2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 11.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 11.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Topošā koalīcija neformāli apspriež Levita virzīšanu Valsts prezidenta amatam; Preiļu novadā pērn par 9% augusi dzimstība; un Plāno veidot  jaunu iestādi – Nacionālās atmiņas institūtu.

Ja Krišjāņa Kariņa valdību izdosies izveidot, viens no pirmajiem svarīgajiem koalīcijas lēmumiem būs vienošanās par to, ko virzīt Valsts prezidenta amatam. Politiķi lielākoties ir vienisprātis, ka Rīgas pilij vajadzīgs jauns saimnieks, jo Raimondam Vējonim trūkstot līderim raksturīgu īpašību. Pēc atsevišķu partiju iniciatīvas valdības veidošanas sarunu laikā izskanējusi Eiropas Savienības tiesas tiesneša Egila Levita kandidatūra. Lai arī topošās koalīcijas partijas oficiāli kategoriski noliedz, ka pašlaik būtu saruna par to, kurš Vējoņa vietā varētu nākt prezidenta amatā, pēc Jaunās konservatīvās partijas un Nacionālās apvienības politiķu iniciatīvas, neformālās sarunās partijas spriedušas rast kopsaucēju par Eiropas Savienības tiesas tiesneša Egila Levita kandidatūru.

Eiropas Komisijas tehniskās palīdzības neatkarīgie eksperti snieguši pozitīvu atzinumu par "Latvijas dzelzceļš" projektu "Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācija". Pērnā gada rudenī noslēdzās iepirkums par pirmā posma projektēšanu un būvniecību. Iepirkuma pirmās kvalifikācijas kārtā tika saņemti četri pieteikumi. Ņemot vērā īstenojamā projekta sarežģītību, turpinās piedāvājumu izvērtēšana. Dzelzceļa elektrifikācijas pirmā posma kopējās izmaksas plānotas 441 miljona eiro apmērā. Jau ziņots, ka kopumā dzelzceļa tīkla elektrifikācijas programmu iecerēts realizēt vairākos posmos - pirmajā posmā elektrifikācija tiks veikta maršrutos Daugavpils-Krustpils un Rēzekne-Krustpils-Rīga, otrajā posmā - Krustpils-Ventspils un trešajā posmā tiks veikta esošā elektrificētā dzelzceļa tīkla rekonstrukcija.

Mājputnu īpašniekiem būs pienākums ziņot par izmaiņām mājputnu uzvedībā, lai savlaicīgi varētu atklāt to iespējamu saslimšanu ar putnu gripas vīrusu, paredz vakar starpinstitūciju saskaņošanai nodotie grozījumi putnu gripas uzliesmojuma likvidēšanas un draudu novēršanas kārtībā. Mājputnu īpašniekiem Latvijā būs pienākums ziņot par barības un ūdens patēriņa samazināšanos par vairāk nekā 20%, par dējības samazināšanos par vairāk nekā 5%, ja tā novērojama ilgāk par divām dienām, kā arī tad, ja mājputnu vai citu nebrīvē turētu putnu mirstība nedēļas laikā pārsniedz 3%. 

Turpinām ziņas

Skates "Gada labākā būve Latvijā 2018" organizatori aicina bērnus un jauniešus piedalīties zīmējumu konkursā "Mana novada dārgakmens - jaunā būve". Zīmējumā ir jāattēlo Latvijas būvnieku būvētā būve novadā, Latvijā vai ārzemēs. Būvi jāizvēlas pašam zīmējuma autoram. Tā var būt gājēju celiņš, tiltiņš, ceļš, nosiltināta un nokrāsota skolas ēka, jauna dzīvojamā vai ražošanas ēka - nozīmīgi, ka tā kalpo iedzīvotājiem un padara apkārtni skaistāku. Konkursā var piedalīties bērni un jaunieši līdz 16 gadu vecumam no Latvijas un ārzemēm. Zīmējumus līdz 11.februārim, ieskaitot, var nosūtīt pa pastu Latvijas Būvnieku asociācijai. 

Preiļu novadā dzimstība 2018.gadā, salīdzinot ar 2017.gadu, pieaugusi par 9%, liecina novada Dzimtsarakstu nodaļas apkopotā statistika. Kopumā nodaļā pērn veikti 96 dzimšanas reģistri, bet 2018.gadā tādu bijis 88. Novadā piedzimušas 38 meitenes un 58 zēni. Lielākā daļa - 41 - no mazuļiem ģimenē ir pirmais bērns, bet vienā no ģimenēm pasaulē nākuši dvīņi. Populārākie vārdi pērn meitenēm novadā bijuši Alise, Evelīna, Veronika, bet zēni bieži saukti par Artjomiem, Artūriem, Jēkabiem, Markusiem, Markiem un Robertiem.  2018.gadā reģistrētas 44 laulības, kas ir par piecām mazāk nekā 2017.gadā. Jaunākā līgava novadā bijusi 19 gadus veca, vecākā - 80 gadus veca sieviete. Arī jaunākajam līgavainim novadā bijuši 19 gadi, bet vecākajam – 81. Tāpat pērn novadā noformēti 165 miršanas reģistri, kas ir mazāk nekā iepriekšējā gadā, kad reģistrētas 186 mirušās personas. Jaunākais aizgājējs novadā bijis 18 gadus vecs.

Un vēl

Savu darbu izbeigušās Valsts drošības komitejas jeb VDK zinātniskās izpētes komisijas pārstāvji iecerējuši veidot jaunu iestādi – Nacionālās atmiņas institūtu, kurš pastāvīgi nodarbotos ar padomju totalitārisma dokumentārā mantojuma izpēti. Saeimā jau iesniegts aicinājums piešķirt vairāk nekā 280 tūkstoši eiro šādas iestādes izveidei. Politiķi un zinātnieki par šo ideju nav sajūsmā.
 
Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Riebiņu novada pašvaldība aicina iedzīvotājus aizpildīt anketu, tadējādi  piedalīties pašvaldības attīstības programmas 2019. – 2025. gadam izstrādē. Aptaujas mērķis ir noskaidrot iedzīvotāju viedokli par novada attīstības iespējām, problēmām un to iespējamajiem risinājumiem, kā arī sagatavot priekšlikumus Riebiņu novada attīstības programmas 2019. – 2025. gadam izstrādei. Aptaujas anketa ir pieejama gan papīra formātā, gan elektroniski. Aptaujas anketa papīra formā pieejama Riebiņu novada domes sekretariātā, Klientu apkalpošanas centrā, Attīstības un plānošanas daļā, kā arī visās pašvaldības struktūrvienībās: skolās, bibliotēkās, pagastu teritoriālajās pārvaldēs. Savukārt, lai aizpildītu anketu elektroniski, links uz aptauju atrodams pašvaldības mājaslapā. Aptauja ir anonīma, tās rezultāti tiks publicēti tikai apkopotā veidā. Aptauja noslēgsies 28.janvārī.

Pagājušā gada pēdējā Riebiņu novada domes sēdē tika skatīts lēmumprojekts par “Riebiņu novada sociālo pakalpojumu saņemšanas centra “Atspēriens” izveidi. Ministru kabineta noteikumi paredz pilnveidot sociālo pakalpojumu pieejamību dzīvesvietā un ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu klāstu personām ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāla rakstura trauc;ejumiem. Noskaidrots, ka Riebiņu novadā palīdzība nepieciešama 14 personām ar garīga rakstura traucējumiem un deviņiem bērniem ar funkcionāla rakstura traucējumiem. Lai tiktu sniegti šīm personām nepieciešamie pakalpojumi, novadā tiks veidots sociālo pakalpojumu saņemšanas centrs, kurā plānota 4 grupu dzīvokļu izveide 8 personām, Dienas aprūpes centra izveide 10 personām un Specializēto darbnīcu izveide 6 personām. Šim nolūkam paredzēts pārbūvēt pašvaldībai piederošo ambulances ēku Riebiņos,Viļānu ielā 2a. Šeit tiks veidots centrs “Atspēriens”, kura kopējās izmaksas ir 250 tūkstoši 374 eiro. 

Turpinām ziņas

Nevalstiskā organizācija “Riebiņu novada attīstības biedrība” no 2018. gada maija līdz novembrim īstenoja projektu “Maļavotoju saīts Rībeņu nūvodā” (Gleznotāju jeb mālētāju saiets Riebiņu novadā). Projekts  tika atbalstīts konkursā “Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā Latgales kultūras programma 2018”, bet piešķirtais finansējums – 1200 eiro. Projektā  organizēja mākslas plenēru, bet kā galvenais uzdevums, kas tika īstenots par piešķirto finansējumu – brošūras izgatavošana ar mākslas plenēra laikā tapušajām gleznām, kura perspektīvā būs kā prezentācijas materiāls par Riebiņu novadu.

Pagājušā gada beigās vairākās godalgotās vietas izcīnīja Riebiņu volejbolisti, kas veiksmīgi startēja gan pašmāju organizētajos turnīros, gan Preiļu novada čempionātā volejbolā. Tā 2018. gada Riebiņu novada atklātajā volejbola čempionātā, kas norisinājās novembra beigās un decembra sākumā, riebinieši izcīnīja bronzas godalgas, bet par šī turnīra uzvarētājiem kļuva viesu komanda no Maltas pagasta. 

Savukārt 15. decembrī Preiļu novada čempionātā volejbolā riebinieši neatstāja nekādas iespējas saviem pretiniekiem, izcīnot turnīra gaitā uzvaras visās spēlēs un triumfējot kaimiņu organizētajā volejbola čempionātā, izcīnot zelta godalgas. 

Bet gada nogalē – 29. decembrī jau tradicionāli tika organizēts Ziemassvētku volejbola turnīrs Riebiņu vidusskolas sporta zālē, kur vienas dienas laikā novada un ciemiņu vīriešu volejbola komandas cīnās par godalgām. Šogad startēja sešas komandas. Finālā riebinieši piekāpās rēzekniešiem, izcīnot sudraba medaļas, bet pirmo triju vietu godalgotās komandas saņēma Riebiņu novada domes sarūpētās medaļas un kausu.

Un vēl par kultūras pasākumiem

Riebiņu centrālajā bibliotēkā no 4. janvāra skatāma Janīnas Dzenes eņģeļu figūriņu kolekcijas izstāde, bet šodien tiek atklāta Evelīnas Visockas personālizstādes “Krāsainas dzīves sniegpārslu lidojums” atklāšana.

Galēnu kultūras namā 12. janvārī plkst. 19.00 romantiska komēdija “Jaungada taksometrs”, režisors Māris Martinsons. Ieejas maksa – 3 eiro.

Sīļukalna kultūras namā 12. janvārī plkst. 19.00 Stand-up komēdija “Humors pa latviski”. Autors un izpildītājs: Maksims Trimaškevičs. Ieejas maksa – 2 eiro.

Riebiņu kultūras centrā 12. janvārī plkst. 20.00 atpūtas vakars “Starij-niovij god”. Ieejas maksa –  5 eiro.

Silajāņu kultūras namā 13. janvārī plkst. 13.00 atpūtas pēcpusdiena “Vecais – Jaunais gads” disko ritmos. Ieeja bez maksas.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests brīdina, ka arvien vairāk negadījumu notiek “sarkano gāzes balonu” dēļ; Sniega lavīnai ietriecoties Šveices kalnu viesnīcā, ievainoti trīs cilvēki; un Brīvdienās daudzviet valstī prognozē atkusni, bet nākamās nedēļas beigās bargu salu.

Lielākā 13. Saeimas partija "Saskaņa" nesola atbalstu Raimondam Vējonim, ja viņš šovasar atkārtoti kandidētu uz Valsts prezidenta amatu, to intervijā Latvijas Televīzijai atzina "Saskaņas" Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis. Pēc viņa teiktā, Valsts prezidentam pēc 13.Saeimas vēlēšanām un jaunās valdības veidošanas procesā bija iespēja parādīt, ka viņš nepiedalās "sarkano līniju politikā" pret "Saskaņu", taču viņš šo iespēju nav izmantojis. Dombrovskis atzina, ka līdz šim partijā "Saskaņa" nopietna diskusija par Valsts prezidenta amata kandidātiem nav notikusi, taču iespējams Saskaņa šim amatam piedāvās savu kandidatūru.

Jēkabpilī sākušies būvdarbi projektā “Jēkabpils pilsētas infrastruktūras sasaiste ar TEN-T tīklu”. Rekonstrukcija notiek Neretas ielas posmā no Zaļās ielas līdz pilsētas robežai. Vietā, kur Neretas iela krustojas ar Dolomīta ielu, paredzēts apļveida krustojums. Darbus veic SIA “Ošukalns”. Šajā objektā paredzēts pārbūvēt brauktuvi, izbūvēt rotācijas apli, apvienoto celiņu gājējiem un velobraucējiem, lietus ūdens novadīšanas sistēmu un ūdensvada posmu, kā arī pārbūvēt ielu apgaismojumu un labiekārtot teritoriju. Atbilstoši iepirkumam SIA “Ošukalns” veiks arī otra Neretas ielas posma pārbūvi – no tilta pār Daugavu līdz Ledus ielai. Abu Neretas ielas posmu pārbūve, kā arī objekta būvprojekta izstrāde un autoruzraudzība izmaksās vairāk nekā 3,1 miljons eiro.
 
Pārdroša rīcība un kontroles trūkums – tā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā vērtē šonedēļ notikušo gāzes sprādzienu kādā mājā Valkas novada  Lugažos. Eksplozijas iemeslu gan vēl izmeklē Valsts policija, bet, visticamāk, to izraisīja neprasmīga rīcība, nomainot gāzes balonus. Ugunsdzēsības un glābšanas dienestā arī vērtē, ka pēdējos divos, trijos gados arvien vairāk ir negadījumu, kas saistīti ar tautā tā saukto sarkano gāzes balonu ekspluatāciju un ar to, ka mājsaimniecībās trūkst kontroles šīm gāzes iekārtām. Viena no problēmām ir tā, ka gāzes balonus katrs var brīvi nopirkt degvielas uzpildes stacijā vai veikalā, un arī to uzstādīšana ir katra paša ziņā, cilvēki netiek apmācīti. Pēc ugunsdzēsēju novērojumiem, neviena institūcija tā pilnībā nekontrolē ne vien gāzes balonu uzstādīšanu, bet arī to, kādā situācijā ir gāzes plītis.

Turpinām ziņas

Šveicē vakar vakarā tika viegli ievainoti trīs cilvēki, 300 metrus platai sniega lavīnai ietriecoties kalnu viesnīcas restorānā. Automašīnas un daļa restorāna ir apraktas zem sniega masām. Fotogrāfijās bija redzams, ka sniegs izsitis logus un durvis arī vairākās citās šīs viesnīcas istabās. Policija paziņoja, ka ievainotie ir saņēmuši medicīnisku un psiholoģisku palīdzību. Ārkārtas situāciju darbinieki meklēja iespējami pazudušus cilvēkus, izmantojot elektroniskās ierīces un cilvēku meklēšanas suņus, līdz ceturtdienas vakarā bija spiesti pārtraukt meklēšanu stipras snigšanas dēļ. Neviens no viesnīcas viesiem nav pazudis bez vēsts, bet ir iespējams, ka kādi garāmgājēji var būt aprakti zem sniega. Pagaidām gan nav ziņots par kādiem iespējams bezvēsts pazudušajiem šajā lavīnā.

Šajā sezonā slēpošanas trases darbu varējušas sākt jau decembra vidū. Tas ir krietni agrāk nekā pērn. Slēpošanai labvēlīgie laika apstākļi ļāvuši uzņēmējiem vairāk nopelnīt, un sniegotie kalni pievilinājuši daudz interesentu arī garajās Ziemassvētku un gadu mijas brīvdienās. Daudzus interesē arī slidošanas un distanču slēpošanas iespējas. Ziemas sporta sezona vēl ne tuvu nav galā. Lai arī precīzi prognozēt slēpošanas trašu šīs sezonas noslēgumu nav iespējams, jo noteikumus diktēs laika apstākļi, tomēr īpašnieki cer, ka sezonu noslēgt varēs marta beigās, bet, ja laika apstākļi būs labvēlīgi, kalnu trases varētu darboties līdz pat aprīļa sākumam. Arī šajās brīvdienās būs pieejamas visas Latvijas slēpošanas trases. 

Un vēl

Brīvdienās daudzviet Latvijā gaidāms neliels atkusnis, bet nākamās nedēļas otrajā pusē sāksies bargāka sala periods, liecina prognozes. Sestdien gaisa temperatūra Latvijā svārstīsies ap nulli - Kurzemē stabils atkusnis, bet austrumos neliels sals, savukārt svētdienas naktī atkal visā valstī temperatūra noslīdēs zem nulles un būs -1..-6 grādi, Vidzemē līdz -9 grādiem, bet dienā +2..-3 grādi. Brīvdienās brīžiem turpināsies nokrišņi - pārsvarā sniegs un slapjš sniegs, piekrastē iespējams lietus. Vairāk snigs Vidzemē. 

Nākamajā darba nedēļā bieži gaidāmi nokrišņi un stiprs vējš. Latvijas austrumos snigs un puteņos, bet piekrastē nedēļas pirmajā pusē arī līs, savukārt nedēļas otrajā pusē mūsu reģionā sāks stabili ieplūst arktiska gaisa masa un ap 20. janvāri sāksies noturīga, brīžiem arī barga sala periods.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Pēdējā mēneša laikā nedaudz palielinājies bezdarbs; Jēkabpils Tautas nams nominēts balvai “Kilogramam kultūras” un "Lielajai mūzikas balvai" nominēts Mačanovskis, "Trio Palladio" un "Sinfonietta Rīga".

Latvijā gada vidējā inflācija pagājušajā gadā bija 2,5%, informē Centrālajā statistikas pārvalde. Vienlaikus 2018.gada decembrī Latvijā patēriņa cenas, salīdzinot ar novembri, samazinājās, veidojot deflāciju 0,4% apmērā, bet gada laikā - 2018.gada decembrī salīdzinājumā ar 2017.gada decembri - bija inflācija 2,6% apmērā. Tajā skaitā pērn decembrī, salīdzinot ar novembri, precēm cenas samazinājās par 0,8%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,6%, savukārt  salīdzinājumā ar 2017.gada decembri precēm cenas palielinājās par 2,3%, bet pakalpojumiem - par 3,1%. Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2018.gada decembrī, salīdzinot ar 2017.gada decembri, bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, veselības aprūpei, dažādu preču un pakalpojumu grupā.

Latvijā pagājušā gada beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 6,4% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem vairāk nekā mēnesi iepriekš, taču par 0,4 procentpunktiem mazāk nekā 2017.gada beigās. Pērn Nodarbinātības valsts aģentūrā bija reģistrēti kopumā 59 tūkstoši 588 bezdarbnieki, kas ir par 2 tūkstoši 133 cilvēkiem vairāk nekā mēnesi iepriekš, taču par 3 tūkstoši 533 cilvēkiem mazāk nekā 2017.gada beigās. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis pagājušā gada beigās bija Rīgas reģionā - 4,2%, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāk nekā 2017.gada beigās, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis bija Latgales reģionā - 14,7%, kas gada laikā ir samazinājums par 1,1 procentpunktu. Vienlaikus Zemgalē reģistrētā bezdarba līmenis pagājušā gada beigās bija 6,2% jeb par 0,3 % mazāk nekā 2017.gadā. 

Jaunās valdības prioritāšu vidū varētu būt administratīvi teritoriālā reforma, tautsaimniecības stiprināšana, reformu turpināšana izglītībā un veselības aprūpē, "bezkompromisu tiesiskums", valsts drošība, sadarbība ar diasporu un demogrāfija, liecina aģentūras LETA rīcībā nonākušās ministru amata kandidātu darba grupās apkopotās idejas valdības deklarācijai. Idejas valdības deklarācijai vēl tiks pārrunātas starp topošajiem partneriem. Valdību veidojošās "Jaunās vienotības" politiķi jau ir uzsvēruši, ka starp iecerēm ir arī tādas, kas varētu prasīt pārāk lielu finansējumu, kura budžetā nav, tāpēc daļa plānu varētu tikt vismaz atlikti.

Turpinām ziņas

Šonedēļ latvijas sabiedrisko mediju portālā sākās gada balvas kultūrā “Kilograms kultūras” ziemas balsojums. Astoņās kategorijās žūrija apkopojusi oriģinālus, profesionālus un sabiedrībā rezonansi raisījušus darbus, kas tapuši no aizvadītā gada jūlija līdz decembrim. Nu tie uzsāk sacensību par izvirzīšanu fināla balsojumam. Ziemas balsojumā apbalvojuma jaunākajā kategorijā “Kultūrvieta” piedalās arī spilgtākās kultūras baudīšanas vietas, ko ieteikuši skatītāji un klausītāji. Balvai nominēts arī Jēkabpils Tautas nams. Jēkabpilieši aicināti atbalstīt un balsot par nominācijas piešķiršanu Jēkabpils Tautas namam! Balsot var portālā lsm.lv.

Sportistiem par izciliem sasniegumiem un pilsētas tēla popularizēšanu Jēkabpils dome šonedēļ ārkārtas sēdē piešķīra naudas balvas kopumā 12 tūkstoši 188 eiro apmērā. Par izciliem sasniegumiem sportā tiks apbalvoti Jēkabpils sporta centra sportisti un treneri, kopumā 71 persona. Naudas balvu apmērs svārstās no 10 līdz 170 eiro atkarībā no sasniegumiem, liecina domes lēmums. Kopumā vieglatlētiem, volejbolistiem un citiem sportistiem paredzēti 5 tūkstoši 188 eiro. Savukārt par izciliem sasniegumiem sportā, pilsētas tēla popularizēšanu Latvijā, Eiropā un pasaulē, sporta nozares, volejbola un rallijkrosa attīstības veicināšanu, rallijkrosa autobraucēju individuālajam atbalstam un daudzsološo volejbolistu atbalstam, biedrībai "Sporta klubs Jēkabpils lūši" dome piešķīrusi 6 tūkstoši eiro, bet biedrībai "SKN Sports" - 1000 eiro. Sportistu apbalvošana notiks šodien pasākumā "Sporta laureāts 2018" Jēkabpils tautas namā.

Un vēl

"Lielajai mūzikas balvai 2018" kategorijā par izcilu sniegumu gada garumā nominēts dziedātājs Rihards Mačanovskis, "Trio Palladio" un kamerorķestris "Sinfonietta Rīga". Lielā mūzikas balva ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā, un šogad tā notiks 26. reizi. 1993. gadā Kultūras ministrija pēc toreizējā ministra Raimonda Paula iniciatīvas pieņēma lēmumu ik gadu izcilākos sasniegumus mūsu valsts mūzikas dzīvē godināt ar speciālu balvu.

Atstājiet komentāru