2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 27.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 27.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Ar sezonas laukstrādnieka nodokli darba devējam mazāks nodokļu slogs; Jēkabpilī skatāma programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” dokumentālā filma “Turpinājums”; un latvijas uzņēmēji neatbalsta kriptovalūtas ieviešanu kā oficiālu maksāšanas līdzekli.

Turpmāk informāciju par tirdzniecības vietās pārdošanā esošiem automobiļiem Transportlīdzekļu tirdzniecības reģistrā varēs pārbaudīt bez autorizēšanās Ceļu satiksmes drošības direkcijā e-pakalpojumos. Transportlīdzekļu tirdzniecības reģistru, kurā ir atrodama informācija par visiem Latvijas tirdzniecības vietās pārdošanā legāli esošiem transportlīdzekļiem, CSDD izveidoja pērnā gada nogalē. CSDD atgādina, ka visdrošāk automobili iegādāties ir reģistrētās transportlīdzekļu tirdzniecības vietās, kur var iegādāties gan Latvijā reģistrētus, gan nereģistrētus auto. Savukārt, ja auto Latvijā nav reģistrēts, to var iegādāties tikai pie auto tirgotāja reģistrētā tirdzniecības vietā. Pirms auto iegādes, CSDD aicina cilvēkus pārbaudīt, vai tirdzniecības vieta ir atrodama CSDD mājaslapā un e-pakalpojumos.

Augļu, ogu un dārzeņu, tajā skaitā kartupeļu audzētāji var darbiniekiem piemērot īpašo sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa režīmu, tādējādi nozīmīgi samazinot darbaspēka nodokļu slogu, atgādina Zemkopības ministrija. To nosaka likums - Par iedzīvotāju ienākuma nodokli. Ministrijā norāda arī to, ka šo atviegloto nodokļa režīmu var izmantot tāds darba devējs (lauksaimnieks), kurš īpašumā, pastāvīgā lietošanā vai nomā esošu lauksaimniecības zemi izmanto augļkoku, ogulāju vai dārzeņu audzēšanai un kārtējā gadā to ir pieteicis vienotajam platības maksājumam. Sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa režīmu var piemērot sezonas laukstrādniekam (darba ņēmējam), kas tiek nodarbināts no 1. aprīļa līdz 30.novembrim un strādā sezonas rakstura darbos. Zemkopības ministrijas ziņojumā teikts, ka maksimālais nodarbināšanas termiņš, kurā sezonas laukstrādniekam var piemērot šo īpašo ienākuma nodokļa režīmu, nevar pārsniegt 65 nostrādātās dienas un sezonas laukstrādnieka maksimālie ienākumi nevar pārsniegt 3 000 eiro.

Turpinām ziņas

Krustpils kultūras namā līdz 11.aprīlim eksponēsies Jēkabpilī Stāstu sega LATVIJAI. Tā ir ārzemēs dzīvojošo latviešu veltījums Latvijas valsts simtgadei. Pirms diviem gadiem LaPa darbiniekiem radās ideja izveidot STĀSTU SEGU Latvijas simtgadei, izmantojot tekstilmozaīkas (patchwork) rokdarbu tehniku. STĀSTU SEGAS mērķis ir atklāt un veicināt ārzemēs dzīvojošo latviešu piederību Latvijai, ieguldot kopīgā rokdarbā gan savas domas par Latviju, gan arī darbu.

No šodienas līdz ceturtdienai Kino Mītnē Jēkabpils Tautas namā tiks demonstrēta programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” dokumentālā filma “Turpinājums”. Režisora Ivara Selecka filma seko līdzi septiņiem pirmklasniekiem un mēģina parādīt viņu skatījumu uz dzīvi. Filmas seanss 27. un 29. martā plkst. 18.00, bet 28. martā plkst. 15.00 un 18.00. Filma, kuras uzņemšana tika sākta 2015. gadā, stāsta par pieciem bērniem Latvijas novados, kuri sākuši savas skolas gaitas. Kārlim ir stipras ģimenes saknes Latvijas laukos, Gļeba vecvecāki iebraukuši Latvijā pēc 1940. gada, bet Zanes ģimene ir pirmās paaudzes pilsētnieki. Anastasijas ģimene no pilsētas pārcēlusies uz laukiem, bet Anetes mamma dzīvo Anglijā. “Turpinājums” ir pirmā daļa no ieplānota ilgtermiņa kino vērojuma par pieciem Latvijā dzimušiem bērniem. Filmu cikla mērķis ir atgriezties pie pirmās filmas varoņiem ik pēc septiņiem gadiem un dokumentēt viņu dzīves gājumu.

Šodien Administratīvajā apgabaltiesā rakstveidā skatīs lietu par biedrības "Madonas pilsētas 2. vidusskolas atbalsta biedrība" lūgumu atzīt Madonas 1.vidusskolas un Madonas 2.vidusskolas apvienošanu Madonas pilsētas vidusskolā par prettiesisku. Jau vēstīts, ka 2016.gadā biedrība "Madonas pilsētas 2.vidusskolas atbalsta biedrība" vērsās Administratīvajā rajona tiesā ar lūgumu apturēt Madonas novada domes lēmumu apvienot Madonas 1. un 2.vidusskolu. Lūgums tika noraidīts arī Administratīvajā rajona tiesā Valmierā. Madonas 1. un 2.vidusskola šobrīd jau ir apvienotas Madonas pilsētas vidusskolā.

Un vēl

Latvijā 66% uzņēmēju neatbalsta kriptovalūtu ieviešanu kā oficiālu maksāšanas līdzekli, liecina "PrivatBank" veiktā uzņēmēju aptauja. Vienlaikus 20% uzņēmēju pauduši atbalstu šādai iespējai, bet 14% atturējušies prognozēt šīs valūtas nākotni. Tāpat aptaujā 74% uzņēmēju atzīmējuši, ka pašreiz nav gatavi veikt uzkrājumus kriptovalūtās, kamēr 16% ir gatavi šādām pārmaiņām. Pēc aptaujas datiem, puse respondentu uzskata, ka kriptovalūta ir nākamais finanšu burbulis, 28% respondentu norādījuši, ka uz kriptovalūtu raugās kā uz adekvātu finanšu pasaules atbildi mūsdienu digitālajiem izaicinājumiem, bet 13% nebija noteikta viedokļa par šo jautājumu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Ziemeļamerikas un Eiropas valstis saistībā ar uzbrukumu Skripaļam izraida krievu diplomātus; Latvijas futbola fderācija sākusi izmeklēšanu par aizdomīgu pārbaudes spēli starp divām pirmās līgas komandām; un Lieldienu brīvdienās gaidāmas izmaiņas vairāk nekā 500 reģionālo autobusu maršrutu

Amerikas Savienotās Valstis (ASV), Kanāda, 14 Eiropas Savienības (ES) valstis, kā arī Ukraina saistībā ar Lielbritānijā notikušo uzbrukumu bijušam dubultaģentam Sergejam Skripaļam vakar paziņoja, ka izraida Krievijas diplomātus, kas pamatā nodarbojas ar spiegošanu. Eiropas savienības un ASV ir vienisprātis, ka uzbrukumu Skripaļam Lielbritānijā, visticamāk, sarīkojusi Krievijas valsts. ASV izraidīs 60 krievu spiegus. Kā pavēstīja augsta ranga administrācijas amatpersonas, septiņu dienu laikā 48 "zināmiem izlūkošanas virsniekiem" Krievijas konsulātā Sietlā un 12 Krievijas misijā ANO jāpamet ASV. ASV prezidents Donalds Tramps arī uzdevis slēgt Krievijas konsulātu Sietlā sakarā ar tā atrašanos netālu no ASV karaflotes bāzes.
Kanāda paziņojusi par četru Krievijas diplomātu izraidīšanu. Francija, Vācija un Polija katra izraidīs pa četriem Krievijas diplomātiem, savukārt Čehija un Lietuva trīs Krievijas vēstniecības amatpersonas pasludinājusi par nevēlamām personām. Itālija, Dānija, Nīderlande un Spānija katra izraidīs divus Krievijas diplomātus. Latvija izraida Krievijas vēstniecības otro sekretāru un melnajā sarakstā iekļauj Krievijas lidsabiedrības "Aeroflot" pārstāvniecības vadītāju Latvijā.
Arī Somija, Zviedrija, Horvātija un Rumānija paziņojusi izraidīs pa vienam Krievijas diplomātam, savukārt Īrija pavēstīja, ka uzskata par pareizu izskatīt iespēju izraidīt Krievijas diplomātus. Igaunija izraida Krievijas vēstniecības aizsardzības atašeju. Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņojis par 13 krievu diplomātu izraidīšanu. Lielbritānija jau izraidījusi 23 Krievija diplomātus, bet Krievija atbildējusi ar šāda pat britu diplomātu skaita izraidīšanu.

Turpinām ziņas

Saeimas deputāts Guntis Kalniņš pērn guvis ienākumus 54 tūkstoši 374 eiro, liecina parlamentārieša valsts amatpersonas deklarācijā norādītās ziņas. Kalniņš kā savus īpašumus deklarējis dzīvokli Rīgā, zemi un zemes un ēkas īpašumu Jēkabpilī, kā arī zemi Kūku pagastā. Deputātam arī pieder SIA "Armiks" kapitāldaļas 2 tūkstoši 800 eiro vērtībā, kā arī 2016.gada izlaiduma vieglā automašīna "VW Passat". Kā deputāts Kalniņš pērn saņēmis 36 tūkstoši 962 eiro, dividendēs no SIA "Armiks" viņš nopelnījis 11 tūkstoši 112 eiro, no "Lauku atbalsta dienesta" saņēmis 5 tūkstoši 367 eiro un no Pārtikas un veterinārā dienesta 250 eiro. Savukārt no SIA "Ošukalns" parlamentārieša ienākumi no saimnieciskās darbības un komercdarbības bija 683 eiro. Deputāts uzkrājis 19 tūkstoši 906 eiro AS "Swedbank", kā arī norādījis, ka viņam ir gan privātais pensiju fonds, gan dzīvības apdrošināšana ar līdzekļu uzkrāšanu. Tāpat deputāts šogad deklarējis būvi, kas kopīpašumā ar viņa dzīvesbiedri nonākusi pērn. Ēka atrodas uz Kalniņam piederošas zemes, tāpēc arī deputāts kļuvis par būves līdzīpašnieku.

Latvijas Futbola federācija sākusi izmeklēšanu par pārbaudes spēli starp divām "komanda.lv" pirmās līgas komandām Rēzeknes FA/BJSS un Preiļu BJSS, vēsta Latvijas futbola federācija. Piektdien "Mercure Rīga" kausa mačā Preiļu futbolisti ar 8:0 sagrāva Rēzeknes vienību, vairākām epizodēm radot aizdomas par spēles rezultāta iespējamu ietekmēšanu. Latvijas futbola federācijas paziņojumā teikts, ka "Vēlamies informēt, ka kopš piektdienas, 23. marta, kad notika pirmās līgas komandu Rēzeknes FA/BJSS un Preiļu BJSS spēle Rīgā, LFF sākusi izmeklēšanu spēles aizdomīgā rakstura dēļ."

Jau ziņots, ka Latvijas futbola federācijas Disciplinārlietu komisija (DK) pērn par spēļu rezultātu ietekmēšanu no sacensībām izslēdza un uz nenoteiktu laiku diskvalificēja "komanda.lv" pirmās līgas komandas "Jēkabpils"/JSC un "Ogre". Vēl pirms tam pēc daudziem totalizatoru likmju uzraugu ziņojumiem no "SynotTip" Latvijas virslīgas futbola čempionāta tika izslēgta "Babīte"/"Dinamo" komanda. Spēļu rezultātu sarunāšana arī iepriekš bijusi liela problēma Latvijas futbolā. Lai cīnītos pret rezultātu sarunāšanu sportā, Latvijā tika mainīta likumdošana, ieviešot kriminālatbildību par šādiem pārkāpumiem.

Un vēl

Saistībā ar Lieldienu brīvdienām laika posmā no 29.marta līdz 3.aprīlim gaidāmas izmaiņas vairāk nekā 500 reģionālo autobusu maršrutu, kuros sabiedriskā transporta pakalpojumus nodrošina 23 pasažieru pārvadātāji. Ņemot vērā vērienīgās izmaiņas maršrutu tīklā, Autotransporta direkcija aicina iedzīvotājus pirms brauciena atkārtoti pārbaudīt aktuālo kustības sarakstu mājaslapā "www.atd.lv" sadaļā "Kustības saraksti" vai jautājumu gadījumā sazināties ar attiecīgo pārvadātāju. Izmaiņas gaidāmas reģionālajos maršrutos, kurus apkalpo 23 pasažieru pārvadātāji, tajā skaitā arī SIA "Jēkabpils autobusu parks".

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī, Madonas ielā jau otro diennakti pēc kārtas dzēsts platības ziņa lielākais kūlas ugunsgrēks; Izmantojot Harija Potera vārdu un alkas kļūt veiksmīgiem, apkrāpti vairāki desmiti grāmatu mīļotāju; un Šodien notiks darba grupas sēde par mājokļu politikas koncepcijas izstrādi Jēkabpilī.

Ugunsgrēkos Latvijā pagājušajā diennaktī ugunsgrēkā cietis viens cilvēks, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta operatīvā informācija. Ugunsgrēks ar cietušo izcēlās Rēzeknē. Kopumā aizvadītajā diennaktī dzēsti 37 ugunsgrēki, no tiem 16 bija pērnās zāles dedzināšanas gadījumi. Seši ugunsgrēki dzēsti Rīgā, astoņi citās pilsētās, bet septiņas ugunsnelaimes reģistrētas novados. Platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki bija izcēlušies Madonas ielā Jēkabpilī, kur pērnā zāle dega četru hektāru platībā un Iecavas novadā, kur kūla dega arī četru hektāru platībā. Jāpiemin, ka Jēkabpilī jau otro diennakti pēc kārtas dzēsts platības ziņā lielākais kūlas ugunsgrēks Madonas ielā.

Ledus uzlūšana Daugavā pie Daugavpils varētu sākties marta beigās, bet ledus iešanu tiek prognozēta laika posmā no 10.aprīļa līdz 14.aprīlīm. Kā aģentūrai LETA pastāstīja Daugavpils pilsētas domes civilās aizsardzības organizators Vladislavs Ruskuls, patlaban ūdens līmenis Daugavā ir 1,6 metri un turpina kristies. Plūdu draudu patlaban nav. Zemākās vietas Daugavpilī sāk applūst, kad ūdens līmenis Daugavā pārsniedz septiņu metru atzīmi. Vietumis ledū, kas sedz upi, jau ir izveidojušies izskalojumi. Atrašanās uz upes ledus šādos laika apstākļos ir bīstama. Norit pastāvīgs upes monitorings. Daugavas ledus iešanas laikā bīstami ledus sastrēgumi un zemāko vietu applūšana tradicionāli veidojas Jēkabpils - Pļaviņu posmā, lejpus Jersikas, kā arī Līksnas - Nīcgales posmā Daugavpils novadā. Plašāk par situāciju Daugavā pie Jēkabpils klausieties šodien aktuālajā komentārā pēc ziņām pulksten divos dienā.

Turpinām ziņas

Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociāciju turpinās vadīt Ivo Ošenieks. Pagājušajā nedēļā notikušajā asociācijas ikgadējā biedru sapulcē notika asociācijas valdes pārvēlēšana un valdes ārkārtas sēde, kurā tika ievēlēts prezidents un viceprezidents. Biedrības biedri ievēlēja valdi deviņu cilvēku sastāvā, savukārt valde ievēlēja prezidentu un viceprezidentu. Asociāciju arī nākošo termiņu turpinās vadīt tās līdzšinējais prezidents Ivo Ošenieks, viceprezidenta amatā tika ievēlēts AS "Nordeka" pārstāvis Sergejs Zabavņikovs. Savukārt Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas valdē darbosies septiņi pasažieru pārvadātāju pārstāvji, to vidū arī SIA "Jēkabpils autobusu parks" valdes priekšsēdētājs Jānis Ščerbickis. Jau ziņots, ka biedrībā "Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija" (LPPA) ir apvienojies 41 pasažieru pārvadātāju uzņēmums. Asociācija darbojas ar mērķi veicināt sabiedriskā pasažieru transporta kā nozares konkurētspēju, komercdarbības vides un infrastruktūras attīstību Latvijā.

Zemgales rajona tiesa Jēkabpilī piespriedusi desmit mēnešu cietumsodu un piespiedu darbu uz 200 stundām vīrietim par iedzīvotāju apkrāpšanu, internetā piedāvājot tiem iegādāties grāmatas, tajā skaitā, literatūru par to, kā kļūt bagātam, liecina tiesas spriedums. Notiesātais rīkojies pēc vienas shēmas - viņš reģistrējies grāmatu apmaiņas un pārdošanas portālā, tad sazinājies ar cietušajiem un piedāvājis par nelielām summām iegādāties dažāda satura grāmatas. Krāpnieks apsolījis, ka grāmatas nosūtīs pa pastu. Cietušie naudu uz krāpnieka bankas kontu pārskaitījuši, taču grāmatas nav saņēmuši. Krāpnieka piedāvātās literatūras klāsts bijis visai plašs, proti, grāmatas par tautastērpiem, Hariju Poteru, anatomiju, biškopību. Tāpat viņš piedāvājis iegādāties grāmatas par to, kā kļūt bagātam vai veiksmīgam, piemēram, grāmatu "Domā un kļūsti bagāts", ko izdevēji reklamē kā "labklājības un panākumu bībeli". Kopumā apsūdzētajam tika pierādīti 59 noziedzīgi nodarījumi. Apsūdzētais noziegumus pastrādāja laikā no 2016.gada novembra līdz 2107.gada vasarai.

Un vēl dažas ziņas

Šodien pulksten trijos pēcpusdienā Jēkabpils pilsētas pašvaldībā Domes priekšsēdētāja vietnieka tautsaimniecības jautājumos Andra Rutko vadībā notiks darba sanāksme - darba grupas sēde par mājokļu politikas koncepcijas izstrādi. Jau ziņots, ka Darba grupai līdz šī gada 1.jūnijam jāizstrādā Jēkabpils pilsētas mājokļu politikas koncepcija 2018.-2022.gadam un jāiesniedz izskatīšanai Attīstības un tautsaimniecības komitejai.

Savukārt šodien pulksten pusčetros iedrības "Jēkabpils NVO resursu centrs" jaunatnes darbinieks un jauniešu pārstāvji dosies uz Līvāniem, lai Jauniešu iniciatīvu centrā "Kvartāls" piedalītos seminārā un informētu par iespējām dažādās programmās, tajā skaitā "Erasmus+".

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pēc Lieldienām pie amata pienākumu pildīšanas atgriezīsies veselības ministre Anda Čaksa; Jēkabpilī norisināsies karjeras dienas 8.-9.klašu audzekņiem; un Pašreizējā prognoze: Lieldienās līs un snigs.

Latvijā joprojām pastāv ļoti nopietnas problēmas veselības pakalpojumu pieejamībā, komentējot Latvijas progresu Eiropas Komisijas (EK) rekomendāciju ieviešanā, žurnālistiem sacīja Eiropas komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka. Saeimas Eiropas lietu komisijas preses brīfingā par Latvijas progresu Eiropas komisijas rekomendāciju ieviešanā viņa norādīja, ka galvenais ziņojuma mērķis bija novērtēt, kāds progress panākts strukturālo reformu īstenošanā, kāda ir fiskālā un budžeta disciplīna, kādi sasniegumi vērojami investīciju veicināšanā, kā arī uzmanība pievērsta sociālajai aizsardzībai, nabadzības riskam un veselības aprūpei. Šteinbuka norada, ka salīdzinot ar iepriekšējo gadu, progress ir pieaudzis. Neskatoties uz centieniem veselības aprūpes sistēmu uzlabot, piemēram, piešķirot vairāk līdzekļus no valsts budžeta, joprojām nav sasniegts tāds progress, kādu to vēlētos sabiedrība, teica Eiropas komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja, piebilstot, ka tuvākajos gados šāds progress tomēr varētu tikt sasniegts. Tāpat viņa skaidroja, ka ēnu ekonomika joprojām ir augstāka nekā Igaunijā un Lietuvā, tādēļ šajā jomā Latvijai vēl priekšā liels darbs. Viņa arī uzsvēra, ka joprojām pastāv liels nabadzības risks, kam īpaši pakļauti veci ļaudis. Tāpat ziņojuma secinājumi liecina, ka pastāv problēmas ar nodokļu reformas īstenošanu un tās ietekmi uz tautsaimniecību un cilvēku labklājību.

Nākamnedēļ, 3.aprīlī, pēc Lieldienām pēcdzemdību atvaļinājumā esošā veselības ministre Anda Čakša (ZZS) oficiāli atgriezīsies pie amata pienākumu pildīšanas. Kā ziņots, Čakša grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā devās pagājušā gada 22.decembrī, plānojot atgriezties darbā tuvākajā laikā. Čakšas prombūtnē viņas veselības ministra pienākumus formāli pilda Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), taču aktīvo darbību veic Veselības ministrijas valsts sekretārs Aivars Lapiņš un viņa vietniece Daina Mūrmane-Umbraško.

Turpinām ziņas

Ceturtdien, 29.martā, no plkst.10 līdz 14 Jēkabpilī, SIA "Margret" telpās, Viestura ielā 35 notiks Karjeras diena 8. un 9.klašu audzēkņiem. Pasākuma gaitā skolēniem būs iespēja iepazīties ar dažādām profesionālo izglītības iestāžu profesijām un to apgūšanas iespējām. Pasākumā piedalīsies pārstāvji no: Jēkabpils Agrobiznesa koledžas, Jēkabpils Agrobiznesa koledžas Barkavas struktūrvienības, Malnavas koledžas, Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžas, Ogres tehnikuma, Rīgas tehnikas koledžas, Rīgas stila un modes tehnikuma, Rīgas mākslas un mediju tehnikuma, Rēzeknes tehnikuma, Daugavpils tehnikuma un Daugavpils Tirdzniecības profesionālās vidusskolas. Karjeras diena 8. un 9.klašu audzēkņiem tiek rīkotas projektā "Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs" sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību.

Lai veicinātu nodarbinātību un iedzīvotāju profesionālo pilnveidi Jēkabpilī un tuvākajā apkārtnē, Jēkabpils pilsētas pašvaldība sadarbībā ar Nodarbinātības Valsts aģentūru brīvdienās rīkoja jau trešo „Vakanču gadatirgu" Jēkabpilī. Pateicoties “Vakanču gadatirgum” potenciālās darba vietas atraduši un uz darba pārrunām uzaicināti 106 darba meklētāji. Kopumā, pasākuma gaitā tika piedāvāti vairāki simti potenciālo vakanču, visplašāk tika pārstāvētas kokapstrādes, tirdzniecības, lauksaimniecības, būvniecības un ceļu būves nozares. Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis atzīst, ka šāds pasākums ir labs veids kā veicināt pilsētas iedzīvotāju labklājību, kā arī nodrošināt tiešu kontaktu ar darba devēju. Pasākuma gaitā NVA veica iedzīvotāju un darba devēju aptauju, anketas rezultāti apliecina, ka, gan pilsētas un apkārtējo reģionu iedzīvotāji, gan darba devēji šāda veida pasākumu uzskata par noderīgu un labprāt apmeklētu vēlreiz.

Un vēl

Naktī no 31.marta uz 1.aprīli Latviju sasniegs liels ciklons un nokrišņi, liecina pašreizējā «Global Forecast System» prognoze. Tuvākajās diennaktīs sauli tikai brīžiem aizsegs mākoņi, kas vietām atnesīs nelielu īslaicīgu sniegu, plašāka nokrišņu zona - galvenokārt neliels sniegs - Latvijā iespējams Lielajā Piektdienā. Saskaņā ar šī brīža prognozi Pirmajās Lieldienās visā Latvijā būs nokrišņi, iespējams stiprs lietus un sniegs, kā arī sniegputenis. Nākamās nedēļas sākumā gaidāma ciklona pārvietošanās uz Krieviju, un ciklona aizmugurē ar ziemeļrietumu vēju no jauna ieplūdīs nedaudz vēsāks gaiss. Visticamāk, Latgalē vairāk līs nekā snigs, savukārt stiprākais sniegs un putenis iespējams Kurzemē. Tomēr izmaiņas prognozētajā ciklona virzībā var būtiski mainīt pašreizējo laika prognozi Latvijai, un iespējamais nokrišņu daudzums svētkos būs no aptuveni nulles līdz pat 30-40 milimetriem, kas atbilst visa mēneša normai. Sagaidāms, ka minētajam ciklonam aprīlī sekos citi, līdz ar to debesis bieži klās mākoņi, palaikam līs un snigs, bet gaisa temperatūra būtiski svārstīsies.

Pēdējos gados sniegs Lieldienās ir tikpat bieži kā Ziemassvētkos. 2013., 2015. un 2016.gada Ziemassvētki visā Latvijā pagāja bez sniega, savukārt 2012., 2013., 2015. un 2017.gada Lieldienās kaut vietām valstī bija sniegs, turklāt 2013.gada Lieldienās Alūksni sedza pat 53 centimetrus dziļa sniega kārta, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Nerezidentu biznesa samazinājums banku sektorā var negatīvi ietekmēt Latvijas iekšzemes kopprodukta izaugsmi; Trīs skolu 12.klašu skolēniem varētu nākties vēlreiz pildīt centralizētā angļu valodas eksāmena rakstu daļu; un Eiropas Komisija devusi uzņēmumam "Facebook" divas nedēļas laika, lai atbildētu uz jautājumiem saistībā ar privāto datu aizsardzības skandālu.

Valdība šodien apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus tiešo maksājumu piešķiršanas kārtībā lauksaimniekiem. Noteikumi papildināti ar nosacījumu par minimālo dārzeņu kultūraugu skaitu un nepieciešamajiem nezāļu ierobežošanas agrotehniskajiem pasākumiem, kurus nodrošinot, platību var deklarēt par platību, ko aizņem konkrēti dārzeņu kultūraugi. Nosacījums nepieciešams, lai mazinātu nepamatota atbalsta pieprasīšanas risku. Grozījumi noteic, ka turpmāk tiešos maksājumus varēs saņemt arī par Adzelviešu kaņepju šķirnes apsētu platību. Par šādām platībām varēs saņemt atbalstu, ja būs iesniegts kaņepju saglabājamās šķirnes sēklas iepakojuma etiķetes oriģināls, kuru izsniedzis Valsts augu aizsardzības dienesta tīmekļvietnē publicētais sēklu sagatavotājs. Noteikumi paredz arī atcelt aktīva lauksaimnieka nosacījumu no 1.aprīļa, un brīvprātīgo saistīto atbalstu par zīdītājgovīm piešķirt, ja tā ir arī atnesusies pēdējo divu gadu laikposmā.

Nerezidentu biznesa samazinājums banku sektorā var negatīvi ietekmēt Latvijas iekšzemes kopprodukta izaugsmi. Finanšu ministrijas valsts sekretāre Baiba Bāne, lūgta komentēt valdības plāna samazināt Latvijas bankās riskanto klientu skaitu līdz 5% ietekmi uz ekonomikas izaugsmi, norādīja, ka Finanšu ministrija vēl nav aprēķinājusi šī lēmuma ietekmi no nodokļu ieņēmumu viedokļa, tomēr iespējami riski pastāv. Viņa informēja, ka Finanšu ministrija, sagatavojot stabilitātes programmu turpmākajiem gadiem, vadījās no ļoti konservatīvām makroekonomiskās izaugsmes prognozēm, paredzot gan pozitīvās, gan negatīvās tendences. Tāpat finanšu ministrijas valsts sekretāre norādīja, ka šā gada pirmajos mēnešos nodokļu ieņēmumu izpilde ir par dažiem procentpunktiem labāka, nekā plānots. Tomēr tālākās attīstības tendences vēl tiks vērtētas.

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā visā Latvijā notikušajās Tiesu izpildītāju dienās, kuru laikā iedzīvotāji varēja saņemt konsultācijas par administratīvo naudas sodu piedziņu, vislielāko interesi iedzīvotāju vidū raisīja jautājumi, kas bija saistīti ar parādu samaksas iespējām, piedziņas ilgumu, kā arī iespējamu parāda noilgumu. Vislielākā iedzīvotāju aktivitāte šogad bija vērojama Rīgā, Bauskā, Jelgavā, Jēkabpilī, Ogrē, Preiļos un Cēsīs. Tiesu izpildītāji savas konsultācijas iedzīvotājiem sniedza klātienē, telefoniski, kā arī atbildot uz e-pastā un sociālajā tīklā "Facebook" iesūtītajiem jautājumiem. Visaktīvāk par šī gada Tiesu izpildītāju dienu tēmu interesējušies vīrieši vecumā no 30 līdz 50 gadiem. Visbiežāk apmeklētāji uzdevuši jautājumus par parāda samaksas iespējām, cik ilgi tiesu izpildītājs var veikt naudas soda piedziņu, vai parādam ir noilgums, kā veidojas sprieduma izpildes izdevumi, cik lielus ieturējumus var veikt no darba algas un no bankas kontā esošajiem naudas līdzekļiem. Tāpat interese bijusi arī par citiem piedziņas procesā piemērojamiem piespiedu izpildes līdzekļiem.

Trīs skolu 12.klašu skolēniem varētu nākties vēlreiz pildīt centralizētā angļu valodas eksāmena rakstu daļu - rakstīt domrakstu. Angļu valodas eksāmena norises laikā, 13.martā, 12.klašu skolēniem bija jāraksta domraksti. To temati atbilstoši aktualizētajai kārtībai tiek izvietoti īpašā tiešsaistes sistēmā, no kuras skolu pārstāvjiem konkrētā laikā pirms eksāmena darba norises ir jālejupielādē domraksta temati. Divās skolās - Skaistkalnes vidusskolā, kur eksāmenu kārtoja desmit šīs skolas, kā arī astoņi Valles vidusskolas skolēni, un Madonas Vakara un neklātienes vidusskolā (19 skolēni) - skolu vadība skolēniem bija izdalījusi domrakstu lapas, taču no minētās interneta vietnes nelejupielādēja domrakstu tematus, kā rezultātā skolēni domrakstus rakstīja par pašu izvēlētiem tematiem. Eksāmenu vērtēšanas kritēriji paredz, ka, ja domraksts netiek rakstīts par kādu no noteiktajiem tematiem, darbs netiek vērtēts, tādējādi konkrētajā eksāmena daļā saņemto nulli punktu. Izglītības centrs skaidroja, ka minēto divu skolu vadība nebija kārtīgi iepazinusies ar jaunajiem noteikumiem. Skolu vadība bija sazinājusies ar centru, un tika sasaukta procedūras komisija, kas tuvākajā laikā pieņems lēmumu par turpmākajām rīcībām. Viens no variantiem varētu būt aicināt skolēnus angļu valodas eksāmena domrakstu rakstīt vēlreiz 13.jūnijā. Par notikušo ir atbildīgs izglītības iestādes direktors, norādīja valsts izglītības satura centrs.

un vēl

Eiropas Komisija devusi uzņēmumam "Facebook" divas nedēļas laika, lai atbildētu uz jautājumiem saistībā ar privāto datu aizsardzības skandālu. Vēstulē, ko Eiropas Savienības (ES) tieslietu un patērētāju aizsardzības komisāre Vera Jourova nosūtījusi "Facebook" izpilddirektorei Šerilai Sandbergai, jautāts, kādu soļus "Facebook" plāno spert, lai nepieļautu līdzīgu skandālu atkārtošanos. Jau ziņots, ka "Facebook" vadība pagājušonedēļ apturēja Lielbritānijas datu analīzes firmas "Cambridge Analytica" kontu pēc klajā nākušām ziņām, ka šī firma, kuru bija nolīgusi Donalda Trampa ASV prezidenta vēlēšanu kampaņa, var būt izmantojusi 50 miljonu ASV vēlētāju "Facebook" profilu informāciju bez viņu atļaujas. Vēstulē jautāts, vai skandāls skāris arī Eiropas Savienības pilsoņu datus, un, ja tā, kā "Facebook" gatavojas informēt varasiestādes un lietotājus par to. Komisāre arī lūdza "Facebook" izklāstīt viedokli, vai sociālo mediju platformām būtu piemērojami stingrāki noteikumi, līdzīgi kādi attiecas uz tradicionālajiem medijiem, un jautāts, vai "Facebook" mainīs savu pieeju caurredzamībai, kas attiecas uz lietotājiem un uzraudzības iestādēm.

Atstājiet komentāru