2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

jēkabpils Radio1 ziņas 2018. gada 5. decembrī

jēkabpils Radio1 ziņas 2018. gada 5. decembrī

5. decembris – šodien vārda dienu svin Sabīne, Sarma un Klaudijs.

Pasaules vēsturē šī diena īpaša ar to, ka 1933. Amerikas Savienotajās valstīs atcelts sausais likums. Gadu vēlāk Turcijā sievietēm tika piešķirtas balsstiesības un tiesības tikt ievēlētām parlamenta vēlēšanās, bet 1965. gada 5. decembrī The Beatles izdeva savu sesto albumu “Rubber Soul”, kas atzīts par vienu no labākajiem mūzikas albumiem vēsturē.

Savukārt Latvijas vēsturē šajā dienā 1918. gadā tiek dibināta Latvijas valsts policija, bet 1963. gadā Rīgas Aviācijas institūta students Bruno Javoišs Rīgā uzkāpa 100 m augstajā radio tornī un izkāra pašdarinātu 5m garu un 3m platu sarkan-balt-sarkano Latvijas karogu.

Ziņas plkst. 7.00; 8.00; 9.00
Jau trīs nedēļas nogales Francijas ielās notiek protesta akcijas un masu nekārtības saistībā ar nodokļu palielināšanu degvielai. Protesti nesuši ievērojamus kaitējumus Francijas lielākajām pilsētām. Tauta sauktā “dzelteno vestu” kustība nu jau pāraugusi daudz plašākā neapmierinātībā pret valdību. Jau vakar Francijas premjerministrs Eduārs Filips paziņojis, ka plāno piekāpties protestētājiem, lai novērstu tālāku situācijas pasliktināšanos.

Novembra sākumā Latvijas Republikas Saeima sāka diskusijas par grozījumiem Darba likumā, saistībā ar virsstundu apmaksu 50% apmērā no noteiktās stundu likmes. Valsts prezidents Raimonds Vējonis, saistībā ar dažādiem iebildumiem likuma grozījumu projektu atgrieza atkārtotai pārskatīšanai parlamentā. Vakar Saeimas un darba lietu komisija uzklausīja visas ar šiem grozījumiem saistītās puses un pieņēma lēmumu par grozījumu izslēgšanu no nākamās sēdes kārtības.

Vakar valdība apstiprinājusi Satiksmes ministrijas grozījumus noteikumos par autopārvadājumu kontroles organizēšanas un īstenošanas kārtību. Turpmāk Pašvaldības policijai turpmāk būs tiesības veikt autopārvadājumu kontroli, kā arī veikt kontrolpirkumus un kontrolpasūtījumus. Tādā veidā tiks nostiprināta pašvaldības policijas nozīme autopārvadājumu jomā. Iepriekš šos pienākumus pildīja Valsts robežsardze, Valsts policija un Valsts ieņēmumu dienesta muitas iestādes.

Bet Jēkabpilī 3 gadu pastāvēšanas gadadienu 1. decembrī atzīmēja Jēkabpils pašvaldības policija. Pašvaldības policijas priekšnieka vietniece Inga Ostrovska pastāstīja, ka 3 gadu laikā darbinieku skaits šajā struktūrā pieaudzis no 4 līdz 15. Jau pirmajā pastāvēšanas gadā pašvaldības policija apkalpojusi vairāk kā 800 izsaukumus. Un pirmie trīs darba gadi liecina, kā arī aptauju rezultāti liecina, ka Jēkabpils iedzīvotāji pilsētā jūtas droši.

Ziņas plkst. 10.00; 12.00; 13.00
Latvijas pārstāve UNESCO bioētikas komisijā Signe Mežinska informējusi par Neētisku zinātnieku darbību, kas apdraud cilvēktiesības. Ķīnā jaundzimušajiem veikta gēnu rediģēšana, lai izveidotu neuzņēmību pret HIV vīrusu, tomēr, gēnu rediģēšanas procesā pastāv būtiskas problēmas. Mežinska norāda, kā ētikas jautājumu nezaudē savu aktualitāti. Zinātnieku rīcība tiek vērtēta kā bezatbildība, jaundzimušajiem radot fiziskus riskus, neievērojot cilvēktiesības un veicinot potenciālās sociālā taisnīguma problēmas.

Valsts autoceļi informē, ka šodien, laikapstākļu dēļ uz ceļiem galvenokārt Vidzemē un Latgalē apledojums. Pašlaik valsts autoceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 104 ziemas tehnikas vienības. Īpašu piesardzību autovadītājiem jāievēro braucot pa Daugavpils šoseju no Nīcgales līdz Pāterniekiem, pa Rēzeknes šoseju no Varakļāniem līdz Terehovai un pa Kokneses šoseju posmā no Skrīveru pagrieziena līdz Koknesei. Uz reģionālajiem ceļiem braukšana apgrūtināta Aizkraukles, Jēkabpils, Madonas un Preiļu apkārtnē.

Bet ceļu satiksmes drošības direkcija autovadītājus aicina neatlikt tehniskās apskates veikšanu uz decembra beigām, bet veikt to savlaicīgi – pirmajās 2 decembra nedēļās. Visērtāk to darīt rīta stundās, kad tehniskās apskates stacijās ir vismazākā klientu plūsma. Tāpat CSDD atgādina, ka tiešsaistē, izmantojot elektronisko pakalpojumu sistēmu iespējams pieteikties tehniskajai pārbaudei arī uz konkrētu dienu un laiku.

Savukārt, Zemkopības ministrija informē, ka vakar valdība apstiprinājusi grozījumus labības un sēklu tirdzniecības noteikumos. Noteikumi papildināti ar jaunu graudaugu sugu – velna auzu, ko pēdējos gados sākuši audzēt zemnieku Latvijā. Tā sēklaudzētāji vēlas šīs sēklas sertificēt, noteikumi reglamentēs prasības arī šīs labības sugas sēklaudzēšanai.

Bet Jēkabpils Tautas namā šodien notiek Latvijas policijai veltīts pasākums, kurā pilsētas pašvaldības policistus sveiks Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis, un tiks godināti Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa labākie darbinieki.

Ziņas plkst. 11.00; 16.00.
Pēc iedzīvotāju iesniegumu par bērnu laukumu sakārtošanu pilsētā, Preiļu novada pašvaldībā novembra sēdē pieņemts lēmums pilnveidot, labiekārtot, uzturēt un attīstīt bērnu rotaļu laukumus, kas atrodas uz pašvaldībai piederošām vai ilgtermiņā nomā esošām zemes vienībām. Šim mērķim nākamā gada pašvaldības budžetā paredzēti 20 000 eiro.

Preiļu vēsturiskā pils parka dīķu un kanālu tīrīšanai, projekta “Ekotūrisma attīstība Latvijā un Lietuvā izmantojot ūdens resursus” Preiļu novada dome iegādājusies aprīkojumu parka ūdenstilpju tīrīšanai. Jau pavasarī aprīkojuma piegādātājs SIA“Flo-tex” rīkos apmācības, kuru laikā demonstrēs, kā darbojas dūņu sūknis ar pontonu un pie laivas piestiprināms niedru pļāvējs. Šis aprīkojums ļaus uzturēt tīrus Preiļu parka dīķus un kanālus, kā arī ļaus atjaunot ūdensteci parka ūdeņu sistēmā.

Jau sestdien Preiļu 2. vidusskolas manēžā uz tradicionālo Preiļu novada atklāto ziemas čempionātu pulcēties aicināti vieglatlētikas draugi.
Bet nu par kultūras aktualitātēm.

Jau piektdien 7. decembrī plkst. 12.00 Preiļu Kultūras namā tiks demonstrēta Latvijas simtgadei veltītā animācijas filma, kas veidota pēc tautasdziesmu motīviem “Saule brauca debesīs”. Un pēcpusdienā plkst. 15.00 Preiļu galvenajā bibliotēkā tikšanās ar rakstnieku Valdi Spāri, sarunas par literatūru, autora dzīvi un romānu “Tu nevari dabūt visu, ko gribi”. Bet plkst. 19.00 Preiļu kultūras namā Makšķernieku stāstu vakars, kur ikvienam interesentam būs iespēja uzzināt vairāk par navigācijas ierīcēm un foreļu makšķerēšanas sportu.

Savukārt sestdien, 8. decembrī no plkst. 12.00 līdz 16.00 Raiņa bulvārī 19. Ziemassvētku tirdziņš. Bet plkst. 15.00 tur pat laukumā Svinīga svētku egles iedegšana. Vēl aizvien ikvienam ražotājam ir iespēja pieteikt savu dalību Ziemassvētku tirdziņā. Sīkāka informācija www.preili.lv.

Ziņas plkst. 14.00; 15.00
Leģendārās latviešu rokgrupas “Pērkons” vārds izskanēs ASV. Pirmdien 10. decembrī pusnaktī pēc Latvijas laika, Ņujorkā, sadarbībā ar slaveno rokmūzikas žurnālu “Rolling stones” notiks virtuālās realitātes īsfilmas pirmizrāde par latviešu grupu “Pērkons”. Mūziķis Juris Kulakovs norādījis, ka tas grupai ir gan pārsteigums, gan liels pagodinājums. Jāatzīst, ka grupas “Pērkons” darbība ietekmējusi ne tikai rokmūzikas attīstību Latvijā, bet arī veicinājusi nacionālo pacēlumu Trešās atmodas laikā.

Savukārt sociālajos tīklos plašu rezonansi visā Latvijā izsaucis kāds jaunietis, kurš iedvesmojoties no sabiedriskām aktivitātēm kaimiņvalstīs, nolēmis iepriecināt Daugavpils seniorus. Pavisam nesen sociālās vietnes Facebook.com Daugavpils LIVE kontā publicēts video, kā jaunietis pārtikas veikalā apmaksā pirkumus pilsētas pensionāriem. Ne tikai seniori, bet arī apkārtējie ar aizkustinājumu novērtēja šādu rīcību. Šī akcija ir lielisks atgādinājums ikvienam, kā Ziemassvētku gaidīšanas laiku piepildīt ar labiem darbiem.

Bet šodien plkst. 13.00 Jēkabpils Tautas namā notika Latvijas policijas simtgadei veltīts pasākums. Tajā par godprātīgu dienesta pienākumu pildīšanu tika apbalvota Kriminālpolicijas nodaļas inspektore Veronika Prudāne, Kārtības policijas nodaļas inspektors Gunārs Voitiņš un Patruļdienesta kārtībniece Daina Strika. Apbalvojumus par sadarbības veicināšanu noziedzības apkarošanā saņēma Jēkabpils 3. vidusskolas direktors Valdis Ozoliņš, “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētājs Jānis Hauks un Jēkabpils reģionālās slimnīcas izpilddirektors Ivars Zvīdris, kā arī Valsts Probācijas dienesta speciāliste Inga Knodze.


Ziņas 17.00; 18.00
Šodien “Zaļo un Zemnieku savienības” sēdē tika nolemts atbalstīt premjerministra amata kandidāta Alda Gobzema piedāvāto valdības modeli un lomu sadalījumu starp partijām. Lai gan “Jaunās Konservatīvās Partijas” līderis Jānis Bordāns plānoja ierosināt ZZS izslēgt no valdības veidošanas sarunām, Aldis Gobzems ZZS piedāvā uzņemties atbildību par divām jomām – aizsardzību un zemkopību.

Bet Saeimas Sociālo un Darba lietu komisija šodien sēdē nolēma atbalstīt Veselības aprūpes finansēšanas likuma pārejas papildināšanu. Ar šiem grozījumiem plānots uzdot valdībai rast finansējumu mediķu atalgojuma palielināšanai tuvākos 3 gads par vidēji 20%. Mediķu atalgojuma palielināšanai nākamgad nepieciešami 87 miljoni eiro.

Jaunākais konkurences padomes pētījums liecina, ka katrs desmitais uzņēmums Latvijā nelegālas peļņas iegūšanas nolūkos gatavs apzināti kropļot konkurenci, vienojoties par cenām un tirgu, kā rezultātā patērētājiem liekot pārmaksāt par precēm un pakalpojumiem. 8% Latvijas pašvaldību atzina, ka būtu gatavas atbalstīt sev piederošās kapitālsabiedrības iesaisti šāda veida konkurences kropļošanā. Kontroles padome norāda, ka galvenais šķērslis Latvijas konkurences vides attīstībā ir konkurentu aizliegtās vienošanās publiskajos iepirkumos.

Ātrās ēdināšanas restorānu ķēde “Hesburger” veikusi aptauju par ēdināšanas paradumiem un ātrās ēdināšanas tirgus tendencēm Baltijas valstī. Aptaujas rezultāti liecina, ka izvēloties ātrās ēdināšanas restorānus, Baltijas valstu iedzīvotājiem svarīgākais kritērijs ir sanitāro normu ievērošana. Aptaujā noskaidrots, ka Latvijā 20% aptaujāto pievērš uzmanību bērnu ēdienkartei, bet tikai 6% pievērš uzmanību attieksmei pret klientiem. Par “Hesburger” veikto pētījumu informēja uzņēmuma pārstāve Sabīne Dzene.

Savukārt, Latvijas Valsts meži atgādina, ka ikvienam Latvijas iedzīvotājam, tāpat kā iepriekšējos gados arī šoziem atļauts cirst egli Ziemassvētkiem. Tomēr jāņem vērā nosacījumi kur un kā svētku egli drīkst cirst valsts mežā. Latvijas valsts mežos eglītes drīkst cirst grāvju un ceļa malās, uz stigām, pieaugušā mežā, vai zem lieliem kokiem. Savukārt iedzīvotāju ērtībai pieejama mobilā aplikācija LVM Geo Mobile, kas palīdzēs noteikt, vai atrodaties Latvijas valsts vai privātā mežā.