2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018. gada 4. decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018. gada 4. decembrī

Vārda dienu šodien svin Baiba. Barbara, Barba.

Pasaules vēsturē šī diena ir zīmīga ar to, ka 1674. gadā franču jezuīti dibina Čikāgu, kas mūsdienās  ir trešā lielākā ASV pilsēta. Savukārt, 1980. gada 4. decembrī par savas darbības beigām paziņo pasaules slavenā rokgrupa Led Zeppelin.

Latvijā šajā dienā 1859. gadā dzimis latviešu komponists un mūzikas teorētiķis Nikolajs Alunāns, un 1877. gadā dzimis rakstnieks Andrejs Upīts. Bet 1997. gada 4. decembrī Rīgas vēsturiskais centrs iekļauts UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā.

Ziņas plkst. 7.00; 8.00; 9.00
Starptautiskajā arēnā nerimstas diskusijas par 25. novembra Krievijas Ukrainas konfliktu, kā rezultātā Krievijas robežsardzes kuģi aizturējuši Ukrainas kuģus un jūrniekus. Analizējot brīvā piekļuvē pieejamos foto un video materiālus, starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas centrs Bellingcat konstatējis, ka Krievijas kuģi uzbrukuši Ukrainas kuģiem starptautiskajos ūdeņos nevis Krievijas teritoriālajos ūdeņos.

Savukārt, Latvijā vēl aizvien notiek sarunas par valdības veidošanu. Politiskie spēki norāda, ka Aldim Gobzemam jau nedēļu pie viena sarunu galda izdevies noturēt “Zaļo un Zemnieku Savienību” un “Jauno konservatīvo partiju”. Tomēr, tiek paustas bažas Gobzems gatavs paralizēt valdības darbu līdz pat maijam, sakarā ar iespējamo valsts noslēpuma pielaides piešķiršanas procesa ieilgšanu.

Bet 30. novembrī Rundāles pilī notika konkursa “Gada uzņēmējs Zemgalē 2018” apbalvošanas ceremonija. Dalībai konkursā tika nominēts arī šūšanas uzņēmums “Gefa Latvija” no Jēkabpils, kas paralēli ražošanas procesam piedalās arī dažādās labdarības aktivitātēs.

Savukārt, Jēkabpiliešiem un pilsētas viesiem atgādinām, ka sakarā ar pilsētas galvenās egles uzstādīšanas darbiem, šodien līdz plkst. 17.00 vecpilsētas laukums satiksmei būs slēgts. Un jau sestdien Vecpilsētas laukumā svinīgi tiks iedegta galvenā pilsētas egle, un svētku sajūtu papildinās Ziemassvētku tirdziņš.

Ziņas plkst. 10.00; 12.00; 13.00

Esiet sveicināti Radio1 viņos. Ir plkst. 10, 12, 13. Laiks ziņām.
Vēl aizvien nerimst diskusijas ap valdības veidošanu. Kā jau iepriekš informējām, Latvijas valsts Prezidents Raimonds Vējonis premjera amatam nominējis partijas “KPV LV” līderi Aldi Gobzemu, kurš sākotnēji izrādījis interesi sadarboties ar vēl 5 labēji centriskajām partijām. Tomēr jaunākā informācija liecina, ka

Gobzems nolēmis pārtraukt sarunas vadības veidošanas jautājumos ar partiju apvienību “Attīstībai/Par”. Par iemeslu tam norādot partijas pārstāvju personīgo interešu lobēšanu un kompetences trūkumu.

Latvijas Valsts ceļi informē, ka laikapstākļu dēļ uz valsts un reģionālās nozīmes ceļiem ir apgrūtināti braukšanas apstākļi. Īpašu piesardzību autovadītājiem jāievēro pārvietojoties pa galvenajiem valsts autoceļiem sekojošos posmos Rīga-Jelgava; Rīga-Krāslava, Rīga-Rēzekne. Apgrūtināti braukšanas apstākļi ir arī uz reģionālajiem autoceļiem Aizkraukles, Jēkabpils, Madonas, Preiļu apkārtnē, kā arī citviet Latvijā.

Kā informēja Jēkabpils pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļa, tieši šodien pilsētas domes vadība kopā ar mediju pārstāvjiem dosies un Latvijas valsts Dienvidlatgales reģiona mežniecību, lai kopīgi izvēlētos piemērotāko egli, kas gaidāmajos svētkos rotās Vecpilsētas laukumu, tāpēc šodien sakarā ar pilsētas galvenās egles uzstādīšanas darbiem Jēkabpils Vecpilsētas laukums būs slēgts satiksmei līdz plkst. 17.00

Savukārt Jēkabpils jaunieši ir sava veiksmes koda meklējumos. Jēkabpils Bērnu un jauniešu centrs sadarbībā ar pilsētas pašvaldību 13. decembrī rīko konferenci “Veiksmes kods”, kurā piedalīties aicina 8.-12. klašu skolēnus gan no Jēkabpils, gan kaimiņu pašvaldībām. Konferencē dažādos uzdevumos un lekcijās jauniešiem būs iespēja papildināt savas praktiskās iemaņas līderībā un komunikācijā. Darba grupas vadīs sabiedrībā pazīstamas personības Agnere Rakovska, Andris Kivičs, kā arī citi kompetenti speciālisti. Pieteikties dalībai konferencē var līdz 11. decembrim, bet vairāk informācijas Jēkabpils pilsētas pašvaldības mājaslapā jekabpils.lv

Bet sporta aktivitāšu cienītāji aicināti apmeklēt Jēkabpils Sporta namu. Tur plkst. 20.15 notiks kārtējā Latvijas basketbola līgas 3. divīzijas spēle, kurā SK “Jēkabpils Lūši” spēlēs pret komandu no Rugājiem.

Ziņas plkst. 11.00; 16.00
Aizvadītās nedēļas izskaņā svinīgā pasākumā Rundāles pilī tika godināti 2018. gada labākie Zemgales uzņēmēji. Nominantu vidū bija arī Aivis Ļebedevs un viņa uzņēmums SIA Ferrums, kas atrodas Atašienes pagastā. Uzņēmums galvenokārt nodarbojas ar metāla darbagaldu ražošanu un aktīvi piedalās Atašienes pagasta vides labiekārtošanas aktivitātēs. SIA Ferrums pasākumā saņēma titulu “Gada uzņēmējs Zemgalē 2018”, piemiņas zīmi, kā arī 500 euro naudas balvu.
Bet 12. decembrī plkst. 11.00 Preiļu bibliotēkā uzņēmēji aicināti apmeklēt Nodarbinātības Valsts aģentūras rīkoto semināru “NVA, pašvaldību vadītāju un darba devēju sadarbība nodarbinātības veicināšanai”. Seminārā tiks sniegta informācija par patreizējo situāciju darba tirgū, NVA atbalstu un CV/vakanču portāla izmantošanas iespējām darba devējiem.

13. decembrī Aizkraukles novada uzņēmējdarbības centrā notiks uzņēmējdarbības speciālistu konsultācijas “No idejas līdz uzņēmumam”. Tajās topošajiem uzņēmējiem tiks sniegta izsmeļoša informācija par biznesa plāna un naudas plūsmas nozīmi un dažādām atbalsta iespējām. Konsultācijas ir bezmaksas, bet tām pieteikties var sekojot līdzi informācijai Aizkraukles novada mājaslapā.

Savukārt, Madonas novada dome topošos uzņēmējus aicina piedalīties biznesa ideju konkursā “Madona var labāk”. Konkursa mērķis ir atbalstīt jaunos uzņēmējus, kuri novada teritorijā plāno radīt jaunas darba vietas, ražot jaunus produktus vai pakalpojumus vai arī plāno nodarboties ar eksportu.

Bet līdz 14. decembrim turpinās pieteikumu pieņemšana Pļaviņu novada pašvaldības izsludinātajam iedzīvotāju projektu konkursam “Veidosim Pļaviņu novada nākotni kopā”. Dalībai konkursā iedzīvotāji aicināti iesniegt savus projektus ar idejām novada vides problēmu risināšanai un vides labiekārtošanai.
Jēkabpils novada pašvaldība izsludinājusi atklātu konkursu Rubeņu pamatskolas direktora amatam. Plašāka informācija par vakanci, atalgojumu un prasībām kandidātiem pieejama www.jekabpilsnovads.lv.

Bet Viesītes novada pašvaldība izsludina pieteikšanos uz SIA “Viesītes veselības un sociālās aprūpes centrs” valdes locekļa amatu. Kandidātiem vēlama pieredze sociālo pakalpojumu un veselības aprūpes jomā. Vairāk informācijas par vakanci Viesītes novada mājaslapā.
Tās bija Radio1 ziņas. Uz sadzirdēšanos jau nākamajā stundā.

Ziņas plkst. 14.00; 15.00
Klajā nākusi jauna dziesmu un nošu grāmata “LV TOP 100 sirdī kaltas notis, kas vieno tautu”. Grāmatā apkopotas simts visu laiku labākās latviešu dziesmas, kas noteiktas Latvijas iedzīvotāju balsojumā. Krājumā pieejami ne tikai dziesmu teksti un notis, bet arī apraksti.

Savukārt, Imanta Ziedoņa fonds viegli informējis, ka šī gada nogalē paralēli jau ierastajiem Ziemassvētku koncertiem, fonds prezentēs divas jaunizdotas Imanta Ziedoņa grāmatas – dzejas izlasi “Tūkstošpirmā melnā, zilā nakts”, kas veidota kā vizuāli taustāma Ziedoņa dzejas interpretācija un grāmatu “Minimisni”, kurā apkopoti Imanta Ziedoņa daiļrades nozīmīgākie un spilgtākie citāti, kas papildināti ar mākslinieces Ievas Krūmiņas ikustrācijām. Savu ceļu pie lasītājiem abas grāmatas sāks jau piektdien, kad Dzelzceļa muzejā Rīgā notiks grāmatu atklāšanas svētki.

Pašā Latvijas Austrumu pierobežā, nemateriālās kultūras centrs “Upīte” jau 3. reizi gan skolēnus, gan pieaugušos aicina piedalīties radošo darbu konkursā, kas veltīts mūžībā aizgājušajam latgaliešu dzejniekam, folkloristam un novadpētniekam Ontonam Slišānam. Konkursa mērķis ir veicināt lokālpatriotismu un latgalisko kultūridentitāti. Ikvienam interesentam līdz 14. janvārim ir iespēja radīt literāru darbu latviešu vai latgaliešu valodā vai arī zīmējumu par tēmu “Vyss apleik maņ munā volūdā skaņ…” vairāk informācijas par konkursu rakstot uz e-pastu upites.muzejs@gmail.com. Konkursa uzvarētāji tiks paziņoti 18. janvārī.

Marka Rotko centrs Daugavpilī aicina ciemos ne tikai mākslas, bet arī mūzikas cienītājus, jo ceturtdien plkst. 18.00 mākslas centrā notiks koncerts “Brīnumu sagaidot”, kurā tiks atskaņoti Staņislava Broka Daugavpils mūzikas vidusskolas jauno komponistu darbi.

Turpinot Latvijas simtgadei veltītās aktivitātes Jēkabpils pilsētas pašvaldība piedāvā tiešsaistē noskatīties filmu “Jēkabpils 100 gados”. Filmā atainotas Jēkabpils pilsētas vēstures lappuses gadsimta šķērsgriezumā. Tās tapšanā izmantoti Jēkabpils vēstures muzeja materiāli, Kino-foto-fono dokumentu arhīva materiāli, kā arī dokumentālās liecības par kultūras, industriālo mantojumu un saimniecisko dzīvi Jēkabpilī. Dokumentālā filma ikvienam pieejama Jēkabpils pilsētas pašvaldības interneta vietnes Youtube kontā.

Bet domājot par pilsētas attīstību nākotnē, Jēkabpilī, Dienas centrā “Kopā būt” 13. decembrī notiks Jēkabpils nevalstisko organizāciju forums. Foruma gaitā notiks lekcijas un diskusijas par vairākiem nozīmīgiem darbības virzieniem – NVO dalībnieku mūžizglītība, NVO sektora atbalsts un brīvprātīgā darba sistēmas izveide Jēkabpilī. Vairāk informācijas Jēkabpils pašvaldības mājaslapā.

Ziņas 17.00; 18.00
Pēc Krievijas Ukrainas konflikta Kerčas šaurumā novembra nogalē kuģu satiksme no un uz Ukrainas ostām Azovas jūrā tika apturēta. Bet vakar Ukrainas infrastruktūras ministrs Volodimirs Omeļjans paziņoja, ka Kerčas šaurumā kuģu satiksme jau daļēji ir atjaunota. Jau iepriekš informējām, ka Krievijas Ukrainas konflikta rezultāta atsevišķos Ukrainas apgabalos izsludināts karastāvoklis, bet Krievijas prezidents Vladimirs Putins aicina Ukrainu neveikt nepārdomātas militāras darbības.

Šodien NATO mītnē Briselē notiek alianses dalībvalstu ārlietu ministru tikšanās. Viens no aktuālākajiem jautājumiem darba kārtībā ir ASV un Krievijas pirms 31 gada parakstītais kodollīgums. Jau Baraka Obamas prezidentūras laikā tika runāts par ASV izstāšanos no šī līguma un arī tagad šo jautājumu aktualizē Donalds Tramps.

Bet Latvijā Valsts prezidenta nominētais ministru prezidenta kandidāts Aldis Gobzems no valdības veidošanas sarunām izslēdzis partiju apvienību “Attīstībai/Par”, norādot politisko spēku kā neērtu sarunu partneri. Pēc tā sauktās “sarkanās līnijas” novilkšanas partiju savienības “Attīstībai/Par” pārstāvji pauž bažas par Gobzema saistību ar prokremliskiem spēkiem, kā ari pārmet Gobzema centienus valdībā ievilt SASKAŅU.

Nākošo soli valdības veidošanas procesā plāno spert “Jaunā konservatīvā partija”. Partijas līderis Jānis Bordāns paziņojis, ka gatavi ierosināt “Zaļo un Zemnieku Savienības” izslēgšanu no valdības veidošanas procesa, jo tāds bijis partijas sākotnējais mērķis.

Savukārt Latvijas sabiedrisko mediju portāls aicina ikvienu interesentu piedalīties balsojumā un noteikt šī gada populārāko sportistu. Latvijas gada balvu par sasniegumiem sportā šogad pasniegs 17 nominācijās, bet tikai viena nominācija īpaša ar to, ka uzvarētāju noteiks publikas balsojums. Tāpēc ikviens aicināts portālā lsm.lv nobalsot par gada populārāko sportistu, kura sasniegtie rezultāti un attieksme ir raisījušas vispozitīvākās emocijas.

Ar sportiskām aktivitātēm šī diena noslēgsies arī Jēkabpils Sporta namā, kur plkst. 18.00 ikviens aicināts uz publisko koptreniņu “Kustību prieks” sporta speciālista vadībā, bet jau plkst. 20.15 Latvijas basketbola līgas 3. divīzijas spēle, kur spēkiem  mērosies Jēkabpils un Rugāju basketbola komandas.