2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018. gada 11. decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018. gada 11. decembrī

Šodien vārdadienu svin Voldemārs, Valdemārs un Valdis.

Vēl 11. decembris tiek atzīmēts kā starptautiskā kalnu diena. Ņemot vērā, ka kalni aizņem vienu piekto daļu no pasaules zemes, tieši šajā dienā Apvienoto Nāciju organizācija akcentē kalnu nozīmi cilvēces vēsturē, jo tieši kalnu reģionos mitinājusies, piemēram, maiju civilizācija, un kalni ar saviem derīgajiem izrakteņiem veicina vairāku pasaules valstu ekonomisko attīstību.

Ziņas plkst. 7.00; 8.00; 9.00
Neskatoties uz to, ka vairākas valstis izstājušās, ANO konferencē, kas notika vakar Marrākeša, tika parakstīts Globālās migrācijas pakts. Parakstīšanas brīdī klāt bija 150 valstu pārstāvji. Globālās migrācijas paktu ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gtērrešs salīdzināja ar karti, kas rāda ceļu uz haosa izbeigšanu un norādīja, ka ANO ar šo paktu negrasās dalībvalsītm uzspiest migrāciju. Paktu publiski noraidījuša ASV, Austrālija, Austrija, Bulgārija, Čehija, Horvātija, Itālija, Polija, Slovākija, Šveice un Ungārija. Arī Latvijas Saeima lēma neatbalstīt Globālās migrācijas paktu. Pakts izraisījis šķelšanos Beļģijas valdībā un satricinājis arī citu Eiropas valstu valdības.

Jau iepriekš tika plānots, ka šodien, 11. decembrī Lielbritānijā notiks balsojums par “Breksita” vienošanos, tomēr vakar Lielbritānijas apvienotās karalistes premjerministre Terēza Meja atcēlusi paredzēto balsojumu. Savu rīcību Meja pamatojusi ar to, ka pēc patreizējām prognozēm vienošanās tiktu noraidīta, tāpēc viņa vēl turpinās apspriesties ar Eiropas Savienības līderiem.
Bet tikmēr Latvijā.

“KPV LV” līderim Aldim Gobzemam 2 nedēļu laikā tā arī nav izdevies vienoties ar 13. Saeimā pārstāvētajām partijām par valdības izveidošanu, tāpēc Latvijas valsts prezidents Raimonds Vējonis nolēmis atsaukt Gobzema kandidatūru premjerministra amatam. Vakar, pēc sarunas ar Gobzemu, Vējonis atzina, ka jau iepriekš uzklausījis viņa piedāvātos valdības modeļus, tomēr laiks īstenošanai ir beidzies. Prezidents sarunā ar medijiem piebilda, ka pašlaik Gobzemam nav vairākuma atbalsta, tāpēc jau šodien Vējonis gatavos rīkojumu par Alda Gobzema atsaukšanu. Un jau šodien prezidents tiksies ar partijām, lai mēģinātu nonākt līdz kopīgam lēmumam valdības veidošanas sakarā. Savukārt Gobzems norādījis, ka Latvija strauji tuvojas ārkārtas vēlēšanām.

Novembra nogalē no apcietinājuma par dalību 13. janvāra grautiņos atbrīvots Ansis Ataols Bērziņš. Vakar viņš medijus aicināja uz preses konferenci, kurā aicināja pievērst uzmanību tieslietu sistēmai Latvijā. Sarunā ar medijiem Ansis Ataols Bērziņš norādīja, ka Latvija nav tiesiska valsts, un rosināja nepieciešamību pēc augstākās uzraudzības institūcijas izveides, kurā sabiedrībā cienīti speciālisti būtu tiesīgi atcelt tiesas spriedumus un tos dot jaunai izskatīšanai.


Ziņas plkst. 10.00; 12.00; 13.00
Jau iepriekš ziņojām, ka Franciju pāršalkušas masu protesta akcijas un nekārtības saistībā ar akcīzes nodokļa paaugstināšanu degvielai. Jau vairākas nedēļas Francijas lielāko pilsētu ielās turpinās tā sauktā “dzelteno vestu” akcija, kuras laikā īpaši autovadītāji izrāda savu neapmierinātību ne tikai ar izmaiņām nodokļu sistēmā, bet arī valdības darbu. Lai apturētu protestus un nekārtības valstī, Francijas prezidents Emanuels Makrons vakar oficiāli paziņoja par minimālās mēnešalgas palielināšanu par 100 eiro, kas kompensētu degvielas nodokļa izmaiņas. Jāpiebilst, ka francijā minimālā mēnešalga līdz šim pirms nodokļu nomaksas sastāda 1498 euro.

Latvijas Valsts ceļi atgādina, ka šodien miglas un apledojuma dēļ daudzviet apgrūtināta braukšana uz valsts un reģionālās nozīmes autoceļiem. Lai arī ceļu stāvokļa uzlabošanas darbos iesaistītas 92 Latvijas Valsts ceļu uzturētāju brigādes, autovadītāji tiek aicināti ievērot piesardzību. Īpaši pārvietojoties pa Daugavpils šoseju Ogres-Nīcgales posmā, pa Rēzeknes šoseju Jēkabpils-Varakļānu posmā kā ari braucot pa Kokneses šoseju visā tās garumā. Apgrūtināti braukšanas apstākļi ir arī uz reģionālajiem autoceļiem Aizkraukles, Jēkabpils, Madonas apkaimē un citviet Latvijā. Autovadītāji tiek aicināti nebūt pārgalvīgiem, ievērot ceļu satiksmes drošības noteikumus un izvēlēties braukšanas apstākļiem piemērotu braukšanas ātrumu.

Aizvadītajā nedēļā Aizkrauklē notika Latvijas Tirdzniecības kameras Atvērto durvju diena un Zemgales reģionālās padomes sēde. Tajā tika diskutēts par administratīvi teritoriālo reformu. Sēdē piedalījās arī Jēkabpils uzņēmēju biedrības biedri. Zemgales reģionālās padomes vadītājs Imants Kanaška iepazīstināja sēdes dalībniekus ar statistikas datiem, kas norāda uz to, ka 57 no 119 Latvijas pašvaldībām neatbilst regulējumam par iedzīvotāju skaitu vai nespēj pilnvērtīgi nodrošināt nepieciešamos pakalpojumus. Šogad tikai 15 pašvaldības veikušas iemaksas Pašvaldību izlīdzināšanas fondā, bet pārējās saņēmušas dotācijas. Sēdes laikā tika izskatīti vairāki potenciālie teritoriālā regulējuma modeļi, no kuriem par pieņemamiem tika atzīti 2 modeļi – 29 sadarbības teritoriju izveide, kurās pašvaldības iestāja brīvprātīgi un 49 novadu un 9 republikas pilsētu modelis. Iesāktais diskusiju cikls noslēgsies Vislatvijas konferenci par administratīvi teritoriālo reformu jau nākošā gada 8. martā.

Savukārt Jēkabpils pilsētas pašvaldība no 7. līdz 17. decembrim izsludinājusi publisko apspriešanu par koku ciršanu Jēkabpils pilsētas pašvaldībai piederošajā zemes gabalā Aldaudas ielā, Jēkabpilī. Pašvaldība izstrādā būvprojektu “Aldaunas ielas atjaunošana Jēkabpilī”, kas paredz jaunu ielas seguma izbūvi, kā arī nobrauktuvju un trotuāru pārbūvi. Ar projekta materiāliem var iepazīties Koku novērtēšanas komisijā, Jaunajā ielā 31C Jēkabpilī. Bet pēc publiskās apspriešanas un rezultātu apkopošanas jautājums atkārtoti tiks skatīts Jēkabpils pilsētas pašvaldības Koku novērtēšanas komisijas sēdē.

Ziņas plkst. 11.00; 16.00.
19. novembrī plkst. 11.30. Krustpils novada pašvaldības telpās Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta inspektore Edīte Milevska un Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta vecākais inspektors Aleksejs Makuševs ikvienu interesentu aicina apmeklēt konsultāciju bērnu tiesību aizsardzības jomā. Konsultācijā tiks akcentētas tādas tēmas kā bērnu drošība, vajadzību un interešu nodrošināšana, kā arī savstarpējo attiecību jautājumi.

Bet Aizkraukles novada sociālais dienests atgādina, lai nākošajā gadā bērnudārzu un pirmskolas izglītības iestāžu audzēkņi saņemtu brīvpusdienas, Aizkraukles novadā deklarētajām daudzbērnu, audžu ģimenēm un ģimenēm, kurās bērni ir aizbildniecībā nākošā gada janvārī sociālajā dienestā jāiesniedz iesniegumu ar atjaunotu informāciju par brīvpusdienu piešķiršanu.

Savukārt, Madonas novada pašvaldība izsludinājusi ko kursu vakantajam SIA “Madonas namsaimnieks” valdes locekļa amatam. Galvenie darba pienākumi – vadīt un pārstāvēt kapitālsabiedrību, organizēt komercdarbības likumam atbilstošu grāmatvedību, pārvaldīt sabiedrības mantu atbilstoši normatīvajiem aktiem. Plašāka informācija par vakanci un prasībām pretendentiem Madonas novada pašvaldības mājaslapā www.madona.lv.

Bet ceturtdien no plkst. 10.00 līdz 16.00 Madonas biznesa inkubatora telpās atvērtā pasākuma "Rādi" ietvaros notiks Latvijas investīciju un attīstības aģentūras Madonas biznesa inkubatora dalībnieku radīto produktu izstāde.

Vēl līdz šai piektdienai Pļaviņu novada pašvaldība aicina novada iedzīvotājus iesniegt savus ideju projektus konkursam “Veidosim Pļaviņu novada nākotni kopā”. Konkursa mērķis veicināt novada iedzīvotāju ieguldījumu nākotnē un mūsdienīgas vides veidošanā. Projektu pieteikumus var iesniegt organizācijas, nevalstiskas organizācijas, iedzīvotāju grupas kuru juridiskā vai deklarētā darbība vieta ir Pļaviņu novads. Konkursa nolikums un sīkāka informācija pieejama Pļaviņu novada mājaslapā.

Bet jau šo piektdien plkst. 18.30 Krustpils novada Atašienes kultūras namā “Annas sāta” notiks Atašienes bibliotēkas rīkotais dzejas un mūzikas vakars “Labā sirds”. Ar Imanta Ziedoņa un Knuta Skujenieka dzeju mūzikas skaņās Atašienē viesosies pazīstamais latviešu mūziķis GORAN GORA ar saviem domubiedriem.


Ziņas plkst. 14.00; 15.00
No nākošā gada 7. līdz 25. janvārim Rīgas Tehniskajā universitātē notiks ziemas uzņemšana pamatstudiju un augstākā līmeņa studiju programmās, informēja RTU Sabiedrisko attiecību departamenta Ārējo komunikācijas nodaļas vadītāja Dita Arāja. Liela daļa no studiju programmām tiek īstenotas nepilna laika formā, dodot studentiem iespēju mācības apvienot ar darbu. Ziemas uzņemšanā studenti tiks gaidīti “Arhitektūras”, “Būvuzņēmējdarbības un nekustamā īpašuma vadīšanas”, “Biznesa informātikas” un citās studiju programmās. Dita Arāja norāda, ka RTU absolventiem, kuri ieinteresēti turpināt studijas RTU ir atvieglots dokumentu iesniegšanas process un paredzētas arī studiju maksas atlaides.

Bet Ceļu satiksmes drošības direkcija autovadītājus aicina savlaicīgi veikt transportlīdzekļu tehnisko apskati, neatstājot to uz gada nogali. CSDD pārstāvji norāda tehniskās apskates stacijās klientu plūsma palielinās tieši gada nogalē, tāpēc lai neveidotos garas rindas, autovadītāji tiek aicināti reģistrēties tehniskajai apskatei izmantojot e-pakalpojumu sistēmu. Tāpat CSDD informē, ka Tehniskās apskates stacijas svētku laikā 24., 25., 26., un 31. decembrī, kā arī 1. janvārī būs slēgtas.

SIA “Domus Atbalsts” valdes locekle Lilija Jansone informēja, ka savu darbību Jēkabpilī uzsācis Sociālā uzņēmuma “Domus Atbalsts” Sociālās rehabilitācijas centrs, kas iekļauts arī Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā. Centrā pieejams profesionāls sociālais darbinieks, rehabilitācijas speciālists, pieejama arī psihologa, logopēda, audiologopēta, fizioterapeita, kā arī citu speciālistu palīdzība. Sociālās rehabilitācijas centrs sniedz palīdzību arī personām ar funkcionālās un garīgās attīstības traucējumiem.

Savukārt aizvadītajā sestdienā Jēkabpilī oficiālā vizītē viesojās Polijas Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Latvijā Monika Mihališina, informēja Jēkabpils pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļa. Vizītes laikā vēstniece tikās ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības priekšsēdētāju Raivi Ragaini un viņa vietnieku tautsaimniecības jautājumos Aivaru Krapu. Tika apspriesti jautājumi par Polijas un Latvijas sadraudzību ekonomikas, izglītības un kultūras jomās.

Bet šodien Jēkabpils pilsētas pašvaldība izsludinājusi konkursu par Ziemassvētku tematikai atbilstošu noformējumu Jēkabpils pilsētā. Tajā ikviens Jēkabpils iedzīvotājs un uzņēmums aicināts veidot svētku noformējumu ēkām un piegulošajām teritorijām. Konkurss turpināsies līdz šī gada 30. decembrim. Skaistāko Ziemassvētku noformējumu autori saņems arī naudas balvas un veicināšanas balvas. Plašāka informācija par konkursu pieejama Jēkabpils pilsētas pašvaldības mājaslapā.

Vēl šodien visas dienas garumā Jelgavā, Jelgavas vēstures un mākslas muzejā notiek Zemgales plānošanas reģiona un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības rīkotā konference, “Aizbraukt vai atgriezties Latvijā, Zemgalē”, kuras laikā ministrijas pārstāvji un 13. Saeimas deputāti diskutē par emigrējušo Latvijas iedzīvotāju atgriešanās iespējām un reemigrācijas pilotprojekta rezultātiem. Konferences gaitu ikviens var vērot tiešsaistē Zemgales plānošanas reģiona facebook.com lapā.



Ziņas 17.00; 18.00
Vakar Eiropas savienība publiskojusi pētījumu, kurā noskaidrots, 90% ES dzīvojošo ebreju uzskata, ka Eiropā pēdējo gadu laikā pieaudzis antisemītisms, īpaši akcentējot situāciju Francijā. Saskaņā ar pētījumu, vairāk kā trešdaļa ebreju respondentu pēdējo 5 gadu laikā savas drošības dēļ apsvēruši doties prom no Eiropas. No visiem Francijā mītošajiem ebrejiem, 95% kā galveno apdraudējuma iemeslu minējuši antisemītismu.

Neskatoties uz otro neveiksmīgo mēģinājumu valdības veidošanā, politiķi vēl redz iespēju vienoties, tomēr vairāki politiskie spēki, tostarp “Jaunā Konservatīvā partija” plāno saglabāt savu līdzšinējo nostāju. Šodien prezidents Raimonds Vējonis tiekas ar visu Saeimas frakciju vadītājiem, lai partiju redzējumu par turpmāko valdības veidošanas gaitu. Tas vai premjera amata kandidāts būs no malas, vai no partiju vidus atkarīgs no komunikācijas ar partijām. Pēc tikšanās ar Vējoni, Aldis Gobzems norādīja, ka valdības veidošanā viņš pieļāvis atsevišķas kļūdas, vienlaikus apgalvojot, ka jau no pirmās Gobzema darbības dienas bijis skaidrs, ka piedāvātais valdības sastāvs netiks atbalstīts.

Savukārt uzņēmums IKEA informē, ka sakarā ar lielo klientu plūsmu Rīgas veikalā, izsludinātas vairākas vakances. IKEA veikals Rīgā atvērts vien pirms 3 mēnešiem, tajā pašlaik nodarbināti vairāk kā 300 cilvēki, bet klientu pieprasījums palielinās, tāpēc turpinot attīstīties nepieciešams papildus darbaspēks – pārdevēji, preču papildinātāji, klientu apkalpošanas speciālisti, uzkopšanas darbinieki kā arī drošības dienesta darbinieki.

Viens no jaunākajiem pētnieciskās žurnālistikas centra “Re:Baltica” pētījumiem liecina, ka Rīgā samazinājies skolēnu skaits. Pētnieciskās žurnālistikas centra rīcībā esošie dati liecina, ka pēdējo trīs gadu laikā skolēnu skaits 1. klasēs Rīgas skolās samazinājies par 14%, bet krievu skolās kritums ir par 19%. Pētījuma rezultāti vēsta, ka starp 10 nesekmīgākajām Rīgas skolām ir tikai viena latviešu skola. Bet izglītības kvalitāte saistīta ar skolēnu skaitu, kas tieši ietekmē arī skolu finansējumu un pedagogu atalgojumu.

Jau 18. decemnrī kinoteātrī “K Suns” Rīgā tika prezentēta dokumentālā filma “9 pilsētas – viena iela”. Filmā stāstīts par 9 Latvijas pilsētām, kurās atrodas Brīvibas iela. Dokumentālajā stāstā iekļauts arī fragments par Brīvības ielu Jēkabpilī, informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Filmā, kā vēstījums nākamajam gadsimtam, apkopoti Latvijas iedzīvotāju stāsti par Latviju un vēstures notikumiem. Vēl līdz 14. decembrim ikvienai kultūras un izglītības iestādei ir iespēja reģistrēties filmas apskatei.