2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 30.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 30.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:No 1.aprīļa posmā starp Tīnūžiem un Koknesi ar fotoradariem sāks ķert par pārsniegtu vidējo ātrumu; Rūdolfa Blaumaņa dzimto Braku mežs pārdots izsolē; un Kādu barību nedrīkst ziemā dot savvaļas ūdensputniem?

No 1.aprīļa septiņu kilometru posmā, kas atrodas starp Tīnūžiem un Koknesi, ar fotoradariem sāks fiksēt vidējā ātruma neatļautu pārsniegšanu konkrētajā ceļa nogrieznī. Vakar Saeimā apakškomisijas sanāksmē tika spriests par administratīvās atbildības piemērošanu šādu pārkāpumu gadījumos. Sēdē tika secināts, ka administratīvos sodus varēs piemērot no 1.aprīļa un papildu grozījumi normatīvajos aktos nav nepieciešami.

Reģionālo attīstības centru apvienības pārstāvji ir nobažījušies, ka Nacionālā attīstības plāna 2021.-2027.gadam projektā "nav ne vārda" par atbalstu reģioniem. Centra vadītājs un Valkas novada priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis informē, ka reģionu pārstāvji iepazinušies ar jaunā Naciuonālā attīstības plāna sākotnējo redakciju un lielu pārsteigumu radījis tas, ka tajā nav pēctecības pašreizējam plānam, kas paredz "Izaugsmi atbalstošas teritorijas". Savukārt jaunā plāna prioritāšu un ideju sarakstā neesot ne vārda par reģioniem un tur izcelti tādi virzieni kā "tautas ataudze un dzīvildze", "zināšanas un prasmes" un citi, kas arī esot formulēti virspusēji. Reģionu ieskatā šis esot fundamentāli svarīgs jautājums, jo, ja reģionu attīstības ieceres nebūs iekļautas Nacionālajā attīstības plānā, arī Eiropas Savienības fondu līdzekļus projektiem reģionos nebūs iespējams piesaistīt.

Partija "KPV LV" Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītāja amatam nolēmusi virzīt deputātu Jāni Vitenbergu. Savukārt Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra amatam tiks virzīts Atis Zaktistovs. Par Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāra amatu vēl tiks lemts. Kā ziņots, deputāte Janīna Kursīte ir atsaukusi kandidatūru uz šo posteni. Pagaidām frakcijai arī nav ieplānota lemšana par to, vai labklājības ministrei Ramonai Petravičai uz ministra pilnvaru laiku jāsaglabā Saeimas deputātes mandāts.

Turpinām ziņas

Reto slimību pacientu ārstēšanai šogad nepieciešami papildu 30 miljoni eiro. Retas slimības, salīdzinot ar vispārējo populāciju, skar nelielu cilvēku skaitu un to specifiku nosaka šo slimību retā izplatība. Eiropā un ASV slimība tiek uzskatīta par retu, ja tā skar ne vairāk kā vienu no 2000 cilvēkiem. Pērn reto slimību pacientu ārstēšanai tika atvēlēti 4,5 miljoni eiro, kas paredzēti medikamentu iegādei, centra pienākumu veikšanai, kā arī laboratorisko izmeklējumu reto slimību diagnostikā finansēšanai. Patlaban centrā zināms 21 pacients ar reto slimību, tomēr aktīvu ārstēšanu saņem 18 pacienti.

Notikušajā Braku meža izsolē cirsmas pārdotas par 96 tūkstoši eiro. Izsoles gala cena ievērojami pārsniedz sākumcenu, kas bija noteikta 61 tūkstoša eiro apmērā. Plašāku informāciju par izsoli nesniedz, jo rezultāti vēl jāapstiprina Ērgļu novada domes sēdē. Jau vēstīts, ka pašvaldības rīkotajā izsolē piedāvāts iegādāties 2 tūkstoši 933 kubikmetrus koksnes jeb 26,7 hektārus meža. No tā 6,6 hektāros tiek pieļauta kailcirte, 12,7 hektāros būs jāveic izlases cirte, 0,7 hektāros - kopšanas cirte, bet 6,7 hektāros - sanitārā cirte. Pašvaldība precizējusi cirsmas apjomu, jo iepriekš par Braku meža izciršanu iebilda gan aktīvisti, gan arī Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde.

Un vēl

Ziema šogad saldē daudzus. Daļa putnu devusies uz siltajām zemēm, taču ir arī gulbji vai mežapīles, kas nolēmušas palikt. Daudzviet ūdenstilpēs neaizsalušās lāmās, ik ziemu var redzēt ūdensputnus, kas nolēmuši nedoties uz siltajām zemēm. Gulbju pētnieks Dmitrijs Boiko norāda, ka ar maizi putnus drīkst barot, bet tikai ar baltmaizi. Rudzu vai saldskābo maizi gubjiem nevajadzētu dot, jo tā var radīt problēmas ar gremošanas sistēmu. Vēl gulbjus nevajadzētu barot ar pavisam svaigu maizi, jo tad tā visbiežāk pielīp pie augšknābja un rada apgrūtinājumus. Piemērotākā būs pāris dienas veca maize, taču nevajag arī sagaidīt, kad tā pārvēršas sausiņos. Tāpat gulbjiem nekādā gadījumā nedrīkst dot sapelējušu maizi. Ik gadu februārī un marta sākumā esot novērojama lielākā pārziemot palikušo gulbju mirstība, taču cilvēki var palīdzēt to novērst, putnus pabarojot.

Radio1 Preiļu Novada  ziņas pulksten 11.00 un 16.00

No 1. līdz 3. februārim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiks 26. starptautiskā tūrisma izstāde-gadatirgus „Balttour 2019”, kas ir plašākā un nozīmīgākā tūrisma izstāde Baltijā. Latgale kā ik gadu izstādē atradīsies kopīgā stendā, taču šogad apmeklētājiem būs pavisam citā tēlā un ar jaunu, pavisam atšķirīgu stendu.  Tā centrālais elements šogad būs jaunais tūrisma objekts Preiļos “Moto &Metal NESTER CUSTOM mākslas galerija”. Tā ir unikāla metāla eksponātu galerija, kurā mākslas darbi izveidoti no auto un motociklu detaļām. Izstādes laikā varēs satikt galerijas saimniekus, fotostūrī būs iespēja uztaisīt neparastus foto ar galerijas eksponātiem, kas būs atvesti uz šo izstādi. Lai arī neparastais tūrisma objekts tiks atklāts tikai šī gada maijā, jau tagad tas ir izraisījis lielu interesi, tādēļ to Preiļi vēlas parādīt arī starptautiskā mērogā.

26. un 27. janvārī Rīgā tika aizvadīts “2. Baltic Judo Championship 2019” turnīrs, kurā piedalījās Baltijas valstu labākie jaunie džudisti. Ja pērn sacentās tikai Latvijas, Igaunijas un Lietuvas kadeti, tad šogad viņiem pievienojās arī juniori. Divu dienu laikā uz tatami kāpa un par čempionu titulu cīnījās 183 jaunietes un jaunieši, pārstāvot 36 klubus.  Preiļu džudo klubu “Jaunība LV” turnīrā godam pārstāvēja Sofija Gžibovska, izcīnot sudraba medaļu vecuma grupā U-18, svara kategorijā -63 kg. Šis turnīrs bija viens no atlases posmiem uz Eiropas čempionātu. 

Preiļu novada dome informē, ka Autotransporta direkcija ir veikusi grozījumus reģionālā maršruta  ”Preiļi-Jēkabpils” reisa plkst. 06.05 no Preiļu Autoostas kustības sarakstā. Grozījumu rezultātā tiek mainīti izpildes laiki starp pieturvietām, nodrošinot autobusa pienākšanu Līvānu stacijā plkst. 6.47, lai nodrošinātu pasažieru nokļūšanu uz vilcienu, iepriekš reiss pienāca 6.54. Izmaiņas stājas spēkā no 1. februāra. 

Turpinām ziņas

Februārī iedzīvotāji aicināti uz vingrošanu kopā ar fizioterapeitu Prīkuļos. Nodarbības Saunas nama Tautas zālē notiks 4., 7., 11., 14., 18., 21., 25. un 28. februārī plkst. 17:30. Nodarbības ilgums – divas stundas. Notiek dalībnieku reģistrācija. Dalība pasākumā ir bezmaksas.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Latgales reģiona nodaļa sadarbībā ar AS CITADELE un Preiļu  novada Uzņēmējdarbības centru organizē uzņēmēju Latgales Biznesa kluba pasākumu. Tikšanās paredzēta 12.februārī no pulksten 12-19 Preiļu novada Uzņēmējdarbības centrā. Programmā: Vietējo uzņēmumu apmeklējums, uzņēmēju un pašvaldības diskusija, apmācības par uzņēmējiem aktuālām tēmām. Uz pasākumu tiek aicināts ikviens uzņēmējs no Latvijas, īpaši vietējie uzņēmēji! Kontaktinformācija jautājumiem t. 22428450 (Signe Obuhova) e-pasts: signe.obuhova@chamber.lv


16. februārī notiks Preiļu novada atklātais čempionāts distanču slēpošanā. Ziema ir izdevusies godam, slēpotāji savu meistarību slīpē gan stadionā, gan parkā un pārbaudīt sava darba augļus būs iespēja ar piedalīšanos vietējā mēroga sacensībās, tikties ar domubiedriem un gūt atbildes uz interesējošiem jautājumiem distanču slēpošanas jomā. Iepazīties ar nolikumu un pieteikšanās kārtību slēpojumam var pašvaldības mājaslapā.

Un vēl par kultūras pasākumiem


1. februārī plkst. 15 Pelēču kultūras namā Sniega spēles bērniem un pusaudžiem

1. februārī plkst. 19  Preiļu Kultūras namā notiks pasākums “Preiļu novada Sporta laureāts 2018”, kurā pasniegs balvas astoņās nominācijās. Uzvarētāji nominācijās tiks nosaukti pasākuma gaitā.

2. februārī plkst. 16 Preiļu kultūras namā Sadraudzības koncerts “Kora dziesmas draugu lokā”. Piedalās: Valmieras Kultūras nama Jauktais koris VALMIERA, Jauktais koris AIZKRAUKLE,  Amatas novada Zaubes jauktais koris, Preiļu novada skolotāju koris LATGALE. Ieeja bez maksas.

2. februārī plkst. 17 Preiļu 2. vidusskolas administrācija aicina skolas absolventus un skolotājus, īpaši absolventus jubilārus, uz tradicionālo absolventu vakaru „Vai atceries…” Preiļu 2.vidusskolā. Programmā: Plkst. 17.00 – reģistrācija, izstāde skolas muzejā, plkst. 18.00 – skolas pašdarbības kolektīvu koncerts aktu zālē, plkst. 20.00 – tikšanās ar skolotājiem un klasesbiedriem klasēs, plkst. 21.00 – diskotēka visām paaudzēm. Dalības maksa – 1 eiro.

5. februārī plkst. 13:00 Labklājības pārvaldes zālē, sagaidot dzeltenās cūkas gadu, norisināsies pasākums “Karnevāls”. Programmā: jestras izdarības, danči, “Trīs sivēntiņi” talantīgo senioru izpildījumā, u.c. prieki. Ieeja: maskās. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi pauž nepieciešamību veikt uzlabojumus valsts vides dienesta darbā; Tuvākā pusgada laikā augs alkoholisko dzērienu cenas;  un Igaunijā gatavo ekspedīciju uz Antarktīdu.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija vakar nolēma atbalstīt aicinājumu izdot kriminālvajāšanai deputātu Juri Jurašu. Šādu lēmumprojektu atbalstīja deviņi deputāti, bet pret bija četri. Par šo jautājumu vēl jālemj Saeimas sēdē, un paredzēts, ka balsojums notiks rīt, 31.janvārī.

Jau ziņots, ka komisija šo jautājumu sāka skatīt pagājušajā nedēļā, un turpināja diskutēt par to otrdien slēgtajā sēdē, kas ilga teju trīs stundas.

Atkritumu apsaimniekošanas nozares uzņēmumu SIA "Latvijas Zaļais fonds" un "Eco Baltia grupa" ieskatā nepieciešams veikt dažādus uzlabojumus Valsts vides dienesta turpmākajā darbā. "Latvijas Zaļā fonda" izpilddirektore Solveiga Grīsle norāda, ka turpmāk vides sektoram valstī jātiek pārvaldītam mūsdienīgi, ieviešot vienlīdzīgu konkurenci, tādejādi veicinot spēju sasniegt Eiropas mērķus atkritumu apsaimniekošanā. Savukārt uzņēmuma "Eco Baltia grupa" valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs aģentūrai LETA skaidroja, ka Valsts vides dienests pēdējā pusotra gada laikā ir būtiski aktivizējis darbu, lai sakārtotu un stingrāk uzraudzītu atkritumu apsaimniekošanas un ražotāju atbildības sistēmas uzņēmumu darbību, taču joprojām ir problēmas, kas nozarē ir saglabājušās, un tās pamatā ir saistītas ar preventīvo darbu noziedzīgu un krāpniecisku atkritumu apsaimniekošanas darījumu izskaušanā un apturēšanā.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja norādījusi, ka Pārstāvju palātas deputātiem pēc "Breksita" līguma noraidīšanas vajadzētu paskaidrot, kādas alternatīvas viņi atbalsta. Sākot debates par turpmāko ceļu uz priekšu, premjere norādīusi, ka parlamentā nav vairākuma atbalsta tādiem variantiem kā pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas un otrs "Breksita" referendums. Premjere aicinājusi deputātus dot viņai "iespējami skaidrāku mandātu" atgriezties Briselē uz tālākām sarunām par "Breksita" līgumu. 

Turpinām ziņas

Alkoholisko dzērienu cenas šogad Latvijā var kāpt vēl lielākā mērā, nekā augs akcīzes nodoklis, pieļauj Latvijas Alkohola nozares asociācijas izpilddirektors Dāvis Vītols. Viņš norāda, ka saskaņā ar prognozēm tuvākā pusgada laikā Latvijā gaidāms ievērojams cenu pieaugums alkoholisko dzērienu segmentā, kas galvenokārt saistīts ar alkohola akcīzes nodokļa kāpumu no 1.marta un mazumtirgotāju apjoma atlaides palielinājumu uz akcīzes nodokļa rēķina. Jau ziņots, ka no 1.marta augs akcīzes nodokļa likmes alkoholiskajiem dzērieniem.

Pērn ar reģionālo sabiedrisko transportu pārvadāti 47,5 miljoni pasažieru, kas ir par 973 tūkstošiem jeb 2% vairāk, salīdzinot ar 2017.gadu, liecina Autotransporta direkcijas dati. 2018.gadā reģionālajā maršrutu tīklā ar autobusiem pārvadāti 62% no visiem ar autobusiem un vilcieniem pārvadātajiem pasažieriem jeb 29,42 miljoni, kas ir par 1% vairāk, salīdzinot ar 2017.gadu. Pasažieru skaita pieaugums vērojams arī dzelzceļa pārvadājumos. 2018.gadā pa dzelzceļu pārvadāti 18,08 miljoni pasažieru, kas salīdzinot ar 2017.gadu, ir par 4% vairāk. Kopumā Latvijā iedzīvotāju vajadzībām šobrīd ir izveidoti 1 059 autobusu maršruti ar 8 062 pieturvietām, kur 26 autobusu pārvadātāji apkalpo 7 tūkstoši 506 reisus, nobraucot 78,8 miljonus kilometru, kā arī ir izveidoti 11 vilcienu maršruti, kurus apkalpo AS Pasažieru vilciens un SIA Alūksnes-Gulbenes bānītis.

Un vēl

Lai dotos baltvācu jūrasbraucēja Fabiāna fon Belinshauzena (Fabian von Bellingshausen) pēdās, Igaunijas Jūrniecības muzejs un grupa uzņēmēju paziņojuši par ieceri doties ekspedīcijā ar burinieku, lai atkārtotu ceļojumu uz Antarktīdu, kas noticis 19.gadsimta sākumā. Iecere paredz veikt ekspedīciju ar divmastu buru kuģi, kas izgatavots Nīderlandē 1924.gadā. Ja pētnieciskam ceļojumam izdosies piesaistīt līdzekļus, kuru pagaidām vēl nepietiek, jūrasbraucienu plānots sākt 11.jūlijā no Kronštates pilsētas Krievijā, Belinshauzens Kronštatē 19.gadsimta pirmajā pusē dienējis Krievijas Impērijas kara flotē. Igaunijas Jūrniecības muzejs būs atbildīgs par ekspedīcijas zinātnisko pusi, kur iecerēts pētīt klimata pārmaiņu sekas un ledāju stāvokli, salīdzinot to ar Belinshauzena laikiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Neskaidras finansiālās situācijas dēļ iepauzē Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvniecības projektu; Šonedēļ sākta sniega izvešana no Jēkabpils pilsētas ielām; un Kādu simptomu galvassāpes visbiežāk novērojamas bērniem?  

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunā A korpusa otrās kārtas projekts patlaban "iepauzēts", kamēr nav lielākas skaidrības par projekta finansiālo situāciju. Saskaņā ar jaunākajiem slimnīcas aprēķiniem, projektam nepieciešami papildu 29,1 miljons eiro, kas ir par 1,6 miljoniem mazāk nekā sākotnēji lēsts, kas saistīts ar noslēgto līgumu ietaupījumu.  Kā ziņots, Stradiņa slimnīca un Centrālā finanšu un līgumu aģentūra parakstījušas vienošanos par slimnīcas jaunā A korpusa otrās kārtas būvniecības projekta īstenošanu. Patlaban projekts aizkavējies, kā rezultātā būvniecības darbi varētu tikt pabeigti četrus mēnešus vēlāk nekā sākotnēji iecerēts.

2019.gada budžetā netiks paredzēti jauni tēriņi un patlaban netiek paredzētas arī tā dēvētās "deputātu kvotas". Finanšu ministrs Jānis Reirs inforemē, ka 2019.gada budžeta deficīts paredzēts iepriekš plānotajā līmenī, kā arī budžeta izstrādi ietekmēs jaunākās makroekonomikas prognozes, kas tiks publicētas janvāra beigās. Reirs uzsvēra, ka valdību veidojošās partijas ir vienojušas, ka jaunu politiku 2019.gadā nebūs, bet tās tiks paredzētas 2020.gada budžetā. Tāpat finanšu ministrs pauda, ka patlaban neviena partija nav interesējusies par tā dēvētajām "deputātu kvotām", tomēr, Reira ieskatā, tādas 2019.gada budžeta ietvaros netiks piešķirtas.

Lielbritānijas valdības ministri bezvienošanās "Breklsita" gadījumā atteiksies no plāniem, kas paredz ilgāku laika posmu saglabāt Eiropas Savienības (ES) pilsoņu brīvu pārvietošanos, paziņojis iekšlietu ministrs Sadžids Džavids. Ja nebūs panākta vienošanās par Lielbritānijas izstāšanos un pārejas periodu, Lielbritānija nekavējoties ieviesīs noteikumus, paredzot, ka Eiropas Savienības pilsoņiem uz uzturēšanās laiku, kas ir ilgāks par trim mēnešiem, būs jāsaņem vīzas. Lielbritānija "pirmo reizi vairāku desmitgažu laikā pilnībā kontrolēs" savas robežas, sacīja ministrs. Ar iecerētajiem noteikumiem, kas tiks ieviesti pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas savienības  29.martā, tiks izbeigta personu brīva pārvietošanās starp Lielbritāniju un Eiropas Savienību, tādējādi īstenojot 2016.gada "Breksita" rezultātu.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī naktī uz otrdienu SIA “Jēkabpils pakalpojumi” sāka izvest sniegu no pilsētas ielām. Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks tautsaimniecības jautājumos Aivars Kraps norāda, ka šī gada sniegotā ziema ir radījusi sarežģījumus pilsētas satiksmē - šaurākajās ielās, pie gājēju pārejām kā arī rotācijas apļos, brauktuvju un ietvju tīrīšanas rezultātā, izveidojušies sniega vaļņi, tāpēc dots uzdevums uzsākt sniega izvešanas darbus. Pakāpeniski sniegs tiks izvests no gājēju pārejām, autobusu pieturām un rotācijas apļiem. Šobrīd darbi veikti teritorijā pie Jēkabpils reģionālās slimnīcas, Kapu un Zaļās ielas krustojumos, Brīvības ielas pieturās un rotācijas apļos no zaļajām zonām, kur sniega vaļņi bija kļuvuši par apdraudējumu gan gājējiem, gan autovadītājiem. Par nenotīrītiem vai nenokaisītiem ielu un ietvju posmiem iedzīvotāji var ziņot, zvanot uz SIA “Jēkabpils pakalpojumi” diennakts operatīvā dežūrdienesta tālruni 29387082.

SIA “Jēkabpils autobusu parks” informē, ka no 1.marta būs mainīti līgumsoda apmēri par braukšanu bez samaksas vai bez braukšanai derīgas biļetes. No 1.marta līgumsoda apmērs būs 22 eiro. Savukārt līgumsods 5 eiro apmērā tiks paredzēts tad, ja bez samaksas vai braukšanai derīgas biļetes tiks pārvadāta bagāža vai dzīvnieki. Autotransporta direkcija uzsver, ka, samaksājot autobusa vadītājam un nepaņemot biļeti, pasažieri riskē ar reisu skaita samazināšanu konkrētajā maršrutā. Ir bijuši gadījumi, kad neatbildīgu pasažieru un negodprātīgu autobusu vadītāju darbības rezultātā nākas slēgt reisu, lai gan realitātē pēc tā bijis pieprasījums. Tādēļ Autotransporta direkcija aicina iedzīvotājus vienmēr paņemt biļeti, braucot sabiedriskajā transportā, jo tas ir veids, kā parādīt, ka reiss ir vajadzīgs.

Un vēl

Visbiežākās primārās galvassāpes bērnu vecumā ir saspringuma tipa galvassāpes, migrēna un ar trīszaru nervu saistītas galvassāpes. Bērnu neiroloģe Signe Šetlere uzsver, ka bērni ar galvassāpēm ir jāvērtē citādāk kā pieaugušie. Pirmkārt, bērni nav mazi pieaugušie, jo to fizioloģisko un psiholoģisko procesu norise ir atšķirīga. Otrkārt, arī bērnu nervu sistēma ir citādāka, proti, vēl nav beigusies mielinizācija, reorganizācija, nervu šūnu kontaktu veidošanās, īsāk sakot, tā vēl nav līdz galam nobriedusi. Treškārt, nereti simptomus iespējams identificēt pēc uzvedības reakcijām, nevis tieši iegūstot informāciju sarunas veidā. Ārste aicina atcerēties, ka katrs galvassāpju pacients ir atšķirīgs, un to ir jāizvērtē individuāli bērnu ārstam, vēlams bērnu neirologam.

Atstājiet komentāru