2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 12.februārī

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 12.februārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Mediķi sašutuši – algas pieauguma vietā sarukušas; pārrēķinu sola martā; Jēkabpils dzīvokļu īpašniekus aicina pievērst uzmanību ūdens skaitītāju derīguma termiņam; un Ko liecina pētījums par to kā Latvijas iedzīvotāji pavada atvaļinājumu.

Dusmīgi un vīlušies pēc algas dienas ir mediķi. Viņi sagaidījuši nevis solīto pieaugumu, bet gan reālu samazinājumu. Daudziem alga sarukusi par 100 un 200 eiro, un tas ir ne tikai samazināto virsstundu dēļ. Izrādās, ka uz kaut nelielu algu pieaugumu mediķi var cerēt tikai pēc mēneša - martā. Bet jau tagad zināms, ka tas būs krietni mazāks, nekā cerēts. Tas tādēļ, ka slimnīcas ļoti pieskata, lai netiktu strādātas virsstundas, par ko jāmaksā dubultā. Jau ziņots, ka šogad valsts budžetā mediķu atalgojuma palielināšanai plānots piešķirt papildu līdzekļus vairāk nekā 80 miljonu eiro apmērā. Teorētiski ar šo naudu pietiek atalgojuma palielināšanai par aptuveni 20%, taču realitātē lielai daļai mediķu algu pieaugums būs mazāks. Algu pieaugums ticis rēķināts, salīdzinot tarifu, ko samaksā valsts par ārstniecības iestādes pakalpojumiem, un tarifu vidējo likmi, kas veidojas no minimālajām atalgojumu likmēm. Līdz ar to pret šo robežu ir 20% pieaugums, bet par cik algas ārstniecības personām veidojas pēc sarežģītas formulas, tad ne katrs cilvēks papildus 20% saņems. 

Tieslietu ministrijas vadīta darba grupa piedāvā jaunu modeli, kādā partijām piešķirt valsts finansējumu, tajā skaitā paredzot garantētus 190 tūkstošus eiro gadā katrai partijai, kas pārvar 2% barjeru Saeimas vēlēšanās. Tāpat darba grupa rosina piešķirt divus eiro par katru balsi, ko šīs partijas saņēmušas vēlēšanās, bet vēl desmit eiro - par katru partijas biedru. Patlaban 2% barjeru pārvarējušās partijas gadā no valsts saņem 0,71 eiro par katru vēlēšanās saņemto balsi. Cits valsts finansējums tām netiek piešķirts.

Rīgas domes opozīcijai vakar nepietika balsu, lai no amata atbrīvotu pilsētas mēru Nilu Ušakovu (S), līdz ar to viņš saglabājis amatu. Par Ušakova atbrīvošanu balsoja visi klātesošie opozīcijas deputāti. Pret balsoja visi koalīcijas pārstāvji. Balsojumu par neuzticības izteikšanu Ušakovam rosināja opozīcija. Šī domes sasaukuma laikā tā ir jau trešā reize, kad opozīcija rosinājusi šādu balsojumu.

Turpinām ziņas

Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Attīstības finanšu institūciju Altum, Būvniecības valsts kontroles biroju un Jēkabpils pilsētas domi 20.februārī pulksten 11tos Jēkabpils tautas namā vienlaikus organizēs četrus seminārus par Eiropas Savienības fondu atbalsta saņemšanu daudzīvokļu ēku atjaunošanai, aktualitātēm būvniecības normatīvajā regulējumā un kvalitatīva būvniecības procesa nodrošināšanu. Detalizēta informācija par visu semināru norises vietām, dienas kārtībām un reģistrēšanos dalībai tajos pieejama Ekonomikas ministrijas timekļa vietnē. 

SIA “Jēkabpils siltums” klientiem regulāri tiek nosūtīti rēķini par kārtējā mēnesī saņemto siltumenerģijas pakalpojumu, tajos tiek norādīta aktuālā informācija ne tikai par kārtējo apmaksājamo summu, bet arī cita veida informācija, kā piemēram, siltumenerģijas patēriņš, rēķina apmaksas termiņš, ūdens skaitītāju rādījumi un to verifikācijas termiņš. Ņemot vērā to, ka daudziem klientiem ūdens skaitītāju verifikācijas termiņš tuvojas beigām vai jau ir beidzies, uzņēmums atgādina, ka to laicīga nomaiņa var pasargāt no liekiem tēriņiem. Ja veidojas starpība starp mājas kopējā ūdens skaitītāja rādījumu un dzīvokļu īpašumos ar skaitītājiem noteikto ūdens patēriņu, ieskaitot arī avārijās un remontā nopludināto ūdens daudzumu, tiek veikts ūdens patēriņa pārrēķins. Dzīvokļu īpašnieki ūdens patēriņa starpību sedz atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam vai tas tiek sadalīts starp dzīvokļu īpašniekiem, kuri nav iesnieguši informāciju par ūdens skaitītāja rādījumu vismaz trīs mēnešus pēc kārtas. Neskatoties uz to vai tiek patērēts karstais ūdens, regulāri ir jānoziņo skaitītāju rādījumi. To var izdarīt gan elektroniski SIA “Jēkabpils siltums” mājas lapā  sadaļā “Klientiem”, gan telefoniski, zvanot uz uzņēmuma grāmatvedību. 

Un vēl

Vairāk nekā puse jeb 62% Latvijas iedzīvotāju atvaļinājumu izvēlējušies pavadīt, dodoties ekskursijās, liecina tūrisma aģentūras "Latvia Tours" ceļojuma indekss. Savukārt 38% labprātāk dodas atpūtā pludmalēs, 25% - atpūtā pie dabas, 11% - pa prātam bijusi aktīvā atpūta, bet 6% aptaujāto atvaļinājumu pavadījuši koncertos vai festivālos. Aptaujas dati liecina, ka ekskursijas un atpūta pie ūdenstilpnēm ir populārākie atvaļinājuma pavadīšanas veidi Latvijas iedzīvotāju vidū jau kopš 2015.gadā. Kā noskaidrots aptaujā, sievietes biežāk nekā vīrieši atvaļinājuma laikā izvēlas doties dažādās ekskursijās - sieviešu vidū šo atpūtas veidu iecienījuši 64%, kamēr vīriešu vidū - 59%. Savukārt vīrieši labprātāk dodas atpūtā pie ūdens - ja vīriešu vidū šo atpūtas veidu izraudzījās 40%, tad sieviešu vidū – 36%.

Radio1 Novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pļaviņu novada pašvaldības izdevumi šogad plānoti 5 miljoni 175 tūkstoši 486 eiro, kas būs par 3% mazāk nekā tika plānots 2018.gada sākumā, liecina domes aptirpinātais budžets. Pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi 2019.gadā apstiprināti 5 miljoni 573 tūkstoši 583 eiro apmērā. Plānots, ka teju 47% jeb 2 miljoni 598 tūkstoši 956 eiro no visiem ieņēmumiem veidos iedzīvotāju ienākumu nodoklis, kura prognoze šim gadam salīdzinājumā ar 2018.gadu ir samazinājusies par 17 tūkstoši 679 eiro jeb par 0,7%. Izdevumos visvairāk līdzekļu - teju 38% - plānoti izglītības jomai. Arī prioritārie investīciju projekti šim gadam saistīti ar izglītību. Pašvaldība plānojusi pirmsskolas izglītības iestādes "Jumītis" filiāles "Bērziņš" otrā stāva remontu, Pļaviņu novada ģimnāzijas gala kāpņu remontu un atjaunošanas darbus novada ģimnāzijas bibliotēkā. Tāpat 2019.gadā paredzēts saglabāt visus iepriekšējā gadā maksātos pašvaldības sociālo pabalstu veidus. Plānots, ka budžeta līdzekļi ļaus pašvaldībai turpināt ceļu, ielu, trotuāru un stāvlaukumu remontu un izbūvi, atjaunot sociālās aprūpes centra "Pļaviņas" telpas.

2019.gada pašvaldības budžetā Aglonas vidusskolas dienesta viesnīcas pārbūvei tiks paredzēti 20 tūkstoši eiro. Remontdarbi ēkā nepieciešami, jo tai ir konstatētas bīstami bojātas un izliekušās nesošās pārseguma sijas. Turklāt dome lēmusi, ka tieši dienesta viesnīcā, īstenojot deinstitucionalizācijas plānu, paredzēts sniegt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un veidot Dienas aprūpes centru. Plānots, ka līdz februāra beigām pašvaldība izsludinās atklātu konkursu par vidusskolas dienesta viesnīcas pārbūves būvprojekta izstrādi, autoruzraudzību un būvdarbu veikšanu. 

Turpinām ziņas

Nedēļas noagalē, 16.februārī, Valkas novada Ērģemes pagasta Turnā, Valda ezerā, notiks tradicionālās zemledus makšķerēšanas sacensības "Valda loms". Dalībnieku reģistrēšanās un pulcēšanās notiks no plkst.9, bet instrukcijas, sektora izloze notiks plkst.9.30, savukārt došanās uz ledus plānota plkst.9.50. Pēc četru stundu makšķerēšanas, plkst.14 notiks lomu svēršana, rezultātu paziņošana, zupas baudīšana un apbalvošana.

17. februārī plkst. 10 Jēkabpils novadā Rubeņos norisināsies hokeja turnīrs jauktajām komandām - uz laukuma spēlē 4. Komandā maksimāli 8 dalībnieki. Pasākums bez maksas. Inventāru nodrošina dalībnieki. Spēle pēc dīķa hokeja noteikumiem. Turnīru organizē Jēkabpils novada pašvaldība sadarbība ar hokeja klubu “Rubeņi”. Starplaikos notiks dažādas papildus disciplīnas visai ģimenei: kērlings, sniegavīru celšanas konkurss u.c. Pieteikšanās sacensību dienā no plkst. 9.00 – 9.45.

Sestdien, 9. martā, pulksten 11.30 Līvānu 1. vidusskolas sporta zālē  notiks 2019. gada Līvānu novada čempionāts spiešanā guļus bez ekipējuma, Latvijas kausa IV posms. Programmā: 9.30 – 11.00 dalībnieku svēršanās pa svaru kategorijām pieaugošā kārtībā – sievietes, seniori, tad pārējās grupas; 11.00 – 11.30 tehniskais pārtraukums; 11.30 sacensību sākums. Komandu un individuālie pieteikumi izdarāmi līdz 6. martam plkst. 24.

Un vēl

Rīt plkst.17.00, Līvānu novada Centrālā bibliotēka aicina uz tikšanos ar rakstnieci Karīnu Račko. Viņa ir sertificēta zobārste un viena no populārākajām Latvijas jaunajām rakstniecēm, kuras darbi atver pilnīgi jaunu lappusi latviešu literatūras vēsturē. Autores romantiski erotiskie, kaisles, spriedzes un jutekliskuma piesātinātie romāni Saplēstās mežģīnes (2017), Debesis pelnos (2018) un Samaitātā (2018) kļuvuši par bestselleriem, iekarojuši pieprasītāko grāmatu topu virsotnes un neskaitāmu lasītāju simpātijas. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Taksometru vadītāji piketā aicina ieviest patentmaksu; Jēkabpilī šonedēļ notiks diskusija par administratīvi teritoriālo reformu; un Kurzemes upēs sākušies pali; 

Šodien pie Satiksmes ministrijas apmēram 20 taksometru vadītāji piketā aicina ieviest patentmaksu, kas garantētu taksometru vadītāju sociālo apdrošināšanu. Daļa taksometru vadītāju ar plakātiem stāvēja pie ministrijas ieejas. Uz plakātiem rakstīts "Patentmaksu taksometru nozarē!", "Ja nebūs izmaiņas, būs - vēlēšanas!", "Pieņemt likumus, kurus var izpildīt!", "Neesam vergi!!!", "Sociālās garantijas taksometru vadītājiem!", "Jūtaties droši?". Viens no taksometru vadītājiem rokā turēja bēru vainagu, pie kura pievienots taksometra gaismas plafons. Vēlāk vainags tika novietots pie Satiksmes ministrijas durvīm un tur atstāts. Piketa laikā no Gogoļa ielas nogriezās un gar ministrijas ēku pabrauca garām apmēram 40 taksometri, kuru vadītāji izmantoja skaņas signālus, paužot savu atbalstu piketam. Latvijas Taksometru arodbiedrība atzīmē, ka pasažieru pārvadājumu nozarē sociālā nodokļa nomaksa ir vitāli svarīga, tādēļ Satiksmes ministrija aicināta nekavējoties ieviest patentmaksu kā nodokļu nomaksas instrumentu, kas ietver gan sociālo nodokli, gan iedzīvotāju ienākuma nodokli. 

Bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš prognozē, ja  vien nenotiek kādi negaidīti pārsteigumi naftas tirgos, tad gada otrajā pusē kopējā inflācija jeb vispārējais cenu kāpums Latvijā nedaudz mazināsies un šī gada vidējā inflācija Latvijā varētu būt ap 2,5%. Ekonomists, atsaucoties uz Centrālās statistikas pārvaldes datiem, norāda, ka Latvijā turpinās mērens patēriņa cenu kāpums, lai gan kaimiņvalstīs un eirozonā šobrīd vērojamas pretējas tendences un inflācijas temps tur mazinās. Atšķirības Āboliņš sasaista ar elektroenerģijas cenu kāpumu, martā gaidāmo akcīzes kāpumu alkoholam, kā arī aprīlī paredzēto siltumenerģijas tarifu pieaugumu Rīgā. Inflācija Latvijā varētu saglabāties tuvu 3% līdz gada vidum, secina ekonomists.

Latvija grasās pievienoties Eiropas Savienības Dažādības hartu kustībai. Latvijas Dažādības harta ir brīvprātīga vienošanās, kuras mērķi ir cieņpilnas attieksmes un iekļaujošas vides veicināšana darba vietā. Dažādības harta iekļauj 15 principus, uz kuriem uzņēmumi un organizācijas apņemas tiekties, lai atbalstītu dažādību un vienlīdzīgas iespējas savā darba vidē. Šodien Eiropas Savienības mājā tika parakstīta un atklāta Latvijas Dažādības harta. Tiek norādīts, ka Latvijas Dažādības harta ir atvērta visiem uzņēmumiem, organizācijām un iestādēm, kas apņemas atbalstīt Dažādības hartas principus. Līdzdarbojoties hartā, uzņēmumiem tiks piedāvāts atbalsts dažādības vadības principu veicināšanai darba vietā.

Turpinām ziņas

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera sadarbībā ar Zemgales plānošanas reģionu administratīvi teritoriālās reformas kontekstā aicina uzņēmējus piektdien, 15.februārī piedalīties diskusijā "Kā veicināt labvēlīgu uzņēmējdarbības vidi Latvijas reģionos". Diskusijā plānots runāt par uzlabojumiem saistībā ar pārdomātu teritoriālo sadalījumu, uzlabojot uzņēmēju un sabiedrības dzīves vidi. Tās mērķis ir rast idejas, kā izveidot uzņēmējiem un iedzīvotājiem izdevīgu un ekonomiski pamatotu modeli pašvaldību dalījumam tā, lai sabalansētu intereses dzīves vides uzlabošanai. Tāpat plānots meklēt risinājumus tam, kā saimnieciski un efektīvi izlietot pieejamos finanšu resursus skolu, medicīnas un drošības iestāžu uzturēšanai, nodrošinot iespējami augstu pašvaldību sniegto pakalpojumu kvalitāti. Diskusija piektdien notiks plkst.10.30 Krustpils kultūras namā.

Latvijā pavasarī un vasarā paredzētas plašas starptautiskas militārās mācības, kurās kopumā piedalīsies vairāki tūkstoši karavīru, liecina Aizsardzības ministrija sagatavotais valdības rīkojuma projekts. No 12.aprīļa līdz 5.maijam Latvijā plānots organizēt Nacionālo bruņoto spēku un ārvalstu bruņoto spēku vienību kopējās militārās mācības "Furious Hammer". No 13.maija līdz 25.maijam Latvijā plānots organizēt NBS un ārvalstu bruņoto spēku vienību kopējās militārās mācības "Summer Shield XVI".Savukārt no 13.maija līdz 14.jūlijam Latvijas teritorijā plānBet no 27.maija līdz 2.jūnijam Latvijā paredzētas NBS un ārvalstu bruņoto spēku vienību kopējās militārās mācības "Efp est kg Certex". Un visbeidzot -  no 26.jūnija līdz 9.jūlijam Latvijā plānots organizēt NBS un ārvalstu bruņoto spēku vienību kopējās militārās mācības "Jef (M) 19 Amphibex". 

Un vēl

Kurzemes upēs turpinās strauja ūdens līmeņa celšanās un dažu upju posmos applūduši krasti, liecina iedzīvotāju ziņojumi. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem lielākais ūdens līmeņa kāpums kopš aizvadītajām brīvdienām bijis Bārtā, kur tas pieaudzis par gandrīz diviem metriem. Citās Kurzemes upēs par 1-1,6 metriem, tajā skaitā Ventā pie Kuldīgas ūdens līmenis kāpis par pusotru metru. Durbē pie Cīravas ūdens līmenis palielinājies par 1,3 metriem. Arī Zemgales upēs dažos posmos ūdens līmenis kāpis par metru, bet Lielupē caurmērā par 40-60 centimetriem. Vidzemes un Latgales upēs ūdens līmeņa kāpums pārsvarā neliels, ūdens tilpes daudzviet vēl sedz ledus sega. Vidējais ledus biezums Daugavā posmā no Daugavpils līdz Jēkabpilij šīs nedēļas sākumā bija 26 centimetri, bet Lielupē 22-28 centimetri.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Bijušais KNAB priekšnieks iesaistīts lietā par iespējamu naudas atmazgāšanu; Jēkabpils novada budžetā plāno 5% pieaugumu; un Tapusi virtuāla 360 grādu tūre Jēkabpils apskates objektiem.

Bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Normunds Vilnītis iesaistīts kriminālprocesā par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Valsts policijas preses pārstāve Ilze Jurēvica aģentūrai LETA apstiprināja, ka 3.februārī Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas aizturēja trīs - 1985., 1960. un 1973.gadā dzimušas - personas aizdomās par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un iespējamu citu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kas tiks skaidrots pirmstiesas izmeklēšanas laikā. Nevienai no aizdomās turētajām personām nav piemērots ar brīvības atņemšanu saistīts drošības līdzeklis. Plašāku informāciju policija patlaban nesniedz. Jau ziņots, ka 1973.gadā dzimušo Vilnīti nesen aizturēja Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde. 

Pagājušā gadā Latvijā reģistrētas vairāk nekā 120 slepkavības un tādu smagu miesas bojājumu nodarīšanas gadījumi, kuru rezultātā iestājusies cietušā nāve. Pagājušajā gadā Latvijā reģistrētas 79 slepkavības, kas ir par pieciem noziegumiem vairāk nekā gadu iepriekš. Šajos rādītājos iekļauta arī viena pasūtījuma slepkavība un viens pasūtījuma slepkavības mēģinājums. Jau ziņots, ka pasūtījuma slepkavības raksturu policija saskata maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus nogalināšanā, bet šāda nozieguma mēģinājums notika Aizputes novadā, kur automašīnā sašauti trīs ārvalstnieki. Tāpat pērn reģistrēti 168 smagi miesas bojājumi, no kuriem 46 gadījumos iestājusies cietušā nāve.

Valsts policija šonedēļ aizturējusi kādu vīrieti aizdomās par nepilngadīgas meitenes seksuālu izmantošanu, lai gan uz meitenes norādēm par nodarījumu skolā iepriekš neviens nebija reaģējis, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā un aģentūrai LETA atklāja valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Seksuālā izmantošana varētu būt notikusi ilgstošā laika periodā. Aizturētā persona bijusi pusaudzei tuva persona, taču Ķuzis nekomentēja, vai tas bija ģimenes loceklis. Noziegums noticis Rīgas reģionā.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldības budžeta ieņēmumi šogad tiek prognozēti par 5% lielāki nekā pagājušā gada budžeta plānā apstiprinātie, liecina saistošie noteikumi par novada 2019.gada budžetu. Pērn gada sākumā pašvaldība paredzējusi 5 miljoni eiro ieņēmumus, bet šogad ieņēmumi apstiprināti 5 miljoni 260 tūkstoši 820 eiro apmērā. 2019.gadam paredzētais izdevumu apjoms ir 6 miljoni 239 tūkstoši 957 eiro, kas par 979 tūkstoši 137 eiro pārsniedz ieņēmumus. Vispārējiem valdības dienestiem budžetā atvēlēti 838 tūkstoši 584 eiro, sabiedriskajai kārtībai un drošībai - 42 tūkstši 469 eiro. Tajā skaitā pašvaldība iecerējusi iegādāties inventāru un aprīkojumu brīvprātīgo ugunsdzēsēju darbam - plostu un ģeneratoru aprīkojumam Dunavas pagastā. Veselības jomai atvēlēti 71 tūkstptis 323 eiro, un lielākā daļa līdzekļu paredzēta ambulatoro iestāžu uzturēšanai pagastos. Vēl 787 tūkstoši 394 eiro pašvaldība atvēlējusi atpūtas, kultūras, sporta un reliģijas sadaļai. Ievēroja naudas summa - 2 miljoni eiro - būs nepieciešama izglītības jomas vajadzību apmierināšanai.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien izskatīšanai otrajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredzēs mazciemu statusa noteikšanu. Lai varētu saglabāt vēsturisko ciemu nosaukumus un statusu, Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu plānots papildināt ar apdzīvotu vietu "mazciems", paredz komisijā atbalstītie grozījumi. Ar grozījumiem plānots noteikt, ka mazciems ir vēsturiski izveidota apdzīvota vieta ar dominējošu izklaidu vai dominējošu koncentrētu apbūvi, kurai novada teritorijas plānojumā nav noteiktas robežas un tās nosaukums ir iekļauts Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras Vietvārdu datubāzē. Paredzēts, ka tāpat kā ciemiem, arī mazciemiem nosaukumus piešķirs un tos pārdēvēs novada dome. Grozījumi otrajā un trešajā lasījumā vēl jāskata Saeimas sēdē.

Un vēl

Interreg V-A Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmā 2014.-2020.gadam “Ilgtspējīgu tūrisma pakalpojumu attīstība un tūrisma infrastruktūras pieejamības uzlabošana” pagājušajā vasarā tapusi virtuāla Jēkabpils skaistāko un nozīmīgāko objektu 360° tūre. Tajā ietvertie objekti ir Krustpils pils Vārtu tornis, ūdens relaksācijas centrs “Citrus SPA”, skats no Jēkabpils tilta, labā krasta aero skats, kreisā krasta aero skats, Jēkabpils Vecpilsēta, Sēļu sēta, skulptūra “Mazais vijolnieks”, Daugavas promenāde, mākslas galerija “MANS’S”, Jēkabpils Sv.Gara pareizticīgo baznīca, Strūves parks, Trešdienas tirgus laukums, Mežaparks un Radžu ūdenskrātuve.

Atstājiet komentāru