2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 3.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 3.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidents izsludinājis grozījumus izglītības likumā; Romas pāvests Lieldienās aicina izbeigt konfliktus; un Sinoptiķu prognozes liecina, ka šonedēļ strauji kļūs siltāks.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis 2.aprīlī izsludināja grozījumus Izglītības likumā un grozījumus Vispārējās izglītības likumā, kas paredz pāreju uz vispārējās vidējās izglītības ieguvi tikai valsts valodā, pārejas procesu noslēdzot 2021./2022.mācību gadā. Paziņojumā medijiem valsts prezidents uzsver, ka mācības vidusskolā latviešu valodā nodrošinās vienlīdzīgas iespējas visiem jauniešiem iegūt kvalitatīvu izglītību un veidot savu dzīvi Latvijā, lai šeit studētu un strādātu. Tas veidos saliedētāku sabiedrību un stiprāku valsti. Prezidents atzīmēja, ka bērniem aizvien būs iespēja apgūt ar mazākumtautību identitāti un kultūru saistītus mācību priekšmetus, izkopt savas saknes un daudzveidīgi attīstīt personību, kā arī nozīmīgu mācību priekšmetu daļu pamatskolā un sākumskolā apgūt dzimtajā valodā.

Krievija piektdien paziņoja par vairāku Eiropas valstu diplomātu izraidīšanu, atbildot uz krievu diplomātu izraidīšanu saistībā ar Lielbritānijā notikušo uzbrukumu bijušajam dubultaģentam Sergejam Skripaļam. Krievija izraidīs arī vienu Latvijas vēstniecības diplomātu, uzdodot viņam pamest valsti līdz 6.aprīlim. Maskava arī izraida četrus diplomātus no Polijas, trīs no Lietuvas, divus no Nīderlandes, divus no Itālijas, pa vienam no Somijas un Zviedrijas, kā arī Igaunijas militāro atašeju. Savukārt Lielbritānijai mēneša laikā savu darbinieku skaits diplomātiskajās misijās Krievijā jāvienādo ar Krievijas diplomātu skaitu Lielbritānijā. Abas valstis datus par to diplomātiskajās pārstāvniecībās strādājošo skaitu neatklāj. Krievija piektdien paziņoja par 23 valstu diplomāu izraidīšanu.

Turpinām ziņas

Uzstājoties ar tradicionālo Lieldienu uzrunu "Urbi et Orbi" jeb "Pilsētai un pasaulei", Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks svētdien aicināja izbeigt konfliktus. Uzrunājot tūkstošiem ticīgo, kas bija sapulcējušies Vatikāna Svētā Pētera laukumā, pāvests aicināja pārtraukt asinsizliešanu Tuvajos Austrumos, tajā skaitā Sīrijā, Izraēlā un palestīniešu teritorijās, kā arī Jemenā, un pauda cerību, ka izdosies mazināt spriedzi Korejas pussalā.

Vairums Latvijas iedzīvotāju tic Dievam, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati. Šogad martā iedzīvotājiem tika lūgts atbildēt, vai viņi tic Dievam un uzskata sevi par kristiešiem, vai arī tic Dievam, bet neuzskata sevi par kristiešiem, vai arī netic Dievam. Vairums jeb 73% respondentu atzina, ka kopumā tic Dievam, taču viņu atbildes atšķīrušās saistībā ar uzskatiem par kristietību. 43% Latvijas iedzīvotāju saskaņā ar aptaujas datiem tic Dievam un uzskata sevi par kristiešiem, savukārt vēl 30% tic Dievam, bet neuzskata sevi par kristiešiem. Salīdzinot ar pagājušo gadu, šādi domājošu cilvēku īpatsvars palicis gandrīz nemainīgs. Gandrīz piektdaļa jeb 17% iedzīvotāju atzina, ka Dievam netic. Šādi domājošu iedzīvotāju īpatsvars gadu gaitā ir aptuveni nemainīgs, svārstoties viena divu procentpunktu robežās. Vēl katrs desmitais aptaujātais nebija spējīgs sniegt konkrētu atbildi šajā jautājumā.

Un vēl

Trešdien un ceturtdien, 4. un 5.aprīlī, gaisa temperatūra Latvijā pakāpsies līdz augstākajai atzīmei pēdējā pusgada laikā, prognozē "Global Forecast System". Naktī uz trešdienu valsti no dienvidrietumiem šķērsos siltā atmosfēras fronte, kas atnesīs lietu, slapju sniegu un miglu. Sagaidāms, ka maksimālā gaisa temperatūra trešdien būs no +5..+8 grādiem Alūksnes augstienē un vietām Rīgas jūras līča piekrastē līdz +14..+16 grādiem valsts dienvidos. Ceturtdien, lai gan prognozēts liels mākoņu daudzums un īslaicīgs lietus, termometra stabiņš varētu pakāpties līdz +12..+17 grādiem. Dažviet var nodārdēt pērkons. Atbilstoši pašreizējai prognozei piektdien kļūs vēsāks, iespējami arī nokrišņi un brāzmains vējš, bet nedēļas izskaņā pastiprināsies anticiklons un svētdien gaisa temperatūra atkal var sasniegt +15 un vairāk grādu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Prezidents izsludinājis likuma grozījumus pakāpeniskai pārejai uz mācībām latviešu valodā; Ieslodzījumu vietu pārvalde veiks Latvijas cietumu ēku, arī Jēkabpilī, tehnisko apsekošanu; un Vēl tikai šodien un rīt var pieteikties dalībai mācību programmā "Latvijas kultūras vēstnieki”.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis šodien piedalīsies trīs Baltijas valstu prezidentu un ASV prezidenta Donalda Trampa samitā Vašingtonā. Samitā, kas veltīts Baltijas valstu simtgadei, plānots pieņemt deklarāciju, kurā sagaida spēcīgu politisku vēstījumu attiecībā uz ASV atbalstu Baltijas valstu drošībai un aizsardzībai. Prezidents norāda, ka samita laikā plānots iezīmēt turpmāko Baltijas valstu un ASV sadarbību, īpaši drošības un aizsardzības jomā, kā arī sadarbību ekonomikā, enerģētikā, izglītībā un citās jomās. Pēc tikšanās Valsts prezidents piedalīsies arī kopīgā trīs Baltijas valstu prezidentu un ASV prezidenta preses konferencē, bet vēlāk Vējonis piedalīsies ASV un trīs Baltijas valstu biznesa forumā un ASV bāzētās domnīcas "Atlantic Council" organizētajās darba vakariņās. Pēc samita Vašingtonā Valsts prezidents apmeklēs Sanfrancisko un Silīcija ieleju, kur paredzētas tikšanās ar sociālo tīklu kompānijām "Facebook" un "Google". Tāpat darba vizītes laikā plānots Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecības ASV apmeklējums un tikšanās ar Latvijas uzņēmējiem, kas darbojas Silīcija ielejā, kā arī vietējās latviešu diasporas pārstāvjiem Sanfrancisko un Ņujorkā.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis svētdien izsludinājis grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas paredz pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā. Attiecīgā publikācija atrodama oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" 2.aprīļa laidienā. Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta preses padomnieka pienākumu izpildītāja Kristīne Kļaveniece, Vējoņa skatījumā mācības vidusskolā latviešu valodā nodrošinās vienlīdzīgas iespējas visiem jauniešiem iegūt kvalitatīvu izglītību un veidot savu dzīvi Latvijā, lai šeit studētu un strādātu. Vējonis atzīmē, ka arī turpmāk bērniem aizvien būs iespēja apgūt ar mazākumtautību identitāti un kultūru saistītus mācību priekšmetus, izkopt savas saknes un daudzveidīgi attīstīt personību, kā arī nozīmīgu mācību priekšmetu daļu pamatskolā un sākumskolā apgūt dzimtajā valodā.

Turpinām ziņas

Ārlietu ministrija uzdevusi Latvijas pārstāvjiem informēt NATO un Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju par Krievijas plānotajām raķešu šaušanas pārbaudēm, lai minēto institūciju ietvaros izrunātu šo jautājumu. Krievijas Galvenais gaisa satiksmes vadības centrs ir informējis Latviju, ka Krievijas Jūras spēki no 4. līdz 6.aprīlim virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā plānot veikt raķešu šaušanas pārbaudi. Krievija ar plānoto raķešu šaušanas pārbaudi nepārkāpj starptautiskās saistības, tomēr veids, kā tā vēlas īstenot minētos plānus, rada saspīlējumu Baltijas jūras apkaimē. Ārlietu ministrija uzskata, ka Krievijas rīcība ir izaicinoša un drīzāk uzskatāma par spēka demonstrēšanu. Tāpat šādas mācības var apdraudēt civilo kuģu un gaisa kuģu satiksmi virs Baltijas jūras.

Ieslodzījumu vietu pārvalde plāno par 143 tūkstoši 999 eiro veikt Latvijas cietumu ēku tehnisko apsekošanu, liecina izsludinātā iepirkumu konkursa nolikums. Tehniskā apsekošanas mērķis ir noskaidrot, vai ēkās var uzturēties cilvēki, vai to tālāka ekspluatācija nav bīstama cilvēku veselībai un dzīvībai, vai nesošo konstrukciju izturība ir pietiekama, lai ēkās varētu uzturēties cilvēki. Tāpat nepieciešams izvērtēt ēku renovācijas iespējas, norādot, kādi pasākumi ir nepieciešami, un to aptuvenās izmaksas. Ēku tehnisko apsekošanu plānots veikt desmit ieslodzījuma vietās, tajā skaitā arī Jēkabpils cietumā. Jau vēstīts, ka pērn Valsts kontroles revīzijā tika konstatēts, ka ik gadu pieaug izdevumi novecojušās un neefektīvās cietumu infrastruktūras uzturēšanai. Ieslodzījumu vietu pārvaldes kopējie izdevumi cietumu kārtējiem un kapitālajiem remontiem un rekonstrukcijai ir pieauguši no 409 tukstoši 875 eiro 2013.gadā līdz 2 miljoni 166 tūkstoši 674 eiro 2016.gadā jeb piecas reizes.

Un vēl

Vēl tikai šodien un rīt var pieteikties dalībai ikgadējā Kultūras ministrijas mācību programmā "Latvijas kultūras vēstnieki". Mācību programmu, ko piedāvā Latvijas Nacionālais kultūras centrs, tiecas palīdzēt izprast kultūras kā resursa nozīmību vietējās sabiedrības attīstībai. Mācību programma tiek īstenota jau piecus gadus. Šogad galvenās mācību tēmas būs "kultūra, identitāte un vietrade", "kultūras rosinātas pozitīvas pārmaiņas sabiedrībā", "kultūras līderība 21.gadsimtā" un "kultūras projektu īstenošana komandā". Pieteikties mācībām tiek aicināti Latvijas kultūrizglītības iestāžu, kultūras centru, muzeju, bibliotēku un nevalstisko organizāciju vadītāji un darbinieki, kuri vēlas savā novadā īstenot sabiedriski nozīmīgus un radošus projektus. Mācību laiki plānoti no 11. līdz 12.aprīlim, no 8. līdz 9.maijam un no 22. līdz 23.maijam. Apmācības 25 dalībniekiem ar kultūras ministrijas finansējumu tiks nodrošinātas bez maksas.

Radio1 ziņas pulkten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Veselības ministre Anda čakša atsāk pildīt pēc grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma; Svētku brīvdienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 84 izsaukumus; un Gada laikā par 5,3% pieaudzis kopējais ar HIV inficēto pacientu skaits Latvijā.

Ministru kabinets uz nedēļu atliks jautājumu par čaulas kompāniju ierobežošanu, jo nepieciešams tajā iestrādāt stingrākas prasības, šodien pēc Finanšu sektora attīstības padomes sēdes žurnālistiem atzina finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola. Šodien valdības sēdes dienaskārtībā bija iekļauts Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma grozījumu projekts, kura mērķis ir ierobežot čaulas kompānijas. Pēc ministres teiktā, iesaistītās puses likuma grozījumus atbalsta, bet valdība par tiem lems nākamnedēļ, jo likumprojektu plānots papildināt ar vēl vienu iniciatīvu – izveidot sadarbības platformu starp bankām un tiesībsargājošajām institūcijām. Tāpat likumā plānots iestrādāt nosacījumu, ka finanšu iestādēm aizliegts sadarboties ar čaulas kompānijām, ja uzņēmums atbilst divām pazīmēm. Pirmkārt, ja uzņēmums reģistrēts jurisdikcijā, kas neprasa finanšu pārskatu iesniegšanu. Otrkārt, ja uzņēmums nespēj pierādīt, ka tam ir reāla saimnieciskā darbība.

Veselības ministre Anda Čakša šonedēļ atsāk pildīt pienākumus pēc grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, un iespēju šajā laikā redzēt veselības aprūpes sistēmas darbību ministre sauc par retu izdevību un uzskata, ka skats no malas uz reformām veselības nozarē kopumā ir labs. Viņa intervijā Latvijas televīzijai atzina, ka tā bija reta izdevība laukuma spēlētajam pabūt tribīnēs un redzēt no malas, kā tā spēle kopumā izskatās, “kā mūsu reformas izskatās no malas un vai tas virziens ir korekts”. Ministre uzskata, ka “tribīnēs skats ir labs” – ir notikušas pozitīvas pārmaiņas, mediķu atalgojums ir audzis, pacientu rindas ir mazākas, daudzviet 10 dienu laikā var nokļūt pie ārsta un uz izmeklējumiem. Ministre gan atzina, ka ir vietas, kur rindas aizvien sasniedz par 250 dienas, un vēl ir jāstrādā, lai organizētu darbu un mazinātu rindas. Lielajās universitātes slimnīcās situācija ir sliktāka nekā ambulatorajos centros un reģionālajās slimnīcās, bet uz izmeklējumiem var nokļūt arī tur, un mediķiem pacientiem jāparāda ceļš, kur rindas mazākas, viņa ārsts var norādīt, kur var ātrāk tikt pie speciālista vai uz izmeklējumiem, jo ne visiem jādodas uz Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu.

Turpinām ziņas

Svētku brīvdienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 84 izsaukumus – 51 uz ugunsgrēku dzēšanu, 18 uz glābšanas darbiem, bet 15 no izsaukumiem bija maldinājumi. Ugunsdzēsēji glābēji devās uz izsaukumiem, kuros dega dzīvojamā māja Ozolnieku novadā, atkritumi, papīri, gāzes plīts, meža zemsedze, siena ruļļi, riepas un sadzīves mantas, vieglā automašīna, starpstāvu pārsegums, angāra durvis un skaidu kaudze, pirts un saimniecības ēka.

Pirms Lieldienu nokrišņiem dzēsti arī 40 kūlas ugunsgrēki ar kopējo degšanas platību vairāk nekā 74 hektāri. Platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki bija izcēlušies: 5 hektāri – Rundāles novada Rundāles pagastā un Iecavas novadā; 9 hektāri – Iecavas novadā un 40 hektāri pērnās zāles un 3 hektāri meža jaunaudzes – Neretas novada Neretas pagastā. Brīvdienās saņemti vairāki izsaukumi par nepareizu apkures sistēmas ekspluatāciju un sodrēju degšanu, izsaukums saņemts arī uz Viesītes novada Rites pagastu.

Visā Latvijā aizvadītajās Lieldienu brīvdienās dienests saņēma 134 izsaukumus – 51 uz ugunsgrēku dzēšanu, 50 uz glābšanas darbiem, bet 33 no izsaukumiem bija maldinājumi.

Un vēl

Gada laikā par 5,3% pieaudzis kopējais ar HIV inficēto pacientu skaits Latvijā, liecina Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas infektoloģijas centram (LIC) pieejamie dati. 2017.gada 1.janvārī Latvija bija 6972 HIV inficētie, kas ir par 5,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet uz 2018.gada 1.janvāri bija reģistrēti 7343 HIV inficētie, proti, uzskaitē parādījies 371 jauns HIV pacients. Pērn janvārī LIC nodaļas HIV un AIDS uzskaitē bija 5298 cilvēki, kas ir par 7,6% vairāk nekā gadu iepriekš, bet 2018.gada janvārī par 7,3% vairāk nekā 2017.gada janvārī. Patlaban Latvijā AIDS stadijā reģistrēts 1921 cilvēks, kas ir par 7,6% vairāk nekā pērn, kad uzskaitē bija 1786 cilvēki. Tāpat pieaudzis AIDS stadijā mirušo cilvēku skaits, proti, šogad AIDS stadijā miruši 892 cilvēki, kas ir par 70 cilvēkiem vairāk nekā pērn. Savukārt pirms AIDS iestāšanās gada laikā miruši 420 cilvēki, kas ir par 25 cilvēkiem vairāk nekā 2017.gadā. Pēc LIC datiem var secināt, ka palielinājies arī HIV inficēto bērnu skaits. Pērn bija 72 šādi bērni, bet uz šī gada 1.janvāri - jau 79 bērni.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī norisināsies interaktīvas nodarbības "Veselīgs uzturs dzīves kvalitātei"; Latvijā ugunsdzēsēju 18 pārbaudītajos tirdzniecības centros un citās sabiedriskās vietās konstatēti ugunsdrošības prasību pārkāpumi; un Japānā plaši tiek svinēti ķiršu ziedēšanas svētki.

Projektā „Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Jēkabpilī”13., 20.un 27.aprīlī no plkst.14.00 līdz 17.00 tiek organizētas interaktīvas nodarbības "Veselīgs uzturs dzīves kvalitātei" Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā. Pasākuma mērķis - organizēt Jēkabpils pilsētas pieaugušo iedzīvotāju dažāda vecuma grupām interaktīvas, izglītojošas un praktiskas nodarbības par veselīga uztura pamatprincipiem. Interaktīvās nodarbības tiek organizētas kā 3 lekciju cikls: Pirmā lekcijā: uztura ABC, uztura grupas; Otrā lekcijā: produktu sastāvs, iekļaujot iespēju praktiski salīdzināt dažādu produktu sastāvu; Trešā lekcijā: veselīgo produktu grozs, praktiski padomi, kā izvēlēties veselīgos produktus, veidojot sabalansētu ēdienkarti, iekļaujot veselīgo produktu degustācijas. 27.aprīlī nodarbība notiks Veselības nedēļā “Jēkabpils vingro!”. Pieteikšanās un sīkāka informācija rakstot uz epastu - aveseliba@inbox.lv, vai zvanot - 29467859.

Lai gan interese par Tieslietu ministrijas pilotprojektā rīkotajiem pirmslaulību kursiem bija krietni mazāka par plānoto, ministrija arī nākamgad vēlas rīkot šādus kursus, iespējams, mainot norises veidu un veidojot video lekcijas jeb vebinārus. Pilotprojektā kursus pagājušajā gadā apmeklēja 16 pāri Rīgā, lai gan sākotnēji ministrija plānoja rīkot apmācības 50 pāriem visos reģionos.
Ministrija informē, ka interese par iespēju apmeklēt kursus bija, taču daudziem nebija laika darba vai mācību dēļ, dažos gadījumos kursus vēlējās apmeklēt tikai viens no pāra. Tagad ministrija plāno šo programmu pietuvināt cilvēkiem, veidojot videolekcijas.

Turpinām ziņas

Latvijā ugunsdzēsēju 18 pārbaudītajos tirdzniecības centros un citās sabiedriskās vietās konstatēti ugunsdrošības prasību pārkāpumi, kas saistīti ar evakuācijas ceļu un izeju neatbilstošu uzturēšanu. Reaģējot uz iedzīvotāju satraukumu par Latvijas tirdzniecības centru drošību, ņemot vērā neseno ugunsgrēku tirdzniecības centrā Krievijā, ugunsdzēsēji izlases kārtībā veica pārbaudes lielākajos tirdzniecības centros ar atpūtas vietām un citos publiskos objektos visā Latvijā, kopumā 135 vietās. Šajās pārbaudēs ēkās tika pārbaudīta ugunsdrošības prasību ievērošana, pastiprināti pārbaudot evakuācijas ceļu un izeju atbilstību, automātiskajai ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmai, kā arī atbildīgā personāla zināšanām par pareizu rīcību ugunsgrēka gadījumā. Pārbaužu laikā objektos tika konstatēti kopumā 40 ugunsdrošības prasību pārkāpumi. 18 pārkāpumi saistīti ar evakuācijas ceļu un izeju neatbilstošu uzturēšanu, 14 saistīti ar ugunsdrošības signalizācijas uzturēšanu darba kārtībā, bet astoņi saistīti ar dežurējoša personāla nepietiekamām zināšanām par rīcību ugunsgrēka gadījumā. Daudzi pārkāpumi uzreiz tika novērsti VUGD amatpersonu klātbūtnē, bet desmit gadījumos par pārkāpumiem noformēts administratīvā pārkāpuma protokols. Pārbaudes notika visā Latvijas teritorijā: 18 - Zemgalē, 19 - Rīgā un Pierīgā, 21 - Vidzemē, 30 - Latgalē un 47 – Kurzemē.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori pagājušajā darba nedēļā konstatējuši sešus jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumus mežacūku populācijā, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publiskotā informācija. Saslimšana ar mēri konstatēta četrām mežacūkām Ventspils novada Zlēku pagastā, kā arī pa vienai mežacūkai Jēkabpils novada Ābeļu pagastā un Rēzeknes novada Audriņu pagastā. Līdz ar to mežacūku populācijā Āfrikas cūku mēris šogad kopumā konstatēts 359 ar to slimām mežacūkām 65 novadu 151 pagastā.

Un vēl

Japānā plaši tiek svinēti ķiršu ziedēšanas svētki. Uzplaukušās sakuras galvaspilsētā Tokijā apskatījis arī imperators Akihito ar sievu. Karaliskās ģimenes pārstāvji devās pastaigā no savas pils un ar rokas mājienu sveicināja iedzīvotājus un tūristus. Imperators un viņa sieva Mičiko apstājās pie ziedošajiem kokiem un novērtēja to skaistumu. Tikmēr Japānas varas iestādes informē, ka sakuru ziedēšanas svētki valsts centrālajā daļā tiks atzīmēti līdz 15. aprīlim. Šajā laikā tūkstošiem valsts iedzīvotāju dodas tūrisma braucienos, veic pastaigas pa parkiem, kā arī rīko piknikus. Savukārt vēsturnieki norāda, ka sakuras un to ziedi Japānas iedzīvotājiem senāk nebija vienīgi skaistuma simbols. Ķiršu ziedēšana bija signāls zemniekiem sākt pavasara darbus. Arī mūsdienās pavasara sākšanos sinoptiķi nosaka pēc kādas saldo ķiršu pasugas uzplaukšanas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: No amata atbrīvo Latvijas futbola izlases galveno treneri Starkovu; Jaunjelgavas novadā, pildot dienesta pienākumus, konfliktā cietis kāds policijas darbinieks, turklāt nodedzināts arī Valsts policijas mikroautobuss; un Jēkabpils sporta centrs piedāvā doties vietējo vēsturi izzinošā pārgājienā!

Ministru kabinets šodien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas virzītos grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas tajā skaitā paredz noteikt, ka skolas gaitas sākamas no sešu gadu vecuma. Reformas ieviešanu paredzēts sākt vēl pēc gada - 2019.gada 1.septembrī. Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis skaidroja, ka patlaban panākts kompromiss par to, ka sešgadnieki pirmajā klasē varēs sākt iet kā skolā, tā arī bērnudārzā, tādējādi atsakoties no sākotnējā priekšlikuma ieviest pārejas periodu. Zināms, ka jau tagad vairāk nekā 300 vispārējās izglītības iestādēs tiek nodrošinātas arī pirmsskolas izglītības programmas. Visās klasēs un izglītības pakāpēs jaunais mācību saturs tiks ieviests 2021./2022.mācību gadā. Par likumu grozījumiem vēl jālemj Saeimai.

Pieredzējušais pašmāju speciālists Aleksandrs Starkovs šodien tika atbrīvots no Latvijas futbola izlases galvenā trenera amata. Starkovs no posteņa tika atbrīvots otrdien notikušajā Latvijas Futbola federācijas valdes ārkārtas sēdē. Par trenera atstādināšanu balsoja seši federācijas valdes locekļi, bet trīs bija pret Starkova atbrīvošanai. Par tālākajiem soļiem LFF valde lems nākamajā tikšanās reizē, kas notiks jau šo piektdien, 6.aprīlī. Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Latvijas futbola izlase 25.martā viesos pārbaudes spēlē ar 0:1 piekāpās Gibraltāra valstsvienībai, ciezdama vienu no kaunpilnākajiem zaudējumiem vēsturē. Starptautiskā Futbola federāciju asociācijas rangā Latvija atrodama 131.vietā, kamēr Gibraltārs ieņem 206.pozīciju. Pēc tā Starkovs atzina, ka viņam kauns par zaudējumu, taču par atkāpšanos, ko pieprasīja daļa no futbola sabiedrības, nepieminēja. Nākamie mači Latvijas izlasei paredzēti jūnijā, kad gaidāmi dueļi Baltijas kausā, kā arī notiks pārbaudes spēle ar Azerbaidžānas valstsvienību. Savukārt rudenī Latvija sāks dalību Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) jaunizveidotajā Nāciju līgā, kur tiksies ar Andoru, Kazahstānu un Gruziju. Latvijas izlase Nāciju līgā spēlēs vājākajā D divīzijā, kuras uzvarētāja kvalificēsies 2020.gada Eiropas čempionātam.

Turpinām ziņas

Aizkraukles novada domes priekšsēdētāja Leona Līdums atalgojums pašvaldībā pērn bijis par 9% lielāks nekā 2016.gadā, liecina Valsts ieņēmumu dienesta publiskotā amatpersonas deklarācija. 2017.gadā par darbu domē Līdums saņēmis 28 tūkstoši 791 eiro, kas ir par 9% vairāk nekā vēl pirms gada, kad viņa alga domē bijusi 26 tūkstoši 479 eiro. Atalgojums domē bijis vienīgais Līduma ienākumu avots. Domes priekšsēdētājs pērn deklarējis arī 2 tūkstoši 160 eiro parādsaistības, kas ir divreiz mazāk nekā 2016.gadā, kad tas sasniegušas 4 tūkstoši 686 eiro. Uzkrājumi deklarācijā norādīti nav. Līdumam pieder dzīvoklis Aizkrauklē, kā arī 2000.gada izlaiduma automašīna" Volkswagen Passat". Domes priekšsēdētājs ir arī kapitāldaļu turētāja pārstāvis vairākos pašvaldības uzņēmumos, darbojas Zemgales plānošanas reģiona Attīstības padomē, ir Vidzemes partijas valdes loceklis, kā arī Latvijas Reģionu apvienības pārstāvju sapulces dalībnieks.

Jaunjelgavas novadā, pildot dienesta pienākumus, konfliktā cietis kāds policijas darbinieks, turklāt nodedzināts arī Valsts policijas mikroautobuss. Gan policija amatpersona, gan transportlīdzeklis cietuši kāda izsaukuma laikā 24.martā, taču precīzāk notikušā detaļas policijas pārstāve neatklāja. Notikuma vietā strādājuši divi policijas darbinieki, un vienam no viņiem uzbrukts. Tāpat aizdedzināts likumsargu transportlīdzeklis, kas vairs nav lietojams dienesta pienākumu pildīšanai. Saistībā ar notikušo aizturēti divi vīrieši, taču viņu vecumu Sietniece neatklāj, skaidrojot, ka viens ir gados vecāks, otrs - jaunāks vīrietis. Viens no vīriešiem ar tiesas nolēmumu ievietots medicīniskajā iestādē ekspertīzes veikšanai, savukārt otrajam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Policijā sākti vairāki kriminālprocesi - par miesas bojājumu nodarīšanu, amatpersonai pildot dienestapolicijas amatpersonu rīcība. Mikroautobuss Jaunjelgavas novadā aizdedzināts, kad bāriņtiesa no ģimenes izņēma trīsarpus gadus vecu meitenīti. Bērna vecāki bijuši alkohola reibumā. Draudi izteikti arī bāriņtiesas loceklei. Bāriņtiesa reaģējusi uz vietējo ziņojumiem, ka ģimene ar mazgadīgo vairākkārt ar automašīnu ieradusies veikalā, lai iegādātos alkoholu.

Un vēl

Jēkabpils sporta centrs, rūpējoties par jēkabpiliešu iesaistīšanu aktīva dzīvesveida aktivitātēs, aprīlī piedāvā doties vietējo vēsturi izzinošā pārgājienā! 7.aprīlī Jēkabpils sporta centrs organizē Latvijas simtgadei veltītu pārgājienu “Ieelpo pavasara smaržu”, ko papildinās novadpētnieka-vēsturnieka Arnolda Jakubovska stāstījums par maršruta apvidus vēsturi. Pasākuma sākums – pl.9:00 Brodos, pie Ābeļu pagasta pārvaldes ēkas. Pārgājiena maršruta kopējais garums ir 26 km. Pārgājiena 17.kilometrā plānota atpūtas pauze ar organizatoru sarūpētu pusdienu zupu un, ja kādam pārgājiena dalībniekam vairs nebūs vēlēšanās vai varēšana turpināt pārgājienu, no šīs atpūtas vietas organizatoru transports nogādās uz starta vietu. Pasākumā aicināts piedalīties ikvienu interesents. Lai pārgājiens sagādātu prieku nevis neērtības, aicina pievērst uzmanību apģērbam un līdzņemamajām lietām! Pārgājiena dalībniekiem jāizvēlas ērts un brīvs apģērbs, jāģērbjas kārtām, lai nepieciešamības gadījumā lieko var novilkt. Noteikti paņemiet līdzi dzeramo ūdeni un kādu našķi enerģijai ceļā.
Dalība pārgājienā iepriekš nav jāpiesaka, bet papildus jautājumu gadījumā aicina zvaniet - 26875912 !

Atstājiet komentāru