2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 28.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 28.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpils pilsētas pašvaldībā šodien notiks Civilās aizsardzības komisijas sēde; Finanšu ministrija šodien plāno rīkot atkārtotu izsoli par tiesībām izsniegt studiju un studējošo kredītus; un Līvānos šodien norisināsies “Pulkā eimu, pulkā teku” Tradicionālais deju konkurss “Vedam danci 2018”

Jēkabpils pilsētas pašvaldībā šodien notiks Civilās aizsardzības komisijas sēde, ko sasaucis Jēkabpils mērs Raivis Ragainis. Sēdē pārrunās situāciju Daugavā, prognozes par ledus iešanu upē un atbildīgo dienestu rīcību iespējamo plūdu gadījumā. Jau ziņots, ka Ledus uzlūšana Daugavā varētu sākties marta beigās, bet ledus iešanu tiek prognozēta laika posmā no 10.aprīļa līdz 14.aprīlīm. Atrašanās uz upes ledus šādos laika apstākļos ir bīstama. Norit pastāvīgs upes monitorings. Daugavas ledus iešanas laikā bīstami ledus sastrēgumi un zemāko vietu applūšana tradicionāli veidojas Jēkabpils - Pļaviņu posmā, lejpus Jersikas, kā arī Līksnas - Nīcgales posmā Daugavpils novadā.

Jēkabpils domes vadība šodien piedalīsies dažādos pasākumus. Šodien pēcpusdienā domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis Rīgā piedalīsies Latvijas Lielo pilsētu asociācijas sanāksmē. Savukārt domes priekšsēdētāja vietnieks tautsaimniecības jautājumos Andris Rutko šodien piedalīsies SIA "Vidusdaugavas SPAAO" gada pārskata apstiprināšanas sanāksmē. Savukārt pēcpusdienā domes priekšsēdētāja vietnieces sociālos jautājumos Līgas Kļaviņas vadībā notiks Latvijas simtgades darba grupas sanāksme. Šodien paredzēta arī darba sanāksme par gatavošanos Dziesmu un deju svētkiem Jēkabpilī.

Turpinām ziņas

Finanšu ministrija šodien plāno rīkot atkārtotu izsoli par tiesībām izsniegt studiju un studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Pieteikumus par tiesībām izsniegt studiju un studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu jāiesniedz Finanšu ministrijā šodien no plkst.13.45 līdz 14. Izsole notiks plkst.14. Valsts kasē aģentūrai LETA skaidroja, ka atšķirībā no iepriekšējām izsolēm šajā ir paredzēts, ka uzvarētājbanka kredītus drīkstēs izsniegt divu gadu garumā, nepārsniedzot 2018.gada budžeta likumā noteikto apmēru.

Šodien plkst.12 Rīgā, Pils laukumā, notiks pikets par 2009.gada 13.janvāra Vecrīgas grautiņu krimināllietā notiesātā Anša Ataola Bērziņa atbrīvošanu. Rīgas domē pieteikts pikets, kura mērķis ir panākt Bērziņa atbrīvošanu no cietuma. Plānots, ka pasākumā piedalīsies 50 dalībnieku. Vairākas personas, tajā skaitā Saeimas deputāti Ilmārs Latkovskis un Juris Viļums (LRA), jau iepriekš vērsušās pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa ar lūgumu apžēlot Bērziņu. Ar šādu lūgumu pie Vējoņa vērsusies arī cilvēktiesību aizstāve Lidija Lasmane, rakstniece Inga Ābele, režisors Viesturs Kairišs, māksliniece Ieva Jurjāne, publicists Arnis Šablovskis un dzejniece Iveta Šimkus. Vēstulē Valsts prezidentam viņi norādījuši, ka, apžēlojot Bēziņu, tiktu pārtrauktas Bērziņa un viņa ģimenes ciešanas nu jau vairāk nekā gada garumā, labots "klajš nesamērīgums starp emocionālu reakciju uz valstī valdošajām nelikumībām un tam sekojošo reālā soda piemērošanu pretēji neviena neatceltajiem divu tiesas instanču spriedumiem, kas abi gluži nepārprotami noraidīja Probācijas dienesta pretenzijas".

Šodien Līvānu novada Kultūras centrā Nemateriālā kultūras mantojuma apgūšanas un pārmantošanas programma “Pulkā eimu, pulkā teku” Tradicionālais deju konkurss “Vedam danci 2018”, Tradicionālās dziedāšanas konkurss “Dziesmu dziedu, kāda bija 2018”, Tradicionālās muzicēšanas konkursa “Klaberjakte 2018” pusfināls.

Un vēl
Šodien Kino Mītnē Jēkabpils Tautas namā tiks demonstrēta programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” dokumentālā filma “Turpinājums”. Režisora Ivara Selecka filma seko līdzi septiņiem pirmklasniekiem un mēģina parādīt viņu skatījumu uz dzīvi. Filmas seanss šodien un rīt plkst. 18.00, bet 28. martā plkst. 15.00 un 18.00. Filma, kuras uzņemšana tika sākta 2015. gadā, stāsta par pieciem bērniem Latvijas novados, kuri sākuši savas skolas gaitas. Kārlim ir stipras ģimenes saknes Latvijas laukos, Gļeba vecvecāki iebraukuši Latvijā pēc 1940. gada, bet Zanes ģimene ir pirmās paaudzes pilsētnieki. Anastasijas ģimene no pilsētas pārcēlusies uz laukiem, bet Anetes mamma dzīvo Anglijā. “Turpinājums” ir pirmā daļa no ieplānota ilgtermiņa kino vērojuma par pieciem Latvijā dzimušiem bērniem. Filmu cikla mērķis ir atgriezties pie pirmās filmas varoņiem ik pēc septiņiem gadiem un dokumentēt viņu dzīves gājumu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: NATO izraida septiņus Krievijas diplomātus; No 1. aprīļa visā Eiropā oficiāli sāks darboties e-zvanu sistēma; un Ko liecina jaunākās pognozes par laika apstākļiem Lieldienās?

NATO saistībā ar Lielbritānijā notikušo uzbrukumu bijušam dubultaģentam Sergejam Skripaļam izraidīs septiņus Krievijas diplomātus, bet vēl trijiem liegta akreditācija. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs norāda, ka Krievijas diplomātiskā pārstāvniecība NATO tiek samazināta no 30 diplomātiem līdz 20. Pēc viņa teiktā, Krievijai joprojām būs 20 cilvēku liela diplomātiskā misija alianses galvenajā mītnē Briselē, kas tai ļaus uzturēt svarīgākos kontaktus ar NATO dalībvalstīm. ASV, 17 ES valstis, kā arī Kanāda, Ukraina un Austrālija jau paziņojušas, ka izraida Krievijas diplomātus saistībā ar Lielbritānijā notikušo uzbrukumu bijušajam Krievijas dubultaģentam. Latvija izraidījusi Krievijas vēstniecības otro sekretāru un "melnajā sarakstā" iekļāvusi Krievijas kompānijas pārstāvniecības vadītāju Latvijā. Jau ziņots, ka Skripaļs un viņa meita Jūlija 4.martā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Abi joprojām atrodas slimnīcā kritiskā stāvoklī. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Daļai Tuvo Austrumu un Āzijas valstu iedzīvotāju turpinot bēgt no kara un nabadzības, lai mēģinātu nokļūt Eiropas Savienības dalībvalstīs, pieaugusi nelikumīgās migrācijas plūsma uz Balkānu valsti Bosniju, kur šogad notverti vairāk nekā 700 nelikumīgi ieceļojuši ārvalstnieki. Beļģijā strādājošais ziņu portāls EurActiv vēsta, ka trīs gadus pēc tam, kad Eiropas Savienībā nelikumīgā veidā ieceļojis vairāk nekā miljons migrantu, Balkānu reģiona varas iestādes norāda uz jaunas migrācijas ceļas iezīmēšanos. Tas ved no Grieķijas cauri Albānijai, Melnkalnei un Bosnijai. Pēdējā savukārt robežojas ar Eiropas Savienības dalībvalsti Horvātiju. Saskaņā ar Bosnijas un Hercegovinas varasiestāžu pausto no valstī šogad nelikumīgi ieceļojušajiem aptuveni 700 cilvēku vairums ir Sīrijas, Pakistānas, Lībijas un Afganistānas pilsoņi. Tiek prognozēts, ka migrācijas plūsma varētu pastiprināties, kad laikapstākļi kļūs siltāki.

Turpinām ziņas

No 1. aprīļa visā Eiropā oficiāli sāks darboties e-zvanu sistēma, lai palīdzētu glābšanas dienestiem operatīvāk nokļūt ceļu satiksmes avāriju vietās. Sistēmas testi liecina, ka šādā veidā glābēju ierašanās laiku iespējams samazināt pat uz pusi. Ja persona nonāk ceļu satiksmes negadījumā, jaunāko automašīnu aprīkojums pats spēj padot signālu uz glābšanas dienesta telefona numuru 112. Latvijā sistēma testa režīmā darbojas jau vairākus mēnešus un saņemti arī pirmie e-zvani. Latvijā eZvanu pieņemšanu veic Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD). Pirmie reģistrētie zvani apliecina, ka sistēma darbojas arī praksē. Lai e-zvanu ieviestu, sagatavošanās darbus veikuši gan Latvijas mobilo sakaru operatori, gan Iekšlietu ministrija, izveidojot e-zvana pieņemšanas, reģistrēšanas un apstrādes infrastruktūru. Eiropas Savienības prasības nosaka, ka no 2018.gada visām jaunāko modeļu automašīnām būs jābūt aprīkotām ar šādu sistēmu.

Marta beigās Latvijā turpina atgriezties gājputni, liecina informācija portālā "Latvijasputni.lv". Svētdien, 25.martā Saldus novadā, lokāli kukurūzas laukā Druvā manītas septiņas Kanādas zosis, bet sešas migrācijā Engures novada Smārdes apkārtnē. Savukārt vēl 14 redzētas Daugavā pie Šķērssēkļa, Rīgā. Turpretī sestdien, 24.martā manīts viens zivju ērglis migrācijā virs Jostas stacijas, Dobeles novadā, kas ir agrs migrants. Tāpat sestdien manīts viens gaišais ķeģis kopā ar parastajiem ķeģiem Eimuru laukos, Ādažu novadā. Piektdien, 23.martā redzēts viens melnais stārķis pie Papes ezera, Rucavas novadā, kas ir pirmais pavasara migrants. Vēl redzēta viena sarkanā klija pie Ploces, Pāvilostas novadā. Jēkabpils apkārtnē manīti pirmie cīruļi un dzirdēti pirmie cīruļu treļļi.

Un vēl

Laika apstākļi Lieldienu brīvdienās būs mainīgi un bieži gaidāmi arī nokrišņi, kas pārsvarā būs lietus, liecina jaunākās prognozes. Pašreiz valdošā arktiskā gaisa masa sāks atkāpties ceturtdien, kad naktī vēl valdīs pamatīgs sals, bet dienā gaiss iesils līdz +1..+5 grādiem. Piektdienas naktī Latvijai pietuvosies ciklons, kas atnesīs mainīgos brīvdienu laikapstākļus. Piektdienas naktī un no rīta daudzviet snigs, pēcpusdienā sniegs sāks pāriet slapjdraņķī un lietū. Nokrišņu nebūs pārāk daudz un 1-3 centimetru sniega kārta pēcpusdienā jau lielākoties būs nokususi, jo temperatūra sasniegs +1..+6 grādus. Sestdien laiks, visticamāk, kļūs saulaināks un siltāks, temperatūra naktī noslīdēs tikai dažus grādus zem nulles, bet dienā sasniegs caurmērā +3..+8 grādus. Pirmajās Lieldienās laiks pasliktināsies - debesis apmāksies, gaidāmi nokrišņi, pārsvarā lietus. Gaisa temperatūra saglabāsies mazliet virs nulles. Jaunās nedēļas sākumā gan kļūs vēsāks un Otrajās Lieldienās daudzviet gaidāms sniegs.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klauseties: Pēdējo dienu laikā lielākās kūlas degšanas platības Zemgalē četras reizes reģistrētas Jēkabpilī; Starp Latvijas banku klientiem visvairāk ir Lielbritānijā reģistrētas čaulas kompānijas; un Mākslinieki aicināti pieteikties koktēlniecības konkursam Jēkabpilī.

Pagājušajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 14 izsaukumus – deviņus uz ugunsgrēku dzēšanu, bet pieci no izsaukumiem bija maldinājumi.
Vakar Zemgalē saņemti deviņus izsaukumi uz kūlas ugunsgrēku dzēšanu, kuros kopumā izdega vairāk nekā 21,2 hektārs. Pagājušajā diennaktī lielākās kūlas degšanas platības Zemgalē kārtējo reizi reģistrētas Jēkabpilī. Šoreiz sausās zāles ugunsgrēki dzēsti 5 hektāru platībā Salas ielā Jēkabpilī un 7 hektāru platībā Veseļu ielā Jēkabpilī. Jau ziņots, ka brīvdienās Jēkabpilī, Madonas ielā sausā zāle dega piecu hektāru platībā, savukārt pirmdien Jēkabpilī, Madonas ielā dzēsts kūlas ugunsgrēks četru hektāru platībā. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un šāda rīcība ir sodāma, jo tā var apdraudēt cilvēku īpašumu, veselību un dzīvību, kā arī tā rada būtisku kaitējumu dabai!

Latvijā pagājušā diennaktī reģistrēti 87 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cieta trīs cilvēki. Pagājušajā diennaktī par automašīnas vadīšanu alkohola reibumā policija aizturējusi septiņus autovadītājus. Par ātruma pārsniegšanu autovadītājiem noformēti 218 protokoli. Četri šoferi pieķerti par agresīvu braukšanu.
Kopumā policija pagājušā diennaktī noformējusi 618 protokolus par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem.

Turpinām ziņas

Starp Latvijas banku klientiem visvairāk ir Lielbritānijā reģistrētas čaulas kompānijas. Pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas datiem, Lielbritānijā reģistrēti 32% no kopumā Latvijas bankās esošo čaulas kompāniju skaita. Seko Britu Virdžīnas, kur reģistrēts 18,1% no Latvijas bankās esošajām čaulas kompānijām, Beliza - 7%, Kipra - 6,8%, Seišelu salas - 6,6%, Honkonga - 6,4%, Panama - 6% un pārējās valstis - kopumā 17,2%. Vienlaikus komisijas Komunikācijas daļas vadītāja Ieva Upleja atzīmēa, ka, neiekļaujot "ABLV Bank", kuras akcionāri nolēmuši sākt bankas pašlikvidāciju, kā arī piecas ārvalstu banku filiāles Latvijā, 2018.gada februāra beigās starp Latvijas banku klientiem bija 17 107 čaulas kompānijas. Savukārt iepriekš komisija vēstīja, ka, iekļaujot "ABLV Bank", čaulas kompāniju skaits ir 26 081.
Jau ziņots, ka atbilstoši normatīvajam regulējumam par čaulas kompāniju uzskatāms uzņēmums, kuram nav pierādāma saistība ar faktisku saimniecisko darbību un kompānijas darbība veido mazu vai neveido nekādu ekonomisko vērtību, kā arī uzņēmumi, kas nesagatavo un neiesniedz pārraudzības institūcijām gada finanšu pārskatus par savu darbību un kuriem nav fiziskas darbības vietas, bet tikai pasta kastīte vai saziņas adrese.

Latvijas polārpētnieki sekmīgi noslēguši ekspedīciju Antarktīdā, Ukrainai piederošās "Vernadska" polārstacijas apkārtnes salās. Ekspedīcijā uz Antarktīdu devās Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes ģeologi Jānis Karušs, Kristaps Lamsters un Māris Krievāns. Šī pētnieku komanda kopā jau īstenojusi trīs ekspedīcijas, veicot ledāju pētījumus Islandē un Grenlandē. Lai arī Antarktīdas vasara bija īsa, tā tomēr pētniekiem bija labvēlīga, jo plānotie uzdevumi tika izpildīti. Visas ekspedīcijas laikā pētnieki ir piedzīvojuši un izjutuši Arktikas mainīgos laikapstākļus - lietu, sniegputeņus, sauli, vēju, viļņus, aukstumu un vētras. Lai arī ekspedīcijas laikā tika gūtas nelielas traumas, komandas dalībnieki jūtas veseli un ir priecīgi par pieredzi polārajos pētījumos. Kā ziņots, Latvijas polārpētnieki 10.februārī sāka vismaz mēnesi garu ekspedīcijā uz Antarktīdu, kur paredzēts izzināt ledāju vēsturisko un iespējamo nākotnes attīstību.

Un vēl

Jēkabpils pilsētas pašvaldība, kā viens no sadarbības partneriem Latvijas – Lietuvas - Baltkrievijas pārrobežu projektā “Nemateriālā kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana, pieejamība un izmantošana kvalitatīvas dzīves vides veidošanā un iedzīvotāju piederības stiprināšanā Latvijas – Lietuvas - Baltkrievijas pierobežā” organizē koktēlniecības plenēru “Seno rotaļlietu skvērs”. Plenēra mērķis ir, nezaudējot saikni ar tradicionālām kultūras mantojuma vērtībām, pakārtojot tās mūsdienu mākslas tendencēm radīt vides objektus pēc divdesmitā gadsimta sākuma 20.-30.gadu rotaļlietu parauga, transformējot mūsdienu laikmeta iezīmēm raksturīgo. Rosība plānota Jēkabpils pilsētā Mežaparka teritorijā sadarbībā ar Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas tēlniekiem veidojot koka objektus gan funkcionālai lietošanai, gan estētiskās vides dizaina elementus. Lai piedalītos konkursā māksliniekiem jāiesniedz datorrakstā aizpildītu pieteikuma anketu Jēkabpils pilsētas pašvaldībā Vienas pieturas aģentūrā līdz 31.maijam. Pieteikuma anketa pieejama pašvaldības mājas lapā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidents Raimonds Vējonis neapžēlos par 13.janvāra Vecrīgas grautiņiem notiesāto Ansi Ataolu Bērziņu; Latvijas Literatūras gada balvu par mūža ieguldījumu saņems literatūrvēsturniece Līvija Volkova; un Jēkabpilī norisināsies “Biznesa Ideju darbnīca” jauniešiem.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis neatsauksies aicinājumam un neapžēlos par 13.janvāra Vecrīgas grautiņiem notiesāto Ansi Ataolu Bērziņu. Jau ziņots, ka šodien plkst.12 Rīgā, Pils laukumā, notika pikets, kurā tika prasīts atbrīvot Ataolu Bērziņu. Jau ziņots, ka 13.martā Čehijas konstitucionālā tiesa noraidīja prasību atcelt lēmumu, ar kuru Bērziņš tika izdots Latvijai, līdz ar to desmit dienu laikā no šī datuma aizturētais bija jāizdod. Bērziņam par dalību 2009.gada 13.janvāra Vecrīgas grautiņos bija piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem. Tiesa Bērziņam piesprieda arī Valsts probācijas dienesta uzraudzību, tomēr viņš to nepildīja, dienestā neieradās, kā rezultātā tiesa mainīja savu lēmumu un nosacītu cietumsodu aizstāja jau ar reālu brīvības atņemšanu. Šajā brīdī Bērziņš izšķīrās pamest Latviju, pēc paša vārdiem, dodoties "politiskajā trimdā". Šādos apstākļos Bērziņš 2016.gada sākumā tika izsludināts starptautiskā meklēšanā, līdz 2017.gada pavasarī viņš tika aizturēts Čehijā.

Konkurences padome piemērojusi 74 tūkstoši 20 eiro sodu veikalu "Mego" un "Vesko" preču zīmolu pārvaldītājam SIA "Baltstor" un tā mazumtirdzniecības kooperācijā ietilpstošajam partnerim SIA "Lenoka" par netaisnīgu sankciju piemērošanu piegādātājiem. Šis ir pirmais lēmums, ar kuru konkurences padome konstatējusi Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likuma pārkāpumu. Konkurces padome 2016.gadā un 2017.gada pirmajā pusgadā īstenoja tirgus uzraudzību, kuras laikā pārbaudīja minētā likuma normu ievērošanu mazumtirdzniecības jomā unP saskatīja iespējamas neatbilstības minētajam likumam "Baltstor" un "Lenoka" darbībās. Konkurences padome lietas izpētē aptvēra aptuveni 30 piegādātāju, kuri sadarbojas ar "Baltstor" mazumtirdzniecības kooperāciju, piecās izlases kārtībā atlasītās preču kategorijās. Piegādātājiem piemēroto sankciju apmērs pārsniedza 10% un sasniedza vairāk nekā 400% no pamatparāda summas.

Turpinām ziņas

Latvijas Literatūras gada balvu par mūža ieguldījumu saņems literatūrvēsturniece Līvija Volkova. Preses konferencē tika paziņotas arī nominācijas četrās balvas kategorijās. "Labākā dzejoļu krājuma" nominācijā izvirzīti četri darbi - Dainas Sirmās "Dievaines", Annas Auziņas "Annas pūra govs", dzejnieka Raibīs, īstajā vārdā Oskara Orlova "Pistaceijs", kā arī "Demon", īstajā vārdā Eināra Pleša darbs "Condom". Kategorijā "Labākais prozas darbs" nominēta Ingas Ābeles "Duna", Kristīnes Ulbergas "Tur", Andras Manfeldes "Virsnieku sievas" un Riharda Bargā "Plikie rukši", bet par balvu "Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem" cīnīsies Rūtas Briedes "Kaiju karalienes noslēpums", Manfeldes "Kurš no mums lidos?", Paula Bankovska "Kur pazuda saimnieks?" un Zanes Zustas "Ucipuci domā ārpus kastes". Žūrijas komisija nolēmusi piešķirt arī divas specbalvas par izcilu ieguldījumu literatūrpētniecībā - Gundegai Grīnumai par darbu "Viņpus Alpiem. Rainis un Aspazija Kastaņolā. Jaunatklāti tuvplāni" un Mārai Grundulei par monogrāfiju "Latviešu dzejas sākotne 16. un 17.gadsimtā kultūrvēsturiskos kontekstos".

Daļu Dziesmu un deju svētku biļešu vajadzētu paredzēt svētku dalībniekiem un viņu tuviniekiem, uzskata kultūras ministre Dace Melbārde. Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" viņa teica, ka ir jāņem vērā tie cilvēki, kuri paši piedalās svētkos, un kuriem, iespējams, mājās nav ātra interneta, lai paspētu nopirkt biļetes internetā. Melbārde uzsvēra, ka tas ir viņas personīgais viedoklis, bet, viņasprāt, daļu biļešu vajadzētu nodot izplatīšanā dalībniekiem un daļu - nodot brīvajā tirdzniecībā. Ministre norādīja, ka neviens biļešu pārdošanas modelis nebūs ideāls, bet nākotnē būs jāizsver, vai turpmāk pārdot biļetes kasēs, internetā vai arī rīkojot izlozi.

Un vēl

Jēkabpils biznesa inkubators sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību, Zemgales Uzņēmējdarbības centru, Finanšu institūciju ALTUM un Jēkabpils Agrobiznesa koledžu rīko “Biznesa Ideju darbnīcu” jauniešiem vecumā no 16 līdz 29 gadiem. Biznesa ideju darbnīca notiks 12.aprīlī plkst 12:00 Jēkabpils Agrobiznesa koledžā. Konkursa mērķis ir mācīties ģenerēt jauniešu biznesa idejas un popularizēt uzņēmējdarbību jauniešu vidū. Pieteikties var rakstot uz e-pastu ieva.gadmane@jekabpils.lv vai zvanot pa tālruni 25906344 Veiksmīgākie ideju ģeneratori iegūs iespēju piedalīties Zemgales ideju konkursā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts robežsardze šodien no valsts izraidījusi Krievijas lidsabiedrības "Aeroflot" pārstāvi Latvijā Sergeju Sokoļņikovu; "Lursoft" apkopojis aizvadītajā gadā reģistrētos uzņēmumus ar interesantākajiem nosaukumiem; un Šogad Lieldienu svinībām 38% Latvijas iedzīvotāju plāno tērēt 20 līdz 40 eiro.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodien diskutēja par dažādiem priekšlikumiem viltus ziņu izplatības ierobežošanai, un viens no risinājumiem, par kuru vēl notiks diskusijas, varētu būt jauns regulējums vai likumu izmaiņas. Saeimas Analītiskais dienests informēja komisiju par veikto pētījumu par Krievijas ietekmi Latvijas informatīvajā telpā. Secināts, ka viennozīmīgi nevar pateikt, ka noteikta sabiedrības attieksme, uzskati tiek iedibināti mērķtiecīgu stratēģiskas komunikācijas dēļ. To ietekmējot arī daudzi fona faktori, piemēram, sociālekonomiskā situācija valstī. Analītiskā dienesta pārstāvji arī norādīja, ka jāveic informācijas plūsmas novērojumi ilgtermiņā, līdz pat trīs gadiem, konstatējot konkrētas epizodes un pārkāpumus, lai varētu piedāvāt kādus ierobežojušus pasākumus. Būtiska nozīme ir arī iedzīvotāju izglītošanai, mediju pratībai.

Valsts robežsardze šodien no valsts izraidījusi Krievijas lidsabiedrības "Aeroflot" pārstāvi Latvijā Sergeju Sokoļņikovu, kurš iekļauts Latvijai nevēlamo personu sarakstā. Valsts robežsardzes amatpersonas, veicot imigrācijas kontroli, ieradušās pie Krievijas pilsoņa, kurš iekļauts to personu sarakstā, kurām ir liegums ieceļot Latvijā, un šodien izraidījušas no Latvijas Imigrācijas likuma noteiktajā kārtībā. Jau ziņots, ka Sokoļņikovu sarakstā iekļāva iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Latvijas politiķi lēmumu par Krievijas kompānijas pārstāvniecības vadītāja iekļaušanu "melnajā sarakstā" un Krievijas vēstniecības otrā sekretāra izraidīšanu pieņēma saistībā ar Lielbritānijā notikušo uzbrukumu bijušam dubultaģentam Sergejam Skripaļam.

Turpinām ziņas

"Lursoft" apkopojis aizvadītajā gadā reģistrētos uzņēmumus ar interesantākajiem nosaukumiem, starp kuriem ir kompānijas ar nosaukumu "Čau Tēti", "Traktordakteris", "Ēdienkūre" un "Pazust Latgalē". Daļa uzņēmēju pērn ir izvēlējušies nosaukumus, kas vedina domāt par uzņēmuma darbības jomu. Tāds, piemēram, ir pērn janvārī Jaunpils novadā reģistrētais SIA "Traktordakteris", uzņēmumi SIA "Latvijas alus paradīze", SIA "Aizvest paku", SIA "Žogu valstība" un SIA "Labakais Tehnologiju Sakartotajs" Daugavpils novadā. Tomēr vairumā gadījumu pēc nosaukuma izlasīšanas uzņēmuma darbības joma tā arī paliek nezināma, piemēram, pērn reģistrētie SIA "Pupsiks", SIA "Jaukie cilvēki", SIA "Ko gribu, to daru", SIA "Turpinājums sekos" vai arī SIA "Čau Tēti". Pērn, iespējams, šogad atzīmējamās Latvijas simtgades ietekmē, reģistrēti arī vairāki uzņēmumi, kas vedina domāt par svētkiem un ballītēm, piemēram, SIA "Sauļuka ballīšu studija", SIA "Latvijai simts" un SIA "Ballējam neguļam". "Lursoft" apkopotā informācija liecina, ka pagājušajā gadā Latvijā reģistrēti 10 tūkstoši 210 jauni uzņēmumi, kas ir zemākais rādītājs kopš 2009.gada - gada laikā reģistrēto jauno uzņēmumu skaits sarucis par 8,89%.

Latvijā šogad salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem būtiski palielinājies iedzīvotāju skaits, kuri nejūt terorisma draudus, liecina pēc Valsts policijas pasūtījuma veiktā aptauja. Ja 2016. un 2017.gadā attiecīgi 35% un 49% aptaujāto atzina, ka nejūt terorisma draudus, tad šogad tādi bijuši jau 56% iedzīvotāju. Šogad terorisma draudu dēļ ļoti vai nedaudz apdraudēti jūtas 39% aptaujāto. Līdzīga situācija vērojama arī saistībā ar patvēruma meklētājiem. Ja 2016. un 2017.gadā attiecīgi 21% un 48% aptaujāto izteicās, ka nejūt patvēruma meklētāju radītu apdraudējumu, tad šogad tādi bijuši jau 53% aptaujāto. Pētījums liecina, ka šogad salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem samazinājies iedzīvotāju skaits, kuri cietuši no noziegumiem. Ja šogad tādi bija gandrīz 14%, tad 2017. un 2016.gadā - ap 17%. Pārsvarā aptaujātie cietuši no sabiedriskās kārtības traucējumiem, zādzībām no mājokļiem un mantas tīšas bojāšanas.

Un vēl

Šogad Lieldienu svinībām 38% Latvijas iedzīvotāju plāno tērēt 20 līdz 40 eiro, liecina mazumtirdzniecības veiklu tīkla SIA "Maxima Latvija" veiktā aptauja. Tajā skaitā 29% respondentu svētku mielastam plāno atvēlēt līdz 20 eiro, bet 22% aptaujāto Lieldienu svinībām tērēs 41 līdz 60 eiro. Gandrīz 82% respondentu atzinuši, ka svētku maltīti gatavos paši. Turklāt 96% respondentu norādījuši, ka Lieldienu maltīti nevar iedomāties bez olām. Aptuveni 45% Latvijas iedzīvotāji Lieldienās iecerējuši apēst trīs vai četras olas, bet 20% - piecas vai sešas olas. Vienlaikus 23% respondentu minēja vienu vai divas olas, bet 10% aptaujāto ir pārliecināti, ka apēdīs septiņas un vairāk olu. Lielākā daļa jeb 92% respondentu atzina, ka olas Lieldienās krāsos ar sīpolu mizām. Tāpat populārāko olu krāsošanas veidu vidū tika minēti arī olu krāsošana ar karkadē tēju, melleņu ievārījumu, sarkanajiem kāpostiem, bietēm, kā arī ar speciālajām, veikalā nopērkamajām krāsām. Atbilstoši aptaujai, 59% iedzīvotāji Lieldienas šogad plāno svinēt ģimenes lokā, 16% respondentu dosies ciemos pie radiem vai draugiem, bet 12% aptaujāto apmeklēs īpašos Lieldienu svētku pasākumus.

Atstājiet komentāru