāda ģimene Īrijā laimējusi neticami lielu naudas summu.

Lai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi ātrāk spētu nokļūt pie pacientiem dzīvībai bīstamās situācijās, dienests veido viena mediķa brigādes un atsevišķos Latvijas novados arī jaunus brigāžu punktus. No 20.februāra darbu sākusi mediķu brigāde Jaunjelgavā, savukārt no 1.marta jaunizveidota brigāde dežūrēs arī Rēzeknes novada Dricānu pagastā. Jaunajās brigādēs uz izsaukumiem dosies viens mediķis un operatīvā transportlīdzekļa vadītājs. Tās strādās dienas laikā no plkst.8 līdz 22, kad tiek saņemts visvairāk zvanu uz ārkārtas tālruni 113 un izpildīti ap 80% no visiem izsaukumiem. Savukārt pilsētās, kur dežurē vairākas brigādes, viena mediķa brigādes, dienesta ieskatā, var tikt veidotas, lai veiksmīgāk reaģētu uz izsaukumiem pēc to prioritātes. Paredzēts, ka viena mediķa brigādes sniedz palīdzību pacientiem zemākas prioritātes izsaukumos, kamēr pārējo brigāžu uzdevums ir maksimāli ātri ierasties uz dzīvībai kritiskām situācijām.

Latvijas budžeta iespējas neļauj sakārtot visu autoceļu tīklu vienā paņēmienā, un valsts koncentrējas uz galvenajiem ceļiem, bet dažus mazāk lietotus ceļus varētu nodot pašvaldībām vai pat privātīpašniekiem, tā uzskata satiksmes ministrs Tālis Linkaits, kas pārstāv Jauno konservatīvo partiju. Ministrs sacīja, ka Latvijas ceļu stāvoklis atbilst finansējuma iespējām, un līdz šim valdība nav izgudrojusi tādu finansējuma mehānismu, kas ļautu sakārtot visus Latvijas ceļus. Ar pašreiz pieejamo finansējumu plānots koncentrēties uz galvenajiem autoceļiem un reģionālajiem ceļiem, bet par citu ceļu uzturēšanu plānots runāt ar Latvijas Pašvaldību savienību un konkrētām pašvaldībām.

Deputātu vairākums šodien atbalstīja iereci noteikt likumā, ka Rīga nodrošina vienlīdzīgus pakalpojumus visiem Latvijas iedzīvotājiem neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas. Iepriekš atbildīgajā komisijā šis ierosinājums tika noraidīts. Pašlaik likumā ir norādīts, ka Rīga ir Latvijas galvaspilsēta, bet, ņemot vērā atbalstīto Jāņa Dombravas no Nacionālās apvienības priekšlikumu, šī norma tiks papildināta ar teikumu par vienlīdzīgu pakalpojumu nodrošināšanu. Dombrava atgādināja, ka savulaik, kad 1991.gadā bija jāveido barikādes, visi cilvēki, neatkarīgi dzīvesvietas reģiona, devās uz Rīgu kā Latvijas galvaspilsētu, lai to aizsargātu, cīnītos par brīvību un neatkarību.  Tāpēc arī visiem pienākas vienādas privilēģijas Latvijas galvaspilsētā.

Turpinām ziņas

Šodien Latvijā reģistrēts šogad pirmais kūlas ugunsgrēks - Ugālē degusi pērnā zāle pushektāra platībā. Ugunsdzēsēji izsaukumu saņēma ap pulksten vieniem dienā un stundas laikā liesmas apdzēstas. Iespējams, kūla aizdegusies no nepieskatīta ugunskura. Atgādinām, ka pērn - 2018.gadā pirmais kūlas ugunsgrēks reģistrēts 11.martā Liepājā, 2017.gadā - 3.februārī Smiltenes novadā, bet 2016.gadā - 2.februārī Ķekavas novadā.

No 1.marta stāsies spēkā jauns līgumsoda apmērs par braukšanu vilcienā bez biļetes. Turpmāk pasažieriem, kuri nevarēs uzrādīt derīgu braukšanas biļeti, tiks piemērota soda nauda 25 eiro apmērā.  Līdz šim par braukšanu vilcienā bez derīgas biļetes piemērojamais līgumsods bija desmit eiro elektrovilcienos un 15 eiro dīzeļvilcienos. Turpmāk līgumsods visos vilcienos būs vienāds, un pasažieriem, kuri nevarēs uzrādīt derīgu braukšanas biļeti, tiks piemērota soda nauda 25 eiro. Savukārt līgumsods par virsnormas bagāžas vai dzīvnieku neapmaksātu pārvadāšanu vilcienā tāpat kā iepriekš būs pieci eiro.

Un vēl

Kāda ģimene no Īrijas EuroMillions loterijā laimējusi 153 miljonus mārciņu jeb 175 miljonus eiro, kas ir lielākais laimests valsts vēsturē. Ģimene dzīvo Dublinas ziemeļos. Kad viena no ģimenes loceklēm uzzinājusi, ka biļete ir laimējusi, viņa to ielikusi grāmatā un paslēpusi zem matrača drošai glabāšanai. Nākamajā dienā laimīgās biļetes īpašnieki devās uz loterijas biroju nodot biļeti glabāšanai pie viņiem, un šobrīd tiek kārtoti dokumenti, lai nākamo nedēļu laikā tiktu izmaksāts laimests. Biļete tika iegādāta kādā ikdienas preču veikalā. Veikala īpašnieks Less Reilijs apgalvoja, ka brīdī, kad uzzinājis, ka pārdevis laimīgo biļeti, izmetis no rokām tālruni. Šī ir 14. EuroMillions uzvara Īrijā. Iepriekšējais lielākais laimests Īrijā bija 115 miljoni eiro 2005. gadā.

Atstājiet komentāru