2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 4.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 4.februārī

  • 04 februaris 2019 --

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šī gada budžetā var nākties samazināt izdevumus par 34 miljoniem eiro; Reemigrācijas koordinatori palīdzējuši Latvijā atgriezties 399 cilvēkiem; un Stiprākā snigšana šodien gaidāma Zemgales austrumos, kā arī daļā Vidzemes un Latgales.

2019.gada fiskālā telpa jeb valdībai pieejamie līdzekļi papildu budžeta vajadzību segšanai būs negatīva 34 miljonu eiro apmērā, un par šādu summu nāksies samazināt budžeta izdevumus. Ministru kabinets rīt lems par Finanšu ministrijas priekšlikumu šim un turpmākajiem gadiem paredzēt fiskālā nodrošinājuma rezervi 0,1% apmērā no iekšzemes kopprodukta, kas pēc iepriekšējām aplēsēm veido 31 miljonu eiro. Saskaņā ar Fiskālās disciplīnas likuma noteikumiem valdībai ir jāpieņem lēmumi par atbilstošiem ieņēmumiem vai izdevumiem, lai šo iztrūkumu likvidētu. Jau ziņots, ka šā gada budžeta projektu valdība varētu apstiprināt 5.martā un Saeimā budžetu plānots iesniegt 8.martā.


2018.gads pašvaldību budžetā noslēdzies ar deficītu 150,5 miljonu eiro apmērā, kas ir nomināli augstākais fiksētais pašvaldību budžeta deficīts kopš ekonomiskās un finanšu krīzes pirms aptuveni desmit gadiem un ir par 136,2 miljoniem eiro lielāks nekā 2017.gadā. Finanšu ministrija budžeta deficītu skaidroja ar straujo pieaugumu kapitālajos izdevumos, ko ietekmēja aktīva Eiropas Savienības fondu līdzekļu ieguldīšana. Augstākais deficīta līmenis konstatēts Rīgas pilsētas budžetā - 35,2 miljoni eiro, Rēzeknes pilsētas pamatbudžetā - 11,6 miljoni eiro un Dobeles novada pamatbudžetā - 8,9 miljoni eiro. Savukārt visaugstākais pārpalikums - 2,7 miljoni eiro - konstatēts Salaspils novada pamatbudžetā. 



Turpinām ziņas


Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pērn sāktais remigrācijas projekts palīdzējis atgriezties Latvijā 399 cilvēkiem. Projekta laikā tika izveidots reģionālo remigrācijas koordinatoru tīkls, sniegts finansiāls atbalsts remigrantiem saimnieciskās darbības sākšanai vai īstenošanai Latvijā, kā arī desmit pašvaldībās tika ieviesti specifiski risinājumi, tādējādi stiprinot pašvaldību lomu šajā procesā. Visbiežāk uz dzīvi Latvijā atgriežas ģimenes ar bērniem un izšķirošais brīdis šī lēmuma pieņemšanā ir vecāku izvēle par bērna izglītības gaitām - kurā valstī tās uzsākt. Kā vēl vienu nozīmīgu faktoru, kas sekmē atgriešanos Latvijā, remigranti min ilgas pēc ģimenes un draugiem.


"Sadales tīkls" šogad turpinās darbu digitālo risinājumu ieviešanā. Paredzēts uzlabot portālu "e-st.lv" un mājaslapā izveidot digitālo karti, kurā ikviens varēs redzēt, vai viņu īpašumā ir elektroapgādes pārtraukums, aplūkot informāciju par elektrolīniju trašu tīrīšanu un investīciju projektiem. Šogad, atbilstoši izstrādātajam plānam, paredzēts uzstādīt 150 tūkstoši viedos elektroenerģijas skaitītājus. Patlaban tie uzstādīti 544 tūkstoši objektos visā Latvijā un tie uzskaita 83% no kopējā klientu elektroenerģijas patēriņa. Papildus uzņēmums turpinās veikt elektrolīniju trašu tīrīšanu un šogad visā Latvijā plānots attīrīt elektrolīniju trases no kokiem un krūmiem 3 tūkstoši 500 kilometru garumā.


"Latvijas pasts" aicina uzmanīties no krāpniekiem, kas izmantojot uzņēmuma vārdu aicina piedalīties viltus loterijā. "Latvijas pasts" fiksējis vairākus gadījumus, kad, izmantojot uzņēmuma zīmolu, tiek mēģināts īstenot krāpnieciskas darbības, elektroniskā saziņā informējot par viltus loteriju un aicinot pārskaitīt naudu mobilā tālruņa iegūšanai. Uzņēmuma vadība uzsver, ka "Latvijas pasts" nav rīkojis loteriju un izsūtījis jebkādu šāda satura informāciju, tāpēc aicina iedzīvotājus uzmanīties no krāpniekiem, ignorēt viltus paziņojumus un vērsties Valsts policijā gadījumos, ja nauda tomēr pārskaitīta. 


Un vēl


Šodien ļoti stipri snigs Zemgales austrumu daļā, Sēlijā, kā arī Vidzemes centrālajos un austrumu novados, tāpat Latgales rietumu un ziemeļu novados, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Minētajos reģionos kopš nakts vietām būs uzsniguši 16 centimetri sniega, tādēļ pirmo reizi šajā ziemā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izsludinājis oranžo brīdinājumu snigšanas dēļ. Pilsētas, kurās prognozēts stiprākais sniegs, ir Jēkabpils, Madona, Gulbene, Alūksne un Balvi. Stipro snigšanu atnesis dienvidu ciklons, kas šķērso Latvijas austrumu daļu. 


Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Režisors Dāvis Sīmanis Pļaviņās un Rīgā sācis uzņemt savu jaunāko spēlfilmu "Gads pirms kara", kas ir vēsturisks trilleris par anarhistu Pēteri Mālderi. Filmas scenārija pamatā izmantoti 1913.gada vēsturiskie notikumi Eiropā - no politiskām kolīzijām līdz romantisku attiecību līkločiem. Par filmas galvenā varoņa prototipu ņemts leģendārais latviešu anarhists Mālderis, saukts arī par "Peter the Painter", kura mītiskajā personībā savijušās 20.gadsimta radikālākās pretrunas. Filmai "Gads pirms kara" pirmās epizodes jau uzņemtas Pļaviņās un Rīgā - pie Pļaviņām filmētas ainas ar sniega laukiem, savukārt pilsētā tapuši kadri, kuros galvenais varonis slēpjas no žandarmiem, uzduras boļševikiem un bēru procesijai, kā arī iekuļas citos piedzīvojumos. Nedēļas nogalē filmēšana turpinājās Talsos, Jaunjelgavā un Aizkrauklē.

Pārtikas un veterinārā dienesta inspektori pagājušajā nedēļā konstatējuši 24 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā, tajā skaitā pirmo reizi vīruss konstatēts vienai mežacūkai Jēkabpils novada Rubenes pagastā, kur iepriekš saslimšana netika konstatēta. Līdz ar to mežacūku populācijā Āfrikas cūku mēris šogad kopumā konstatēts 103 mežacūkām 38 novadu 69 pagastos un vienā pilsētā.

Turpinām ziņas

1. februārī Kokneses novada Bebru pagasta bibliotēkā tika atklāta sveču un svečturu izstāde, kas tapusi sadarbībā ar Bebru pagasta pensionāru padomi "Mārtiņroze". Izstādi veidoja Gunta Krievāre, Maija Pumpuce, Anna Piliena, Lība Zukule, kā arī  Antoņina Midega. Savu artavu šajā izstādē deva arī Bebru pagasta bibliotēka, kā arī Kokneses internātpamatskolas - attīstības centra audzēkņi un Bebru pamatskolas bērni. Izstāde veltīta Sveču dienai un Bebru pagasta bibliotēkā būs apskatāma līdz 28.februārim.

Pagjušajā uz ikmēneša tikšanos Pļaviņu novada bibliotēkā pulcējās Lasītāju klubiņš. Šajā reizē, līdztekus ierastām sarunām par grāmatām, kuras arī neizpalika, klubiņā viesojās Mārtiņš Siliņš – viņš arī dzejnieks Elmārs Apse. Un ne tikai dzejnieks, bet arī atdzejotājs no angļu valodas, kas ir mazāk zināms fakts no pļaviņiešiem pazīstamā daktera, tiesu medicīnas eksperta un medicīnas zinātņu doktora Mārtiņa Siliņa dzīves. Viņš Lasītāju klubiņa dalībniekiem lasījja savu un Volta Vitmena dzeju, ko ir atdzejojis no angļu valodas.

Ceturtdien, 7. februārī, pulksten 12 Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā notiks grāmatas “Līvāni toreiz un tagad” atvēršanas svētki. Grāmata tapusi Līvānu novada pašvaldībai sadarbojoties ar apgādu “Jumava”. Izdevniecība atklāšanas dienā piedāvās iespēju grāmatu iegādāties par īpaši izdevīgu cenu. Šī grāmata ir unikāls izdevums, kurā apkopoti vēstures fakti, unikālas vēstures un mūsdienu fotogrāfijas un tūrisma informācija. Grāmata sastāv no trīs daļām: Pieturas Līvānu vēsturē, kurā sniegts ieskats pilsētas vēsturē;  Līvāni toreiz un tagad, kurā fotogrāfijās iemūžinātas dažādas vietas senatnē un attiecīgi mūsdienās; Ko redzēt Līvānos, kurā apkopota informācija par tūrisma un apskates objektiem. Grāmatas idejas autore ir Līvānu novada domes priekšsēdētāja vietniece Ginta Kraukle. Tekstu autores ir Sandra Maskalāne, Inese Magdaļenoka un Indra Upeniece.

Un vēl

Pagājušajā nedēļā Viesītes novada pašvaldības policija ar mērķi veikt makšķerēšanas noteikumu ievērošanas kontroli, veica kārtējo reidu Viesītes novada, Viesītes pagasta, Piksteres ezerā. Tika konstatēts pārkāpums, bez uzraudzības atstātas 10 ar dzīvo zivtiņu Ministru kabineta noteikumos atļautās makšķerēšanas ierīces. Reidā konstatēts, ka  ir pārkāpts noteikums, kas pieļauj vienam cilvēkam divus makšķerēšanas rīkus iekšējos ūdeņos, ja katram rīkam ir ne vairāk par trim jebkura veida āķiem un punkts ka attālināties no makšķerēšanas rīkiem nedrīkst tālāk par 50 metriem. Makšķerēšanas rīki tika izņemti, uzsākta Administratīvā lietvedība. Viesītes novada pašvaldība Piksteres ezerā izņemto makšķeru attēlus publicējusi novada domes mājas lapā un lūdz atsaukties to saimnieku. 



Radio1  ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: KPV LV" valde nolemj izslēgt no partijas Gobzemu; Aicina Eiropas dienu, 9. maiju, noteiktu par brīvdienu visās dalībvalstīs; un Ko zinātnieki atklājuši, pētot Instagram bildes ar mākslīgo inetlektu? 

"KPV LV" valde šodien nolēma izslēgt no partijas politiķi, Saeimas deputātu Aldi Gobzemu. Saskaņā ar "KPV LV" mājaslapā publicētajiem partijas statūtiem lēmums par izslēgšanu stājas spēkā vienu mēnesi pēc tā pieņemšanas. Šajā laikā biedrs partijas valdē var pārsūdzēt pieņemto lēmumu. 

Prokuratūra uzrādījusi apsūdzības SIA "Rīgas enerģija" un AS "Latvijas energoceltnieks" darbiniekiem lietā par iespējamo krāpšanos ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā. Prokuratūra paziņojumā presei rakstīja, ka pagājušā gada oktobrī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūra pie kriminālatbildības saukusi kāda uzņēmuma valdes locekļus par mēģinājumu ar viltu iegūt tiesības uz svešu mantu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās lielā apmērā. Tāpat šī uzņēmuma valdes locekļi saukti pie kriminālatbildības par dokumentu, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, viltošanu un izmantošanu mantkārīgā nolūkā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Prokuratūra šī uzņēmuma nosaukumu neatklāja, taču aģentūrai LETA zināms, ka apsūdzētas tiek divas personas, kas iespējamā nozieguma izdarīšanas brīdī ieņēma "Rīgas enerģijas" valdes locekļu amatus, kā arī persona, kas bija AS "Latvijas energoceltnieks" darbinieks. Patlaban nav zināms, kad lietu plānots nodot tiesai.

Latvijas Nacionālā arhīva struktūrvienības Latvijas Valsts arhīva filiāles ēkas Skandu ielā 14, Rīgā, energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus par 3,38 miljoniem eiro veiks Jēkabpils uzņēmums SIA "LC būve", liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Iepirkums paredz būvprojekta izstrādi, autoruzraudzību un būvdarbu veikšanu. Jau ziņots, ka LC Būve Jēkabpilī būvē multifunkcionālo halli. Tāpat arī vēstīts, ka Jēkabpils būvfirmas "LC būve" apgrozījums 2017.gadā bija 6,21 miljons eiro, bet peļņa - 24 tūkstoši 738 eiro. 

Turpinām ziņas

Kubas rietumos piektdien varētu būt nogāzies meteorīts, paziņojis ASV Nacionālais meteoroloģiskais dienests (NWS). Kā teikts dienesta Floridas nodaļas paziņojumā, piektdien pkst.20.21 pēc Latvijas laika Kubas rietumos netālu no Vinjalesas radars astoņu kilometru augstumā varētu būt fiksējis meteorītu. Kā tviterī raksta telekanāla CNN biroja vadītājs Patriks Opmans, par cietušajiem netiek ziņots. Internetā izvietoti daudzi iespējamā meteorīta nomelnējušo fragmentu attēli. Vinjalesa ir populārs tūristu ceļamērķis uz atrodas 180 kilometrus uz dienvidrietumiem no Havanas.

Starptautiska iniciatīvas grupa Eiropas Parlamentā aicinājusi eiroparlamentāriešus un dažādas nevalstiskās organizācijas strādāt, lai Eiropas dienu, 9. maiju, noteiktu par brīvdienu visās dalībvalstīs. Organizācija tādējādi cer eiropiešos veicināt Eiropas kopības sajūtu. Tiek pieļauts, ka  šī iniciatīva varētu tikt apstiprināta Eiroparlamenta februāra plenārsēdē. Eiropas diena patlaban jau ir brīvdiena Eiropas Savienības institūcijās. Tā iedibināta par godu Eiropas Savienības idejas "tēva" Francijas ārlietu ministra Roberta Šūmana 1950. gada 9. maijā pasludinātajai deklarācijai, kurā viņš aicināja izveidot Eiropas Savienības priekšteci Eiropas Ogļu un tērauda kopienu.

Un vēl

Zinātnieki atklājuši, ka, izmantojot vietnē "Instagram" ievietotās bildes, ar mākslīgā intelekta algoritmiem iespējams veiksmīgi noteikt depresijas pazīmes. Kornela universitātes pētnieki veikuši atklājumu sociālo un informācijas tīklu nozarē. Veiktajā pētījumā piedalījās 43 tūkstoši 950 dalībnieki ar savām "Instagram" fotogrāfijām. Pētījumā tika veikta krāsu, metadatu komponentu un sejas algoritmiskā analīze. Kā izrādās, depresīvu cilvēku ievietotie fotoattēli biežāk bijuši blāvi, pelēki un tumši. Ar "Instagram" attēlu analīzes metodi depresijas pazīmes tika atklātas cilvēkiem, pirms viņi paši vērsušies pēc palīdzības, tāpēc šie atklājumi liecina par jaunām iespējām agrīnai slimības atklāšanai un diagnostikai.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Britu premjere turpinās sarunas par Brexit vienošanos; Jēkabpilī sniegšana atbildīgajiem dienestiem lielas problēmas nesagādā; un Arheologi Ēģiptē atklājuši neparastus izrakumus.

Britu premjere Terēza Meja paziņojusi, ka atgriezīsies Briselē „bruņota ar jaunu mandātu un jaunām idejām”, lai runātu par "Brexit" vienošanās pārskatīšanu. Eiropas Savienība gan vairākkārt norādījusi, ka vienošanos pārskatīt negrasās. Galvenās domstarpības ir par līgumā iekļauto Īrijas un Ziemeļīrijas robežas pagaidu risinājumu. Tā mērķis ir nodrošināt, ka robeža paliek atvērta un netiek atjaunota robežkontrole, taču "Brexit" atbalstīji nav apmierināti, ka ar to Londonai būs jāturpina ievērot Eiropas Savienības muitas noteikumi. Meja ir pārliecināta, ka ir iespējami alternatīvi risinājumi. 

SIA "Rīgas Satiksmes" izgaismotās nelikumības ar iepirkumiem nav viens atsevišķs gadījums, bet valstī pieņemta prakse, pauž Biznesa augstskolas "Turība" Uzņēmējdarbības vadības fakultātes prodekāne Ieva Bruksle. Viņa uzsver, ka kopējais labums Latvijā nav populārs jēdziens, un īpaši spilgti tas izpaužas valsts un pašvaldību uzņēmumos. Tāpat viņa norāda, ka valsts un pašvaldību uzņēmumu vadībā nepieciešami profesionāļi, nevis politiķi. Pēc Bruksles teiktā, ja valsts vai pašvaldības uzņēmums strādā ar zaudējumiem vismaz kādā jomā, jābūt skaidrojumam un pamatojumam, kas tieši rada zaudējumus, un uzņēmuma vadībai jāspēj piedāvāt alternatīvi risinājumi, kas tos spētu mazināt. Ikvienam uzņēmumam esot jāstrādā pēc iespējas efektīvāk, un pašvaldību uzņēmumi nav izņēmums.

Turpinām ziņas

Šodien dienas pirmajā pusē Jēkabpilī un tās apkārtnē sniga, patlaban snigšana ir mitējusies. Saskaņā ar sinoptiķu sniegtu informāciju sniega sega šodien palielinājusies par 12 centimetriem. Sarunā ar Radio1 Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis sacīja, ka pilsētā situācija salīdzinoši ir normāla. SIA “Jēkabpils pakalpojumi’”  arī snigšanas laikā tīrīja un kaisīja ielas un ietves, lai slapjais sniegs nesagulst uz brauktuves vai gājēju ietvēm. Mitējoties snigšanai tīrīšana turpināsies. Saskaņā ar grafiku sniegu vispirms tīra pilsētas galvenajās ielās un tajās, kur kursē maršrutu autobusi, pēc tam sniegu tīrīs arī pilsētas nomalēs, ielās, kur ir intensīvāka satiksme. 


SIA “Jēkabpils autobusu” parks direktora vietniece Aija Vetere sacīja, ka pagaidām visiem satiksmes autobusiem ir izdevies veikt savus maršrutus. Lauku teritorijās braukšanu apgrūtina sniegs, piemēram, Zasas virzienā autobusiem atsevišķos posmos nācies braukt pa uz ceļa sasnigušajām kupenām, kur sniegs sniedzis līdz pusautobusa riteņiem. Savukārt pilsētā maršruta autobusu darbu apgrūtina sasalušais ledus un sniegs pie pieturvietām, kura dēļ autobusu vadītājiem ir sarežģīti nostāties pietiekami tuvu iekāpšqanas un izkāpšanas platformām pieturvietās. Aija Vetere piebilda, ka rīt būs vairāk informācijas par to kā šīsdienas sniegotajos maršrutos veicies autobusu parka šoferiem.


SIA JK Namu pārvalde sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Skolniece informē, ka namu pārvaldes sētnieki šodien strādā visu dienu ik pa laikam tīrot sniegu, lai ietves pie daudzdzīvokļu mājām neiegrimst kupenās. Visā pilsētā šodien snioegu tīra 31 namu pārvaldes sētnieks. Lielāki sniega tīrīšanas darbi paredzēti rītdien. Tāpēc SIA JK Namu pārvalde aicina autovadītājus rīt no rīta atbrīvot daudzdzīvokļu māju pagalmus no automašīnām, lai pulksten 9.00 ar traktortehniku varētu operatīvi veikt sniega tīrīšanu pielsētas daudzdzīvokļu māju mikrorajonos.


Arī SIA Pils rajona namu pārvaldes sētnieki šodien periodiski tīrīja sniegu, lai gājēju celiņi neiestieg kupenās. Uzņēmuma valdes loceklis Mārtiņš Gluhs sacīja, ka ar traktortehniku šodien sniegs mikrorajonā nav tīrīts, jo tam nebūtu lielas jēgas. Ielā sniega tīrīšana Jēkapilī Pils rajonā paredzēta rītdien. Mārtiņš Gluhs sacīja, ka namu pārvalde izvietojusi paziņojumus pie visu daudzdzīvokļu namu ieeju durvīm, ar lūgumu auto īupašniekiem r;itdien neatstāt savus auto pie ēku pievedceļiem, lai tos ar traktortehniku varētu iztīrīt no sniega.

Un vēl

Arheologi Ēģiptē atraduši kapenes ar 50 mūmijām, 12 no tām ir bērni. Šis atradums jau nosaukts par lielāko 2019. gadā. Mūmijas atrastas Minjā, uz dienvidiem no Ēģiptes galvaspilsētas Kairas, un varētu būt aptuveni divtūkstoš gadu vecas. Kā norāda arheologi, mūmijas bija ietītas lina drānā ar salīdzinoši vienkāršām dekorācijām. Tas nozīmē, ka apglabātie piederējuši vidusšķirai. Turpat atrasts trauks ēdiena uzglabāšanai un šakāļa mūmija. Zinātnieki cer, ka atklājums palīdzēs izprast tā laikmeta vienkāršo ļaužu dzīvi un reliģiskās paražas.