2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 16.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 16.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: SIA "Jēkabpils autobusu parks" Līvānu novadā šodien sāks transporta pēc pieprasījuma pilotprojektu; VARAM vairs neatbalsta pašvaldību referendumu likumprojektu, jo to sarīkošana padarīta neiespējama; un Jēkabpils domes vadība un speciālisti šodien preses konferencē tiekas ar vietējo mediju žurnālistiem.

No šodienas Līvānu novadā maršrutā Līvāni-Mežancāni-Līvāni tiek sākts transporta pēc pieprasījuma pilotprojekts. Tas nozīmē, ka trešdienu reisi tiks izpildīti tad, ja pasažieris vismaz 24 stundas pirms brauciena būs piezvanījis SIA "Jēkabpils autobusu parks" un pieteicis braucienu. Maršrutā Līvāni-Mežancāni autobuss trešdienās no Līvāniem izbrauks plkst.9.45 un 17, bet no Mežancāniem virzienā uz Līvāniem - plkst.10.20 un 17.40, bet šie reisi notiks tikai tad, ja pasažieris iepriekš būs pieteicis braucienu. Pasažieru apmaiņa arī pilotprojekta laikā tiks veikta kustības sarakstā iekļautajās pieturvietās. Tālruņa numurs, pa kuru varēs sazvanīt "Jēkabpils autobusu parku", lai pieteiktu braucienu, ir 652 37730. Iedzīvotāji var zvanīt no plkst.5 līdz 22.

Pļaviņu novada pašvaldība sākusi darbu pie Pļaviņu novada attīstības programmas izstrādes turpmākajiem septiņiem gadieŠodien pulksten četros pēcpusdienā notiks diskusija par uzņēmējdarbību novadā - pašvaldības atbalstu uzņēmējdarbībai, atbalstu jaunajiem uzņēmējiem, jauniešu nodarbinātību, mārketingu, sadarbību, tūrisma attīstību, uzņēmējdarbībai atbilstošu infrastruktūru. Savukārt 23.maijā no plkst.18 iedzīvotāji aicināti iesaistīties diskusijā par sociālajiem pakalpojumiem, kultūru, izglītību, veselību un sportu. Noslēdzošā tikšanās paredzēta 30.maijā plkst.18, un tajā paredzēts runāt ar pašvaldības pakalpojumu kvalitāti un pieejamību, sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām, infrastruktūru. Visas diskusijas notiks Pļaviņu novada kultūras centra mazajā zālē. Tāpat līdz 11.jūnijam iedzīvotāji var izteikt savu viedokli, aizpildot anketas elektroniski vai papīra formātā visās novada bibliotēkās, pagastu pārvaldēs un Klientu apkalpošanas centrā Pļaviņās.

Turpinām ziņas

Bankām būs jāziņo par fiziskām personām, kuru konta apgrozījums gadā pārsniedz 15 000 eiro, paredz vakar Ministru kabinetā atbalstītā kārtība, kādā Valsts ieņēmumu dienestam sniedzama informācija par fiziskās personas kontu apgrozījumu un atlikumu. Finanšu ministrijas (FM) izstrādātie noteikumi paredz kārtību, kādā kredītiestāde un maksājumu pakalpojumu sniedzējs līdz katra gada 1.februārim iesniegs VID informāciju par klientiem, kuru pieprasījuma noguldījuma kontu un maksājumu kontu iepriekšējā gada kopējā debeta vai kredīta apgrozījuma summa vienas kredītiestādes vai maksājumu pakalpojuma sniedzēja ietvaros ir 15 000 eiro vai vairāk. Informācija sniedzama elektroniski par fiziskām personām, kas ir Latvijas rezidenti.

Pašreizējā redakcijā Vietējo pašvaldību referendumu likumprojekts reālajā dzīvē nebūs darboties spējīgs, šādu viedokli Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai pauda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhads (VL/TB-LNNK). Politiķis skaidroja, ka likumprojektam patlaban ir trīs būtiski trūkumi. Pirmais saistīts ar lielo iesaistīto cilvēku skaitu. Proti, patlaban esot noteikts, ka rosināt referendumu var 30% no pašvaldības balstiesīgo iedzīvotāju skaita, bet, lai to uzskatītu par notikušu, jāpiedalās vismaz divām trešdaļām no kopējā pašvaldības iedzīvotāju skaita, kas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ieskatā, ir nesasniedzami rādītāji. Otra problēma esot saistīta ar šauro tematu loku, par kuru iedzīvotāji var referendumus rosināt. Trešais trūkums esot saistīts ar finansējumu referendumu rīkošanai, jo turpmākajā trīsgades budžetā pašvaldību referendumu rīkošanai nauda nav paredzēta, tādēļ neesot skaidrs, kas par tiem maksās - pašvaldības vai valsts, ja tādi tiešām notiktu.

Un vēl

Jēkabpils domē šodien notiks pašvaldības vadības tikšanās ar masu mediju pārstāvjiem, lai informētu par aktuālajiem jautājumiem pašvaldībā. Radio1 preses konferencē skaidros, kāpēc joprojām Jēkabpils domes vadība un deputāti nav snieguši publisku atbildi uz mediķu protesta vēstuli, kas tika nosūtīta katram deputāma un domes vadībai vēl pirms neatkarības dienas svētkiem. Tāpat arī lūgsim sniegt atbildi par pilsētas zāles pļāvēju darba grafiku, jo daudzi iedzīvotāji ir pauduši neapmierinātību, ka brīvdienās – sestdien un svētdien – zāles pļaušana notiek jau no agra rīta no pulksten 6.30 un tas neļaujot pilnvērtīgi atpūsties pēc darba nedēļas. Tāpat arī lūgsim atbildēt, kas noteic ceļazīmju izvieošanu pilsētā un vai noteikumi paredz kādā attālumā tās jāizvieto pie māju piebraucamajiem ceļiem, kā arī skaidrosim citus jautājumus.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Ātrās palīdzības dienests plāno veidot brigādes ar diviem mediķiem un bez šofera; Varakļānu novadā atjaunots valsts kultūras pieminekļa - Varakļānu muižas pils jumts ; un Reģionālo attīstības centru apvienību turpinās vadīt Vents Armands Krauklis.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests no 1.jūlija plāno īstenot pilotprojektu - dienas laikā lielajās pilsētās uz izsaukumiem dotos brigādes ar diviem mediķiem, kuri paši arī vadītu speciālo transportlīdzekļi. Dienesta vadītāja Liene Cipule skaidro, ka šādas brigādes no diviem cilvēkiem paredzētas darbam lielajās pilsētās dienas laikā, kad ir augsta izsaukumu intensitāte. Kopumā šogad plānots izveidot 11 šādas brigādes. Oktobrī paredzēta pilotprojekta izvērtēšana. Ja projekts būs veiksmīgs, tad nākamajos trīs gados kopumā varētu izveidot 45 šādas brigādes. Cipule uzsvēra, ka šādās brigādēs strādās cilvēki, kuri tiks speciāli apmācīti un izies atlasi. Šiem cilvēkiem pirms tam būs arī jānostrādā 16 stundas ar ārstu speciālistu brigādēm. Cipule piebilda, ka šajās brigādēs speciālo transportlīdzekli jau tagad vada ārstu palīgi, nevis šoferi. Dienesta vadītāja akcentēja, ka pašreizējie operatīvo transportlīdzekļu vadītāji netiks atlaisti. Tiem mediķiem, kuri iesaistīties šajā projektā, par papildu pienākumiem pienāksies arī lielāks atalgojums.

Ādažu poligonā no vakardienas līdz 25.maijam norisinās Dānijas divīzijas organizētās ikgadējās starptautiskās militārās mācības "Saber Knight 2018", kuru mērķis ir trenēt un pilnveidot štābu personāla iemaņas operāciju plānošanā un izpildē Dānijas divīzijas komandvadības struktūrā. Militārajās mācībās piedalās aptuveni 180 karavīru no Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un citām Nacionālo bruņoto spēku vienībām. Mācībās piedalās dalībnieki no Dānijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas. Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde jau vairākus gadus piedalās Dānijas divīzijas rīkotajā mācību ciklā "Knight", kas noslēdzas ar divīzijas līmeņa mācībām. Pērn militārās mācības norisinājās Igaunijā, bet 2016.gadā - Lietuvā.

Turpinām ziņas

Īstenojot Zemkopības ministrijas un Lauku atbalsta dienesta atbalstītu projektu, Varakļānu novadā atjaunots valsts kultūras pieminekļa - Varakļānu muižas pils jumts. Projekta "Valsts kultūras pieminekļa – Varakļānu muižas pils jumta atjaunošana" gaitā muižas pils jumta segums ir nomainīts uz vēsturisko dakstiņu jumtu. Varakļānu pils jumta atjaunošanas darbus veica pilnsabiedrība "A.A&būvkompānijas". Projekta mērķis ir saglabāt un atjaunot nozīmīgu valsts kultūrvēsturisku pieminekli – Varakļānu muižas pili, lai saglābtu vēsturisko ēku, padarītu to pievilcīgu apmeklētājiem un veicinātu tūrismu. Projekta "Valsts kultūras pieminekļa – Varakļānu muižas pils jumta atjaunošana" kopējās izmaksas - 197 645 eiro.

Lai risinātu kopīgās demogrāfiskās un sociālās problēmas, Zemgales Plānošanas reģions ar partneriem Latvijā un Lietuvā sācis aktivitātes sociālo pakalpojumu pieejamības un kvalitātes uzlabošanas jomā četrās Zemgales pašvaldībās un Lietuvā. Projekts "Sociālo pakalpojumu pieejamības un kvalitātes uzlabošana Vidus-Baltijas reģionā" jeb "SocQuality" izstrādāts ar mērķi uzlabot sociālo pakalpojumu pieejamību un kvalitāti, kā arī īstenot sociālās iekļaušanās pasākumus cilvēkiem ar invaliditāti, bērniem, jauniešiem un senioriem reģionos. Plānots, ka Aucē tiks uzlaboti servisa dzīvokļi pieaugušajiem ar funkcionāliem traucējumiem, Dobelē attīstīs grupu dzīvokļus, Jaunjelgavā veidos jaunus sociālos pakalpojumus, bet Viesītē labiekārtos multifunkcionālo centru, kurā īstenos dažādus sociālās iekļaušanas pasākumus, tajā skaitā apmācības par veselīgu dzīvesveidu, attiecībām ģimenē, dzīves prasmju apguvi, brīvā laika pavadīšanas iespējām un citām ikdienas tēmām.

Un vēl

Reģionālo attīstības centru apvienības biedru kopsapulce vakar par apvienības valdes priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēja Valkas novada domes priekšsēdētāju Ventu Armandu Kraukli. Viņa vietnieks būs Dobeles novada domes priekšsēdētājs Armands Spridzāns, tāpat priekšsēdētāja vietniece būs Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa. Savukārt valdes locekļa amatus ieņems Smiltenes novada mērs Gints Kukainis, Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods, Balvu novada domes priekšsēdētājs Aigars Pušpurs un Madonas novada domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs. Krauklis atzina, ka apvienībai pēdējā gada laikā ir izdevies ievērojami audzēt savu atpazīstamību un ietekmi Latvijas valdošo politiķu aprindās. Savukārt turpmāk paredzēts aktīvi cīnīties par Eiropas Savienības nākamā daudzgadu budžeta līdzekļu piešķiršanas principiem. Krauklis uzsvēra, ka reģionālajiem attīstības centriem ir būtiski, lai maksimāli daudz naudas tiktu novirzīta reģionu attīstībai, bez kā nav iedomājama Latvijas lauku depopulācijas apturēšana.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijā pieaug ēnu ekonomika; Secināts, ka Latvijā 71% iedzīvotāju ir nepietiekamas peldēšanas prasmes; un Ko liecina sinoptiķu jaunākās prognozes par laiku brīvdienās un nākamnedēļ.

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem 2017.gadā ēnu ekonomika Latvijā ir pieaugusi, informē Rīgas Ekonomikas augstskolas Ilgtspējīga biznesa centra direktors, Ēnu ekonomikas indeksa Baltijas valstīs līdzveidotājs Arnis Sauka. Viņš gan nenosauca konkrētu pieauguma apmēru, taču uzsvēra, ka pērn konstatētais pieaugums ir pamanāms, ne tikai statistikas kļūdas robežās. Sauka norādīja, ka pēdējos gados Latvijā bija pierasts, ka ēnu ekonomika samazinās. Taču pērn par spīti tam, ka ekonomikas izaugsme ir straujāka un palielinās nodokļu ieņēmumi, palielinājies arī ēnu ekonomikas apmērs. Pēc pētnieka teiktā, vislielākā problēma ir aplokšņu algas, ar kuru esot vissarežģītāk cīnīties. Šāda situācija vērojama ne tikai Latvijā, bet arī citās Baltijas valstīs. Vienlaikus Sauka norādīja, ka arī Igaunijā un Lietuvā ēnu ekonomika pieaug, turklāt Igaunijā šāda situācija vērojama jau pēdējos trīs gadus un 2017.gadā ēnu ekonomikas pieaugums šajā valstī bija 2,8%. Latvijā ēnu ekonomika ir augstāka nekā pārējās valstīs, bet atšķirība samazinās, sacīja pētnieks.

Veselības ministre Anda Čakša paziņojusi, ka par finansējuma apmēru mediķu "normālā pagarinātā" darba laika ātrākai atcelšanai valdība lems budžeta veidošanas procesā. Kā ziņots, Satversmes tiesa savā atzinumā norādījusi, ka Ārstniecības likuma pārejas noteikumu normas, kas nosaka ārstniecības personu samaksu par "pagarināto normālo" darba laiku, ir neatbilstoša Satversmei. Iepriekš Saeima lēma pakāpeniski atteikties no "normālā pagarinātā" darba laika, sākotnēji solot to realizēt no 2017.gada līdz 2019.gadam, bet rezultātā tika noteikts - no 2018.gada līdz 2020.gadam. Čakša atzina, ka viņa šādu lēmumu bija gaidījusi, tomēr patlaban atklāts esot jautājums par to, kur rast finansējumu, lai ātrāk atceltu "normālo pagarināto" darba laiku. Ministre arī norādīja uz nepietiekamo ārstu un māsu skaitu nozarē. Tāpēc Veselības ministrija turpinās strādāt, lai nodrošinātu atalgojuma pieaugumu, kam nepieciešami 70 miljoni eiro.

Turpinām ziņas

Latvijas tūristu mītnēs šī gada 1.ceturksnī apkalpoti 454,2 tūkstoši viesu, kas ir par 14,3% vairāk nekā pērnā gada 1.ceturksnī, liecina Centrālās statistikas pārvaldes jaunākie dati. Salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, viesu pavadīto nakšu skaits audzis par 12,8% un sasniedza 885,2 tūkstošus. Vidējais viesu uzturēšanās ilgums tūristu mītnēs bija 1,9 naktis. Šī gada 1.ceturksnī apkalpoti 304,6 tūkstoši ārvalstu viesu, kas ir par 15,3% vairāk nekā pagājušā gada 1.ceturksnī, savukārt ārvalstu viesu pavadīto nakšu skaits audzis par 14,3%, sasniedzot 605,8 tūkst. nakšu. Visvairāk ārvalstu viesu uzņemts no Krievijas, Igaunijas, Lietuvas, Vācijas, Apvienotās Karalistes un Somijas. Visvairāk ārvalstu viesu uzņemti Rīgā, Jūrmalā, Daugavpilī – 1,3%, Liepājā – 1,2% un Siguldas novadā – 1,1%.

Latvijā 71% iedzīvotāju ir nepietiekamas peldētprasmes un katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs ir nonācis dzīvībai potenciāli bīstamā situācijā uz ūdens, liecina Latvijas Peldēšanas federācijas veiktā aptauja. Kā liecina aptaujas dati, lielākā daļa jeb 89% iedzīvotāju nav apguvuši slīcēju glābšanas prasmes, taču gandrīz tik pat jeb 81% aptaujāto atzīst, ka prasme sniegt pirmo palīdzību būtu nepieciešams apgūt visiem. Tāpat 59% iedzīvotāju uzskata, ka ikvienam nepieciešamas zināšanas par drošību pie ūdens, bet 51% uzskata, ka nepieciešamas zināšanas arī par pareizu slīkstoša cilvēka glābšanu. Aptaujas rezultāti parāda, ka Latvijas iedzīvotāji neiesaistās ar aktīvu rīcību citu personu iespējamās nelaimes novēršanā, jo vien 7% aptaujāto atzīst, ka aizrāda svešiem cilvēkiem par viņu pārgalvīgo uzvedību pie ūdens vai peldoties, arī draugus, radus un paziņas brīdina vien 25% iedzīvotāju. Aptaujas veicēji norāda, ka ir satraucoši apzināties, ka sabiedrības atbildības sajūta, izpratne un zināšanas par drošību uz ūdens ir visai zemā līmenī un ka teju katrs otrais no mums vismaz reizi ir veicis darbības, kas raksturojamas kā potenciāli bīstamas. Tikmēr statistika liecina, ka Latvijā ik gadu noslīkstot dzīvību zaudē vidēji 130 cilvēku, tajā skaitā bērni.

Un vēl

Tuvākajās dienās laiks kļūs mazliet vēsāks, biežāk līs, tomēr gaisa temperatūra lielākoties tāpat saglabāsies virs klimatiskās normas un būs gana vasarīgs, liecina prognozes. Ceturtdien un piektdien daudzviet gaidāms lietus, vietām iespējamas īslaicīgas stipras lietusgāzes un pērkona negaiss. Ceturtdien vējš vēl būs lēns, bet piektdien tas iegriezīsies no ziemeļiem, pastiprināsies, būs brāzmains. Gaisa temperatūra ceturtdien būs ap +20..+25 grādiem, bet piektdien par 1-3 grādiem vēsāks. Brīvdienās atkal kļūs saulaināks, sestdien vēl vietām, pārsvarā valsts dienvidos brīžiem līs, bet svētdiena paies bez nokrišņiem. Sestdienu nepatīkamāku var padarīt brāzmains ziemeļu vējš. Gaisa temperatūra brīvdienās vēl nedaudz pazemināsies, pēcpusdienās sasniedzot caurmērā +15..+20 grādus, arī naktis dzestrākas - +5..+10 grādi, svētdienas naktī vietām vēl par kādu grādu vēsāks. Nākamnedēļ mūsu reģionā pastiprināsies jauns anticiklons, tādēļ laiks būs lielākoties sauss, saulains un atkal kļūs siltāks.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas investīciju aģentūra atbalsta zinātnieku izgudrojumu; Sestdien Jēkabpilī notiks Jauniešu diena; un Komisija neatbalsta priekšlikumu oficiāli svinēt astronomiskos vasaras saulgriežus.

Lai mazinātu ēnu ekonomikas īpatsvaru, ir būtiski izprast tās šodien trešdien konferencē "Ēnu ekonomika Latvijā" sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis. Viņš norādīja, ka pēdējos gados Latvijā vairāk norit cīņa ar ēnu ekonomikas sekām nevis cēloņiem, lai gan būtiski izprast tās cēloņus. Rostovskis aicināja vairāk diskutēt par cēloņiem ēnu ekonomikā nevis tās sekām. Pēc viņa sacītā, lai ēnu ekonomikā būtu nevis izaugsme, bet fundamentāls kritums, pilsoņiem jāmaina attiecības ar valsti. Jau ziņots, ka Rīgas Ekonomikas augstskolas ("SSE Riga") Ilgtspējīga biznesa centra direktors, Ēnu ekonomikas indeksa Baltijas valstīs līdzveidotājs Arnis Sauka šodien paudis, ka atšķirībā no iepriekšējiem gadiem 2017.gadā ēnu ekonomika Latvijā ir pieaugusiun tās īpatsvars Latvijā pērn bija 22% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir par 1,3 procentpunktiem vairāk nekā 2016.gadā.

Latvijas Investīciju attīstības aģentūra (LIAA) pavasarī atbalstījusi finansējuma 2,1 miljona eiro apmērā piešķiršanu zinātnisko izgudrojumu komercializēšanai, veicinot produktu un pakalpojumu ar augstu pievienoto vērtību radīšanu. Atbalsts piešķirts astoņiem dažādu jomu projektiem – Rīgas Tehniskās universitātes projektiem Farmācijas nozares notekūdeņu attīrīšana un Dabisks termoiepakojums; Elektronikas un datorzinātņu institūta zinātnieku projektiem Ultra platjoslu impulsu radara sensors” un “3D formu jūtīgs audums; Organiskās sintēzes institūta projektam Jaunas zāles demences un epilepsijas ārstēšanai; Latvijas Universitātes projektam Kaskadējama EPMS sūkņu uz patstāvīgiem magnētiem ar stabilizētiem parametriem komercializēšana; Rīgas Stradiņa universitātes projektam Ģenētiskais tests neauglības iemeslu noteikšanai; Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta projektam Termoelektriskais starojuma sensors. Projektu īstenošanas gaitā aģentūra turpinās sadarbosies ar projektu iesniedzējiem gan konsultējot un ar dažādiem instrumentiem atbalstot apstiprināto projektu zinātnieku komandas, gan uzraugot projektu īstenošanas progresu.

Turpinām ziņas

Jēkabpils Jauniešu dome arī šogad piedāvā jaudīgāko vasaras sezonas iesildīšanas pasākumu - Jēkabpils Jauniešu dienu’18! Šogad tā norisināsies 19.maijā oulksten 10 Jēkabpils stadionā “Vārpa”. Šajā dienā spēkus aicina pārbaudīt pludmales volejbolā, strītbolā, ielu florbolā, ielu futbolā, “Street Workout”, BMX un INLINE sacensībās. Norisināsies arī dažādi konkursi šajos sporta veidos, un tajos piedalīties varēs jebkurš interesents. Individuālo sportaveidu piekritējiem būs iespēja piedalīties kopējā treniņā ar profesionālu fitnesa treneri. Tāpat, aicinām pārbaudīt savus spēkus galda tenisā un galda hokejā. Mākslinieciskas dvēseles gaidīsim mākslas stūrītī, bet atpūsties no drūzmas un veldzēties ēnā varēs JJD Chillspotā. Tāpat kā iepriekš, arī šogad piedāvās dažādas piepūšamās atrakcijas gan pašiem mazākajiem, gan arī jauniešiem un vecākiem. Tiks piedāvāts arī kaut kas vēl nebijis un pavisam jauns Jauniešu domes vēsturē – JJD Cars. Konkurss ar iepriekšpieteikšanos auto entuziastiem.

Līdz 25.maijam Jēkabpils pilsētas pašvaldības Apbalvojumu piešķiršanas komisija aicina izvirzīt kandidātus «Gada jēkabpilietis» nominācijai.Goda nosaukumu «Gada jēkabpilietis» piešķir fiziskām personām, kuras kļuvušas par autoritātēm pilsētā, ieguvušas popularitāti iedzīvotāju vidū ar savu darbu, uzskatiem un uzvedību. Apbalvojuma ieguvējs saņem naudas balvu. Priekšlikumi jāiesniedz Jēkabpils pilsētas pašvaldības Vienas pieturas aģentūrā vai pa e-pastu
vpa@jekabpils.lv.. Apbalvojumi „Gada jēkabpilietis” tiks svinīgi pasniegti Jēkabpils pilsētas svētkos 2018. gada 16. jūnijā.

Un vēl

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien neatbalstīja deputāta Askolda Kļaviņa (ZZS) rosinājumu 23. un 24.jūnija jeb Līgo vakara un Jāņu dienas vietā par svinamajām dienām noteikt astronomiskos vasaras saulgriežus, kas ir pāris dienas agrāk. Komisijas diskusijās tika norādīts, ka svinēšana 23. un 24.jūnijā ir jau iesakņojusies tradīcija, ko Saeimai nevajadzētu mainīt. Parlamentārieša priekšlikums paredzēja svētku dienu sarakstā 23.jūniju Līgo dienu un 24.jūniju Jāņu dienu aizstāt ar vārdiem "vasaras saulgriežus un nākamo dienu pēc vasaras saulgriežiem". Parlamentārietis pauž, ka "uzdrošinās piedāvāt attiekties no mākslīgi radītās nobīdes laikā". Šāda priekšlikuma atbalstīšana arī sniegšot praktisku ieguldījumu dažādu Latvijas tautību saliedēšanā, tajā skaitā attiecībā uz krievu, ukraiņu un baltkrievu tradicionālajiem svētkiem, kas svinami saulgriežos, uzskata politiķis. Par Kļaviņa priekšlikumu vēl būs jālemj Saeimai.

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā pērn bija 22% no iekšzemes kopprodukta; Aicina nominēt gada jēkabpilieti; un Sinoptiķi prognozē lietainu un vesāku laiku.

Ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā pērn bija 22% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir par 1,3 procentpunktiem vairāk nekā 2016.gadā, liecina pētījuma "Ēnu ekonomika Baltijas valstīs 2009-2017" rezultāti.Ēnu ekonomikas Latvijā būtiskākās komponentes ir aplokšņu algas - 45,5%, neuzrādītie ienākumi - 37,2% - un neuzrādītie darbinieki - 17,4%.Ēnu ekonomika pērn pieaugusi visās Baltijas valstīs. Lietuvā ēnu ekonomika pērn veidoja 18,2% no IKP, kas ir kāpums par 1,7 procentpunktiem, bet Igaunijā attiecīgais rādītājs bija 18,2% no IKP, kas ir kāpums par 2,8 procentpunktiem.

Bankām būs jāziņo par fiziskām personām, kuru konta apgrozījums gadā pārsniedz 15 000 eiro, paredz vakar Ministru kabinetā atbalstītā kārtība, kādā Valsts ieņēmumu dienestam sniedzama informācija par fiziskās personas kontu apgrozījumu un atlikumu. Finanšu ministrijas (FM) izstrādātie noteikumi paredz kārtību, kādā kredītiestāde un maksājumu pakalpojumu sniedzējs līdz katra gada 1.februārim iesniegs VID informāciju par klientiem, kuru pieprasījuma noguldījuma kontu un maksājumu kontu iepriekšējā gada kopējā debeta vai kredīta apgrozījuma summa vienas kredītiestādes vai maksājumu pakalpojuma sniedzēja ietvaros ir 15 000 eiro vai vairāk. Informācija sniedzama elektroniski par fiziskām personām, kas ir Latvijas rezidenti.

Turponām ziņas

No šodienas Līvānu novadā maršrutā Līvāni-Mežancāni-Līvāni tiek sākts transporta pēc pieprasījuma pilotprojekts. Tas nozīmē, ka trešdienu reisi tiks izpildīti tad, ja pasažieris vismaz 24 stundas pirms brauciena būs piezvanījis SIA "Jēkabpils autobusu parks" un pieteicis braucienu. Maršrutā Līvāni-Mežancāni autobuss trešdienās no Līvāniem izbrauks plkst.9.45 un 17, bet no Mežancāniem virzienā uz Līvāniem - plkst.10.20 un 17.40, bet šie reisi notiks tikai tad, ja pasažieris iepriekš būs pieteicis braucienu. Pasažieru apmaiņa arī pilotprojekta laikā tiks veikta kustības sarakstā iekļautajās pieturvietās. Tālruņa numurs, pa kuru varēs sazvanīt "Jēkabpils autobusu parku", lai pieteiktu braucienu, ir 652 37730. Iedzīvotāji var zvanīt no plkst.5 līdz 22.

Līdz 25.maijam Jēkabpils pilsētas pašvaldības Apbalvojumu piešķiršanas komisija aicina izvirzīt kandidātus «Gada jēkabpilietis» nominācijai.Goda nosaukumu «Gada jēkabpilietis» piešķir fiziskām personām, kuras kļuvušas par autoritātēm pilsētā, ieguvušas popularitāti iedzīvotāju vidū ar savu darbu, uzskatiem un uzvedību. Apbalvojuma ieguvējs saņem naudas balvu. Priekšlikumi jāiesniedz Jēkabpils pilsētas pašvaldības Vienas pieturas aģentūrā vai pa e-pastu
vpa@jekabpils.lv.. Apbalvojumi „Gada jēkabpilietis” tiks svinīgi pasniegti Jēkabpils pilsētas svētkos 2018. gada 16. jūnijā.

Un vēl

Tuvākajās dienās laiks kļūs mazliet vēsāks, biežāk līs, tomēr gaisa temperatūra lielākoties tāpat saglabāsies virs klimatiskās normas un būs gana vasarīgs, liecina prognozes. Ceturtdien un piektdien daudzviet gaidāms lietus, vietām iespējamas īslaicīgas stipras lietusgāzes un pērkona negaiss. Ceturtdien vējš vēl būs lēns, bet piektdien tas iegriezīsies no ziemeļiem, pastiprināsies, būs brāzmains. Gaisa temperatūra ceturtdien būs ap +20..+25 grādiem, bet piektdien par 1-3 grādiem vēsāks. Brīvdienās atkal kļūs saulaināks, sestdien vēl vietām, pārsvarā valsts dienvidos brīžiem līs, bet svētdiena paies bez nokrišņiem. Sestdienu nepatīkamāku var padarīt brāzmains ziemeļu vējš. Gaisa temperatūra brīvdienās vēl nedaudz pazemināsies, pēcpusdienās sasniedzot caurmērā +15..+20 grādus, arī naktis dzestrākas - +5..+10 grādi, svētdienas naktī vietām vēl par kādu grādu vēsāks. Nākamnedēļ mūsu reģionā pastiprināsies jauns anticiklons, tādēļ laiks būs lielākoties sauss, saulains un atkal kļūs siltāks.

Atstājiet komentāru