2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 15.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 15.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī šodien notiks Zemgales plānošanas reģiona Attīstības padomes sēde; Latvijā šodien sākas pelsezona; un Siltākais ūdens peldvietās saglabājas upēs, bet aukstākais – jūrā.

Šodien Jēkabpilī, Jēkabpils pilsētas pašvaldības policijas telpās, sēžu zālē, notiks Zemgales plānošanas reģiona Attīstības padomes sēde. Darba kārtībā jautājumi par valsts autoceļu nodošanu pašvaldību pārvaldījumā; plānošanas reģiona 2017. gada pārskata apstiprināšanu; grozījumiem planošanas reģiona 2018. gada budžetā; grozījumiem 2018. gada Darba plānā; Zemgales plānošanas reģiona vieglo taksometru pasažieru pārvadājumu licenču izsniegšanas noteikumu apstiprināšanu jaunā redakcijā; Zemgales reģiona Enerģētikas Rīcības plāna Zaļā transporta sadaļas “Atjaunojamās enerģijas izmantošanas perspektīva transportā Zemgales reģionā” 1.redakcijas apstiprināšanu un nodošanu publiskajai apspriešanai un dalību izstādē “Uzņēmēju dienas Vidzemē 2018”.

Sakarā ar Pasta ielas un tai piegulošo ielu rekonstrukciju, kā arī, lai atslogotu krustojumu Brīvības - Blaumaņa ielā, smago transportlīdzekļu kustība no Blaumaņa ielas ir novirzīta uz Dolomīta ielu! No šodienas tiks uzsākti pārbūves darbi Jēkabpilī, Ausekļa ielā, līdz ar to transportlīdzekļu kustībai būs slēgts Ausekļa ielas posms, virzienā no Brīvības ielas puses līdz iebrauktuvei SIA “Selko”.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks tautsaimniecības jautājumos Andris Rutko Rīgā šodien pārstāvēs Jēkabpils pilsētas pašvaldību un saņems arī šogad Jēkabpils pilsētas Radžu ūdenskrātuves pludmalei piešķirto Zilo karogu, kas ir pasaules populārākais tūrisma ekosertifikāts. Jau ziņots, ka Zilais karogs šogad Radžu ūdenskrātuves galvenajā peldvietā tiks pacelts jau devīto sezonu. Tāpar arī vēstīts, ka šogad iecerētvairākās "Zilā Karoga" izglītojošas aktivitātes. Tajās tiks iesaistīti vietējie iedzīvotāji un pilsētas viesi - Jēkabpilī īpaša uzmanība tiks pievērsta makšķernieku un tūristu izglītošanā vides jomā, savukārt Kuldīgā radošajās un izglītojošajā vasaras skolā tiks aicinātas piedalīties ģimenes ar bērniem.

Lai gan silto laika apstākļu dēļ daudzi Latvijas iedzīvotāji šogad jau ir izmantojuši iespēju atpūsties ūdenstilpju tuvumā un arī nopeldēties, oficiāli peldsezona sākas tikai šodien, 15. maijā. Lai peldēšanās būtu droša, Veselības inspekcija jau ir veikusi pirmās peldvietu ūdens kvalitātes pārbaudes oficiālajās peldvietās. Rezultāti liecina, ka ūdens kvalitāte peldvietās ir laba un peldēties atļauts visās 56 peldvietās. Ūdens kvalitāti jūras un iekšzemes peldvietās speciālisti pārbaudīs visas peldsezonas laikā - no 15. maija līdz 15. septembrim, ņemot ūdens paraugus peldvietās katru mēnesi. Ja peldvietu ūdens paraugu analīžu rezultāti liecinās, ka ūdens neatbilst prasībām, Inspekcija noteiks peldēšanās ierobežojumus - ieteikumu nepeldēties vai aizliegumu peldēties. Ņemot vērā straujo gaisa temperatūras paaugstināšanos, Veselības inspekcija atgādina, ka ūdens temperatūra atsevišķās Latvijas ūdenstilpēs vēl ir salīdzinoši zema, tāpēc, dodoties peldēties, ir jāatceras par būtiskiem piesardzības pasākumiem.

Un vēl

Siltākais ūdens peldvietās saglabājas upēs, bet aukstākais - jūrā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija. Svētdienas pēcpusdienā ūdens temperatūra upēs daudzviet sasniedza +18..+22 grādus, nakts gaitā tā pazeminājusies par 1-4 grādiem. Pirmdienas rītā ūdens temperatūra Ventā un Lielupē ir +16..+20 grādu, savukārt Gaujā, Aiviekstē un Daugavā - no +14 līdz +18 grādiem. Ūdens temperatūra ezeros +15..+18 grādu, bet dažos dziļākos vai meža ieskautos ezeros saglabājas nedaudz vēsāks ūdens. Ūdens temperatūra jūras piekrastē svārstīga, caurmērā +10..+13 grādu. Ūdens līmenis upēs un ezeros turpina pazemināties. Pirms gada šajā laikā ūdens temperatūra upēs un ezeros nepārsniedza +10..+15 grādu.
Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Zināms, cik izmaksājis apkures kvadrāmetrs SIA "Jēkabpils siltums" klientiem aprīlī; Nākamnedēļ Jēkabpilī, Krustpils saliņā norisināsies dižkoncerts “Sanākam, sadziedam, sasadancojam”; un Negaidīta asins krājumu aptrūkuma dēļ, Valsts asinsdonoru centrs joprojām lūdz atsaukties 0 un A rēzus negatīvo asins grupu donorus

Jēkabpiliešiem aprīlī vidēji par vienu apkures kvadrātmetru jāmaksā 0,43 eiro, kas par 97 eirocentiem mazāk kā martā, kad viens apkures kvadrātmetrs izmakāja1,40 eiro. Vienas megavatstundas (MWh) siltumenerģijas cena bez PVN (EUR) ir 56,20 eiro. Visdārgākā apkure pagājušajā mēnesī bijusi Jēkabpilī, Zīlānu ielā 4, kur viens apkures kvadrātmetrs izmaksājis 0,83 eiro, Dārza ielā 2, kur izmaksas ir 0,83 eiro un Bebru ielā 16, kur apkures kvadrātmetrs maksājis 0,65 eiro. Savukārt vismazāk par apkuri pagājušajā mēnesī maksājuši siltināto māju iemītnieki, kā arī iedzīvotāji mājās – Draudzības alejā 24, kur viena kvadrātmetra apkures izmaksas bijušas 0,27 eiro, Auseklīša ielas 3 iemītnieki – 0,30 eiro, kā arī un Bebru ielas 15 un Viesītes ielas 51 māju iemītnieki, kur katrā viens apkures kvadrātmetrs izmaksājis 0,31 eiro. Plašāk ar apkures kvadrātmetra izmaksām katrā no daudzdzīvokļu mājām var iepazīties portālā Radio1.lv publicētajā tabulā, ko sagatavojis SIA "Jēkabpils siltums".

Centrālā vēlēšanu komisija, pamatojoties uz Ārlietu ministrijas priekšlikumiem, 13.Saeimas vēlēšanām izveidoja 115 vēlēšanu iecirkņus 44 valstīs. Viena iecirkņa - Zviedrijas pilsētā Erebrū - iekļaušana iecirkņu sarakstā tika atlikta uz vēlāku laiku, kad būs panākta vienošanās par telpām, kur iecirkni izvietot. Salīdzinot ar iepriekšējām Saeimas vēlēšanām pirms četriem gadiem, šogad ārvalstīs izveidoto iecirkņu skaits pieaugs par 18 iecirkņiem. Visvairāk vēlēšanu iecirkņu ārvalstīs būs ASV - 21, Lielbritānijā - 15 un Vācijā - deviņi. Plānots, ka seši vēlēšanu iecirkņi, ieskaitot iecirkni Erebrū, būs Zviedrijā, pieci - Austrālijā un Kanādā, pa četriem iecirkņiem - Īrijā, Krievijā un Norvēģijā, bet divi iecirkņi būs astoņās valstīs - Austrijā, Baltkrievijā, Brazīlijā, Dānijā, Francijā, Itālijā, Spānijā un Šveicē. Savukārt divas valstis, kurās vēlēšanu iecirkņi tiks veidoti pirmo reizi, būs Koreja un Moldova. Saeimas vēlēšanu likums nosaka, ka vēlēšanu iecirkņi ierīkojami Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās, kā arī tos var ierīkot citās balsošanai piemērotās telpās. 13.Saeimas vēlēšanu dienā oktobra sākumā vēlēšanu iecirkņi ārvalstīs būs atvērti balsotājiem no plkst.7 līdz plkst.20 pēc vietējā laika, un tajos balsot varēs ne tikai attiecīgajā valstī dzīvojošie Latvijas pilsoņi, bet arī tie Latvijas vēlētāji, kuri uz ārvalstīm būs devušies īslaicīgā darba braucienā vai ceļojumā.

Turpinām ziņas

Sestdien, 19. maijā arī Krustpils pilī notiks ikgadējā starptautiskā akcija „Muzeju nakts”. Pasākums sāksies plkst. 19:00 un ilgs līdz 1:00. Latvijas simtgades reizē Muzeju nakts tēma ir „Šūpulis”, tādējādi iekļaujoties valsts simtgades stāstā, kas sākās 2017. gadā un turpināsies līdz 2021. gadam. Šī gada vadmotīvs ir „Dzimšana”. Muzeju nakts apmeklētāji laikā no pulksten septiņiem vakarā līdz vieniem naktī varēs piedalīties radošajās darbnīcas Krustpils pils iekšpagalmā, atvērts būs arī pils pagrabs un vārtu tornis. Pils vārtu tornī apskatāma Latvijas Tekstilmākslas asociācijas tekstīliju izstāde “Sakņu sistēma”. Muzeja Izstāžu zālē būs skatāma izstāde „100 iemesli lepoties ar Jēkabpili”. Pils Marmora zālē varēs aplūkot mākslinieces Sandas Mālnieces gleznas izstādē “Iespaidu varā”. Muzeju naktī atvērta būs arī grāmatnīca „Zvaigzne ABC”, kas atrodas Rīgas ielā 175. Ieeja Muzeju nakts pasākumos ir bezmaksas.

26. maijā pulksten sešos vakarā Jēkabpilī, Krustpils saliņā norisināsies par tradīciju kļuvušais dižkoncerts “Sanākam, sadziedam, sasadancojam”. Jēkabpils pilsētas un tuvējo novadu amatierkolektīvu sadziedāšanās un sadancošanās dižkoncerts notiks jau piekto reizi, lai arī tie, kas nedosies uz Dziesmu un Deju svētkiem Rīgā, varēs baudīt nelielu daļiņu no Dziesmu svētku atmosfēras tepat – Jēkabpilī. Pēc dižkoncerta, plkst. 21.00, ikviens aicināts uz zaļumballi turpat – Krustpils brīvdabas estrādē. Muzicē Laura un grupa “Brāļadēli” un DJ Jānis Balodis. Pasākums bez ieejas maksas.

Un vēl

Negaidīta asins krājumu aptrūkuma dēļ, Valsts asinsdonoru centrs (VADC) joprojām lūdz atsaukties 0 un A rēzus negatīvo asins grupu donorus. Centrā skaidroja, ka pagājušās nedēļas noslēgumā krājums vēl bijis stabils, bet tas samazinājies pēc tam, kad vairākas slimnīcas pieprasījušas tieši 0 un A rēzus negatīvās asinis. Tāpat asinis daudzumu krājumā ietekmējušas arī brīvdienas maija sākumā un konkrēto asins grupu pacientu pieplūdums slimnīcās. Donoru pieņemšanas laikus un vietas var aplūkot Valsts asinsdonoru centra mājaslapā "www.donors.lv". Jau ziņots, lai ziedotu asinis, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments - pase vai ID karte.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Rosina varmākām uzlikt par pienākumu iziet rehabilitāciju vardarbīgas uzvedības mazināšanai; Katalonijai ievēlēts jauns prezidents; un Visaktīvāk par uzkrājumiem bērnu nākotnei Baltijas valstīs rūpējas Latvijā dzīvojošās māmiņas.

Ministru kabineta komiteja atbalstījusi Tieslietu ministrijas sagatavotos grozījumus Civilprocesa likumā, kas paredz dot tiesai iespēju personai uzlikt par pienākumu iziet sociālās rehabilitācijas kursu vardarbīgas uzvedības mazināšanai. Kā uzskata izmaiņu autori, šāds darbs ar personām, kuras veikušas vardarbību, uzliekot tām pienākumu iziet sociālās rehabilitācijas kursu vardarbīgas uzvedības mazināšanai, būtu līdzeklis, kā novērst vai samazināt turpmāku vardarbības situāciju atkārtošanos. Jau ziņots, ka 2014.gadā spēkā stājās grozījumi Civilprocesa likumā, ar kuriem Latvijas tiesību sistēmā tika ieviests jauns instruments – pagaidu aizsardzība pret vardarbību. Kopš 2015.gada personām, kuras cietušas no vardarbības, ir paredzētas tiesības saņemt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, kas finansēti no valsts budžeta līdzekļiem. Tāpat speciāli noteikumi paredz, ka no valsts budžeta līdzekļiem finansētus sociālās rehabilitācijas pasākumus var saņemt personas, kuras veikušas vardarbību.

Lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu tiesību ievērošanas jomā Latvijā ir sliktākā situācija Eiropas Savienībā (ES), teikts jaunākajā seksuālo minoritāšu tiesību aizstāvju organizācijas pētījumā par stāvokli Eiropā. Organizācija vērtē seksuālo minoritāšu tiesību ievērošanu skalā no 0 līdz 100%, kur 0 vērtējums nozīmē būtiskus cilvēktiesību pārkāpumus citādi orientēto tiesību jomā, bet 100% vērtējums liecinātu par pilnīgu līdztiesību un cilvēktiesību ievērošanu. Seksuālo minoritāšu tiesību situāciju Latvijā organizācija novērtējusi ar 16,1%, kas ir mazāk par pērn sasniegtajiem 17%, turklāt tendence bijusi pretēja vairumam citu Eiropas Savienības valstu. Otrs zemāks vērtējums – 18,2% – sniegts Polijai, kurai seko Lietuva – 20,7% – un Rumānija – 21,1%.

Turpinām ziņas

Malaizijas pasažieru lidmašīnas traģiskā un neatrisinātā pazušana Dienvidaustrumāzijā, līdzi paņemot arī 239 pasažierus un apkalpes locekļus, saskaņā ar Austrālijas aviācijas speciālistu secināto, ir bijusi apzināta un noziedzīga rīcība, kurā vainojams lidaparāta vecākais pilots. Kā vakar vēstīja britu ziņu portāls The Telegraph, speciālistu grupa, kura secinājumus izklāstījusi austrāliešu televīzijas raidījumā «60 Minutes», norādījusi, ka, balstoties uz pierādījumiem, vecākais pilots Zaharijs Amads Shahs (Zaharie Amad Shah) veicis virkni uzmanīgu manevru, lai izvairītos no radariem un aizvestu pasažieru lidmašīnu avarēt tālā, nezināmā vietā. Divus gadus ilgušos meklēšanas darbus, lai atrastu lidaparāta pēdas un atliekas, vadījis bijušais Austrālijas Satiksmes drošības pārvaldes vadītājs Martins Dolans (Martin Dolan). Viņš raidījumā sacījis: «Tas bija plānoti, tas bija apzināti un tas tika veikts ilgstoši». Ne lidaparāta atlūzas, ne pasažieru mirstīgās atliekas no reisa Nr. MH370 Kualalumpura-Pekina nav atrastas, tomēr tiek pieņemts, ka lidmašīna lidojusi autopilota režīmā līdz tai beigusies degviela un tā iekritusi ūdenī kaut kur Indijas okeāna dienvidu daļā..

Katalonijas separātistu izvirzītais kandidāts Kims Torra vakar otrajā balsojuma kārtā ticis apstiprināts par jauno reģiona līderi - Katalonijas prezidentu, kurš pilda arī premjerministra pienākumus. Torras apstiprināšanai pieticis ar vienkāršo balsu vairākumu. Par Torras kandidatūru balsoja 66 parlamenta deputāti, savukārt pret – 65 likumdevēji, kas iestājas par Spānijas vienotības saglabāšanu. Četri deputāti balsojumā atturējās. Šie deputāti atteikušies atbalstīt Torras kandidatūru, jo atbalsta bijušo Katalonijas prezidentu Karlesu Pudždemonu, kurš atrodas trimdā Beļģijā. 55 gadus vecais advokāts un rakstnieks Torra paudis atbalstu šī reģiona neatkarībai, pēc ievēlēšanas paziņojot, ka „visi kopā veidosim Katalonijas republiku”.

Un vēl

Visaktīvāk par uzkrājumiem bērnu nākotnei Baltijas valstīs rūpējas Latvijā dzīvojošās māmiņas, bet visdāsnākie veikto iemaksu apmēru ziņā ir vecāki Igaunijā, kuri šim mērķim novirza gandrīz 39 eiro mēnesī, liecina SEB Dzīvības apdrošināšanas apkopotie dati. Uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu, lai veidotu uzkrājumus bērnu nākotnei, biežāk izvēlas māmiņas Latvijā (69% no visiem apdrošināšanas ņēmējiem) un Igaunijā (63%), savukārt Lietuvā aktīvāki ir tēti (55% no visiem apdrošināšanas ņēmējiem). Vidējā summa, ko savu bērnu nākotnes uzkrājumam ik mēnesi atvēl māmiņas Igaunijā, ir gandrīz 39 eiro, Latvijā – 32 eiro, bet Lietuvā – 30 eiro, liecina dati.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Par Satversmei neatbilstošām atzīst normas par mediķu "pagarinātā normālā" darba laika atalgojumu; "Latvijas pasts" izdevis jaunu pastmarku "Likteņdārzs - tautas dāvana Latvijai"; un Profesionālākajiem karavīriem varēs piemērot 25% algas piemaksu

Ārstniecības likuma pārejas noteikumu normas, kas nosaka ārstniecības personu samaksu par "pagarināto normālo" darba laiku, ir neatbilstoša Satversmei, spriedumā atzinusi Satversmes tiesa (ST). Satversmes tiesa norāda, ka Saeima samaksai par "pagarināto normālo" darba laiku joprojām ir noteikusi zemāku likmi nekā samaksai par virsstundu darbu Darba likuma izpratnē. Tiesa atzina, ka pārejas perioda noteikšanas pamatā var būt apsvērumi, kas saistīti ar nepieciešamību nodrošināt valsts budžeta stabilitāti, tomēr norādīja, ka šādi argumenti paši par sevi nav pietiekami, lai pamatotu atšķirīgas attieksmes leģitīmo mērķi pārejas periodā. Saeimai, arī pieņemot pārejas perioda regulējumu, bijis pienākums norādīt un pamatot ar to noteiktā ierobežojuma leģitīmo mērķi, bet izskatāmajā lietā attiecībā uz "pagarinātā normālā" darba laika apmaksas likmēm pārejas periodā likumdevējs to nav pamatojis. Lsatversmes tiesa secināja, ka apstrīdētā norma neatbilst Satversmes 91.panta pirmajā teikumā paustajam vienlīdzības principam. Likuma norma atzīta par spēkā neesošu no 2019.gada 1.janvāra. Tiesas spriedums nav pārsūdzams.

Bijusī Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvaldes darbiniece, kura tika apsūdzēta par bezdarbību pērn mežā pie Liepājas bojā gājušā piecgadnieka Ivana Berladina meklēšanas laikā, sodīta ar piespiedu darbu. Bijušajai policistei tiesas priekšā nebūs jāstājas, jo 24.aprīlī Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras prokurors ir pieņēmis prokurora priekšrakstu par sodu bijušajai policijas amatpersonai, kura saņemto informāciju par Ivana iespējamo atrašanās vietu nebija nodevusi tālāk amatpersonām, kuras īstenoja zēna meklēšanu. "Izvērtējot lietas materiālus un apstākļus, kā arī to, ka bijusī policiste savu vainu izdarītajā ir atzinusi un to nožēlo", prokurors ir pieņēmis prokurora priekšrakstu par sodu, piemērojot apsūdzētajai piespiedu darba stundas. Prokuratūrā neatklāja, ar cik piespiedu darba stundām bijusī policiste sodīta, vien norāda, ka "piemērots maksimālais piespiedu daba stundu skaits, kāds bija iespējams".

Turpinām ziņas

"Latvijas pasts" izdevis jaunu pastmarku "Likteņdārzs - tautas dāvana Latvijai", kas veltīta Likteņdārzam. Pastmarka izdota 80 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir 61 cents, kas atbilst vienkāršas A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām Latvijas teritorijā. Pastmarkas dizainu veidojis Arvils Feldmanis, un tās vizuālajā noformējumā izmantots aerofotogrāfa Gata Baloža fotouzņēmums. Līdz ar pastmarku izdota arī īpaša aploksne 1000 eksemplāru tirāžā, kuras dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva. "Latvijas pasta" valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns norādīja, ka Likteņdārzam izdotā pastmarka no "Latvijas pasta" puses ir vēl viens veltījums Latvijas valsts simtgadē. Jaunās pastmarkas pirmās dienas zīmogošana plānota piektdien, 2018.gada 18.maijā, Likteņdārzā.

Komandītsabiedrība "Euro Concord A", izpildot visas līguma saistības, turpinās nodrošināt atkritumu apsaimniekošanu Jaunjelgavas novadā, pārliecināts uzņēmuma pārstāvis Ervīns Bērziņš. Iepriekš dome izskatīja iespēju lauzt līgumu ar atkritumu izvedēju, jo laikus netika noslēgti atkritumu izvešanas līgumi ar klientiem novadā, taču Bērziņš aģentūrai LETA skaidroja, ka līgumi ar tiem klientiem, kas bija zināmi, tagad ir noslēgti. Par kavēšanās iemesliem viņš bija mazrunīgs, vien skaidroja, ka gadījumi bija dažādi. Savukārt, komentējot iedzīvotāju sūdzības par to, ka atkritumu apsaimniekotājs nav sazvanāms, Bērziņš atzina, ka pīķa stundās tas varētu būt iespējams, jo līgumu pārslēgšanas laikā bijis daudz zvanu. Taču tagad situācija esot normalizējušies. Bērziņš ir pārliecināts, ka novada domes prasības komandītsabiedrība ir izpildījusi, tāpēc līguma laušana vairs nedraudot.

Un vēl

Valdība atbalstījusi grozījumus noteikumos, kas paredz jaunu speciālu piemaksu, kuru izmaksās Latvijas armijas profesionālākajiem karavīriem, lai samazinātu šādu speciālistu atvaļināšanās risku. Ar noteikumu grozījumiem tiek ieviests jauns speciālās piemaksas veids iestādei pieejamo finanšu līdzekļu ietvaros. Jaunā speciālā piemaksa būs līdz 25% no mēnešalgas. Ar piemaksu tikšot atalgoti karavīri, kas veic "augsti profesionālus dienesta pienākumus", kas prasa pieredzi un zināšanas kompleksu jautājumu izpratnē un risināšanā, kas attiecināmi uz dažāda veida un ranga mācību plānošanu, organizēšanu, vadību un atbalsta sniegšanu. Tāpat piemaksu varēšot saņemt karavīri, kas nodrošinās sabiedroto spēku atbalstu kolektīvās aizsardzības ietvaros vai veiks darbības ar valsts noslēpuma objektiem, ja tie saistīti ar valsts drošību, aizsardzību vai sabiedroto atbalstu. Noteikumi stāsies spēkā 1.jūnijā.

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas Jēkabpilī slēgts Ausekļa ielas posms; Nākamnedēļ Jēkabpilī izskanēs dižkoncerts “Sanākam, sadziedam, sasadancojam”; un No šodienas latvijā sākusies peldsezona.

Jēkabpiliešiem aprīlī vidēji par vienu apkures kvadrātmetru jāmaksā 0,43 eiro, kas par 97 eirocentiem mazāk kā martā, kad viens apkures kvadrātmetrs izmakāja1,40 eiro. Vienas megavatstundas (MWh) siltumenerģijas cena bez PVN (EUR) ir 56,20 eiro. Visdārgākā apkure pagājušajā mēnesī bijusi Jēkabpilī, Zīlānu ielā 4, kur viens apkures kvadrātmetrs izmaksājis 0,83 eiro, Dārza ielā 2, kur izmaksas ir 0,83 eiro un Bebru ielā 16, kur apkures kvadrātmetrs maksājis 0,65 eiro. Savukārt vismazāk par apkuri pagājušajā mēnesī maksājuši siltināto māju iemītnieki, kā arī iedzīvotāji mājās – Draudzības alejā 24, kur viena kvadrātmetra apkures izmaksas bijušas 0,27 eiro, Auseklīša ielas 3 iemītnieki – 0,30 eiro, kā arī un Bebru ielas 15 un Viesītes ielas 51 māju iemītnieki, kur katrā viens apkures kvadrātmetrs izmaksājis 0,31 eiro. Plašāk ar apkures kvadrātmetra izmaksām katrā no daudzdzīvokļu mājām var iepazīties portālā Radio1.lv publicētajā tabulā, ko sagatavojis SIA "Jēkabpils siltums".

Jēkabpils pilsētas pašvaldība informē, ka sakarā ar Pasta ielas un tai piegulošo ielu rekonstrukciju, kā arī, lai atslogotu krustojumu Brīvības - Blaumaņa ielā, smago transportlīdzekļu kustība no Blaumaņa ielas ir novirzīta uz Dolomīta ielu! No šodienas uzsākti pārbūves darbi Jēkabpilī, Ausekļa ielā, līdz ar to transportlīdzekļu kustībai būs slēgts Ausekļa ielas posms, virzienā no Brīvības ielas puses līdz iebrauktuvei SIA “Selko”.

Turpinām ziņas

"Latvijas pasts" izdevis jaunu pastmarku "Likteņdārzs - tautas dāvana Latvijai", kas veltīta Likteņdārzam. Pastmarka izdota 80 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir 61 cents, kas atbilst vienkāršas A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām Latvijas teritorijā. Pastmarkas dizainu veidojis Arvils Feldmanis, un tās vizuālajā noformējumā izmantots aerofotogrāfa Gata Baloža fotouzņēmums. Līdz ar pastmarku izdota arī īpaša aploksne 1000 eksemplāru tirāžā, kuras dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva. "Latvijas pasta" valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns norādīja, ka Likteņdārzam izdotā pastmarka no "Latvijas pasta" puses ir vēl viens veltījums Latvijas valsts simtgadē. Jaunās pastmarkas pirmās dienas zīmogošana plānota piektdien, 2018.gada 18.maijā, Likteņdārzā.

Nākamnedēļ, 26. maijā pulksten sešos vakarā Jēkabpilī, Krustpils saliņā norisināsies par tradīciju kļuvušais dižkoncerts “Sanākam, sadziedam, sasadancojam”. Jēkabpils pilsētas un tuvējo novadu amatierkolektīvu sadziedāšanās un sadancošanās dižkoncerts notiks jau piekto reizi, lai arī tie, kas nedosies uz Dziesmu un Deju svētkiem Rīgā, varēs baudīt nelielu daļiņu no Dziesmu svētku atmosfēras tepat – Jēkabpilī. Pēc dižkoncerta, plkst. 21.00, ikviens aicināts uz zaļumballi turpat – Krustpils brīvdabas estrādē. Muzicē Laura un grupa “Brāļadēli” un DJ Jānis Balodis. Pasākums bez ieejas maksas.

Un vēl

No šodienas Latvijā sākusies oficiālā peldsezona. Lai peldēšanās būtu droša, Veselības inspekcija jau ir veikusi pirmās peldvietu ūdens kvalitātes pārbaudes oficiālajās peldvietās. Rezultāti liecina, ka ūdens kvalitāte peldvietās ir laba un peldēties atļauts visās 56 peldvietās. Ūdens kvalitāti jūras un iekšzemes peldvietās speciālisti pārbaudīs visas peldsezonas laikā - no 15. maija līdz 15. septembrim, ņemot ūdens paraugus peldvietās katru mēnesi. Ja peldvietu ūdens paraugu analīžu rezultāti liecinās, ka ūdens neatbilst prasībām, Inspekcija noteiks peldēšanās ierobežojumus - ieteikumu nepeldēties vai aizliegumu peldēties. Ņemot vērā straujo gaisa temperatūras paaugstināšanos, Veselības inspekcija atgādina, ka ūdens temperatūra atsevišķās Latvijas ūdenstilpēs vēl ir salīdzinoši zema, tāpēc, dodoties peldēties, ir jāatceras par būtiskiem piesardzības pasākumiem.

Atstājiet komentāru