2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 7.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 7.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Partijas skeptiskas par Gobzema izredzēm tuvākajās dienās gūt atbalstu piedāvātajai valdībai, tikmēr Gobzems sola "plānu B"; SIA “Jēkabpils siltums” turpmāk parādniekiem soda naudas procentus nedzēsīs; un Latvijas galvaspilsētā sākas vides objektu festivāls "Ziemassvētku egļu ceļš".

Vairākas sarunās iesaistītās partijas uzskata, ka vēl nav paveikti ļoti būtiski valdības izveidošanas priekšdarbi, tāpēc tās skeptiski vērtē iespēju tuvākajās dienās nonākt līdz Saeimas balsojumam par premjera amata kandidāta Alda Gobzema šodienpiektdien. Pagaidām vēl nav panāktas vienošanās par Gobzema vadītas valdības deklarāciju, sadarbības līgumu, Ministru kabineta sastāvu un atbildības jomu sadalījumu, un politiskie spēki norāda, ka šo darbu īstenošanai nepieciešams ilgāks laiks. Lai arī partijas ir skeptiskas un kritizē valdības veidošanas procesu, visas joprojām pauž gatavību sarunām par darbiem un valdības deklarāciju.

Eiropas Savienībā veidos vienotā darba tirgus uzraudzības iestādi. Tās galvenais uzdevums būs sniegt palīdzību citās dalībvalstīs strādājošiem bloka iedzīvotājiem. Eiropas Darba pārvalde palīdzēs darba devējiem un ņēmējiem risināt sarežģītos pārrobežu darba mobilitātes aspektus. Speciālisti informēs darba ņēmējus, uzņēmumus un nacionālās varasiestādes par to tiesībām un pienākumiem, pildīs starpnieka funkcijas strīdu gadījumos, kā arī palīdzēs risināt ar nelegālo nodarbinātību saistītās problēmas. Patlaban citās dalībvalstīs strādā apmēram 17 miljoni bloka pilsoņu, un daudzi no viņiem nodarbināti tā dēvētajā melnajā darba tirgū.

Pagājušo divu nedēļu laikā reģistrēti pirmie trīs gripas laboratoriski apstiprinātie gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra monitoringa dati. Visi gadījumi reģistrēti Rīgā. Pagājušajā nedēļā saņemta arī informācija par trim stacionētiem pacientiem aizdomās par gripas infekciju - diviem Ventspilī, bet vienu Rīgā. Speciālisti norāda, ka pagaidām ir zems gripas izplatības līmenis, bet vienlaikus atgādina, ka tuvojoties gripas sezonai iedzīvotājiem bieži jāmazgā rokas, jāievēro elpceļu higiēna, kā arī jāierobežo kontakts ar slimiem cilvēkiem.

Turpinām ziņas

SIA ‘’Jēkabpils siltums’’ no nākamā gada vairs nedzēsīs soda procentus parādniekiem, pat ja tiek samaksāta parāda pamatsumma. Turpmāk soda nauda būs jāmaksā. Taču vēl līdz šī gada beigām ir iespēja dzēst līgumsodus, parādniekiem ierodoties SIA “Jēkabpils siltums” un slēdzot vienošanos. Tāpat arī aicināti ierasties tie uzņēmuma klienti, kas parāda summu sen ir atmaksājuši, bet kuriem nav samaksāta nauda par soda procentiem. Lai tos dzēstu – jāuzraksta iesniegums, ko var uzņēmumam nosūtīt arī pa pastu vai epastu. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Labdarības akcijā “Radi prieku” aicina sarūpēt dāvanas Jēkabpils novada aprūpes nama “Mežvijas” iemītniekiem. Kopā brīnumus gaida 19 aprūpes nama “Mežvijas” seniori, kas izteikuši vēlmi, ko vēlas saņemt Ziemassvētkos. Plašāk par akciju un dāvanu sarakstu jeb sirmgalvju izteiktajām vēlmēm, ko viņi vēlētos saņemt Ziemassvētkos var iepazīties portālā radio1.lv. Labdarības akcija “Radi prieku” norisināsies pirmo gadu, to organizē biedrība “Eko Selonia”. Sīkāka informācija zvanot pa tālruni Kristai – 27051573.

Un vēl

No šodienas līdz 13.janvārim Latvijas galvaspilsētā Rīgā notiks vides objektu festivāls "Ziemassvētku egļu ceļš". Šajā laika posmā rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti apskatīt kopumā 39 vides mākslas darbus - neierastas formas Ziemassvētku egles, ar interesantām mākslinieku idejām un objektu īstenošanā pielietoto materiālu daudzveidību. Festivāla laikā Rīgā būs redzami gan šogad tapuši 18 jauni vides objekti, gan jau iedzīvotāju iemīļoti, iepriekšējos gados veidoti darbi. Oriģinālus darbus, radītus speciāli festivāla norisei, piedāvā kā profesionāli mākslinieki un Latvijas Mākslas akadēmijas studenti, tā arī aktīvisti un uzņēmēji.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Gobzema "profesionāļu valdības" plānam nav citu partiju atbalsta; Avārijā Krustpils novadā gājis bojā gājējs un Apmēram puse Latvijas iedzīvotāju iedzīvotāju Ziemassvētku tēriņi rada stresu un aizēno svētku sajūtu

Premjera amata kandidāta Alda Gobzema (KPV LV) plānam izveidot "saīsinātu profesionāļu valdību" nav citu partija atbalsta, liecina aģentūras LETA veiktā partiju politiķu aptauja. Ja nav skaidru koalīcijas robežu, tad tā ir valdība, kas balstās uz "Saskaņu", un šādu piedāvājumu nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) neatbalstīs, aģentūrai LETA šādu viedokli pauda partijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars. Politiķis uzsvēra, ka premjera amata kandidātam Gobzemam ir jāatbild, kādas ir piedāvātās koalīcijas robežas. Ja šādas robežas netiek noteiktas, tas faktiski nozīmē, ka piedāvāta tiek "varavīksnes valdība" ar "Saskaņas" līdzdalību, pārliecināts Dzintars, piebilstot, ka varavīksnes valdību VL-TB/LNNK neatbalstīs.

Ņemot vērā Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa noteikto termiņu un premjeram amata kandidāta Gobzema jauno piedāvājumu, viņam faktiski vairs nav iespēju izveidot valdību, uzskata Jaunās konservatīvās partijas (JKP) priekšsēdētājs Jānis Bordāns. Komentējot premjera amata kandidāta jauno piedāvājumu, Bordāns aģentūrai LETA sacīja, ka acīmredzot Gobzems ir pārstājis veidot valdību. Bordāns neuztverot Gobzema piedāvājumu kā nopietnu un uzskata, ka viņš tagad varētu mēģināt veltīgi tracināt cienījamus cilvēkus, piedāvājot strādāt valdība, par kuru balsotu tikai "Saskaņa".

Arī partiju apvienības "Jaunā Vienotība" (JV) valde neredz iespējas turpināt valdības veidošanas sarunas ar nominēto Ministru prezidenta amata kandidātu Gobzemu, teikts politiskā spēka paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem. JV pārstāvji uzsver, ka valdības veidošanas sarunu laikā, kuras vadīja Gobzems, netika panāktas nekādas vienošanās ne par nākamās valdības īstenojamām reformām, ne arī par valdību veidojošo partiju sadarbības mehānismu. JV nevarot atbalstīt valdības izveidošanas piedāvājumu, kurā nav skaidri saprotams to atbalstošais vairākums Saeimā.

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce pauda nostāju, ka Gobzems, piesakot ideju par profesionāļu valdību, realizē ekspolitiķa Aināra Šlesera plānu. Kā norādīja Pūce, AP uzskata, ka ir "pilnīgi komiski", ka vakar izskanējušais par Gobzema "plānu B" ir pilnīgi identisks tam, ko šorīt intervijā laikrakstam "Dienas Bizeness" norādījis Šlesers. Viņaprāt, patlaban ir pienācis brīdis, kad valdības veidošanas sarunās palikušajiem nu ir skaidri jāpasaka, ka sarunas ir jāpārtrauc. "

Tehnokrātu valdība Latvijā varētu būt situācijā, kurā politiskie spēki tiešām redzētu, ka nevar vienoties, komentējot Gobzema piedāvājumu, žurnālistiem sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze. Viņš pastāstīja, ka Gobzema piedāvājumu veidot profesionāļu valdību viņš dzirdējis pirmo reizi, tāpēc tas nu būs jāvērtē kā viņam pašam, tā arī partijai. Krauze tāpat pagaidām nevarēja atbildēt, vai ZZS būtu gatava balsot par valdību, kurā netiktu pārstāvēts neviens šī politiskā spēka ministrs.

Kā ziņots, Gobzems ir atsaucis sākotnējo piedāvājumu par iespējamo Ministru kabineta sastāvu un tuvākajās dienās piedāvās partijām atbalstīt "bezpartejisku profesionāļu veidotu valdību".

Turpinām ziņas

Tā kā no 1. janvāra spēkā stāsies Satversmes tiesas spriedums ierobežot medicīnas darbinieku virsstundu darbu, līdz šim vairāk nekā 1000 medicīnas darbinieku jau vērsušies ar iesniegumiem ar vēlmi tomēr strādāt vairāk. Iepriekš Veselības aprūpes nozares apakšpadome aicināja Saeimu uz laiku ļaut ārstniecības personām strādāt vairāk virsstundu par Darba likumā paredzēto, vienlaikus par to saņemto dubultu darba samaksu. Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs skaidroja, ka pacientu skaits medicīnas iestādēs nemazinās, bet mediķu darba stundu skaits, ko var strādāt vienā darbavietā, nākamgad mazināsies. Tas nozīmēs, ka trūks 30 darba stundas mēnesī uz katru darbinieku jeb nāksies samazināt slimnīcu dežūru skaitu.

Vakar Latvijā reģistrēti 116 ceļu satiksmes negadījumi, kuros gāja bojā viens, bet cieta vēl 18 cilvēki, aģentūru LETA informēja Valsts policija. Vakar vakarā ap plkst.19 Krustpils novada Mežāres pagastā, uz ceļa Jēkabpils-Rēzekne, kāds vīrietis ar automašīnu "Volvo" uzbrauca gājējam, 1954.gadā dzimušam vīrietim, kurš no gūtajām traumām notikumā vietā gāja bojā. Vakar 11 cilvēki cieta ceļu satiksmes negadījumos Rīgā un tās apkārtnē, pieci - Latgalē, bet pa vienam - Kurzemē un Zemgalē. No cietušajiem deviņi bija gājēji. Vakar par automašīnas vadīšanu alkohola reibumā policija aizturējusi sešus autovadītājus: trīs - Latgalē, bet pa vienam - Zemgalē, Vidzemē un Rīgā. Par ātruma pārsniegšanu autovadītājiem kopumā noformēti 80 protokoli.

Un vēl

Latvijā 48% iedzīvotāju Ziemassvētku tēriņi rada stresu un aizēno svētku sajūtu, liecina "Swedbank" Finanšu institūta veiktās aptaujas datiem. Tajā skaitā  aptaujā secināts, ka visspēcīgāk diskomfortu saistībā ar svētku dāvanu iegādi izjūt zemāku (līdz 300 eiro) un augstāku (virs 700 eiro) ienākumu saņēmēji, kā arī Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 49 gadiem. Savukārt pirmssvētku laikā vislabāk jūtas iedzīvotāji, kuri vecāki par 50 gadiem, un aptaujātie ar vidējiem ienākumiem (300–700 eiro pēc nodokļu nomaksas). Aptaujā secināts vairums iedzīvotāju jeb 78% būtu gatavi saņemt un arī pasniegt simboliskas vērtības dāvanas, lai izvairītos no svētku pārtapšanas dāvanu iegādes drudzī, taču šobrīd tā rīkojas vien 7%. Pēc aptaujas datiem, Latvijas iedzīvotāju apņēmība atteikties no pārmērīgiem izdevumiem ir tieši saistāma ar piedzīvoto stresa jeb diskomforta pakāpi meklējot dāvanas - jo lielāks bijis stress, jo lielāka vēlme atteikties no vērtīgu Ziemassvētku dāvanu pasniegšanas un/vai saņemšanas.

Atstājiet komentāru