2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 14.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 14.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
radio1 ziņās klausieties: Šonedēļ Latvijas un Vācijas bruņoto spēku pārstāvji veiks mācību novērošanas lidojumu virs Latvijas; Jēkabpils Kinomītnē šonedēļ būs skatāma jaunākā programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” filma “Bille”; un Šonedēļ vasara turpināsies ar pērkona lietusgāzēm.

No šodienas līdz piektdienai Latvijas un Vācijas bruņoto spēku pārstāvji veiks mācību novērošanas lidojumu virs Latvijas. Lidojumi notiks ar Zviedrijas bruņoto spēku lidmašīnu "SAAB-340", un to laikā tiks veikta vairāku militāro objektu aerofotografēšana. Ministrija skaidroja, ka kopīga mācību lidojumu veikšana apliecina Latvijas un Vācijas sadarbību bruņojuma kontroles jomā, ļaujot gan apmācīt, gan paaugstināt abu valstu bruņojuma kontroles ekspertu kvalifikāciju. 1992.gadā parakstītais "Atvērto debesu" līgums stājās spēkā 2002.gadā un iekļauj sevī 34 dalībvalstis Eiroatlantiskajā un Eirāzijas telpā. Līgums paredz iespēju veikt novērošanas un fotografēšanas lidojums virs tā dalībvalstu teritorijām, lai iegūtu informāciju par to bruņotajiem spēkiem, militārajiem objektiem un aktivitātēm.

Latvijā plāno paaugstināt samaksu par nepamatotiem Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izsaukumiem - patlaban dienests ir noteicis, ka par šādiem izsaukumiem jāmaksā 40,14 eiro, bet šī maksa varētu palielināties līdz 56 eiro, raksta "Latvijas Avīze". Priekšlikumu veikt grozījumus ātrās palīdzības maksas pakalpojumu cenrādī dienests iesniedzis ministrijā, kura patlaban vērtē ierosinājumu. Tāpat grozījumi vēl jāapstiprina Ministru kabinetā. Pēc cik ilga laika grozījumi varētu stāties spēkā un no kura datuma maksa par nepamatotiem pakalpojumiem varētu paaugstināties, Veselības ministrija vēl nevar prognozēt. Lai atslogotu ātrās palīdzības brigādes no birokrātijas, no šodienas, 14.maija, mediķi vairs neizrakstīs rēķinu pie pacienta mājās par nepamatotu izsaukumu, bet tas tiks darīts centralizēti. Dienestā šim nolūkam būs speciāls darbinieks, kas izrakstīs rēķinu un to nosūtīs pa pastu.

Turpinām ziņas

No šodienas, 14. maija Preiļu pašvaldība iedzīvotājus apkalpos Raiņa bulvārī 24. Preiļu novada dome informē, ka sakarā ar projekta “Preiļu novada domes ēkas atjaunošanas un teritorijas labiekārtošanas 1., 2., un 3. kārtas būvdarbi” realizāciju, domes ēkā Raiņa bulvārī 19 un laukumā pretī domei norisināsies pārbūves darbi. Laika posmā no 7. līdz 11. maijam domes speciālisti pārvācas uz telpām Raiņa bulvārī 24. Tāpēc sākot no pirmdienas, 14. maija, pašvaldība iedzīvotājus apkalpo Raiņa bulvārī 24.

No šodienas līdz ceturtdienai, Kino Mītnē Jēkabpils Tautas namā tiks demonstrēta jaunākā programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” filma “Bille”. Šodien seanss kamerzālē sāksies pulksten sešos vakarā. Stāsts par meiteni ar vērīgo acu skatienu tapusi pēc populārās rakstnieces Vizmas Belševicas daļēji autobiogrāfiskā romāna “Bille” motīviem. Bez izskaistinājumiem un saldas cukura glazūras tā vēsta par cilvēkbērna dzīvi un izaicinājumiem 30. gadu Latvijā. Tā ir filma par bērnību gan lieliem, gan maziem, kas atgādina, ka arī aiz ikdienišķā iespējams pamanīt brīnumus. Nesaņemta mīlestība ģimenē, grūtības iederēties apkārtējā sabiedrībā, apziņa, ka esi savādāka, nespēj atņemt Billei sapņus, viņa nelokās un nelūst, bet atrod pati savu ceļu. Filmas uzņemšana norisinājusies visā Latvijā: gan Rīgā – autentiskajā rakstnieces bērnības mājā Vārnu ielā, gan Vecrīgā, Sarkandaugavā un Maskavas forštatē, gan Tērvetē, Tukuma apkaimē, Baldonē, Gulbenē un citur. Filmas režisore Ināra Kolmane.

Un vēl

Meteoroloģiskā vasara, kas Latvijā iestājās pagājušajā nedēļā, neatkāpsies arī tuvākajās diennaktīs, taču tās raksturs mainīsies, liecina sinoptiķu prognozes. Sauso un saulaino laiku, kad dzestrām naktīm seko siltas pēcpusdienas, nākamnedēļ nomainīs mākoņaināks un mitrāks laiks. Līdz ar to naktis caurmērā kļūs siltākas, dienas gaidāmas nedaudz vēsākas, lai gan dažbrīd laiks var būt sutīgs kā vasaras vidū. Saskaņā ar pašreizējo "Global Forecast System" prognozi šodien Latvijā vēl nav gaidāmi būtiski nokrišņi. Otrdien valsts dienvidus var skart plaša lietus zona, citviet valstī var veidoties īslaicīga lietus un negaisa mākoņi. Nedēļas vidū un, iespējams, līdz nedēļas beigām daudzviet gaidāmas pērkona lietusgāzes. Sagaidāms, ka minimālā gaisa temperatūra naktīs paaugstināsies līdz +9..+15 grādiem. Maksimālā gaisa temperatūra dienas laikā valsts lielākajā daļā būs virs +20 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Parīzē vīrietis ar nazi nogalina vienu un ievaino četrus cilvēkus; "Latvijas gāze" atklāj, ka pagājušajā apkures sezonā Latvijā daudz netrūka līdz enerģētikas krīzei; un Eirovīzijas dziesmu konkursā uzvar Izraēla.

Francijas galvaspilsētā Parīzē ar nazi bruņots vīrietis sestdien nogalināja vienu cilvēku un četrus ievainoja, līdz uzbrucēju nošāva policija, vēstīja mediji un varasiestādes. Divi no ievainotajiem ir nopietni cietuši. Visi ievainotie tika hospitalizēti. Policija paziņoja, ka uzbrukums noticis Parīzes 2.rajonā netālu no pilsētas galvenās operas. Tā motīvs vēl nav noskaidrots. Francijas iekšlietu ministrs Žerārs Kolons tviterī nosodīja “pretīgo uzbrukumu”, kā arī atzinīgi novērtēja “policijas spēku, kuri neitralizēja uzbrucēju, aukstasinīgo un ātro reakciju”. Atbildību par uzbrukumu uzņēmās džihādistu grupējums “Daīš”, kas paziņoja, ka to sarīkojis viens no šī grupējuma “kareivjiem”. Prokurori paziņoja, ka ir sākta terorisma izmeklēšana, un atsaucās uz aculiecinieku teikto, ka uzbrucējs kliedzis “Allāhu akbar”. Francijas prezidents Emanuels Makrons reaģēja uz notikušo, sakot, ka “Francija atkal maksā asins cenu”.

Visticamāk, dzēšot kūlas ugunsgrēku, Riebiņu novadā bojā gājis kāds cilvēks. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Inta Palkavniece informē, ka izsaukums uz šo kūlas ugunsgrēku tika saņemts piektdienap useptiņiem vakarā. Ierodoties notikuma vietā, glābēji konstatēja, kā kūla deg 70 kvadrātmetru platībā. Tika atrasts bojā gājušais, kura nāves iemesls visticamāk ir kūlas degšana. Plašāk par nelaimes apstākļiem Palkavniece nevarēja pastāstīt.

Turpinām ziņas

Pretēji vairāku pašvaldību viedoklim Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija uzskata, ka nekādi grozījumi likumā "Par pašvaldībām" nav nepieciešami. Pēdējo mēnešu laikā vairākas pašvaldības paudušas viedokli, ka likums "Par pašvaldībām" ir pārāk interpretējams un, ka ministrija, balstoties uz to, pārlieku ierobežo pašvaldību domju darbu. Latvijas Lielo pilsētu asociācija jau paziņojusi, ka apņēmusies sagatavot un Saeimai piedāvāt izmaiņas likumā "Par pašvaldībām", lai skaidri definētu pašvaldību domju iespējas grozīt savus nolikumus attiecībā uz sēžu kārtību. Tādu pat ieceri paudusi arī Ķekavas pašvaldība. Lai nākotnē izslēgtu iespējas atšķirīgi interpretēt likuma "Par pašvaldībām" normas, tā plāno vērsties Latvijas Pašvaldību savienībā ar lūgumu rosināt Saeimai grozīt minēto likumu. Ministrijas un pašvaldības starpā radušās domstarpības saistībā ar nesen pieņemtajām izmaiņām komiteju sastāvos. Pašvaldība uzskata, ka rīkojusies pareizi un tiesiski, bet VARAM norāda, ka pašvaldības rīcība ir pret normatīvajiem aktiem.

Izvērtējot pirmo apkures sezonu pēc pilnīgas AS "Latvijas gāze" sadalīšanas, uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis intervijā aģentūrai LETA norādīja, ka daudz neesot trūcis līdz enerģētikas krīzei. Viņš atzina, ka kopumā secinājumi par aizvadīto apkures sezonu ir diezgan skarbi. Ziema gan bija ļoti maiga, un par īstu aukstumu varēja runāt vien trīs nedēļas. Kalvītis uzsver, ka tika piedzīvota pamatīga nervozitāte saistībā ar gāzes apgādes drošības jautājumu. Gāzes tirgus atvēršana Latvijā tika orientēta nevis uz apgādes drošību, bet uz mistisku pieņēmumu, ka, atverot tirgu, būs cenu kritums. Tāds bija politiskais uzstādījums un tam tika upurēta apgādes drošība cerībā, ka zemāka cena sabiedrību darīs laimīgāku. Kalvītis uzsver, ja aizvadītajā ziemā vēl divas trīs dienas būtu noturējusies temperatūra pie mīnuss 20 grādiem, Latvijā sāktos enerģētiskā krīze. Pēc viņa teiktā, tas liecinot par nopietnu problēmu. Tikmēr grozījumi attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos ir izstrādāti tikai pēc "bargās mācības" aizvadītās ziemas izskaņas laikā.

Un vēl

Portugāles galvaspilsētā Lisabonā sestdien notikušajā Eirovīzijas dziesmu konkursā uzvarēja Izraēla, kurai uzvaru nodrošināja dziedātāja Neta Barzilaja ar rotaļīgu dziesmu "Toy", kas ieguva 529 punktus. Otro vietu ar 436 punktiem ieguva Kipras dziedātāja Eleni Foureira, izpildot ugunīgu dziesmu "Fuego", bet trešo vietu un 342 punktus izpelnījās Austrijas dziedātājs Sesars Sampsons ar dziesmu "Nobody But You". Igaunijas pārstāve Elīna Nečajeva ar dziesmu "La Forza" ieguva 245 punktus un 8.vietu, bet Lietuvas pārstāve Ieva Zasimauskaite ar dziesmu "When We're Old" iekļuva 12.vietā ar 181 punktu.

Jau ziņots, ka Latvijas pārstāve Laura Rizzotto ceturtdien notikušajā Eirovīzijas pusfinālā no 18 valstīm ierindojusies 12.vietā, liecina konkursa mājaslapā publiskotā informācija. Rizzotto ar dziesmu "Funny girl" ieguva 106 punktus, kas nebija pietiekami, lai kvalificētos dalībai konkursa finālā. Tam pietrūka vismaz pieci punkti. Aiz Latvijas ar vēl zemāku punktu skaitu pusfinālā palika Sanmarīno, Krievija, Gruzija, Polija, Malta un Melnkalne..

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:SIA "Jēkabpils autobusu parks" Līvānu novadā šonedēļ sāks transporta pēc pieprasījuma pilotprojektu; Darbam vasarā pieteikušies jau vairāk nekā 7000 skolēnu; un Dziesmusvētku nodrošināšanai pieteikušies 1350 brīvprātīgie, bet meklē vēl palīgus

No trešdienas, 16. maija, Līvānu novadā maršrutā Līvāni-Mežancāni-Līvāni tiks sākts transporta pēc pieprasījuma pilotprojekts. Tas nozīmē, ka trešdienu reisi tiks izpildīti tad, ja pasažieris vismaz 24 stundas pirms brauciena būs piezvanījis SIA "Jēkabpils autobusu parks" un pieteicis braucienu. Četru mēnešu ilgā laika periodā izvērtējot pilotprojekta rezultātus, tiks lemts par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu šajā maršrutā. Maršrutā Līvāni-Mežancāni autobuss trešdienās no Līvāniem izbrauks plkst.9.45 un 17, bet no Mežancāniem virzienā uz Līvāniem - plkst.10.20 un 17.40, bet šie reisi notiks tikai tad, ja pasažieris iepriekš būs piezvanījis autobus parkam un pieteicis braucienu. Tālruņa numurs, pa kuru var sazvanīt "Jēkabpils autobusu parku", lai pieteiktu pārvadājumu, ir 652 37730. Iedzīvotāji var zvanīt no plkst.5 rītā līdz desmitiem vakarā. Jau ziņots, ka detalizēti izvērtējot pērn pārvadāto pasažieru skaitu maršrutā Līvāni-Mežancāni, secināts, ka vairākas dienas mēnesī autobusi brauc tukši vai, piemēram, vienā virzienā tas brauc tukšs, bet otrā virzienā ir viens līdz divi pasažieri. Ir arī dienas, kad autobusā brauc pieci līdz seši pasažieri, bet šādu dienu nav daudz. Autotransporta direkcija skaidro, ka patlaban transports pēc pieprasījuma faktiski ir vienīgā alternatīva tam, lai varētu saglabāt mobilitātes iespējas mazapdzīvotās vietās, jo pretējā gadījumā šie maršruti varētu tikt slēgti vai tajos samazinātos reisu skaits.

Līdz šim izmaiņas veiktas 48 reģionālajos maršrutos, un plānots, ka tuvākajā laikā grozījumi gaidāmi vēl 20 maršrutos. Autotransporta direkcija ir saņēmusi vairākus ierosinājumus attiecībā uz maršrutu tīkla izmaiņām no visiem plānošanas reģioniem un gaida vēl citus priekšlikumus arī turpmāk. Ierosinājumi, ko auotransporta direkcija līdz šim saņēmusi, aptver aptuveni 25% no tā apjoma, kas reģioniem iepriekš tika iesniegti. Kopumā gan veiktie, gan drīzumā gaidāmie grozījumi samazinājuši nobraukumu par vairāk nekā 850 000 kilometru gadā. Šobrīd turpinās saskaņošanas darbi par izmaiņu veikšanu arī citās maršrutu tīkla daļās.

Jau ziņots, ka sabiedriskā transporta padomes sēdē pērn decembrī panākta vienošanās, ka reģionālais maršrutu tīkls ir jāpārskata un turpmāk uzturēt to tieši tādā apmērā, kāds tas ir šobrīd, esošo resursu apjomā nav iespējams. Tāpat panākta vienošanās, ka plānošanas reģioni kopā ar pašvaldībām iesniegs priekšlikumus attiecībā uz maršrutu tīkla izmaiņām, un visi grozījumi, kas maršrutos varētu tikt veikti, notiks pamazām.

Turpinām ziņas

Līdz šim Nodarbinātības valsts aģentūras īstenotajiem skolēnu nodarbinātības pasākumiem vasaras brīvlaikā kopumā reģistrējušies 7 tūkstoši 172 skolēni. Visvairāk jeb 2659 skolēni līdz šim reģistrējušies Rīgas reģionā, tam seko Kurzeme, kurā darbam vasarā pieteikušies 1591 skolēns. Latgalē darbam vasarā reģistrējušies 1332 skolēni, Zemgalē - 996 skolēni, bet Vidzemē strādāt vēlas 594 skolēni. Patlaban reģistrācija nodarbinātības pasākumiem notiek visā Latvijā. Lai pieteiktos nodarbinātības valsts aģentūras īstenotajiem pasākumiem, skolēnam jāreģistrējas tajā reģionā un novadā, kura teritorijā viņš vēlas strādāt. Elektroniski reģistrēties darbam vasarā skolēni varēs līdz 16.augustam, tomēr skolēna reģistrācija vēl negarantē iesaisti pasākumā, jo valsts līdzfinansēto darba vietu skaits ir ierobežots. Ar nodarbinātības valsts aģentūras atbalstu skolēniem šovasar būs iespēja strādāt 5179 darba vietās.
Skolēns pasākumā varēs piedalīsies vienu mēnesi, atsevišķos gadījumos nodarbinātība var tikt pagarināta līdz diviem mēnešiem.

Aizkraukles novada pašvaldības namu apsaimniekošanas kapitālsabiedrības SIA "Lauma A" peļņa pērn augusi septiņkārtīgi, liecina "Firmas.lv" dati. Uzņēmuma peļņa pagājušajā gadā bija 7718 eiro, kas ir septiņreiz vairāk nekā 2016.gadā, kad tā sasniedza 1074 eiro. Savukārt komersanta apgrozījums ir nedaudz krities. 2016.gadā tas bija 1 447 281 eiro, bet 2017.gadā par 1% mazāk - 1 426 913 eiro. "Lauma A" apsaimnieko apmēram 90% no Aizkrauklē un Aizkraukles pagastā esošajām daudzdzīvokļu mājām, un tieši namu apsaimniekošanas un pārvaldīšanas ieņēmumi veido vairāk nekā pusi no uzņēmuma apgrozījuma. Tāpat apgrozījumā iekļauti ieņēmumi par starpniecības pakalpojumiem komunālo maksājumu iekasēšanā no iedzīvotājiem, Aizkraukles uzkopšanu un citi līdzekļi. Uzņēmuma valdes loceklis Modris Bite 2017.gada pārskatā norāda, ka pērn apsaimniekotajās mājās veikti nozīmīgi remontdarbi. Savukārt dzīvokļu īpašnieku interese par iespēju paaugstināt māju energoefektivitāti ir zema, un tikai divām mājām veikts energoaudits.

Un vēl

XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku nodrošināšanai līdz šim pieteikušies 1350 brīvprātīgie, taču Latvijas Nacionālā kultūras centra Dziesmusvētku birojs meklē vēl palīgus. Šobrīd norit individuālās sarunas ar jau tām personām, kas brīvprātīgi pieteikušās palīdzēt rīkot svētkus, taču platformā "brivpratigie.lv" pieteikšanās termiņš pagarināts līdz 30.maijam. Brīvprātīgajam darbam pieteikties tiek aicinātas personas vecumā no 16 gadiem ar labām latviešu valodas zināšanām, un atsevišķiem papildus darbiem - arī ar angļu, krievu un citu svešvalodu zināšanām. Personām no 16 līdz 18 gadiem gan būs nepieciešama vecāku atļauja. Katram brīvprātīgajam svētkos tiks nodrošināta ēdināšana, ja tiks veikts darbs ilgāk nekā četras stundas, kā arī tiks nodrošināta iespēja bez maksas izmantot Rīgas sabiedrisko transports, izsniegta Svētku ID karte un darba atribūtika.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:prīlī reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā samazinājies līdz 6,7%; Sestdien, 19. maijā arī Krustpils pilī notiks ikgadējā starptautiskā akcija „Muzeju nakts”; un Aicina piedalīties videoklipā latviešu tautasdziesmai "Pūt, vējiņi".

Aprīlī reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā samazinājies līdz 6,7%, kas ir par 0,3 procentpunktiem mazāk nekā martā, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) apkopotā informācija. Lielākais bezdarba līmeņa samazinājums vērojams Kurzemē, kur reģistrētā bezdarba līmenis aprīļa beigās samazinājies līdz 7,4%, kas ir par 0,7 procentpunktiem mazāk nekā mēnesi iepriekš. Vienlaikus Latgalē bezdarba līmenis samazinājies par 0,5 procentpunktiem un bija 15,9%. Bezdarba līmeņa samazinājums vērojams arī Vidzemē un Zemgalē, kur bezdarbs samazinājies par 0,4 procentpunktiem, proti, Vidzemē bezdarbs samazinājies līdz 7,1%, bet Zemgalē - līdz 6,4%. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis aprīlī bija Rīgas reģionā - 4,2%, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāk nekā martā. Savukārt Rīgā reģistrētā bezdarba līmenis aprīlī palicis nemainīgs jeb 4%.

Radikālais grupējums "Daīš" jeb tā sauktā "Islāma valsts'' Eiropā joprojām plāno sarīkot postošus un daudz sarežģītākus uzbrukumus. Ar šādu brīdinājumu klajā nācis Lielbritānijas izlūkdienesta MI5 direktors Endrjū Pārkers, kurš šodien Berlīnē gatavojas tikties ar citiem Eiropas kolēģiem. Sagaidāms, ka šīs tikšanās laikā Pārkers aicinās pastiprināt izlūkdienestu sadarbību, arī pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības. Pagājušajā gadā Lielbritānijā četros teroristu uzbrukumos dzīvību zaudēja 36 cilvēki, un tas ir bijis lielākais vardarbības uzliesmojums valstī kopš 2005.gada 7.jūlija uzbrukumiem. Toreiz vairākos koordinētos sprādzienos bojā gāja 52 un ievainojumus guva vairāk nekā 700 cilvēku. Tieši Lielbritānija tiek uzskatīta par spēcīgākajām Eiropas valsti izlūkošanas jomā, tāpēc tā vēlas panākt, lai pēc izstāšanās no ES Londonai joprojām būtu iespēja veiksmīgi sadarboties ar citu valstu izlūkdienestiem.

Turpinām ziņas

Muzeju nakts pasākumi sestdien, 19.maijā, notiks 204 vietās visā Latvijā. Pasākums šogad notiks 14.reizi, un tajā piedalīsies rekordliels Latvijas muzeju un sabiedriskās dzīves veidotāju skaits. Arī šogad Muzeju naktī piedalās gan muzeji, gan vairāk nekā 40 dažādi sabiedriskās dzīves veidotāji, pastiprinot pasākuma nozīmību kultūrvēsturiskā mantojuma izziņā. Iesaistīties paredzējušas arī valsts pārvaldes institūcijas, piemēram, Latvijas Valsts prezidenta rezidence, Latvijas Republikas Saeima un citas. Arī uzņēmumi aizvien aktīvāk izmanto Muzeju nakts sniegtās iespējas mārketingā, piemēram, izdevniecības "Zvaigzne ABC" grāmatnīcas un "Aldara" Alus darbnīca gaidīs ciemiņus. Reģionos interesantas aktivitātes rīko pašvaldības, mākslas galerijas un izstāžu nami, kā arī nevalstiskās organizācijas.

Sestdien, 19. maijā arī Krustpils pilī notiks ikgadējā starptautiskā akcija „Muzeju nakts”. Pasākums sāksies plkst. 19:00 un ilgs līdz 1:00. Latvijas simtgades reizē Muzeju nakts tēma ir „Šūpulis”, tādējādi iekļaujoties valsts simtgades stāstā, kas sākās 2017. gadā un turpināsies līdz 2021. gadam. Šī gada vadmotīvs ir „Dzimšana”. Muzeju nakts apmeklētāji laikā no pulksten septiņiem vakarā līdz vieniem naktī varēs piedalīties radošajās darbnīcas Krustpils pils iekšpagalmā, atvērts būs arī pils pagrabs un vārtu tornis. Pils vārtu tornī apskatāma Latvijas Tekstilmākslas asociācijas tekstīliju izstāde “Sakņu sistēma”. Muzeja Izstāžu zālē būs skatāma izstāde „100 iemesli lepoties ar Jēkabpili”. Pils Marmora zālē varēs aplūkot mākslinieces Sandas Mālnieces gleznas izstādē “Iespaidu varā”. Muzeju naktī atvērta būs arī grāmatnīca „Zvaigzne ABC”, kas atrodas Rīgas ielā 175. Ieeja Muzeju nakts pasākumos ir bezmaksas.

Un vēl

Ikviens aicināts atstāt savu šī brīža video nospiedumu un piedalīties nebijušā mākslinieces Katrīnas Neiburgas veidotā videoklipā latviešu tautasdziesmai "Pūt, vējiņi". Lai izbaudītu dziedātāja cienīgus slavas mirkļus un piedalītos topošajā videoklipā, interesentiem jāiedzied un jānofilmē sava dziesmas versija. To iespējams paveikt, izmantojot mobilā telefona lietotni jeb balss spēli “DzieDot”, kas radīta par godu simtgades Dziesmusvētkiem un ikvienam no nedziedātāja ļauj kļūt par dziedātāju, informē svētku sabiedrisko attiecīnu pārstāve Inga Vasiļjeva. Mākslinieces videoklipam iespējams nofilmēties līdz 3. jūnijam, savukārt plašākai publikai tas būs skatāms tieši pirms Jāņiem – jūnija vidū. Videoklipa muzikālajam noformējumam tiks izmantota īpaši aranžēta dziesmas “Pūt, vējiņi” versija jaunā, mūsdienīgā skanējumā.

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Šonedēļ notiek Latvijas un Vācijas bruņoto spēku mācību lidojumi; Kinomītnē šovakar skatāma Bille un Sestdien uz muzeju nakts pasākumiem aicina Krustpils pils.

No šodienas līdz piektdienai Latvijas un Vācijas bruņoto spēku pārstāvji veiks mācību novērošanas lidojumu virs Latvijas. Lidojumi notiks ar Zviedrijas bruņoto spēku lidmašīnu "SAAB-340", un to laikā tiks veikta vairāku militāro objektu aerofotografēšana. Ministrija skaidroja, ka kopīga mācību lidojumu veikšana apliecina Latvijas un Vācijas sadarbību bruņojuma kontroles jomā, ļaujot gan apmācīt, gan paaugstināt abu valstu bruņojuma kontroles ekspertu kvalifikāciju. 1992.gadā parakstītais "Atvērto debesu" līgums stājās spēkā 2002.gadā un iekļauj sevī 34 dalībvalstis Eiroatlantiskajā un Eirāzijas telpā. Līgums paredz iespēju veikt novērošanas un fotografēšanas lidojums virs tā dalībvalstu teritorijām, lai iegūtu informāciju par to bruņotajiem spēkiem, militārajiem objektiem un aktivitātēm.

No trešdienas, 16. maija, Līvānu novadā maršrutā Līvāni-Mežancāni-Līvāni tiks sākts transporta pēc pieprasījuma pilotprojekts. Tas nozīmē, ka trešdienu reisi tiks izpildīti tad, ja pasažieris vismaz 24 stundas pirms brauciena būs piezvanījis SIA "Jēkabpils autobusu parks" un pieteicis braucienu. Četru mēnešu ilgā laika periodā izvērtējot pilotprojekta rezultātus, tiks lemts par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu šajā maršrutā. Maršrutā Līvāni-Mežancāni autobuss trešdienās no Līvāniem izbrauks plkst.9.45 un 17, bet no Mežancāniem virzienā uz Līvāniem - plkst.10.20 un 17.40, bet šie reisi notiks tikai tad, ja pasažieris iepriekš būs piezvanījis autobus parkam un pieteicis braucienu. Tālruņa numurs, pa kuru var sazvanīt "Jēkabpils autobusu parku", lai pieteiktu pārvadājumu, ir 652 37730. Iedzīvotāji var zvanīt no plkst.5 rītā līdz desmitiem vakarā.

Turpinām ziņas

No šodienas, 14. maija Preiļu pašvaldība iedzīvotājus apkalpo Raiņa bulvārī 24. Preiļu novada dome informē, ka sakarā ar projekta “Preiļu novada domes ēkas atjaunošanas un teritorijas labiekārtošanas 1., 2., un 3. kārtas būvdarbi” realizāciju, domes ēkā Raiņa bulvārī 19 un laukumā pretī domei norisināsies pārbūves darbi. Laika posmā no 7. līdz 11. maijam domes speciālisti pārvācas uz telpām Raiņa bulvārī 24. Tāpēc sākot no pirmdienas, 14. maija, pašvaldība iedzīvotājus apkalpo Raiņa bulvārī 24.

No šodienas līdz ceturtdienai, Kino Mītnē Jēkabpils Tautas namā demonstrē jaunāko programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” filma “Bille”. Šodien seanss kamerzālē sāksies pulksten sešos vakarā. Stāsts par meiteni ar vērīgo acu skatienu tapusi pēc populārās rakstnieces Vizmas Belševicas daļēji autobiogrāfiskā romāna “Bille” motīviem. Bez izskaistinājumiem un saldas cukura glazūras tā vēsta par cilvēkbērna dzīvi un izaicinājumiem 30. gadu Latvijā. Tā ir filma par bērnību gan lieliem, gan maziem, kas atgādina, ka arī aiz ikdienišķā iespējams pamanīt brīnumus. Nesaņemta mīlestība ģimenē, grūtības iederēties apkārtējā sabiedrībā, apziņa, ka esi savādāka, nespēj atņemt Billei sapņus, viņa nelokās un nelūst, bet atrod pati savu ceļu. Filmas uzņemšana norisinājusies visā Latvijā: gan Rīgā – autentiskajā rakstnieces bērnības mājā Vārnu ielā, gan Vecrīgā, Sarkandaugavā un Maskavas forštatē, gan Tērvetē, Tukuma apkaimē, Baldonē, Gulbenē un citur. Filmas režisore Ināra Kolmane.

Un vēl

Sestdien, 19. maijā arī Krustpils pilī notiks ikgadējā starptautiskā akcija „Muzeju nakts”. Pasākums sāksies plkst. 19:00 un ilgs līdz 1:00. Latvijas simtgades reizē Muzeju nakts tēma ir „Šūpulis”, tādējādi iekļaujoties valsts simtgades stāstā, kas sākās 2017. gadā un turpināsies līdz 2021. gadam. Šī gada vadmotīvs ir „Dzimšana”. Muzeju nakts apmeklētāji laikā no pulksten septiņiem vakarā līdz vieniem naktī varēs piedalīties radošajās darbnīcas Krustpils pils iekšpagalmā, atvērts būs arī pils pagrabs un vārtu tornis. Pils vārtu tornī apskatāma Latvijas Tekstilmākslas asociācijas tekstīliju izstāde “Sakņu sistēma”. Muzeja Izstāžu zālē būs skatāma izstāde „100 iemesli lepoties ar Jēkabpili”. Pils Marmora zālē varēs aplūkot mākslinieces Sandas Mālnieces gleznas izstādē “Iespaidu varā”. Muzeju naktī atvērta būs arī grāmatnīca „Zvaigzne ABC”, kas atrodas Rīgas ielā 175. Ieeja Muzeju nakts pasākumos ir bezmaksas.

Atstājiet komentāru