2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 6.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 6.februārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Iekšlietu ministrs «degošām lietām» nozarē šā gada budžetā lūdzis 22 miljonus eiro; Jēkabpilī trūkst informācijas par 385 kapavietu uzturētājiem; un Kurzemē sācies meteoroloģiskais pavasaris.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens "degošām lietām" iekšlietu nozarē šā gada budžetā lūdzis atvēlēt 22 miljonus eiro. Viņš intervijā latvijas televīzijai atzina, lai valdība varētu apmierināt visus ministru iesniegtos finanšu līdzekļu pieprasījumus, papildu būtu nepieciešami aptuveni 150 miljoni eiro. Tomēr, viņaprāt, ir jāizvēlas "pareizās" prioritātes, proti, vairāk jāstrādā jomās, kur iespējams gūt vairāk naudas budžetā. Diemžēl iekšlietas neesot prioritāte. Taču Ģirģens cerot atsevišķām pozīcijām izcīnīt papildu finansējumu, tajā skaitā austrumu robežas stiprināšanai un "Moneyval" rekomendāciju ieviešanai.


Tikmēr Finanšu ministrijai pārskatot šā gada budžeta izdevumus, rasti 51,3 miljoni eiro. Vakar valdība izskatīja Finanšu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par budžeta izdevumu pārskatīšanas 2019., 2020. un 2021.gadam rezultātiem, kurā ietverti arī priekšlikumi šo līdzekļu izmantošanai 2019.gada valsts budžeta izstrādes procesā. Kopumā izdevumu pārskatīšanā 2019.gadā rasti 51,3 miljoni eiro, tajā skaitā 7,6 miljoni eiro novirzīti kopējās fiskālās telpas uzlabošanai jeb valdībai pieejamo līdzekļu papildu budžeta vajadzību segšanai, savukārt 43,7 miljoni eiro novirzīti pasākumiem, kas skar vairākas ministrijas un nozaru ministriju noteiktās prioritātes.


Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" trasē Latvijā atklāti 126 potenciāli kultūrvēsturiski nozīmīgi objekti, kas būs jāizvērtē pirms dzelzceļa līnijas būvniecības. Izvērtēšana norisināsies sadarbībā ar Nacionālo kultūras pieminekļu pārvaldi, lai visus speciālistu ieteikumus, rekomendācijas un secinājumus izmantotu, projektējot "Rail Baltica" dzelzceļa līniju. Jau ziņots, ka "Rail Baltica" projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm. Paredzēts, ka "Rail Baltica" izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro.. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem.



Turpinām ziņas


Šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē deputāti izskatīs Kultūras ministrijas sagatavotos priekšlikumus Kultūras centru likumprojektam. Jau ziņots, ka iepriekšējā Saeima 2018.gada oktobrī konceptuāli atbalstīja jauna Kultūras centru likuma projektu, kas nosaka kultūras centru statusu Latvijā, lai nodrošinātu to darbības nepārtrauktību un attīstības iespējas. Jaunā likuma projekts paredz arī ieviest kultūras centru brīvprātīgu akreditāciju. Lai to saņemtu, kultūras centriem būs jāatbilst noteiktiem kritērijiem. Plānots, ka akreditāciju izsniegs uz pieciem gadiem un par tās kārtības izstrādi būs atbildīgs Ministru kabinets. Akreditētās iestādes varēs saņemt valsts budžetā speciāli paredzētos līdzekļus ar kultūras centru attīstību saistītu projektu un programmu īstenošanai.
Pašlaik paredzēts, ka likums attieksies uz pašvaldību dibinātiem kultūras centriem, kuri tieši vai pastarpināti saņem finansējumu no valsts un pašvaldības. 


Jēkabpils pilsētas pašvaldībai nav informācijas par kopumā 385 kapavietu uzturētājiem, secināts pēc pilsētas kapsētu aktēšanas. Pašvaldības Komunālās saimniecības nodaļas darbinieki sadarbībā ar SIA "Jēkabpils pakalpojumi" no 2014.gada līdz 2018.gadam pilsētas kapos veikuši kapavietu aktēšanu, kas ietver nekoptu kapavietu apsekošanu, brīdinājuma zīmju uzstādīšanu un aktu par nekoptu kapavietu sagatavošanu. Process tiek veikts pakāpeniski, katru gadu aktējot arvien vairāk šādu kapavietu. Katra nekoptā kapavieta tiek apsekota piecus gadus pēc kārtas. Ja pēc piektā akta sagatavošanas kapavietas uzturētājs vai viņa pilnvarota perona neierodas pie kapsētu apsaimniekotāja vai kapsētas pārziņa, tiek izbeigts noslēgtais kapavietas uzturēšanas līgums un tā pāriet pašvaldības valdījumā. Šāda kapavieta var tikt piešķirta un ierādīta jaunu apbedījumu veikšanai, ja ir pagājuši 20 gadi pēc pēdējā apbedījuma. 


Un vēl


Šīs nedēļas nogalē, pūšot brāzmainam dienvidu vējam, gaisa temperatūra Latvijā pārsvarā būs virs nulles, palaikam snigs un līs, prognozē sinoptiķi. Trešdienas vakarā un naktī uz ceturtdienu gaidāms nedēļas lielākais sals - termometra stabiņš vietām valsts centrālajā un austrumu daļā noslīdēs līdz -9..-12 grādiem. Ceturtdien un piektdien gaisa temperatūrapakāpsies līdz -1..+3 grādiem, brīvdienās kļūs vēl par grādu vai diviem siltāks. 


Tikmēr Kurzemes dienvidrietumos, Liepājas pusē, vidējā gaisa temperatūra jau piecas diennaktis pēc kārtas ir virs nulle grādiem un tas uzskatāms par meteoroloģiskā pavasara sākumu, liecina sinoptiķu sniegtā informācija. Lai arī šāds laiks nav sevišķi pavasarīgs, tomēr, tā kā arī turpmāk prognozes rāda stabilu temperatūras saglabāšanos virs nulles, šādu temperatūras režīmu sauc par meteoroloģiskā pavasara sākumu. Meteoroloģiskā pavasara iestāšanās arī nenozīmē, ka sals un sniegs Kurzemē neatgriezīsies. 


Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Latgales reģiona nodaļa sadarbībā ar AS CITADELE, Preiļu  novada Uzņēmējdarbības centru organizē uzņēmēju Latgales Biznesa kluba pasākumu. Tikšanās laiks 12. februārī plkst: 11.45 Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā. Pasākums notiks 6. daļās. Visas pasākuma daļas noteiktajā laikā var brīvi apmeklēt pēc saviem ieskatiem.  Programmā: Vietējo uzņēmumu apmeklējums, uzņēmēju un pašvaldības diskusija, apmācības par uzņēmējiem aktuālām tēmām. Pasākuma programma pieejama www.preili.lv


18. februārī Preiļos Uzņēmējdarbības centrā norisināsies Latvijas investīciju attīstības aģentūras Daugavpils biznesa inkubatora konsultāciju diena. Plkst. 10.00-11.00 uzņēmēji un biznesa ideju autori varēs tikties ar inkubatora pārstāvi un noskaidrot informāciju par konsultatīvo un finansiālo atbalstu biznesam, un  jauno dalībnieku uzņemšanu inkubācijā šī gada martā. Plkst. 11.00 līdz plkst.14:00 būs pieejamas individuālas konsultācijas. Vairāk informācijas – inkubatori.magneticlatvia.lv! Neskaidrību gadījumā aicina rakstītt uz daugavpils@liaa.gov.lv vai zvanīt 62401094.


Lauku atbalsta dienesta Dienvidlatgales reģionālā lauksaimniecības pārvalde ir apstiprinājusi Preiļu novada domes projekta iesniegumu “Pašvaldības nozīmes meliorācijas sistēmas pārbūve Preiļu novadā”. Ūdensnotekas atrodas jaunbūvējāmās Rietumu ielas piegulošajā teritorijā – Preiļu pagastā, kā arī iesniedzas Preiļu pilsētas teritorijā. Ūdensnoteku pārtīrāmais kopgarums ir vairāk nekā divi kilometri. Preiļu novada pašvaldībai šī projekta realizācija ir ļoti aktuāla, jo ūdensnoteku pārbūve ir cieši saistīta ar jau iesākto  Rietumu ielas izbūves – realizāciju. Ūdensnoteku pārbūve būtiski uzlabos arī piegulošo zemju hidroloģisko stāvokli.


Turpinām ziņas


Preiļu novada dome izsludina atklātu konkursu uz Preiļu novada bāriņtiesas locekļa amatu. Tam ir noteikts valsts amatpersonas statuss. Darba laiks 20 stundas nedēļā. Ar prasībām pretendentiem, iesniedzamajiem dokumentiem un konkursa nolikumu var iepazīties Preiļu novada domes mājaslapā. Dokumentus jāiesniedz līdz 18. februārim plkst. 15, Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā, vai elektroniski, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu,  uz e-pasta adresi dome@preili.lv. Papildu informācija pa tālruni: 653 22106.


Februārī Preiļos ir iespēja apmeklēt slēpošanas apmācības Preiļu novada bērnu un jauniešu sporta skolas stadionā. Nodarbību laikā slēpotgribētāji varēs iepazīties ar slēpošanas inventāru, slēpošanas soļu daudzveidību, iemācīties vismaz divus klasiskā stila soļa veidus. Nodarbības vada: Artis Upenieks, distanču slēpošanas treneris. Slēpošanas inventārs pieejams bez maksas vai var ņemt līdzi savu. Ar nodarbību datumiem var iepazīties pašvaldības mājaslapā www.preili.lv. Vairāk info pa tālr. 25900775.


16. februārī notiks Preiļu novada atklātais čempionāts distanču slēpošanā. Ziema ir izdevusies godam, slēpotāji savu meistarību slīpē gan stadionā, gan parkā un pārbaudīt sava darba augļus būs iespēja ar piedalīšanos vietējā mēroga sacensībās, tikties ar domubiedriem un gūt atbildes uz  interesējošiem jautājumiem distanču slēpošanas jomā. Ar nolikumu un pieteikšanās kārtību slēpojumam var iepazīties pašvaldības mājaslapā. 


Un vēl par kultūras pasākumiem


8. februārī plkst. 19.00 Preiļu kultūras nama  Preiļu novada  uzņēmēju un lauksaimnieku GADA BALLE. Pasākuma programmā: uzņēmēju un lauksaimnieku godināšana, darbosies laimes aka un par labsajūtu gādās šarmantais, noslēpumainais kungs. Balli spēlēs enerģiskais un daudzveidīgais ,,Sarīkojumu Ansamblis”

9. februārī plkst. 09.00 Pelēču ezerā Zemledus makšķerēšanas sacensības

10. februārī  Preiļu kultūras nama Preiļu pilsētas 91. dzimšanas dienai veltīts sarīkojums. Plkst. 15 būs iespēja izzināt sava novada vēsturi jaunajā ekspozīcijā “Muzeja stāsti Latvijai” un “Mana vectēva dzīve vecajā līdumā”. Kopā ar Gunu Egli gatavot sev vai kādam tuvam cilvēkam sapņu ķērāju. Viktorīnā atsvaidzināt zināšanas par Preiļiem, noskatīties jauno animācijas filmu “Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi”, bet dienas noslēgumā - plkst. 16 skanēs muzikāls sveiciens no Preiļu Mūzikas un mākslas skolas.


15. februārī plkst. 21:00 Preiļu kultūras nama Valentīndienas balle kopā ar Marchello. Apmeklētājus sagaida fotostūrītis, konkursi un dažādas balvas. Biļešu iepriekšpārdošana un galdiņu rezervācija Kultūras nama kasē.



Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai šogad gaidāms algu pieaugums mediķiem un pedagogiem? Latvijā arvien palielinās gripas intensitāte, laupot vēl astoņu cilvēku dzīvības; un Šonedēļ Latvijā ir iestājies solārais pavasaris.


Medicīnā strādājošie šajā gadā var gaidīt algu pieaugumu, taču šādu pašu solījumu nevar dot attiecībā uz pedagogu atalgojumu. Tas izriet no premjera Krišjāņa Kariņa ("Jaunā Vienotība") teiktā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma".Kariņš atzina, ka lēmumu par medicīnā strādājošo atalgojuma celšanu pieņēma vēl iepriekšējā Saeima, līdz ar to šī izdevumu pozīcija ir iekļauta valsts 2019. gada budžeta projektā. Pēc Ministru prezidenta sacītā, valsts budžeta projektā iekļautas tikai tās izdevumu pozīcijas, kuras atbalstījusi iepriekšējā Saeima un valdība. Šā gada valsts budžets būs par aptuveni pusmiljardu eiro lielāks nekā iepriekš, bet tik un tā visām vajadzībām naudas nepietiek.

Rīgā transporta infrastruktūras jomā nelietderīgi izlietoti 5,4 miljoni eiro, bet 9,1 miljonu eiro izlietojums nav izsekojams, revīzijā "Vai Rīgas pilsētas transporta infrastruktūras, tajā skaitā autostāvvietu, izbūve, rekonstrukcija un uzturēšana notiek atbilstoši normatīvo aktu prasībām, plānveidīgi, efektīvi un ekonomiski?" secinājusi Valsts kontrole. Tā atzinusi, ka Rīgas pilsētas pašvaldība, gādājot par pilsētas ielu, ceļu un laukumu, tajā skaitā autostāvvietu, būvniecību, atjaunošanu un uzturēšanu, nav rīkojusies efektīvi, ekonomiski un atbilstoši normatīvo aktu prasībām. 


Nacionālā apvienība sestdien, 9.februārī no plkst.12 līdz plkst.15 rīkos mītiņu pie Rīgas domes, «lai rīdzinieki pastāvētu par savu viedokli», informē nacionālās apvienības Visu Latvijai! – Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) Rīgas nodaļas pārstāvis Edvards Ratnieks. Jau vēstīts, ka tajā pašā laikā pie domes ēkas pulcēsies arī Rīgas mēra Nila Ušakova atbalstītāji. Jau vēstīts, ka Rīgas domes opozīcijas partijas savākušas nepieciešamo parakstu skaitu, lai pieprasītu sasaukt domes ārkārtas sēdi, kurā rosinātu Ušakova atlaišanu no amata. Šāds pieprasījums radies līdz ar pašvaldības uzņēmuma Rīgas Satiksme nonākšanu korupcijas skandālu «virpulī», kādēļ izmeklētas esot arī paša Ušakova darbības, pārmeklēts kabinets un dzīvoklis.


Turpinām ziņas


Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers un Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja diskusijas par "Brexit" procesu atsāks rīt, 7. februārī. Tomēr maz ticams, ka tiks atsāktas sarunas par vienošanās saturu.Eiropas komisijas pārstāvis norādīja, ka Meja, visticamāk, oficiāli lūgs atjaunot sarunas, taču "Brexit" vienošanos nevar atvērt diskusijām. Junkers vienlaikus paudis gatavību uzklausīt britu premjeri, tajā skaitā viņas paskaidrojumus par balsojumiem Lielbritānijas parlamentā. 


Pagājušajā nedēļā Latvijā gripas intensitāte turpināja palielināties, turklāt slimība nedēļas laikā laupījusi vēl astoņu cilvēku dzīvības, liecina Slimību profilakses un kontroles centra monitoringa dati. Kopumā kopš gripas sezonas sākuma tā laupījusi 25 cilvēku dzīvības. Mirušo vidējais vecums ir 66 gadi, tomēr gripa laupījusi arī ap 30 gadus veca vīrieša dzīvību. Visiem pacientiem bija hroniskās saslimšanas, turklāt pret gripu viņi šajā sezonā nebija vakcinēti. Iepriekšējā gripas sezonā šī infekcija dzīvību laupīja 91 cilvēkam, bet vēl gadu iepriekš - 75 cilvēkiem. Augstākā saslimstība ar gripu pagājušajā nedēļā reģistrēta bērniem piecu līdz 14 gadu vecumā. Salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu nedaudz palielinājies stacionēto gripas pacientu skaits. Pagājušajā nedēļā kopumā slimnīcā nonākuši 266 pacienti. Kā ziņots, vislabākā aizsardzība pret gripu un gripas izraisītām komplikācijām ir ikgadējā vakcinācija, uzsver speciālisti. 


Un vēl


Šonedēļ Latvijā ir iestājies solārais pavasaris - aizvadīti trīs tumšākie mēneši, dienas garums kopš Ziemassvētkiem pieaudzis par vairāk nekā divām stundām. Kalendārais pavasaris sāksies 1.martā, astronomiskais - naktī uz 21.martu, savukārt meteoroloģiskais pavasaris visā Latvijā iestāsies tad, kad gaisa temperatūra būs stabili paaugstinājusies virs nulles. Jau ziņots, ka pagaidām meteoroloģiskā pavasara iestāšanos sinoptiķi šonedēļ  fiksējuši Liepājas pusē, kur piecas dienas pēc kārtas gaisa temperatūra turas stabili virs nulle grādiem.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Gobzems izslēgts arī no "KPV LV" Saeimas frakcijas; NATO paraksta pievienošanās protokolu ar Maķedoniju; un Kādi ir latvijas iedzīvot/aju paradumi sadzīves atkritumu šķirošanā?


Saeimas deputāts Aldis Gobzems šodien izslēgts no partijas "KPV LV" Saeimas frakcijas. Tās priekšsēdētājs Atis Zakatistovs informē, ka par Gobzemu ir bijis slēgtais balsojums un vairākums atbalstījis viņa izslēgšanu. Jau ziņots, ka pirmdien, 4.februārī "KPV LV" valde nolēma izslēgt no partijas Gobzemu. Saskaņā ar "KPV LV" mājaslapā publicētajiem partijas statūtiem lēmums par izslēgšanu stājas spēkā vienu mēnesi pēc tā pieņemšanas. Šajā laikā biedrs partijas valdē var pārsūdzēt pieņemto lēmumu.


Tikmēr Aldis Gobzems jau sācis piesaistīt brīvprātīgos "jaunā veidojuma" jeb partijas radīšanai, par kuru politiķis paziņoja pēc tam, kad viņu izslēdza no partijas "KPV LV". Vakar vakarā Gobzems sociālajā tīklā "Facebook" aicināja pieteikties aptuveni 50 brīvprātīgos ar organizatora spējām, lai sāktu darbu pie "jauna veidojuma" radīšanas. Politiķis norādīja, ka pirmajā posmā sākumā plānots uzrunāt 10 tūkstoši cilvēku. Reizē viņš mudināja aicinājumam neatsaukties "bezmugurkaulniekus, nodevējus vai tos, kas pie pirmajām grūtībām padodas un nolaiž rokas". Šorīt politiķis norādījis, ka pēc aicinājuma saņēmis "milzīgu skaitu" vēstuļu, un deputāts sola katram personīgi atbildēt nedēļas laikā.


Šogad ēnu ekonomikas mazināšanas pasākumi budžetā varētu dot papildus 25 miljonus eiro, šodien Nacionālās trīspusējās sadarbības padomi informēja Finanšu ministrijas pārstāve Jana Salmiņa. Viņa norādīja, ka valsts mērķis ir ik gadus samazināt ēnu ekonomikas apmēru par vienu procentpunktu, kas monetāri veido aptuveni 60-70 miljonus eiro. Tomēr 2019.gadā no ēnu ekonomikas mazināšanas plānots iegūt 25 miljonus eiro. Finanšu ministrija uzskata, ka ēnu ekonomikas mazināšanā ir jāturpina virkne pasākumu. Piemēram, aktīvāk ierobežot vietnes, kas piedāvā nelicencētas azartspēles, un veicināt legālo vietņu apmeklējumu. Sadarbībā ar Veselības ministriju plānots vērtēt iepirkumus, kuros piedalās veselības iestādes, lai izskaustu samākslotu cenu veidošanos un korupcijas riskus. Tāpat plānots aktīvāk uzraudzīt skaistumkopšanas nozari, kā arī izvērtēt riskus automašīnu riepu pārstrādes jomā un pārskatīt taksometru nozares regulējumu.



Turpinām ziņas


NATO 29 dalībvalstis šodien Briselē parakstījušas protokolu par Maķedonijas pievienošanos aliansei. Līdz protokola ratifikācijai šis solis ļauj piedalīties Maķedonijai NATO sanāksmēs kā novērotājai. Protokola parakstīšanas ceremonijā piedalījās NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, Maķedonijas ārlietu ministrs Nikola Dimitrovs un alianses 29 dalībvalstu pārstāvji.



Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera sadarbībā ar Zemgales plānošanas reģionu administratīvi teritoriālās reformas kontekstā aicina uzņēmējus 15.februārī piedalīties diskusijā "Kā veicināt labvēlīgu uzņēmējdarbības vidi Latvijas reģionos". Diskusijā plānots runāt par uzlabojumiem saistībā ar pārdomātu teritoriālo sadalījumu, uzlabojot uzņēmēju un sabiedrības dzīves vidi. Tās mērķis ir rast idejas, kā izveidot uzņēmējiem un iedzīvotājiem izdevīgu un ekonomiski pamatotu modeli pašvaldību dalījumam tā, lai sabalansētu intereses dzīves vides uzlabošanai. Tāpat plānots meklēt risinājumus tam, kā saimnieciski un efektīvi izlietot pieejamos finanšu resursus skolu, medicīnas un drošības iestāžu uzturēšanai, nodrošinot iespējami augstu pašvaldību sniegto pakalpojumu kvalitāti. Diskusija notiks 15.februārī plkst.10.30 Krustpils kultūras namā.

Un vēl

Latvijā ar atkritumu šķirošanu nodarbojas 56% aptaujāto iedzīvotāju, liecina vides apsaimniekošanas uzņēmumu grupas "Eco Baltia grupa" ietilpstošā uzņēmuma "Latvijas Zaļais punkts" pētījums "Cik zaļi dzīvo Latvijas iedzīvotāji?". Visvairāk atkritumus šķiro Zemgalē (67%), Vidzemē (64%), Kurzemē un Latgalē (katrā 54%). Savukārt Rīgā atkritumus šķiro vismazāk (45%). Kā noskaidrots pētījumā, visvairāk šķirotie atkritumi ir stikla pudeles un burkas (84%), baterijas (74%), plastmasas PET pudeles (70%), papīrs un kartons (62%), skārdenes (29%), nolietotas elektroierīces (28%), kā arī bioloģiskie atkritumi (22%) un nolietotās riepas (16%). Vienlaikus iedzīvotājiem jautāts, kādi ir iemesli atkritumu nešķirošanai, 58% respondentu norādīja, ka tuvumā nav pieejami šķirošanas konteineri, 38% - ieradums visus atkritumus izmest vienuviet, 22% - atkritumu šķirošana rada neērtības. Tāpat pētījumā secināts, ka biežākais Latvijas atkritumu šķirotājs ir sieviete vecumā no 45 līdz 54 gadi.

Atstājiet komentāru