2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 31.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 31.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Tiek pieļauts, ka pie Ušakova veiktās kratīšanas varētu būt saistītas ar pērn sākto "Rīgas satiksmes" kriminālprocesu; Vairums reģionālo attīstības centru mēru atbalsta teritoriālo reformu; un Nedēļas nogalē gaidāms lietus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieku vakar veiktās kratīšanas Rīgas mēra Nila Ušakova darba vietā un dzīvesvietā veiktas saistībā ar kādu iepriekš sāktu kriminālprocesu, vēstīts KNAB publicētajā paziņojumā biroja mājaslapā. Šobrīd nevienai personai nav piemērots ar brīvības atņemšanu saistīts drošības līdzeklis. Rīgas domes opozīcijas partiju deputāti domā, ka vakar notikušās kratīšanas pie galvaspilsētas mēra varētu būt saistīta ar pērn Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā sākto kriminālprocesu par pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iepirkumiem un atkārtoti pieprasīs Ušakova atkāpšanos. Savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs noliedz, ka būtu pastrādājis jebkādus ar likumu sodāmus pārkāpumus, līdz ar to no Rīgas domes vadības viņš neatkāpsies. 

Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvalde uzgājusi un vakar aizturējusi bruņotu marihuānas audzētāju grupējumu, konfiscēti 23 kilogrami marihuānas, kā arī vairāk nekā 9000 eiro skaidras naudas. Šīs audzētavas ir darbojušās aptuveni gadu, noziedznieki varētu būt nopelnījuši aptuveni vienu miljonu eiro. Viena no nelikumīgajām marihuānas audzētavām atklāta Olaines novada Medemciemā, bet otra – Ķekavas novada Lapeniekos. Operatīvie darbinieki aizturējuši visu grupējumu kopumā - ne tikai audzētājus, bet arī kurjerus un realizētājus. Piecas personas atzītas par aizdomās turētajiem, divas personas ir apcietinātas.

Partijas "KPV LV" Saeimas frakcija nolēmusi turpināt darbu visu 16 deputātu sastāvā. Frakcijas sanāksmē vakar tika rosināts izslēgt piecus deputātus, kuri neatbalstīja Krišjāņa Kariņa veidoto valdību. Tomēr frakcijas vairākums šādu ieceri neatbalstīja. Frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs norādīja, ka deputāti turpinās darbu, lai pilnveidotu frakcijas nolikumu un "izvairītos no informācijas noplūdes". Frakcijas vadītājs uzskata, ka nav neiespējami strādā kopā deputātiem, kuri atbalsta valdību un kuri to neatbalsta. Viņš arī sacīja, ka var nošķirt informāciju, kas ir pieejama valdību atbalstošiem deputātiem un kas ir pieejama to neatbalstošajam "pieciniekam". 

Turpinām ziņas

Reģionālo attīstības centru apvienība ir gatava sadarboties teritoriālās reformas īstenošanas procesā, jo vairums apvienības mēru uzskata, ka pārmaiņas Latvijas pašvaldībās ir nepieciešamas. Apvienības ieskatā, "21+9" sadarbības modelis varētu būt kā pamats reformas izstrādei, taču vienlaikus tiek norādīts, ka vairākiem reģioniem pieeju vajadzētu pārskatīt, jo, iespējams, efektīvāk būtu attīstīt arī apkārtnē esošās pašvaldības. "Ir tādas pašvaldības kā Auce, Salacgrīva vai Olaine. Arī Līvānus un Preiļus nav tik vienkārši apvienot. Reģioni norāda, ka galvenās lietas, kas būtu jāņem vērā reformas izstrādē, ir autoceļu tīkls, sabiedriskais transports, veselības aprūpe un tūrisms.

Sestdien un svētdien, 2. un 3. februārī, Jēkabpilī norisināsies Latvijas amatierteātru iestudējumu skate “Gada izrāde 2018”, kurā būs skatāmas vienpadsmit izrādes. Amatierteātru skati sestdien, 2.februārī plkst.12.00 atklās mājinieki - Jēkabpils Tautas teātris – izrādot savu jaunāko iestudējumu –Jāņa Jaunsudrabiņa lugu “Ezermaļu krokodils”. 

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē Latviju sasniegs gaisa masas no Āfrikas, tāpēc gaidāms atkusnis un lietus, prognozē "Global Forecast System". Janvāra pēdējā dienā nav gaidāmi būtiski nokrišņi un gaisa temperatūra būs zem nulles. Piektdien, 1.februārī, gan snigs, gan līs un būs atkala, savukārt sestdien un svētdien galvenokārt gaidāms tikai lietus un atkala, kā arī migla. Ceļi un pagalmi, ko klāj piebraukts sniegs un ledus, kļūs ļoti slideni. Pūšot dienvidaustrumu vējam, kas brīžiem būs brāzmains, gaisa temperatūra februāra pirmajās dienās Latvijā paaugstināsies līdz +1..+4 grādiem. Atbilstoši pašreizējai "Global Forecast System" prognozei nākamnedēļ pakāpeniski kļūs vēsāks un ievērojami paaugstināsies atmosfēras spiediens. Ja izklīdīs mākoņi, gaisa temperatūra pazemināsies straujāk.

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Līvānu novadā 26.janvārī notika  pirmais – Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas Inženieru fakultātes Līvānu filiāles pirmā līmeņa augstākās izglītības pamatstudiju programmas –“Mašīnbūve” absolventu izlaidums. Augstskolas Līvānu filiāli absolvēja 15 uzņēmīgi, strādīgi jaunieši, kuri veiksmīgi prata apvienot darbu un studijas. Svētku reizē paldies tika teikts visiem, kuri noticēja un uzdrīkstējās veidot augstskolas filiāli Līvānos. Īpašs paldies par atbalstu izskanēja SIA “Light Guide Optics International” vadītājam Daumantam Pfafrodam, kā arī Līvānu n ovada pašvaldībai..

Vairākus gadus Līvānu 2.vidusskola ir aktīva konstruēšanas sacensību “Makaronu tilti” dalībniece un godalgotu vietu ieguvēja. Tai pašā laikā Rīgas Tehniskā universitāte jau piekto gadu rīko sacensības “Papīra tilti””. Sacensību nolikums paredz, ka divu stundu laikā jāuzbūvē tilts no 50 A4 formāta lapām un diviem zīmuļiem līmes. Tiltus vērtē ievietojot slogošanas aparātā un novērojot to izturēto slodzi. Par uzvarētāju tiek atzīts tas tilts, kurš iztur vislielāko slodzi. Sacensībās piedalījās komandas divu cilvēku sastāvā. Kopā piedalījās septiņas komandas, kuras ar skolotājas palīdzību uztaisīja deviņus tiltus. Visaktīvākie bija 5. klašu skolēni. Minimālā slodzes izturība bija 9 kg, bet visstiprākais izrādījās 5.b klases skolnieces Valērijas Ņikitinas būvētais tilts. Tas izturēja 25 kg slodzi un netika salauzts. 2.vietā 5.a klases skolēns Dainis Vaganovs. Viņa tilts izturēja 15 kg slodzi. 3. vietā 7.klases skolēni Davids Baiks un Oļegs Djačoks.

Turpinām ziņas

Pirmdien, 4. februārī, no pulksten 10 Līvānu uzņēmējdarbības atbalsta centrā notiks Latvijas investīciju attīstības aģentūras Daugavpils biznesa inkubatora konsultāciju diena. Tās laikā uzņēmēji un biznesa ideju autori varēs tikties ar inkubatora pārstāvi un noskaidrot informāciju par konsultatīvo un finansiālo atbalstu biznesam. Konsultāciju diena sāksies ar kopējo prezentāciju, pēc tam paredzētas individuālas konsultācijas. Pasākuma organizatori aicina dalībniekus noskaidrot interesējošo informāciju jau laicīgi, neskaidrību gadījumā rakstīt uz e-pastu: daugavpils@liaa.gov.lv vai zvanīt pa tālr. 62401094.

No 25. līdz 27. janvārim Viļņas izstāžu kompleksā “Litexpo” norisinājās Lietuvas tūrisma izstāde “Adventur 2019”, kurā, strādājot Daugavpils pilsētas stendā, piedalījās arī Latgales reģiona tūrisma asociācijas “Ezerzeme” pārstāvji, kas kopā ar Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūras un Daugavpils Marka Rotko mākslas centra speciālistiem popularizēja Latgales reģiona plašo tūrisma piedāvājumu. Izstāde bija plaši apmeklēta, un lietuviešus piesaistīja elegantais latgaliešu stends. Izstādes apmeklētājiem bija pieejami tūrisma materiāli par Latgales reģionu – Latgales pilsētām un novadiem, arī Līvāniem. Izstāde “Adventur 2019” ir lielākais gada notikums Lietuvas tūrisma nozarē, kas pulcē gan pašmāju, gan ārzemju tūrisma nozares pārstāvjus. 

Līvānu novada dome veic aptauju ar mērķi noskaidrot iedzīvotāju viedokli par paveikto 2018.gadā un 7 gadu periodā, par dažādu Līvānu novadā pieejamo pakalpojumu kvalitāti, kā arī par dzīvi novadā kopumā. Aptauja turpināsies līdz  28.februārim. Aizpildīt anketu varat elektroniski Līvānu novada pašvaldības mājaslapā vai rakstiskā veidā nogādājot to uz Līvānu novada domi vai pagastu pārvaldēm. Aptauja ir anonīma, un aptaujas rezultāti tiks publicēti tikai apkopotā veidā. Iegūtie dati tiks izmantoti Līvānu novada pašvaldības integrētās attīstības programmas 2012. – 2018.gadam ikgadējā Uzraudzības ziņojuma izstrādei par 2018.gadu.

Un vēl par pasākumiem

Sestdien, 2. februārī, pulksten 13.30 Latgales Mākslas un amatniecības centra izstāžu zālē notiks Jāzepa Oskara Bikaunieka izstādes “Pēdējais mohikānis” atklāšana. Izstāde būs apskatāma  līdz 30. martam.

Sestdien, 2. februārī, pulksten 18 Līvānu 2. vidusskolā notiks Līvānu 2. vidusskolas absolventu vakars. Reģistrācija no 17.00.

Otrdien, 5. un 19.februārī, no 9.00 līdz 15.00 Latvijas Sarkanā Krusta Līvānu nodaļas telpās tiks izsniegtas Eiropas savienības PĀRTIKAS PAKAS. Līdzi jāņem Sociālā dienesta izziņa.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Līdz ar valdību nomaiņu "atlaišanas pabalstos" izmaksās 373 tūkstoši 505 eiro; Noskaidrots, ka liela daļa iedzīvotāju nav ieinteresēti un neiesaistās valsts norisēs; un Lauksaimnieki ziņo, ka ilgstošā snigšana un putenis augiem dārzos rada apdraudējumu.

Iepriekšējā Ministru kabineta vadītāja Māra Kučinska ministriem un viņu palīgiem izmaksās kompensācijas 373 tūkstoši 505 eiro apmērā, paredz Ministru kabinetā iesniegtais rīkojuma projekts. Kučinska vadītajā Ministru kabinetā strādāja 13 ministri. Katram ministram bija arī savs birojs ar vairākiem padomniekiem. Tiesa, Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums paredz, ka kompensācijas nepienākas tiem politiķiem, kuri kļuvuši par 13.Saeimas deputātiem vai kļuvuši par ministriem jaunajā valdībā. Līdz ar to atlaišanas pabalsts netiks izmaksātas Mārim Kučinskim, Arvilam Ašeradenam, Raimondam Bergmanim, Edgaram Rinkēvičam, Danai Reizniecei-Ozolai, Dacei Melbārdei, Jānim Reiram, Uldim Augulim, Andai Čakšai, Kasparam Gerhardam un Jānim Dūklavam.

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja vairāku likumu grozījumus, kas paredz darba devējam savus padotos, kuri dien zemessardzē, atbrīvot no darba pienākumu veikšanas kolektīvo apmācību laikā reizi gadā. Grozījumi Zemessardzes likumā un Darba likumā paredz, ka, sākot ar 2020.gada 1.janvāri, darba devējs vienu reizi gadā attaisnojošu iemeslu dēļ atbrīvo no darba pienākumu veikšanas darbinieku-zemessargu, kurš piecas darba dienas pēc kārtas neveic darba pienākumus, bet gan iesaistās zemessargu kolektīvajā apmācībā, saņemot par to atlīdzību. Saskaņā ar likumprojektiem darba devējiem plānots kompensēt izdevumus, kas tiem radušies, izmaksājot darbiniekiem atlīdzību par atrašanos zemessargu kolektīvajā apmācībā līdz piecām darba dienām kalendārā gada ietvaros Ministru kabineta noteiktajā apmērā un kārtībā.

Šorīt ap 100 cilvēku tautas sapulcē pie Saeimas iestājas pret Ģenerālprokuratūras lūgumu izdot deputātu Juri Jurašu. Uz Jaunā konservatīvās partijas rīkoto pasākumu daudzi bija atnākuši ar plakātiem. Daži no tiem vēsta: "Kalnmeiers = korupcijas marionete", "Tauta var", "Korupcija - tautas nabadzība", "Par oligarhijas demontāžu un Satversmes darbības atjaunošanu". Klātesošos uzrunāja tieslietu ministrs Jānis Bordāns, kurš prognozēja, ka ar deputātu vairākuma balsīm Jurašs tiks izdots. Bordāns joprojām neatklāja, kā viņa partija balsos par izdošanu, norādot, ka savu pozīciju JKP skaidros no Saeimas tribīnes.

Turpinām ziņas

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisiju turpmāk vadīs deputāts Jānis Vitenbergs no KPV LV, kurš šajā amatā nomainīs Jāni Dūklavu no ZZS. Vitenbergs pēc apstiprināšanas amatā pauda cerību, ka deputāti šajā komisijā strādās kopīgam mērķim, rūpējoties par tautsaimniecību, bet Dūklavs turpinās darboties komisijā un dalīties savā pieredzē. Jau ziņots, ka iepriekš Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa valdības veidošanas sarunās "KPV LV" izvirzīja vairākus nosacījumus, tajā skaitā Tautsaimniecības komisijas vadītāja amatā apstiprināt "KPV LV" pārstāvi. Koalīcijas partneri piekrita šiem nosacījumiem.

Liela daļa Latvijas iedzīvotāju nav iesaistīti, ir atsvešināti un pasīvi kā savas pilsētas, tā arī pašvaldības dzīvē, liecina pētījumu aģentūru "Motify" un "Norstat" sabiedrības iesaistes pētījums. Aptaujas rezultāti atklāj, ka 46% iedzīvotāju nemaz nav ieinteresēti, nav iesaistīti un ir atsvešināti no Latvijas norisēm. Vēl 36% iedzīvotāju ir svārstīgie un drīzāk pasīvie iedzīvotāji. Tikai 18% Latvijas iedzīvotāju ir iesaistīti valsts dzīvē, bet 8% - savas pilsētas vai novada norisēs. Valsts norisēs visiesaistītākie iedzīvotāji dzīvo Vidzemē, kur 28% iedzīvotāju var uzskatīt kā ļoti iesaistītus valsts dzīvē. Savukārt vismazāk iesaistītus iedzīvotājus var sastapt Rīgas reģionā, kur 4% var uzskatīt par iesaistītiem pašvaldības norisēs , bet 13% valsts dzīvē. Aptaujā arī secināts, ka 54% Latvijas iedzīvotāju pilnīgi noteikti saista savu nākotni ar Latviju. 

Un vēl

Lai arī gaisa temperatūras ziņā ziema šogad padevusies mēreni auksta un augiem dārzos īpašu draudu nav, zināmu apdraudējumu tiem rada šīs nedēļas ilgstošā snigšana un putenis. Dārzkopības eksperts Māris Narvils skaidro, ka, saglabājoties salam, putenis spēj pārvietot lielas sniega masas, kuras parasti uzkrājas aiz kādiem šķēršļiem, piemēram, žogiem. Parasti sniega kaudzes krājas ārpus žoga, atvieglojot zaķu iekļūšanu dārzā, kuri tajā apgrauž mazo augļu kociņu jaunos dzinumus. Narvils uzsver, ka ar mērķi iespējami pasargāt dārzu no garaušu uzbrukumiem, sniegu gar žogiem jānotīra. Pašreizējos laika apstākļos problēmas dārzā rada arī tie brīži, kad sniegs sāk kust un atkal piesalt. Tādējādi sniega masas svars uz augļu koku, ogulāju un dekoratīvo krūmu zariem var kļūt tik liels, ka tas draud nolauzt zarus. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimas vairākums piekrīt izdot Jurašu kriminālvajāšanai; Jēkabpilī janvārī apzagti un aplaupīti trīs veikali; un Zemkopības ministrs rīt reģionālajā vizītē apmeklēs Krustpils novadu 

Saeimas vairākums šodien atbalstīja Ģenerālprokuratūras aicinājumu izdot kriminālvajāšanai deputātu Juri Jurašu saistībā ar kriminālprocesu par valsts noslēpuma izpaušanu. Šādu lēmumu atbalstīja 73 deputāti, pret bija 17 parlamentārieši. Juraša izdošanu iepriekš atbalstīja arī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, kur par šādu lēmumu balsoja deviņi deputāti, bet četri bija pret. Jurašs ir kritisks par šo lietu. Viņš pauda, ka Ģenerālprokuratūra šajā lietā maldina, bet lieta tiekot būvēta uz meliem un puspatiesībām. Turklāt šī esot vēršanās pret trauksmes cēlēju. Jurašs ir pārliecināts, ka šī lieta ir politiski motivēta, savukārt ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers darbojas kā "oligarhu advokāts". 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja trešdien veiktā kratīšanas Rīgas mēra Nila Ušakova darba vietā un dzīvesvietā veikta pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iepirkumu lietā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. KNAB līdz šim publiski paziņojis, ka kratīšanas veiktas saistībā ar kādu iepriekš sāktu kriminālprocesu. Jau ziņots, KNAB ir sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem - par 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013.gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 miljoni 808 tūkstoši 297 eiro. Kriminālprocesā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome šodien pieņēma lēmumu uz trīs mēnešiem aizliegt Latvijā retranslēt un izplatīt televīzijas programmu "Rossija RTR". Padome pārkāpumus - naida runu un kara kurināšanu - konstatējusi "Rossija RTR" raidījumos "Vakars ar Vladimiru Solovjovu" un "60 minūtes". Piemēram, 2018.gada 22.maija raidījumā "Vakars ar Vladimiru Solovjovu" tā vadītājs nepārprotami un atkārtoti vērsis naidīgus izteikumus pret daļu Ukrainas valstij piederīgo, precīzāk, raidījuma vadītājs paziņojis, ka daļa ukraiņu, kas esot "banderovieši", ir jāpakar un jānošauj. Turklāt raidījuma vadītājs Solovjovs daļu ukraiņu nodēvējis par neglābjamiem nacistiem, antisemītiem un bandītiem. Savukārt 2018.gada 11.janvāra raidījumā "60 minūtes" vairākkārt konstatēts, ka Krievijas politiķis Vladimirs Žirinovskis aicina veikt militāras darbības Ukrainas teritorijā. 

Turpinām ziņām

Saeima šodien pēc ilgām un pretrunīgiem viedokļiem piepildītām debatēm atbalstīja priekšlikumu nepilngadīgajiem no 16 gadu vecuma atļaut medībās izmantot šaujamieroci. Priekšlikumu ļaut no 16 gadu vecuma medībās izmantot šaujamieroci atbalstīja 51 deputāts, pret balsoja 37 un atturējās četri. Šis priekšlikums paredz, ka fiziskajai personai, kura sasniegusi 16 gadu vecumu, ar vecāku vai likumisko pārstāvju atļauju ieroča īpašnieka vadībā, būs tiesības medībās izmantot tām paredzētu šaujamieroci. Par drošības prasību un medības reglamentējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu būs atbildīgs ieroča īpašnieks.

Šomēnes Jēkabpilī aplaupīts kāds veikals, bet vēl no diviem nozagti kases aparāti. Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Ieva Sietniece informē, ka 29.janvārī, ap plkst.15, Pils rajona teritorijā, kad veikalā nebija apmeklētāju, telpās ienācis vīrietis ar aizsegtu seju un, piedraudot pārdevējai ar nazim līdzīgu priekšmetu, lika atdot naudu. Nolaupot vairāk nekā 50 eiro, vīrietis meties bēgt. Savukārt 12. un 16.janvārī no veikaliem Viestura un Dārza ielā nozagti kases aparāti. Katrā kases aparātā bija ap 100 eiro, un īsi pēc noziegumu izdarīšanas tie atrasti iztukšoti. Arī šie nodarījumi pastrādāti veikalu darba laikā. Pašlaik policija pārbauda, vai visi šie gadījumi ir savstarpēji saistīti, par notikušo sākti kriminālprocesi. Likumsargi lūdz atsauktie notikumu aculieciniekus, zvanot pa tālruni 110.

Un vēl

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards rīt dosies reģionālajā vizītē uz Krustpils novadu un Jēkabpili, lai apmeklētu vietējos uzņēmumus. Vizītes mērķis ir rosināt diskusiju ar vietējiem uzņēmējiem par zemkopības nozares aktualitātēm. Reģionālajā vizītē plānots apmeklēt lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības ''Latraps'' Jēkabpils struktūrvienību. Šīs vizītes mērķis ir apskatīt jaunuzcelto graudu pieņemšanas un pirmapstrādes kompleksu, kā arī iepazīties ar uzņēmuma darbību. Pēcāk plānots apmeklēt arī vienu no lielākajām dārzeņu audzētavām Latvijā - ''Rītausma'', Salas novadā, kur īpašniece Lāsma Bekina iepazīstinās ministrijas un pašvaldības pārstāvjus ar uzņēmuma darbību un ražošanas procesiem. Ministrs arī tiksies ar Jēkabpils pilsētas un apkārtējo novadu pašvaldību vadītājiem.

Atstājiet komentāru