2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 21.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 21.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Balsojums par topošo valdību iecerēts 23.janvārī; Zinātnieki pētījumā noskaidrojuši no kurienes latvijhā ienākuši pirmie iedzīvotāji; un Sinoptiķu prognozes liecina, ka šī nedēļa būs līdz šim aukstākā šajā ziemā.

Topošās koalīcijas partijas vienojušās par valdības deklarāciju un balsojums par valdību iecerēts trešdien, 23.janvārī. Premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš pēc kārtējās sanāksmes sestdien žurnālistiem pauda, ka politiķi ir faktiski vienojušies par valdības deklarāciju. Šodien partijas vēlreiz tiksies, lai "gramatiski izietu cauri tekstam", norādīja Kariņš. Viņš sagaida, ka līdz šīsdienas vakaram visas topošās koalīcijas frakcijas varēs pieņemt arī oficiālus lēmumus par dalību valdībā. Kariņš šodien arī tiksies ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni.

Viens no Kokneses kokaīna lietā aizturētajiem ir arī bijušais Valsts policijas darbinieks Agris Vaivods, vēsta raidījums "Nekā Personīga". Kokaīna lietā policija veikusi kratīšanu Jānim Skrābānam piederošās kompānijas "JS Products" birojā, savukārt Skrabānam vēl līdz policijas rīkotajai kratīšanai izdevies Latviju pamest. Šobrīd aizdomās par saistību ar šo neatļauto kravu ieslodzījumā atrodas trīs cilvēki, viens no tiem ir bijušais Valsts policijas darbinieks Agris Vaivods. Raidījums vēsta, ka Vaivods līdz 2008.gadam bija Valsts policijas darbinieks. Neoficiāla informācija liecina, ka darbu Aizkraukles ceļu policijā Vaivods bija spiests atstāt, jo bijis apsargs nelegālām tranzīta kravām.

Par jauno Latvijas Volejbola federācijas prezidentu piektdien tika ievēlēts Jānis Buks. Savukārt Latvijas volejbola federācijas valdē uz nākamajiem diviem gadiem ievēlēts Māris Trušelis (kluba Jēkabpils "Lūši" prezidents). Kopumā valdē darbojas astoņas personas. Jau ziņots, ka komanda Jēkabpils “Lūši” ir Latvijas čempione un Latvijas kausa ieguvēja trešo gadu pēc kārtas.

Turpinām ziņas

Uz DNS pētījumu bāzes iegūtas jaunas atziņas par Skandināvijas pirmiedzīvotāju migrācijas maršrutiem. Kontinentālais pētījums par Ziemeļeiropu ļāvis daudz noskaidrot arī par Latviju. Līdz šim bijušas dažādas teorijas par to, no kurienes Latvijā ierodas pirmie iedzīvotāji un kā šeit mainās arheoloģiskās kultūras. Atzinīgi novērtētā starptautiskā pētījuma galvenie secinājumi par Latviju ir tādi, ka ražotājsaimniecība ienāca no dienvidaustrumiem, nevis no dienvidrietumiem, kā uzskatīja līdz šim; savukārt baltu cilšu ierašanās saistāma ar vēlo neolītu - ap 2900. gadu pirms mūsu ēras, nevis ar agrāku laiku.

Pagājušā gada 11 mēnešos patēriņam Latvijā nodoto alkoholisko dzērienu apmērs palielinājies par 12,8% salīdzinājumā ar 2017.gada attiecīgo periodu, liecina Valsts ieņēmumu dienesta apkopotie akcīzes preču aprites rādītāji. 2018.gada 11 mēnešos patēriņam Latvijā nodoti 60,23 miljoni litru alkoholisko dzērienu. Jau ziņots, ka pēdējos gados Latvijā turpinās alkohola pateriņa pieaugums, jo arī 2017.gadā patēriņam Latvijā nodoto alkoholisko dzērienu apjoms bija palielinājies par 11,3% salīdzinājumā ar 2016.gadu. 

Un vēl

Šonedēļ Latvijā brīžiem pastiprināsies sals, gaidāms lielākais aukstums kopš pagājušās ziemas, prognozē sinoptiķi. Otrdien naktī un no rīta gaidāmi lieli temperatūras kontrasti - minimālā gaisa temperatūra būs no -1..-3 grādiem Dienvidkurzemes piekrastē līdz -22..-25 grādiem vietām valsts ziemeļaustrumu novados. Arī dažās no turpmākajām naktīm gaisa temperatūra Austrumlatvijā var noslīdēt nedaudz zem -20 grādiem. Mākoņu daudzums būs mainīgs, nokrišņu būs maz, vien nedēļas nogalē iespējama snigšana plašā teritorijā. Nedēļas lielāko daļu gaidāms lēns vējš.

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pērn lielākais meža ugunsgrēku skaits Zemgalē fiksēts Dobeles novadā, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) statistika. Dobeles novadā, kur ugunsdzēsējiem pagājušajā gadā kopumā bijuši 284 izsaukumi, notikuši deviņi meža ugunsgrēki. Savukārt Engures un Jelgavas novados - septiņi meža ugunsgrēki. Piecas reizes mežs dedzis Vecumnieku novadā. Kopumā pērn ugunsdzēsēji Zemgalē devušies uz 63 meža ugunsgrēkiem. Meža ugunsgrēki pērn nav reģistrēti Jēkabpilī, Aizkraukles, Auces, Jaunpils, Rundāles un Tērvetes novados.

"Latvijas valsts meži" (LVM) aicina meža un kokrūpniecības nozares pārstāvjus, kā arī dabas draugus piedalīties meža izziņas pasākumā "Latvijas Meža dienas" ar savu meža izziņas stendu. Šogad pasākums notiks 24. un 25.maijā Latvijas valsts meži  dabas parkā Tērvetes novadā. Interesenti dalību aicināti pieteikt līdz 1.februārim, zvanot pa tālruni 29181734 vai rakstot e-pastu n.namnieks@lvm.lv, īsi pastāstot par savām iespējām.Ikvienam dalībniekam bez maksas tiks nodrošināta vieta aktivitātēm. Skolām būs iespēja pieteikties dalībai pasākumā no 1.marta līdz 15.maijam interneta vietnē Latvijasmezadienas.lv, kur publicētā informācija par plānotajām aktivitātēm tiks pakāpeniski papildināta.

Madonā iecerēts 59 pilsētas ielās nomainīt ielu apgaismojumu uz gaismu izstarojošu diožu jeb LED apgaismojumu ar viedo vadību, tādā veidā samazinot siltumnīcefekta gāzu emisiju. Patlaban pašvaldība ir izsludinājusi konkursu par gaismekļu nomaiņu un būvuzraudzību. Apgaismojumu plānots nomainīt Madonas pilsētas 59 ielās, kurās patlaban tiek izmantoti Nātrija tipa gaismekļi ar jaudu 100 volti (W), 150W, 250W un 70 W. Pēc projekta īstenošanas, elektroenerģijas patēriņš apgaismojumam ar viedo vadības sistēmu būs 498 tūkstoši 592 kilovolti gadā, kas dos oglekļa dioksīda (CO2) emisiju samazinājumu 54 tūkstoši 347 kilogrami CO2 gadā.

Turpinām ziņas

Līdz 2023.gada 31.decembrim Kokneses novadā noteikts pārejas periods vienotu ēku numerācijas zīmju un nekustamo īpašumu un ielu nosaukuma norāžu izvietošanai, noteikts jaunajos pašvaldības saistošajos noteikumos. Tie izstrādāti, ņemot vērā novada iedzīvotāju un pagastu pārvalžu vadītāju ieteikumus. Dokuments reglamentē ēku numerācijas zīmju, nekustamo īpašumu un ielu nosaukuma norāžu vienotu dizainu, izvietošanu un uzturēšanas kārtību novadā. Saistošo noteikumu izpildi kontrolēs novada Pašvaldības policija.

Kokneses novada piensaimniecība SIA "Vecsiljāņi", kurā ražo sierus ar zīmolu "Ievas siers", plāno ieguldīt 1,13 miljonus eiro piena liellopu novietnes un lagūnas tipa kūtsmēslu krātuves būvniecībā, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Būvdarbus plānots veikt divu gadu laikā -  līdz 2021.gada 31.janvārim, liellopu fermā "Imantas", Bebru pagastā, piesaistot finansējumu no Eiropas lauksaimniecības fonda lauku attīstībai. 

Un vēl

Biedrība „Bērnu un jauniešu organizācija „Jaunie Vanagi”” jau 17. gadu aicina drosminiekus piedalīties vienā no trim organizācijas rīkotām komandu piedzīvojumu sacensībām. Šogad „Mamutu medības” norisināsies Secē, Jaunjelgavas novadā. Senos mamutus varēs sastapt naktī Daugavas senlejas Gailīškalnu teritorijā. „Mamutu medību” ideja – piecu cilvēku abu dzimumu komandas sastāvā, sakopojot drosmi, spēku un apņēmību, doties pretī uzvarai, pārvarot dažādus veiklības, spēka, prāta un komandas saliedētības uzdevumus nakts tumsā. Nepieciešams iekļauties 7 līdz 10 stundu laika intervālā. Komandām nepieciešams veiksmīgi orientēties kartē un atrast 8 tajā atzīmētos kontrolpunktus,  katrā pa divi uzdevumi, kuros iekļautas četras stihijas – UGUNS, ZEME, GAISS, ŪDENS. Mamutu medībās – trases kopējais garums ir 30 līdz 35 km.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: KPV LV ekonoimikas ministra amatam virza Ralfu Nemiro; Turpinās  Jēkabpils pilsētas teritorijas plānojuma 2019.-2030.gadam pilnveidotās redakcijas publiskā apspriešana; un Mūžībā devies Jēkabpils Goda pilsonis Adams Vitauts Sankauskas.

Partijas “KPV LV” Saeimas deputāts Ralfs nemiro piekritis kandidēt uz ekonomikas ministra amatu pēc tam, kad piektdien negaidīti savu kandidatūru atsauca Didzis Šmits.  Oficiāli par Nemiro virzīšanu ministra amatam vēl jālemj “KPV LV”. Nemiro iepriekš tika virzīts Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra amatam. Tagad “KPV LV” šim amatam varētu deleģēt Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Ati Zakatistovu, liecina neoficiālā informācija.

Starp topošās valdības darba prioritātēm būs finanšu sistēmas sakārtošana, drošības un tiesiskuma stiprināšana, administratīvi teritoriālā reforma, veselības aprūpes un izglītības kvalitātes un pieejamības uzlabošana, kā arī obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšana, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais valdības deklarācijas projekts. Tāpat starp valdības prioritātēm paredzēts noteikt tautsaimniecības konkurētspējas, produktivitātes un investīciju apjomu paaugstināšanu, kā arī demogrāfiskās situācijas uzlabošanu. 

Valsts izglītības satura centra (VISC) speciālisti analizējot mazākumtautību programmu absolventu sniegumu latviešu valodas centralizētajā eksāmenā secinājuši, ka 9.klašu absolventu latviešu valodas zināšanas gadu garumā turas stabilas, bet ir viduvējas, kas liks mainīt latviešu valodas eksāmena uzdevumus un vērtēšanu, šodien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze". Turklāt novērots, ka runas prasmes pārbaudē skolēni nevis brīvi runā, bet cenšas izmantot iepriekš sagatavotus tekstus. Tāpēc centrs no nākamā mācību gada nolēmis mainīt eksāmena uzdevumus, lai būtu iespējams objektīvāk izvērtēt skolēnu prasmi iegūt informāciju neparedzamās situācijās.

Turpinām ziņas

Turpinās Jēkabpils pilsētas teritorijas plānojuma 2019.-2030.gadam pilnveidotās redakcijas publiskā apspriešana. Ar teritorijas plānojuma materiāliem var iepazīties Jēkabpils pilsētas pašvaldības mājaslapā jekabpils.lv, sadaļā “Sabiedrības līdzdalība”, bet izdrukas formātā – pašvaldības administrācijas telpās Brīvības ielā 120 vai Pilsētvides departamenta telpās Jaunā ielā 31c. Publiskās apspriešana turpināsies līdz 4.februārim, bet publiskās apspriešanas sanāksme paredzēta trešdien, 23.janvārī pulksten 17:30 Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē.

Jēkabpils dome slēgs līgumu ar valsts akciju sabiedrību “Tiesu namu aģentūra” par nekustamo īpašumu maiņu. Līgums paredz mainīt  domei piederošo zemes gabalu Jēkabpilī, Neretas ielā 39 – uz kura top jaunais tieslietu nams, pret “Tiesu namu aģentūras” īpašumiem Brīvības ielā 126 jeb Justīcijas nama ēku un Rīgas ielā 150 jeb ēku, kurā atrodas zemesgrāmatu Jēkabpils nodaļa. Sertificēti vērtētāji noteikuši šādas maināmo īpašumu cenas: ēkas Brīvības ielā 126 nosacītā cena ir 70 tūkstoši eiro, ēkas Rīgas ielā 150 – 63 tūkstoši eiro un zemes gabala Neretas ielā 39 cena ir 135 tūkstoši eiro. Maiņas gadījumā cenu starpība ir līdz 20% un ir 2000 eiro, ko pieļauj likumdošana. “Tiesu namu aģentūra” piekrīt Jēkabpils domei segt šo cenu starpību. 

Un vēl kāda sēru vēsts

18.janvārī mūžībā devies Jēkabpils Goda pilsonis, SIA “Viadukts” valdes priekšsēdētājs Adams Vitauts Sankausks. Vitauts dzimis 1939. gada 28. janvārī Lietuvā, Kauņas apgabalā. 1949. gadā ģimene tika izvesta uz Sibīriju, kur dzīvoja līdz 1960. gadam. Pēc atgriešanās dzimtenē viņš vienu gadu pavadīja Kauņā, pēc tam darba gaitas atveda uz Latviju, Rīgu, kur jaunais speciālists strādāja tiltu būves trestā. Vēlāk Vitautu nosūtīja uz Jēkabpili, kur sākās jaunā tilta pār Daugavu būvniecība un viņš piedalījās celtniecības darbos, būvējot tilta balstus. Kopš tā laika Sankausks strādājis Padomju Savienības Transporta celtniecības ministrijas Tiltu būves tresta Nr.5 24. tiltu būves vienībā, kas vēlāk tika pārveidots par uzņēmumu “Viadukts”.  Atvadīšanās no mūžībā aizgājušā Jēkabpils goda pilsoņa Adama Vitauta Sankauska notiks trešdien, 23.janvārī, plkst.12.00 Jēkabpils pilsētas kapličā. Zemes klēpī tiks guldīts Jēkabpils pilsētas kapos. Izsakām visdziļāko līdzjūtību Sankauska ģimenei un kolēģiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Kariņš rēķinās ar 61 deputāta atbalstu valdībai; SIA “Jēkabpils autobusu parks” iekļuvis atbildīgāko pasažieru pārvadātāju  TOP 10; un Jēkabpilī šodien uzsniguši desmit centimetri sniega.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni sacīja premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš (JV). Politiķis informēja prezidentu, ka valdības veidošanas process ir "noslēdzies ļoti veiksmīgi", kā arī iepazīstināja ar valdības deklarācijas tekstu, sadarbības līgumu un fiskālās disciplīnas līgumu. Kariņš norādīja, ka "KPV LV" frakcija viņu informējusi par 11 deputātu atbalstu valdībai, tātad viņš rēķinās ar vismaz 61 balsi. Jau ziņots, ka trešdien iecerēts sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, lai lemtu par valdības apstiprināšanu.

Latvijas demogrāfiskās situācijas uzlabošanai topošā valdība sola atbalstīt dažāda veida ģimenes, tajā skaitā jaunas, kuplas, viena vecāka un trūcīgas ģimenes, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais Krišjāņa Kariņa (JV) valdības deklarācijas projekts. Lai nodrošinātu demogrāfijas politikas straujāku attīstību, atbildību par šo jomu uzņemsies nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pārstāvis Imants Parādnieks, teikts deklarācijas projektā. Premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš (JV) žurnālistiem apliecināja, ka Parādnieks būs viņa padomnieks demogrāfijas politikas jautājumos un turpinās vadīt sadarbības platformu "Demogrāfisko lietu centrs".

Latvijas iedzīvotāju zināšanas par pacientu tiesībām ir vājas, secināts pētījumā par pacientu apmierinātību ar veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti Latvijā. Komentējot pētījuma rezultātus, viena no tā veicējiem Aivita Putniņa norādīja, ka tieši pacienta tiesību pārzināšana un izmantošana Latvijā ir problemātiska. Ienākumu nevienlīdzība, veselības izglītība un dzimumu līdztiesības situācija apdraud iedzīvotāju Satversmē garantētās tiesības uz veselības aprūpi. Pētījumā atklājies, ka 51% iedzīvotāju, turklāt lielākā daļa daļēji, atzīst, ka pārzina pacienta tiesības, bet tikai trešdaļa jeb 36% iedzīvotāju un lielākā daļa daļēji zinātu, kur sūdzēties par nekvalitatīvu pakalpojumu. Problemātiska ir arī iedzīvotāju informētība par valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem. Pētījuma autori norāda, ka Latvijā nepieciešama pacientu tiesību aizsardzības institūcija jeb ombuds, kas aktīvi stiprinātu šo tiesību jomu. 

Turpinām ziņas

Ņemot vērā 2018.gadā veikto pārvadātāju pārbaužu rezultātus, kā arī pārvadātāju apkalpotā maršrutu tīkla apmēru, pasažieru iesūtītās sūdzības un uzslavas, Autotransporta direkcija ir noteikusi 10 atbildīgākos pasažieru pārvadātāju uzņēmumus un tie ir SIA "Balvu autotransports", AS "Cata", SIA "Dobeles autobusu parks", SIA "Gulbenes autobuss", SIA "Jelgavas autobusu parks", SIA "Jēkabpils autobusu parks", AS "Nordeka", AS "Rēzeknes autobusu parks", Pašvaldības SIA "Ventspils reiss" un SIA "VTU Valmiera". Vienlaikus Autotransporta direkcija aicina arī iedzīvotājus būt atbildīgiem pasažieriem un, izmantojot sabiedriskā transporta pakalpojumus, vienmēr paņemt biļeti par braucienu, kā arī saglabāt to līdz brauciena beigām.  Par konstatētiem pārkāpumiem, kas saistīti ar pasažieru pārvadājumiem, aicina ziņot Autotransporta direkcijai vai attiecīgajam pasažieru pārvadātājam.

Kokmateriālu vairumtirgotājs un mežsaimniecības uzņēmums "Pata" izveidojis meitasuzņēmumu "Pata Jēkabpils", liecina "Firmas.lv" informācija. Jaundibinātās kompānijas pamatkapitāls ir 120 tūkstoši eiro, bet tās vienīgā īpašniece ir "Pata", kura savukārt pieder Uldim Mierkalnam. "Pata Jēkabpils" juridiskā adrese ir Zīlānu iela 66C, Jēkabpilī. Komercreģistrā "Pata Jēkabpils" iegrāmatota ceturtdien, 17.janvārī.

Un vēl

Šodien daudzviet Latvijā ir bagātīgi snidzis.Pēdējā diennaktī visvairāk snidzis Carnikavas, Ādažu, Inčukalna, Garkalnes, Ropažu, Siguldas, Mālpils, Ogres un Kokneses novadā. Sniega mākoņi palaikam skāruši arī Jēkabpili, kur uzsniguši nepilni desmit centimetri snieg. Atbilstoši nokrišņu radara datiem dažviet Vidzemē uzsniguši vairāk nekā 20 centimetri sniega. Ļoti stiprā snigšana skārusi šauru teritoriju, kur neatrodas novērojumu stacijas. Sinoptiķi prognozē ļoti aukstu gaidāmo nakti. Otrdien naktī un no rīta Latvijas ziemeļaustrumu daļā - daudzviet Vidzemē un Latgalē - gaisa temperatūra pazemināsies līdz -20..-25 grādiem. Citviet valstī gaiss atdzisīs līdz -8..-18 grādiem, bet vietām Kurzemē nekļūs vēsāks par -3..-6 grādiem.

Atstājiet komentāru