2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 25.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 25.janvārī

Radio1 Ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:  Šā gada budžetu cer pieņemt marta beigās;  Jēkabpilī šodien ar dzeju un filmu fragmentiem pieminēs barikāžu laiku; un Tuvāko gadu laikā jāatjauno teju visu padomju laikos celto ēku balkoni.

2019.gada valsts budžetu varētu pieņemt marta beigās, aģentūrai LETA pauda jaunievēlētais finanšu ministrs Jānis Reirs. Ministrs uzsvēra, ka šā gada budžeta pieņemšana būs pirmais darbs, kam viņš pievērsīsies. Pēc Reira teiktā, optimistiskais scenārijs paredz, ka 2019.gada budžetu varētu pieņemt aprīļa sākumā, tomēr ministrs vēlas šo procesu paātrināt - līdz marta vidum vai beigām. 

Latvijā būtiski palielinājusies gripas intensitāte, turklāt tā laupījusi dzīvību vēl septiņiem cilvēkiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra monitoringa (SPKC) dati. Visaugstākā gripas intensitāte ireģistrēta bērniem līdz četru gadu vecumam.  Nedēļas laikā vairāk nekā divas reizes pieaudzis stacionēto pacientu skaits ar diagnozi gripa un gandrīz divas reizes - ar diagnozi gripas izraisīta pneimonija. Kopš sezonas Latvijā kopumā stacionēti 550 gripas pacienti un vēl 125, kuriem gripa jau bija progresējusi līdz plaušu karsonim. 

SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” ārste, infektoloģe Rita Zdūne informē, ka Jēkabpilī pirmie ar gripu saslimušie tika reģistrēti decembrī un arī janvārī tiek reģistrēti arvien jauni gadījumi, taču kopējais pacientu skaits pagaidām nav liels. Jēkabpilī, tāpat kā citviet valstī, cirkulē A tipa gripas vīruss ar H1N1 apakštipu, kas ir agresīvāks nekā B tipa. Proti, sākas straujāk, norit smagāk, ar daudz augstāku temperatūru un lielākām iespējamām komplikācijām. Patlaban Jēkabpils slimnīcas infekciju nodaļā ārstējas vairāki pieaugušie ar gripas izraisītajām komplikācijām, bērniem nevienā no saslimšanas gadījumiem ar gripu nav bijušas komplikācijas.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpilī tatklāj goda plāksni tēlniekam akmeņkalim Laimonim Blumbergam. Plāksne tiks atklāta pie Blumberga dzimtas mājas Blaumaņa ielā 18 par godu mākslinieka 100.gadadienai. Pēc atklāšanas interesenti aicināti Jēkabpils Valsts ģimnāzijas Baltajā zālē uz sarunu un filmu par mākslinieka dzīves gaitām. Blumbergs ir viens no pirmajiem un nedaudzajiem tēlniekiem latviešu tēlniecībā, kurš pievērsies tiešās kalšanas metodei. Blumberga darbi ir sastopami arī daudzviet Jēkabpilī - tas ir gan skulptūru dārzs Jēkabpils Valsts ģimnāzijas zaļajā zonā, gan memoriālās plāksnes pie daudzu ievērojamu jēkabpiliešu namiem un darbavietām. Savukārt Jēkabpils kapos redzami mākslinieka vairāki veidotie kapu pieminekļi izcilām personībām.

Šodien pulksten septiņos vakarā Jēkabpils Tautas namā notiks barikāžu dienu atceres pasākums “Janvāra patiesības”. Tajā aicina tikties, ieklausīties, aizdomāties, pakavēties atmiņās – gan tā laika aculieciniekus un notikumu dalībniekus, līdzdomātājus, gan jauno paaudzi, kuros izpratne par barikāžu dienām veidojas no stāstiem, fotogrāfijām, filmām un uzziņu atskatiem. Pasākumu caurvīs dzeja, filmu fragmenti, dejas, dziesmas, sarunas, viedokļi, patiesības.  Pasākumā piedalīsies Ilze Būmane - Grasmane, grāmatas “Latviešu biedrības Latvijā: vēsture vai nākotne” autore, Dainis Īvāns, kas pārstāv Jēkabpils Latviešu biedrību, muzicēs haralds Sīmanis, kā arī uzstāsies Jēkabpils tautas deju kolektīvi – Sadancis un Kauranieši. Pasākums bez ieejas maksas.


Un vēl


Tuvāko gadu laikā jāatjauno teju visu padomju laikos celto ēku balkoni, teikts pēc Ekonomikas ministrijas (EM) pasūtījuma veiktajā pētījumā par sērijveida daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku balkonu konstrukciju mehānisko stiprību un stabilitāti, ko veicis uzņēmums SIA "CMB". Lai risinātu situāciju ar balkoniem, pētījuma autori iesaka veikt izmaiņas regulējumā, respektīvi, Ministru kabineta noteikumos par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi, kārtējo remontu un energoefektivitātes minimālajām prasībām, tajos iekļaujot prasību par balkonu tehnisko apsekojumu, ko veiktu sertificēti būvspeciālisti vai būvkomersanti, kā arī paredzot termiņus, kādos bojājumi jānovērš.

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Riebiņu novada pašvaldība aicina iedzīvotājus aizpildīt anketu, tadējādi  piedalīties pašvaldības attīstības programmas 2019. – 2025. gadam izstrādē. Aptaujas mērķis ir noskaidrot iedzīvotāju viedokli par novada attīstības iespējām, problēmām un to iespējamajiem risinājumiem, kā arī sagatavot priekšlikumus Riebiņu novada attīstības programmas 2019. – 2025. gadam izstrādei. Aptaujas anketa ir pieejama gan papīra formātā, gan elektroniski. Aptaujas anketa papīra formā pieejama Riebiņu novada domes sekretariātā, Klientu apkalpošanas centrā, Attīstības un plānošanas daļā, kā arī visās pašvaldības struktūrvienībās: skolās, bibliotēkās, pagastu teritoriālajās pārvaldēs. Savukārt, lai aizpildītu anketu elektroniski, links uz aptauju atrodams pašvaldības mājaslapā. Aptauja ir anonīma, tās rezultāti tiks publicēti tikai apkopotā veidā. Aptauja noslēgsies pirmdien, 28.janvārī, tāpēc novada iedzīvotāji, kas vēl nav aizpildījuši anketu, aicināti pasteigties to izdarīt.


Riebiņu novadā pērn sarukusi  mirstība, bet salīdzinot ar pagājušo gadu – pieaudzis reģistrēto laulību skaists. 2018. gadā Riebiņu novadā piedzima 29 bērni – 18 zēni un 11 meitenes. Četrpadsmit bērni savās ģimenēs ir pirmie bērni, astoņi kā otrie bērni, bet septiņi bērni dzimuši ģimenēs,  kurās  aug trīs un vairāk brāļi un māsas. No visiem bērniem divdesmit seši  ir latvieši, bet trīs bērniem ir cita tautība. Pērn reģistrētas 44 laulības, svinētas Dimanta un Zelta kāzu jubilejas. Baznīcās laulājušies 33 pāri. Pagājušajā gadā novadā reģistrēti miruši 79 cilvēki.  Jāpiebilst, ka no mūžībā aizgājušajiem deviņdesmit gadus piedzīvojuši 11 cilvēki, astoņdesmit gadus – deviņpadsmit novada iedzīvotāji. Pagājušajā gadā bez civilstāvokļa aktu reģistriem un apliecībām sagatavoti un izsniegti 502 dažāda veida dokumenti: izziņas, izraksti no reģistriem, apliecinājumi un citi dokumenti.


Un vēl par kultūras pasākumiem


Riebiņu centrālajā bibliotēkā sestdien, 26. janvārī plkst. 14.00 notiks pasākums “Piecas mīlestības valodas”. Sarunu vada klostermāsa Marija Gude .

Sīļukalna kultūras namā  2. februārī plkst. 19.00 paredzēta grāmatas “Kas bez iuzu – tys bez bādys” prezentācija! Pēc tam - danči 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Atbalsta grozījumus likumā, kas paredz pagarināt laika periodu starp Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīšanu un balsojumu parlamentā; Saistībā ar pērnā gada sausumu Latvijas kartupeļu audzētājiem problēmas ar sēklas iegādi;  un Ar kampaņas palīdzību aicinās cilvēkus Latvijā importētā piena vietā izvēlēties vietējo.

Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumu likumā, kas paredz pagarināt laika periodu starp Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīšanu un balsojumu parlamentā sēdē par kandidātiem. Grozījumi Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā paredz, ka kandidatūras Valsts prezidenta amatam iesniedzamas Saeimas Prezidijam rakstveidā ne agrāk kā 60 dienas un ne vēlāk kā 55 dienas pirms esošā prezidenta pilnvaru laika beigām. Patlaban likums paredz kandidatūras iesniegt ne agrāk kā 50 un ne vēlāk kā 45 dienas pirms esošā Valsts prezidenta pilnvaru laika beigām. Lai grozījumi stātos spēkā, Saeimā tie vēl jāpieņem divos lasījumos.

Latvijas vēstniecei Itālijā Solvitai Āboltiņai uzticēti arī vēstnieces pienākumi Maltā, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis. Likums noteic, ka vēstniekus pēc ārlietu ministra un Saeimas Ārlietu komisijas kopēja saskaņota priekšlikuma amatā ieceļ un no amata atlaiž Valsts prezidents. Kā ziņots, aizgājusi no politikas, Āboltiņa pērn februārī sāka darbu Ārlietu ministrijas Eiropas departamenta direktores amatā un viņai tika piešķirts padomnieka diplomātiskais rangs. 

Eiropas Savienība nolēmusi piešķirt 323 miljonus eiro Baltijas valstu un Eiropas elektrotīklu sinhronizēšanas projekta pirmā posma finansēšanai, paziņojusi Eiropas Komisija. Minētā summa veido 74,6% no šā posma kopējām izmaksām - 432,5 miljoniem eiro, kas bija norādītas pieteikumā, ko Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pārvades sistēmu operatori - "Augstsprieguma tīkls" (AST), "Litgrid" un "Elering" - oktobrī iesniedza Eiropas komisijas infrastruktūras savienošanas instrumentam. Maksimālā iespējamā līdzfinansējuma daļa ir 75%.

Turpinām ziņas

Audzēju primārās diagnostikas sistēmā jeb tā sauktajā "zaļajā koridorā" ir ievērojami ierobežojumi pacientu ārstēšanas, rehabilitācijas un uzraudzības jomās, secinājusi Latvijas Veselības ekonomikas asociācija (LVEA) pētījumā Pacientu plūsmas onkoloģijā jeb zaļā koridora novērtējums par 2017. un 2018.gadu. Ieviešot "zaļo koridoru" onkoloģijā, vēža slimniekiem uzlabojusies diagnostikas pieejamība, kā arī ārstēšana var tikt sākta ātrāk, tomēr vairākās jomās vērojami ierobežojumi. Pētījuma autori norāda, ka  "zaļā koridora" ietvaros nav izstrādāts detalizēts pacientu plūsmas apraksts katram vēža veidam, kas ietvertu ne tikai diagnostiku, bet arī nākamos etapus, proti, efektīvu ārstēšanu. Latvijā onkoloģijā joprojām trūkst standartizētas pieejas diagnostikas un ārstēšanas jomās, lielā mērā trūkst kvalitātes prasības izmeklējumu un ārstniecības pakalpojumu veikšanai, kā arī nav definēti ārstēšanā sasniedzamie rezultāti. 

Saistībā ar sausumu pagājušajā gadā Eiropā šobrīd pastāv sēklas kartupeļu deficīts un Latvijas kartupeļu audzētājiem ir problēmas ar sēklu iegādi. Eiropas sēklaudzētāju firmas ir paziņojušas, ka tām ir par aptuveni trešdaļu mazāks sēklas daudzums nekā parasti. Vidēji sēklas cenas augušas par apmēram 15%.  Lauksaimniecības eksperti pieļauj, ka  atsevišķu dārzeņu cenas jaunajā ražas sezonā var ietekmēt sēklu sadārdzināšanās. Vienlaikus piebilstot, ka dārzeņu cenas galvenokārt būs atkarīgas no laika apstākļiem un situācijas globālajā tirgū. Ja dārzeņu raža būs laba, cena izlīdzināsies, neraugoties uz izejmateriālu cenu kāpumu. Savukārt, ja līdzīgi kā iepriekšējos divus gadus laika apstākļu ziņā būs novirzes no normas, dārzeņi būs dārgāki. Līdz ar to ir ļoti grūti prognozēt, kāds šis gads būs dārzeņu audzēšanas nozarē Latvijā.

Un vēl

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome no šodienas īstenos sabiedrības informēšanas kampaņu "Godīgs piens" ar mērķi informēt cilvēkus par to, kā atpazīt vietējo produkciju, un aicināt viņus importētā piena vietā izvēlēties vietējo. Pētījumu centra SKDS veiktais pētījums liecina, ka tikai nedaudz vairāk kā puse jeb 52% Latvijas iedzīvotāju tirdzniecības vietās spēj atšķirt vietējos piena produktus no importētajiem. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties; Jaunie ministri sākuši komplektēt savu biroju komandas; Trim reģionālajām slimnīcām piešķir 389 637 eiro neonatologa dežūru nodrošināšanai; un Noskaidrots, ka cilvēki internetā iepērkas labāku cenu piedāvājumu dēļ.

Jaunie ministri sākuši komplektēt savu biroju komandas. Šobrīd gan ne visi padomnieki un parlamentārie sekretāri ir zināmi, bet vairāku biroju aprises un tendences jau iezīmējušās. Zināms, ka tie iepriekšējās valdības ministri, kuri amatu saglabājuši arī Krišjāņa Kariņa valdībā, neplāno veikt būtiskas pārmaiņas savos birojos. Visgrūtāk ar komandas sastādīšanu pagaidām klājas “KPV LV” pārstāvjiem - ekonomikas ministram Ralfam Nemiro un iekšlietu ministram Sandim Ģirģenam. Viņi ar savu biroju sastāviem varētu iepazīstināt nākamās nedēļas laikā.

Par apstiprinājumu tam, ka Šveices advokāts Rūdolfs Meroni deputātam Artusam Kaimiņam piedāvājis 100 tūkstoši eiro, Saeimas deputāts Aldis Gobzems uzskata partijas "KPV LV" frakcijas vairākuma atbalstu Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) valdībai, izriet no Gobzema sacītā aģentūrai LETA. Taujāts par iespējamo atsevišķu politiķu izslēgšanu no "KPV LV" Saeimas frakcijas, Gobzems aicināja sagaidīt nākamo nedēļu, kad paredzēta partijas frakcijas sēde. Pē3c tam arī būšot skaidrs, kā frakcija turpmāk strādās, teica politiķis. Gobzems atkārtoja, ka, viņaprāt, šī ir zaudētāju valdība, un daļas "KPV LV" deputātu atbalsts tai nodrošinās to, ka arī frakcija būs zaudētāja. 

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) gaida vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) ziņojumu par viņa priekšgājēja ieceri atlaist Rīgas domi. Kariņa birojā aģentūrai LETA skaidroja, ka Pūce šobrīd gatavo ziņojumu saistībā ar Rīgas domes atlaišanas ieceri. Kad tas būs gatavs, tad viņš to pārrunās ar sadarbības partneriem, tajā skaitā Kariņu. 

Turpinām ziņas

Slimnīcas Jēkabpilī, Liepājā un Valmiera saņems 389 tūkstoši 637 eiro neonatologa dežūru nodrošināšanai. Latvijā vēsturiski ir izveidoti trīs reģionālie perinatālās aprūpes centri, kas nodarbojas ar priekšlaikus un smagi dzimušo jaundzimušo aprūpi. Šie centri atrodas Jēkabpilī, Liepājā un Valmierā, nodrošinot neatliekamo palīdzību jaundzimušajiem Latvijas reģionos. 2018.gada decembrī Jēkabpils reģionālā slimnīca, Liepājas reģionālā slimnīca un Vidzemes slimnīca informēja Veselības ministriju (VM) par finansējuma trūkumu perinatālās aprūpes centros. Vēstulē, kas nosūtīta Veselības ministrijai un arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai un Nacionālajam veselības dienestam, ārstniecības iestāžu vadība aicināja piešķirt adekvātus līdzekļus, lai varētu nodrošināt neonatologa un bērnu aprūpes māsu diennakts dežūras.

Pagājušajā gadā atklāto eiro banknošu viltojumu skaits Latvijā būtiski samazinājās - kopējais viltojumu skaits par 24%, bet nodarītie finanšu zaudējumi - par 14%. Pērn Latvijas Bankā saņemti un veikta identifikācija 1337 eiro naudaszīmju viltojumiem - 1103 banknotēm un 234 monētām, tajā skaitā 208 naudaszīmes tika konstatētas vēl pirms to laišanas apgrozībā. Salīdzinot ar 2017.gadu, samazinājies gan viltoto banknošu skaits, gan viltoto monētu skaits. Viltojumu nodarītie finanšu zaudējumi 2018.gadā bijuši nedaudz mazāk nekā 65 tūkstošiem eiro. Starp Latvijā izplatītākajiem viltojumiem ir 50 eiro banknotes.

Un vēl

Latvijā 78% aptaujāto iedzīvotāju internetā iepērkas labprātāk nekā tradicionālajos veikalos labāku cenu piedāvājumu dēļ, liecina starptautiskā interneta izpētes un tehnoloģiju uzņēmuma "Gemius" pētījuma dati par Latvijas interneta lietotāju iepirkšanās paradumiem tiešsaistē. Pētījuma dati liecina, ka galvenās problēmas, ar kurām interneta lietotāji saskaras iepērkoties internetā, ir pārāk ilgs piegādes laiks.