2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 30.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 30.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvija un 13 citas ES valstis prasa nesamazināt kohēzijas un tiešmaksājumu finansējumu; Latvijas autoceļi ir sliktā vai ļoti sliktā stāvoklī; un Biedrība no Viesītes saņem Atzinību par uzdrīkstēšanos.(attēlā)

Šodien Rundāles pils Baltajā zālē norisināsies konkursa "Gada uzņēmējs Zemgalē 2018" laureātu sumināšanas ceremonija. Jēkabpils pilsētas pašvaldība konkursam "Gada uzņēmējs Zemgalē" nominējusi SIA "GEFA Latvija". Uz labāko Zemgales uzņēmēju sumināšanas pasākumu dosies arī Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis, lai Rundāles novada Rundāles pilī piedalītos Zemgales Plānošanas reģiona uzņēmēju godināšanas pasākumā „Gada uzņēmējs Zemgalē 2018” un suminātu Jēkabpils uzņēmēju.

Latvija kopā ar 13 citām Eiropas Savienības dalībvalstīm Kohēzijas samitā iestājas pret kohēzijas un tiešmaksājumu finansēšanas samazināšanu nākamajā Eiropas Savienības budžeta periodā. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, piedaloties Kohēzijas samitā Bratislavā, uzsvēra nepieciešamību turpināt labklājības atšķirību izlīdzināšanu starp Eiropas savcienības dalībvalstīm.Latvijas politiķis atzina, ka vēl ir pietiekami daudz laika, lai atrastu pareizo līdzsvaru starp finansējumu jauno politiku īstenošanai un dalībvalstu labklājības atšķirību izlīdzināšanai. Tāpat Rinkēvičs pasākuma laikā pauda nostāju, ka ES nepieciešams turpināt investēt infrastruktūras savienojamības projektos, uzsverot "Rail Baltica" nozīmi Baltijas reģiona attīstībā.

Latvijā sliktā un ļoti sliktā stāvoklī ir aptuveni 25% no valsts galvenajiem autoceļiem un vairāk nekā 40% valsts reģionālo un valsts vietējo autoceļu, vēstulē Saeimas deputātiem norāda biedrības "Latvijas ceļu būvētājs" valdes priekšsēdētājs Andris Bērziņš. Ceļu būvētāji šodien iesniedza Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei un Saeimas deputātiem portfeli ar dokumentiem par valsts autoceļu stāvokli, aicinot pievērst īpašu uzmanību jaunā valsts budžeta projekta sadaļai par finansējumu valsts autoceļiem. Vēstulē uzsvērts, ka "situācija diemžēl ir skumja - nozare jau kopš 2003.gada, kad tika likvidēts Valsts autoceļu fonds, strādā nenoteiktības un neziņas par rītdienu apstākļos. Ceļu būvētāji vēstulē lūdz deputātus izprast draudošo situāciju ceļu un tiltu būves nozarē un, izskatot 2019.gada valsts budžeta projektu, paredzēt 2020. un 2021.gadu valsts budžetu, paredzēt naudu kapitālieguldījumiem valsts ceļu un tiltu sakārtošanā

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils siltums” novembra vidū sāka projektu, kura laikā paredzēta Jēkabpilī, Tvaika ielas rajona siltumapgādes pārvades un sadales sistēmas rekonstrukcija. Iecerēts aizstāt esošās virszemes trases un pazemes siltumtrases dzelzsbetonu kanālos ar bezkanāla izpildījumā izbūvētām pazemes trasēm un rūpnieciski izolētām siltumtīklu caurulēm. Projektam noslēdzoties Jēkabpils iegūs tūkstots 471 metru rekonstruēto siltumtrašu, no kurām 798 metri tiks izbūvētas pa esošo vietu un 673 m pa jaunu vietu, iznesot siltumtīklus no privātiem zemesgabaliem un aizvietojot vecos posmus. Projekta kopējās izmaksas – 1, 8 miljoni eiro.

Šonedēļ Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisinājās Tiesībsarga biroja un Invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" rīkota konference, kas veltīta Invaliditātes dienai. Tajā tika pasniegtas “Gada balvas personu ar invaliditāti atbalstam”. Atzinības rakstu nominācijā “Uzdrīkstēšanās” pasniedza “Latvijas cistiskās fibrozes biedrībai”, ko dibinājusi un vada Alla Beļinska no Viesītes. Sarunā ar Radio1 viņa sacīja, ka cistiskā fibroze ir reta slimība un cilvēkiem ar šo diagnozi mūžs ir īss, savukārt ārstēšanās ļoti dārga. Eiropā jau ir pieejami jaunākās paaudzes medikamenti šīs slimības ārstēšanai, kas spēj apturēt tās attīstību. Taču tie ir ļoti dārgi, ap 200 000 eiro gadā vienam pacientam. Tas nozīmē, ka bez valsts finansiāla atbalsta cistiskās fibrozes slimniekiem neiztikt. Biedrība cīnās, lai arī Latvijas pacientiem būtu pieejami valsts apmaksāti jaunākās paaudzes medikamenti.

Un vēl

SIA “Jēkabpils autobusu parks” autovadītājs Aleksandrs Maštalirs, vadot “Setra” markas autobusu maršrutā Sergunta-Līvāni-Jēkabpils fiksējis viena miljona kilometru nobraukumu. Autovadītājs stāsta, ka šo autobusu vada kopš 2008.gada un ir ar to ļoti apmierināts. Piebilstot, ka katram autobusam, tāpat kā cilvēkam ir savs raksturs, šī mašīna viņu neesot pievīlusi. Jau ziņots, ka pagājušā gada oktobrī, vadot “Scania” markas autobusu Jēkabpils pilsētas 3.maršrutā arī tika sasniegts miljons kilometru nobraukuma.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Bunkus ģimene aicina politikas līderus izvērtēt Gobzema atbilstību premjera amatam; Viesītes novada pašvaldības darbinieki valsts svētkos saņēmuši naudas balvas 15% apmērā no algas; un Rīt Jēkabpilī darbu sāks Pils rajona slidotava.

Noslepkavotā maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus ģimene aicina valsts politiskās vides līderus izvērtēt premjera amata kandidāta Alda Gobzema atbilstību augstajam amatam. Ģimene šādu aicinājumu izplatījusi, ņemot vērā, ka Latvijas Zvērinātu advokātu padome nolēma izslēgt Gobzemu no zvērinātu advokātu rindām un, it sevišķi, Gobzema turpmākus nomelnojošus izteikumus par nogalināto advokātu. Ģimene uzskata, ka šādi uzskati neatbilst premjera amata kandidāta pārstāvēto vērtību un reputācijas standartam.

Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā šodien sākas "lielā divdesmitnieka" jeb G20 samits, kurā dominēs tirdzniecības jautājumi, bet gaidāms, ka apspriesti tiks arī svētdienas notikumi Kerčas šaurumā un žurnālista Džamala Hašogi slepkavība. Lai gan ir dažas pazīmes, ka Ķīnas un ASV delegācijas varētu panākt izlīgumu tirdzniecības strīdā, pieaug bažas, ka abu valstu līderiem tikšanās laikā Buenosairesā neizdosies panākt izrāvienu šajā jautājumā.

Ukraina aizliegusi iebraukt valstī 16 līdz 60 gadus veciem vīriešiem no Krievijas. Spriedze Krievijas un Ukrainas attiecībās pieaugusi kopš svētdienas, kad Krievijas bruņotie spēki Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Ukrainas robežsardzes dienests sanāksmē šodien paziņoja, ka visiem Krievijas pilsoņiem vīriešiem vecumā no 16 līdz 60 gadiem aizliegts iebraukt Ukrainā, kamēr būs spēkā karastāvoklis. Ukrainas prezidents Petro Porošenko sanāksmē sacīja, ka pasākumu mērķis ir nepieļaut, ka Krievija izveido privātas armijas Ukrainas teritorijā.

Turpinām ziņas

Visi Viesītes novada pašvaldības darbinieki, izņemot pedagogus, valsts svētkos saņēmuši naudas balvas 15% apmērā no algas. Pedagogiem, kuri atalgojumu saņem no valsts mērķdotācijas, naudas balvas netika maksātas. Savukārt domes deputātiem izmaksātas 100 eiro naudas balvas. Lemjot par naudas balvu izmaksu, deputātu vidū izcēlās diskusijas, un izskanēja arī priekšlikumi visiem izmaksāt vienādas summas. Tāpat kāds no deputātiem ieteica pirms izmaksas veikt darbinieku izvērtēšanu, jo, iespējams, kāds no darbiniekiem dāvanu nav pelnījis vai vispār ir atlaižams. Savukārt kāds cits pauda, ka par 18 000 eiro, kas paredzēti naudas balvām, visu vidusskolas 12.klasi var aizvest pieredzes apmaiņas braucienā uz ASV.

Šodien tiesa turpina skatīt lietu par Aglonas novada pašvaldības izpilddirektores Inetas Pogas atlaišanu. Pogas darbību dome sāka vērtēt 2017.gada beigās, ierosinot dienesta pārbaudi par dažādiem darījumiem un uzņēmuma līgumiem ar vairākām personām. un dome lēma uzteikt Pogai darba līgumu un atbrīvot no amata. Taču Pogas atlaišanai nav piekritusi Daugavpils valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrība, un tāpēc dome savu prasību iesniegusi tiesā. Vēlāk, domes vadībā nonākot Jānim Butēvicam, dome sākusi runāt par izlīguma noslēgšanu ar izpilddirektori, atlīdzinot viņai arī 400 eiro izdevumus par zvērinātas advokātes pakalpojumiem, taču domes deputāti izlīgumu neatbalstīja, un tāpēc tiesvedība pašlaik turpinās.

Un vēl

Rīt Jēkabpilī darbu sāks slidotava Pils rajonā. Jēkabpils sporta centra sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Vindule informē, ka tajā slidotāji ar savām personīgajām slidām gaidīti šādā darba laikā - brīvdienās no 12:00-20:00, bet darba dienās no 16.00 līdz 21.00. Jau ziņots, ka slidotava ierīkota par pašvaldības līdzekļiem. Tās sagatavošanas darbus SIA „Pils rajona namu pārvalde” sāka 2016.gadā, ierīkojot asfalta segumu un uzstādot laukuma bortus. Laukumam tika pieslēgts apgaismojums un ierīkota apskaņošanas sistēma. Slidotava darbojas jau vairākas sezonas.


Radio1 dienas ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: No rītdienas par braukšanu ar sezonai neatbilstošām riepām tiks piemērots sods; Jēkabpilī darbu sāks slidotava Pils rajonā; un Sinoptiķu prognozes liecina, ka gaidāmas aukstas brīvdienas, bet nākamnedēļ atkusnis.

Jau gandrīz nedēļu zemi klāj sniegs, bet no rītdienas, 1. decembra, stājas spēkā noteikums, ka automašīnām jābūt obligāti aprīkotām ar ziemas riepām. Valsts policija jau brīdinājusi, ka autovadītājus, kuri to nebūs ievērojuši, nebrīdinās, kā citus gadus, bet uzreiz sodīs. Sods, ja autovadītājs brauc ar sezonai neatbilstošām riepām, ir 30 eiro. Otra lieta, ko pārbauda ceļu policisti, ir riepu protektora dziļums. Tam jābūt četriem milimetriem. Ja tā nav – tiek piemērots sods līdz 55 eiro.

Latvijā sliktā un ļoti sliktā stāvoklī ir aptuveni 25% no valsts galvenajiem autoceļiem un vairāk nekā 40% valsts reģionālo un valsts vietējo autoceļu, tā norāda eļu būvētāji, kas šodien Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei un Saeimas deputātiem iesniedza portfeli ar dokumentiem par valsts autoceļu stāvokli, aicinot pievērst īpašu uzmanību jaunā valsts budžeta projekta sadaļai par finansējumu valsts autoceļiem. Ceļu būvētāji vēstulē lūdz deputātus izprast draudošo situāciju ceļu un tiltu būves nozarē un, izskatot 2019.gada valsts budžeta projektu, paredzēt 2020. un 2021.gadu valsts budžetu, paredzēt naudu kapitālieguldījumiem valsts ceļu un tiltu sakārtošanā

Ukraina aizliegusi iebraukt valstī 16 līdz 60 gadus veciem vīriešiem no Krievijas. Spriedze Krievijas un Ukrainas attiecībās pieaugusi kopš svētdienas, kad Krievijas bruņotie spēki Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Ukrainas robežsardzes dienests sanāksmē šodien paziņoja, ka visiem Krievijas pilsoņiem vīriešiem vecumā no 16 līdz 60 gadiem aizliegts iebraukt Ukrainā, kamēr būs spēkā karastāvoklis. Ukrainas prezidents Petro Porošenko sanāksmē sacīja, ka pasākumu mērķis ir nepieļaut, ka Krievija izveido privātas armijas Ukrainas teritorijā.

Turpinām ziņas

Rīt Jēkabpilī darbu sāks slidotava Pils rajonā. Jēkabpils sporta centra sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Vindule informē, ka tajā slidotāji ar savām personīgajām slidām gaidīti šādā darba laikā - brīvdienās no 12:00-20:00, bet darba dienās no 16.00 līdz 21.00. Jau ziņots, ka slidotava ierīkota par pašvaldības līdzekļiem. Tās sagatavošanas darbus SIA „Pils rajona namu pārvalde” sāka 2016.gadā, ierīkojot asfalta segumu un uzstādot laukuma bortus. Laukumam tika pieslēgts apgaismojums un ierīkota apskaņošanas sistēma. Slidotava darbojas jau vairākas sezonas.

Savukārt svētdien, 2.decembrī,Līvānos norisināsies divi sirsnīgi pasākumi - plkst. 13. Līvānu novada Kultūras centrā notiks pasākums “Radu raksti”, bet plkst. 17.30 laukumā pie strūklakas tiks iedegta pilsētas lielā egle. Pasākumā “Radu raksti”līvānieši tiksies ar stipru dzimtu, talantīgu un darbīgu ģimeni no Līvānu novada- Annu un Romualdu Kārkliem. Savukārt svētdien pussešos laukumā pie strūklakas līvānieši svinēs lielās Ziemassvētku egles iedegšanas svētkus kopā ar multfilmas “Ledus sirds” vienu no galvenajiem varoņiem – runātīgo sniegavīru Olafu - un viņa draugiem. Darbosies "Saldumu namiņš” un "Ziemassvētku vecīša namiņš", kur varēs tikties ar pašu Ziemassvētku vecīti.

Un vēl

Brīvdienās Latvijā saglabāsies vēss laiks, bez nokrišņiem, bet nākamās nedēļas sākumā gaidāms sniegs, slapjš sniegs, kā arī, temperatūrai paaugstinoties, lietus. Nedēļās nogalē laikapstākļus noteiks anticiklona rietumu mala – debesis skaidrosies un nokrišņi nav gaidāmi. Gaisa temperatūra naktīs vietām austrumos pazemināsies līdz -11 grādiem pēc Celsija, un arī dienās lielākajā daļā teritorijas pieturēsies sals. Uz ceļiem var veidoties melnais ledus. Jaunnedēļ no rietumiem pastiprināsies ciklona ietekme – Latviju šķērsos nokrišņu zona, gaidāms sniegs, slapjš sniegs, bet, ieplūstot siltākām gaisa masām, temperatūra paaugstināsies virs 0 grādiem pēc Celsija un visā teritorijā līs. Nedēļas vidū nokrišņu daudzums samazināsies un laiks atkal kļūs vēsāks – naktīs daudzviet termometra stabiņš noslīdēs zem 0 grādu atzīmes.

Atstājiet komentāru