2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 8.februārī«

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 8.februārī«

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pedagogu atalgojuma pieaugumu plānots risināt 2020.gada budžetā;Pavasarī varētu sākt Aizkraukles novada vidusskolas piebūves būvniecību; un Plāno datubāzē uzkrāt informāciju par senajām kultūraugu šķirnēm.

Pedagogu atalgojuma pieaugumu plānots risināt 2020.gada budžetā, izriet no Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) sacītā žurnālistiem pēc koalīcijas partiju sanāksmes. Vaicāts, vai ir atrasti līdzekļi iepriekš paredzētajai pedagogu atalgojuma palielināšanai, valdības vadītājs vērsa uzmanību, ka šis lielā mērā ir "tehniskais budžets", ko pēc iespējas ātrāk ir jāpieņem. Savukārt pedagogu atalgojuma jautājumu parezēts risināt 2020.gada budžetā. Vaicāts, vai šādai situācijai nesekos pedagogu protesti, premjers akcentēja, ka valdība pašlaik strādā divas nedēļas un ka nav iespējams šajā laikā atrisināt visas valstī sasāpējušās problēmas. Viņš norādīja, ka arī vajadzība pēc pedagogu atalgojuma pieauguma ir objektīva nepieciešamība. Līdz ar to netiks īstenots iepriekš valdības apstiprinātais grafiks.


Tehnoloģiskā progresa ietekmē pastāv varbūtība palielināties bezdarbam mazkvalificēto iedzīvotāju vidū, vakar diskusijā par digitalizācijas ietekmi uz darba tirgu atzina Labklājības ministrijas valsts sekretārs Ingus Alliks. Viņš norādīja, ka nodarbinātību ietekmē ne tikai globalizācija un demogrāfiskās tendences, bet arī digitalizācija un robotizācija, tādējādi viena no lielākajām nākotnes bažām ir bezdarba līmeņa pieaugums, jo īpaši mazkvalificēto iedzīvotāju vidū, kā arī vidējās kvalifikācijas profesiju automatizācija un rutīnas darba vietu izzušana. Tajā pašā laikā Alliks arī atzīmēja, ka visus darbus nevarēs automatizēt vai aizstāt ar mākslīgo intelektu, piemēram, darbus, kuros ir nepieciešamas komunikācijas prasmes, kritiskā domāšana, spēja risināt problēmas un plānošanas iemaņas, kā arī saskarsme ar cilvēkiem. Viņš uzsvēra, ka tehnoloģiju attīstības ietekmē cilvēkiem jāspēj pārkvalificēties.


Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers un Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja vienojušies, ka sarunas par Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) tiks turpinātas. Eiropas savienības delegācijas vadītājs Mišels Barnjē pirmdien Strasbūrā tiksies ar Lielbritānijas "Breksita" ministru Stīvenu Barklaju. Līdz februāra beigām paredzēta arī vēl viena Mejas un Junkera tikšanās. Vienlaikus Junkers sarunā ar Meju atkārtoti uzsvēris, ka Brisele nepiekritīs pārskatīt novembrī panākto "Breksita" vienošanos, taču ir gatava izdarīt izmaiņas tai pievienotajā politiskajā deklarācijā.


Turpinām ziņas


Šogad par 1% audzis izglītības jomai paredzētais finansējums Jaunjelgavas novadā, liecina domes apstiprinātie saistošie noteikumi par pašvaldības budžetu. Tā  ieņēmumi šogad plānoti 6 miljoni 225 tūkstoši 214 eiro, bet izdevumi - 6 miljoni 86 tūkstoši 683 eiro apmērā. Lielākās ieceres novadā šogad ir Jaunjelgavas vidusskolas telpu pārbūve, pielāgojot tās pilsētas bibliotēkai, pašvaldības nozīmes meliorācijas sistēmu rekonstrukcija Daudzeses un Sunākstes pagastos, sabiedrisko pakalpojumu centra izbūve Daudzeses pagastā, dzīvojamo māju un atsevišķu dzīvokļu atjaunošanas un remontdarbi Seces un Daudzeses pagastos. Tāpat Jaunjelgavā un Daudzevā paredzēts pārbūvēt apkures sistēmas, ieplānota arī jaunas tehnikas un transportlīdzekļu iegāde komunālajai saimniecībai, skolām un pašvaldības iestādēm. 


Aprīlī varētu sākties Aizkraukles novada vidusskolas piebūves būvniecība. Patlaban publiskots paziņojums par iepirkumu, kas noslēgsies 18.februārī ar piedāvājumu atvēršanas sanāksmi. Reāli būvdarbi Draudzības krastmalā 5 varētu sākties aprīļa pirmajās nedēļās. Plānotais būvdarbu grafiks paredz, ka būvniecības process sāksies ar inženierkomunikāciju - ūdensvada, sadzīves un virsūdeņu kanalizācijas, siltumtīklu - pārbūvi un izbūvi. Tiks demontēta esošā transformatoru apakšstacija un uzstādīta jauna, izbūvēti un pārkomutēti elektroapgādes kabeļi. Tā kā projekts paredz esošās trešā pacēluma ūdens sūknētavas nojaukšanu, lai nodrošinātu kvalitatīvu ūdensapgādi, februārī un martā paredzēts katrā Draudzības krastmalas dzīvojamā mājā uzstādīt iekārtu ūdens spiediena paaugstināšanai. Jau vēstīts, ka iecere tiek īstenota, piedaloties Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektu konkursā, un projekta izmaksas aplēstas 3 miljoni 202 tūkstoši 500 eiro apmērā.


Un vēl

Latvijas Permakultūras biedrība sadarbībā ar Igaunijas, Dānijas un Lietuvas nevalstiskajām organizācijām plāno veidot datubāzi, kurā uzkrāt informāciju par kultūraugu senajām šķirnēm. Biedrībā norādīja, ka mūsdienās ir reti sastopamas tādas vērtības kā Latvijas brīvvalsts laika kartupeļi, sojas pupiņas no septiņdesmito gadu selekcijas eksperimentiem un 30 gadus vienā saimniecībā sēti mieži. Lai šīs vērtības saglabātu, sākts darbs Latvijas seno kultūraugu šķirņu audzēšanas sekmēšanai, tajā skaitā janvārī notika ikgadējā sēklu maiņa ar mērķi saglabāt senās Latvijas kultūraugu šķirnes un veicināt zināšanu par sēklu iegūšanu plašāku pielietošanu. Projekts paredz sagatavot un izplatīt informāciju par sēklām kā par bioloģisku un kultūras mantojumu.


Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00



Pašvaldība aicina Riebiņu novada iedzīvotājus uz tikšanos ar novada domes priekšsēdētāju, deputātiem, domes speciālistiem un pagastu teritoriālo pārvalžu vadītājiem. Tikšanās notiks 27.februārī pulksten 10 -  Sīļukalna pagasta teritoriālajā pārvaldē, 12. Galēnu pagasta teritoriālajā pārvaldē un 14 – Stabulnieku pagasta teritoriālajā pārvaldē. Savukārt 28.februārī pulksten 12 Rušonas pagasta teritoriālajā pārvaldē. Pulksten 14 - Silajāņu pagasta teritoriālajā pārvaldē un pulksten 16.  – Riebiņu kultūras centra II stāva zālē. Tikšanās laikā pagasta teritoriālo pārvalžu vadītāji informēs par paveikto 2018. gadā, novada iedzīvotāji tiks informēti par 2019. gada budžetu, kā arī tiks atbildēts uz iedzīvotājus interesējošiem jautājumiem.  Ceram uz Jūsu aktivitāti un dalību diskusijās ar novada domes priekšsēdētāju, pagastu pārvalžu vadītājiem, deputātiem un domes speciālistiem.

Riebiņu novada dome piedāvā lauksaimniekiem iegādāties izsolē nekustamo īpašumu – neapbūvētu zemesgabalu “Taureņi” Rušonas pagastā. Izsole notiks 28. februārī plkst. 11.00 Riebiņu novada domē. Izsoles veids – rakstiska izsole ar augšupejošu soli. Zemesgabala atļautā izmantošana atbilstoši Riebiņu novada teritorijas plānojumam 2012. – 2024. gadam – lauksaimniecībā izmantojamā zeme.  Zemesgabals iznomāts privātpersonām īstermiņa nomā. Izsoles objektu var apskatīt darbadienās no 8:30 līdz 12:30, iepriekš saskaņojot savu vizīti ar domes     nekustamā īpašuma speciālisti Ināru Upenieci. Telefons: 65392860. Nekustamā īpašuma izsoles sākumcena – 10 tūkstoši eiro.  Reģistrācijas maksa izsolei ir 20 eiro. 

21. februārī plkst. 17.00 Riebiņu novada Rušonas pagasta Aglonas stacijā notiks Rušonas ezera ekspluatācijas (apsaimniekošanas) noteikumu izstrādes publiskā apspriešana. Projekta mērķis – izstrādāt noteikumus, kas ļaus kvalitatīvāk apsaimniekot Rušonas ezera ūdeņus, kā arī pasargāt no plūdu draudiem un applūšanas platības ap ūdenskrātuvēm, palīdzēs veikt ūdens objekta hidroloģisko režīmu regulēšanu Kameņecas HES un Jaunaglonas HES. Saglabāt Rušonas ezera un ar to saistīto sugu un biotopu daudzveidību, teritorijas kultūrvēsturiskās un ainaviskās vērtības, kā arī, veicināt teritorijas nenoplicinošu saimniecisko attīstību, dabas tūrismu un ekoloģisko izglītību ilgtermiņā. Detalizētu informāciju par pasākumu par uzzināt Riebiņu novada domes Attīstības un plānošanas daļā vai zvanot pa tālruni 65324379, vai rakstot e-pasts: inese.jakovele@riebini.lv.


Un vēl par kultūras pasākumiem

Riebiņu centrālajā bibliotēkā no 4. februāra skatāma Vārkavas muzeja fotoizstāde “Ziemas”, Ilzes Grigules gliemežvāku kolekcija “Okeāns tavā kabatā” un izstāde “Prātam un garam”.

Rušonas kultūras namā 9. februārī plkst. 23.00 diskotēka. Ieejas maksa – EUR 1.00.

Riebiņu centrālajā bibliotēkā 13. februārī plkst. 17.00 tikšanās ar Aleksandru Poplavski “Sapnis par augstākajām virsotnēm”, bet 14. februārī akcija “Sirsniņvēstules bibliotēkas kokā”.

Sīļukalna kultūras namā 16. februārī plkst. 19.00 svinot mīlestības svētkus, radīsim labo omu ar skeču parādi. Piedalās amatierteātris no Dekteriem, Preiļiem, Vārkavas un Galēniem. Starplaikos muzikālie mīlas sveicieni no Arņa un Stasika. Ieeja par ziedojumiem.

Silajāņu kultūras namā 17. februārī plkst. 15.00 atpūtas vakars “Valentīndienas noskaņās” disko ritmos.

Rušonas kultūras namā 22. februārī plkst. 19.00 koncerts “Es mācēju....”. Ieeja bez maksas.

Galēnu kultūras namā 23. februārī plkst.19.00 vidējās paaudzes tautu deju draugu kolektīvu sadancis. “Amizierēšanās Galēnos”. Piedalās vidējās paaudzes tautas deju draugu kolektīvi, Galēnu kultūras namā pašdarbnieki un Feimaņu kultūras namā pašdarbnieki. Ieeja bez maksas.

Silajāņu kultūras namā 27. februārī plkst. 14.00 pēcpusdiena “Pankūku laiks”.



Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts budžetu šogad izdevumos plāno ar 200 miljonu eiro deficītu; Jaunais ekonomikas ministrs apņēmies ierobežot pašvaldību avīžu izdošanu; un Kādu laiku brīvdienās prognozē sinoptiķi?


Ministru kabinets šodien ārkārtas sēdē apstiprināja 2019.gada budžeta rāmi, izdevumus paredzot 9,2 miljardu eiro apmērā, bet izdevumus - 9,4 miljardu eiro apmērā, jeb ar 200 miljonu eiro deficītu, informē finanšu ministrs Jānis Reirs. Precizējot budžeta bāzes izdevumus, kā arī speciālā budžeta izdevumus un ņemot vērā uzturlīdzekļu saņēmēju skaita izmaiņas, rasts nepieciešamais finansējums fiskālās telpas jeb valdības rīcībā nepieciešamo līdzekļu kompensēšanai, kas iepriekš tika aplēsta mīnus 44,5 miljonu eiro apmērā. Budžetā iestrādāti iepriekšējās valdības pieņemtie lēmumi un jaunas prioritātes no ministriju rīcībā esošiem līdzekļiem. Tāpat finansējums piešķirts atsevišķiem nozīmīgiem pasākumiem, kuru sākšanu nav iespējams atlikt uz 2020.gadu. 


Valsts policija sākusi kriminālprocesu par naida kurināšanu saistībā ar Rīgas mikrorajonā izplatītajiem uzsaukumiem, kuros attēlots Rīgas mērs Nils Ušakovs cietumnieka tērpā ar uzrakstu “tāpēc, ka krievs”. Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens uzsver, ka nav pieļaujama Latvijas iedzīvotāju provocēšana un dalīšana pēc etniskās piederības, un provokatorus sauks pie atbildības. Ģirģens uzskata, ka atbildīgajiem iekšlietu dienestiem ir jāreaģē uz jebkuru provokāciju. Plakāti Rīgā parādījās dažas dienas pirms partijas "Saskaņa" sestdien pieteiktā mītiņa Rātslaukumā, kura mērķis – ļaut iedzīvotājiem izteikt savu viedokli par pēdējā laikā valstī un Rīgā notiekošo. 


Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā, kas noteic, ka turpmāk īslaicīgās aizturēšanas vietas atradīsies tikai Valsts policijā. Pašlaik likumā noteikts, ka īslaicīgās aizturēšanas vieta ir gan Valsts policijā, gan Drošības policijā izveidotas speciāli aprīkotas telpas, kurās noteiktajā kārtībā tiek ievietotas un turētas aizturētās personas. Tagad no saraksta drošības policija ir svītrota. Izmaiņas veiktas Aizturēto personu turēšanas kārtības likumā.


Turpinām ziņas


Pašvaldībām ir jāveicina ekonomikas izrāviens un aktīvi jāiesaistās labvēlīgas uzņēmējdarbības vides attīstīšanā, norāda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvji. Uzņēmēji diskusijā par administratīvi teritoriālo reformu Saldū norādīja - lai arī daudzos no novadiem un pilsētām izveidotas uzņēmēju konsultatīvās padomes, tās nereti ir neaktīvas un novada uzņēmēji nezina, ka tādas pastāv un neizmanto to kā platformu problēmu risināšanai un attīstībai. Paneļdiskusijā par administratīvi teritoriālo reformu tika piedāvāts modelis, kurš paredzētu to novadu, kuru ienākumi nav pašpietiekami pamatfunkciju veikšanai, apvienošanu. Priekšlikums izraisīja plašas diskusijas, pierādot, ka sāktās sarunas par šo tēmu ir jāturpina. Pasākums Saldū bija otrā šāda veida diskusija par administratīvi teritoriālo reformu. Pirmais pasākums notika Bauskā, bet nākamnedēļ - 15.februārī būs līdzīga formāta diskusija Jēkabpilī.


Pašvaldību nodarbošanās ar uzņēmējdarbību kropļo konkurenci, bet pašvaldību avīzēs nav objektīvas informācijas un tās nav vajadzīgas vietvaru funkciju veikšanai, tāpēc gan pašvaldību uzņēmējdarbība, gan arī pašvaldību avīzes Ministrs norāda, ka vairumā gadījumu šajos izdevumos nav objektīvas informācijas, bet gan slavinoši raksti un skaistas bildes, kamēr vienlaikus pastāv profesionāla reģionālā prese, kura ir daudz objektīvāka. Vaicāts, kāds ir viņa piedāvātais risinājums šai problēmsituācijai, Nemiro atbildējis, ka, viņaprāt, pašvaldību avīzes varētu būt plānas, melnbaltas un tikai informatīvas, proti, tās varētu saturēt informāciju par izsolēm, saistošo noteikumu spēkā stāšanos, izmaiņām nolikumos, noteikumos, paziņojumiem par teritorijas plānojuma apspriešanu, laulībām un bērēm. Taču šādos pašvaldību izdevumos, viņaprāt, nevajadzētu būt informācijai, kā tiek pasniegti ziedi mēram vai kā viņš tos paasniedz kādam citam un tamlīdzīgs saturs. Nemiro jnorāda, ka šajā jautājumā varētu tapt regulējošie noteikumi un izmaiņas likumos.


Un vēl


Brīvdienās laika apstākļus noteiks ciklons, līdz ar to, debesis lielākoties būs mākoņainas, daudzviet ir gaidāmi nokrišņi un gaisa temperatūra lielākoties gaidāma virs 0°...+5 grādu robežās. Brīvdienās debesis bieži aizklās mākoņi un daudzviet gaidāms lietus, slapjš sniegs, vien svētdien dienā debesis brīžiem skaidrosies un uzspīdēs saule. Nākamnedēļ laika apstākļus turpinās noteikt cikloni, teritorijas lielākajā daļā pa laikam ir gaidāmi nokrišņi un gaisa temperatūra nedēļas gaitā pakāpeniski pazemināsies - atgriezīsies sals.   


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Tiek apsvērtas iespējamās alternatīvas divu veselības aprūpes grozu sistēmai; Kādas kvalitātes degvielu drūikst tirgot Latvijā? Un Studenti sadarbībā ar mediķiem radījuši datorspēli veselības mācībai.

Veselības ministre Ilze Viņķele  apsver vairākas iespējamās alternatīvas līdz galam vēl neieviestajai veselības aprūpes pakalpojumu divu grozu sistēmai. Intervijā aģentūrai LETA ministre skaidroja, ka lēmums par sociālās apdrošināšanas iemaksu palielināšanu par vienu procentpunktu ir saglabājams, tomēr tas, ministres ieskatā, būtu jāattiecina arī uz citiem legālās nodarbinātības veidiem, tajā skaitā mikrouzņēmuma režīmā strādājošajiem, patenta maksājumu veicējiem un autoratlīdzību saņēmējiem. Viņķele sacīja, ka nesen pieņemtajam Veselības aprūpes finansēšanas likumam, ja tā var teikt, "gadījās ķibele", proti, daļa cilvēku, kuri ir legāli nodarbināti nonāca "mistiskajā nodokļu nemaksātāju kategorijā". Ministre uzskata, ka tiem, kurus Latvijas valsts uzskata par legāli nodarbinātiem, jābūt pieejamai pilnai veselības aprūpei.  Viņķele ir apņēmības pilna  pārliecināt kolēģus atteikties no divu grozu pieejas. Jau ziņots, ka tuvāko mēnešu laikā veselības ministre solījusi nākt klajā ar jaunu piedāvājumu veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai iedzīvotājiem.

Nacionālās apvienības Visu Latvijai!/Tēvzemei un brīvībai – LNNK Rīgas nodaļas valde nolēmusi atsaukt mītiņa pieteikumu Rātslaukumā, kur rīt, 9.februārī plānoja pulcēties ap 1 000 cilvēkiem. Tomēr nacionālā apvienība dosies pie Rīgas pašvaldības izpilddirektora Jura Radzeviča, lai vienotos par turpmākiem iespējamiem plašiem protestiem. Jau ziņots, ka sestdien, 9.februārī, Rātslaukumā no pulksten 12 līdz 14 mītiņā pulcēsies Rīgas mēra Nila Ušakova atbalstītāji.


Pašnāvību skaits attiecībā pret iedzīvotāju skaitu pasaulē kopš 1990.gada ir samazinājies par apmēram trešo daļu, liecina šonedēļ publicēti analīzes dati, kas arī parāda lielu atšķirību starp pašnāvnieku vīriešu un pašnāvnieču sieviešu skaitu. ANO Pasaules veselības organizācija uzskata pašnāvību par svarīgu sabiedriskās veselības problēmu un lēš, ka sevi nogalina vismaz 800 tūkstoši cilvēku gadā. Pētījumā arī konstatēts, ka mirstība pasaulē, ieskaitot visus nāves cēloņus, kopš 1990.gada ir samazinājusies par vairāk nekā 30%. Tas bieži tiek izskaidrots ar to, ka samazinājies absolūtā nabadzībā dzīvojošo cilvēku skaits un ir uzlabojusies veselības aprūpes pieejamība.


Turpinām ziņas


Atšķirībā no Lietuvas un Igaunijas, kur drīkst tirgot tikai Eiropas Savienības kvalitātes standartam atbilstošu benzīnu un dīzeļdegvielu, Latvijā drīkst tirgot arī zemākas kvalitātes degvielu. Latvijas normatīvajos aktos noteiktās kvalitātes prasības ir būtiski zemākas – Eiropas Savienības standarts dīzeļdegvielai nosaka 19 obligātus kvalitātes standartus, bet Latvijā noteikti tikai septiņi. Savukārt Eiropas Savienības benzīna standartā kā obligāti noteikti 16 dažādi kvalitātes parametri, bet Latvijas noteikumos – deviņi. Atbildīgās instances skaidro, ka tā nav ierēdņu nolaidība, jo Ekonomikas ministrija noteikumos iestrādājusi tās Eiropas Savienības direktīvu normas, kas ir minimāli prasītas, un neko vairāk, jo tas, kā direktīvu attiecināt katrā dalībvalstī, ir dalībvalsts jautājums.


Ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju saskārušies ar viltotiem pārtikas produktiem, bet 47% pieļauj, ka kaut kas tāds varētu būt noticis, secināts nesen veiktajā pētījumā. Dati liecina, ka 32% aptaujāto, kas konstatējuši viltojumu, to noteica pēc iepakojuma ārējā izskata, jo tas atšķīrās no oriģināla. Taču lielākā daļa patērētāju viltojumu konstatēja tikai pēc garšas.  Pētnieki uzsver, ka viltotie pārtikas produkti ir bīstami tādēļ, ka nav skaidrības par to, kāda tiem ir izcelsme un kvalitāte. Rezultātā cilvēks var saindēties, smagi saslimt vai pat nomirt. Jau ziņots, ka viltoto preču dēļ Eiropas ražotāji cieš zaudējumus par vismaz 85 miljardiem eiro gadā. Visbiežāk tiek viltota apelsīnu sula, medus, trifeļu sviests, mellenes, piens, zivis, safrāns, olīveļļa, granātābolu sula un kafija. 

Un vēl


Ekonomikas un kultūras augstskolas studenti sadarbībā ar mediķiem radījuši datorspēli kā alternatīvu veselības mācībai. Spēle "Veselībnieks" paredzēta jaunākā skolas vecuma bērniem. Latvijā par veselību, veselīgu dzīvesveidu un ķermeni skolā integrēti runā vairākos mācību priekšmetos, tajā skaitā sociālajās zinībās, bioloģijā un ētikā, kā arī audzināšanas stundās. Vecāki dažkārt ir pārliecināti, ka svarīgāko iemācīs skolā, bet no skolas puses jūtama paļāvība, ka svarīgāko informāciju par veselību bērns iegūs no vecākiem. Ārsti šo situāciju uzlūko ar bažām, un šī iemesla dēļ radīta datorspēle "Veselībnieks". Tā ir viktorīnas tipa datorspēle, kas desmit tematiskās sadaļās ietver ārstu sagatavotus 450 jautājumus. Mediķi atzīst, ka spēli redz kā vienu no daudzajiem primārās profilakses soļiem, kas uzlabo sabiedrības veselību kopumā. Datorspēles nodošana lietotājiem paredzēta nākamotrdien.

Atstājiet komentāru