2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 28.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 28.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00 un 12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kariņa valdība kā pirmajiem ķersies klāt valsts budžeta, OIK un reģionālās reformas jautājumiem; Kādi bijuši Jēkabpils sportistu starti brīvdienās; un Kādu laiku šonedēļ prognozē sinoptiķi?

Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa valdības partijas jau pirmajā sadarbības sanāksmē skatīs jautājumus par valsts budžetu, elektrības obligātā iepirkuma komponenti (OIK) un reģionālo reformu. Kariņš šodien sasaucis pirmo Sadarbības sanāksmes sēdi. Darba kārtībā iekļauts ekonomikas ministra informatīvais ziņojums par OIK, finanšu ministra ziņojums par budžeta likumprojekta sagatavošanas un pieņemšanas grafiku, kā arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra ziņojums par attīstības komitejas izveidi reģionālās reformas uzsākšanai. Šādas komitejas ir paredzēts veidot par jautājumiem, kur dažādu pušu politiskās nostājas atšķiras.

Šodien notiks preses konference, kurā informēs par šī gada spārnoto teicienu titulu ieguvējiem. Jau ziņots, ka uz 2018.gada spārnotā teiciena titulu pretendē tādi izteicieni kā "Čekas maisiņš vajag?" un "Valstij jāsāk ar sevi". Gada vārda kategorijā šoreiz saņemts daudz jaunvārdu ieteikumu, daļa ieteikti svešvārda tieša pārcēluma vietā, piemēram, "hipstera" vietā "jaunbārdis", "Google" vietā - "lūkotne" vai visai neparocīgā jaunienākušā "laikot" vietā - "tīkot". Tikmēr gada nevārdu kategorijai pieteikti vārdi pieteicējam šķituši latviešu valodā netīkami, nevajadzīgi vai pat skaužami, piemēram, "jūtūberi", "influenceri" vai "klimatons".

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra šodien sāks pieņemt pieteikumus augsta līmeņa apmācību kursam komersantiem "Mini-MBA inovāciju vadībā". Aģentūra norāda, ka "Mini-MBA" ir pasaules biznesa augstākās izglītības iestāžu lietots programmas formāts, kas filozofijā, saturā un mācību metodēs līdzinās biznesa administrācijas maģistru programmām. Apmācības ir būtiski īsākas, nekā augstskolu studiju programmas, taču intensīvākas nekā standarta interešu izglītības kursi. Dalībai apmācībās var pieteikties uzņēmumu vidējā un augstākā līmeņa vadītāji, potenciālie vadītāji un uzņēmumu īpašnieki ar vismaz divu gadu pieredzi uzņēmējdarbībā un labām angļu valodas zināšanām. Apmācības notiks no 6.marta līdz 31.maijam.

Turpinām ziņas

Pie uzvarām Latvijas sieviešu handbola virslīgas mačos sestdien tika Salaspils un Jēkabpils sporta skolu komandas. Salaspils SS vienība izbraukumā ar rezultātu 34:32 (17:17) uzvarēja LSPA komandu. Savukārt Jēkabpils SS handbolistes sestdien savā laukumā ar rezultātu 50:34 (24:16) sagrāva "LAT-2002/"REIR Dobele". Mājinieču rindās 12 vārtus iemeta Anete Čeiča, kamēr 11 guva Dinija Purviņa. Virslīgas kopvērtējuma vadībā ar 18 punktiem 11 spēlēs ir Jēkabpils SS, kamēr divus punktus tai zaudē desmit cīņas aizvadījusī Salaspils SS. Tālāk ar astoņiem punktiem ir Ludzas "Latgols" un LSPA, kamēr bez punktiem ir "LAT-2002/"REIR Dobele".

Tikmēr pie uzvarām Baltijas volejbola "Credit24 Meistarlīgas" mačos sestdien tika Latvijas čempioni Jēkabpils "Lūši" un RTU/"Robežsardze". "Lūši" savā laukumā ar rezultātu 3-1 (25:18, 26:24, 23:25, 25:21) apspēlēja Tallinas "TalTech" komandu. Uzvarētāju rindās 18 punktus guva Zigurds Adamovičs, kamēr par vienu punktu mazāk Jānim Medenim. Savukārt RTU/"Robežsardze" sestdien arī savu skatītāju priekšā ar 3-1 (25:7, 14:25, 25:22, 29:27) pieveica "Limbaži"/MSĢ komandu.

Sestdien Ventspils Olimpiskajā centrā BK „Jēkabpils/SMScredit.lv” basketbolisti cīņā pret BK „Ventspils” uzvarēja pirmo ceturtdaļu, bet spēli zaudēja ar rezultātu 76:112. „Lūšu” rindās 21 punkts un pieci tālmetieni Edgara Štelmahera un Rainera Hermanovska kontos. 

Un vēl

Šonedēļ Latvijā ieplūdīs siltāks un mitrāks gaiss, tādēļ bieži gaidāmi nokrišņi - ne tikai sniegs un putenis, bet arī atkala un lietus, prognozē "Global Forecast System". Līdz ar to pastiprināti apledos ceļi. Šodien, pūšot aukstam vējam, snigs un putinās, arī otrdien lielākā daļa nokrišņu būs sniegs, turpmāk biežāk līs, gaidāma arī atkala jeb sasalstošs lietus, reizēm veidosies migla. Nedēļas lielāko daļu gaisa temperatūra svārstīsies ap nulli, nepārsniedzot +5 grādus, bet dažkārt, debesīm skaidrojoties, tā noslīdēs zem -5..-10 grādiem. Vējš galvenokārt pūtīs no dienvidiem un austrumiem. Ilgtermiņa prognozes joprojām uzrāda palielinātu risku, ka ziemas izskaņā vai pavasara sākumā Eiropā ienāks liels aukstums no Arktikas.


Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Šonedēļ Rīgas pilī Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis pasniegs vides kvalitātes zīmi "Zaļais sertifikāts" 21 lauku tūrisma saimniecībai. "Zaļais sertifikāts" ir nacionālas nozīmes lauku tūrisma uzņēmumu eko-sertifikācijas jeb vides kvalitātes zīme, ko 1999.gadā ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu iniciēja un 2001.gadā sāka ieviest "Lauku ceļotājs". Patlaban Latvijā saimnieko 81 lauku tūrisma uzņēmums, kas saņēmis "Zaļo sertifikātu". Tie ir uzņēmumi, kas ievēro "zaļās" saimniekošanas principus - saimnieko videi draudzīgi, taupot resursus. Ceturtdien, 31.janvārī, "Zaļais sertifikāts" tiks piešķirts  arī Kokneses novada zemnieku saimniecībai "Sidrabi",  Aglonas novada ciema māja "Ceļmalas" un Madonas novada brīvdienu mājai "Piekūni".

Pateicoties sniega segai lielākajā daļā valsts teritorijas, sals pagaidām ziemāju graudaugu sējumiem draudus nerada. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis informē, ka pagaidām ziemošana norit mierīgi, vismaz neliela sniega sega klāj lielāko daļu valsts teritorijas, kas arī ir vēlams, jo pasargā ziemāju sējumus no izsalšanas. Pēc viņa teiktā, lai arī vietām Kurzeme un Zemgalē ir ļoti plāna sniega kārta, gaisa temperatūra nav tik zema, lai apdraudētu sējumus šajos reģionos. Arī peļķes, pirms nedēļas strauji kūstot sniegam, uz laukiem nav izveidojušās, jo zeme joprojām ir sausa un uzsūc ūdeni. Vienlaikus viņš gan norādīja, ka būtu vēlams mazliet vairāk sniega Latvijas vidienē un Kurzemē, jo lielākos draudus rada tieši iespējamais kailsals, kas sevišķi bīstams ir rapsim. 

Turpinām ziņas

Viesītes muzeja "Sēlija" nodaļa "Mazā bānīša parks" papildināta ar jaunu eksponātu - 20.gadsimta 30.gadu šaursliežu dzelzceļa darbinieka formas tērpu. Jaunais eksponāts tapis, īstenojot Zemgales kultūras programmas projektu "Viesītes šaursliežu dzelzceļa depo kā unikāla Zemgales industriālā kultūras mantojuma popularizēšana un pieejamības uzlabošana". Projekta kopējās izmaksas sasniedza 1700 eiro. Īstenojot ieceri, izgatavota pilna šaursliežu dzelzceļa darbinieka forma. Tā sastāv no biksēm, svārkiem, mēteļa un cepures. Svārkiem un mētelim izšūtas atloku zīmes, kas norāda uz piederību dzelzceļam. Mēteļa un svārku pogas rotā Latvijas mazais ģerbonis. Pie cepures piestiprināta dzeltena metāla kokarde - ozollapu vainagā ietverts mazā valsts ģerboņa attēls. Cepures priekšā ir nags, virs kura melna siksniņa, kas galos piestiprināta ar divām pogām. Šūšanas darbus veica uzņēmums "Astaro". 

Šonedēļ Preiļos norisināsies vairāki pasākumi. Piektdien, 1. februārī plkst. 19:00 Preiļu kultūras namā notiks pasākums “Preiļu novada Sporta laureāts 2018”, kurā suminās labākos sportistus, pasniedzot  balvas astoņās nominācijās. Uzvarētāji nominācijās tiks nosaukti pasākuma gaitā. Visi, kas sirdī jūtas saistīti ar sportu, tiek laipni gaidīti!

Savukārt sestdien, 2. februārī plkst.17.00 Preiļu 2. vidusskolas administrācija aicina skolas absolventus un skolotājus, īpaši absolventus jubilārus, uz tradicionālo absolventu vakaru „Vai atceries…” Preiļu 2.vidusskolā. Programmā: Plkst. 17.00 – reģistrācija, izstāde skolas muzejā, plkst. 18.00 – skolas pašdarbības kolektīvu koncerts aktu zālē, plkst. 20.00 – tikšanās ar skolotājiem un klasesbiedriem klasēs, plkst. 21.00 – diskotēka visām paaudzēm. Dalības maksa – 1 eiro.

Un vēl

No, piektdienas 1.februāra mainīsies maršrutu Aizkraukles autoosta-Aizkraukles pagasts un Preiļi-Jēkabpils autobusu kursēšanas grafiki. Maršrutu izmaiņas veiktas, lai skolēni savlaicīgi nokļūtu no mājām uz Aizkraukles vidusskolu, kā arī lai pasažieri paspētu pārkāpt no autobusa uz vilcienu un turpinātu ceļu uz Rīgu. Plašāka informācija par maršrutu izmaiņām atrodama autoostās un autotransporta direkcijas mājaslapā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausioeties: Ārlietu ministrija Latvijas valstspiederīgos aicina izvērtēt iespēju  izceļot no Venecuēlas; No 1.marta tiks atslēgti Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa dežūrdaļas tālruņu numuri; un Pētījums liecina, ka pacientu apmierinātība ar ģimenes ārstu darbu Latvijā ir augsta.

Turpmāk viens no lielākajiem izaicinājumiem Baltijas valstīm nākotnē būs militārās tehnikas uzturēšana un apkope, Baltijas Asamblejas Drošības un aizsardzības komitejas sēdē sacīja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons. Viņš norāda, ka militāra konflikta gadījumā Latvijai jābūt spējīgai labot iekārtas uz vietas, nevis vest tās uz kādu citu valsti. Tāpat Garisons sacīja, ka iepirkt ieroci ir viegli, taču panākt, ka līgumā tiek iekļautas arī uzturēšanas prasības, ir visgrūtākais. Garisons uzskata, ka apkopes nodrošināšana būs lielākais izaicinājums, jo nepieciešamas darbnīcas, eksperti un citi nozīmīgi ieguldījumi, kas, piemēram, Latvijā ir grūti īstenojumi, jo nepastāv militārā industrija.

Tiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri pašlaik atrodas Venecuēlā, būtu jāizvērtē iespēja izceļot no šīs valsts, brīdina Latvijas Ārlietu ministrija. Ministrija aktualizētajā ceļojuma brīdinājumā saistībā ar situāciju Venecuēlā "stingri aicina neapmeklēt" Venecuēlu. Valstspiedrīgajiem, kas atrodas Venecuēlā, tiek ieteikts izvērtēt iespēju izceļot no valsts, jo drošības situācija jebkurā brīdī var strauji pasliktināties. Gadījumā, ja tiek pieņemts lēmums palikt Venecuēlā, ministrijas darbinieki aicina sekot līdzi notikumiem valstī un rūpēties par personīgo drošību. Ja persona nonākusi ārkārtas situācijā, nekavējoties jāsazinās ar Latvijas goda ģenerālkonsulātu Karakasā vai ministrijas Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni +371 26337711 vai e-pastu "palidziba@mfa.gov.lv".

Runājot par šī gada budžetu, Jēkabpils pilsētas pašvaldībai nav skaidrības par nākotni, jo nav vēl apstiprināts 2019.gada valsts budžets. Taču tiekoties ar vietējiem žurnālistiem preses konferencā domes priekšsēdētājs Raivis ragainis sacīja, ka patlaban pašvaldības budžets tiek veidots ar mērķi to apstiprināt februārī. Budžeta veidošanas prioritāte ir Eiropas Savienības struktūrfondu projektu īstenošana. Saistībā ar lielajiem, Eiropas Savienības struktūrfondu atbalstītajiem projektiem Jēkabpils pilsētas pašvaldības šī gada budžeta izdevumi varētu būt ap 52 miljoni eiro. Paredzēto projektu vidū ir arī Draudzības alejas  un Zvaigžņu ielas pārbūve, kā arī Jaunās ielas 39i rekonstrukcija. Viens no vērienīgākajiem projektiem ir Jēkabpils Tautas nama atjaunošana. Tāpat šogad paredzēts rekonstruēt Jēkabpils 2.vidusskolu. 

Turpinām ziņas

Svētdien Koknesē bija izcēlies augstas bīstamības ugunsgrēks, kurā gāja bojā viens cilvēks. Ugunsdzēsības un glābšanas dienests izsaukumu uz notikuma vietu bija saņēmis plkst.7.53, jo Koknesē, divstāvu dzīvojamās mājas dzīvoklī bija aizdegušās sadzīves mantas 10 kvadrātmetru platībā. Pirms ugunsdzēsēju ierašanās no mājas bija evakuējušies divi cilvēki, bet ugunsnelaimē bojā gāja viens cilvēks. Tiek noskaidroti ugunsgrēka izcelšanās iemesli.

1.martā tiks atslēgti Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa dežūrdaļas tālruņu numuri: 652 02 600 un 652 02 602. Valsts policija informē, ka tālruņu numuri tiks likvidēti saistībā ar Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vienotās operatīvās vadības struktūrvienības izveidi. No 1.marta informācijas saņemšanu un reaģēšanu uz notikumiem Jēkabpils iecirkņa apkalpojamajā teritorijā nodrošinās Zemgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Operatīvās vadības nodaļa, kas atrodas Jelgavā. Tālruņa numuri, uz kuriem varēs zvanīt, būs šādi: 63 004 200, 63 004 202 un 67 085 947, e-pasts: ovn@zemgale.vp.gov.lv. Tāpat kā līdz šim ziņot policijai par notikumiem varēs arī, zvanot uz tālruņa numuriem 110 vai 112. 

Un vēl

Latvijā kopumā pacientu apmierinātība ar ģimenes ārsta pakalpojumu ir augsta – 92% no aptaujātajiem respondentiem, secināts pētījumā par pacientu apmierinātību ar veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti Latvijā. Pētījumā atklājies, ka salīdzinoši viszemākie apmierinātības rādītāji ir saistīti ar ārsta pakalpojuma strukturālu pieejamību, tajā skaitā ar gaidīšanu no pieraksta brīža līdz pieņemšanai, iespēju ārstu apmeklēt sev izdevīgā laikā un ārsta pieejamība steidzamos gadījumos. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāds ir viens no pirmajiem jaunās valdības uzdevumiem Apstiprināts Zemgales reģiona Enerģētikas rīcības plāns; un Mainoties pakalpojuma sniedzējam, samazinās tranzīta ielu uzturēšanas izmaksas Jēkabpilī.

Viens no pirmajiem jaunās valdības uzdevumiem ir risināt algu palielināšanas jautājumu. Piemēram, pedagogiem atalgojuma paaugstināšanas grafiks ir apstiprināts, taču finansējums tam nav rasts. Algas jāceļ arī citām profesiju grupām valsts sektorā. Taču Pagājušonedēļ parakstītais fiskālās disciplīnas līgums ierobežos ministru iespējas aizņemties trūkstošo naudu. Jau ziņots, ka jaunā Ministru kabineta sastāva apstiprināšanas dienā koalīcijas partiju līderi parakstīja divus savstarpēji konfliktējošus dokumentus. Vienā – valdības deklarācijā – solīts atalgojumu palielinājums pedagogiem, mediķiem, kultūras un sociālās aprūpes darbiniekiem. Otrā līgumā partijas vienojas "nepiedāvāt papildu izdevumus valsts budžetā, nenorādot finanšu resursu avotu, pamatā finansējumu nodrošināt attiecīgās ministrijas budžeta resora ietvaros".

Analizējot finanšu tirgus un tajos pieejamos nākotnes instrumentus, indikācijas liecina, ka šajā vai nākamajā gadā diez vai atgriezīsies tāds elektrības cenu līmenis, kāds bija 2017.gadā vai iepriekš, intervijā aģentūrai LETA pastāstīja AS "Latvenergo" pārdošanas direktors Uldis Mucinieks. Viņš skaidroja, ka esam integrēti Skandināvijas tirgū, tāpēc arvien vairāk izjutīsim to, ka lielāka nozīme ir nevis lokālajiem, bet reģionālajiem faktoriem. Piemēram, pērnā gada desmit mēnešos, salīdzinot ar tādu pašu periodu 2017.gadā, elektrības cenas biržā pieauga par 49%. 

Ārlietu ministrija pagājušajā gadā savu darbinieku dzīvokļu īres un komunālo izdevumu kompensēšanai iztērējusi 4,2 miljonus eiro. Ārlietu ministrija skaidro, ka atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumam diplomātam, diplomātiskā un konsulārā dienesta amatpersonai jeb darbiniekam laikā, kad tā pilda dienestu ārvalstī, tiek kompensēti dzīvokļa īres izdevumi un komunālie maksājumi. No šī gada  kompensācijas ir paaugstinātas un šogad izmaksas par darbinieku dzīvokļu īres un komunālajiem izdevumiem būs vēl lielākas. 

Turpinām ziņas

Ar pašvaldību speciālistu, uzņēmēju, ārējo ekspertu un citu iesaistīto pušu līdzdalību izstrādātais Zemgales Plānošanas reģiona Enerģētikas rīcības plāns 2018.-2025. gadam oficiāli apstiprināts reģiona Attīstības padomē. Šajā plānā apkopota un analizēta esošās enerģētikas nozares situācija Zemgales reģionā, noteiktas stiprās un vājās puses ar to saistītajās jomās, kā arī piedāvātas reģionāla līmeņa rīcības, kas vērstas uz atjaunojamo energoresursu izmantošanas veicināšanu, energoefektivitātes uzlabošanu, alternatīvo degvielu izmantošanu autotransportā un citām aktivitātēm. 

Jēkabpils pilsētas budžetā šogad paredzēta arī papildu video novērošanas kameru izvietošana, ielu apgaismojuma nomaiņa Jēkaba, Atpūtas, Sila, Biržu un Viesītes ielās, meliorācijas sistēmas izbūve Pils mikrorajonā, kā arī daudzi citi darbi. Šovasar paredzēta Daugavas aizsargdambja savienošana zem tilta. Šogad tiks atvērta jauna grupiņa pirmsskolas izglītības iestādē “Zvaigznīte”, šim mērķim paredzēti vairāk nekā 30 tūkstoši eiro. Tāpat tiek plānota jauna pozīcija – darbinieku veselības apdrošināšana. No domes vadības puses ir priekšlikums transformēt līdz šim esošo pilsētas kamerorķestri, pārveidojot to par Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas audzēkņu kamerorķestri. Domes vadība plāno, ka orķestra darbs talantīgā diriģenta Mārtiņa Berga vadībā varētu turpināties, bet mazākā apjomā. 

Un vēl

Šogad tranzīta ielu uzturēšanu Jēkabpilī nodrošinās jauns pakalpojuma sniedzējs - SIA "Ceļi un tilti" -, un pakalpojums izmaksās lētāk nekā iepriekš, liecina pašvaldības publiskotā informācija. Līdz šim vairākus gadus pēc kārtas par tranzīta ielām pilsētā rūpējās VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs", ar kuru, piemēram, pērn noslēgts līgums par 105 tūkstoši eiro bez PVN. Savukārt šogad noslēgtajā iepirkumā iepriekšējo gadu uzvarētājs nav iesniedzis saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu, un par uzvarētāju atzīti "Ceļi un tilti" ar 98 tūkstoši 669 bez PVN piedāvājumu. Uzņēmums šogad nodrošinās galveno valsts ceļu maršrutos iekļauto Rīgas, Madonas, Varoņu, Ventas un Daugavpils tranzīta ielu, kā arī Zīlānu ielas uzturēšanu.

Atstājiet komentāru