2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 22.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 22.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Starptautiskai valūtas fonds samazina globālās ekonomikas izaugsmes prognozes tuvākajiem gadiem; Ugunsgrēkā uz diviem kuģiem Melnajā jūrā 14 bojāgājušie; un Termometra stabiņam noslīdot līdz -20 grādiem, bērni līdz 12 gadu vecumam var neapmeklēt skolu.

Šodien pie Saeimas norisināsies protesta akcija, kura tika organizēta "Facebook" grupā, kurā aktīvi kritizēts Krišjāņa Kariņa (JV) valdības veidošanas process, īpašu atbalstu izsakot partijas "KPV LV" politiķim Aldim Gobzemam. Iepriekš kā viens no protesta mērķiem bija pieteikta prasība pēc parlamenta ārkārtas vēlēšanām, bet svētdienas ierakstā sociālā tīkla "Facebook" grupā "Latvijas tautas demonstrācija" tā vairs nav atrodama. Tā vietā kā viens no protesta mērķiem izvirzīta prasība valdībai "cienīt tautas gribu un strādāt iedzīvotāju interesēs". Protesta akcijas mērķis, kas pieteikts Rīgas domē, ir pretošanās Kariņa veidotajai valdībai. Tāpat plānots protestēt pret Saeimā neievēlētu pilsoņu tiesībām ieņemt ministru amatus, vienlaikus pieprasot ārkārtas vēlēšanas.

Starptautiskais Valūtas fonds vakar samazināja pasaules ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam, norādot uz ASV un Ķīnas tirdzniecības nesaskaņām, "Breksitu" un citām neskaidrībām, kas apdraud globālo ekonomiku. Starptautiskais valūtas fonds prognozē, ka pasaules ekonomika šogad pieaugs par 3,5%, nevis 3,7%, kā tika lēsts oktobrī. Savukārt nākamajam gadam globālās ekonomikas izaugsmes prognoze samazināta no 3,7% līdz 3,6%.

Latvijā pērn trešajā ceturksnī bija viens no lielākajiem vispārējās valdības budžeta deficītiem attiecībā pret iekšzemes kopproduktu jeb IKP Eiropas Savienības dalībvalstu vidū, liecina publicētie Eiropas Savienības statistikas departamenta Eurostat jaunākie dati, kas apkopoti par 22 ES dalībvalstīm. Saskaņā ar tiem mūsu valsts budžeta deficīts jūlijā-septembrī bija 2,1% no IKP. Lielāks budžeta deficīts bijis vien Francijā (-3,1% no IKP) un Rumānijā (-3,6%). Savukārt budžeta pārpalikums trešajā ceturksnī virknē citu valstu vidū bijis arī kaimiņvalstīs Igaunijā (+0,3%) un Lietuvā ( +0,6%). Eurostat dati liecina, ka viskrasāk budžeta bilances situācija pasliktinājusies Latvijā (-4,2procentpunkti), Rumānijā (-1,3 procentpunkti) un Austrijā (-1,2 procentpunkti). Lietuvā budžeta bilances situācija pasliktinājusies par 0,6 procentpunktiem, bet Igaunijā – par 0,3 procentpunktiem.

Turpinām ziņas

Ugunsgrēkā, kas vakar Melnajā jūrā netālu no Kerčas šauruma pārņēma divus tankkuģus, kas kuģojuši zem Tanzānijas karoga, dzīvību zaudējuši 14 cilvēki, pavēstīja Krievijas varasiestādes. Abos kuģos bijis 31 cilvēks - Turcijas un Indijas pilsoņi. Ugunsgrēks izraisījies pirmdienas vakarā uz kuģiem "Kandy" un "Maestro", tie stāvējuši uz enkura neitrālajos ūdeņos. Negadījums izraisījies 15 jūras jūdžu attālumā no Krimas Takila zemesraga. Izdzīvojuši 12 cilvēki, tiek meklēti vairāki bezvēsts pazudušie, kas glābiņu meklējuši, ielecot ūdenī.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja vakar paziņoja, ka plāno doties uz Briseli, lai runātu par iespējām mainīt ar Eiropas Savienības (ES) līderiem aizvadītajā mēnesī panākto "Breksita" vienošanos, neraugoties uz to, ka šī vienošanās ar lielu balsu pārsvaru aizvadītajā nedēļā britu parlamentā tika noraidīta. Meja sacīja, ka atteiksies no 65 mārciņu nodevas, kas būtu jāmaksā miljoniem Apvienotajā Karalistē mītošo Eiropas Savienības pilsoņu par tiesībām, ka viņi var turpināt dzīvot Lielbritānijā arī pēc "Breksita". Britu likumdevēji par jauno "Breksita" priekšlikumu balsos nākamo otrdien.

Un vēl

Termometra stabiņam noslīdot līdz -20 grādiem pēc Celsija, bērni līdz 12 gadu vecumam var neapmeklēt skolu, savukārt pārējie izglītojamie var nedoties uz skolu, ja gaisa temperatūra ir zemāka par -25 grādiem. Šādi nosacījumi atrunāti Ministru kabineta noteikumos un attiecas uz izglītības iestādēm, kas īsteno vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas. Attiecībā uz pirmsskolas vecuma bērniem nav noteikta gaisa temperatūra, pie kādas bērni neapmeklē bērnudārzu, tāpēc bērnu vecākiem pašiem katrā atsevišķā gadījumā jāpieņem lēmums, vai attiecīgajā dienā bērna vešana uz bērnudārzu nekaitēs viņa veselībai.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

17. janvārī Salas novada domes priekšsēdētāja Irēna Sproģe bija aicināta piedalīties Aizsardzības ministrijas rīkotajā svinīgajā pasākumā, kas tika veltīts Zemessardzes atbalstītājiem un stiprinātājiem. Aicināto vidū bia Latvijas darba devēji – uzņēmumu, biedrību, pašvaldību un izglītības iestāžu pārstāvji. Aktīvākie un atsaucīgākie Zemessardzes atbalstītāji ceremonijas laikā saņēma apbalvojumus 11 nominācijās. Tāpat aizsardzības nozares vadība pasniedza pateicības rakstus vēl 55 uzņēmumu, pašvaldību, tajā skaitā Salas novada pašvaldībai, un izglītības iestāžu pārstāvjiem, kuri pērn atbalstījuši Zemessardzi.

Piena pārstrādes uzņēmumam "Preiļu siers" piecus siera gatavotājus piegādās Latvijas uzņēmums "Tetra Pak", liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Kompānijas izsludinātajā iepirkumu konkursā par siera gatavotāju piegādi un uzstādīšanu "Tetra Pak" ir uzvarētājs starp trim pretendentiem, un tās līgumcena ir 957 tūkstoši 770 eiro. Iepirkumam pievienotajā tehniskajā specifikācijā teikts, ka siera gatavotāji ir paredzēti čedars siera ražošanai un katra no tiem tilpums ir 15 tūkstoši litri. Investīciju projektu plānots īstenot līdz 2019.gada 30.novembrim.

Viesītes novadā patlaban norit teritorijas plānojuma pirmās redakcijas publiskā apspriešana. Tā turpināsies līdz 1.februārim. Ar teritorijas plānojuma 1.redakciju un Vides pārskatu iespējams iepazīties: Viesītes novada pašvaldības mājaslapā viesite.lv vai uz vietas pašvaldībā, kā arī Lones pagastmājā Saukas pagastā, Rites  un Elkšņu pagastmājā. Šodien notiek publiskās apspriešanas sanāksmes. Pirmā pulksten vienos dienā Lonē, nākamā pulksten pustrijos Ritē, pulksten četros Elkšņos, bet pulksten 17.30 – Viesītē.

Turpinām ziņas

Lai popularizētu novadu un vietējo amatnieku produkciju, Aglonas novada Tūrisma informācijas centrā būs nopērkami vietējo amatnieku suvenīri. Lai ieceri realizētu, dome pilnvarojusi tūrisma informācijas konsultanti Lieni Baškatovu-Joksti iegādāties uz realizāciju un pārdot dažāda veida suvenīrus, kas oriģinālā veidā ataino un simbolizē  Aglonas novadu. Patlaban notiek suvenīru apzināšana un izvēle. Suvenīriem, kuru vērtība ir līdz desmit eiro, dome noteikusi 20% uzcenojumu, bet dārgākiem - 10% uzcenojumu. Tas darīts, lai kompensētu pašvaldības resursu izmantošanu. Plānots, ka februārī domes Finanšu komiteja izskatīs  Tūrisma un informācijas centra pārstāves apkopotos suvenīru izcenojumus.

Līvānu novada Dzimtsarakstu nodaļas statistika par  pagājušo gadu liecina, ka pērn laulību noslēguši 44 pāri, no kuriem 25 pāri laulībā stājušies pirmo reizi. Visvairāk laulību tika reģistrēts augusta mēnesī, kad jāvārdu viens otram teica 12 pāri. 2018.gadā Līvānu novada Dzimtsarakstu nodaļa reģistrējusi 90 jaundzimušos, vienā ģimenē piedzimuši dvīnīši. Līvānu pilsētā reģistrēts 61 jaundzimušais, Jersikas pagastā – 7, Rožupes pagastā – 7, Rudzātu pagastā – 6, Sutru pagastā – 5, Turku pagastā – 3, citā novadā – 1. Līvānu novada Dzimtsarakstu nodaļa pērn veikusi 186 miršanas reģistrus. Biežākais nāves cēlonis – 111 gadījumos – sirds un asinsvadu slimības.


Un vēl

Jēkabpils novada pašvaldības administrācijas ēkā, Jēkabpilī Rīgas ielā 150a, skatāma Sēlijas atklātās vizuālās mākslas olimpiādes 2. – 4. klašu audzēkņu radošo darbu izstāde. Idejas autore ir Salas vidusskolas vizuālās mākslas skolotāja Dace Ķiploka. Bērnu zīmējumus var aplūkot pašvaldības darba laikā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties;Saeima jau šonedēļ varētu lemt par Juraša izdošanu; Zināma konkursa Supernova žūrija; un Zinātnieki konstatējuši, ka strauji samazinās Grenlandes ledus.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir veikusi uzlabojumus Rīgas domes atlaišanas likumprojektā un vakar to atkārtoti iesniegusi Valsts kancelejā. Labotais likumprojekts tiek iesniegts pēdējās dienās pirms valdības nomaiņas, pēc kuras sagaidāms, ka VARAM vairs nevadīs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK), bet viņa vietā stāsies Juris Pūce (AP). Aizejošais premjers Māris Kučinskis (ZZS) tika paziņojis, ka savas valdības laikā likumprojektu skatīšanai nevirzīs, sekojoši lemšana par to būs jau jaunās valdības atbildība.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē jau šonedēļ, proti, ceturtdien, 24.janvārī varētu lemt par Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Jura Juraša (JKP) izdošanu kriminālvajāšanai. Ģenerālprokuratūra jau nosūtījusi Saeimai dokumentus, lūdzot kriminālprocesā par valsts noslēpuma izpaušanu kriminālvajāšanai izdot Jurašu, šorīt intervijā raidījumam "900 sekundes" sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Prokuratūra esot pārliecināta, ka pret Jurašu var sākt kriminālvajāšanu. Savukārt Jaunā konservatīvā partija šodien pēcpusdienā rīkos preses konferenci, kurā Jurašs, kopā ar partijas biedriem Jāni Bordānu un Jutu Strīķi informēs par sākta kriminālprocesa apstākļiem.

Jaunā valdība plāno izvērtēt dzelzceļa elektrifikācijas projekta pamatotību un iespēju to īstenot ierobežotā apmērā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais valdības deklarācijas projekts. Deklarācijas projekts liecina, ka jaunā valdība plāno izvērtēt dzelzceļa elektrifikācijas projekta pamatotību un iespēju to īstenot ierobežotā apmērā: Rīgas-Daugavpils virzienā. Turklāt paredzēts veikt pārrunas ar Eiropas Komisiju par iespējām ietaupītos līdzekļus pārdalīt citām videi draudzīgām infrastruktūras un mobilitātes veicināšanas programmām. Tāpat plānots izvērtēt AS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) biznesa modeli un investīciju programmu, nepieciešamības gadījumā veicot tās restrukturizāciju, izmaksu samazināšanu un izstrādājot ilgtermiņa darbības plānu, veicinot dzelzceļa tranzīta koridora starptautisko konkurētspēju.

Turpinām ziņas

Eiropas Savienība (ES) piemērojusi sankcijas Krievijas militārā izlūkdienesta GRU vadītājam un vēl astoņām Krievijas un Sīrijas amatpersonām par ķīmisko ieroču izmantošanu. ES paziņojumā teikts, ka Krievijas pilsoņi - GRU vadītājs, vietnieks un divi GRU aģenti - ir atbildīgi par uzbrukumā bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam izmantotās vielas glabāšanu, transportēšanu un izmantošanu. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok". ES "melnajā sarakstā" iekļautajiem piemērots aizliegums iebraukt ES teritorijā un iesaldēti visi ES esošie līdzekļi. Sankcijas piemērotas arī vienai Sīrijas iestādei, ka nodarbojas ar ķīmisko ieroču izstrādi un ražošanu. Tikmēr Kremlis vakar jaunās ES sankcijas nosodīja, tās dēvējot par nepamatotām.

Sestdien, 26. janvārī, Latvijas Televīzijas un replay.lv tiešraidē plkst. 21.25 varēs vērot "Supernovas 2019" pirmo pusfinālu. Šogad dziesmas un priekšnesumus, kas pretendē pārstāvēt Latviju starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā, vērtēs žūrija, kuru jau otro gadu vadīs Latvijas Radio 5 - Pieci.lv mūzikas redaktors DJ Rudd. Abos pusfinālos viņam šogad pievienosies pieredzējušie mūziķi Linda Leen un Ralfs Eilands, kā arī Radio SWH programmu producents, mūziķis Artis Dvarionas. Visas Supernova 2019 pusfinālos iekļuvušās dziesmas un izpildītājus jau patlaban var noklausīties vietnē YouTube atskaņošanas sarakstā: ej.uz/SupernovaPusfinalisti.

Un vēl

Zinātnieki konstatējuši, ka Grenlandes ledus samazināšanās kopš 2003.gada ir kļuvusi četras reizes straujāka, teikts pētījumā, kas vakar publicēts ASV zinātniskajā izdevumā. No ledus segas izplūstošā ūdens apjoms ir par 50% lielāks nekā pirms industriālās revolūcijas un par 33% lielāks nekā 20 gadsimtā, teikts ASV un Nīderlandes universitāšu zinātnieku pētījumā. Grenlandes ledus segas biezums dažviet sasniedz 1,6 kilometrus un tā satur pietiekami daudz ledus, lai pasaules jūras līmeni paceltu par septiņiem metriem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Ap 100 cilvēku protestā pie Saeimas pieprasīja neapstiprināt Kariņa veidoto valdību; RTU piedāvā unikālu iespēju – «ēnot» Latvijas zinātniekus Eiropas Kodolpētniecības centrā Šveicē; un Nedēļas nogalē jēkabpilieši aicināti uz barikāžu atceres pasākumu.

Aptuveni 100 cilvēku šodien bija pulcējušies protesta akcijā pie Saeimas, ar dažādiem plakātiem un saukļiem pieprasot neapstiprināt premjera amata kandidāta Krišjāņa Kariņa veidoto valdību. Protesta akcija noslēdzās bez incidentiem. Kā novēroja aģentūra LETA, protestētāju vidū bija arī bijušais deputāts Valdis Kalnozols, kurš strīdējās ar klātesošajiem protestētājiem. Tāpat pie protestētājiem bija izgājis viens no parijas "KPV LV" līderiem Aldis Gobzems, kurš sarunājās ar klātesošajiem. Pasākumā piedalījās aktīvisti ar dzeltenām vestēm un dažādiem plakātiem. Uz viena no plakātiem krievu valodā bija rakstīts "Vara - tautai, kameras - zagļiem", bet uz otra - "Pietiek zāģēt eiro naudu". Pārējos protestētāju plakātos latviešu valodā galvenokārt bija pausti aicinājumi izteikt neuzticību Kariņa topošajai valdībai un atbalsts iepriekšējam premjera amata kandidātam Gobzemam.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien vēl neskatīja grozījumus Darba likumā, kas paredz iespēju par virsstundu darbu maksāt 50%, ja tiek slēgta ģenerālvienošanās nozarē par atalgojumu. Grozījumus komisija plāno vērtēt februārī. Likuma grozījumus 1.novembrī pieņēma iepriekšējais parlamenta sasaukumus. Regulējums paredz, ka virsstundu apmaksa šajās nozarēs varēs būt ne mazāka par 50% no darbiniekam noteiktās stundas algas likmes. Patlaban par virsstundu darbu visos gadījumos noteikta piemaksa 100% apmērā. Nozarēs, kurās ģenerālvienošanās nav noslēgta, saglabātos līdzšinējā virsstundu apmaksas kārtība. 

Pagājušā gada laikā Latvijā par 37% pieaudzis elektrotransporta līdzekļu skaits, turklāt arvien aktīvāk tiek lietots Latvijā izveidotais uzlādes tīkls „e-mobi”. Ceļu satiksmes drošības direkcijas sniegtā informācija liecina, ka šobrīd Latvijā darbojas 72 ātrās uzlādes stacijas, tajā skaitā arī Jēkabpilī. Stacijas izmanto gan vietējie, gan ārvalstu tūristi, kuru īpašumā ir ar elektrību darbināmās automašīnas.  Vidēji automobilis pie uzlādes stacijas pavada 25 minūtes, bet par vienu uzlādes minūti jāmaksā 0,15 centi, tātad vidējais patēriņš uz 100 kilometriem ir no 3,75 – 4,50 eiro. Vienkārši rēķinot, izmaksas ir uz pusi lētākas, nekā braucot ar iekšdedzes automašīnu.2021. gadā Latvijā kopumā jābūt jau 150 ātrās uzlādes stacijām. Informācija par uzlādes tīklu un norēķinu iespējām ir pieejama interneta vietnē e-mobi.lv.

Turpinām ziņas

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) Ēnu dienā, kas notiks 13. februārī, četriem vidusskolēniem ļaus uzzināt, kā strādā zinātnieki pasaulē lielākajā zinātniskajā laboratorijā – Eiropas Kodolpētniecības centrā (CERN). Ekskluzīvajā augstas enerģijas daļiņu fizikas pētniecības centrā, kur tiek veikti globāli atklājumi, piemēram, ir izgudrots internets un, izmantojot Lielo hadronu paātrinātāju, pierādīta Higsa bozona – elementārdaļiņu, kas piešķir matērijai masu – eksistence, strādā vairāki zinātnieki no Latvijas. Lai «ēnotu» vidusskolēnam jābūt vismaz 16 gadus vecam, jāpārvalda angļu valoda teicamā līmenī, jābūt interesei par fiziku vai inženierzinātnēm. Piesakoties Ēnu dienai enudiena.lv ir jāizvēlas vakance un līdz 25. janvārim jāiesniedz motivācijas vēstule, skaidrojot, kāpēc ir interese par CERN un RTU zinātnieku darbu. Skolēni, kuri iegūs iespēju doties uz CERN, tiks paziņoti 28. janvārī.

Līdz martam jaunie stīgu instrumentu izpildītāji var pieteikties Kārļa Ferdinanda Amendas Starptautiskajam mūzikas skolu stīgu instrumentu individuālo izpildītāju un ansambļu konkursam. Tajā var pieteikties dalībnieki no septiņu līdz 17 gadu vecumam, līdz 14.martam nosūtot pieteikuma anketu uz elektroniskā pasta adresi "konkurss.amenda@talsi.lv". Konkurss notiks 13.aprīlī Talsu Mūzikas skolā. Dalībniekiem būs jāatskaņo dažāda rakstura skaņdarbi, no kuriem viens ir Vīnes klasiķu darbs vai tā pārlikums.

Un vēl

Piektdien, 25. janvārī, plkst.19.00 Jēkabpils Tautas namā notiks barikāžu dienu atceres pasākums “Janvāra patiesības”. Tajā aicina tikties, ieklausīties, aizdomāties, pakavēties atmiņās – gan tā laika aculieciniekus un notikumu dalībniekus, līdzdomātājus, gan jauno paaudzi, kuros izpratne par barikāžu dienām veidojas no stāstiem, fotogrāfijām, filmām un uzziņu atskatiem. Pasākumu caurvīs dzeja, filmu fragmenti, dejas, dziesmas, sarunas, viedokļi, patiesības.  Pasākumā piedalīsies Ilze Būmane - Grasmane, grāmatas “Latviešu biedrības Latvijā: vēsture vai nākotne” autore, Dainis Īvāns, kas pārstāv Jēkabpils Latviešu biedrību, muzicēs haralds Sīmanis, kā arī uzstāsies Jēkabpils tautas deju kolektīvi – Sadancis un Kauranieši. Pasākums bez ieejas maksas.

Atstājiet komentāru