2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2018. gada 12. decembrī

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2018. gada 12. decembrī

Šodien vārdadienu svin Otīlija un Iveta.

Pasaules vēsturē šī diena īpaša ar to, ka 1915. gadā dzimis pasaules slavenais ASV dziedātājs un aktieris Frenks Sinatra, 1991. gada neatkarību no PSRS iegūst Krievija, bet 2005. gada 12. decembrī ASV palaista Marsa zonde.

Savukārt Latvijas vēstures 12. decembris ievērojams ar to, ka 1850. gadā dzimis latgaliešu rakstnieks un dzejnieks Pīters Miglinīks, kā arī šodien dzimšanas dienu atzīmē 3 talantīgi latviešu sportisti – rekordiste trīssoļlēkšanā Gundega Sproģe, vieglatlēts Egils Tēbelis un riteņbraucējs Inguss Veips.

Ziņas plkst. 7.00; 8.00; 9.00
Jau iepriekš ziņots, ka pirmdien Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja atcēlusi balsojumu par “Breksit” vienošanos Lielbritānijai izstājoties no Eiropas Savienības. Savukārt Eiropadomes prezidents Donalds Tusks paziņojis, ka ceturtdien tiksies ar Eiropas Savienības dalībvalstu līderiem, lai spriestu par “Breksit”. Tomēr Tusks brīdinājis, ka vēl netiks parakstīta Lielbritānijas izstāšanās vienošanās un patreizējā situācijā jāizskata gatavība scenārijam bez vienošanās. Arī Meja apstiprināja, ka Lielbritānijas valdība pastiprina gatavošanos izstāties no Eiropas savienības bez vienošanās.

Bet Latvijā turpinās diskusijas par valdības veidošanu. Vakar valsts prezidents Raimonds Vējonis oficiāli atsaucis partijas “KPV LV” līdera Alda Gobzema kandidatūru premjera amatam. Vakar prezidents tikās ar visām Saeimā pārstāvētajām frakcijām, lai kopīgi rastu risinājumu, tomēr vairākas partijas nevēlas mainīt savu līdzšinējo pozīciju. Partiju apvienības “Attīstībai/Par” premjera amata kandidāts Atis Pabriks vakar atsaucis savu kandidatūru. Bet politiķi neoficiālās sarunās norādījuši, ka partijas būtu spējīgas vienoties par kompromisu, ja premjera amatam tiktu virzīts “Jauno vienotību” pārstāvošais Krišjānis Kariņš.

Savukārt Jelgavā vakar notika konference “Aizbraukt vai atgriezties Latvijā, Zemgalē”. Tās laikā tika diskutēts par aizbraukušo Latvijas iedzīvotāju iespējām atgriezties. Jau iepriekš vēstīts, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sadarbībā ar reģionālajiem reemigrācijas koordinatoriem plānošanas reģionu pārvaldēs no šā gada sākuma īsteno reemigrācijas pilotprojektu, kura laikā aktīvi mudinātu Latvijā atgriezties aizbraukušos iedzīvotājus. Nepilna gada laikā, šī projekta ietvaros Latvijā atgriezušies vairāk kā 300 cilvēki, bet tuvākajā laikā atgriezties plāno vēl tik pat cilvēku.

Bet Jēkabpils pilsētas pašvaldība šodien plkst. 10.00 ikvienu interesentu aicina uz preses konferenci, kurā pašvaldības vadība sniegs atbildes uz aktuālajiem jautājumiem. Un jau plkst. 14.00 pašvaldības vizītē pie Raivja Ragaiņa ieradīsies Krāslavas novada pašvaldības priekšsēdētājs Gunārs Upenieks. Vizītes laikā paredzēta pilsētas prezentācija un aktuālo būvprojektu apskate.

Ziņas plkst. 10.00; 12.00; 13.00
Vakar Francijas pilsētas Strasbūras centrā, pie Ziemassvētku tirdziņa, ko ik gadu apmeklē miljoniem tūristu, notikusi apšaude. Apšaudes laikā bruņots vīrietis nogalinājis 3 cilvēkus, bet smagi ievainojis 12 cilvēkus, no kuriem 6 ir kritiskā stāvoklī. Valsts iestādes neizslēdz iespēju, ka tas esot bijis terorakts. Pēc apšaudes uzbrucējs aizbēdzis, bet varas iestādes norāda, ka bruņotais vīrietis ir identificēts un policija viņu jau meklē. Latvijas Televīzijas žurnāliste Henrieta Verhoustinska savā Twitter kontā pirms plkst. 23.00 publicējusi ziņu, ka atrodas Strasbūrā, 1,5 km attālumā no apšaudes vietas. Verhoustinska raksta, ka restorānu durvis ir slēgtas un gājēji netiek laisti pāri kanāliem, tomēr panika noklususi.

Latvijas valsts ceļi informē, ka šodien laikapstākļu un apledojuma dēļ apgrūtināti braukšanas apstākļu uz vairākiem valsts un reģionālās nozīmes ceļiem. Autovadītāji tiek aicināti ievērot piesardzību pārvietojoties pa Daugavpils apvedceļu un Daugavpils šoseju posmā no Nīcgales līdz Krāslavai, pa Medumu šoseju posmā Medumi-Špoģi, kā arī braucot , no Madonas uz Gulbeni. Piesardzību jāievēro arī pārvietojoties pa reģionālajiem autoceļiem Aizkraukles, Jēkabpils, Madonas, Preiļu apkaimē un citviet Latvijā. Pašlaik ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 82 Latvijas autoceļu uzturētājs brigādes, kas tīra slidenos ceļa posmus un kaisa ar pretslīdes materiāliem.

Izdevums “Latvijas Vēstnesis” informē, ka valsts prezidents Raimonds Vējonis izsludinājis 6. decembra Saeimas sēdē apstiprināto likumu “Grozījumi Likumā par budžeta un finanšu vadību ” un tajā ietvertos grozījumus par 8.3 miljonu eiro novirzīšanu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam. Saskaņā ar Satversmes 75. pantu, ja Saeima ar divu trešdaļu balsu pārākumu pieņem likuma steidzamību, tad Valsts prezidents nevar pieprasīt šī likuma otrreizēju caurskatīšanu un to nevar nodot tautas balsošanai. Vējonis apstiprinājis arī pārējos 6. decembra Saeimas sēdē pieņemtos likumu grozījumus.

Jau no 2018. gada sākuma Latvijas plānošanas reģionu padomēs darbojas 5 reģionālie reemigrācijas koordinatori, kuri ikdienā komunicē ar ārvalstīs esošajiem latviešiem un izstrādā individuālus piedāvājumus, kas motivētu tautiešus atgriezties uz dzīvi Latvijā. Vakar Jelgavā, klātesot 13. Saeimā no Zemgales vēlēšanu apgabala ievēlētajiem deputātiem, VARAM pārstāvjiem, Zemgales reģiona pašvaldībām un to attīstības speciālistiem, kā arī reģionālajiem reemigrācijas koordinatoriem, notika 2018. gadā īstenotā reemigrācijas pilotprojekta un tā aktivitāšu Zemgalē izvērtēšana. Apkopojot rezultātus tika secināts, ka šī projekta laikā uz dzīvi Latvijā atgriezušies 330 cilvēki, bet 353 tuvākajā laikā vēl plāno atgriezties. Vairāk par vakardienas konferenci un reemigrācijas gaitu dienas gaitā lasiet arī Radio1 interneta portālā.

Bet Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina iedzīvotājus ziņot par metāla kapu krustu zādzību pilsētas kapsētā. Jēkabpils pilsētas kapos konstatēta metāla krustu zādzība, kuras rezultātā pazuduši vairāki vēsturiski nozīmīgi kapu krusti. Par minēto nodarījumu jau ierosināta krimināllieta un Valsts policijā notiek izmeklēšana, informēja Jēkabpils pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļa. Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs komentējot notikušo norāda, ka kapu apgānīšana ir nosodāma rīcība ne tikai pret pilsētas kultūrvēsturisko mantojumu, bet arī ir morāli un ētiski nepieņemama. Pilsētas pašvaldība aicina atsaukties aculieciniekus uz ziņot par iespējamiem pārkāpējiem.

Ziņas plkst. 11.00; 16.00. Preiļu novada ziņas
Turpmākajās minūtēs par aktuālo Preiļu novadā.

No 30. novembra līdz 2. decembrim Preiļu robotikas kluba komanda piedalījās pasaules lielākajās robotikas sacensībās “Robotex 2018”, kas notika Igaunijas galvaspilsētā Tallinā. Preiļu robotikas klubu sacensībās pārstāvēja Matīss un Aldis Buki un Armands Upenieks, kuri piedalījās 2 disciplīnās – Minisumo un Folkdance, kur katrā tika izcīnīta 1. vieta. Divas pirmās vietas šāda līmeņa sacensībās Preiļu robotikas klubam ir īpašs sasniegums, atzinuši paši dalībnieki.

Bet Preiļu parkā jau no pirmdienas uzsākti parkā esošo dižkoku kopšanas darbi. Jau vasarā tika veikta parka koku apsekošana un mērīšana, katram dižkokam piestiprināts apzīmējuma numurs, noteiktas koordinātes dabā, izmērīts augstums un apkārtmērs, kā arī sastādīta kopšanas un novērtēšanas anketa, lai veiksmīgi izstrādātu kopšanas darbu plānu. Kopumā konstatēti 9 valsts nozīmes un 6 vietējas nozīmes dižkoki. Līdz ceturtdienai arboristi veic dižkoku vispārējo vainagu kopšanu, daļai no kokiem uzstāda dinamisko savilkšanas sistēmu, skeletzaru un krustenisko zaru īsināšanu kā arī citus darbus. Nākotnē pašvaldībā plāno izveidot īpašu dižkoku orientēšanās taku un uzstādīt informatīvās zīmes, kas ikvienam ļautu iepazīties un izzināt koku vērtību.

Bet SIA “Preiļu saimnieks” darbā uz nenoteiktu laiku aicina projektu vadītāju. Galvenie darba pienākumi – projektu dokumentācijas sagatavošana un vadība, tostarp arī Eiropas Savienības fondu atbalsta saņemšanai. Pieteikt savu kandidatūru amatam var līdz nākošā gada 10. janvārim, iesniedzot CV un motivācijas vēstuli Liepu ielā 2, Preiļos personīgi, vai elektroniski sūtot uz e-pastu psaimnieks@preili.lv. Sīkāka informācija par vakanci Preiļu novada mājaslapā.

Savukārt Preiļu novada dome aicina privātmāju īpašniekus, daudzdzīvokļu dzīvojamo namu iedzīvotājus, valsts un pašvaldību iestādes un uzņēmumus piedalīties, ēku fasāžu un priekšlaukumu noformējuma konkursā “Skaistākais Ziemassvētku noformējums”. Dalību konkursam var pieteikt vēl līdz 21. decembrim aizpildot anketu un iesniedzot Preiļu novada pašvaldībā vai pagastu pārvaldēs. Konkursa dalībnieku izvērtēšana notiks līdz nākošā gada 6. janvārim, bet uzvarētāji tiks apbalsvoti ikgadējā Uzņēmēju pasākumā februārī.

Bet Preiļu novada domes sēdē tika pieņemts lēmums par Ziemassvētku dāvanu pasniegšanu un to apmēru bērniem, skolēniem un pašdarbības kolektīviem. Bērniem un skolēniem noteiktais dāvanas apmērs sastādīs 4,5 eiro, bet pašdarbības kolektīviem 20 eiro.
Turpinājumā par citām aktualitātēm.

Jau rīt, plkst. 15.00 Preiļu Galvenajā bibliotēkā viesosies muzikoloģe un radio žurnāliste Daiga Mazvērsīte, lai lasītājus iepazīstinātu ar grāmatu “Mans draugs Mārtiņš Freimanis”.

Bet pašā pievakarē plkst. 18.00 Jauniešu centrs “Četri” ikvienu aicina uz kino vakaru, kurā tiks demonstrēta dokumentālā filma “Caur adatu”.
Bet piektdien plkst. 15.00 biedrības “Preiļu NVO centrs” telpās ar lekciju “Ceļojums pie sevis sākas ar smaržu” viesosies aromaterapijas meistare un psiholoģe Inita Krūmiņa.

Savukārt, svētdien plkst. 12.00 Preiļu Romas katoļu baznīcā 3. Adventei veltīta Svētā Mise, pēc kuras sekos Aglonas bazilikas jauktā kora “Assumpta” koncerts.
Tās bija Preiļu novada aktualitātes Radio1. Kārtējo ziņu izlaidumu klausies jau pēc stundas.

Ziņas plkst. 14.00; 15.00
Integrētās mācību un komunikācijas programmas “Mana Latvija.lv Dari digitāli” ietvaros publicēts Rīgas Multimediju tehnikuma skolotājas Ievas Pakses viedoklis par digitālo pakalpojumu lietojumu jauniešu vidū. Pakse norāda, neskatoties uz to, ka aizvien biežāk tiek runāts par tā saukto millenium paaudzi un viņu tuvo draudzību ar modernajām tehnoloģijām, nereti viņu zināšanas ir visai šauras. Skolotājas pieredzē ir vairāki gadījumi, kad uzdodot skolēnam praktisku uzdevumu, kas jāveic ārpus ierastās sociālo tīklu vides – vairums audzēkņu apjūk. Ieva Pakse atzīst, ka izglītības procesā jāvelta uzmanība arī praktiskām lietām, lai mudinātu jauniešus atvieglot savu ikdienu izmantojot dažādus elektroniskos pakalpojumus un rīkus.

Vakar valdība atbalstījusi Zemkopības ministrijas sagatavotās izmaiņas noteikumos par rūpnieciskās zvejas limitiem un to izmantošanas kārtību piekrastes ūdeņos. Izmaiņas noteikumos paredz Rucavas pašvaldībai dubultot zivju tīkla limita daļu zvejai jūras piekrastē, Saulkrastu pašvaldībai piešķirt 1 jūrasgrunduļa murdu, bet kopēju reņģu zvejas tīkla skaitu samazināt par 5 tīkliem. Izmaiņas noteikumos sagatavotas pēc abu pašvaldību ierosinājuma.

Savukārt, Labklājības ministrija informē, ka turpmāk personām ar invaliditāti būs iespēja pašām izvēlēties efektīvāko invaliditātes apliecības saņemšanas veidu. Un arī iesnieguma iesniegšanas veidu Veselības un darbspējas ekspertīzes ārstu komisijai. Šādus grozījumus Ministru kabineta noteikumos vakar pieņēmusi valdība. Grozījumi paredz arī invaliditātes apliecību un lēmumu par invaliditātes noteikšanu personai nosūtīt vienā pasta sūtījumā, tā efektīvāk lietojot valsts budžeta līdzekļus.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina iedzīvotājus ziņot par metāla kapu krustu zādzību pilsētas kapsētā. Jēkabpils pilsētas kapos konstatēta metāla krustu zādzība, kuras rezultātā pazuduši vairāki vēsturiski nozīmīgi kapu krusti. Par minēto nodarījumu jau ierosināta krimināllieta un Valsts policijā notiek izmeklēšana, informēja Jēkabpils pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļa. Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs komentējot notikušo norāda, ka kapu apgānīšana ir nosodāma rīcība ne tikai pret pilsētas kultūrvēsturisko mantojumu, bet arī ir morāli un ētiski nepieņemama. Pilsētas pašvaldība aicina atsaukties aculieciniekus uz ziņot par iespējamiem pārkāpējiem.

Bet pēc trīs nedēļu pārtraukuma BK “Jēkabpils/SMSCredit.lv” basketbolisti vakar devušies ceļā uz nākamajām spēlēm “OlyBet” Latvijas-Igaunijas basketbola līgā, kas notiek Tallinā. Jau šovakar plkst. 20.00 Jēkabpilieši cīnīsies pret “TallinaKalev/TLŪ” komandu. Basketbola maču tiešsaistē varēs vērot Delfi.TV. Šosezon Jēkabpiliešiem pievienojies 31 gadu vecais viesspēlētājs no Amerikas Aliks Juzefs-Polēns.



Ziņas 17.00; 18.00
Jau iepriekš informējām par apšaudi, kas Francijas pilsētā Strasbūrā notika vakar pie Ziemassvētku tirdziņa, kuru ik gadus apmeklē miljoniem tūristu. Jaunākie dati vēsta, ka apšaudes laikā bojā gājuši 2 cilvēki, bet 14 ievienoti, no kuriem 6 cietušie ir kritiskā stāvoklī. Lai arī drošības iestādes identificējušas šāvēju, tomēr bruņotais vīrietis vēl nav aizturēts. Francijas valdība nenoliedz, ka tas iespējams bijis terorakts. Ziemassvētku tirdziņš Strasbūrā šodien tika slēgts, bet Francijā ieviesti pastiprināti drošības pasākumi.

Igaunijas Aizsardzības spēku preses dienests izplatījis paziņojumu, kurā Rietumus aicina neizlaist no acīm notikušo Kerčas šaurumā, norādot uz to, ka Krievijas darbības šajā teritorijā būtiski ietekmējušas drošības situāciju. Igaunijas Aizsardzības ministrs Jiri Luiks izteicis apgalvojumu, ka pēc 25. novembra konflikta ar Ukrainu, Krievijas mērķis ir radīt pastiprinātu spriedzi un radīt nosacījumus tālākai eskalācijai.

Raidsabiedrība BBC informējusi, ka Lielbritānijā 48 no 315 konservatīvo partijas deputātiem parakstījuši iesniegumus, lai rosinātu balsojumu par neuzticību partijas līderei, Lielbritānijas premjerministrei Terēzai Mejai. Deputāti ir neapmierināti ar Mejas piedāvāto “Brexit” vienošanos un viņas lēmumu atlikt parlamenta balsojumu par to. Ja partijas vairākums šovakar nobalsos pret Meju, viņai būs jāatkāpjas no partijas un valdības vadītājas amata. Bet jau ceturtdien un piektdien Briselē gaidāma Eiropas Savienības valstu vadītāju sanāksme, kurā plānots lemt par nākamajiem soļiem “Brexit” sakarā.

Bet tikmēr Latvijā politiskās partijas gaida prezidenta Raimonda Vējoņa paziņojumu pēc vakar noritējušās sarunu kārtas. Valsts prezidents sarunās ar Saeimas frakcijām taujāja politisko spēku viedokli par bezpartejisku premjera amata kandidātu, bet jaunu pavērsienu valdības veidošanas gaitā piedāvāja partiju apvienības “Attīstībai/Par” aicinājums atbalstīt “Jaunās Vienotības” premjera amata kandidātu Krišjāni Kariņu. Pagaidām gan vēl nav zināms, kad prezidents varētu nosaukt nākamo premjerministra amata kandidātu.

Savukārt Jēkabpils basketbolisti, pēc vairāku nedēļu pārtraukuma devušies uz Igaunijas galvaspilsētu Tallinu, kur notiek Latvijas-Igaunijas čemtionāta regulārās spēles. Lai arī basketbola klubam “Jēkabpils/SMSCredit.lv” komandai šajā sezonā pievienojies amerikāņu basketbolists Amerikas Aliks Juzefs-Polēns, vakar spēlē ar Tallinas Kalev/Cramo zaudēja ar rezultātu 56:104. Savukārt šodien plkst. 20.00 Jēkabpils basketbolisti par uzvaru cīnīsies ar igauņiem “TallinaKalev/TLU”. Spēles tiešraidi būs iespēja noskatīties tiešsaistē Delfi TV.