2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 29.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 29.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī šodien notiks Karjeras dienas 8.un 9.klasēm; Saistībā ar Lieldienu brīvdienām laika posmā no šodienas līdz 3.aprīlim gaidāmas izmaiņas reģionālo autobusu maršrutos; un Šodien kristīgā pasaule un arī latvisko tradīciju zinātāji svin Zaļo ceturtdienu.

Šodien SIA ,,Margret'' jeb Gaļas nama telpās notiks ,,Karjeras diena 8. un 9. klasēm''. Uz šo pasākumu tika aicinātas profesionālās izglītību iestādes no dažādiem Latvijas novadiem. Jēkabpils pilsētas 8. un 9. klašu skolēniem no plkst. 10:00 līdz 14:00 būs iespēja iepazīties ar dažādām profesionālo izglītības iestāžu profesijām un to apgūšanas iespējām. Pasākumā piedalīsies pārstāvji no: Jēkabpils Agrobiznesa koledžas, Jēkabpils Agrobiznesa koledžas Barkavas struktūrvienības, Malnavas koledžas, Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžas, Ogres tehnikuma, Rīgas tehnikas koledžas, Rīgas stila un modes tehnikuma, Rīgas mākslas un mediju tehnikuma, Rēzeknes tehnikuma, Daugavpils tehnikuma, Daugavpils Tirdzniecības profesionālās vidusskolas. Pasākums notiek sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību un projektā “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs”.

Jēkabpils pilsētas pašvaldībā vakar tika sasaukta Civilās aizsardzības komisijas sēde, lai pārrunātu šī brīža aktuālos jautājumus. Sēdē piedalījās pašvaldību pārstāvji, valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Valsts policijas, kā arī citu atbildīgo institūciju pārstāvji. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigādes Jēkabpils daļas komandieris Dzintars Cvilikovskis informēja par šī brīža plūdu draudu situāciju Jēkabpilī un skaidroja, ka tā šobrīd ir stabila un ūdens līmenis šobrīd ir krities. Dienesta Civilās pārvaldes vadītājs Mārtiņš Baltmanis pašvaldību vadības pārstāvjiem aktualizēja šī brīža būtiskāko informāciju par civilās aizsardzības plānu, kā arī interesējās par pašvaldību sadarbību civilās aizsardzības komisijās.

Turpinām ziņas

Saistībā ar Lieldienu brīvdienām laika posmā no šodienas līdz 3.aprīlim gaidāmas izmaiņas vairāk nekā 500 reģionālo autobusu maršrutu, kuros sabiedriskā transporta pakalpojumus nodrošina 23 pasažieru pārvadātāji. Ņemot vērā vērienīgās izmaiņas maršrutu tīklā, Autotransporta direkcija aicina iedzīvotājus pirms brauciena atkārtoti pārbaudīt aktuālo kustības sarakstu mājaslapā "www.atd.lv" sadaļā "Kustības saraksti" vai jautājumu gadījumā sazināties ar attiecīgo pārvadātāju. Izmaiņas gaidāmas reģionālajos maršrutos, kurus apkalpo 23 pasažieru pārvadātāji, tajā skaitā arī SIA "Jēkabpils autobusu parks".

Latvijas Lielo pilsētu asociācijas pārstāvji vakar nolēma sagatavot un Saeimai piedavāt izmaiņas likumā "Par pašvaldībām", lai skaidri definētu pašvaldību domju iespējas grozīt savus nolikumus attiecībā uz sēžu kārtību. Tiekoties ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu, Lielo pilsētu pārstāvji skaidroja savu nostāju saistībā ar iespējām veikt grozījumus domju nolikumos, lai organizētu savu darbu. Šim jautājumam pēdējā laikā ir pievērsta pastiprināta uzmanība saistībā ar Rīgas domes valdošās koalīcijas lēmumu nolikumā noteikt ierobežojumus deputātiem jautājumu uzdošanai. Asociācijas biedri aicina ministru izvērtēt problēmu ne tikai no šobrīd aktuālā jautājuma aspekta Rīgas domē, kas ir pacelts diskusiju līmenī ar ministriju un pievērsis lielu sabiedrības uzmanību, bet ņemt vērā, ka tas ir tikpat aktuāli arī citās pašvaldībās. Domju sēdēs tiek pieņemti nozīmīgi lēmumi, un visām sarunām ir jānotiek konstruktīvi un pēc būtības. Lielo pilsētu asociācija uzskata, ka domju sēdes nekādā gadījumā nevajag pārvērst par platformu dažāda veida izrāžu inscenēšanai.

Un vēl

Zaļā ceturtdiena ir kristiešu svētki, ko tradicionāli atzīmē ceturtdienā pirms Lieldienām. Tā ir piektā klusās nedēļas diena, un pēc tas nāk Lielā piektdiena. Saskaņā ar jauno derību, zaļajā ceturtdienā notika pēdējais vakarēdiens – Jēzus Kristus pēdējā maltīte kopā ar apustuļiem pirms krustā sišanas.

Šodien Latvijā atzīmē Zaļo ceturtdienu, kurā jau izsenis latvieši ir pievērsuši uzmanību dažādiem ticējumiem. Zaļā Ceturtdiena latviešu folklorā saistās gan ar laika pareģojumiem, gan ticējumiem. Zaļajā Ceturtdienā jātīra māja, jāizmet viss, kas pa ziemu sakrājies lieks, tad mājvieta visu gadu būs tīra. Saskaņā ar ticējumu nedrīkst nest mājās neko dabā plūktu, lai kukaiņi vasarā nemoka. Ticējumu, kas saistīti ar Zaļo ceturtdienu ir ļoti daudz. Galvenais - nelauzt kociņus, izpērt ābeles un izcept maizi, kas nepelētu… Ja Zaļajā ceturtdienā sniegā redz čūsku - būs ugunsgrēku vasara. Savukārt, ja Zaļās ceturtdienas naktī salst, tad vēl var būt 40 naktis ar nakts salnām. Tāpat arī, ja Zaļajā ceturtdienā un Lielajā piektdienā debesis ir skaidras, tad būs labs siena laiks, ja apmākušās, tad slikts. Kāds vējš pūš Zaļās ceturtdienas rītā, tāds pārsvarā visu vasaru.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas Komisija ierosinājusi pasākumus, lai uzlabotu militārā personāla un ekipējuma kustību bloka teritorijā; Pagaidām nav zināms, kad darbu sāks jaunā Krustpils novada sabiedrisko attiecību speciāliste; un "Jēkabpils" basketbolisti vakar gūstot uzvaru pārtrauca septiņu zaudējumu sēriju.

Uzņēmumiem un iestādēm ir vēl nepilni divi mēneši, lai paspētu sagatavoties daudz stingrākajām personas datu aizsardzības prasībām, kas stāsies spēkā līdz ar jauno Vispārīgo datu aizsardzības regulu. Regula pastiprinās personas piekrišanas datu apstrādei noteikumus, piemēram, ja personas datu apstrāde balstās tikai uz personas piekrišanu, tad šo datu pārzinim būs jāspēj pierādīt piekrišanas fakts. Zeile atzīmēja, ka personai jebkurā brīdī būs tiesības atsaukt savu piekrišanu datu apstrādei, lūgt labot savus datus vai pieprasīt par sevi uzkrāto informāciju. Ar jauno regulu daudz aktuālāks kļūs datu aizsardzības speciālista amats, kura kvalifikāciju pašlaik ir ieguvuši 336 cilvēki. Šāda speciālista palīdzība visvairāk būšot nepieciešama tiem uzņēmumiem, kas apstrādā personu datus, lai pielāgotu reklāmas, un uzņēmumiem, kas apstrādā datus par ģenētiku un veselību. Tāpat datu aizsardzības speciālisti tiks izmantoti valsts un pašvaldību iestādēs, lai nodrošinātu personas datu pilnīgu aizsardzību un regulas normu ievērošanu.

Eiropas Komisija ierosinājusi pasākumus, lai uzlabotu militārā personāla un ekipējuma kustību bloka teritorijā, piemēram, uzlabojot ceļu un tiltu izturību, lai pa tiem varētu pārvadāt smagākas kravas. Eiropas valstis pēdējos gados pārskata militārās struktūras kontinentā, un militārā mobilitāte kļuvusi par NATO prioritāti un vienu no svarīgākajiem aspektiem 25 Eiropas Savienības dalībvalstu sadarbībā aizsardzības jomā. Eiropas komisijas ierosinājums paredz izvērtēt Eiropas ceļu un dzelzceļu tīklu, lai identificētu piemērotākos maršrutus militārajam transportam, un novērtēt esošās pārbaudes uz robežām, lai paātrinātu formalitātes militārajam transportam un personālam, tajā skaitā bīstamām kravām. Eiropas savienībā daudzi tilti nav celti tā, lai spētu izturēt lielās militārās tehnikas svaru, un dzelzceļa infrastruktūrai nav militārām vajadzībām atbilstošas pārkraušana jaudas. Komisija ierosinājusi līdz 2019.gadam pārbaudīt transporta tīklus ar domu piešķirt Eiropas Savienības finansējumu steidzamāko problēmu risināšanai.

Turpinām ziņas

Krustpils novada domē, 21.martā notika pretendentu izvērtēšana konkursā uz sabiedrisko attiecību speciālistes amatu, taču joprojām pašvaldības vadība vēl nenosauc konkursa uzvarētāja vārdu.
Sarunā ar Radio1 Krustpils novada priekšsēdētājs Kārlis Pabērzs sacīja, ka konkursa komisija ir izvēlējusies petendenti, kas ieguvusi visvairāk punktu, viņai izteikts piedāvājums sākt darbu pašvaldībā, taču pagaidām atbilde neesot saņemta vai viņa pieņems šo amatu. Kārlis Pabērzs piebilda, ka izvēlētajai pretendentei vēl esot jānokārto attiecības ar pašreizējo darba devēju. Jautāts, kāda būs pašvaldības rīcība, ja konkursā uzvarējusī pretendente atteiks piedāvāto amatu, Kārlis Pabērzs sacīja, tad tikšot uzrunāta nākamā, visvairāk punktus ieguvusī pretendente. Iegūto punktu skaits starp uzvarējošo un pirmo aiz strīpas palikušo pretendenti esot minimāls, abas bijušas gandrīz līdzvērtīgas.

Jau ziņots, ka Krustpils novada pašvaldība bija izsludinājusi konkursu uz sabiedrisko attiecību speciālistes vietu, kas noslēdzās 9.martā. Konkursu izsludināja, jo Ieva Lapiņa, kas iepriekš veica šos pienākumus, uzteica darbu un pieņēma Jēkabpils mēra Raivja Ragaiņa piedāvājumu strādāt pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vietnieces amatā. Kārlis Pabērzs sacīja, ka izvērtēšanā piedalījās četras pretendentes. Aicinātas bijušas piecas, bet viena ģimenes apstākļu dēļ neesot varējusi ierasties. Savukārt konkursā kopumā bija pieteikušās 11 pretendentes.
Kārlis Pabērzs prognozēja, ka lielāka skaidrība par to, kas būs Krustpils novada jaunā sabiedrisko attiecību speciāliste būs pēc Lieldienām.

Un vēl

"Jēkabpils" basketbolisti trešdien svarīgā "OlyBet" Latvijas Basketbola līgā spēlē viesos uzvarēja "Betsafe"/"Liepāja" komandu, vēl vairāk saasinot cīņu par pēdējām divām ceļazīmēm uz izslēgšanas spēlēm. "Jēkabpils" komanda svinēja uzvaru ar rezultātu 84:78, pārtraucot septiņu zaudējumu sēriju. Liepājā notikušajā spēlē "Jēkabpils" no sestās minūtes visu laiku bija vadībā, pēc puslaika esot priekšā ar 45:37, bet trešās ceturtdaļas sākumā panākot arī 56:40. Tomēr spēles beigas bija sīvas, jo noslēdzošā spēles nogriežņa sākumā jēkabpiliešiem bija vairs trīs punktu pārsvars 67:64. Viesi vadību gan neatdeva, mača beigās to nedaudz palielinot. Uzvarētājiem Kristaps Kanbergs guva 16, bet Dominiks Domarks 14 punktus.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Studiju un studējošo kredītus 2018.gadā izsniegs "SEB banka"; Latvijā plānots izstrādāt jauna dārzeņa - dārzeņu sojas - audzēšanas tehnoloģiju; un Latvijā sieviešu vidējais vecums, dzimstot pirmajam bērnam, ir trešais zemākais Eiropas Savienībā.

Finanšu ministrijas rīkotajā izsolē kredītiestādēm par tiesībām izsniegt studiju un studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu uzvarēja vienīgais izsoles dalībnieks - AS "SEB banka" par kopējo summu 25,2 miljoni eiro. Tāpat banka saņēma tiesības izsniegt studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu par kopējo summu 10 miljoni 756 tūkstoši 620 eiro. Izsoles noteikumi tika apstiprināti ar Finanšu ministrijas rīkojumu. Izsoles komisijas sastāvā darbojās Finanšu ministrija, Izglītības un zinātnes ministrijas, kā arī Valsts kases pārstāvji. "SEB bankā" aģentūru LETA informēja, ka studentiem, kas mācās klātienē vai neklātienē, ir iespēja pieteikties studiju kredītam, kas paredzēts mācību maksas segšanai. Turklāt klātienes studentiem ir iespēja pieteikties arī studējošā kredītam, kas paredzēts ikdienas tēriņiem. Patlaban studējošā kredīta maksimāla summa ir 344 eiro mēnesī. Pateicoties valsts galvojumam, students, kurš saņēmis kredītu mācību apmaksai, studiju laikā neatmaksā ne pamatsummu, ne procentus - aizdevuma atmaksa sākas tikai ar 12.mēnesi pēc augstskolas pabeigšanas. Savukārt studējošā kredīta saņēmējiem studiju laikā ir jāmaksā tikai procenti, bet pamatsummas atmaksa arī sākas ar 12.mēnesi pēc augstskolas pabeigšanas. Turklāt studentiem ir iespējams izmantot kredīta atmaksas atvieglojumus.

Jau pēc gada pārskaitījumi eiro valūtā starp valstīm, kas atrodas eirozonā un ārpus tās, varētu kļūt krietni lētāki. Eiropas Komisija vakar nāca klajā ar priekšlikumu mainīt pastāvošo kārtību un likt bankām samazināt komisiju līdz vietējo pārskaitījumu līmenim. Ja tagad Latvijas iedzīvotāji vēlas pārskaitīt eiro uz kādu no pārējām Eiropas valstīm, tas viņiem maksā vien aptuveni 35 centus. Bet kad, piemēram, Bulgārijas iedzīvotāji pārskaita eiro uz Latviju, viņiem komisija var sasniegt 25 eiro. Brisele tik augstas komisijas uzskata par nepamatotam un vēlas likt bankām tās samazināt.
Turpinām ziņas

Preiļu novada lauku ceļu infrastruktūras uzlabošanas 2.kārtas gaitā tiks pārbūvēti pašvaldības autoceļi "Rinči - Gorlišķi - Raudovka" Aizkalnes pagastā un "Purmaļi – Lielie Anspoki" Saunas pagastā. Projekta "Preiļu novada lauku ceļu infrastruktūras uzlabošanas 2.kārta" gaitā pārbūvējamo ceļa posmu kopējais garums ir 4,68 kilometri. Darbu gaitā paredzēta ceļa seguma pārbūve, asfaltbetona brauktuves seguma konstrukcijas (krustojuma) izbūve posmā "Rinči – Gorlišķi - Raudovka", kā arī būvprojekta izstrāde, būvuzraudzības un autoruzraudzības nodrošināšana. Preiļu novada domes izsludinātajā būvdarbu iepirkumā abiem ceļu posmiem ir uzvarējusi SIA "Ošukalns". Ceļu pārbūvi plānots sākt jūnijā un pabeigt līdz 31.oktobrim. Lai nodrošinātu projekta priekšfinansēšanu, Preiļu novada dome nolēmusi ņemt Valsts kasē 606 tūkstoši 262 eiro aizņēmumu, atmaksu garantējot ar novada domes budžetu. Projekta rezultātā tiks uzlabota vietējās nozīmes ceļu kvalitāte, kas nodrošinās labu piekļūšanu apdzīvotajām vietām. Tāpat tiks uzlabota satiksmes drošība un samazināts ceļa negadījumu risks.

Latvijā plānots izstrādāt jauna dārzeņa - dārzeņu sojas - audzēšanas tehnoloģiju bioloģiskajā saimniekošanas sistēmā, liecina informācija "Lauku tīkls" mājaslapā. Dārzkopības institūts sadarbībā ar saimniecību "Atvases" un pašnodarbinātām bioloģiskās dārzeņu audzēšanas jomā - Māru Birznieci un Dzintaru Šmitu - šogad par Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai līdzekļiem sācis īstenot projektu ar mērķi izstrādāt līdz šim Latvijā neaudzētās dārzeņu sojas audzēšanas tehnoloģiju bioloģiskajā saimniekošanas sistēmā, dažādojot pākšaugu sortimentu/daudzveidību pārtikā un augu sekā jeb lauksaimniecības kultūraugu maiņā. Projekts paredz veikt dārzeņu sojas audzēšanas tehnoloģisko posmu optimizācijas pētījumus, lai noskaidrotu šī dārzeņa optimālāko audzēšanas tehnoloģiju atklātā laukā, kā arī tā sēklaudzēšanas iespējas vietējā sēklu materiāla ieguvei.

Un vēl

Latvijā sievietes savu pirmdzimto pasaulē laiž vidēji 26,8 gadu vecumā, un tas ir mazākais vecums Baltijas valstu vidū un trešais zemākais starp Eiropas Savienības dalībvalstīm, liecina Eiropas savienības statistikas pārvaldes Eurostat publicētie jaunākie dati, kas apkopoti par 2016.gadu. Visjaunākās sievietes pirmo bērnu pasaulē laiž Bulgārijā - vidēji 26 gadu vecumā, savukārt lielākais vidējais vecums, kādā sievietes laiž pasaulē savu pirmo bērnu, reģistrēts Itālijā - 31 gads. Eiropas Savienībā vidēji sievietes savu pirmo bērnu pasaulē laiž 29 gadu vecumā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien aprit gads, kopš sācies Brexit process; Lieldienās jēkabpilieši aicināti svinēt svētkus lielo zaķu kompānijā Kena parkā; un Ekvadoras varas iestādes ierobežos Asanža saziņas iespējas.

Šodien aprit viens gads, kopš britu premjere Terēza Meja oficiāli sāka Lielbritānijas izstāšanās procesu no Eiropas Savienības. Tas nozīmē, ka atlicis tieši viens gads, kad Lielbritānijai 2019.gada 29.martā paredzēts izstāties no bloka. Smagās sarunas par turpmākajām attiecībām gan joprojām turpinās, britu sabiedrība ir sašķelta, un daļa izstāties nevēlas. Lielbritānijā pret Brexitu noskaņota organizācija šajā zīmīgajā robežšķirtnes nedēļā sākusi valsts mēroga kampaņu, aicinot rīkot vēl vienu referendumu par valsts dalību Eiropas Savienībā. Organizācijas „Best for Britain” jeb „Labākais Lielbritānijai” kampaņā visā valstī tiek izvietoti plakāti, sākta sociālo mediju un reklāmu kampaņa, kuras mērķis ir uzrunāt abu pušu nometnes. Tiek aicināts rīkot „tautas balsojumu” par "Brexit" galīgo vienošanos, par kuras detaļām un noslēgšanu turpina diskutēt Londona un Brisele. Britu premjere Terēza Meja gan iepriekš izslēgusi vēl viena referenduma rīkošanu.

Darbu sākusi ar kamerām aprīkota netrafarēta Valsts policijas automašīna, kura fiksē mobilā telefona lietošanu pie stūres, informē Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis. Automašīna ir aprīkota ar foto un video kamerām, kas gan fiksē šofera rīcību pie stūres, gan nolasa transporta līdzekļa reģistrācijas numura zīmi. Krapsis skaidroja, ka sistēma darbojas līdzīgi kā fotoradari - pārkāpuma gadījumā šoferim tiks paziņots par sodu. Pēc Krapša teiktā, fotokameras var fiksēt jebkuru pārkāpumu, piemēram, to, vai automašīnas vadītājs ir piesprādzējies, tomēr mobilā telefona lietošana pie stūres pašlaik ir satraucošākais pārkāpums.

Turpinām ziņas

Svētdien, 1.aprīlī, no plkst.11 līdz 13 Jēkabpilī, Kena parkā norisināsies Lieldienu pasākums. Tā dalībniekiem Lieldienu Zaķu kompānijā būs iespēja iešūpot Lieldienas, meklēt paslēptās olas, piedalīties Zaķu skrējienā, noskatīties koncertu, krāsot un ripināt olas, kaulēties, veidot kopīgu Lieldienu gleznu un darboties Jēkabpils Mākslas skolas radošajās darbnīcās. Ikviens savus spēkus varēs izmēģināt arī lielajās brīvdabas spēlēs – "Pabaro Lieldienu zaķi", "Oliņ Boliņ", "Oliņgols" un "Lielās pēdas". Ciemos aicinās arī Trušu pilsētiņa ar tās iemītniekiem – trušiem, kaziņām, pīlēm, zosīm, kurus varēs pacienāt ar līdzpaņemtiem našķiem – burkāniem un kāpostiem.

Graudu pieņemšanas, pirmapstrādes un uzglabāšanas uzņēmums SIA "Linas Agro" Graudu centrs šogad būvēs divus jaunus graudu elevatorus, kurus plānots uzcelt līdz jaunās graudu ražas sezonas sākumam. Graudu elevatoru jauda būs apmēram 20 tūkstoši tonnu. Vienu no tiem ir plānots celt Grobiņā, bet otru – Rēzeknē. Latgales reģionā uzņēmumam ir tikai viens graudu elevators - Jēkabpilī, bet pārējie atrodas tālu, citos reģionos. Tāpēc ir vēlme arī Latgales reģionā turpmāk nodrošināt šo pakalpojumu ar graudu elevatoru Rēzeknē.

Un vēl

Ekvadora ierobežos vietnes “WikiLeaks” dibinātāja Džūljena Asanža saziņas iespējas. Viņš kopš 2012.gada uzturas šīs Latīņamerikas valsts vēstniecībā Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā un sociālajos tīklos asi izteicies par Skripaļa un Pudždemona lietām. Ekvadoras valdības pārstāvji norādīja, ka Asanža ieraksti sociālajos medijos apdraud valsts labās attiecības ar Lielbritāniju, Eiropas Savienības dalībvalstīm valstīm un citām zemēm. Tāpēc Asanžam aizliegts izmantot internetu vai uzņemt ciemiņus. “WikiLeaks” dibinātājam nākotnē varētu noteikt papildu ierobežojumus, taču plašāka informācija pagaidām netiek sniegta.

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī šodien norisinājās karjeras dienas; No šodienas līdz 3.aprīlim noteiktas izmaiņas vairāk nekā 500 reģionālo autobusu maršrutu; un Kā senlatvieši, vērojot laiku Lieldienās, prognozēja kāda būs vasara?

Šodien aprit viens gads, kopš britu premjere Terēza Meja oficiāli sāka Lielbritānijas izstāšanās procesu no Eiropas Savienības. Tas nozīmē, ka atlicis tieši viens gads, kad Lielbritānijai 2019.gada 29.martā paredzēts izstāties no bloka. Smagās sarunas par turpmākajām attiecībām gan joprojām turpinās, britu sabiedrība ir sašķelta, un daļa izstāties nevēlas. Lielbritānijā pret Brexitu noskaņota organizācija šajā zīmīgajā robežšķirtnes nedēļā sākusi valsts mēroga kampaņu, aicinot rīkot vēl vienu referendumu par valsts dalību Eiropas Savienībā. Organizācijas „Best for Britain” jeb „Labākais Lielbritānijai” kampaņā visā valstī tiek izvietoti plakāti, sākta sociālo mediju un reklāmu kampaņa, kuras mērķis ir uzrunāt abu pušu nometnes. Tiek aicināts rīkot „tautas balsojumu” par "Brexit" galīgo vienošanos, par kuras detaļām un noslēgšanu turpina diskutēt Londona un Brisele. Britu premjere Terēza Meja gan iepriekš izslēgusi vēl viena referenduma rīkošanu.

Šodien SIA ,,Margret'' jeb Gaļas nama telpās norisinājās ,,Karjeras diena 8. un 9. klasēm''. Uz šo pasākumu tika aicinātas profesionālās izglītību iestādes no dažādiem Latvijas novadiem. Jēkabpils pilsētas 8. un 9. klašu skolēni iepazinās ar dažādām profesionālo izglītības iestāžu profesijām un to apgūšanas iespējām. Pasākumā piedalījās pārstāvji no: Jēkabpils Agrobiznesa koledžas, Jēkabpils Agrobiznesa koledžas Barkavas struktūrvienības, Malnavas koledžas, Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžas, Ogres tehnikuma, Rīgas tehnikas koledžas, Rīgas stila un modes tehnikuma, Rīgas mākslas un mediju tehnikuma, Rēzeknes tehnikuma, Daugavpils tehnikuma, Daugavpils Tirdzniecības profesionālās vidusskolas. Pasākums notika sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību un projektā “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs”.

Turpinām ziņas

Svētdien, 1.aprīlī, no plkst.11 līdz 13 Jēkabpilī, Kena parkā norisināsies Lieldienu pasākums. Tā dalībniekiem Lieldienu Zaķu kompānijā būs iespēja iešūpot Lieldienas, meklēt paslēptās olas, piedalīties Zaķu skrējienā, noskatīties koncertu, krāsot un ripināt olas, kaulēties, veidot kopīgu Lieldienu gleznu un darboties Jēkabpils Mākslas skolas radošajās darbnīcās. Ikviens savus spēkus varēs izmēģināt arī lielajās brīvdabas spēlēs – "Pabaro Lieldienu zaķi", "Oliņ Boliņ", "Oliņgols" un "Lielās pēdas". Ciemos aicinās arī Trušu pilsētiņa ar tās iemītniekiem – trušiem, kaziņām, pīlēm, zosīm, kurus varēs pacienāt ar līdzpaņemtiem našķiem – burkāniem un kāpostiem.

Saistībā ar Lieldienu brīvdienām laika posmā no šodienas līdz 3.aprīlim noteiktas izmaiņas vairāk nekā 500 reģionālo autobusu maršrutu, kuros sabiedriskā transporta pakalpojumus nodrošina 23 pasažieru pārvadātāji. Ņemot vērā vērienīgās izmaiņas maršrutu tīklā, Autotransporta direkcija aicina iedzīvotājus pirms brauciena atkārtoti pārbaudīt aktuālo kustības sarakstu mājaslapā "www.atd.lv" sadaļā "Kustības saraksti" vai jautājumu gadījumā sazināties ar attiecīgo pārvadātāju. Izmaiņas gaidāmas reģionālajos maršrutos, kurus apkalpo 23 pasažieru pārvadātāji, tajā skaitā arī SIA "Jēkabpils autobusu parks".

Un vēl

Senlatviešiem Lieldienas bija viens no četriem punktiem gadalaika maiņu ciklā, kas bija svarīgi zemkopju tautu, tostarp latviešu, dzīvē. Lieldienas jeb pavasara saulgrieži tika svinētas pavasara ekvinokcijas laikā, kad Saules centrs šķērso debess ekvatoru. Ekvinokcijas brīdī uz Zemes diena un nakts ir vienādā garumā, un iestājas astronomiskais pavasaris. Pēc Lieldienām, dienām kļūstot arvien garākām, nakts tumsa samazinās, bet dienas gaisma palielinās. Šo "gaismas uzvaru pār tumsu" senās baltu tautas atzīmēja ar pavasara saulgriežu svinībām. No tā arī varētu būt radies svētku nosaukums – Lieldienas – laiks, kad diena ir kļuvusi lielāka par nakti. Lieldienās mēdza arī prognozēt turpmāko laiku un ticējumi vēsta: Lietus pirmā Lieldienā norāda, ka līdz vasaras svētkiem katra svētdiena būs lietaina. Kad pāriet Lieldienas, tad iesākas silts laiks. Lieldienas rītā nedrīkst istabā uguni kurt, lai pērkons neiespertu. Cik daudz rasas priekš Lieldienas, tik daudz salnu pēc Lieldienas. Kad vardes pa Lieldienām iet pāri pār lielceļu, tad sagaidāma lietaina vasara. Ja Lieldienu rītā saule uzlēkusi spodra, būs karsta vasara. Ja jau priekš Lieldienām rūc pērkons, tad būs barga vasara. Ja Lieldienās ir lietus, tas līs katrā svētdienā līdz pat vasarsvētkiem. Novēlam jums visiem priecīgas Lieldienas!

Atstājiet komentāru