2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 8.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 8.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpili apmeklēs valkas pašvaldības delegācija; Sākusies skolēnu reģistrēšanās darbam vasarā; un Turpina paaugstināties ultravioletā starojuma intensitāte.

Šodien Jēkabpils pilsētu apmeklēs Valkas pilsētas pašvaldības delegācija. Vizītes laikā plānota pieredzes apmaiņa kultūras darba organizēšanā, muzeju darba organizēšanā un bibliotēku darbībā.

Šodien Jēkabpils krievu biedrība “Rodņik” pulksten 11tos Brāļu kapos, kas atrodas Jēkabpils pilsētas kapsētas teritorijā organizē piemiņas brīdi karā kritušajiem. Kā informē biedrības pārstāvji, piemiņas brīdi vadīs garīdznieki – tēvs makarijs, tēvs Vladimirs, ksendzs tēvs Viktors. Pasākumā piedalīsies biedrības Rodņik pārstāvji un aicināti arī visi citi interesenti.

Šodien pusastoņos vakarā Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis un priekšsēdētāja vietniece sociālos jautājumos Līga Kļaviņa piedalīsies svinīgā pieņemšanā Apvienoto Arābu Emirātu vēstniecībā Rīgā. Jau ziņots, ka aprīlī Jēkabpilī viesojās Apvienoto Arābu Emirātu vēstniece Latvijā V.E. Hanana Halfana Obaida Ali al Madhani. Šī bija vēstnieces pirmā viesošanās Jēkabpilī. Vizītes laikā viņa tikās ar pilsētas domes vadību, apmeklēja uzņēmumus SIA “Margret” un SIA “Ošukalns”, kā arī viesojās Krustpils pilī.

Turpinām ziņas

Veselības ministrija lūgusi valdībai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt finansējumu līdz miljons 852 tūkstoši 483 eiro, lai nodrošinātu Veselības aprūpes finansēšanas likumā minētās veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju datubāzes izveidi un uzturēšanu, liecina ministrijas valdībā iesniegtais rīkojuma projekts. Valdība par finansējuma piešķiršanu, kā arī Veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju datubāzes noteikumiem lems šodien.
No vakardienas Nodarbinātības valsts aģentūras mājaslapā sākusies skolēnu no Latgales elektroniskā reģistrācija dalībai aģentūras īstenotajos vasaras nodarbinātības pasākumos. Reģistrācija nodarbinātības pasākumos vasaras brīvlaikā skolēniem, kuri iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs, arī šogad tiks sākta pakāpeniski, proti, katram valsts reģionam noteikts savs reģistrācijas sākuma datums. Šodien no pulksten četriem pēcpusdienā dalībai vasaras nodarbinātības pasākumā varēs sākt reģistrēties skolēni, kas vēlēsies vasaras brīvlaikā strādāt Zemgalē, rīt, 9.maijā, varēs reģistrēties skolēni, kas vēlēsies strādāt Kurzemē, 10.maijā reģistrēties varēs sākt skolēni Vidzemē, bet 11.maijā tie, kas vēlēsies strādāt Rīgas reģionā. Skolēnam ir jāreģistrējas tajā reģionā un novadā, kura teritorijā viņš vēlas strādāt.

Un vēl

Saules ultravioletā starojuma intensitāte Latvijā pakāpusies augstāk nekā parasti maija pirmajā pusē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija. Ultravioletās radiācijas indekss Rucavā dienas vidū sasniedzis 6,4 punktus, krietni pārspējot iepriekšējo augstāko līmeni šajā gadā, kas bija 5,6 punkti 2.maijā. Arī tuvākajās dienās ultravioletā radiācija dienas vidū sasniegs augstu līmeni, un līdz jūnija beigām tā turpinās palielināties. Vēlams nēsāt galvassegu, saulesbrilles un aizsargājošu apģērbu. Laikā no plkst.11 līdz 16 nav ieteicams ilgstoši uzturēties tiešos saules staros. Sauļošanās ilgumu var pagarināt, lietojot aizsargkrēmu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Pašvaldību lietu ministrija rosina virkni atbalsta mehānismu uzņēmējiem pašvaldībās; Jēkabpils pilsētas bibliotēkā notiks dzejnieces Māras Bojāres autorgrāmatas’’ Par ko vēl ziedēt man’’ atvēršanas svētki; un Vakar Latvijā dzēsti seši meža ugunsgrēki.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija rosina virkni atbalsta mehānismu uzņēmējdarbības veicināšanai pašvaldībās, liecina Ministru kabineta komitejas atbalstītais ziņojums. Tā mērķis ir sagatavot priekšlikumus normatīvo aktu uzlabojumiem, kas dotu pašvaldībām plašākas iespējas sniegt atbalstu uzņēmējiem. Līdz ar to VARAM izstrādājusi vairākus priekšlikumus, kas šo procesu uzlabotu. Piemēram, tiek rosināti grozījumi, lai ļautu piešķirt tiesības uzņēmējam kā pirmajam pretendentam iegādāties nomāto nekustamo īpašumu no pašvaldības, atsavinot to uzņēmēja vajadzībām. Tāpat ministrija rosina normatīvajos aktos noteikt iespēju nomniekam (uzņēmējam), balstoties uz nekustamā īpašuma nomas līgumu, ierosināt pašvaldības īpašuma atsavināšanu, lai to pēc nomas līguma varētu iegādāties. VARAM piedāvā arī noteikt samazinātu pārdošanas cenu šī īpašuma iegādei, kas būtu kā vēl viens atbalsta mehānisms uzņēmējiem.

Ekonomikas ministrijas priekšlikumu atvieglot Eiropas Savienības "zilās kartes" saņemšanu augsti kvalificētiem viesstrādniekiem bez atbilstošas augstākās izglītības vēl nepieciešamas apspriest koalīcijas sanāksmē. Sākot skatīt šo jautājumu, valdības vadītājs Māris Kučinskis teica, ka šis ir politisks lēmums, tāpēc koalīcija to apspriedīs. Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs pauda iebildumus pret Ekonomikas ministrijas ieceri, uzsverot, ka Latvijas interesēs ir vietējā darbaspēka iesaiste darba tirgū. Viņš arī piebilda, ka jautājums jāapspriež koalīcijas sanāksmē. Ekonomikas ministrijas pārstāvji skaidroja, ka izmaiņas būtiskas saistībā ar darbinieku trūkumu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozarē, un runa ir par aptuveni 50 kartēm gadā.

Jau ziņots, ka tā dēvētā "zilā karte" ir Eiropas Savienības līmenī ieviesta termiņuzturēšanās atļauja, kas sniedz iespējas trešo valstu pilsoņiem un to ģimenes locekļiem paātrinātā veidā nokārtot nepieciešamos dokumentus iebraukšanai un darba atļaujas iegūšanai Latvijas teritorijā, kā arī sniedz papildu priekšrocības salīdzinājumā ar nacionālā līmeņa termiņuzturēšanās atļaujām.

Turpinām ziņas

Trešdien, 9.maijā, plkst.16.00 Jēkabpils pilsētas bibliotēkā notiks dzejnieces Māras Bojāres autorgrāmatas’’ Par ko vēl ziedēt man’’ atvēršanas svētki. Vārsmās ir ietvertas piecas nodaļas. Pirmajā nodaļā ‘’Es vienmēr tēva mājās atgriezīšos’’ ir dzejoļi par bērnības atmiņām, par skaisto Aiviekstes upi, kuras tuvumā aizritējusi bērnība, jaunība. Otrajā nodaļā ‘’Liek klusums manās plaukstās sapņus’’ – cerības, sapņi, pārdomas par dzīvi. Trešā nodaļa ‘’Es gribu pa taciņu līdz tavai sirdij iet’’ un ceturtā nodaļa ‘’Izdziedi mani’’ – mīlestības noskaņas, vīrietis un sieviete – domas, pārdzīvojumi, sajūtas. Noslēdzošā nodaļa grāmatā ‘’Gadalaiku noskaņas’’ – gada ritums dabā, cilvēkā. Grāmatā ir pašas autores zīmētas ilustrācijas. Sarīkojumā pirmizrādi piedzīvos Māras dzejoļa ‘’Uz maniem pleciem’’ ekranizējums - video autore - Inga Nestere, mūzika – Maija Kīne. Pasākumu vadīs Inita Beinaroviča.

No ceturtdienas, 10. maija līdz 30. jūnijam Krustpils pils Marmora zālē tiks eksponēta mākslinieces Sandas Mālnieces gleznu personālizstāde “Iespaidu varā”. Latvijas simtgades svinības Krustpils pilī iesākām ar gleznu izstāžu cikla “Radīts pie Daugavas” atklāšanu. Pirmā no šī cikla gleznu izstādi “Logs ar Daugavu” apskatei piedāvāja māksliniece Ilze Griezāne, tai sekoja mākslinieces Mētras Štelmaheres izstāde “Klusums”. 10. maijā plkst. 18:00 norisināsies mākslinieces Sandas Mālnieces gleznu personālizstādes “Iespaidu varā” atklāšana. Ieeja atklāšanas pasākumā ir bezmaksas.

Un vēl

Vakar Latvijā dzēsti seši ne visai plaši meža ugunsgrēki. Visu sešu meža ugunsgrēku kopējā platība bijusi 0,6 hektāri. Latvijā turpinās ugunsnedrošais periods, kas sākās 27.aprīlī. Šajā laikā, uzturoties mežā, ir jāievēro daži aizliegumi un ierobežojumi, par kuru neievērošanu var piemērot administratīvo, civiltiesisko sodu un arī kriminālatbildību. Kā ziņots, pērn visa gada laikā Latvijā tika dzēsti 423 meža ugunsgrēki ar kopējo platību 265 hektāri. Vairumā gadījumu meža ugunsgrēka izcelšanās iemesls bija neuzmanīga rīcība ar uguni.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: ASV vēstniecība izplata drošības brīdinājumu par Latviju; Jēkabpils siltums aicina iedzīvotājus slēgt līgumus par piegādātās siltumenerģijas norēķināšanās kārtību; un Eiropas kultūras mantojuma dienā Preiļos iepazīstinās ar muižas kompleksu un parku.

ASV vēstniecība Latvijā ir izplatījusi drošības brīdinājumu ASV pilsoņiem Latvijā saistībā ar iespējamiem terorisma draudiem. Paziņojumā uzsvērts, ka ASV valdībai joprojām ir bažas par to, ka teroristi varētu censties vērsties pret ASVpilsoņiem. Teroristi varot izmantot dažādas taktikas, piemēram, vardarbīgus uzbrukumus vai nolaupīšanu. Viņu uzbrukumi varot būt mērķēti uz skolām, slimnīcām, baznīcām, tūrisma vietām, transporta mezgliem un citām vietām. ASV pilsoņi tiek mudināti uzmanīties sabiedriskās vietās, izvērtēt ceļojumu maršrutus, padomāt par personīgajiem drošības plāniem u.tml. Ja tiešām noticis uzbrukums, ASV pilsoņi tiek mudināti sazināties ar vēstniecību un sekot līdzi vietējās varas sniegtajai informācijai. ASV vēstniecības Latvijā Preses un kultūras nodaļa "Latvijas Avīzei" uzsvērusi, ka paziņojums nav saistīts ar kādiem ārkārtas apstākļiem, bet gan tā vairāk esot ikdienas prakse - izplatīt ziņas, lai informētu ASV pilsoņus par drošības situāciju Eiropā. Arī avoti Latvijas Ārlietu ministrijā uzsvēruši ka, visticamāk, šis ir standarta brīdinājums ASV pilsoņiem par kopējo situāciju Eiropā.

Lai izveidotu veselības aprūpes saņēmēju datubāzi, kopā "jāsaslēdzas" 17 institūcijām, skaidro veselības ministre Anda Čakša. Tās ir tādas iestādes kā, piemēram, Nodarbinātības valsts aģentūra, Valsts ieņēmumu dienests, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Nepieciešamo informāciju sniedz kopumā 228 sociālo pakalpojumu sniedzēji un 119 pašvaldību sociālie dienesti. Vaicāta, kādēļ ir vajadzīgas 1,85 miljonu eiro lielas investīcijas, lai izveidotu veselības aprūpes saņēmēju datubāzi, Čakša pauda, ka "neviena sistēma tāpat vien ar otru nedraudzējas". "Ja skatāmies uz tehnoloģiju laikmetu, tad katra no šīm datubāzēm ir veidota ar saviem ātruma kodiem un dažādām saslēgšanas metodēm," uzsvēra politiķe, piebilstot, ka eksperti novērtē un nosaka, kāda ir saslēgšanas cena. Ministre nenoliedza, ka būs nepieciešami papildu līdzekļi arī sistēmas uzturēšanai un atjauninājumiem.

Turpinām ziņas

Maijā SIA „Jēkabpils siltums” aicina klientus izmantot iespēju noslēgt ar uzņēmumu vienošanos par piegādātās siltumenerģijas norēķināšanās kārtību. Vienošanos var noslēgt SIA „JK Namu pārvalde” pārvaldīšanā esošo māju dzīvokļu iemītnieki. Vienošanās paredz, ka par 2018./2019.gada apkures sezonā piegādāto siltumenerģiju apkurei varēs maksāt avansa veidā no maija līdz nākamā gada aprīlim. Šādu iespēju uzņēmums piedāvā jau vairākus gadus un daudzi klienti to arī izmanto. Jāņem vērā- lai vienošanos noslēgtu, uz līguma slēgšanas brīdi nedrīkst būt parādi par iepriekšējām sezonām. Tāpat jābūt samaksātam rēķinam arī par aprīļa mēnesī saņemto siltumenerģiju. Līguma mēneša maksa, tāpat kā iepriekšējā apkures sezonā, ir 85 centi par apkures kvadrātmetru. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā luzņēmums aicina sazināties ar SIA “Jēkabpils siltums”, kontakttālrunis juristei - 65220714.

Sākoties saulainām un siltām dienām, jēkabpilieši pamazām atklāj arī sauļošanās sezonu. Jēkabpils Radžu ūdenskrātuves inspektors Aivars Druvenieks informē, ka šī gada pavasarī tika atjaunotas pludmales smiltis, tajā skaitā arī ūdenskrātuves peldvietas teritorijā, kā arī novecojušās ģērbtuves vietā pie pludmales namiņa tiks uzstādīta jauna ģērbtuve. Tāpat šonedēļ pie Mežaparka Meža namiņa tiks uzstādīti 3 karogmasti un goda pjedestāls, ko turpmāk izmantos Mežaparkā notiekošajās sacensībās. Jēkabpils pilsētas pašvaldības ainavu tehniķe Mārīte Breimane informē, ka Meža dienu 3.kārtas ietvaros līdz šī gada oktobrim atpūtas zonai pie Meža namiņa, kur atrodas galds ar soliem, tiks uzstādīts ēnu režģis zonas noēnošanai.

Un vēl

Atzīmējot Eiropas Kultūras mantojuma dienu, rīt, 9.maijā interesentiem būs iespēja iepazīties ar Preiļu puses vēsturisko lepnumu - Preiļu muižas kompleksu un parku. Plkst.12 Preiļu muižas kapelā, kura pērn atzīmēja 200 gadu jubileju, interesentus sagaidīs Preiļu pils Baltā un Melnā dāma, kas iepazīstinās ar pils un parka vēsturi un leģendām. Ikviens būs aicināts izmēģināt arī grāfu Borhu spēli - lielformāta šahu, kas ir spēlējams brīvā dabā, un kuru šajā tūrisma sezonā ir iegādājies Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejs. Preiļu vēsture ir cieši saistīta ar grāfiem Borhiem, kuru atstātais kultūrvēsturiskais mantojums - Preiļu muižas komplekss un parks ir viens no lielākajiem Preiļu puses vēsturiskajiem lepnumiem arī mūsdienās.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Krustpils kultūras nams jēkabpiliešus aicina uz Rakstu svētkiem; Romas pāvesta gaitām latvijā varēs sekot līdzi sociālajā vietnē facebook, un Jēkabpils Mežaparkā šodien ir koptreniņu diena.

Aprēķināts, ka Valsts obligātās veselības apdrošināšanas brīvprātīgās iemaksas būs jāveic aptuveni 100 līdz 300 tūkstoši cilvēkiem. Valsts obligātā veselības apdrošināšana automātiski pienākas sociāli mazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām, kā arī personām, par kurām tiek maksāts pilnās sociālās apdrošināšanas iemaksas. Brīvprātīgi iemaksas jāveic personām, kuras nav apdrošinātas automātiski. Brīvprātīgu maksājumu var veikt reizi gadā. Šogad maksājuma apjoms būs 51,60 eiro, un to varēs veikt, sākot no septembra. Veselības ministrija, ka e-veselības sistēmā cilvēkam parādīsies, vai un kāda summa jāiemaksā. Jau ziņots, ka cilvēkiem neveiks brīvprātīgo veselības apdrošināšanas iemaksu, tad viņam būs pieejams tikai bāzes pakalpojumu klāsts, proti, primārā veselības aprūpe, kurā neietilpst ne konsultācijas pie speciālistiem, ne arī izmeklējumi.

Gatavojoties Latvijas simtgadei un atsaucoties aicinājumam “Katram savu tautastērpu”, Krustpils kultūras namā sestdien, 12. maijā plkst. 12.00 notiks jau divpadsmitie Rakstu svētki ar nosaukumu “Mana tautastērpa stāsts”. Jēkabpils Vēstures muzejs un Krustpils kultūras nama lietišķās mākslas studija “Saulgrieži” jau trīs gadus praktizē radošo meistardarbnīcu ciklu “Darini pats savu tautastērpu”. Svētku laikā paredzēta tikšanās ar “Saulgriežu” audēju studijas meistarēm. Krustpils kultūras namā sestdien ciemosies Limbažu lietišķās mākslas studija “Dzilna”, kas savus lielos darbus parādīs izstādē ”Daba krāso, “Dzilna” auž”, kā arī demonstrēs trīs tautastērpus - pagājušo Dziesmu un Deju svētku tērpu skates laureātus. Svētkos piedalīsies arī biedrība “Mans tautastērps” no Jelgavas, kas atvedīs izstādi tieši par tautastērpiem, kā arī tos demonstrēs. Svētkus muzikāli kuplinās Atašienes folkloras kopa “Vīraksne”. Pasākuma otrajā daļā vietējie amatnieki un mājražotāji rādīs savas prasmes.

Turpinām ziņas

Igaunijā šonedēļ noslēgsies lielākās militārās mācības kopš valsts neatkarības atjaunošanas. Manevros piedals vairāk nekā 13 tūkstoši cilvēki no Igaunijas bruņoto spēku aktīvā dienesta, rezervistiem, zemessardzes organizācijas "Kaitseliit" ("Aizsardzības līga") un citām valstīm - Latvijas, Lietuvas, Lielbritānijas, ASV, Dānijas, Vācijas, Polijas, Francijas, Beļģijas, Kanādas, Somijas, Zviedrijas, Gruzijas, Ukrainas un Īrijas. Mācības noslēgsies 14.maijā. Tās norisinājās visā Igaunijas teritorijā, bet galvenokārt Vīlandes, Tartu, Valgas, Pelvas un Veru apriņķos, vēsta Igaunijas Aizsardzības spēku preses dienests. Galvenā loma mācībās ir Igaunijas zemessardzes organizācijai "Kaitseliit" ("Aizsardzības līga"). To laikā tiek pārbaudīta gan bruņoto spēku vienību sagatavotība un prasmes kaujas uzdevumos, gan sadarbība starp "Kaitseliit" un bruņoto spēku vienībām.

Atzīmējot faktu, ka līdz pāvesta Franciska vizītei Latvijā ir atlikuši pieci mēneši, sociālajos tīklos "Facebook" un "Twitter" izveidoti speciāli šim notikumam veltīti konti, kuros varēs sekot līdzi visām ar vizītes sagatavošanu saistītām aktualitātēm, kā arī labāk iepazīt Svētā tēva mācību. Gan "Facebook", gan "Twitter" konta nosaukums ir "Pāvests Latvijā 2018". Kā skaidroja baznīcā, sociālajos kontos varēs sekot līdzi pāvesta ikdienas gaitām un teiktajam, lasīt saistošus fragmentus no viņa rakstītajiem dokumentiem, iepazīties ar pāvesta citādo perspektīvu uz mūsdienu izaicinājumiem un problēmām caur vēsti, ko viņš nes un piedāvā pasaulei, lai kurp arī dotos. Tāpēc sociālajos tīklos tiks risinātas tēmas, kurām pāvests savā amatā ir izvēlējies vērst uzmanību, piemēram, žēlsirdība, ekonomiskā un sociālā taisnība, ekoloģija, korupcija, jauniešu un ģimeņu situācija mūsdienu pasaulē. Varēs arī uzzināt par pasākumiem, kas, gatavojoties pāvesta vizītei, notiks dažādās Latvijas vietās.

Un vēl

Jēkabpilī Mežaparkā šodien notiek koptreniņi visām vecuma grupām. Līdz pusdienlaikam norisinājās koptreniņš senioriem “Kustību prieks”. No pulksten pieciem pēcpusdienā līdz sešiem vakarā Mežaparkā notiks koptreniņi pirmsskolas vecuma bērniem. Savukārt no pulksten sešiem līdz pusastoņiem vakarā Mežaparkā notiks koptreniņi “Kustību prieks” visiem pārējiem interesentiem. Koptreniņi notiek katru otrdienu un ceturtdienu. Koptreniņus visām grupām vada Jēkabpils sporta centra sporta speciāliste Zanda Kārkliņa. Atgādinām, ka koptreniņu dalībnieku tikšanās ir pie meža namiņa, kurā dalībniekiem ir iespējams atstāt arī personīgās mantas un maiņas apavus. Dalība koptreniņos – bez maksas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils domes vadība piedalīsies svinīgā pieņemšanā Apvienoto Arābu Emirātu vēstniecībā Rīgā; Jēkabpils pilsētas bibliotēkā notiks dzejnieces Māras Bojāres autorgrāmatas’’ Par ko vēl ziedēt man’’ atvēršanas svētki; un Līvānieši aicināti pieteikt pretendentus augstākajam Līvānu novada apbalvojumam – Līvānu Goda pilsonis.

Šodien pusastoņos vakarā Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis un priekšsēdētāja vietniece sociālos jautājumos Līga Kļaviņa piedalīsies svinīgā pieņemšanā Apvienoto Arābu Emirātu vēstniecībā Rīgā. Jau ziņots, ka aprīlī Jēkabpilī viesojās Apvienoto Arābu Emirātu vēstniece Latvijā V.E. Hanana Halfana Obaida Ali al Madhani. Šī bija vēstnieces pirmā viesošanās Jēkabpilī. Vizītes laikā viņa tikās ar pilsētas domes vadību, apmeklēja uzņēmumus SIA “Margret” un SIA “Ošukalns”, kā arī viesojās Krustpils pilī.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija rosina virkni atbalsta mehānismu uzņēmējdarbības veicināšanai pašvaldībās, liecina Ministru kabineta komitejas atbalstītais ziņojums. Tā mērķis ir sagatavot priekšlikumus normatīvo aktu uzlabojumiem, kas dotu pašvaldībām plašākas iespējas sniegt atbalstu uzņēmējiem. Līdz ar to VARAM izstrādājusi vairākus priekšlikumus, kas šo procesu uzlabotu. Piemēram, tiek rosināti grozījumi, lai ļautu piešķirt tiesības uzņēmējam kā pirmajam pretendentam iegādāties nomāto nekustamo īpašumu no pašvaldības, atsavinot to uzņēmēja vajadzībām. Tāpat ministrija rosina normatīvajos aktos noteikt iespēju nomniekam (uzņēmējam), balstoties uz nekustamā īpašuma nomas līgumu, ierosināt pašvaldības īpašuma atsavināšanu, lai to pēc nomas līguma varētu iegādāties. VARAM piedāvā arī noteikt samazinātu pārdošanas cenu šī īpašuma iegādei, kas būtu kā vēl viens atbalsta mehānisms uzņēmējiem.

Turpinām ziņas

Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē no rītdienas, 9. maija līdz 30. jūnijam būs skatāma Jēkabpils Mākslas skolas 25 gadu jubilejas izstāde “Renesanse”. Izstādes atklāšana Tautas namā notiks 9. maijā plkst. 17.00. Tajā piedalīsies arī Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas pasniedzēja Natālija Šimanauska ar stāstījumu – prezentāciju “Mūzika un glezniecība – māsas”, būs iespēja redzēt renesanses laika deju. Jēkabpils Mākslas skolas pasniedzēja Ruta Štelmahere norāda, ka izstāde tapusi, domājot par dižo atdzimšanas laikmetu un cerot uz Latvijas un Jēkabpils kultūras dzīves atjaunotni. Šajā mācību gadā Jēkabpils Mākslas skolas audzēkņi pastiprināti pievērsās Renesanses perioda mākslas dižo meistaru studijām, pētot tēlniecību, glezniecību, arhitektūru, grafiku, tērpus, mēbeles un ornamentus. Dažādu klašu skolnieki veidoja, gleznoja, zīmēja, fotografēja, strādāja grafikas un datorgrafikas tehnikās, apgleznoja stiklu, izstrādājot nosacītas renesanses mākslinieku kopijas, veidojot rimeikus un mākslas darbu interpretācijas. Izstādē būs skatāma daļa no bērnu darbiem un arī daži skolotāju gleznojumi, kuros izmantoti Renesanses laika mākslas motīvi.

Rīt, 9.maijā, plkst.16.00 Jēkabpils pilsētas bibliotēkā notiks dzejnieces Māras Bojāres autorgrāmatas’’ Par ko vēl ziedēt man’’ atvēršanas svētki. Vārsmās ir ietvertas piecas nodaļas. Pirmajā nodaļā ‘’Es vienmēr tēva mājās atgriezīšos’’ ir dzejoļi par bērnības atmiņām, par skaisto Aiviekstes upi, kuras tuvumā aizritējusi bērnība, jaunība. Otrajā nodaļā ‘’Liek klusums manās plaukstās sapņus’’ – cerības, sapņi, pārdomas par dzīvi. Trešā nodaļa ‘’Es gribu pa taciņu līdz tavai sirdij iet’’ un ceturtā nodaļa ‘’Izdziedi mani’’ – mīlestības noskaņas, vīrietis un sieviete – domas, pārdzīvojumi, sajūtas. Noslēdzošā nodaļa grāmatā ‘’Gadalaiku noskaņas’’ – gada ritums dabā, cilvēkā. Grāmatā ir pašas autores zīmētas ilustrācijas. Sarīkojumā pirmizrādi piedzīvos Māras dzejoļa ‘’Uz maniem pleciem’’ ekranizējums - video autore - Inga Nestere, mūzika – Maija Kīne. Pasākumu vadīs Inita Beinaroviča.

Un vēl

Līdz 7. jūnijam aicinām pieteikt pretendentus augstākā Līvānu novada apbalvojuma – Līvānu Goda pilsonis – piešķiršanai 2018. gadā. Par Līvānu Goda pilsoni var kļūt ikviens vietējā sabiedrībā zināms cilvēks, kas devis nozīmīgu ieguldījumu Līvānu novada attīstībā vai veidojis pozitīvu Līvānu novada tēlu Latvijā un/vai ārvalstīs. Lai pieteiktu kandidātu, iedzīvotājiem līdz 2018. gada 7. jūnijam plkst. 17.00 ir jāiesniedz iesniegums Līvānu novada domes kancelejā (210.kabinetā). Iesniegumā brīvā formā jāapraksta pretendenta sasniegumi un nopelni, kā arī jāsniedz pretendenta un pieteicēja kontaktinformācija. Iesniegums jāparaksta vismaz 10 novada iedzīvotājiem (ar paraksta atšifrējumu), kuri ir pilngadīgi un deklarēti Līvānu novadā. Pretendentus var pieteikt arī valsts un pašvaldības iestādes, nevalstiskās organizācijas. Apbalvojums tiks pasniegts šī gada 21.jūlijā, kas ir galvenā Līvānu pilsētas svētku diena. Līvānu Goda pilsonim pasniedz piemiņas velti – sudraba nozīmīti ar Līvānu novada simboliku, kā arī piešķir naudas balvu 500 euro apmērā.

Atstājiet komentāru