2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 18.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 18.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī Radžu ūdenskrātuves galvenajā peldvietā šodien mastā pacels Zilo karogu; No šodienas stājas spēkā noteikumi, kas paredz, ka bankām jāziņo par fiziskām personām, kuru konta apgrozījums gadā pārsniedz 15 tūkstoši eiro; un Šodien notiks Likteņdārzam veltītās pastmarkas pirmās dienas zīmogošana.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs šodien dosies darba vizītē uz Jēkabpili. Šeit viņš tiksies ar Jēkabpils pilsētas Jēkabpils, Krustpils, Salas, Viesītes un Aknīstes novadu vadītājiem un uzņēmējiem. Turpinot darba vizīti pēcpusdienā, zemkopības ministrs tiksies arī ar Latgales lauksaimniekiem un lauku uzņēmējiem no Zilupes un kaimiņu novadiem. Zemkopības ministrs ar Sēlijas un Latgales uzņēmējiem un pašvaldību vadītājiem pārrunās vasarāju sējas sekmes un to, kā zemniekiem izdevies ar ministrijas atbalstu pārvarēt postošo lietavu smagās sekas pagājušā gada rudenī. Tāpat Dūklavs informēs par Lauku attīstības programmas atbalsta piedāvājumu lauksaimniekiem un reģionu uzņēmējiem pērn, kā arī par diskusijām un atšķirīgajiem dalībvalstu un Eiropas Komisijas (EK) viedokļiem Briselē jautājumā par to, kādai ir jābūt Eiropas Savienības (ES) Kopējai lauksaimniecības politikai pēc 2020. gada.

Šodien pulksten 12.00 Jēkabpilī Radžu ūdenskrātuves galvenās peldvietas mastā jau devīto gadu pēc kārtas svinīgi tiks pacelts Zilais karogs. Svinīgajā pasākumā piedalīsies Jēkabpils domes vadība, deputāti, pašvaldības darbinieki, SIA “Jēkabpils sporta centrs” pārstāvji, kā arī Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Pasākumā aicināti piedalīties visi interesenti. Jau ziņots, ka Vides izglītības fonda (VIF) sertifikācijas programmas "Zilais karogs" sertifikāts šogad piešķirts visām 20 pieteiktajām peldvietām un trīs jahtu ostām.

Turpinām ziņas

Bankām būs jāziņo par fiziskām personām, kuru konta apgrozījums gadā pārsniedz 15 000 eiro, paredz otrdien Ministru kabinetā atbalstītā kārtība, kādā Valsts ieņēmumu dienestam (VID) sniedzama informācija par fiziskās personas kontu apgrozījumu un atlikumu. Finanšu ministrijas (FM) izstrādātie noteikumi paredz kārtību, kādā kredītiestāde un maksājumu pakalpojumu sniedzējs līdz katra gada 1.februārim iesniegs VID informāciju par klientiem, kuru pieprasījuma noguldījuma kontu un maksājumu kontu iepriekšējā gada kopējā debeta vai kredīta apgrozījuma summa vienas kredītiestādes vai maksājumu pakalpojuma sniedzēja ietvaros ir 15 000 eiro vai vairāk.
Informācija sniedzama elektroniski par fiziskām personām, kas ir Latvijas rezidenti.Noteikumi stājas spēkā no šodienas. Informācija būs jāiesniedz katru gadu līdz 1.februārim, savukārt pirmo reizi informācija VID tiks sniegta līdz šā gada 1.septembrim par klientiem, kuru pieprasījuma noguldījuma kontu un maksājumu kontu kopējā atlikuma summa 2018.gada 1.janvārī bija 15 000 eiro vai vairāk.

Piena pārstrādes uzņēmums AS "Preiļu siers" plāno ieguldīt 140 tūkstoši eiro jaunā rūpnieciskajā iekārtā - tvaika kaloriferā - jeb ierīcē gaisa sasildīšanai piena produktu kaltē, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Investīciju projektu plānots īstenot līdz 2019.gada 30.jūnijam Preiļos, Daugavpils ielā 75, piesaistot Eiropas Savienības (ES) finansējumu programmā "Veicināt efektīvu energoresursu izmantošanu, enerģijas patēriņa samazināšanu un pāreju uz AER apstrādes rūpniecības nozarē". Šodien ir pēdējā diena, kad pretendenti var iesniegt pieteikumus uzņēmuma izsludinātajā iepirkumu konkursā par tvaika kalorifera piegādi. Jau ziņots, ka "Preiļu siers" pērn strādāja ar 59,913 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3,7% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa samazinājās par 6% - līdz 1,107 miljoniem eiro.

Un vēl

VAS "Latvijas pasts" izdevis jaunu pastmarku "Likteņdārzs - tautas dāvana Latvijai", kas veltīta Likteņdārzam. Pastmarka izdota 80 tūkstoši eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir 61 cents, kas atbilst vienkāršas A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām Latvijas teritorijā. Pastmarkas dizainu veidojis Arvils Feldmanis, un tās vizuālajā noformējumā izmantots aerofotogrāfa jēkabpilieša Gata Baloža fotouzņēmums. Līdz ar pastmarku izdota arī īpaša aploksne tūkstoš eksemplāru tirāžā, kuras dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva. Jaunās pastmarkas pirmās dienas zīmogošana plānota šodien Likteņdārzā, Koknesē, no plkst.10 līdz 17. Savukārt plkst.11 turpat paredzēta svinīga pastmarkas prezentācija ar "Latvijas pasta", biedrības "Kokneses fonds" un Kokneses novada domes pārstāvju piedalīšanos.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:SIA “JK namu pārvalde” klientiem būs jāmaksā par rēķina piegādi papīrformātā; Strauji pieaugusi ērču aktivitāte; un Neizpratni izraisa privilēģijas bankas darbiniekiem auto novietošanā Vecpilsētas laukumā.

Jēkabpiliešiem, kuri ikmēnesi savās pastkastītēs saņem papīrformāta rēķinus no SIA “JK namu pārvalde”, no septembra par to piegādi būs jāmaksā. Savukārt, ja klients vēlēsies, lai rēķinu piegādā elektroniski, šis pakalpojums būs bez maksas. SIA “JK Namu pārvalde” sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Skolniece informē, ka izmaiņas reķinu saņemšanā saistītas ar Vispārīgās datu aizsardzības regulas ieviešanu Latvijā no 25.maija. Tā paredz, ka katram klientam rēķins jāsaņem aizlīmētā aploksnē. Minēto prasību izpildīšana rada papildus izdevumus, tāpēc no 1.septembra šāda rēķinu saņemšana būs maksas pakalpojums, un klientam katrs Namu pārvaldes papīra formātā sagatavots rēķins izmaksās 1,21 EUR (tajā skaitā PVN). Tādēļ iedzīvotāji aicināti izvērtēt iespēju mainīt rēķinu saņemšanas veidu, pārejot tikai uz elektroniskā rēķina saņemšanu e-pastā, kas tiks piesūtīts bez maksas. Kā pieteikties elektroniskajam rēķinam lasiet portālā radio1.lv vai namu pārvaldes mājaslapā.

Preses konferencē, Jēkabpils domes vadībai tiekoties ar vietējiem masu medijiem, Jēkabpils NVO resursu centra vadītāja Agita Pleiko vērsa pašvaldības atbildīgo darbinieku uzmanību uz nepieciešamību ierīkot pagaidu soliņus maršruta autobusu pieturvietās, kas no Pasta ielas pārceltas uz Pormaļa ielu. Viņa norādīja, ka ir novērojusi, ka gados veciem cilvēkiem grūti pieturvietā ilgstoši nostāvēt kājās. Jēkabpils mēera vietnieks An dris Rutko solīja, ka risinās šo jautājumu, lai rastu iespēju pieturvietās Pormaļa ielā ierīkot pagaidu soliņus.

Turpinām ziņas

Vairāki jēkabpilieši vēlējās zināt, kā gadījumos, kad ir piesūkusies ērce iespējams kukaini nogādāt Slimību pofilakses un kontroles centrā, lai to pārbaudītu vai nav ērču encefalīta pārnēsātāja. Jēkabpils reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Gvido Liepiņš informē, ka slimnīca šādu pakalpojumu nesniedz. Ja kāds vēlas pārliecināties vai ērce, kas viņam piesūkusies nav inficēta ar ērču encefalītu, tad tā uz laboratoriju Rīgā jānogādā pašu spēkiem. Turklāt jāņem vērā, ka pārbaudīt un analīzes veikt var tikai dzīvai ērcei. Jēkabpils slimnīcas uzņemšanas nodaļā iespējams izvilkt piesūkušos ērci, bet tas arī viss. Gvido Liepiņš piebilda, ka arī tad, ja cilvēkam piesūkusies inficēta ērce vēl nenozīmē, ka cilvēks noteikti saslims, jo to nosaka vēl vairāki citi faktori no kuriem noteicošais ir cilvēka imunitāte, organisma aizsargspējas pet infekciju. Turklāt Jēkabpils nav to Latvijas reģionu vidū, kur ir paaugstināta saslimšana ar ērču encefalītu.

Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti vakar nāca klajā ar paziņojumu, ka novērojumi liecina, ka strauji pieaugusi ērču aktivitāte. Ērču monitoringa vietās Rīgas un Latgales reģionā to aktivitāte ir līdzīga kā iepriekšējā gada maijā, atsevišķās vietās mežā un krūmājos to relatīvais blīvums ir ap 20-30 ērcēm kilometrā. Epidemiologi atgādina, ka vakcinācija nodrošina aizsardzību tikai pret ērču encefalītu, bet nepasargā no citām ērču pārnestām slimībām, piemēram, Laimas boreliozi jeb "Laimas slimību" un ērlihiozi. Lai pasargātu sevi no ērces piesūkšanās dodoties brīvā dabā - krūmājos, mežā, un garā zālē, apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt. Pārnākot mājās no pastaigas, pieaugušajiem un bērniem rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces. Ja ērce tomēr piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas drīzāk. Tās noņemšanu vislabāk uzticēt ārstniecības personai. Statistika liecina, ka 2016.gadā un 2017.gadā Latvijā reģistrēti 230 un 214 saslimšanas gadījumi ar ērču encefalītu.

Un vēl

Jēkabpils domes finanšu komitejas sēdē deputāts Kaspars Ģirģens vēlējās noskaidrot, kāpēc Vecpilsētas laukumā automašīnas novietošanai priviliģētas tiesības ir SEB bankas darbiniekiem, paredzot šim nolūkam speciāli iezīmētu teritoriju. Ģirģens sacīja, ka tas apgrūtina auto novietošanu citiem Vecpilsētas laukuma izmantotājiem. Kaspars Ģirģens norādīja, ja jau laukumā paredzēta teritorija SEB bankas darbinieku un klientu auto, tad tādu pat teritoriju sev var pieprasīt arī citi Vecpilsētas laukumā strādājošo uzņēmumu un iestāžu darbinieki, tad laukums tiks sadalīts auto novietošanas zonās un nebūs vietas novietot auto tiem, kuriem šeit nav sava uzņēmuma vai biroja. Arī deputāts Aigars Nitišs izteica repliku, ka šāda kārtība šķietot gana dīvaina un būtu jānoskaidro, kāpēc SEB bankai ir tādas privilēģijas. Domes izpilddirektors Guntars Gogulis sacīja, ka noskaidros, kāpēc izveidojusies šāda situācija.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Baltijas valstis lūdz pastiprināt tajās dislocētos starptautiskos NATO bataljonus ar gaisa un jūras spēkiem; Vai bērnudārza izlaidumā drīkst fotogrāfēt jeb datu aizsardzības regula; un Kādu laiku sinoptiķi prognozē brīvdienām?

Baltijas valstis lūdz pastiprināt tajās dislocētos starptautiskos NATO bataljonus ar gaisa un jūras spēkiem, pastāstījis Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs, kas trešdien Vašingtonā kopā ar kolēģiem no Latvijas un Igaunijas Edgaru Rinkēviču un Svenu Mikseru tikās ar ASV prezidenta nacionālās drošības padomnieku Džonu Boltonu. Gatavojoties jūlijā gaidāmajam NATO samitam, Baltijas valstu ministri ar Boltonu pārrunāja iespējas paātrināt lēmumu pieņemšanu aliansē un karaspēka pārvietošanos bloka valstīs, un lūdza ASV arī pievērst lielāku uzmanību Baltijas valstu pretgaisa aizsardzībai. Baltijas valstīm nav nedz savu iznīcinātāju, nedz uz zemes bāzēto tāla darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības raķešu, tādēļ tās lūgušas ASV biežāk sūtīt uz mūsu reģionu raķešu sistēmas "Patriot" un vēlas panākt, lai pašreizējā NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misija tiktu pārveidota par pretgaisa aizsardzības misiju.

Eiropas Savienības aizliegums lietot trīs insekticīdus, kurus vaino bišu populāciju iznīkšanā, ir paturams spēkā, tā vakar, lēmusi Eiropas Savienības tiesa, noraidot ķimikāliju ražotāju Bayer un Syngenta iesniegtās pārsūdzības. Beļģijā strādājošais ziņu portāls EurActiv vēsta, ka tiesa paziņojumā norādījusi: «Vispārējā tiesa apstiprina, ka 2013.gadā ES līmenī ieviestie ierobežojumi insekticītu klotianidīna, imidakloprīda un tiametoksāma lietošanā paturami spēkā, jo tie ir bīstami bitēm». Trīs kukaiņu indēšanai paredzētās vielas ir veidotas pēc nikotīna ķīmiskās struktūras, un tās uzbrūk kaitēkļu nervu sistēmai. Attiecībā uz bitēm atklāts, ka šīs vielas var tām atņemt spēju orientēties un atrast ceļu atpakaļ uz stropu, kā arī mazina bišu organisma norutību pret slimībām.

Turpinām ziņas

Sabiedrībā daudz nezināma un neskaidra saistībā ar Vispārīgo datu aizsardzības regulu. Šobrīd aktualizēts jautājums par tiesībām bērnus fotografēt bērnudārza izlaidumā. Speciālisti norāda, ka par bērnu atbild viņa vecāki, viņi ir noteicēji, kur atļauj, kur liedz izmantot bērna fotogrāfiju – piemēram, mācību iestādes informatīvajā avīzē atļauj, bet skolas mājaslapā ne. Vispārīgā datu aizsardzības regula nosaka, ka vienmēr ir jāinformē par datu vākšanu – fotografēšanu un filmēšanu. Pat ja persona ir parakstījusi dokumentu par atļauju fotografēt vai filmēt, vienmēr šai personai ir tiesības mainīt savu lēmumu un lūgt publicētāju šo materiālu izņemt no publiskās telpas. Arī klases skolēnu fotogrāfija, kurai blakus ir publicēts skolas nosaukums, ir uzskatāma par personu identificējošu attēlu. Tātad - atbildot uz jautājumu "Vai bērnudārza izlaidumā bērnus drīkst fotografēt?", var teikt, ka viss atkarīgs no fotografēšanas mērķa un attēlu izmantošanas. Vecākiem ir tiesības zināt, kur bērna fotogrāfijas tiks izmantotas, atļaut vai aizliegt to izmantošanu, tāpat - atļaut vai aizliegt bērnu fotografēt.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības Vispārīgā datu aizsardzības regula pieņemta 2017.gadā, bet piemērot to sāks no 25.maija. Dažādas ar tās piemērošanu saistītas nianses plānots noteikt Personas datu apstrādes likumā. Regula uzliek par pienākumu datu vācējiem un apstrādātājiem būt godprātīgiem pret tiem, kuru dati tiek vākti - izstāstīt un informēt par nosacījumiem. Tā paredz, ka personas dati nav uzņēmuma īpašums, ar kuriem tas var rīkoties, kā vēlas. Tāpat regula tiek uztverta kā motivācija sakārtot savu darbu, lai personas dati tiktu pienācīgi aizsargāti. Uzņēmumiem tīri praktiski tas paredz dažādu līgumu un dokumentu maiņu, kā arī personu datu drošības uzlabošanu.

Un vēl

Brīvdienās lietus mākoņi Latviju pametīs, laiks būs saulains, taču sestdiena būs vējaina, liecina prognozes. Sestdienas naktī vēl līs daudz Vidzemē un Latgalē, bet diena būs saulaina, bez nokrišņiem. Naktī gaiss atdzisīs līdz +6..+12 grādiem, bet diena būs vēsākā šajā nedēļā - maksimālā temperatūra +15..+19 grādi, daudzviet piekrastē ap +13 grādiem.
Ziemeļu vējš brāzmās visā valstī 10-15 metri sekundē. Svētdienas nakts būs dzestra, gaisa temperatūra noslīdēs līdz +3..+8 grādiem, piekrastē līdz +10..+12 grādiem, bet diena vasarīgi silta - +17..+22 grādi, turklāt ziemeļu vējš arī būs lielākoties lēns. Nākamnedēļ mūsu reģionā nostiprināsies spēcīgs anticiklons, kura ietekmē laiks būs sauss, dienas saulainas un siltas, temperatūra pārsvarā ap +20..+25 grādiem. Lielā valsts daļā atgriezīsies sausums, bet vietām, kur šajās dienās lijis maz vai pat nemaz, sausums būs sevišķi liels.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Rīt uz muzeju nakti aicina Krustpils pils; Ar Sama modināšanas svētkiem Koknesē rīt atklās tūrisma sezonu; un Kopējie nodokļu parādi Latvijā maija sākumā - 1,23 miljardi eiro.

Muzeju nakts pasākumi rīt, 19.maijā, notiks 204 vietās visā Latvijā. Pasākums šogad notiks 14.reizi, un tajā piedalīsies rekordliels Latvijas muzeju un sabiedriskās dzīves veidotāju skaits. Arī šogad Muzeju naktī piedalās gan muzeji, gan vairāk nekā 40 dažādi sabiedriskās dzīves veidotāji, pastiprinot pasākuma nozīmību kultūrvēsturiskā mantojuma izziņā. Iesaistīties paredzējušas arī valsts pārvaldes institūcijas, piemēram, Latvijas Valsts prezidenta rezidence, Latvijas Republikas Saeima un citas. Arī uzņēmumi aizvien aktīvāk izmanto Muzeju nakts sniegtās iespējas mārketingā, piemēram, izdevniecības "Zvaigzne ABC" grāmatnīcas un "Aldara" Alus darbnīca gaidīs ciemiņus. Reģionos interesantas aktivitātes rīko pašvaldības, mākslas galerijas un izstāžu nami, kā arī nevalstiskās organizācijas.

Rītdien arī Krustpils pilī notiks ikgadējā starptautiskā akcija „Muzeju nakts”. Pasākums sāksies plkst. 19:00 un ilgs līdz 1:00. Latvijas simtgades reizē Muzeju nakts tēma ir „Šūpulis”, tādējādi iekļaujoties valsts simtgades stāstā, kas sākās 2017. gadā un turpināsies līdz 2021. gadam. Šī gada vadmotīvs ir „Dzimšana”. Muzeju nakts apmeklētāji laikā no pulksten septiņiem vakarā līdz vieniem naktī varēs piedalīties radošajās darbnīcas Krustpils pils iekšpagalmā, atvērts būs arī pils pagrabs un vārtu tornis. Pils vārtu tornī apskatāma Latvijas Tekstilmākslas asociācijas tekstīliju izstāde “Sakņu sistēma”. Muzeja Izstāžu zālē būs skatāma izstāde „100 iemesli lepoties ar Jēkabpili”. Pils Marmora zālē varēs aplūkot mākslinieces Sandas Mālnieces gleznas izstādē “Iespaidu varā”. Muzeju naktī atvērta būs arī grāmatnīca „Zvaigzne ABC”, kas atrodas Rīgas ielā 175. Ieeja Muzeju nakts pasākumos ir bezmaksas.

Turpinām ziņas

Sestdien, 19.maijā, ar Sama modināšanas svētkiem Kokneses novadā tiks atklāta jaunā tūrisma sezona. Svētku rosība sāksies jau rīta agrumā ar pavasara gadatirgu Blaumaņa un Parka ielās, bet Kokneses parks būs galvenā svētku mājvieta. Kokneses novada dome pirms gada sāka kopīgu sadarbības projektu tūrisma pakalpojumu attīstībā ar Jēkabpils pašvaldību un divām Lietuvas pašvaldībām Pluņģi un Rokišķiem. Turpinot veiksmīgi iesākto sadarbību, amatnieku tirdziņā līdzās vietējiem amatniekiem varēs sastapt sava amata meistarus arī no Pluņģes, Rokišķiem un Jēkabpils, bet laukumiņā pie "Fauna galvas" un pie skulptūras "Mūžībai" dienas pirmajā pusē koncertēs Kokneses novada pašdarbnieki un viesu kolektīvi no Lietuvas un Krustpils. Jaunākajiem pasākuma apmeklētājiem būs iespēja izklaidēties piepūšamajās atrakcijās, kā arī iesaistīties sportiskās un radošās aktivitātēs. Retro tērpu un velosipēdu parāde jeb iecienītais Tvīda brauciens plkst.12 sāksies Blaumaņa laukumā. Savukārt Kokneses parkā būs iespēja gardi pamieloties ar SIA "Kūpiņsala" vārīto sama zupu, biedrības "Baltaine" Radošās mājas saimnieces gādās par sava kulinārā mantojuma piedāvājumu, darbosies vietējie ēdināšanas uzņēmumi. Par neatņemamu svētku sastāvdaļu ir kļuvis Mūku futbols ar uzticīgo līdzjutēju pulku, un tā būs arī šajā reizē.

Svētdien, 20.maijā, Daugavpils novada Naujenes pagastā, Slutišķu sādžā norisināsies Starptautiskais tautas mākslas festivāls "Augšdaugava". Festivāla moto šogad ir "Simtiem loku izlocīju", simboliski iezīmējot Latvijas valsts simtgades svinēšanu gleznainos Daugavas lokos. Festivāla gaitā dažādas aktivitātes norisināsies Slutišķu vecticībnieku sētā. Šeit muzicēs folkloras ansamblis "Iļjinskaja pjatņica", kas popularizē Latgales vecticībnieku materiālo un garīgo kultūru, izpilda autentiskus dziedājumus un horeogrāfiju. Naujenes novadpētniecības muzejs Slutišķu vecticībnieku sētā atklās izstādi "Kaimiņu stāsts. Jaunā sādža", kas tapusi zinātniskajā ekspedīcijā, pētot Nīcgales pagasta Jaunās sādžas vecticībnieku kopienas vēsturi un kultūras mantojumu.

Un vēl

Latvijā šogad maija sākumā kopējie nodokļu parādi, ieskaitot aktuālos, apturētos parādus un atmaksas termiņa pagarinājumus, bija 1,23 miljardu eiro apmērā, kas ir par 2% mazāk nekā mēnesi iepriekš, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati. Atbilstoši VID datiem aktuālie parādi, kuriem tiek aprēķināta nokavējuma nauda, šogad 1.maijā bija 64,1% no kopējās parādu summas jeb 788,282 miljoni eiro. Tāpat VID dati liecina, ka par nepiedzenamiem 2018.gada 1.maijā bija atzīti parādi 7,321 miljona eiro apmērā - šie parādi izveidojušies likvidējamiem uzņēmumiem līdz likvidācijas procedūras pabeigšanai. Savukārt par piedzenamiem šogad maija sākumā bija atzīti parādi 780,96 miljonu eiro apmērā.

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pie Radžu ūdenskrātuives mastā pacelts Zilais karogs; Ērces laboratoriskai pārbaudei uz Rīgu jānogādā iedzīvotājiem; un Kādu laiku brīvdienās prognozē sinoptiķi?

Šodien Jēkabpilī Radžu ūdenskrātuves galvenās peldvietas mastā jau devīto gadu pēc kārtas svinīgi pacēla Zilo karogu. Svinīgajā pasākumā piedalījās Jēkabpils domes vadība – Raivis Ragainis, Līga Kļaviņa un Andris Rutko, deputāti – Aigars Nitišs un Leonīds Salcevičs, pašvaldības darbinieki, SIA “Jēkabpils sporta centrs” direktors Juris Bobrovs, kā arī Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Pēc pasākuma svinīgās daļas visus cienāja ar zivju zupu, kas bija vārīta turpat katlā uz ugunskura. Jau ziņots, ka oficiālā peldsezona Latvijā sākās šajā nedēļā – 15.maijā. Radžu ūdenskrātuves pludmale ir labiekārtota, ūdenī peldvieta iezīmēta ar bojām, izvietoti atpūtas krēsli, dežūrē glābēji.

Jēkabpiliešiem, kuri ikmēnesi savās pastkastītēs saņem papīrformāta rēķinus no SIA “JK namu pārvalde”, no septembra par to piegādi būs jāmaksā. Savukārt, ja klients vēlēsies, lai rēķinu piegādā elektroniski, šis pakalpojums būs bez maksas. SIA “JK Namu pārvalde” sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Skolniece informē, ka izmaiņas reķinu saņemšanā saistītas ar Vispārīgās datu aizsardzības regulas ieviešanu Latvijā no 25.maija. Tā paredz, ka katram klientam rēķins jāsaņem aizlīmētā aploksnē. Minēto prasību izpildīšana rada papildus izdevumus, tāpēc no 1.septembra šāda rēķinu saņemšana būs maksas pakalpojums, un klientam katrs Namu pārvaldes papīra formātā sagatavots rēķins izmaksās 1,21 EUR (tajā skaitā PVN). Tādēļ iedzīvotāji aicināti izvērtēt iespēju mainīt rēķinu saņemšanas veidu, pārejot tikai uz elektroniskā rēķina saņemšanu e-pastā, kas tiks piesūtīts bez maksas. Kā pieteikties elektroniskajam rēķinam lasiet portālā radio1.lv vai namu pārvaldes mājaslapā.

Turpinām ziņas

Jēkabpils domes finanšu komitejas sēdē deputāts Kaspars Ģirģens vēlējās noskaidrot, kāpēc Vecpilsētas laukumā automašīnas novietošanai priviliģētas tiesības ir SEB bankas darbiniekiem, paredzot šim nolūkam speciāli iezīmētu teritoriju. Ģirģens sacīja, ka tas apgrūtina auto novietošanu citiem Vecpilsētas laukuma izmantotājiem. Kaspars Ģirģens norādīja, ja jau laukumā paredzēta teritorija SEB bankas darbinieku un klientu auto, tad tādu pat teritoriju sev var pieprasīt arī citi Vecpilsētas laukumā strādājošo uzņēmumu un iestāžu darbinieki, tad laukums tiks sadalīts auto novietošanas zonās un nebūs vietas novietot auto tiem, kuriem šeit nav sava uzņēmuma vai biroja. Arī deputāts Aigars Nitišs izteica repliku, ka šāda kārtība šķietot gana dīvaina un būtu jānoskaidro, kāpēc SEB bankai ir tādas privilēģijas. Domes izpilddirektors Guntars Gogulis sacīja, ka noskaidros, kāpēc izveidojusies šāda situācija.

Šonedēļ preses konferencē, Jēkabpils domes vadībai tiekoties ar vietējiem masu medijiem, Jēkabpils NVO resursu centra vadītāja Agita Pleiko vērsa pašvaldības atbildīgo darbinieku uzmanību uz nepieciešamību ierīkot pagaidu soliņus maršruta autobusu pieturvietās, kas no Pasta ielas pārceltas uz Pormaļa ielu. Viņa norādīja, ka ir novērojusi, ka gados veciem cilvēkiem grūti pieturvietā ilgstoši nostāvēt kājās. Jēkabpils mēera vietnieks An dris Rutko solīja, ka risinās šo jautājumu, lai rastu iespēju pieturvietās Pormaļa ielā ierīkot pagaidu soliņus.

Vairāki jēkabpilieši vēlējās zināt, kā gadījumos, kad ir piesūkusies ērce iespējams kukaini nogādāt Slimību pofilakses un kontroles centrā, lai to pārbaudītu vai nav ērču encefalīta pārnēsātāja. Jēkabpils reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Gvido Liepiņš tiekoties ar vietejiem medijiem preses konferencē informēja, ka slimnīca šādu pakalpojumu nesniedz. Ja kāds vēlas pārliecināties vai ērce, kas viņam piesūkusies nav inficēta ar ērču encefalītu, tad tā uz laboratoriju Rīgā jānogādā pašu spēkiem. Turklāt jāņem vērā, ka pārbaudīt un analīzes veikt var tikai dzīvai ērcei. Jēkabpils slimnīcas uzņemšanas nodaļā iespējams izvilkt piesūkušos ērci, bet tas arī viss. Gvido Liepiņš piebilda, ka arī tad, ja cilvēkam piesūkusies inficēta ērce vēl nenozīmē, ka cilvēks noteikti saslims, jo to nosaka vēl vairāki citi faktori no kuriem noteicošais ir cilvēka imunitāte un organisma aizsargspējas pet infekciju. Turklāt Jēkabpils nav to Latvijas reģionu vidū, kur ir paaugstināta saslimšana ar ērču encefalītu.

Un vēl

Brīvdienās lietus mākoņi Latviju pametīs, laiks būs saulains, taču sestdiena būs vējaina, liecina prognozes. Sestdienas naktī vēl līs daudz Vidzemē un Latgalē, bet diena būs saulaina, bez nokrišņiem. Naktī gaiss atdzisīs līdz +6..+12 grādiem, bet diena būs vēsākā šajā nedēļā - maksimālā temperatūra +15..+19 grādi, daudzviet piekrastē ap +13 grādiem.
Ziemeļu vējš brāzmās visā valstī 10-15 metri sekundē. Svētdienas nakts būs dzestra, gaisa temperatūra noslīdēs līdz +3..+8 grādiem, piekrastē līdz +10..+12 grādiem, bet diena vasarīgi silta - +17..+22 grādi, turklāt ziemeļu vējš arī būs lielākoties lēns. Nākamnedēļ mūsu reģionā nostiprināsies spēcīgs anticiklons, kura ietekmē laiks būs sauss, dienas saulainas un siltas, temperatūra pārsvarā ap +20..+25 grādiem. Lielā valsts daļā atgriezīsies sausums, bet vietām, kur šajās dienās lijis maz vai pat nemaz, sausums būs sevišķi liels.

Atstājiet komentāru