2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 5.februārī

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 5.februārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Partiju reitingi liecina, ka «KPV LV» zaudē, bet JKP iegūst; Valsts ieņēmumu dienests šodien rīko bezmaksas semināru jēkabpiliešiem; un Spēcīgais sniegputenis Eiropā radījis bīstamus apstākļus slēpošanas un snovborda mīļiem.

Starp pašreizējā Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem partijai “KPV LV” pēcvēlēšanu laiks ir nesis visievērojamāko reitinga kritumu, liecina janvārī tapusī SKDS sociologu veiktā aptauja. Otrie lielākie zaudētāji – “Saskaņa”. Savukārt vislielākie veiksminieki ir Jaunā konservatīvā partija, kura atbalstītāju skaitu ir pieaudzējusi. Visām partijām reitingi ir vairāk vai mazāk lejupslīdoši, izņemot Jauno konservatīvo partiju un  Zaļo un Zemnieku savienību, kurai klāt nākuši 2,7%, kas opozīcijā atstāto ZZS ir pacēluši no priekšpēdējās vietas uz trešo. Bet vispamanāmākā izmaiņa ir tā, ka partija “KPV LV” ir zaudējusi 4,4% vēlētāju. Saeimas vēlēšanu laikā reitingos tā bija otrā, bet tagad “KPVLV” ir nogāzusies uz 5. vietu. 

Tiesā nonācis kārtējais strīds starp suņu barības "Dogo" ražotāju AS ''Tukuma straume" un veterinārārstiem. Šoreiz lietā par neslavas celšanu "Tukuma straume" vēlas piedzīt no veterinārārstiem gandrīz pusmiljonu eiro lielu kompensāciju. Kad pirms dažiem gadiem vairāki desmiti suņu nobeidzās no retas slimības – barības vada paplašināšanās, veterinārārsti pauda bažas, ka vairākums šo suņu bija lietojuši sauso barību "Dogo", un aicināja pārtraukt tās izplatīšanu. Taču konkrētus nāves cēloņus aizvien nav izdevies atklāt. Apsūdzības galvenokārt balstītas uz preses un citu plašsaziņas līdzekļu materiāliem, kuros intervētie ārsti aicinājuši šo barību boikotēt.

Gada inflācija eirozonā janvārī samazinājusies līdz 1,4%, salīdzinot ar 1,6% decembrī, liecina publiskotās Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" sākotnējās aplēses. Pēc šīm aplēsēm, enerģijas cenas janvārī pieaugušas visstraujāk, gada izteiksmē palielinoties par 2,6%. Decembrī tās pieauga par 5,5%. Pārtikas, alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu cenas eirozonā janvārī salīdzinājumā ar šo mēnesi pirms gada palielinājušās par 1,8%, tādējādi reģistrēts identisks kāpums kā decembrī. Pakalpojumu cenas pieaugušas par 1,6%, kas seko 1,3% kāpumam decembrī. Savukārt ar enerģiju nesaistīto rūpniecības preču cenas eirozonā gada izteiksmē pieaugušas par 0,3%. Decembrī šī preču grupas cenas bija par 0,4% lielākas nekā pirms gada.

Turpinām ziņas

Valsts ieņēmumu dienests šodien rīko bezmaksas semināru jēkabpiliešiem, kas norisināsies Jēkabpils Tautas namā pulksten sešos vakarā. Semināra tēma -  par Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības jeb "Brexit" ietekmi un to, kāpēc šogad īpaši svarīgi iesniegt gada ienākumu deklarāciju. Dienestā atzīmē, ka pagājušajā gadā īstenotajā nodokļu reformā Latvijā tika ieviesta progresivitāte nodokļu politikā. Tas nozīmē, ka kopš 2018.gada iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi piemēro atbilstoši saņemtajiem ienākumiem, bet neapliekamo minimumu VID katram algas saņēmējam prognozē individuāli, divreiz gadā. Gadījumos, kad ienākumi bijuši mainīgi, un tie atšķiras no iepriekšējā gada ienākumiem, var rasties situācija, kad 2018.gada laikā nodokļi nav samaksāti pilnā apmērā un 2019.gadā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, nodoklis jāpiemaksā. 


Daudzus cilvēkus, kuriem pērn palielinājušies ienākumi, pavasarī var gaidīt nepatīkams pārsteigums – visticamāk, viņi no Valsts ieņēmumu dienesta saņems ziņu ar aicinājumu nomaksāt nodokļu parādu. Tie, kuri, pateicoties apņēmībai, pagājušā gada laikā pratuši uzlabot savus ieņēmumus, tuvākajos mēnešos varētu nonākt nodokļu parādnieku statusā. Un ne jau tādēļ, ka būtu mēģinājuši izvairīties no nodokļiem. Parādā valstij būs tie, kuri vairākos darbos maksāja 20% nodokli, bet gada ienākumi bija lielāki par 20 tūkstoši 4 eiro. Par lielāku summu bija jāmaksā 23% nodoklis, bet no summas, kas pārsniedz šo slieksni, nebija ieturēti vēl 3%. Uzzināt, vai esat valstij parādā, var, aizpildot gada ienākumu deklarāciju, ko varēs iesniegt no 1.marta.

Un vēl

Spēcīgais sniegputenis Eiropā radījis bīstamus apstākļus slēpošanas un snovborda mīļiem, kas devušies uz Alpiem. Pēdējo dienu laikā vairākās lavīnās Alpos dzīvību zaudējuši vismaz desmit cilvēki. Vislielākais bojāgājušu skaits ir Valledaostā, Itālijas ziemeļrietumos, kur trīs lavīnās dzīvību zaudējuši pieci cilvēki, bet viens pazudis. Lavīnās Itālijas Balcāno provincē, Lombardijā, Francijas Savijas reģionā, Šveicē Bernes kantonā un Austrijā Karintijas reģionā lavīnās iekļuvuši  iekļuvuši divi vīrieši, no kuriem viens bijis 30, bet otrs 52 gadus vecs. Vecākais no viņiem gājis bojā, bet jaunākais negadījumu pārcietis bez ievainojumiem.
Tiroles reģionā izglābti desmit 17 līdz 59 gadus veci slēpotāji, kas bija iekļuvuši lavīnā.



Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Šodien Reģionālo attīstības centru apvienības pārstāvji tiksies ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci, lai pārrunātu valdības redzējumu par pašvaldību teritoriālo reformu. Apvienības priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis jau iepriekš sacīja, ka apvienība ir gatava sadarboties teritoriālās reformas īstenošanas procesā, jo vairums apvienības mēru uzskata, ka pārmaiņas Latvijas pašvaldībās ir nepieciešamas. Tāpat viņš sacīja, ka reģionu apvienība nebūs no tām organizācijām, kas "par visām varītēm" spītēsies pretī reformai, taču tā neplāno piekrist arī jebkādam reformas variantam. Reģionu apvienības ieskatā, "21+9" sadarbības modelis varētu būt kā pamats reformas izstrādei, taču vienlaikus tā norāda, ka vairākiem reģioniem pieeju vajadzētu pārskatīt, jo, iespējams, efektīvāk būtu attīstīt arī apkārtnē esošās pašvaldības. Krauklis uzsver, ka, piemēram, Līvānus un Preiļus nav tik vienkārši apvienot. Pašreizējā reformas kartē ir iezīmēta arī milzīga Valmieras apkaime, bet varbūt pati Valmiera nemaz nebūtu priecīga, ka tai pievienotu tik daudz apkaimju, jo šis mērogs gluži vienkārši ir par lielu, tāpēc nepieciešamas diskusijas.

Pagājušās nedēļas nogalē reģionālajā vizītē zemkopības ministrs Kaspars Gerhards apmeklēja Krustpils novada pašvaldību, kā arī devās uz "LATRAPS" Jēkabpils struktūrvienību un vienu no lielākajām dārzeņu audzētavām Latvijā - SIA "Rītausma" Salas novadā. Gerharda reģionālās vizītes mērķis bija rosināt diskusiju ar Krustpils novada domes priekšsēdētāju Kārli Pabērzu un vietējiem uzņēmējiem par zemkopības nozares aktualitātēm. Vizītes laikā ministrs apskatīja "Latraps" jaunuzcelto graudu pieņemšanas un pirmapsādes kompleksu, kā arī iepazinās ar uzņēmuma darbību. Kooperatīva vadības locekļi uzdeva ministram vairākus ar nozari saistītus jautājumus. Pēc tam ministrs devās uz  SIA "Rītausma" Salas novadā, kur īpašniece Lāsma Bekina iepazīstināja ministru ar uzņēmuma darbību un ražošanas procesiem. Vizītes noslēgumā ministrs apmeklēja Krustpils novada pašvaldību. 

Ministrs ar Krustpils novada vadību, Jēkabpils pilsētas un apkārtējo novadu domju priekšsēdētājiem diskutēja par Latvijas Nacionālo attīstības plānu, novada investīcijām, izglītības sistēmu un nodarbinātību, kā arī par plānoto reģionālo reformu. Gerhards norādīja, ka "skelets reformai ir uztaisīts, bet tuvāko mēnešu laikā gaidāmas smagas diskusijas - no sākuma jābūt izdiskutētām niansēm kā tiek veidota šī reforma - vai paliek novadi, kādi būs reģioni." Tāpat zemkopības ministrs pašvaldības pārstāvjiem atklāja, ka vienošanās par šī gada budžetu jaunajai valdībai ir smaga un par budžeta apstiprināšanu būtu jāvienojas līdz aprīļa sākumam. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldība ir uzsākusi Sēlijas prasmju muzeja pārbūvi kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai. Projekta mērķis – radīt Jēkabpils novada Sēlijas prasmju muzeja piedāvājumu jaunā kvalitātē, īstenojot būvprojektā un ekspozīciju dizaina projektā paredzēto inovatīvo pieeju. Būvprojektā plānota muzeja ēkas pārbūve, kas paredz visu ēkas 2. stāvu pārbūvēt jaunu ekspozīciju ierīkošanai un 1. stāvā izbūvēt tualetes telpas apmeklētājiem, t.sk. cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Savukārt, ekspozīciju dizaina projektā paredzēti inovatīvi risinājumi muzeja telpu interjera veidošanā un aprīkošanā, izmantojot novada logo – bišu veidotas šūnas tēmu un formu, kas veidos jaunu, interaktīvu muzeja piedāvājumu. Ekspozīciju dizaina projekta īstenošanai tiks izsludināts jauns iepirkums. Pašvaldība šobrīd ir noslēgusi būvdarbu līgumu ar SIA “ERBAUER GROUP”. Projekta kopējās izmaksas 120 tūkstoši 845 eiro. Būvdarbus plānots pabeigt martā. Būvdarbu laikā muzejs apmeklētājiem ir slēgts.

Salas novada jaunieši un iedzīvotāji tiek aicināti uz Solidaritātes projekta “Jaunieši VAR” atklāšanas pasākumu. Pasākums notiks 8. februāri, no plkst. 16:00 – 18:00, Salas novada Bērnu un jauniešu centrā. Pasākumā informēs  par Eiropas Komisijas programmu "Eiropas Solidaritātes korpuss" un projektu veidu Solidaritātes projekti; par projekta "Jaunieši VAR" plānotajām aktivitātēm un iespēju tajās iesaistīties Salas novada jauniešiem. Paredzēta iepazīšanās ar projekta komandu. Noslēgumā – kafijas pauze. 

Un vēl

Rīt pulksten trijos dienā Līvānu novada Centrālās bibliotēkas Lasītāju klubiņā viesosies Euharistiskā Jēzus māsu klostera māsa Emanuela. Bibliotēkas darbinieki aicina līvāniešus nopurināt ikdienas steigu un atnākt uz bibliotēku - parunāties un ieklausīsities citos. Jau ziņots, ka Līvānu novada Centrālās bibliotēkas Lasītāju klubiņā regulāri notiek tikšanās arv interesantiem un radošiem cilvēkiem.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jaunā valdība plāno paaugstināt minimālo algu; VID Baltā saraksta sudraba līmenī iekļauti divi, bet bronzaas – vairāki Jēkabpils uzņēmumi; un Par Saeimas Aizsardzības komisijas priekšsēdētāju ievēlēts Juris Rancāns.

Ministru kabinets šodien Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītājas amatā apstiprināja Ievu Jaunzemi. VID vadītāja pilnvaru termiņš ir pieci gadi. Jaunzeme līdz šim bija Ekonomikas ministrijas Administrācijas vadītāja, bet iepriekš viņa bijusi valsts sekretāre Labklājības ministrijā. Tāpat potenciālā VID ģenerāldirektore sešus gadus vadīja Konkurences padomi, bet pirms tam bija padomniece Latvijas pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā. Jaunzeme arī četrus gadus bija ģenerāldirektore Latvijas Darba devēju konfederācijā. VID ģenerāldirektora amata kandidātei ir biznesa vadības maģistra grāds un arī Ekonomikas fakultātes ekonomista diploms, kas ar Akadēmiskās informācijas centra lēmumu pielīdzināts profesionālā maģistra grādam. Viņa pārvalda divas svešvalodas - angļu un krievu - un pamatzināšanu līmenī ir apguvusi vācu un franču valodu.

Jaunās valdības dienaskārtībā būs arī minimālās algas celšana. Viens no koalīcijas partneriem – JKP - uzstāj, ka to jau šogad iespējams palielināt līdz 500 eiro. Skepsi par to gan neslēpj finanšu ministrs, kurš mudina partijas vairāk domāt, kā valsts izdevumus mazināt, nevis palielināt. Kā liecina “Eirostat” dati, šobrīd zemāka minimālā alga kā Latvijā ir vēl tikai Bulgārijā, kur tā tikai nedaudz pārsniedz 200 eiro. Vislielākā tā ir Luksemburgā, kurā pārsniedz 2000 eiro. Ar 430 eiro mēnesī Latvija visai būtiski atpaliek ne tikai no bagātajām Rietumeiropas valstīm, bet arī tuvākajām kaimiņvalstīm. Lietuva šogad minimālo algu pacēla līdz 555 eiro, apsteidzot pat Igauniju. 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā pagājušā gadā sākto kriminālprocesu skaits bijis lielākais pēdējo piecu gadu laikā, liecina biroja pagājušā gada darbības pārskats. KNAB pērn kopumā sāka 38 kriminālprocesus, no kuriem 17 sākti pēc KNAB ceturtās pārvaldes ziņojumiem, 12 lietas ierosinātas pēc privātpersonu iesniegumiem, savukārt deviņi izdalīti no jau esošiem kriminālprocesiem. No citām tiesībsargājošajām institūcijām pērn KNAB saņēma trīs kriminālprocesus, bet pēc piekritības citām institūcijām nosūtīja sešus kriminālprocesus. 2018.gadā jorpojām bija vērojama tendence, ka augstākie korupcijas riski saistīti ar publisko iepirkumu jomu, kas ir izvirzīta kā prioritāte biroja darbības stratēģijā.

Turpinām ziņas

Valsts ieņēmumu dienesta vietnē no februāra pieejams padziļinātās sadarbības programmas jeb tā sauktā "Baltā saraksta" dalībnieku reģistrs, kurā publicēti visi tie uzņēmumi, kuri atbilst saraksta zelta, sudraba un bronzas līmeņa kritērijiem. Sudraba līmenī ir iekļauti kopumā 378 komersanti, bet bronzas līmenī – 3606 uzņēmumi. "Baltā saraksta" augstākais – zelta līmenis – ir 79 uzņēmumiem. 
“Baltā saraksta” sudraba līmenī iekļauti divi Jēkabpils uzņēmumi – SIA “Viadukts” un SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca”. Savukārt “Baltā saraksta” bronzas līmenī atrodami vairāku Jēkabpils uzņēmumu nosaukumi – SIA “Jēkabpils siltums”, SIA “Jēkabpils ūdens”, SIA “Jēkabpils autobusu parks”, SIA “Jēkabpils PMK”, SIA “Mikor” un SIA “Kolibri AD”. “Baltā saraksta” bronzas līmenī atrodami arī tādu apkārtējo novadu pazīstamu uzņēmumu nosaukumi kā SIA “Miķelāni bekons”, SIA “Jēkabpils dolomīts”, SIA “Gargrode”, SIA “Līvānu kūdras fabrika”, AS “Virši A”, SIA “Liepkalni”, SIA “Kūdras enerģija”, SIA “Pļaviņu DM” un citi.

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības nesīs būtiskas pārmaiņas pasta sūtījumos, ar ko jārēķinās arī tiem, kas iecienījuši britu interneta veikalus. Pametot Eiropas Savienību, Lielbritānija kļūs par trešo valsti, uz ko attieksies tādas pašas muitas formalitātes, kā uz citām valstīm ārpus vienotās Eiropas. 
Nekomerciāliem sūtījumiem, piemēram, radinieku paciņām, muitas nodokli piemēros no vērtības virs 45 eiro, bet komerciāliem sūtījumiem, tajā skaitā interneta veikalu pasūtījumiem nodokļi nebūs jāmaksā tikai līdz 22 eiro vērtībai. Par pirkumiem līdz 150 eiro būs jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis jeb PVN, bet virs 150 eiro – arī muitas nodoklis.

Un vēl

Par Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāju šodien ievēlēts deputāts Juris Rancāns no Jaunās konservatīvās partijas. Aizsardzības komisijas vadītāja amats kļuva vakants, kad Saeima kriminālvajāšanai izdeva līdzšinējo tās vadītāju deputātu Juri Jurašu. Līdz ar izdošanu kriminālvajāšanai deputāts uz attiecīgo laiku ir zaudējis tiesības balsot un piedalīties komisijas sēdēs parlamentārieša statusā. Reizē Jurašam ir tiesības būt klāt komisijas sēdē, un politiķis šodien izmantoja šo iespēju, apmeklējot komisijas sēdi, tomēr ne parlamentārieša statusā.



Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība apņemas panākt pašvaldību teritoriālās reformas īstenošanu līdz 2020.gada vidum; Parāds par apkuri Jēkabpilī sasniedz 1,8 miljonus eiro; un Salas pagastā pieķer divus tirgotājus, kur cigaretes pārdotas nepilngadīgajiem.

Ministru kabinets šodien atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par administratīvi teritoriālās reformas ieviešanas gaitu, kas paredz, ka jauns administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums tiks apstiprināts līdz 2020.gada 1.jūnijam. Pašvaldību lietu ministrija paredz, ka konceptuāla vienošanās par reformas pabeigšanas pamatprincipiem notiks šī gada februārī un likumprojekts par reformas pabeigšanu valdībā tiks iesniegts līdz 28.februārim. Likumprojekta pieņemšana Saeimā būtu jānodrošina līdz 1.jūnijam.

Bezlīguma "Brexit" gadījumā Latvija plāno šeit jau dzīvojošajiem Lielbritānijas pilsoņiem saglabāt tādas pašas tiesības kā pirms Britu salu izstāšanās no Eiropas Savienības. Šī apņemšanās ietverta deklarācijā, kas tapusi kā atbilde līdzīgam Apvienotās Karalistes valdības paziņojumam. Latvijas vēstniecībā Lielbritānijā gan atzīst, ka neskaidrību un kārtojamo formalitāšu tāpat ir gana daudz, un Britu salās dzīvojošo Latvijas pilsoņu interese par "Brexit" procesu arvien aug. 

Politiskā partija "No sirds Latvijai" (NSL) turpmāk darbosies ar nosaukumu "Atmoda". Partijas reorganizācijas plāns paredz arī apvienošanos ar līdzīgi domājošiem politiskiem spēkiem – tie esot Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP), Kristīgi demokrātiskā savienība (KDS) un "Gods kalpot mūsu Latvijai". Radio1 Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietniekam Aivaram Krapam, kurš pašvaldībā ievēlēts no partijas Gods kalpot mūsu Latvijai, lūdza komentēt lēmumu par šādu apvienošanos. Kraps sacīja, ka šāds lēmums pieņemts nupat notikušajā partijas kongresā un uzsvēra, ka visi četri minētie politieskie spēki ir nelieli, tāpēc apvienošanās lielākā partijā došot vairāk iespēju strādāt Latvijas labā un ieņemt savu nišu valsts politiskajā vidē.


Turpinām ziņas

SIA "Jēkabpils siltums" klientu parādi par siltumenerģijas piegādi šī gada sākumā sasnieguši nedaudz vairāk nekā 1,8 miljonus eiro. Siltumapgādes uzņēmumā novērots, ka katru gadu parādi pakāpeniski samazinās, taču kopumā tā apjoms tiek vērtēts kā ļoti liels. "Jēkabpils siltumā" uzsver, ka klientam jau savlaicīgi ir iespēja plānot savus izdevumus un savlaicīgi noskaidrot visas iespējas, kā tos optimizēt. Viens no uzņēmuma piedāvātajiem variantiem paredzamu maksājumu plānošanai ir slēgt vienošanos par izlīdzināto maksājumu. Līgumus par izlīdzināto maksājumu par apkures pakalpojumu uzņēmums ar pakalpojuma saņēmējiem slēdz, sākot ar kārtējā gada 1.maiju.

Pirmsskolas izglītības iestādes "Bērziņš" siltināšanai Jēkabpils pilsētas pašvaldība aizņemsies 1 miljonu 80 tūkstoši eiro. Jēkabpils dome projektu īstenos ar Eiropas Savienības fondu atbalstu, un objektā jau sākti būvdarbi. Lai darbus turpinātu, dome lēmusi par kredītu, kuru Valsts kasē sāks izņemt jau šomēnes. Aizņēmuma atmaksas termiņš būs 30 gadi. Pamatsummas atmaksu pašvaldība sāks pēc trīs gadiem. Pašvaldības noslēgtais iepirkums liecina, ka bērnudārza atjaunošanu par 1,4 miljoniem eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, veic vietējais uzņēmums SIA "Ošukalns celtniecība", kas izvēlēta trīs pretendentu konkurencē.

Un vēl

Reida laikā Jēkabpilī un Salas pagastā kontrolpirkumu laikā atklājies, ka dažviet nepilngadīgajiem tiek pārdotas cigaretes. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Ieva Sietniece informē, ka tabakas izstrādājumi nepilngadīgajiem pārdoti divos veikalos Salas novada Salas pagastā, turklāt vienā no veikaliem pārkāpums konstatēts atkārtoti. Tāpat policijas darbinieki reida laikā konstatējuši sešus nepilngadīgos, kuri smēķējuši. Par visiem gadījumiem sāktas administratīvās lietvedības. Par šādiem pārkāpumiem jauniešiem izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz 15 eiro. Policija atgādina, ka sods tiek piemērots arī par alkoholisko un enerģijas dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanu nepilngadīgām personām.

Atstājiet komentāru