2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 7.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 7.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Nākamā gada 4.maijā Nacionālo bruņoto spēku parāde par godu Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienai notiks Jēkabpilī; Zemgales kultūras programmā atbalstīta virkne jēkabpiliešu projektu; un Šonedēļ sinoptiķi prognozē saulainu un vasarīgi siltu laiku.

Nākamā gada 4.maijā Nacionālo bruņoto spēku parāde par godu Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienai notiks Jēkabpilī. Nākamā parādes uzņēmējpilsēta tika noskaidrota piektdien 4.maijā Madonā notiekošajā militāro spēku parādē, Madonas pilsētas vadībai nododot Latvijas karogu Jēkabpils pilsētas vadībai. Lai iepazīstinātu ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem arī tos iedzīvotājus, kuriem nav iespēju apmeklēt tradicionālo valsts svētku parādi 18.novembrī Rīgā, pirms vairākiem gadiem aizsardzības nozare aizsāka jaunu tradīciju - valsts Neatkarības atjaunošanas dienā, 4.maijā, kādā no Latvijas novadiem vai pilsētām organizēt Nacionālo bruņoto spēku dienu.

Līdz šim putnu gripa Latvijā nav konstatēta ne mājputniem, ne savvaļas putniem. Pārtikas un veterinārā dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Joffe atgādina, ka dienests sadarbībā ar pilnvarotajiem veterinārārstiem šogad putnu pavasara migrācijas laikā - no 10.aprīļa līdz 3.maijam - plānoja apmeklēt kopumā 30 piemājas mājputnu saimniecības, lai noņemtu paraugus un nosūtītu laboratoriskai izmeklēšanai uz putnu gripu. Rezultātus plānots apkopot šonedēļ, jo saskaņā ar Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora rīkojumu 3.maijs ir pēdējā diena, kad pilnvarotie veterinārārsti noņemtos asins paraugus no mājputniem var iesūtīt "BIOR" laboratoriskai izmeklēšanai uz putnu gripu. Vienlaikus viņa piebilda, ka saskaņā ar pieejamo informāciju no Dzīvnieku slimību ziņošanas sistēmas šogad līdz 29.aprīlim, augsti patogēnā putnu gripa savvaļas putniem konstatēta Dānijā, Somijā, Vācijā, Īrijā, Nīderlandē, Slovākijā, Apvienotajā Karalistē, kā arī Zviedrijā, kur pēdējais saslimšanas gadījums konstatēts 24.aprīlī. Kopumā bijuši 63 ziņojumi par saslimšanu ar augsti patogēno putnu gripu savvaļas putniem.

Turpinām ziņas

Šogad Zemgales plānošanas reģiona Kultūras programmas projektu konkursā atbalstīti 60 projekti. Šogad Valsts kultūrkapitāla fonds projektu ieviešanai reģionā atvēlējis 120 tūkstoši eiro, bet konkursam iesniegti 80 projekti, kuros kopējā pieprasītā summa pārsniedza 317 tūkstoši 643 eiro. Ekspertu komisija atbalstīja 60 projektus, kas procentuāli ir vairāk nekā līdzīgā konkursā pirms gada. Atbalstu guvuši virkne Jēkabpils un apkārtējo novadu biedrību iesniegtie projekti.

Biedrība "Jēkabpils mantojums" ieguvusi 1400 eiro projekta "Stipra Dzimta – stipra Valsts”"realizēšanai. Projekta mērķis: caur dzimtu vēsturi veicināt valsts vēstures izpēti un saglabāšanu, veidot piederības sajūtu vietai un valstij. Biedrība "Jēkabpils Pensionāru apvienība "Sasaiste"" ieguvusi 1800 eiro projekta "Vienoti daudzveidībā" realizēšanai. Projekta mērķis: veicināt savstarpējās izpratnes veidošanos, saliedētību un starpkultūru dialogu, aktivizēt iedzīvotāju dalību Saeimas vēlēšanās, tādejādi stiprinot piederības izjūtu Latvijai.

Biedrība " Jēkabpils Baltkrievu biedrība ''Spatkanne''"ieguvusi 1500 eiro projekta "Veidojam, dziedam – Latvijas simtgadei" realizēšanai. Projekta mērķis: veicināt kultūras dialogu starp Jēkabpils pilsētā un apkārtnē pārstāvētām mazākumtautību un latviešu, kā pamatnācijas dažāda vecuma pārstāvjiem, stiprināt starpnacionālas un starppaaudžu attiecības. Izzināt un saglabāt savu un citu tautību tradīcijas, runājot par valodu, garīgam un kultūras vērtībām, saglabājot savu nacionālo identitāti. Jēkabpils poļu biedrība "RODACY" ieguvusi 1000 eiro projekta ”Latvija ikvienam”"realizēšanai. Projekta mērķis: iesaistīt vietējos Jēkabpils iedzīvotājus – dažādu tautību pārstāvjus, aktivitātēs, kas vērstas uz saliedētību, kā arī veicina kultūras mantojuma saglabāšanu un attīstību. Sekmēt mazākumtautību pilsonisko līdzdalību un sadarbību. Plašāk par projektiem lasiet portālā radio1.lv.

Un vēl

No šodienas visā Latvijā sāksies saulains un vasarīgi silts laiks, liecina sinoptiķu jaunākās prognozes. Anticiklona ietekmē spīdēs saule, tomēr brīžiem anticiklona spēks mazināsies, ļaujot palielināties mākoņu daudzumam. Vietām - ar lielāko varbūtību valsts rietumu daļā - dažās dienās iespējams lietus un pērkona negaiss. Sagaidāms, ka nedēļas vidū nedaudz pastiprināsies austrumu, dienvidaustrumu vējš. Visticamāk, visās dienās gaisa temperatūra pakāpsies virs +20 grādiem, siltākajos brīžos termometra stabiņš ēnā vietām var pārsniegt +25 grādu atzīmi. Gaisa temperatūra naktīs nenoslīdēs zem nulles un siltākajās naktīs daļā valsts saglabāsies virs +10 grādiem. Pastāv iespēja, ka daļā Latvijas teritorijas diennakts vidējā gaisa temperatūra stabili paaugstināsies virs +15 grādiem, iezīmējot neparasti agru meteoroloģiskās vasaras sākumu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:Nākamā gada budžetā nebūs papildu līdzekļu priekšvēlēšanu populisma finansēšanai; Krustpils pilī skatāma izstāde “100 iemesli lepoties ar Jēkabpili”; un Botāniskā dārza Palmu mājā – krāšņi uzziedējusi atliektā fēnikspalma.

Nākamā gada budžetā nebūs papildu līdzekļu priekšvēlēšanu populisma finansēšanai. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola informē, ka budžeta izstrāde joprojām ir procesā un ministrijas pārskata savus tēriņus. Tāpat pagaidām esot pāragri spriest par pieejamo finansējumu jaunu prioritāšu finansēšanai, jo to noteiks arī Latvijas makroekonomikas rādītāji. Vaicāta, vai nākamgad valsts budžeta ietvaros būs iespējams rast papildus līdzekļus jaunām prioritātēm, finanšu ministre atzina, ka uz attīstību vērstiem pasākumiem līdzekļus varētu atrast. Jau ziņots, ka Latvijas Stabilitātes programmā 2018.-2021.gadam fiskālā telpa aplēsta negatīva. Saskaņā ar prognozēm, fiskālā telpa 2019.gadā ir plānota mīnus 45,2 miljonus eiro apmērā, 2020.gadā mīnus 37,8 miljonu eiro apmērā, bet pozitīva tā būs 2021.gadā, kad fiskālā telpa aplēsta 3,2 miljonu eiro apmērā.

Latvijas mājsaimniecībām banku izsniegto patēriņa kredītu apmērs šogad pirmajos trijos mēnešos palielinājies par 0,5% jeb 2,3 miljoniem eiro un marta beigās bija 492,8 miljoni eiro, liecina Latvijas Bankas publiskotā informācija. Tajā skaitā 2018.gada marta beigās mājsaimniecībām izsniegto patēriņa kredītu apmērs ar termiņu līdz vienam gadam bija 126,3 miljoni eiro, kas ir par 1,4% jeb 1,8 miljoniem eiro vairāk nekā 2017.gada beigās. Patēriņa kredītu apmērs ar termiņu no viena līdz pieciem gadiem pirmajā ceturksnī samazinājies par 1% jeb 2,1 miljonu eiro un marta beigās bija 218,4 miljoni eiro, bet patēriņa kredītu apmērs ar termiņu, kas ir ilgāks par pieciem gadiem, pieaudzis par 1,7% jeb 2,5 miljoniem eiro - līdz 148,1 miljonam eiro. Tādējādi no izsniegtajiem patēriņa kredītiem lielāko īpatsvaru marta beigās veidoja patēriņa kredīti, kas izsniegti uz laiku no viena līdz pieciem gadiem.

Turpinām ziņas

Svētku brīvdienās, 5. maijā Jēkabpils Vēstures muzeja Izstāžu zālē apmeklētājiem tika atklāta Latvijas simtgadei veltītā izstāde “100 iemesli lepoties ar Jēkabpili”. Tā Krustpils pilī būs skatāma līdz nākamā - 2019. gada 31. decembrim. Latvijas simtgadei veltītā izstāde vēsta par 100 iemesliem būt lepniem ar Jēkabpili, simts spilgtiem pārmaiņu veicējiem, virzītājspēkiem un iedvesmotājiem, par arhitektūru, sakrālo mantojumu, sportu, mūziku, uzņēmumiem, vēstures liecībām un norisēm. Jēkabpils Vēstures muzejs aicina ikvienu iedzīvotāju un viesi iepazīt mūsu pilsētu caur šiem simts lepošanās iemesliem. Izglītības iestāžu audzēkņiem piedāvājam aplūkot izstādi un noklausīties padziļinātu stāstījumu par izstādē redzēto.

Savukārt no 10. maija līdz 30. jūnijam Krustpils pils Marmora zālē tiks eksponēta mākslinieces Sandas Mālnieces gleznu personālizstāde “Iespaidu varā”. Latvijas simtgades svinības Krustpils pilī iesākām ar gleznu izstāžu cikla “Radīts pie Daugavas” atklāšanu. Pirmā no šī cikla gleznu izstādi “Logs ar Daugavu” apskatei piedāvāja māksliniece Ilze Griezāne, tai sekoja mākslinieces Mētras Štelmaheres izstāde “Klusums”. 10. maijā plkst. 18:00 norisināsies mākslinieces Sandas Mālnieces gleznu personālizstādes “Iespaidu varā” atklāšana. Ieeja atklāšanas pasākumā ir bezmaksas.

Un vēl

Šajās maija dienās priecīgs notikums Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Palmu mājā – līdz šim neredzēti bagātīgu ziedēšanu piedzīvo atliektā fēnikspalma, kas atvērusi piecus ziedus. Botāniskā dārza ekspozīcija atliektā fēnikspalma var lepoties ar teju 60 gadus senu vēsturi. Palmu mājā tā apskatāma kopš 24 metrus augstās siltumnīcas rekonstrukcijas 20. gadsimta 70. gados. Gadu no gada atliektā fenikspalma augusi garumā, retu reizi atverot arī pa kādam krāšņam ziedam, taču šopavasar tā piedzīvojusi vēl līdz šim neredzētu ziedēšanu, vienlaikus atverot piecus eksotiskus un košus ziedus. Šo notikumu īpašu dara arī neierastais palmas ziedēšanas laiks – parasti šī palma ziedkopas veido vasaras beigās, bet šogad ziedus aplūkot katrs Botāniskā dārza apmeklētājs var jau agrā pavasarī.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:“ABLV” banka vēršas Eiropas savienības tiesā pret Eiropas banku uzraugiem; Valsts autoceļu tīklā ir atsākušies remontdarbi; un Šonedēļ atklās Jēkabpils Mākslas skolas 25 gadu jubilejas izstādi “Renesanse”

“ABLV” banka un tās lielākie akcionāri 3.maijā Eiropas Savienības Tiesā iesnieguši pieteikumu, lūdzot izvērtēt Eiropas Centrālās bankas un Vienotā noregulējuma valdes 23.februārī pieņemtos lēmumus, pēc kuriem bankas akcionāri pieņēma lēmumu par bankas likvidāciju. Vienotais uzraudzības mehānisms ir Eiropas banku uzraudzības sistēma, kas ietver Eiropas centrālās bankas un iesaistīto valstu uzraudzības iestādes. “ABLV” Banka uzsver, ka iesniegumi tiesai neaptur lēmumu par likvidāciju, taču prasības iesniegšana ir būtiska bankas, tās darbinieku un partneru reputācijai, kā arī iespējamo zaudējumu pieprasīšanai, ja tiesas lēmums bankai un tās akcionāriem būs labvēlīgs. “ABLV” norāda, ka šajā lietā ir neatbildēts jautājums, vai vienotā noregulējuma valde un Eiropas centrālā banka drīkstēja lemt, ka bankai jātiek likvidētai saskaņā ar tās nacionālo likumdošanu. Tāpat arī vai šīs iestādes sniedza pamatotu vērtējumu par bankas finanšu situāciju.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis patlaban nav pieņēmis lēmumu, vai kandidēt nākamā gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās, kā arī, vai iesaistīties cīņā par Eiropas Komisijas prezidenta amatu, izriet no viņa paustā intervijā raidījumam "900 sekundes". Vaicāts, vai redz sevi aizvien strādājam Briselē Eiropas līmeni, vai atriežamies Latvijā, politiķis norādīja, ka neizslēdz nevienu no iespējām, tomēr vēl nekādi lēmumi nav pieņemti. Tāpat par to vēl neesot diskutēts "Vienotības" iekšienē. Attiecībā uz rudenī gaidāmajām Latvijas parlamenta vēlēšanām Dombrovskis pauda, ka, viņaprāt, "Vienotība" ir izraudzījusies pietiekami pieredzējušu premjera amata kandidātu, kas spēs sekmīgi tik galā ar attiecīgajiem uzdevumiem.

Kā ziņots, "Vienotība" un reģionālās sadarbības partijas par jaunveidojamās apvienības "Jaunā Vienotība" premjera amata kandidātu vienojušās izvirzīt Eiropas Parlamenta deputātu Krišjāni Kariņu. Šajā apvienībā darbojas "Vienotība", "Kuldīgas novadam", "Valmierai un Vidzemei", kā arī "Tukuma pilsētai un novadam". "Vienotības" priekšsēdētājs Arvils Ašeradens iepriekš uzsvēra, ka nākamajā kopsapulcē būs jau lielāks sadarbības partneru skaits – arī Jēkabpils reģionālā partija un Latgales partija.

Turpinām ziņas

Valsts autoceļu tīklā ir atsākušies remontdarbi, tāpēc autobraucējiem jārēķinās ar satiksmes ierobežojumiem, turklāt pa 523 grants autoceļu posmiem joprojām spēkā ir transporta masas ierobežojumi, informē "Latvijas valsts ceļi" (LVC). Lielākie satiksmes ierobežojumi uz valsts galvenajiem autoceļiem ir uz autoceļa Jēkabpils–Rēzekne, kur posmā no Varakļāniem līdz Viļāniem ir pieci luksoforu posmi, tos var izbraukt 45 minūtēs. Remontdarbi notiek arī uz tilta pār Aivieksti uz Daugavpils šosejas, un satiksme no Daugavpils puses tiek novirzīta pa apbraucamo ceļu caur Glāzniekiem, bet virzienā no Rīgas satiksme notiek pār tiltu. Šonedēļ tiks uzsākti seguma atjaunošanas darbi Daugavpils šosejas nepilnu trīs kilometru garā posmā no Klidziņas, Aizkraukles virzienā. Satiksme vienā posmā tiks regulēta ar luksoforiem. Latgalē ir atsākti autoceļa Rēzekne-Ludza posma Ludzas novadā seguma pārbūves darbi. Tāpat darbi notiek uz ceļa Krāslava-Preiļi posmā no Bašķiem līdz Preiļiem, kur ir astoņi luksoforu posmi, kurus var izbraukt nepilnā stundā, uz ceļa Krāslava-Preiļi-Madona posmā no Steķiem līdz Atašienei, kur ir septiņi luksoforu posmi, kurus var izbraukt nepilnā stundā.

Lai gan Eiropas Komisijas piedāvātajā nākamajā Eiropas Savienības daudzgadu budžetā paredzēts samazinājums kopējai lauksaimniecības politikai, Latvijas zemniekiem tiešmaksājumiem paredzēts par 4,7% vairāk līdzekļu, taču tas nav pietiekams, lai mazinātu plaisu starp Baltijas un Eiropas Savienības vidējo tiešmaksājumu summu. Jau ziņots, ka Eiropas komisijas piedāvājumā nākamajā Eiropas savienības budžetā plānots samazināt finansējumu kohēzijai un kopējai lauksaimniecības par aptuveni 5%. Cik precīzi pieaugtu maksājums par vienu hektāru, šobrīd ir grūti pateikt, jo Latvijā pieaug arī apstrādātas platības, bet iepriekš izskanēja, ka tie varētu būt 20 eiro.

Un vēl

Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē no trešdienas, 9. maija līdz 30. jūnijam būs skatāma Jēkabpils Mākslas skolas 25 gadu jubilejas izstāde “Renesanse”. Izstādes atklāšana Tautas namā notiks 9. maijā plkst. 17.00. Tajā piedalīsies arī Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas pasniedzēja Natālija Šimanauska ar stāstījumu – prezentāciju “Mūzika un glezniecība – māsas”, būs iespēja redzēt renesanses laika deju. Jēkabpils Mākslas skolas pasniedzēja Ruta Štelmahere norāda, ka izstāde tapusi, domājot par dižo atdzimšanas laikmetu un cerot uz Latvijas un Jēkabpils kultūras dzīves atjaunotni. Šajā mācību gadā Jēkabpils Mākslas skolas audzēkņi pastiprināti pievērsās Renesanses perioda mākslas dižo meistaru studijām, pētot tēlniecību, glezniecību, arhitektūru, grafiku, tērpus, mēbeles un ornamentus. Dažādu klašu skolnieki veidoja, gleznoja, zīmēja, fotografēja, strādāja grafikas un datorgrafikas tehnikās, apgleznoja stiklu, izstrādājot nosacītas renesanses mākslinieku kopijas, veidojot rimeikus un mākslas darbu interpretācijas. Izstādē būs skatāma daļa no bērnu darbiem un arī daži skolotāju gleznojumi, kuros izmantoti Renesanses laika mākslas motīvi.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Autotransporta direkcija rīkos informatīvu kampaņu "Neapzodz sevi - paņem biļeti!"; Brīvdienās Jēkabpilī dzēsti pieci ugunsgrēki; un Sperts vēl viens ambiciozs solis Marsa izpētes virzienā.

Sarunās par nākamo Eiropas Savienības daudzgadu budžetu pēc 2020.gada ļoti svarīga loma būs pašreizējās un nākamās Latvijas valdības lobēšanas spējām ne tikai Briselē, bet arī personīgajās attiecībās ar lielāko donorvalstu valdībām. Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks, komentējot Eiropas Komisijas (EK) pagājušajā nedēļā publicētos priekšlikumus ES budžetam pēc 2020.gada, uzsvēra, ka lielā cīņa ir sākusies, un vienlaikus pauda skepsi, ka vienošanos par budžetu izdosies panākt jau šogad. Viņa ieskatā lielākās bažas ir par to, kā budžets tiek pārdalīts pa reģioniem visā Eiropas savienībā. Pēc viņa domām, Eiropas komisija un atsevišķas dalībvalstis, iespējams, vēlas, lai ar budžeta palīdzību tiktu veicināta vienas vai otras Eiropas politikas veiksmīgāka akceptēšana. Pabriks vērsa uzmanību, ka Eiropas komisija piedāvā pārnest līdzekļus no vienas jomas uz otru, bet kopējo līdzekļu apjomu tas nepalielina. Kopumā deputāts Eiropas komisijas priekšlikumus vērtē piesardzīgi, vēršot uzmanību, ka ļoti daudz kas būs atkarīgs no pašreizējas un, īpaši, no jaunās Latvijas valdības lobēšanas spējām ne tikai Briselē, bet arī personīgajās attiecībās ar lielāko donorvalstu valdībām.

Lai veicinātu pasažieru līdzatbildības sajūtu un palielinātu paņemto biļešu skaitu reģionālajos autobusos, Autotransporta direkcija rīkos informatīvu kampaņu "Neapzodz sevi - paņem biļeti!". Direkcija atzīmēja, ka gan kontrolieri, gan pasažieri norāda, ka joprojām ir negodprātīgi autobusu vadītāji, kuri nedod biļeti vai izsniedz nulles vērtības biļeti, neskatoties uz to, ka pasažieris par braucienu ir samaksājis, vai biļetē norādītā pieturvieta nesakrīt ar to, kuru pasažieris nosaucis šoferim. Patlaban notiekošā reģionālā maršrutu tīkla samazināšanas kontekstā iedzīvotājiem, braucot ar autobusu un paņemot biļeti, ir iespēja parādīt, ka sabiedriskā transporta pakalpojumi konkrētā reisā ir vajadzīgi un pieprasīti. Lai sniegtu plašāku informāciju par kampaņu, Autotransporta direkcija šonedēļ rīkos preses konferenci. Tā notiks ceturtdien, 10.maijā, plkst.11 Rīgas starptautiskās autoostas administrācijas zālē. Preses konferencē piedalīsies satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS), ATD valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš un SIA "Jēkabpils autobusu parks" direktors Jānis Ščerbickis.

Turpinām ziņas

Brīvdienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 40 izsaukumus – 21 uz ugunsgrēku dzēšanu, 12 uz glābšanas darbiem, bet septiņi no izsaukumiem bija maldinājumi. Viesītes ielā Jēkabpilī piecstāvu dzīvojamās mājas ceturtā stāva dzīvoklī dega bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens 0,2m2 platībā, Kazarmu ielā Jēkabpilī neapsaimniekotā ēkā dega atkritumi 12m2 platībā, Ventas ielā Jēkabpilī dega vieglā automašīna 2m2 platībā, Rīgas ielā Jēkabpilī dega atkritumi 2m2 platībā un Jāņa Raiņa ielā Jēkabpilī neapsaimniekotā ēkā dega atkritumi 5m2 platībā. Brīvdienās Zemgalē reģistrēti 11 kūlas ugunsgrēki, ar kopējo degšanas platību vairāk nekā septiņi hektāri. Platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki bija izcēlušies ceturtdien Gaismas ielā Aizkrauklē, kur pērnā zāle dega divu hektāru platībā. Aizvadītajās dienās ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz trīs ceļu satiksmes negadījumiem, tajā skaitā arī uz Aknīstes novada Aknīstes pagastu, kur no avarējušās automašīnas ugunsdzēsēji glābēji izcēla cietušu cilvēku un nodeva Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem.

Jēkabpils rajona tiesa 1.jūnijā turpinās skatīt krimināllietu, kurā kāda persona apsūdzēta par sevišķi cietsirdīgu slepkavību mantkārīgā nolūkā. Iztiesāšanu plānots turpināt ar tiesu debatēm. Kā iepriekš informēja prokuratūras preses sekretāre Una Rēķe, apsūdzētais, pie kura dzīvoja noslepkavotā persona, vēlējies izvairīties no turpmākiem materiāliem sadzīves izdevumiem, tādēļ nolēmis veikt noziegumu. Nolūkā sagādāt upurim fiziskas ciešanas, apsūdzētais rīkojies ar sevišķu cietsirdību, uzskata izmeklētāji. Apsūdzētajam draud mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana uz laiku no desmit līdz 20 gadiem.

Un vēl

Sperts vēl viens ambiciozs solis Marsa izpētes virzienā. Pagājušajā nedēļā Zemi pametis kosmosa kuģis ar ģeoloģiskās izpētes robotu “InSight”. Tā uzdevums būs pētīt sarkanās planētas ģeoloģiju, kas var sniegt jaunu informāciju par Marsa un citu līdzīgu planētu veidošanos. ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa aģentūras (NASA) nesējraķete no Vandenbergas gaisa spēku bāzes Kalifornijā pacēlās nevainojami. Pirmo reizi tā tika palaista no ASV rietumu krasta. Ar to izplatījumā devies ģeoloģiskās izpētes robots “InSight”, kurš Marsu sasniegs aptuveni pusgada laikā. Tā uzdevums ir ierakties Sarkanajā planētā tik dziļi, kā vēl nekad – ekskavācijas darbus ar to plānots veikt pat piecu metru dziļumā, lai konstatētu iespējamās temperatūras izmaiņas un citus datus. Tāpat robots centīsies konstatēt pirmo informāciju par planētas zemestrīcēm jeb precīzāk – marsatrīcēm ar seismometru, kas tiks izvietots uz planētas virsmas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:"Jēkabpils piena kombināts" pērn gandrīz uz pusi paaugstinājis apgrozījumu; Krustpils kultūras nams aicina uz pasākumu – Katram savu tautas tērpu; un Vasaras sezonā atsevišķos valsts galveno autoceļu posmos atļauto braukšanas ātrumu palielinās līdz 100 kilometri stundā.

Piena iepircējs "Jēkabpils piena kombināts" pērn strādāja ar 29,933 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 44,3% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 3,7% un sasniedza 112 989 eiro, liecina informācija "Firmas.lv". Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka kompānijas apgrozījums aizvadītajā gadā pieauga, pateicoties piena iepirkuma cenu pieaugumam, kas palīdzēja piesaistīt jaunus piegādātājus un attīstīties jau esošajiem piegādātājiem. Uzņēmuma vadība informē, ka "Jēkabpils piena kombināts" pagājušajā gadā turpināja iepirkt pienu, kuru kompānijai piegādāja piensaimnieku kooperatīvās saimniecības, zemnieku saimniecības un lokveida piena savāktuves. "Jēkabpils piena kombināts" vadība arī atzīmē, ka šajā gadā "Jēkabpils piena kombināts" plāno saglabāt vadošo lomu piena iepirkuma tirgū Latvijā un iepirkto pienu galvenokārt realizēt Lietuvas uzņēmumam "Rokiškio sūris", bet daļu - Latvijas pārstrādes uzņēmumiem. Tāpat kompānija saskaņā ar 2016.gadā izstrādātu projektu šogad plāno sākt notekūdens savākšanu utilizācijai, kas palīdzēs saglabāt tīru vidi Kūku pagastā.

Jau ziņots, ka 2016.gadā "Jēkabpils piena kombināts" strādāja ar 20,745 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 2,5% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga 7,4 reizes un sasniedza 108 968 eiro.

"Latvijas pasts" šogad plāno veikt uzlabojumus vairākās pasta nodaļās. Šogad "Latvijas pasts" plāno izveidot oriģināla dizaina bērnu stūrīšus no Latvijā ražotiem kokmateriāliem un izvietojot īpaši projektētas velonovietnes. Tāpat vairākās pasta nodaļās plānota attālinātas pieteikšanās iespēja pasta pakalpojumiem ar "Latvijas pasta" mobilās lietotnes starpniecību. Jaunas velonovietnes, kas veidotas, pamatojoties uz riteņbraukšanas ekspertu rekomendācijām un konsultējoties ar Latvijas Riteņbraucēju apvienību, šogad plānots izvietot pie vairāk nekā desmit pasta nodaļām. Arī bērnu stūrīši šogad tiks izveidoti vairākās pasta nodaļās , tajā skaitā arī Jēkabpilī. Savukārt vēl 19 pasta nodaļās no šī gada jūnija pakāpeniski tiks ierīkotas klientu plūsmas vadības sistēmas "In-Out", kas ne tikai regulē klientu kustību pasta nodaļās, bet ļauj klientiem pieteikties pakalpojumiem attālināti, izmantojot "Latvijas pasta" mobilo lietotni. Papildus šādi tiks aprīkota arī pasta nodaļa Līvānos.

Turpinām ziņas

Gatavojoties Latvijas simtgadei un atsaucoties aicinājumam “Katram savu tautastērpu”, Krustpils kultūras namā 12. maijā plkst. 12.00 notiks jau divpadsmitie Rakstu svētki ar nosaukumu “Mana tautastērpa stāsts”. Jēkabpils Vēstures muzejs un Krustpils kultūras nama lietišķās mākslas studija “Saulgrieži” jau trīs gadus praktizē radošo meistardarbnīcu ciklu “Darini pats savu tautastērpu”. Svētku laikā paredzēta tikšanās ar “Saulgriežu” audēju studijas meistarēm, kuras demonstrēs Krustpils novada tautastērpus. Būs stāstījums par to, kā tapa šie tērpi, par to komplektēšanas un valkāšanas tradīcijām.

Krustpils kultūras namā šajā dienā ciemosies Limbažu lietišķās mākslas studija “Dzilna”, kas savus lielos darbus parādīs izstādē ”Daba krāso, “Dzilna” auž”, kā arī demonstrēs trīs tautastērpus - pagājušo Dziesmu un Deju svētku tērpu skates laureātus. Svētkos piedalīsies arī biedrība “Mans tautastērps” no Jelgavas, kas atvedīs izstādi tieši par tautastērpiem, kā arī tos demonstrēs. Svētkus muzikāli kuplinās Atašienes folkloras kopa “Vīraksne”.

Pasākuma otrajā daļā vietējie amatnieki un mājražotāji rādīs savas prasmes. Notiks dažādu amatu paraugdemonstrējumi – jostu aušana un pīšana, pērļošana, klūdziņu pīšana, apaļās lupatu segas aušana, tapošana, koka apstrāde, vērpšana ar ratiņu. Darbosies arī lietišķās mākslas izstrādājumu tirdziņš. Amatnieki un rokdarbnieces tajā piedalīties var piesakoties pa tālruni 65221051.

Un vēl

Arī šogad vasaras sezonā atsevišķos valsts galveno autoceļu posmos atļauto braukšanas ātrumu palielinās līdz 100 kilometri stundā. Maksimālais braukšanas ātrums 100 kilometri stundā tiks ieviests arī vairākos posmos uz valsts galvenā autoceļa Jēkabpils-Rēzekne-Ludza-Krievijas robeža (Terehova) (A12) maksimālais braukšanas ātrums būs 100 kilometri stundā. Attiecīgās ceļazīmes tiks uzstādītas līdz 11.maijam. Ltvijas valsts celi atgādināja, ka zīmes ar braukšanas ātrumu informē par maksimālo atļauto ātrumu, bet faktiskais braukšanas ātrums jāizvēlas atbilstoši ceļa seguma stāvoklim un citiem braukšanas apstākļiem. Plašāka informācija par posmiem, kur palielināts atļautais braukšanas ātrums pieejama latvijas valsts ceļi mājaslapā.

Atstājiet komentāru