2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 13.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 13.februārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādas ir šogad pieprasītākās ēnu dienas profesijas? Preiļos notiek Pašvaldību savienības seminārs par aktuālākajām problēmām tūrisma nozarē; un Šodien svinam pasaules radio dienu.

Šodien visā Latvijā norisināsies ikgadējā karjeras izglītības programma "Ēnu diena", kuras laikā skolēni var ēnot sev interesējošu profesiju pārstāvjus publiskajā un privātajā sektorā. Šogad "Ēnu dienas" mērķis ir atklāt profesiju daudzveidību dažādos uzņēmumos, aicinot jauniešus skatīties plašāk un iedziļināties kontekstā. Plānots, ka "Ēnu dienas" laikā skolēni varēs iepazīties ar prasmēm un zināšanām, kas nepieciešamas konkrētiem speciālistiem, lai tie varētu veidot veiksmīgu karjeru, kā arī atklāt visdažādākās iespējas, ko sniedz profesionālas zināšanas. Šogad ēnotājus ar dažādām profesijām iepazīstina tūkstoš 545 ēnu devēji no visas Latvijas, kopumā piedāvājot 8 tūkstoši 664 vakances. Šogad ēnu dienai reģistrējušies 34 tūkstoši potenciālo ēnotāju. Šogad pieprasītākās profesijas skolēnu vidū ir programmētājs, fizioterapeits, pilots, gaisa kuģa stjuarts, feldšeris, inženieris, sabiedrisko attiecību speciālists, žurnālists, pavārs un ārsts.

Pagājušajā nedēļā Latvijā gripas intensitāte, lai gan nedaudz, tomēr turpināja palielināties, turklāt slimība nedēļas laikā laupījusi vēl 12 cilvēku dzīvības. Kopumā kopš gripas sezonas sākuma tā laupījusi jau 37 cilvēku dzīvības. Mirušo vidējais vecums ir 65 gadi. Visiem pacientiem bija hroniskās saslimšanas. Pret gripu šajā sezonā nebija vakcinēts 31 pacients, bet sešu mirušo vakcinācijas statuss nav zināms. Gripas gadījumi ģimenes ārstu praksēs reģistrēti visās monitoringā iekļautajās pilsētās. Visās teritorijās, izņemot Jēkabpili, gripas intensitāte pārsniedza epidēmijas slieksni. Visaugstākā gripas intensitāte reģistrēta Valmierā. Ar gripu visvairāk saslimuši bērni līdz četru gadu vecumam un pieaugušie, kas vecāki par 65 gadiem. Aizvadītajā nedēļā kopumā stacionēti 253 pacienti ar aizdomām par gripas infekciju, tajā skaitā 174 konstatēta gripa, bet 79 - gripas izraisīta pneimonija.

Mūzikas ierakstu gada balvu "Zelta Mikrofons 2019" kategorijā "Albums" saņēmusi grupa "Instrumenti", savukārt kategorijā "Dziesma" balva piešķirta Donam un Ozolam par singlu "Salauzta sirds". Grupa "Instrumenti" par savu ierakstu "Atkala" saņēma balvu arī kategorijā "Popmūzikas albums", savukārt Dons un Ozols apbalvoti arī kategorijā "Radio hits". Tāpat repera Ozola albums "Neona pilsēta" saņēmis labākā hiphop mūzikas albuma titulu.

Turpinām ziņas

Preiļu kultūras centrā  šodien  notiks Latvijas Pašvaldību savienības rīkots seminārs par aktuālākajām problēmām tūrisma nozarē. Pasākumā piedalīsies Latgales plānošanas reģiona pašvaldību pārstāvji, kā arī tūrisma nozares vadošās amatpersonas un valsts kontroles pārstāvis. Jau vēstīts, ka pašvaldības no Latvijas Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" un Konkurences padomes regulāri saņem pārmetumus par konkurences kropļošanu tūrisma nozarē, taču pašvaldību savienības ieskatā šie pārmetumi ir nepamatoti un, minot nepārbaudītus faktus, tiek veidots negatīvs pašvaldību tēls. Tāpat pašvaldību savienība konstatējusi, ka nav apmierinoša tūristu plūsmu novirzīšana uz reģioniem, netiek stimulēta inovatīva mazā uzņēmējdarbība, kā arī nav saskaņotas tūrisma attīstības reģionālās programmas. Tāpat svarīgs jautājums ir finansējuma pieejamība atbilstoši pašvaldības un reģiona tūrisma un ekonomikas attīstības vīzijai.

Jēkabpils Sporta skolas (SS) komanda vakar guva uzvaru Latvijas sieviešu handbola virslīgas mačā. Jēkabpils vienība izbraukumā ar rezultātu 32:29 uzvarēja Salaspils Sporta skolas komandu. Uzvarētājām lielisku sniegumu demonstrēja Dinija Purviņa, kura iemeta 12 vārtus. Virslīgas kopvērtējuma vadībā ar 22 punktiem 13 spēlēs ir Jēkabpils Sporta skola, kamēr sešus punktus tai zaudē Salaspils SS. Tālāk ar 12 punktiem ir LSPA, desmit punktus guvusi Ludzas "Latgols", kamēr bez punktiem ir "LAT-2002/"REIR Dobele".

Un vēl

Šī diena - 13. februāris pēc UNESCO dalībvalstu iniciatīvas iekļauts UNESCO Starptautisko svinamo dienu kalendārā kā Pasaules radio diena un tiek svinēta kopš 2012.gada.  Šodien daudzās UNESCO dalībvalstīs tematiem par radio dažādajām lomām un ietekmēm tiks veltīti radio raidījumi un raidorganizāciju diskusijas nolūkā pievērst uzmanību un veicināt lēmumu pieņēmējus apzināties radio kā nozīmīga informācijas avota lomu, nodrošināt to, ka ikvienam iedzīvotājam ir pieejams radio kā medijs, īpaši runājot par sabiedrisko radio, jo tieši radio var sasniegt visplašāko auditoriju gan tradicionālā formātā, gan caur mūsdienu tehnoloģiskajām formām un ierīcēm. 13. februāris kā Pasaules radio dienas datums izvēlēts tāpēc, ka 1946. gada 13. februārī tika dibināts Apvienoto Nāciju radio.

Radio1 Preiļu noevada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

9. februārī Igaunijas galvaspilsētā Tallinā notika starptautiskais džudo turnīrs “Tallin Judo Cup 2019”, kurš pulcēja ap 700 sportistus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Krievijas, Polijas, Somijas, Zviedrijas un Saūda Arābijas. Sacensībās savus spēkus pārbaudīt devās arī Preiļu džudo kluba “Jaunība LV” sportisti. Turnīrā, kas U-18 vecuma grupas meitenēm vienlaikus bija arī kārtējais atlases posms uz Eiropas čempionātu, preiliešiem ir pārliecinoši izdevies nostiprināt savas līderpozīcijas un iegūt reitinga punktus. Ar godalgotās 1. vietas medaļām savā vecuma un svara kategorijā mājup atgriezās Iļja Volkovs un Sofija Gžibovska. Pavisam nedaudz līdz goda pjedestālam pietrūka Robertam Gžibovskim, kurš čempionātā ierindojās augstajā 5. vietā, kas arī ir vērā ņemams rezultāts.

Preiļu novada dome izsludina atklātu konkursu uz Preiļu novada bāriņtiesas locekļa amatu. Tam ir noteikts valsts amatpersonas statuss. Darba laiks 20 stundas nedēļā. Ar prasībām pretendentiem, iesniedzamajiem dokumentiem un konkursa nolikumu var iepazīties pašvaldības mājas lapā. Dokumentus lūdzam iesniegt līdz 2019. gada 18. februārim plkst. 15.00., Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā vai elektroniski (parakstītu ar drošu elektronisko parakstu) uz e-pasta adresi dome@preili.lv. Papildu informācija pa tālruni: 653 22106.

Turpinām ziņas

Janvāra domes sēdē deputāti apstiprināja Preiļu muižas un parka attīstības koncepciju, kas tika izstrādāta, pamatojoties uz Preiļu novada Attīstības programmu un Investīciju plāna 2018.-2024.gadam ilgtermiņa prioritātes rīcības virzienu  “Veidot pilsētas zīmolu, attīstot ainavu, Preiļu muižas pils kompleksa, tai skaitā pils un parka kultūrvēsturisko mantojumu”. Koncepcija tika izstrādāta ar mērķi izpētīt Preiļu muižas kompleksa un parka esošo situāciju, vērtības un nozīmi, lai izstrādātu priekšlikumus un vadlīnijas kvalitatīvai, sociāli lietderīgai, inovatīvai un ilgtspējīgai teritorijas, vēsturiskās ainavas, kultūras un dabas vērtību saglabāšanai un attīstībai, kā arī sniegt vadlīnijas un priekšlikumus parka teritorijas pilnveidošanai un labiekārtošanai, lai uzlabotu sabiedrības atpūtas un rekreācijas vietu un vidi. Koncepcija pieejama pašvaldības mājaslapas www.preili.lv sadaļā “Novada attīstības dokumenti”.

Janvāra domes sēdē deputāti skatīja biedrības “Preiļu NVO centrs” iesniegumu par līdzfinansējuma piešķiršanu projektam “Piebraucamā ceļa un autostāvvietas izbūve biedrības “Preiļu NVO pakalpojumu pieejamības uzlabošanai””. Biedrības projekta pieteikums ir guvis atbalstu Lauku atbalsta dienesta LEADER projektu konkursā. Projekta kopējās izmaksas sastāda 36 tūkstoši 70 eiro, tai skaitā pašvaldības līdzfinansējums 13 tūkstoši 570  eiro. Projekta ietvaros iecerēts izbūvēt autostāvvietu 653 kvadrātmetru platībā, gar kuru tiks nobruģēta gājēju ietve 115 kv.m platībā. Laukumā paredzētas 16 vieglo automašīnu stāvvietas un 2 stāvvietas invalīdiem ar ratiņiem. Laukumam un ietvei plānots bruģa segums, bet pieslēgumam pie Lauku ielas segums – esošais asfalts. Projektā gaitā paredzēta segumu un zaļās zonas atjaunošana, kā arī apgaismojuma balsta uzstādīšana pie autostāvvietas ar pieslēgumu no Lauku ielas apgaismojuma tīkla.

Un vēl

Preiļu novada dome nolēmusi slēgt līgumu ar biedrību ”Latgales reģiona attīstības aģentūra” par finansējumu sporta aprīkojumam un āra sporta laukumam Preiļu novadā projektā “Riska grupas jauniešu sociālā integrācija, balstoties uz sporta aktivitātēm”/ Risk-Free”. Projekta partneri: Latgales reģiona attīstības aģentūra – projekta vadošais partneris, Visaginas pašvaldības administrācija, Ignalinas Kultūras un sporta centrs. Kopējās projekta izmaksas ir 750 tūkstoši 973 eiro. Projekta līdzfinansējums no Eiropas Reģionālās attīstības fonda – 638 tūkstoši 327 eiro. Projektā ir paredzētas divas galvenās aktivitāšu grupas: (1) atbalsta sistēmas sociālajai integrācijai caur sportu izveidošana; (2) sporta pasākumu ieviešana, tajās iesaistot projekta mērķa grupu. Lai attīstītu atbalsta sistēmu, tiks organizēti 3 kapacitātes stiprināšanas pasākumi – apmācības personām, kas strādā ar riska grupas bērniem un jauniešiem Latvijā un Lietuvā, piesaistot 20 dalībniekus no visu partneru organizācijām, kas ļaus izveidot arī pārrobežu profesionāļu sadarbības tīklu informācijas un labās prakses apmaiņai. Tiks izstrādāts arī metodiskais materiāls – rokasgrāmata personām, kas strādā ar riska grupas bērniem un jauniešiem. Preiļu novada pašvaldībai paredzēts iegādāties sporta aprīkojumu un inventāru strītbolam, basketbolam, volejbolam, florbolam - 17 tūkstoši 18 eiro apmērā, kā arī plānots izveidot āra vingrošanas laukumu 14 tūkstoši 997 eiro apmērā, tai skaitā paredzēts pašvaldības līdzfinansējums 3 tūkstoši 950 eiro.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Piedāvā partiju finansēšanas modeli, kas garantētu vismaz 190 tūkstoši  eiro valsts atbalsta ik gadu; "Elektrum" sāks dabasgāzes tirdzniecību Latvijas mājsaimniecībām; un Nedēļas nogalē iespējami pirmie siltuma rekordi šajā gadā

Valdība tika iepazīstināta ar Tieslietu ministrijas vadītās darba grupas piedāvāto jauno partiju finansēšanas modeli, kas paredz būtiski palielināt valsts atbalstu partijām, tajā skaitā paredzot garantētus 190 tūkstoši eiro gadā katrai partijai, kas pārvar 2% barjeru Saeimas vēlēšanās. Tāpat darba grupa rosina piešķirt divus eiro par katru balsi, ko šīs partijas saņēmušas vēlēšanās, bet vēl desmit eiro - par katru partijas biedru. Patlaban 2% barjeru pārvarējušās partijas gadā no valsts saņem 0,71 eiro par katru vēlēšanās saņemto balsi. Cits valsts finansējums tām netiek piešķirts.  Darba grupa sagatavojusi ierosinājumus būtiski celt atbalstu, paužot nostāju, ka šāds finansējums ļautu partijām minimālā apjomā veikt partiju pamatfunkcijas, proti, strādāt ar biedriem, kā arī veidot kvalitatīvu politisko piedāvājumu. 

Eiropas Parlaments apstiprināja Eiropas Savienības  daudzgadu finanšu plāna instrumentu - Vienotā tirgus programmu, kurā pieprasa, lai no 2021. līdz 2027.gadam uzņēmējdarbības attīstībai un patērētāju aizsardzībai tiktu atvēlēti 6,5 miljardi eiro. Eiroparlaments Iekšējā tirgus un patērētāju aizsardzības komitejas deputāte un ziņojuma līdzautore Inese Vaidere skaidroja, ka Vienotā tirgus programma palielina finansējumu uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstībai, patērētāju aizsardzībai, kā arī Vienotā tirgus darbības labākai kontrolei. Tas nozīmē, ka varēs vēl labāk garantēt to, ka pie patērētājiem nonāk tikai augstas kvalitātes produkti.

Baltijas valstu kopuzņēmuma "RB Rail", kas izveidots, lai īstenotu dzelzceļa projektu "Rail Baltica", padome   vakar kompānijas valdes priekšsēdētāja amatā iecēla Somijas dzelzceļa kompānijas "NRC Group" valdes locekli un viceprezidentu Timo Rīhimeki (Timo Riihimaki). Kompānijā norādīja, ka Rīhimeki ir strādājis vairākos vadošos amatos uzņēmumā "NRC Group", kā arī iepriekš strādājis aviokompānijā "Finnair Group". Jau ziņots, ka iepriekš "RB Rail" valdes priekšsēdētāja bija Baiba Rubesa. Savukārt pēc viņas atkāpšanās no amata pērnā gada rudenī par valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju padome iecēla kompānijas finanšu direktoru Ignu Deguti. Tāpat arī vēstīts, ka "Rail Baltica" izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro, ieskaitot atzaru, ko nolemts izbūvēt starp Kauņu un Viļņu. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem.

Turpinām ziņas

"Valsts nekustamie īpašumi" aizvien vairāk sāk izmantot dažādus digitālos risinājumus, tajā skaitā Tiesu administrācijas elektronisko izsoļu vietni "e-izsoles", kuru vēlas ieviest kā ierastu praksi. Izmantojot Tiesu administrācijas elektronisko izsoļu portālu, nekustamie īpašumi jau pirmajā pašu organizētajā e-izsolē veiksmīgi izdevās pārdot iepriekš nelikvīdu 10 tūkstoši kvadrātmetru lielu zemes gabalu Jēkabpilī, Ārijas Elksnes ielā 8A. Lēmums par minētā zemes gabala pārdošanu tika pieņēmts 2017.gada beigās. Tika organizētas divas izsoles ierastā ceļā, taču intereses par piedāvājumu nebija. Savukārt, ievietojot elektronisko piedāvājumu, darījums par 11 tūkstoši 600 eiro tika noslēgts jau pēc pirmās izsoles, kas noslēdzās 28.janvārī.

Energokompānija AS "Latvenergo" ar zīmolu "Elektrum" sāks dabasgāzes tirdzniecību Latvijas mājsaimniecībām. "Latvenergo" pārstāvji ceturtdien, 14.februārī, informēs par "Elektrum" piedāvājumu 432 tūkstoši 200 mājsaimniecībām Latvijā un Latvijas dabasgāzes tirgus attīstību. Jau ziņots, ka "Latvenergo" koncerns pagājušajā gadā strādāja ar 925,627 miljonu eiro auditēto apgrozījumu, kas ir par 0,6% mazāk nekā 2016.gadā, savukārt koncerna peļņa pieauga 2,5 reizes, sasniedzot 322,021 miljonu eiro.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē Latvijā ieplūdīs pavasarīgi silts  gaiss  no Rietumeiropas un iespējami pirmie temperatūras rekordi 2019.gadā, prognozē sinoptiķi. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem pēdējais temperatūras rekords reģistrēts pērnā gada 29.novembrī, kad Kolkā ar -9 grādiem tika pārspēts aukstuma rekords. Savukārt pēdējie siltuma rekordi bija 6.novembrī, Liepājā un Rucavā termometra stabiņam pakāpjoties līdz +13 grādiem. Tas, vai šonedēļ tiks sasniegti siltuma rekordi, būs atkarīgs no mākoņiem. Ja debesis būs apmākušās un smidzinās lietus, siltuma rekordi maz iespējami, savukārt saulaina laika gadījumā tiks pārspēts liels skaits rekordu. Saskaņā ar pašreizējām prognozēm nedēļas nogalē nav gaidāmi ievērojami nokrišņi, brīžiem spīdēs saule un gaisa temperatūra pakāpsies līdz +4..+9 grādiem. Atbilstoši "Global Forecast System" prognozei arī nākamnedēļ gaidāms februārim neraksturīgi silts laiks.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā turpina samazināties noziedzības līmenis; Kokneses kokaīna kravas lietā policija vienu Latvijas pilsoni izsludinājusi starptautiskā meklēšanā; un latvijā tapušas vadlīnijas jauniešu uzvedībai internetā.

Latvijā dzīvot ir droši, jo noziedzības līmenis pagājušajā gadā turpināja samazināties, šodien žurnālistiem paziņoja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Viņš uzsvēra, ka Latvijā dzīvot ir droši un arī pagājušais gads ir parādījis, ka sabiedriskā kārtība un noziedzība kopumā tiek kontrolēta. Vairāk nekā desmit gadu laikā noziedzība samazinājusies par aptuveni 30%. Iekšlietu ministrijas Informācijas centra informācija liecina, ka pagājušajā gadā valstī kopumā reģistrēti 43 tūkstoši 260 noziegumi. To skaits salīdzinājumā ar 2017.gadu samazinājies par 990. 

Vislabāk spējot novērtēt situāciju novados, pašvaldības varētu brīvprātīgi apvienoties, nesagaidot nākamo administratīvi teritoriālo reformu, sarunā ar aģentūru LETA pieļāva Zemgales plānošanas reģiona izpilddirektors un Bauskas novada domes deputāts Valdis Veips. Pašlaik jautājums par apvienošanos neesot Zemgales plānošanas reģiona dienaskārtībā, un Veips arī neesot dzirdējis, ka kādas no reģiona pašvaldībām grasītos apvienoties. Viņš neizslēdza, ka pašvaldības var brīvprātīgi apvienoties vēl pirms nākamās administratīvi teritoriālās reformas, turklāt tas būtu tikai pozitīvi, jo pašas pašvaldības redzot, kas ir cilvēkiem nepieciešams, kāda ir situācija novadā. Laikraksts "Latvijas Avīze" šonedēļ ziņoja, ka, nesagaidot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas jauno reģionālo reformu, Jelgavas un Tērvetes novadu pašvaldības jau ir sākušas apspriest iespējamo apvienošanos nākotnē. 

Rudenī varētu tikt izstrādāts jauna Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma redakcija. Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis informē, ka pašlaik tiek analizēti atlīdzības dati, katru nedēļu notiek fokusgrupu diskusijas šajā jautājumā. Likumā tikšot ievērota "kompleksa pieeja" šim jautājumam, kā arī tiks piedāvātas izmaiņas atlīdzībā. Valsts kancelejas vadītājam tika uzdots jautājums, kam varētu visvairāk paaugstināt algas - policistiem, ātrās palīdzības mediķiem vai vēl kādam citam. Citskovskis norādīja, ka principā tās būtu jāpaaugstina visos sektoros, bet jautājums ir par to, kam pirmajam un par cik. Viņš pagaidām nekomentēja konkrēta grupas un kāds varētu būt atlīdzības pieaugums, uzsverot, ka tas būs jāsalāgo arī ar budžeta iespējām.Kā ziņots, valdībā apstiprinātais reformu plāns paredz valsts pārvaldes nodarbināto skaitu līdz 2020.gadam ik gadu samazināt par 2%, kā arī izlīdzināt atšķirīgo darba samaksu tā dēvētajās "bagātajās" un "nabadzīgajās" valsts iestādēs. 

Turpinām ziņas

Kokneses kokaīna kravas lietā Valsts policija vienu Latvijas pilsoni izsludinājusi starptautiskā meklēšan. Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins meklējamās personas identitāti neatklāj un nekomentē, vai tas ir presē minētais uzņēmējs Jānis Skrābāns. Grišins vēlreiz atkārtoja jau iepriekš policijas publiski pausto, ka iespējamais aizdomās turēto loks varētu paplašināties. Policijas amatpersona apliecināja, ka kravas kontrabandas īstais organizators, visticamāk, nav Latvijas pavalstnieks. Policija šīs lietas izmeklēšanā joprojām aktīvi strādājot un izmantojot sadarbību ar ārvalstu kolēģiem. Policijas plānos nav aprobežoties tikai ar sākotnēji iegūtajiem pavedieniem, tāpēc izmeklēšana nebūs ātra. Jau ziņots, ka līdz februāra sākumam lietā veiktas 17 kratīšanas un virkne citu procesuālo darbību, kuru gaitā iegūti pietiekami daudz lietisko pierādījumu, tai skaitā arī tādi, kas izmantoti nozieguma izdarīšanā.

Par spīti tirgotāju iebildumiem Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien otrajā lasījumā atbalstīja ieceri aizliegt izvietot tabakas izstrādājumus, elektroniskās smēķēšanas ierīces, to uzpildes tvertnes un preču zīmes pircējiem redzamā veidā. Pirmie iebildumi par grozījumiem Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā nāca no biedrības "Latvijas veipotāju klubs" un Bezdūmu nozares asociācijas saistībā ar elektronisko smēķēšanas iekārtu ierobežojumiem. Arī Finanšu ministrijas ieskatā, līdz šim noteiktie ierobežojumi ir pietiekoši, bet jaunu prasību noteikšana atstās negatīvu ietekmi uz legālajiem tirgotājiem, kā arī uz valsts budžetu. Ministrija uzskata, ka šāds "nepārdomāts ierobežojums" varētu palielināt nelegālo cigarešu tirdzniecību.

Un vēl

"Samsung skola nākotnei" sadarbībā ar Rīgas Skolēnu domi un jauniešiem visā Latvijā radījusi unikālu projektu – Latvijā pirmo jauniešu netiķeti jeb uzvedības vadlīnijas tiešsaistē. Tajā ietverti būtiskākie punkti par digitālo uzvedību, e-saziņu, drošību un privātumu, kā arī autortiesību ievērošanu. Aicinot ar netiķeti iepazīstināt visus Latvijas jauniešus, tā nodota Izglītības un zinātnes ministrijai, kā arī tiks izsūtīta Latvijas skolām. 83% Latvijas jauniešu uzskata, ka internetā ievēro ētikas pamatprincipu “Nedari otram to, ko negribi, lai kāds dara Tev”, liecina "Samsung Skola nākotnei" aptaujas dati. Tajā pašā laikā jaunie cilvēki atzīst, ka izmanto nelicencētu saturu, mēdz lietot tiešsaistē izdomātu identitāti, neiejaucas vai pat saasina situāciju, redzot naidīgu vai vardarbīgu saturu.

Atstājiet komentāru