2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018. gada 29. novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018. gada 29. novembrī


Radio1 ziņas īsumā:
Drošības policija aizturējusi 3 personas, kas iespējams apdraudējušas valsts drošību; Vladimirs Putins pirmo reizi komentē konfliktu ar Ukrainu, bet Finanšu ministrija ziņo, ka pašvaldību ienākumi nākamgad samazināsies.
Pēc konflikta ar Ukrainu Krievija apcietina Ukrainas jūrniekus un palielina bruņojumu; Latvijā nerimst diskusijas par Latvijas simtgades uguņošanu Rīgā, bet Kultūras ministrija pasniegusi balvas par izcilību kultūrā.
Jēkabpils novada pašvaldība aicina uz attīstības stratēģijas projekta publisko apspriešanu, Dignājā notiek izglītojošas lekcijas par veselību, bet Kalna pagastā aktīvi gatavojas Ziemassvētkiem.
Pļaviņu novada pašvalība izsludinājusi projektu konkursu, Krustpils novadā notiks Jēkabpils apriņķa teātru skate, bet Jēkabpils aicina uz pasākumiem Ziemassvētku noskaņās.
Latvija lems par nepievienošanos ANO migrācijas paktam, Saeima konceptuāli atbalsta izmaiņas pagaidu budžetā, bet portālā “Manabalss.lv” uzsākta parakstu vākšana par vecāku pabalsa ierobežošanu.

Ziņas plkst. 7.00; 8.00; 9.00
Radio1 ziņās klausieties: Drošības policija aizturējusi 3 personas, kas iespējams apdraudējušas valsts drošību; Vladimirs Putins pirmo reizi komentē konfliktu ar Ukrainu, bet Finanšu ministrija ziņo, ka pašvaldību ienākumi nākamgad samazināsies.
Valsts Drošības policija aizturējusi trīs personas, tostarp arī prokremlisko aktīvistu Juriju Aleksejevu, saistībā ar darbībām, kas, iespējams, veiktas ar nolūku ārvalstij vērsties pret Latvijas drošību. Drošības policija veikusi sankcionētu kratīšanu ar šīm personām saistītajos objektos. Aizturētajām personām piemērots aizdomās turamo statuss un noteikts ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmo reizi komentējis svētdien notikušo Krievijas uzbrukumu Ukrainas kuģiem. Putins to nodēvējis par nelielu incidentu un provokāciju Ukrainas prezidenta vēlēšanu priekšvakarā.
Latvijas Republikas Saeimas Ārlietu komisijas deputāti paziņojuši, ka stingri nosoda Krievijas agresiju pret Ukrainu. Lēmums par šāda paziņojuma izplatīšanu pieņemts kopīgā balsojumā vakardienas komisijas sēdē. Balsojumā atturējies tikai partijas “Saskaņa” deputāts Nikolajs Kabanovs, kurš norādījis, ka Latvijai nevajadzētu iejaukties citu valstu iekšpolitikā. Kabanovs piebilst, ka vairākos Ukrainas apgabalos izsludinātais ārkārtas stāvoklis nāk par labu maz atbalstītajam Ukrainas prezidentam Petro Porošenko.
Bet Finanšu ministrijas Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības un finansēšanas departaments informē, ka nākamgad pašvaldību ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa saruks par aptuveni 15 miljoniem euro. Prognozētais iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu kritums saistīts ar nodokļu reformas laikā plānoto izmaiņu turpināšanu. Reformas rezultātā palielināsies maksimālais gada neapliekamais minimums, nodokļa atvieglojums par apgādībā esošu personu un pensionāra neapliekamais minimums.
Šodien plkst. 10.00 notiks Jēkabpils pilsētas finanšu komitejas sēde, kurā tiks apskatīti jautājumi par nomas līgumu grozījumiem un nomas maksu samazināšanu; pašvaldības pamatkapitāla palielināšanu; par Jēkabpils pilsētas attīstības programmu, avārijas līzekļu izlietojumu un tiks apspriesti arī citi aktuāli jautājumi.
Tās bija Radio1 ziņas, uz sadzirdēšanos jau pēc stundas.

Ziņas plkst. 10.00; 12.00; 13.00
Radio1 ziņās klausieties: Pēc konflikta ar Ukrainu Krievija apcietina Ukrainas jūrniekus un palielina bruņojumu; Latvijā nerimst diskusijas par Latvijas simtgades uguņošanu Rīgā, bet Kultūras ministrija pasniegusi balvas par izcilību kultūrā.
Jau iepriekš ziņots, ka svētdien konfliklā ar Ukrainu Krievijas robežapsardzes kuģi aizturējuši Ukrainas kuģus un jūrniekus. Jaunākā informācija vēsta, ka uz 3 aizturētajiem Ukrainas kuģiem atradušies 24 jūrnieki. Un tiesa, Krievijas okupētajā Krimā visiem jūrniekiem piespriedusi apcietinājumu.
Vakar virknē Ukrainas reģionu oficiāli izsludināts karastāvoklis, bet Krievija paziņojusi, ka uz 2014. gadā okupēto Krimas pussalu pārvietos papildus pretgaisa aizsardzības raķetes. Savukārt Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņojis, ka Maskavas darbības draud izraisīt pilna mēroga karu un norādīja, ka pie Krievijas Ukrainas robežām jau trīskāršots Krievijas tanku skaits.
Bet nu par aktuālo Latvijā.
Vēl aizvien nerimst diskusijas par Latvijas simtgadei veltīto gaismas uzvedumu “Saules mūžs”, ko klātienē Krastmalā Rīgā vērojuši vairāk kā 100 tūrksoši cilvēku. Sākotnējā informācija vēsta, ka uguņošanas izmaksas ir 285 tūrkstoši euro, tomēr kā izzrādījās vēlāk kopējas gaismas uzveduma izmaksas, ar uzveduma mākslinieciskās koncepcijas izstrādi un mūziķu honorāru, sastāda 370 tūstošus euro.
Vakar pasniegtas Kultūras ministrijas izcilības balvas kultūrā. Par īpašiem starptautiska mēroga sasniegumiem izcilības balvas šogad saņēma Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, kas ir Latvijas lielākā profesionālā mākslas krātuve, kino režisors Rolands Kalniņš, kurš latviešu kino industrijā darbojas jau no 1947. gada, kā arī rakstniece Nora Ikstena, kura ar savu romānu “Mātes piens” īpašus panākumus guvusi arī starptautiskajā grāmatu izstādē Londonā.
Latvijas valts ceļi informē, ka apledojuma dēļ braukšana pa valsts galvenajiem un reģionālajiem ceļiem ir apgrūtināta. Īpaša piesardzība autovadītājiem jāievēro pārvietojoties pa Daugavpils šoseju posmā no Rīgas līdz Lielvārdei, Kokneses šosejas posmā no Rīgas apvedceļa līdz Skrīveru pagriezienam, kā arī uz citiem valsts nozīmes ceļiem. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus patlaban ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 45 uzņēmuma Valsts autoceļu uzturētājs ziemas tehniskās vienības. Autovadītāji tiek aicināti izvēlēties ceļa seguma kvalitātei atbilstošu braukšanas ātrumu un īpaši ievērot distances un intervālus starp satiksmes dalībniekiem.

Ziņas plkst. 11.00; 16.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils novada pašvaldība aicina uz attīstības stratēģijas projekta publisko apspriešanu, Dignājā notiek izglītojošas lekcijas par veselību, bet Kalna pagastā aktīvi gatavojas Ziemassvētkiem.
Izstrādājot pašvaldības attīstības plānu 2019-2025 gadam, līdz 6. decembrim Jēkabpils novada pašvaldība rīko attīstības stratēģijas projekta publisko apspriešanu.  Šajā projektā noteiktas pašvaldības attīstības prioritātes, rīcības un virzieni, kā arī uzdevumi un veicamie pasākumi. Publiskās apspriešanas sanāksmes novembrī jau notikušas Ābeļu, Kalna, Dignājas un Dunavas pagastos, bet 4. decembrī novada iedzīvotāji aicināti apmeklēt attīstības programmas publisko apspriešanu Leimaņu un Zasas pagastu pārvaldēs, bet 5. decembrī Rubenes pagasta pārvaldē.
Jēkabpils novada dome darbā uz pilnu slodzi un nenoteiktu laiku aicina datorspeciālistu. Bet Zasas pagasta pārvalde izsludinājusi konkursu uz parka dārznieka vakanto vietu Zasas muižas parkā. Darbs uz pilnu slodzi un nenoteiktu laiku. Galvenie darba pienākumi saistīti ar Zasas muižas parka teritorijas kopšanu, apsekošanu un labiekārtošanas darbu organizēšanu. Vairāk informācijas par vakancēm Jēkabpils novada pašvaldības mājaslapā www.jekabpilsnovads.lv.
Šodien plkst. 15.00 Dignājas pamatskolā notiek izglītojoša lekcija par seksuālo un reproduktīvo veselību. Ņemot vērā, ka pēdējo gadu laikā aizvien vairāk palielinās to saslimšanu skaits, kas saistītas ar reproduktīvo orgānu sistēmu, rodas aizvien lielāka nepieciešamība pēc papildus izglītojošām aktivitātēm, kas sniegtu nepieciešamo informāciju potenciālo veselības draudu novēršanu. 
Savukārt, sestdien  plkst. 19.30 Dunavā, Tradīciju zālē notiks saviesīgs pašdarbnieku vakars par godu deju kopas “Cielavas” 7 pastāvēšanas gadam. Koncertā piedalīsies Dunavas kultūras nama pašdarbnieku kolektīvi un ciemiņi no Dvietes un Rubenes, bet par jautru deju takti gādās mūziķis Arturs Lapa.
Bet sākoties Ziemassvētku gaidīšanas laikam, svētdien Kalna Kultūras namā norisināsies Adventes pasākums. Jau no plkst. 16.00 darbosies Svētku tirdziņš. Plkst. 17.00 svētku koncerts – Nekur man nebūs zemes labākas Zem saules par vienu kur dzimis es un audzis. Un jau plkst. 18.00 pie Kalna kultūras nama tiks iedegta svētku egle.

Ziņas plkst. 14.00; 15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pļaviņu novada pašvalība izsludinājusi projektu konkursu, Krustpils novadā notiks Jēkabpils apriņķa teātru skate, bet Jēkabpils aicina uz pasākumiem Ziemassvētku noskaņās.
Valsts Ugunzdzēsības un glābšanas dienests informē, ka aizvadītajā diennaktī Zemgales brigāde saņēmusi sešus izsaukumus. Divi no tiem saistīti ar ugunsgrēku dzēšanu, trīs izsaukumi bijuši maldinājumi, bet viens izsaukums saistīts ar glābšanas darbiem. Izsaukuma laikā glābēji no dīķa Ozolnieku novada Cenu pagastā izvilka ledū ielūzušu suni.
Līdz 14. decembrim Pļaviņu novada pašvaldība iedzīvotājus aicina iesniegt savas idejas iedzīvotāju projektu konkursam ar devīzi “Veidosim Pļaviņu novada nākotni kopā”. Projektu konkursa mērķis motivēt novada iedzīvotājus līdzdarboties mūsdienīgas vides veidošanā.
Tikai šodien un rīt Jēkabpils vēstures muzejs vēl piedāvā apskatīt izstādi “Mana taitastērpa ceļš”. Tajā apskatāmi tautastērpi, ko jau no 2016. gada darinājušu Jēkabpils vēstures muzeja un Tautas lietišķās mākslas studijas “Saulgrieži” dalībnieki.
Rīt būs pēdējā diena, kad Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē apmeklētājiem pieejama neparastā radošo jauniešu apvienības “4. siena ” izstāde “Identitāte. Cilvēks”. Izstādē aplūkojami audiovizuāli dzejas darbi.
Teātra un deju cienītāji rīt plkt. 19.00 aicināti uz Krustpils kultūras namu, kur ikvienam būs iespēja izsmieties no sirds Mārtiņa Egliena izrādē Nepareizie Dziesmu svētki.
Jau sestdien sākot no plkst. 9.00 Krustpils novada Salas kulturas namā visas dienas garumā norisināsies Jēkabpils apriņķa teātru skate, kurā ikvienam būs iespēja bez maksas noskatīties 8 dažādu autoru lugas.
Savukārt akadēmiskās mūzikas cienītāji svētdien plkst. 16.00 Jēkabpils Tautas namā aicināti apmeklēt Jēkabpils simfoniskā orķestra koncertu “Jāzeps Vītols un citi dārgakmeņi.”
Un par preku garīgās mūzikas cienītājiem Krustpils Romaskatoļu baznīcā svētdien plkst. 17.00 notiks koncerts Ziemassvētku noskaņās “Tik klusa un svēta”. Koncertā uzstāsies pazīstami latviešu mūziķi – Kriistina Zaharova, Mārtiņš Ruskis, Valts Pūce un Raimonds Ozols.

Ziņas plkst. 17.00; 18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija lems par nepievienošanos ANO migrācijas paktam, Saeima konceptuāli atbalsta izmaiņas pagaidu budžetā, bet portālā “Manabalss.lv” uzsākta parakstu vākšana par vecāku pabalsa ierobežošanu.
Pēc divām nedēļām notiks ANO Globālās migrācijas pakta pieņemšana, tomēr tikai šajās dienās ir sākta dokumenta tulkošana latviešu valodā. Vairākas valstis ir satrauktas par iespējamo migrācijas plūsmu palielināšanos, tāpēc migrācijas paktu akceptēt atsakās. Pievienoties paktam atsakās vairākas valstis ASV, Austrālija, Austrija, Bulgārija, Čehija, Izraēla, Polija, Šveice un citas. Igaunija un Lietuva vēl turpinās diskusijas, bet Latvija savu pozīciju vēl nav paudusi. Nākamnedēļ Saeima lems par nepievienošanos ANO migrācijas paktam.
Salīdzinot šā gada 3. ceturkšņa un pagājušā gada 3. ceturkšņa datus secināts, ka mēneša vidējā darba samaksa pieaugusi par 8% jeb 75 euro. Vidējā bruto darba alga par pilnas slodzes darbu Latvijā sasniegusi 1006 euro apmēru. 
Lai risinātu jautājumu par nākamā gada valsts budžeta novēlotu pieņemšanu, Saeima pirmajā lasījumā konceptuāli atbalsta Finanšu ministrijas piedāvājumu par izmaiņām pagaidu budžeta veidošanā. Finanšu ministrija rosina atteikties no principa, ka budžeta nepieņemšanas gadījumā, nākamā gada budžeta izdevumi vienā menesī nedrīkst pārsniegt divpadsmito daļu nu iepriekšējā gada budžeta.
Savukārt, sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” uzsākta balsu vākšana par valsts pabalsta ierobežošanu tiem vecākiem, kuri atsakās vakcinēt savus bērnus. Iniciatīvā pausts aicinājums pārtraukt bērna kopšanas pabalstu piešķiršanu un apmaksātu bērnudārzu nodrošināšanu tiem bērniem un viņu vecākiem, kas nepamatotu iemeslu dēļ izvēlējušies neveikt bērniem paredzēto vakcināciju. Tā rezultātā vecāki tiktu motivēti vairāk rūpēties par bērnu veselību.
Un nu par aktuālo Jēkabpilī.
Jēkabpils autobusu parks informē, ka no 3. decembra noteiktas izmaiņas autobusu kustības sarakstos. Visi reisi pienāks un aties no Jēkabpils autoostas. Reisam Jēkabpils-Sala  atiešanas laiks no Salas mainīts uz plkst 7.40. Bet reiss Sala Jēkabpils plkst. 19.58 slēgts. Maršrutā Jēkabpils-Sēlpils-Līkumi-Jēkabpils, atiešanas laiks no Jēkabpils autoostas mainīts uz plkst. 15.50. Un maršruta reisiem Sēlpils- Jēkabpils atiešanas laiki no Sēlpils mainīti uz plkst. 10.30 un uz 14.00.
Savukārt Jēkabpils pilsētas pašvaldība līdz 4. decembrim aicina interesentus iesniegt savus komentārus un ierosinājumus, lai varētu izstrādāt kvalitatīvu Jēkabpils pilsētas jaunatnes politikas stratēģiju.

Tās bija Radio1 ziņas ar Guntu Ločmeli.