2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 24.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 24.janvārī

Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Šodien Jēkabpils novada dome lemj par grozījumiem saistošajos noteikumos, kas paredz dubultot pabalstu represētām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem, kā arī atbalstu par bērna piedzimšanu. Paredzēts, ka ar grozījumiem saistošajos noteikumos "Par materiālās palīdzības pabalstiem Jēkabpils novadā" līdz 300 eiro līdzšinējo 150 eiro vietā tiks palielināts pabalsts ģimenēm par bērna piedzimšanu. Tāpat plānots no 50 līdz 100 eiro palielināt pabalstu represētām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem. Pašvaldība aprēķinājusi, ka pabalstu palielināšanai šī gada budžetā tai papildus būs nepieciešami 4 tūkstoši 250 eiro.


Noslēgusies pretendentu atlase Jēkabpils novada Kultūras pārvaldes vadītāja amatam. Pretendentu vērtēšanas komisija šim amatam izvēlējusies Lauru Aišpuri (ATTĒLĀ). Viņa ir Jēkabpils novada pašvaldības darbiniece no 2017. gada 5. jūnija, kad tika pieņemta darbā par Zasas kultūras nama vadītāju. Gan nama apmeklētāji, gan novada vadība Lauras līdzšinējo darbu vērtē ļoti atzinīgi. Savus pienākumus jaunā Jēkabpils kultūras pārvaldes vadītāja sāks veikt no 1.februāra.


Jēkabpils novada pašvaldība sadarbībā ar biedrību “Latvijas Sarkanais Krusts” īsteno līgumu par Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām atbalstāmo darbību īstenošanu. No šī gada atbalstu varēs saņemt arī maznodrošinātas personas vai ģimenes, kuru vidējie ienākumi mēnesī nepārsniedz 242 euro, līdzšinējo 188 euro vietā. Vienlaikus  noteikumi paredz, ka higiēnas un saimniecības preču komplektus turpmāk varēs saņemt ne tikai bērni vecumā līdz 18 gadiem, kā tas bija noteikts iepriekš, bet arī pilngadīgas personas, kas norādītas atbilstošajā izziņā. Savukārt ģimenes ar bērniem līdz 12 mēnešu vecumam varēs izvēlēties vienu no Fonda higiēnas preču pakām ar autiņbiksītēm. Jēkabpils novada iedzīvotāji ir gaidīti Sociālajā dienestā, lai saņemtu izsmeļošu informāciju par pabalsta paku saņemšanu.


Turpinām ziņas


Jēkabpils novada pašvaldība ir uzsākusi projekta ”Sēlijas prasmju muzeja” attīstība Sēlijas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai” īstenošanu. Mērķis – radīt Jēkabpils novada Sēlijas prasmju muzeja piedāvājumu jaunā kvalitātē, īstenojot būvprojektā un ekspozīciju dizaina projektā paredzēto inovatīvo pieeju. Būvprojektā plānoti muzeja ēkas pārbūves darbi, kas paredz visu ēkas 2. stāvu pārbūvēt jaunu ekspozīciju ierīkošanai un 1. stāvā izbūvēt tualetes telpas apmeklētājiem, t.sk. cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Savukārt, ekspozīciju dizaina projektā paredzēti inovatīvi risinājumi muzeja telpu interjera veidošanā un aprīkošanā, izmantojot novada logo.  Pašvaldība šobrīd ir noslēgusi būvdarbu līgumu ar SIA “ERBAUER GROUP”. Projekta kopējās izmaksas 120 tūkstoši 845 eiro. 


Sestdien, 19. janvārī Rubenes kultūras namā pulcējās amatierteātri no novada kultūras iestādēm un draugi uz kopīgu sarīkojumu - teātru saspēli “Kaimiņu būšana”. Šāds pasākums Rubeņos notika otro gadu un ir atzinīgi novērtēts kā no dalībnieku, tā no apmeklētāju puses. Ar sveicienu jaunajam - cūkas gadam - pasākumu atklāja Rubenes kultūras nama teātra pulciņš “Dadzīši”. Kopumā tika izrādīti četru teātru – Rubenes, Zasas, Leimaņu un Preiļu -  iestudējumi. 


Un vēl par kultūras un sporta pasākumiem


25.janvārī plkst. 19.00 Zasas kultūras namā Riharda Čerkovska StandUp komēdija “Tinder Surprise”. Rihards Čerkovskis jau vairākus gadus uzstājas ar pašsacerētiem “Stand Up” stāstiem, vislabāk viņam patīk jokoties par attiecībām. Visbiežāk par joku objektu Rihards izvēlas pats sevi, un drosmīgi stāsta par saviem piedzīvojumiem. Ieeja pasākumā atļauta visiem, kas māk pasmieties par sevi, citiem un dzīves ironiju. Biļetes cena: 5 eiro.


Jēkabpils novada 2019. gada Zolītes čempionāta 2. posms 1. februārī norisināsies Kalna kultūras namā. Reģistrācija čempionāta vietā no plkst. 18.30, spēļu sākums plkst. 19.00. Dalība turnīrā, pārstāvot Jēkabpils novadu ir BEZ MAKSAS, viesiem ārpus novada –2 eiro. Sīkāka informācija pa tālruni  28677242.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijas valsts budžetu šim gadam varētu pieņemt marta beigās vai aprīļa sākumā; Venecuēlā jau labu laiku ir vērojama nopietna politiskā krīze; un Kā spēlē  ar  Spānijas komandu veicās TTT Rīga?


Latvijas valsts budžetu šim gadam varētu pieņemt marta beigās vai aprīļa sākumā, prognozē finanšu ministrs Jānis Reirs, atzīstot, ka Latvija lūgs Eiropas Komisiju saskaņot Latvijas valsts šā gada budžetu ātrāk, nekā paredzēts procedūrās. Pēc Reira teiktā, valsts budžeta projekts pēc tā akceptēšanas Saeimas pirmajā lasījumā ir jāsaskaņo ar EK. Reirs arī izteicis cerību, ka valdībā un Saeimā Latvijas valsts budžeta projekta virzība būs raitāka nekā citus gadus, ņemot vērā, ka budžeta paketē būs mazāk ar to saistīto likumprojektu. 


Partijas “Saskaņa” pirmais numurs Eiropas Parlamenta vēlēšanās būs Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis, šorīt LNT raidījumam “900 sekundes” sacīja partijas līderis Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, norādota, ka tas bijis vienbalsīgs partijas valdes lēmums, bet par pārējiem kandidātiem partijas valdē vēl lems


Saeima lems, vai nodot izskatīšanai komisijās partijas “KPV LV” deputātu rosinātos grozījumus, kas paredz līdz 50 000 samazināt nepieciešamo parakstu skaitu referendumu rosināšanai par likumprojektiem. Pašlaik likumā noteikts, ka par šādu referendumu rosināšanu nepieciešams savākt vienu desmito daļu vēlētāju parakstu, kas ir nepilni 155 000 pilsoņu. Līdz ar to piedāvātais risinājums nozīmētu apmēram trīs reizes samazināt nepieciešamo parakstu skaitu tautas nobalsošanas iniciēšanai. 


Saeima lems, vai nodot izskatīšanai komisijās likumprojektu par samazināto pievienotās vērtības nodokļa likmi pienam, maizei, gaļai un olām.  Deputātu ierosinājums paredz piemērot 5% PVN likmi noteiktiem skābpiena produktiem. Likumprojekts paredz izmaiņas ieviest no 1.augusta. 


Turpinām ar ārzemju ziņām


Venecuēlā jau labu laiku ir vērojama nopietna politiskā krīzē, un reģionā nav izslēgts militārs konflikts. To intervijā Latvijas Radio atzina Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, vērtējot pēdējās dienās Venecuēlā notiekošos nemierus. Pēc Rinkēviča teiktā, neapšaubāmi, ka gan veids, kādā tika mēģināts padzīt demokrātiski ievēlētu Venecuēlas Pārstāvju palātu, gan arī veids, kādā šobrīd tiek mēģināts apspiest demokrātiskās kustības, liecina, ka valstī ir nopietna krīze. Viņaprāt, Eiropas Savienībai un visai starptautiskajai sabiedrībai ir jāatbalsta Venecuēlas demokrātiskie spēki, ņemot vērā arī to, ka šajā valstī dzīvo pietiekami daudz ES valstu pilsoņu, piemēram, no Spānijas, Itālijas un Portugāles. Venecuēlā notiekošos nemieros un protestos pret kreiso prezidentu Nikolasu Maduro divu dienu laikā ir gājuši bojā 13 cilvēki. Nāves gadījumi galvenokārt šautu brūču reģistrēti gan galvaspilsētā Karakasā, gan citur valstī. Tiek ziņots arī par izlaupīšanu Bolivaras štatā, kas robežojas ar Brazīliju. Nemieri vispirms izcēlās pirmdien, kad 27 Nacionālās gvardes karavīri sacēlās pret Maduro. Bet plašāki nemieri sākās otrdien Karakasā un Bolivaras štatā. Eiropas Savienība paziņojusi, ka Venecuēlas tautas balss “nevar tikt ignorēta”, un aicina sarīkot “brīvas un ticamas vēlēšanas” šajā valstī. ES-a nāca klajā ar šo aicinājumu pēc tam, kad Venecuēlas opozīcijas kontrolētās Nacionālās sapulces priekšsēdētājs Huans Gvaido pasludināja sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju. Eiropadomes prezidents Donalds Tusks pirms tam tviterī rakstīja, ka viņš cer, ka – citēju – “visa Eiropa apvienosies demokrātiskajiem spēkiem Venecuēlā”. 

Un vēl

Latvijas čempionvienība sieviešu basketbolā “TTT Rīga” vakar Starptautiskās Basketbola federācijas Eirolīgas desmitās kārtas spēlē viesos ar rezultātu 82:61 pārspēja Spānijas čempioni Salamankas “Perfumerias Avenida” komandu. Rīgas komanda ar sešām uzvarām desmit spēlēs B grupā ieņem trešo vietu un pēc panākuma Salamankā nostiprinājusies pirmajā četriniekā. Latviešu basketbolists Rodions Kurucs vakar guva 13 punkts Nacionālās basketbola asociācijas spēlē, kaldinādams Bruklinas “Nets” komandas uzvaru, kad “Nets” savā laukumā ar rezultātu 114:110 pārspēja Orlando “Magic”, izcīnot piekto uzvaru pēc kārtas. Bruklinas vienībai mājās ir septiņu uzvaru sērija. Kurucs šajā mačā laukumā pavadīja 22 minūtes un 11 sekundes, kuru laikā realizēja sešus no astoņiem divpunktu metieniem un vienu no diviem soda metieniem. 



Radio1 ziņas pulksten 17.00 -18.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima sagaida apņēmīgu tiesībsargājošo iestāžu rīcību, lai līdz tiesas zālei nonāktu lietas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju Latvijā; Izskatīs lēmuma projektu par Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes pilsoņu tiesībām Latvijā pēc "Brexit"; un Venecuēlas parlamenta līderis Huans Gvaido sola sarīkot ārkārtas vēlēšanas un izbeigt valstī ieilgušo ekonomisko krīzi.


Saeima sagaida apņēmīgu tiesībsargājošo iestāžu rīcību, lai līdz tiesas zālei nonāktu lietas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju Latvijā, šodien ikgadējās ārpolitikas debatēs sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece . Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka parlamentā izveidotā apakškomisija nodrošinās stingru parlamentāro uzraudzību finanšu sektora sakārtošanai un “Moneyval” rekomendāciju īstenošanai. Viņa uzsvēra, ka finanšu sektora sakārtošana ir Latvijas nacionālās drošības jautājums, kas prasa neatliekamu un mērķtiecīgu jaunās valdības darbu.


Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība šodien jaunajiem tieslietu un iekšlietu ministriem iesniedza prasības, ar kurām aicina politiķus risināt jautājumus par atalgojuma celšanu, ekipējuma modernizēšanu un koplīguma slēgšanu. Arodbiedrība savās prasībās norāda, ka visaktuālākais un biežāk pieminētais iemesls saistībā ar personāla trūkumu tiek minēts atalgojums. Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien vēl nelēma par piekrišanu deputāta Jura Juraša (JKP) izdošanu kriminālvajāšanai, jo plāno turpināt diskusijas nākamnedēļ. Deputāts Andrejs Judins uzskata, ka piekrišanu izdot deputātu nevar dot, ja ir fakti, kas norāda, ka pieprasījums ir politiski motivēts. Viņš uzsvēra, ka, lemjot par piekrišanu kriminālvajāšanai, katram deputātam jābūt iespējai iepazīties ar visiem pieejamiem dokumentiem. 


Turpinām ziņas


Kurzemes rajona tiesa sākusi skatīt krimināllietu, kurā par sabiedriskā autobusa šofera sašaušanu pērnā gada sākuma Liepājā apsūdzēts Jevgenijs Golovko. Policija toreiz ziņoja, ka persona pēc iepriekš notikuša maznozīmīga konflikta ar autobusa vadītāju, ar, iespējams, pneimatisko ieroci, iešāva viņam, nodarot miesas bojājumus. 


Saeimas Ārlietu komisija sagatavojusi un rosinās parlamentu izskatīt lēmuma projektu par Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes pilsoņu tiesībām Latvijā pēc "Brexit" jeb Apvienotās Karalistes gaidāmās izstāšanās no Eiropas Savienības (ES), informēja parlamenta Preses dienestā. Latvija Lielbritānijas pilsoņiem, kuri likumīgi uzturas Latvijā, nodrošinās iespējami labvēlīgus uzturēšanās un darba nosacījumus arī tad, ja Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES 2019.gada 29.martā notiks bez vienošanās. Deklarācijas projektā norādīts, ka vienlaikus Latvija sagaida līdzvērtīgi labvēlīgu Lielbritānijas attieksmi pret Latvijas valstspiederīgajiem šajā valstī. 


Un vēl


Venecuēlas parlamenta līderis Huans Gvaido, kurš 23.janvārī pasludinājis sevi par valsts pagaidu prezidentu, sola sarīkot ārkārtas vēlēšanas un izbeigt valstī ieilgušo ekonomisko krīzi. Atbalstu jaunajam līderim jau paudis ASV prezidents Donalds Tramps, kā arī vairākas Dienvidamerikas valstis un Kanāda. Savukārt Eiropas Savienība pieprasījusi sarīkot Venecuēlā jaunas vēlēšanas. Šāda Venecuēlas parlamenta spīkera rīcība, kā arī ASV prezidenta paziņojumi, protams, ir izsaukuši pamatīgu kritiku no Nikolasa Maduro puses. Opozīcijas līderus viņš apsūdzējis valsts apvērsuma rīkošanā, apsūdzot arī Savienotās Valstis šo procesu atbalstīšanā un mēģinājumos pārvaldīt viņa valsti no ārpuses. Tieši tāpēc Maduro paziņojis par diplomātisko un politisko attiecību saraušanu ar Vašingtonu, pieprasot amerikāņu diplomātiem 72 stundu laikā pamest valsti. Vairums politikas komentētāju norādīja, ka pēdējo dienu notikumi Venecuēlā ir ieveduši valsti neskaidrības pilnā joslā. Jaunākajās protesta akcijās jau ir nogalināti aptuveni 15 cilvēki, un turpmākā notikumu attīstība var būt atkarīga no tā, kurai pusei savu atbalstu izlems sniegt armija.

Atstājiet komentāru