2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018. gada 28. novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018. gada 28. novembrī

Radio1 ziņas īsumā:
        Ukraina apgalvo, ka Krievija plāno sagrābt Ukrainas teritorijas; Donalds Tramps plāno mainīt tirdzniecības noteikumus ar Lielbritāniju, savukārt jaunākie pētījumi liecina, ka Latvijas sievietes nopietni riskē ar savu veselību.
        Ierosina veikt izmaiņas darba aizsardzības likumā, Valdība apstiprinājusi jauno izglītības standarbu, bet Uldis Dzirkalis veiksmīgi startējis raketlona tūrē Austrijā.
        Preiļu novada pašvaldība uz tikšanos aicina novada iedzīvotājus, organizē vairākus konkursus, un rīko sporta sacensības vieglatlētiem un volejobistiem.
        Šogad jaunie uzņēmēji Latvijā saņēmuši aizdevumus 8 miljonu euro apmērā; Latgales plānošanas reģions uzņēmējus aicina apmeklēt informatīvus seminārus, bet Valsts ugunsdzēsības un glābšasnas dienests aizvadītajā naktī saņēmis vairākus maldu izsaukumus.
        Reemigrācijas pilotprojekta rezultātā Latvijā atgriezušās vairāk kā 100 ģimenes; premjera amata kandidāts Aldis Gobzems izslēgts no Latvijas Zvērinātu advokātu padomes, bet jaunie uzņēmēji aicināti apmeklēt dažādas aktivitātes Aizkrauklē un Madonā.

Ziņas plkst. 7.00; 8.00; 9.00
        Radio1 ziņās klausieties: Ukraina apgalvo, ka Krievija plāno sagrābt Ukrainas teritorijas; Donalds Tramps plāno mainīt tirdzniecības noteikumus ar Lielbritāniju, savukārt jaunākie pētījumi liecina, ka Latvijas sievietes nopietni riskē ar savu veselību.

        Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins paziņojis, ka Krievija plāno sagrābt Ukrainas teritoriju no Mariampoles līdz starptautiski neatzītajai Piedņestrai. Jau iepriekš ziņots, ka Krievijas robežsardzes kuģi netālu no anektētās Krimas aizturējuši Ukrainas kuģus. Šodien Ukrainā tiek izsludināts oficiāls karastāvoklis, kas ilgs 30 dienas. Par karastāvokļa izsludināšanu nobažījusies Krievijas valdība un aicina Ukrainas valdību neveikt nekādas neapdomīgas darbības.
        Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite paziņojusi, ka nākamnedēļ plāno doties iz Ukrainu, lai paustu atbalstu ukraiņu tautai. Grībauskaite uzsvērusi, ka svarīgi stiprināt visaptverošu atbalstu Ukrainai, jo šīs valsts drošība nav nošķirama no Lietuvas un visas Eiropas drošības. Jau pašlaik Lietuva palīdz Ukrainai ar bruņojumu un karavīru apmācību, kā arī ar ievainoto Ukrainas karavīru rehabilitāciju. Savukārt, Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs pirmdien aicinājis Eiropas savienību noteikt papildus sankcijas Krievijai.
        Savukārt ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka pēc “Brexit” vienošanās apsver mainīt tirdzniecības noteikumus ar Apvienoto Lielbritānijas karalisti. Jau iepriekš Tramps brīdinājis, ka Londonas un Briseles vienošanās par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības, var nopietni kaitēt ASV un Lielbritānijas tirdzniecībai.
        Tikmēr Latvijā. Jaunākais “Mana aptieka & Apotheka indekss” liecina, ka katra ceturtā sieviete riskē ar savu veselību, nepietiekami bieži apmeklējot ginekologu. Pēdējā gada laikā ginekologu apmeklējuši vien 50% Latvijas sieviešu. Statiskikas dati rāda, ka pēdējo gadu laikā aizvien vairāk sieviešu saslimst ar dzemdes kakla vēzi, tāpēc speciālisti aicina apmeklēt profilaktiskās pārbaudes.
Un par aktuālo Jēkabpilī.
        Šodien plkst. 10.00 “Jēkabpils NVO resursu centrs” Sociālās rehabilitācijas Dienas centrā “Kopā būt” rīko iknedēļas angļu sarunvalodas nodarbības. Nodarbību vadīs Eiropas brīvprātīgā darba kustības jauniete Ani no Armēnijas. Bet plkst. 14.00 turpat Dienas centrā mazākumtautību seniori tiek aicināti apgūt latviešu valodu.
        Savukārt, Jēkabpils tautas namā šodien plkst. 17.00 notiks labdarības pasākums “Mīlestība. Tēvzeme. Mūžība.”. Pasākuma programmā – uzrunas, dziesmas un dzejas lasījumi. Pasākuma laikā tiks vākti ziedojumi dzejnieces Ligitas Ābolnieces veselības stāvokļa uzlabošanai.


Ziņas plkst. 10.00; 12.00; 13.00
        Radio1 ziņās klausieties: Ierosina veikt izmaiņas darba aizsardzības likumā, Valdība apstiprinājusi jauno izglītības standarbu, bet Uldis Dzirkalis veiksmīgi startējis raketlona tūrē Austrijā.

        Ņemot vērā to, ka darba devēji un nodarbinātie aizvien biežāk vienojas par darba pienākumu pildīšanu attālināti – ārpus uzņēmuma telpām un paredzot darba aizsardzības pasākumus uzņēmumā, valdība izstrādājusi likumprojektu par “Grozījumiem Darba aizsardzības likumā”. To tuvākajā laikā jāizskata un jāpieņem Saiemai. Likumprojektā uzmanība vērsta uz efektīvāku darba aizsardzības prasību ievērosanu, īpaši pašnodarbināto un attālinātajā darbā nodarbināto personu drošību un veselības aizsardzību.
        Vakar valdība apstiprinājusi Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādāto vispārējās pamatizglītības mācību saturu un mācīšanās pieeju, kuras mērķis ir skolēnos attīstīt 21. gadsimtam svarīgākās kompetences. Jaunajā standartā mācību saturs organizēts 7 jomās – valoda, sociālā un pilsoniskā, kultūras izpratne un pašizpausmes māksla, dabaszinātnes, matemātika, tehnoloģiju kā arī veselība un fiziskās aktivitātes. Šajā pieejā skolotājs ir mācību procesa vadītajs, kurš skolēnam sniedz zināšanas, nevis konkrētas atbildes.
        Bet sporta aktualitātes vēsta, ka Uldis Dzirkalis veiksmīgi startējis raketlona tūres posmā Vīnē. Aizvadīts šī gada pēdējais Pasaules raketlona tūres Austrijas atvērtais posms, tajā veiksmīgi startējuši arī Latvijas sporttisti – Uldis Dzirkalis un Zigmārs Pulkevics, kuri B grupas turnīrā izcīnīja sudrabu, bet Veterānu 40+ grupā Uldis Dzirkalis izcīnījis pārliecinošu uzvaru, aiz sevis atstājot Anglijas, Zviedrijas un Austrijas Raketlonistus.
        Jēkabpils uzņēmēju biedrība informē, ka pēc ikgadējās kopsapulces, par biedrības valdes priekšsēdētāju ievēlēts Armands Lībietis. Jēkabpils uzņēmēju biedrībā apvienojušies 24 Jēkabpils pilsētas un tuvāko novadu uzņēmumi, kas caur informācijas un pieredzes apmaiņu jau kopš 2010. gada veiksmīgi īsteno dažādus projektus un rīko izglītojošus un informatīvus seminārus.
        Savukārt uzņēmums “Jēkabpils pakalpojumi” aicina pilsētniekus šķirot atkritumus, izmantojot šķirošanai paredzētos krāsainos atkritumu konteinerus, atgādinot, ka par šķiroto atkritumu savākšanu iedzīvotājiem nav jāmaksā. Tomēr, lai izbērtu savus sadzīves atkritumus kādā no šķirošanai paredzētajiem konteineriem jāievēro, ka, piemēram, palstmasai un metālam pareszētajā konteinerī nedrīkst ievietot plastmasas rotaļlietas, vienreiz lietojamos traukus vai foliju. Bet šādi atkritumi un logu stikli, tekstils un elektropreces bez maksas tiek pieņemti Atkritumu šķirošanas laukumā Zemgales ielā 24/1.

Ziņas plkst. 11.00; 16.00
        Radio1 ziņās klausieties: Preiļu novada pašvaldība uz tikšanos aicina novada iedzīvotājus, organizē vairākus konkursus, un rīko sporta sacensības vieglatlētiem un volejobistiem.

        Jau piektdien ikviens interesents aicināts apmeklēt “Dienvildlatgales NVO atbalsta centra” un “Preiļu NVO centra” rīkoto semināru, kas plkst. 15.00 notiks Kooperatīva ielā 6. Seminārā par resursu plānošanu, mērķauditoriu, koncepcijas un idejas formulēšanu, satura režiju un citām ar pasākumu organizēšanu saistītām lietām savā pieredzē dalīsies aktiermākslas pedagoģe Elīna Apsīte.
        Lai pirms 2019. gada Preiļu novada budžeta pieņemšanas iepazīstinātu ar paveikto 2018. gadā, ieplānotajiem darbiem nākamajam gadam un uzklausītu iedzīvotāju priekšlikumus, pašvaldība aicina iedzīvotājus uz sarunām ar domes deputātiem no 4. līdz 11. decembrim visos Preiļu novada pagastos.
        Gatavojoties Ziemassvētkiem Preiļu novada dome aicina privātmāju īpašniekus, daudzdzīvokļu namu iedzīvotājus, valsts un pašvaldību iestādes, kā arī uzņēmumus piedalīties skatlogu, ēku fasāžu un priekšlaukumu noformējuma konkursā “Skaistākais Ziemassvētku noformējums”. Konkursam jāpiesakās līdz 21. decembrim, novada domes apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā vai pagastu pārvaldēs. Dalībnieku izvērtēšana notiks līdz nākošā gada 6. janvārim, bet uzvarētāju apbalvošana notiks ikgadējā Uzņēmēju pasākumā februārī. Bet 8. decemnrī Raiņa bulvārī Preiļu novada uzņēmējdarbības centrs rīko Ziemassvētku tirdziņu.
        Lai izceltu un godinātu aktīvākos Preiļu novada jauniešus, kuri iesaistījušies novada sabiedriskajā dzīvē, Preiļu novada Jauniešu cents “Četri” sadarbībā ar Preiļu novada jauniešu domi, izsludinājis pieteikšanos konkursam “Jauniešu gada balva 2018”. Konkursa nolikums pieejams pašvaldības mājaslapā www.preili.lv, bet pieteikumus iesniegt var līdz 12. decembirm.
        Bet tagad pievēršamies sporta aktivitātēm.
        9. decembrī volejbola draugi tiek aizināti piedalīties ikgadējā turnīrā, kurā tiks noskaidrotas spēcīgākās volejbola komandas Preiļu novadā. Bet vieglatlēti aicināti pārbaudīt savu sagatavotību jaunajai ziemas sezonai tradicionālajā Preiļu novada atklātajā ziemas čempionātā. Gan volejbola turnīra, gan ziemas čempionāta nolikumi pieejami Preiļu novada mājaslapā.
        Bet nu pievēršamies kultūras notikumiem.
        Jau piektdien plkst. 21.00  Preiļu kultūras nams aicina uz diskotēku, kurā uzstāsies grupa Bez PVN un īpašie viesi – grupa “Žvūrgzdyni”.
4. decembrī tur par kultūras namā tiks demonstrēta jaunākā latviešu animācijas filma “Saule brauca debesīs”.
        Bet 7. decembrī plkst. 19.00 Preiļu kultūras namā notiks tradicionālais Makšķernieku stāstu vakars.
        Savukārt, Preiļu galvenā bibliotēka aicina apskatīt vairākas izstādes. Līdz 9. decemnrim apmeklētājiem iespēja aplūkot Rakstniecības muzeja ceļojošās izstādes patriotiskās noskaņās “Zeme un mīlestība” un “Sadzejotā valsts”. Bet līdz 29. decembrim apskatāma daiļamatnieces Albīnas Ancānes rokdarbu izstāde “Latvju rakstiem apvīts mūžs”.

Ziņas plkst. 14.00; 15.00
        Radio1 ziņās klausieties: Šogad jaunie uzņēmēji Latvijā saņēmuši aizdevumus 8 miljonu euro apmērā; Latgales plānošanas reģions uzņēmējus aicina apmeklēt informatīvus seminārus, bet Valsts ugunsdzēsības un glābšasnas dienests aizvadītajā naktī saņēmis vairākus maldu izsaukumus.

        Attīstības  finanšu institūcija ALTUM informē, ka šā gada pirmajos 9 mēnešos biznesa uzsācējiem visā Latvijā uzņēmējdarbības uzsākšanai piešķīrti aizdevumi vairāk kā 8 miljonu euro apmērā. Tas ir lielākais aizdevumu apjoms pēdējo 5 gadu laikā. Izmantojot valsts atbalsta programmu aizdevumus, jauno uzņēmēju skaits pieaudzis teju visos Latvijas reģionos. Lielākais aizdevumu skaita pieaugums šogad fiksēts Zemgalē. Uzņēmēju aktivitāte par 8% palielinājusies arī Latgalē. Jaunajiem uzņēmējiem, kuri pārsvarā darbojas ēdināšanas, ražošanas, tūrisma, saimniecības un citās jomās, kopumā šogad izsniegti teju 400 aizdevumi.
        Lai uzlabotu uzņēmējdarbības vidi, Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centrs uz informatīviem semināriem aicina uzņēmējus un organizācjiju pārstāvjus. Semināros tiks sniegta aktuālā informācija par valsts normatīvā regulējuma aktualitātēm un izmaiņām. Papildus tiks sniegta informācija par būtiskajām prasībām, kas jāievēro uzņēmumiem, pretendējot uz Latgales speciālās ekonomiskās zonas nodokļu atlaidēm. Semināri notiks Daugavpils novada kultūras centrā 4. decembrī un Rēzeknes novada domes telpās 6. decembrī.
        Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests informē, ka aizvadītajā diennaktī Zemgales reģiona brigāde saņēmusi sešus izsaukumus. Viens izsaukums saistībā ar ugunsgrēka dzēšanu, viens uz glābšanas darbiem, bet 4 no izsaukumiem bijuši maldinājumi. Aizvadītajā diennaktī visā Latvijā Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēmis kopumā 43 izsaukumus, no kuriem 12 bijuši maldinājumi.
        Savukārt Vārkavas novada pašvaldības Rimicānu pirmskolas izglītības iestāde uz darbinieka bērna kopšanas atvaļinājuma laiku, darbā aicina pirmskolas izglītības skolotāju. Plašāka informācija par vakanci pieejama www.varkava.lv.
        Dzejniece Ligita Ābolniece Jēkabpiliešus un pilsētas viesus šodien plkst. 17.00 Jēkabpils tautas namā, aicina uz labdaribas pasākumu “Mīlestība. Tēvzeme. Mūžība”. Pasākuma programā paredzētas uzrunas, dzejas lasījumi un dziesmas, bet līdzekļi tiks vākti pašas dzejnieces veselības stāvokļa uzlabošanai.
        Bet sporta aktivitāšu cienītāji tiek aicināti apmeklēt Latvijas telpu futbola Virslīgas čempionāta spēli, kurā Sporta klubs “Jēkabpils lūši” spēlēs pret Futbola klubu Petrow. Telpu futbola spēle norisināsies šodien plkst. 20.00 Sporta namā.

Ziņas plkst. 17.00; 18.00
        Radio1 ziņās klausieties: Reemigrācijas pilotprojekta rezultātā Latvijā atgriezušās vairāk kā 100 ģimenes; premjera amata kandidāts Aldis Gobzems izslēgts no Latvijas Zvērinātu advokātu padomes, bet jaunie uzņēmēji aicināti apmeklēt dažādas aktivitātes Aizkrauklē un Madonā.

        Lai uzsāktu mērķtiecīgu darbu reemigrācijas veicināšanā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija šogad izveidojusi 5 reģionālo reemigrācijas koordinatoru tīklu, nodrošinot pa vienam koordinatoram katrā Latvijas plānošanas reģionā. Pilotprojekta ietvaros koordinatori sagatavojuši vairāk kā 1000 individuālus atgriešanās piedāvājumus. Pēc atbalsta kopumā vērsušās 1132 ģimenes, Latvijā šogad atgriezušās jau 124 ģimenes, bet tuvākajā laikā atgriezties plāno vēl aptuveni 100 ģimenes.
        Jau iepriekš ziņots, ka pirmdien Valsts prezidents Raimonds Vējonis valdības veidošanu uzticējis partijas “KPV LV” līderim Aldim Gobzemam. Tomēr Vējoņa lēmumu 13. Saeimā ievēlētās partijas nevērtē viennozīmīgi. Partiju savienības “Attītībai/Par” premjera amata kandidāts Atis Pabriks norādījis, ka valdības veidošanā pašlaik ir tikai divi ceļi – Valsts prezidentam Raimondam Vējonim jāpalīdz Gobzemam valdības veidošanā, vai arī jāatzīst, ka prezidents savā lēmumā kļūdījies.
        Bet Latvijas Zvērināto advokātu padomes vadītājs Jānis Rozenbergs apstiprinājis, ka premjera amata kandidāts Aldis Gobzems izslēgts no padomes pēc disciplinārlietu komisijas lēmuma. Jāpiebilst, ka izslēgšana no Zvērināto advokātu padomes ir šīs organizācijas bargākais sods.
        Aizkraukles novada uzņēmējdarbības centrs 13. decembrī no plkst. 10.00 – 13.00 interesentus aicina apmeklēt konsultācijas “No idejas līdz uzņēnumam.” uzņēmējdarbības uzskākšanai  Konsultācijās topošajiem uzņēmējiem tiks sniegta informācija par biznesa plāna un naudas plūsmas nepieciešamību, kā arī atbalsta iespējām sava biznesa uzsākšanā.
        Jaunie uzņēmēji tiek gaidīti arī Madonā. No 1. decembra tiek atvērta pieteikšanās Latvijas investīciju un attīstības aģentūras Madonas biznesa inkubatorā, kas savu darbību uzsācis jau jau rudenī. Inkubatora mērķis ir kļūt par aktīvu jauno uzņēmēju pulcēšanās vietu. Biznesa inkubators atvērts ne tikai juridiskām, bet arī fiziskām personām, kuras ieinteresētas attīstīt savas idejas.
        Savukārt Krustpils novadā vēl aizvien valda Latvijas simtgades svētku noskaņas. 15. decembrī Kūku pagasta Sūnu meža masīvos no plkst. 9.00 – 16.00 notiks 8. noslēdzošais posms Latvijas simtgadei veltīto pārgājienu cikla ietvaros. Pārgājienā piedalīties aicināti aktīvās atpūtas cienītāji, kā arī ģimenes ar bērniem. Minimālais dalībnieku skaits komandā – 2 cilvēki.

Tās bija Radio1 ziņas ar Guntu Ločmeli.