2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 3.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 3.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties:Saeimā ievēlētās politiskās partijas turpinās sarunas par valdības veidošanu; No šodienas noteiktas izmaiņas vairākos sabiedriskā transporta maršrutos Jēkabpils apkārtnē; un Kādu laiku šonedēļ prognozē sinoptiķi?

Mēģinot vienoties par topošās Alda Gobzema valdības darāmajiem darbiem, sešu valdības veidošanā iesaistīto partiju vidū vismazākās domstarpības ir jautājumos, kas saistīti ar sociālo nodrošinājumu un aizsardzību, savukārt visaktīvākās diskusijas raisa veselības un izglītības jomas. Šodien partijas turpinās diskusijas par valdības veidošanu. Jau notikuši pieci savstarpējo sarunu raundi, kas nav viesuši skaidrību par iespējām izveidot valdību Valsts prezidenta nominētā premjera amata kandidāta Alda Gobzema vadībā.

Ne visos gadījumos Latvijas vai citu valstu iedzīvotājiem ir iespējams veikt vēlamos pirkumus kādā no Eiropas Savienības valstu interneta veikaliem, jo pircēju piekļuve tiek ierobežota pēc ģeogrāfiskā principa. Lai likvidētu šādu praksi, šodien stājas spēkā Eiropas Savienības regula, ar ko novērsīs nepamatotu ģeogrāfisko bloķēšanu un citus diskriminācijas veidus iekšējā tirgū klientu valsts piederības, dzīvesvietas vai uzņēmējdarbības veikšanas vietas dēļ. Par ģeogrāfisko bloķēšanu sauc diskriminējošu praksi, kad vienas Eiropas savienības dalībvalsts tirgotāji liedz piekļuvi savām mājaslapām, mobilajām lietotnēm vai citām tiešsaistes vietnēm citu Eiropas savienības dalībvalstu klientiem, kuri vēlas veikt pirkumus internetā. Līdz ar to no šodienas Latvijas Patērētāju tiesību aizsardzības centrs sāks regulas uzraudzību.

No šodienas noteiktas izmaiņas vairākos sabiedriskā transporta maršrutos Jēkabpils apkārtnē. Izmaiņas būs maršrutā Jēkabpils-Sala, Sala-Jēkabpils-Viesīte, Jēkabpils-Sēlpils, Jēkabpils-Sēlpils-Līkumi-Jēkabpils un Jēkabpils-Spuņģēni-Pļaviņas. Visi minētie reisi turpmāk tiks sākti un noslēgti Jēkabpils autoostā. Tāpat arī visi autobusi, kuri brauc maršrutā Jēkabpils-Sala, paātrinās braukšanas ātrumu, tāpēc mainīsies apstāšanās laiks pieturvietās starp galapunktiem. Plašāka informāciju par reisu atiešanas un pienākšanas laikiem lasiet portālā radio1.lv.

Turpinām ziņas ar sēru vēstīm

Piektdien 94 gadu vecumā miris bijušais ASV prezidents Džordžs Bušs vecākais. Viņa nāves cēlonis netiek atklāts. Bušs miris nepilnu pusgadu pēc savas sievas Barbaras Bušas nāves aprīlī, ar kuru viņi kopā laulībā nodzīvoja 73 gadus. Bušam ir pieci bērni un 17 mazbērni.

Savukārt sestdien, 1.decembrī, 81 gada vecumā mūžībā aizgājis latviešu dramaturgs, kādreizējais Saeimas deputāts Pauls Putniņš. 1937.gada 12.novembrī Vecpiebalgā dzimušais Putniņš 1963.gadā absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultāti, kur ieguvis režisora specialitāti. Vēlāk Putniņš strādājis par režisoru Dailes un Liepājas teātros. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas dramaturgs iesaistījies politikā, kļūstot par deputātu vairākos Saeimas sasaukumos. Valsts prezidents Raimonds Vējonis izteicis visdziļāko līdzjūtību "izcilā dramaturga un savas tautas patriota Paula Putniņa ģimenei, draugiem, kolēģiem un talanta cienītājiem, viņu mūžībā pavadot".

Un vēl

Sinoptiķi prognozē, ka šodien no rietumiem ieplūdīs siltāks un mitrāks gaiss un gaidāmi nokrišņi. Šonedēļ laikapstākļus noteiks cikloni, tie atnesīs atkusni un nokrišņus - sniegu, atkalu un lietu. Ceļi bieži kļūs slideni. Brīžiem pastiprināsies vējš. Iespējams, siltākā diena būs otrdiena, 4.decembris, kad gaisa temperatūra var paaugstināties līdz +2..+4 grādiem valsts austrumos un +6..+8 grādiem Kurzemē. Nedēļas lielāko daļu gaisa temperatūra svārstīsies ap nulli, un nokusušā sniega vietā daudzviet veidosies jauna, slapja sniega kārta.

Prognozējot laiku decembrī kopumā sinoptiķi prognozē ziemai atbilstošus laikapstākļus – ar nelieliem aukstuma viļņiem un atkušņiem. Arī laika vērotājs Vilis Bukšs prognozē, ka kopumā decembris būs tuvu ziemas pirmā kalendārā mēneša vidējiem rādījumiem gan nokrišņu, gan temperatūru ziņā. Bet ar noslieci uz siltāku.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Novembrī kritusies «Attīstībai/Par!» un Nacionālās apvienības popularitāte; No 1. janvāra par gāzi būs jāmaksā, pat ja to netērēsiet; un Ķīnā uzņēmums darbiniekus soda, ja tie piekopj mazkustīgu dzīvesveidu.

Kopš Saeimas vēlēšanām atbalsts krities vairākiem politiskajiem spēkiem. Par to liecina pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma pētījumu centrā SKDS tapušie partiju reitingi. Novembra pirmajā pusē veiktā aptauja rāda, ka gadījumā, ja Saeimas vēlēšanas notiktu šobrīd, partiju spēku samērs parlamentā būtiski nemainītos. Pirmajā vietā joprojām būtu “Saskaņa”, tai sekotu Jaunā konservatīvā partija un KPV LV. Salīdzinot ar oktobra aptauju, “Attīstībai/Par!” reitings ir nokrities par 2,2 procentpunktiem, savukārt Nacionālajai apvienībai – par 2,5 procentpunktiem. Atbalsts par gandrīz diviem procentpunktiem samazinājies arī KPV LV. Tikmēr Zaļo un Zemnieku savienībai pēc vēlēšanu laikā piedzīvotā krituma reitings ir mazliet pieaudzis.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība uzlabos ēkas Jaunajā ielā 39i energoefektivitāti, ieguldot vairāk nekā 2 miljoni eiro. Pašlaik ēkā darbojas nevalstiskās organizācijas, taču nākotnē ēkas telpas paredzēts izmantot arī deinstitucionalizācijas plāna īstenošanai, telpās izveidojot aprūpes centru bērniem un sniedzot citus pakalpojumus. Projektā paredzēta ēkas ārsienu siltināšana, logu un ārdurvju nomaiņa, pagraba pamatu un ārsienu siltināšana pa ēkas perimetru, savietotā jumta pārseguma siltināšana, apkures sistēmas un tās elementu, ventilācijas sistēmas nomaiņa, iekšējo elektrotīklu atjaunošana, kā arī pārbūves būvdarbi, kas nav saistīti ar ēkas energoefektivitātes uzlabošanu.

Valsts kapitālsabiedrībās pērn vislielākās algas maksātas mežsaimniecībā, bet vismazākās – medicīnā. Pārresoru koordinācijas centra publicētajā pārskatā teikts, ka 2017.gadā augstākais vidējā atalgojuma līmenis bijis mežsaimniecības valsts kapitālsabiedrībās, bet zemākais - kultūras un medicīnas iestādēs. Kopumā pērn atalgojuma līmenis visos sektoros ir palielinājies, izņemot nekustamā īpašuma nozari, kur vidējais atalgojums samazinājies par 3,6%. Vislielākais procentuālais palielinājums vērojams kultūrā - par 9,8%. Līderpozīcijas atalgojuma skalā tāpat kā 2016.gadā ieņem mežsaimniecības sektors. Šajā nozarē vidējā gada alga bruto jeb “uz papīra” vienam nodarbinātajam ir 17 tūkstoši 500 eiro. Savukārt vismazākā gada alga ir veselības sektorā, kur vidējā bruto darba samaksa gadā ir 9 tūkstoši 800 eiro.

Turpinām ziņas

Pēc mēneša, 2019. gada 1. janvārī, stāsies spēkā jaunie dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojumu tarifi, kas paredz ieviest fiksētu maksu par pieslēgumu atbilstoši pieslēguma atļautajai slodzei neatkarīgi no dabasgāzes patēriņa apjoma. Sākot no 1. janvāra, maksājumu par dabasgāzes pakalpojumiem veidos divas daļas – fiksētā daļa un mainīgā daļa, kas būs atkarīga no patērētā dabasgāzes apmēra. Jaunie tarifi novērsīs netaisnīgo "nulles" pieslēgumu problēmu, jo no 1. janvāra arī šiem klientiem būs jāmaksā par infrastruktūras uzturēšanu vai arī jāatsakās no pieslēguma. Saskaņā ar "Gaso" datiem vairāk nekā 20 tūkstoši klientu ir tādi, kas šobrīd gāzi nelieto vispār vai gada laikā tērē ļoti mazā apjomā. Līdz ar jaunajiem tarifiem mājsaimniecībām fiksētā komponente ar PVN izmaksās 2,14 eiro mēnesī.

Pēc Valsts meža dienesta informācijas, pēdējos gados Latvijā vilku ir kļuvis vairāk un pieaudzis arī vilku uzbrukumu skaits mājlopiem. Daudzās Eiropas Savienības valstīs, kur saglabājusies vilku populācija, par vilku nodarītajiem zaudējumiem lauksaimnieki saņem kompensācijas. Latvijā šādas prakses pagaidām nav. Lai pierādītu plēsēju nodarītos posta darbus un panāktu šādu atbalstu arī mūsu valsts saimniecībām, Valsts meža dienests no šā gada uzbrukumu upuriem veic DNS analīzi. Tāpat arī dienests aicina iedzīvotājus ziņot par ikvienu plēsēju uzbrukumu mājdzīvniekiem.

Un vēl

Ķīnā viedokļu krustugunīs nonācis kāds uzņēmums, kas soda savus darbiniekus, ja tie nesavāc vismaz 180 tūkstoši soļu mēnesī, vēsta BBC. Kāda nekustamo īpašumu uzņēmuma darbinieki Ķīnas dienvidos sodīti ar 0,01 centu soda naudu par katru nenoieto soli. Darbinieki sūdzējušies, ka virsstundu dēļ viņiem ir grūti noiet vismaz 6000 soļus dienā ārpus darba laika, kā prasa darba devējs. Juridisko firmu pārstāvji gan skaidro, ka uzņēmumam nav likumiska pamata, lai liktu darbiniekiem noiet konkrētu soļu skaitu mēnesī, un norāda, ka staigāšana ārpus biroja var tikt traktēta kā virsstundas, tāpat arī negadījuma gūšana pastaigu laikā var būt starpgadījums darba vietā. Jau ziņots, ka ka Pasaules veselības organizācija ir izpētījusi, ka katram cilvēkam, lai viņš būtu vesels un nostiprinātu imunitāti, dienā jānoiet aptuveni 10 tūkstoši soļu vai septiņi kilometri.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

No 2019.gada 1.janvāra mainīsies SIA "Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija" sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifs un tas būs 45,43 eiro par tonnu. Tarifu maiņa skars virkni Latgales novada pašvaldību - Daugavpils pilsētas un Aglonas, Dagdas, Daugavpils, Ilūkstes, Krāslavas, Līvānu, Preiļu, Riebiņu un Vārkavas novada, kur pieaugs maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

15.decembrī Sūnu apkārtnes meža masīvos, no pulksten 9 līdz 16 notiks noslēdzošais pārgājiens posms Latvijas simtgadei veltīto pārgājienu ciklā. Pārgājienā aicināti piedalīties kā lielie, tā arī mazie gājēji, ģimenes ar bērniem un citi aktīvās atpūtas cienītāji. Dalībnieki nesteidzīgi, bez sacensības, varēs iepazīt un izbaudīt Latvijas dabu un skaistumu, ko tā mums sniedz. Šogad Latvija sagaidīja savu 100. dzimšanas dienu un par godu šim notikumam, Krustpils novada pašvaldība un biedrība "Daugavas Pārupieši" aicināja  ikvienu dabas un aktīvās atpūtas cienītāju piedalīties Latvijas simtgadei veltītos pārgājienos, lai kopīgos piedzīvojumos jaunatklātu kādus vēl neiepazītus mūsu novada stūrīšus. Kopumā tika plānots organizēt 8 pārgājienus, katrā gadalaikā pa vienam. Jau notikuši septiņi pārgājieni.

Jēkabpils novadā šonedēļ norisināsies novada attīstības programmas apspriešana. Rīt, 4. decembrī sanāksmes notiks – pulksten vienos dienā Leimaņos un pulksten trijos dienā Zasā. Savukārt trešdien, 5.decembrī pulksen 11tos iedzīvotāju sapulce notiks Rubenes pagasta pārvaldē. Sanāksmju darba kārtībā - Jēkabpils novada attīstības programmas 2019.-2025.gadam projekta redakcijas publiskā apspriešana, Informācija par pašvaldības darba racionālu un efektīvu organizēšanu un pilnveidi, kā arī dažādi citi aktuāli jautājumi par norisēm novadā.

Turpinām ziņas

Salas bibliotēka saņēmusi pateicību no Ziemeļvalstu konfederācijas asociācijas administrācijas. Tajā Salas bibliotēkai paldies teikts par Ziemeļvalstu literatūras svinēšanu un tradicionālo lasīšanu un Ziemeļvalstu literatūras nedēļas rīkošanā šogad kopā ar 2 tūkstoši 557 skolām, bibliotēkām, bērnudārziem un citām kultūras iestādēm visā pasaulē. Literatūras nedēļā piedalījās vairāk nekā 130 tūkstoši bērnu, jauniešu un pieaugušo, kur vienā un tajā pašā laikā tika lasīti Ziemeļvalstu teksti. Pateicība Salas bibliotēkai ir saņemta arī par piedalīšanos Jēkabpils Galvenās bibliotēkas rīkotajā novadpētniecības konkursā.

Viesītes novada pašvaldība Ziemassvētku paciņu iegādei bērniem šogad un arī turpmāk ik gadu tērēs 2 tūkstoši eiro. Deputāti lēma, ka bērniem tiks iegādātas dāvanas 3,5 eiro vērtībā, un šogad paciņas saņems 554 bērni. Dāvanas paredzētas pirmsskolas izglītības iestādes "Zīlīte", Viesītes vidusskolas audzēkņiem, kā arī novadā deklarētajiem vai faktiski dzīvojošajiem bērniem, kuri neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādes. Labākā piedāvājuma saņemšanai paciņu sagādē dome rīkos cenu aptauju.

Un vēl

Plānots, ka nākamā gada 8.jūnijā Talsos, Sauleskalna estrādē, notiks Latvijas senioru koru svētki. Talsu novada domes deputāti lēmuši no pašvaldības budžeta svētku rīkošanai piešķirt 15 tūkstoši 690 eiro. Latvijas senioru koru svētki tradicionāli notiek kādā no Latvijas pilsētām, un tos rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs, sadarbībā ar novadu pašvaldībām. Svētku rīkošanai nepieciešamais finansējums kopā ir 26 tūkstoši 435 eiro. Izdevumus 10 tūkstoši 745 eiro apmērā no svētku rīkošanai nepieciešamajiem izdevumiem finansē Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: «Čekas maisus» plānots atvērt līdz Ziemassvētkiem;
Mediķu algu jautājuma risināšanai vēl trīs gadus atļaus palielinātu virsstundu skaitu; un Latvijas upēs jau desmito mēnesi saglabājas pazemināts ūdens daudzums.

Sabiedrībā plaši apspriestos "čekas maisus" jeb bijušās Latvijas PSR Valsts drošības komitejas aģentu kartotēku internetā plānots publiskot līdz Ziemassvētkiem. Latvijas Nacionālā arhīva direktore Māra Sprūdža informē, ka Totalitārisma seku dokumentēšanas centrs pirms noteiktā termiņa Latvijas Nacionālajam arhīvam nodevis visu dokumentu kopumu "čekas maisu" publiskošanai. Sprūdža norāda, ka pašlaik norit tehniskā fāze VDK aģentu kartotēkas publicēšanai. Dokumenti būs pieejami visi vienlaikus kā virtuālā izstāde. Savukārt, lai dokumentus varētu skatīt, Latvijas Nacionālā arhīva mājaslapā būs nepieciešams reģistrēties.

Pašvaldību organizētajos skolēnu pārvadājumos nav izpratnes par bērnu atšķirīgajām situācijām un vajadzībām, secināts Valsts kontroles revīzijā. Analizējot skolēnu pārvadājumu efektivitāti, secināts, ka tie netiek organizēti ne pietiekami droši, ne arī tā, lai neatstātu negatīvu iespaidu uz skolēnu veselību un mācību procesu. Revīzijā secināts, ka, pārplānojot un pārkārtojot skolēnu pārvadājumus četrās pašvaldībās, kurās skolēnu pārvadājumu ekonomiskumu un efektivitāti padziļināti vērtēja arī revīzijā piesaistīts eksperts, viena gada laikā varētu kopumā ietaupīt vismaz 152 tūkstoši eiro, kurus būtu iespējams novirzīt izglītības jomas attīstībai. Novērtējot skolēnu pārvadājumu plānošanu un īstenošanu, Valsts kontrole aicina pašvaldības izvērtēt dažādas alternatīvas skolēnu pārvadājumu nodrošināšanai.

Starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas centrs "Bellingcat" konstatējis, ka Ukrainas karaflotes kuģi, kuriem 25.novembrī uzbruka Krievija, tika apšaudīti starptautiskajos ūdeņos. Tādu secinājumu žurnālisti izdarījuši, veicot brīvā piekļuvē esošo fotogrāfiju un videomateriālu analīzi. Vienā no Krievijas Aizsardzības ministrijas telekanāla "Zvezda" videomateriāliem, kas veikts dažu simtu metru attālumā no Ukrainas artilērijas kutera "Berdjansk", redzams beramkravu kuģis. Izmantojot kuģu novērošanas vietnes "MarineTraffic" datus, "Bellingcat" konstatējis, ka tas visu 25.novembrī bijis noenkurots Kerčas šaurumā vienā un tajā pašā vietā. Tādējādi radusies iespēja iegūt datus par Ukrainas kuģu atrašanās vietu Krievijas uzbrukuma brīdī un secināt, ka kuteris "Berdjansk" atradies 22,72 kilometrus no Krimas krasta un vairāk nekā 500 metru attālumā no Krievijas par saviem teritoriālajiem ūdeņiem pasludinātās zonas. Veicot uz kuģa "Berdjansk" šāvienu radīto caurumu analīzi, pētnieki secinājuši, ka "Krievijas armija šāva nevis tāpēc, lai kuģi izsistu no ierindas, bet lai tieši ekipāžai nodarītu kaitējumu".

Turpinām ziņas

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija plāno līdz 2022.gadam palielināt pieļaujamo virsstundu skaitu mediķiem, liecina šīs dienas komisijas balsojums par periodu, līdz kuram pieļaut mediķiem lielāku virsstundu skaitu nekā paredz Darba likums. Deputāti šodien vēl nebalsoja par konceptuālu priekšlikuma atbalstu, kā arī par likumprojekta steidzamības noteikšanu, jo bija nepieciešams vienoties par periodu, līdz kuram tiks palielināts pieļaujamo virsstundu skaits mediķiem, kā arī redakcionāli precizēt priekšlikumu. Vienlaikus, runājot par termiņa noteikšanu, Saeimas komisija vienbalsīgi balsoja par trīs gadu periodu. Par nepieciešamajiem grozījumiem Ārstniecības likumā deputāti lems trešdien, 5.decembrī.

Jau ziņots, ka šīs nedēļas nogalē, 8.decembrī, Jēkabpilī notiks Ziemassvētku tirdziņš un tiks iedegta galvenā egle. Pilsētas galveno egli šogad izraudzīsies Ābeļu mežniecības mežos. To paredzēts nocirsdt un uzpilsētu atvest rīt, 4.decembrī. SIA “Jēkabpils pakalpojumi” informē, ka saistībā ar Jēkabpils pilsētas galvenās egles uzstādīšanu, otrdien, 4. decembrī no plkst. 6.00 rītā līdz 17.00 satiksmei būs slēgts Vecpilsētas laukums.

Un vēl

Pēdējos deviņos mēnešos ūdens daudzums Latvijas upēs bijis mazāks par normu, un paredzams, ka decembris kļūs par desmito mēnesi, liecina meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Šogad tikai janvārī un februārī ūdens apjoms upēs bija lielāks nekā ierasts, un kopš marta tas ir zem ilggadējā vidējā rādītāja. Daugavā visvairāk ūdens tradicionāli bija aprīlī, savukārt no jūlija līdz oktobrim tas ne reizi nepārsniedza 200 kubikmetru sekundē. Attiecībā pret daudzu gadu vidējo rādītāju Daugavas ūdenīgums šogad sarucis no 406% janvārī līdz 33% oktobrī. Dati par novembri vēl nav apkopoti. Ja vien decembris nepārsteigs ar lielu siltumu un stiprām lietavām, arī gada pēdējā mēnesī ūdens daudzums Latvijas upēs būs zemāks par normu. Kopš pavasara valdošā sausuma dēļ daudzviet Latvijā trūkst ūdens akās.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Zināmi jaunākie partiju reitingi; Līdz Ziemassvētkiem atvērs čekas maisus; un Tuvākajās dienās palaikam līs un snigs.

Kopš Saeimas vēlēšanām atbalsts krities vairākiem politiskajiem spēkiem. Par to liecina pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma pētījumu centrā SKDS tapušie partiju reitingi. Novembra pirmajā pusē veiktā aptauja rāda, ka gadījumā, ja Saeimas vēlēšanas notiktu šobrīd, partiju spēku samērs parlamentā būtiski nemainītos. Pirmajā vietā joprojām būtu “Saskaņa”, tai sekotu Jaunā konservatīvā partija un KPV LV. Salīdzinot ar oktobra aptauju, “Attīstībai/Par!” reitings ir nokrities par 2,2 procentpunktiem, savukārt Nacionālajai apvienībai – par 2,5 procentpunktiem. Atbalsts par gandrīz diviem procentpunktiem samazinājies arī KPV LV. Tikmēr Zaļo un Zemnieku savienībai pēc vēlēšanu laikā piedzīvotā krituma reitings ir mazliet pieaudzis.

Valsts kapitālsabiedrībās pērn vislielākās algas maksātas mežsaimniecībā, bet vismazākās – medicīnā. Pārresoru koordinācijas centra publicētajā pārskatā teikts, ka 2017.gadā augstākais vidējā atalgojuma līmenis bijis mežsaimniecības valsts kapitālsabiedrībās, bet zemākais - kultūras un medicīnas iestādēs. Kopumā pērn atalgojuma līmenis visos sektoros ir palielinājies, izņemot nekustamā īpašuma nozari, kur vidējais atalgojums samazinājies par 3,6%. Vislielākais procentuālais palielinājums vērojams kultūrā - par 9,8%. Līderpozīcijas atalgojuma skalā tāpat kā 2016.gadā ieņem mežsaimniecības sektors. Šajā nozarē vidējā gada alga bruto jeb “uz papīra” vienam nodarbinātajam ir 17 tūkstoši 500 eiro. Savukārt vismazākā gada alga ir veselības sektorā, kur vidējā bruto darba samaksa gadā ir 9 tūkstoši 800 eiro.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība uzlabos ēkas Jaunajā ielā 39i energoefektivitāti, ieguldot vairāk nekā 2 miljoni eiro. Pašlaik ēkā darbojas nevalstiskās organizācijas, taču nākotnē ēkas telpas paredzēts izmantot arī deinstitucionalizācijas plāna īstenošanai, telpās izveidojot aprūpes centru bērniem un sniedzot citus pakalpojumus. Projektā paredzēta ēkas ārsienu siltināšana, logu un ārdurvju nomaiņa, pagraba pamatu un ārsienu siltināšana pa ēkas perimetru, savietotā jumta pārseguma siltināšana, apkures sistēmas un tās elementu, ventilācijas sistēmas nomaiņa, iekšējo elektrotīklu atjaunošana, kā arī pārbūves būvdarbi, kas nav saistīti ar ēkas energoefektivitātes uzlabošanu.

Turpinām ziņas

Sabiedrībā plaši apspriestos "čekas maisus" jeb bijušās Latvijas PSR Valsts drošības komitejas aģentu kartotēku internetā plānots publiskot līdz Ziemassvētkiem. Latvijas Nacionālā arhīva direktore Māra Sprūdža informē, ka Totalitārisma seku dokumentēšanas centrs pirms noteiktā termiņa Latvijas Nacionālajam arhīvam nodevis visu dokumentu kopumu "čekas maisu" publiskošanai. Sprūdža norāda, ka pašlaik norit tehniskā fāze VDK aģentu kartotēkas publicēšanai. Dokumenti būs pieejami visi vienlaikus kā virtuālā izstāde. Savukārt, lai dokumentus varētu skatīt, Latvijas Nacionālā arhīva mājaslapā būs nepieciešams reģistrēties.

Pēdējos deviņos mēnešos ūdens daudzums Latvijas upēs bijis mazāks par normu, un paredzams, ka decembris kļūs par desmito mēnesi, liecina meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Šogad tikai janvārī un februārī ūdens apjoms upēs bija lielāks nekā ierasts, un kopš marta tas ir zem ilggadējā vidējā rādītāja. Daugavā visvairāk ūdens tradicionāli bija aprīlī, savukārt no jūlija līdz oktobrim tas ne reizi nepārsniedza 200 kubikmetru sekundē. Attiecībā pret daudzu gadu vidējo rādītāju Daugavas ūdenīgums šogad sarucis no 406% janvārī līdz 33% oktobrī. Dati par novembri vēl nav apkopoti. Ja vien decembris nepārsteigs ar lielu siltumu un stiprām lietavām, arī gada pēdējā mēnesī ūdens daudzums Latvijas upēs būs zemāks par normu. Kopš pavasara valdošā sausuma dēļ daudzviet Latvijā trūkst ūdens akās.

Un vēl

Arī tuvākajās dienās Latvijā palaikam gaidāmi nokrišņi, otrdien naktī un no rīta visai daudz līs, prognozē sinoptiķi. Sagaidāms, ka sniegs saglabāsies tikai vietām Vidzemē un Latgalē. Nedēļas otrajā pusē visā valstī iespējama snigšana, bet arī jaunais sniegs kusīs. Ceļi bieži apledos. Otrdien naktī un no rīta Latvijas austrumu daļā un vietām centrālajos novados gaidāma spēcīga atkala. Būs arī migla. Visticamāk, otrdiena būs nedēļas siltākā diena - gaisa temperatūra pakāpsies līdz 0..+3 grādiem valsts austrumos un līdz +5..+7 grādiem Kurzemē. Nedēļas lielāko daļu termometra stabiņš svārstīsies ap nulles atzīmi, bet dažkārt, debesīm skaidrojoties, sals vietām pārsniegs piecus grādus.
 

Atstājiet komentāru