2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 23.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 23.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien pusdienlaikā paredzēts balsojums par jauno valdību; Kariņa vietā uz Eiroparlamentui varētu doties Loskutovs; un Noslēgusies 2018. gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena aptauja.

Balsojums par jauno valdību šodien paredzēts pusdienlaikā – pulksten 12tos. Topošās koalīcijas un valdības pārstāvji no paša rīta, parakstīs sadarbības līgumu un valdības deklarāciju. Pēc tam sanāks parlamenta Prezidijs, kuram jālemj par ārkārtas sēdes sasaukšanu. Iecerēts, ka Saeimas sēdi varētu sasaukt plkst.12. Pēcpusdienā pēc Saeimas sēdes jaunievēlētā valdība piedalīsies svinīgajā Ministru kabineta sēdē valdības mājā.

Kā ziņots, valdību veidos pieci politiskie spēki - "Jaunā Vienotība", Jaunā konservatīvā partija, "KPV LV", nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kā arī "Attīstībai/Par!".

Vakar Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas sēdē tika aktualizēts jautājums par darbaspēka problēmu risināšanu ar kontrolētu imigrāciju. Pēc deputāta Daniela Pavļuta (AP) rosinājuma uz sēdi tika uzaicināti Ārvalstu Investoru padomes Latvijā (ĀIPL) pārstāvji, lai informētu deputātus par nesen publicēto ārvalstu investīciju vides indeksu, tajā iekļautajiem secinājumiem, problēmām un priekšlikumiem. Pētījuma autors Arnis Sauka deputātiem norādīja, ka viena no ārvalstu investoru aktualizētajām problēmām ir darbaspēka pieejamība, kas, pēc ārvalstu investoru domām, ir akūta problēma. Kā viens no risinājumiem pētījumā tika minēts robežu atvēršana darbaspēkam un migrācijas regulējuma izstrāde. Saeimas komisijas diskusijai noslēdzoties, netika pieņemti konkrēti lēmumi, bet tika uzsvērta nepieciešamība sakārtot migrācijas jautājumus.


Pēc ziedojumu sistēmu ietekmējošajām izmaiņām par 50-60% krities kultūras jomas nevalstisko organizāciju (NVO) saņemtais finansējums. Sākotnējā NVO sniegtā informācija liecina, ka kultūras nozares NVO šajā situācijā ir skartas vissmagāk no visām sabiedriskā labuma organizācijām. Iepriekš veiktās ziedojumu sistēmu ietekmējošās izmaiņas izveidojušas situāciju, kad uzņēmumiem ir izdevīgāk līdzekļus ieguldīt savā attīstībā, nevis ziedot organizācijām ar sabiedriskā labuma statusu. Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) vadītājs Edgars Vērpe komisijas sēdē informēja, ka arī kultūrkapitāla fondu ir skārusi šī situācija, kad "Latvenergo" iepriekš ziedoja 150 tūkstoši eiro, bet pēc regulējuma izmaiņām tika saņemts 75 tūkstoši eiro ziedojums. 


Turpinām ziņas


13.Saeimā neiekļuvušais Jaunās Vienotības politiķis Aleksejs Loskutovs ir gatavs doties strādāt uz Eiropas Parlamentu (EP). Viņš norāda, ka tieši viņš varētu ieņemt politiķa, premjera amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) vietu EPiroparlamentā Viņš sacīja, ka sarakstā pirms viņa vēl ir 13.Saeimas deputāti Ojārs Ēriks Kalniņš (JV) un Andrejs Judins (JV). Viņa rīcībā esot informācija, ka neviens no viņiem neesot gatavs pieņemt mandātu. Datumu, no kura viņš varētu pieņemt mandātu Eiroparlamentā, pagaidām Loskutovs pagaidām nenosauc, jo pirms tam vēl jāveic vairākas formalitātes. Loskutovs norādīja, ka visiem trim kolēģiem vēl jānosūta Centrālajai vēlēšanu komisijai oficiālu atteikumu, bet Loskutovam jāuzraksta piekrišana, līdz ar to kādu laiku tas vēl prasīšot, bet prognozēt, no kura brīža viņa mandāts sāksies vēl nevarot. Jau ziņorts, ka pašreizējā Eiroparlamenta sasaukuma pilnvaras beigsies šogad vasarā.


Britu mārciņas vērtība pret eiro un ASV dolāru šonedēļ pieauga pēc Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas paziņojuma, ka viņa plāno atgriezties Briselē, lai apspriestu Breksita vienošanās izmaiņas. Jau ziņots, ka Lielbritānija 29.martā var izstāties no Eiropas Savienības bez vienošanās, ja parlaments nepanāks izstāšanās pagarināšanu vai netiks izstrādāts alternatīvs plāns, ar kuru būtu apmierināta arī Brisele. 


Un vēl


Noslēgusies 2018. gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena aptauja, ko sešpadsmito gadu rīko Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību. Gada vārda kategorijā šoreiz ir daudz jaunvārdu ieteikumu, piemēram, "hipstera" vietā – "jaunbārdis" vai google vietā – lūkotne, bet spārnotajam teicienam izvirzīts Saeimas pēcvēlēšanu un valdības veidošanā teiktais "oligarhu iedētā ola". Pie nevārdiem – lērums vārdu, kas pieteicējam šķiet latviešu valodā netīkami, nevajadzīgi vai pat skaužami. Rezultātus paziņos preses konferencē pirmdien, 28.janvārī.



Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Šogad, tāpat kā divus iepriekšējos gadus, janvāra nogalē cīņas par Preiļu novada čempiona titulu uzsāks novusa spēles cienītāji. Interesenti tiks gaidīti otrdienu vakaros Preiļu novada Bērnu un jauniešu sporta skolas muzeja telpās, lai noskaidrotu labākos novusa spēles lietpratējus. Cik ilgi norisināsies turnīrs, lai noskaidrotu labākos – atkarīgs no pieteikušos dalībnieku skaita. Sacensības sākas 29. janvārī plkst. 18.00 Preiļu novada sporta skolas muzeja telpās un turpinās katru nākošo otrdienu tajā pašā laikā.

Latvijas lauksaimniecības konsultāciju centra Preiļu konsultāciju birojs aicina apgūt mācības “Bioloģiskā lauksaimniecība”.  Mācību grupas lielums no 15 līdz 20 dalībniekiem. Mācību ilgums būs līdz 2 mēnešiem, nodarbības notiks 2-3 reizes nedēļā (februāra beigas – marts) ;Mācību datumi tiks precizēti, kad tiks nokomplektēta mācību grupa; Mācību apguves noslēgumā, sekmīgi nokārtojot pārbaudījumus, dalībnieki saņems apliecību par iegūtu profesionālās pilnveides izglītību 160 h apjomā; Vietu skaits ierobežots! Vairāk informācijas un pieteikšanās pie Preiļu konsultāciju biroja uzņēmējdarbības konsultantes Jolantas Augšpūles, tel.nr. 26788681 vai jolanta.augspule@llkc.lv.

Jaunieši aicināti iesaistīties projektā “PROTI un DARI”. Projekta mērķa grupa ir jaunieši vecumā no  15 līdz 29 gadiem (ieskaitot), kuri nemācās, nestrādā, neapgūst arodu un nav reģistrēti nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) kā bezdarbnieki. Pieteikties vari: sintija.anceva@preili.lv, t. 28291082


Turpinām ziņas



8. februārī plkst. 19.00 Preiļu kultūras namā Preiļu novada  uzņēmēju un lauksaimnieku GADA BALLE. Pasākuma programmā: uzņēmēju un lauksaimnieku godināšana, darbosies laimes aka un par labsajūtu gādās šarmantais, noslēpumainais kungs. Balli spēlēs enerģiskais un daudzveidīgais ,,Sarīkojumu Ansamblis”. Savu dalību sarīkojumā  aicinām pieteikt līdz 28. janvārim, zvanot Inetai Liepniecei t. 26636243 vai Elzai Spodrai Elstei t. 29426188.


Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Latgales reģiona nodaļa sadarbībā ar AS CITADELE, Preiļu  novada Uzņēmējdarbības centru organizē uzņēmēju Latgales Biznesa kluba pasākumu. Tikšanās laiks un vieta: 12.februārī no  pulksten 12.00-19.00 Preiļu novada Uzņēmējdarbības centrā, Kooperatīva iela 6. Programmā: Vietējo uzņēmumu apmeklējums, uzņēmēju un pašvaldības diskusija, apmācības par uzņēmējiem aktuālām tēmām. Uz pasākumu tiek aicināts ikviens uzņēmējs no Latvijas, īpaši vietējie uzņēmēji! Kontaktinformācija jautājumiem t. 22428450 (Signe Obuhova) e-pasts: signe.obuhova@chamber.lv


18. februārī LIAA Daugavpils biznesa inkubatora konsultāciju diena Preiļos Uzņēmējdarbības centrā, Kooperatīva ielā 6. Plkst. 10.00-11.00 uzņēmēji un biznesa ideju autori varēs tikties ar inkubatora pārstāvi un noskaidrot informāciju par konsultatīvo un finansiālo atbalstu biznesam, un jauno dalībnieku uzņemšanu inkubācijā šī gada martā. Plkst. 11.00 līdz plkst.14:00 būs pieejamas individuālas konsultācijas. Aicina izmantot šo iespēju un iepazīties ar informāciju inkubatori.magneticlatvia.lv! Neskaidrību gadījumā rakstīt uz daugavpils@liaa.gov.lv vai zvanīt 62401094.


Un vēl par kultūras pasākumiem


25. janvārī plkst. 21:00-3:00 Jauniešu centrā “Četri”, Krāslavas ielā 4 pasākums “Winter rave night”. Piedalās Bloody Groove, Jack’d Upp, Andy Bassland. Ieeja – 2 eiro. 

26. janvārī Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā jau trešo gadu Preiļos notiks Preiļu Robotikas Čempionāts, kas ir 12. Latvijas Robotikas Čempionāta posms. Skolu jaunieši, amatieri un arī profesionāļi piedalīsies vairākās disciplīnās.

26. janvārī Preiļu novada kultūras centrā (Raiņa bulvārī 28) notiks piektā Latgales Gada balvas pasniegšanas ceremonija, kuru organizē biedrība “Asmu Latgalīts”. Biedrība “Asmu Latgalīts” apbalvos labākos Latgales iedzīvotājus, kuri ar savu rīcību sekmē Latgales reģiona izaugsmi un kalpo par piemēru pārējiem.

26. janvārī plkst. 19.00 Saunas Tautas namā Dziedošo kolektīvu tikšanās “Satiec dziesmu Saunā”. Ieeja: brīva.



Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Rīgas dzemdību namā veikti vērienīgi remontdarbi; Paaugstinās maksu par apkuri Jēkabpilī Pils mikrorajona daudzdzīvokļu māju iemītniekiem; un Kādus atklājumus, pētot asins analīzes, plāno veikt zinātnieki.


Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Jura Juraša (JKP) plānoto izdošanu kriminālvajāšanai  Jaunās konservatīvās partijas  valdes priekšsēdētājs Jānis Bordāns komentē, kā mēģinājumu veikt apzinātu valsts sagrābšanu un sazvērnieku bailēm izlaist varu no rokām.   Jau ziņots, ka pirms diviem gadiem bijušais KNAB operatīvais darbinieks Juris Jurašs žurnālistiem atklāja, ka viņam kukulī piedāvāts miljons eiro. Tas kļuvis par iemeslu, kādēļ ģenerālprokuratūra šobrīd nosūtījusi uz Saeimu dokumentus, kurā lūdz kriminālprocesā par valsts noslēpuma izpaušanu kriminālvajāšanai aunā konservatīvā partija esošo situāciju mēģinās atspoguļot maksimāli starptautiski, īpaši liekot uzsvaru un salīdzinājumu Baltijas kontekstā. 



Rīgas Dzemdību namā rīt, 24.janvārī, pēc vērienīgiem remonta darbiem atklās mūsdienīgas dzemdību un grūtnieču aprūpes telpas. Jauno dzemdību un grūtnieču aprūpes telpu pārbūve, kā arī inovatīvu tehnoloģiju iegāde drošai dzemdību procesa vadīšanai veikta par Eiropas Reģionālās attīstības fonda, valsts budžeta un Rīgas Dzemdību nama finansējumu. Atklāšanas pasākumā piedalīsies Rīgas Dzemdību nama valde un darbinieki, Rīgas Domes un Veselības ministrijas pārstāvji, kā arī nozares speciālisti. Jau ziņots, ka Rīgas Dzemdību namā ik gadu tiek pieņemtas aptuveni trešdaļa no visām dzemdībām valstī. Pērn, 2018.gadā, Rīgas Dzemdību namā piedzima 6 tūkstoši 28 mazuļi – 3 tūkstoši 148 zēni un 2 tūkstoši 880 meitenes.


Ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā 2018.gada decembrī, salīdzinot ar 2017.gada decembri, ir pieaudzis par 5,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenas pieauga par 7,3%, savukārt eksportētajai produkcijai – par 3,7%. Būtiskākā ietekme bija cenu pieaugumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles, kā arī elektroenerģijas tirdzniecībai un ražošanai, tvaika piegādei un gaisa kondicionēšanai, gāzes realizācijai pa cauruļvadiem. Lielākā pazeminošā ietekme bija elektrisko iekārtu ražošanā. Tiek atzīmēts, ka pērn informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedza vairāk nekā 600 uzņēmumi.


Turpinām ziņas


Eiropas Komisija ASV maksājumu karšu gigantam “Mastercard” piemērojusi 570 miljonu eiro naudassodu par konkurences ierobežošanu. “Mastercard” mākslīgi paaugstinājusi maksu par karšu maksājumiem, kas nodarīja kaitējumu patērētājiem un mazumtirgotājiem. Kad klients mazumtirgotājam maksā ar karti, veikalu apkalpojošā banka maksā nodevu pircēju apkalpojošajai bankai. Mazumtirgotāji šīs nodevas ierēķina preču cenās, kas nozīmē, ka klientiem palielinās izdevumi. Eiropas Komisija secināja, ka tas liedzis mazumtirgotājiem gūt labumu no zemākām nodevām, kas ir Eiropas Savienības konkurences noteikumu pārkāpums. 


Jēkabpils domes sēdē nolemts uz 10 gadiem slēgt līgumu par siltumapgādes sniegšanu ar SIA «Pils rajona namu pārvalde». Lēmums pamatojumā sacīts, lai nodrošinātu siltumapgādes pieejamību pils rajona iedzīvotājiem, ir izvērtējama nepieciešamība piešķirt «Pils rajona namu pārvaldei» finanšu līdzekļus no Jēkabpils pašvaldības budžeta. Līdz ar to atbilstoši Komercdarbības atbalsta kontroles likumam ir nepieciešams vienoties par minētā sabiedriskā pakalpojuma sniegšanas pienākuma nosacījumiem, kā dēļ arī jāslēdz šāds līgums. Tas nozīmē, ka turpmāk šī mikrorajona iedzīvotājiem siltuma tarifs būs tāds pats, kāds šobrīd ir citu pilsētas mikrorajonu daudzdzīvokļu māju iemītniekiem. Šobrīd «Jēkabpils siltuma» apkures tarifs ir 54,22 eiro bez PVN, bet pils rajonā - 50,33 eiro bez PVN. Turpmāk tarifs tiks izlīdzināts, palielinot maksu par apkuri pils mikrorajonā. ,



Un vēl


Zinātnieki strādā pie tā, lai ar asins analīžu palīdzību 10 gadus pirms simptomu parādīšanās būtu iespējams noteikt bojājumu smadzenēs, kas izraisa Alcheimera slimību. Ar analīžu palīdzību varētu laikus atklāt arī multiplo sklerozi un noteikt insulta risku. Testā piedalījušies 247 cilvēki ar ģenētisku mutāciju, kuras rezultātā laika gaitā var attīstīties Alcheimera slimība. Analīzes parādīja, ka specifiskā proteīna līmenis pacientu asinīs pakāpeniski pieauga. Turpretī viens un tas pats proteīna līmenis cilvēkiem bez ģenētiskās gēna mutācijas bija zems un saglabājās stabils arī ilgākā laika periodā. Lai arī pasaulē joprojām nav izgudrotas zāles, kas spētu izārstēt Alcheimera slimību, analīzes varētu palīdzēt ārstiem laikus noteikt diagnozi, pirms nav attīstījušies smagāki simptomi.



Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima šodien balsoja par jaunās valdības apstiprināšanu; Kāpēc Latvijas pašvaldību savienības vadītājs uzskata, ka Valmiera un Jēkabpils varētu zaudēt reģionu centra statusu; un Kādus laika apstākļus nedēļas nogalei prognozē sinoptiķi. 


Saeima trešdien ar 61 balsi apstiprināja jauno valdību, kuru vadīs parlamenta vismazākās frakcijas - "Jaunās Vienotības" (JV) - politiķis Krišjānis Kariņš. Pret Kariņa valdību nobalsoja 39 deputāti.

Pēc teju sešpadsmit nedēļu gara valdības veidošanas procesa šodien Saeima sanāca uz ārkārtas sēdi, lai lemtu par uzticības izteikšanu Krišjāņa Kariņa veidotājai valdībai. Kariņa veidotās valdības galvenās prioritātes būs finanšu sistēmas sakārtošana, valsts drošības stiprināšana, tiesiskuma stiprināšana, administratīvi teritoriālās reformas īstenošana, veselības aprūpes sistēmas un izglītības sistēmas kvalitātes un pieejamības uzlabošana, obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšana, tautsaimniecības konkurētspējas, produktivitātes un investīciju apjoma paaugstināšana, kā arī demogrāfiskās situācijas uzlabošana. To paredz politiķu kopīgi izstrādātie sadarbības dokumenti.

Nākamnedēļ, 28.janvārī, Valsts ieņēmumu dienests rīkos bezmaksas semināru iedzīvotājiem par Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības jeb "Brexit" ietekmi un to, kāpēc šogad īpaši svarīgi iesniegt gada ienākumu deklarāciju. Dienestā atzīmē, ka pagājušajā gadā īstenotajā nodokļu reformā Latvijā tika ieviesta progresivitāte nodokļu politikā. Tas nozīmē, ka kopš 2018.gada iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi  - 20% vai 23% - piemēro atbilstoši saņemtajiem ienākumiem, bet neapliekamo minimumu VID katram algas saņēmējam prognozē individuāli, divreiz gadā. Gadījumos, kad ienākumi bijuši mainīgi, un tie atšķiras no iepriekšējā gada ienākumiem, var rasties situācija, kad 2018.gada laikā nodokļi nav samaksāti pilnā apmērā un 2019.gadā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, nodoklis jāpiemaksā.

Pagājušās sezonas vietējie dārzeņi no Latvijas veikalu plauktiem šogad varētu pazust agrāk nekā ierasts, kas saistīts mazākām ražām sausuma dēļ. Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra pārstāve Ingūna Gulbe aģentūrai LETA sacījusi, ka  vietējo dārzeņu pieejamību ietekmēs ne tikai mazākas ražas, bet arī tas kā sekmēsies ar to uzglabāšanu. Eksperti atzīmē, ka, pagājušā gada sausuma dēļ visvairāk kāpušas cenas kāpostiem un burkāniem, kā arī cenas pieaugušas sīpoliem, tajā skaitā tādās sīpolu importētājvalstīs, kā piemēram, Tadžikistāna un Uzbekistāna cenas augušas par 30-40% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Vienlaikus bietēm Latvijā cenas vēl nav kāpušas, bet pastāv iespēja, ka tās vēl augs turpmākajos mēnešos, jo citās valstīs, piemēram, Polijā tām paredzams cenu kāpums zemākas ražas dēļ. Arī Latvijā iespējams dārzeņu cenu kāpums.

Turpinām ziņas

Administratīvi teritoriālās reformas īstenošanas gaitā lielākās problēmas var sagādāt raudzīšanās uz to "caur skaitļiem", un tādā gadījumā, piemēram, Valmiera un Jēkabpils varētu zaudēt reģionu centra statusu, šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Latvijas Pašvaldību savienības jeb LPS priekšsēdis Gints Kaminskis. Viņš uzsvēra, ka, īstenojot administratīvi teritoriālo reformu, kas būs viena no Krišjāņa Kariņa jaunās valdības prioritātēm, par pamatu nevajadzētu ņemt skaitļus un tikai uz matemātiskiem aprēķiniem balstītus secinājumus, lai "netracinātu iedzīvotājus". Pieņemot būtiskus lēmumus pašvaldību jomā, valstij ir jākonsultējas ar iesaistīto pašvaldību iedzīvotājiem, sacīja LPS vadītājs, piebilstot, ka šādu pienākumu uzliek arī tā dēvētā Pašvaldību harta, kurai Latvija ir pievienojusies. Kaminskis par to jau esot runājis ar Kariņu un cer, ka arī jaunās valdības vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce to ņems vērā.

Tā kā Latvijas Zinātņu akadēmijas ēkas telpas ievērojami pārsniedz akadēmijas vajadzības, iestādei jāapsver iespēja izmantot citas, modernai Latvijas zinātnei piemērotākas sienas, secinājuši Izglītības un Zinātnes ministrijas nolīgtie auditori. Latvijas zinātņu akadēmijā nodarbināti kopumā 70 darbinieki. 24 no tiem veic pamatfunkcijas, bet pārējie 46 nodrošina nekustamā īpašuma apsaimniekošanu. No pamatfunkciju pildītājiem tikai seši strādā pilnu slodzi. Auditori iesaka pārskatīt personāla struktūru Latvijas zinātņu akadēmijā funkciju efektīvai nodrošināšanai un izvērtēt iespēju aktīvāk darboties zinātnes attīstīšanā, zinātnes politikas veidošanā, kā arī zinātnisko institūtu pētnieciskā līmeņa izvērtēšanā.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē Latvijā, visticamāk, saglabāsies sals un palaikam snigs, prognozē sinoptiķi. Sagaidāms, ka gaisa temperatūra daudzviet būs zemāka par -10 grādiem, svētdien un nākamnedēļ var kļūt būtiski siltāks. Sākot ar sestdienu, iespējams sniegs, līdz tam tikai vietām snigs. Laika prognozes pagaidām saglabājas svārstīgas. Vēl pirms dažām stundām "Global Forecast System" prognozēja, ka nākamās nedēļas sākumā Latvijas austrumos gaisa temperatūra pazemināsies līdz -25 grādiem, tomēr liela daļa prognožu vēsta par nākamnedēļ gaidāmu nelielu atkusni.

Atstājiet komentāru