2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 18.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 18.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās kausieties:Līvānos notiks tikšanās ar mājturības skolotāju Maiju Kulakovu; Gripas slimniekiem ir samazināta maksa par ārsta vizīti mājās; un Bēgļu aizmukšana nostādījusi Latviju ne īpaši glaimojošā situācijā.

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs šodien dosies uz Rīgu, lai piedalītos Latvijas lielo pilsētu asociācijas sanāksmē. Tajā Latvijas lielo pilsētu domju priekšsēdētājiem paredzēta tikšanās ar ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu. Kopsapulcē plānots skatīt jautājumus: Ekonomikas ministrijas ierosinātie grozījumi Konkurences likumā un ar būvniecības normatīvā regulējuma nepieciešamajiem grozījumiem saistīti jautājumi, kā arī dažādus citus.

Līvānu novada Centrālā bibliotēka šodien aicina uz Lasītāju klubiņa tikšanos ar mājturības skolotāju Maiju Kulakovu. Sarunas tēma: gūtie iespaidi 23.šajā pasaules mājturības kongresā Korejā. Tikšanās šakums pulksten četros pēcpusdienā Līvānu novada bibliotēkas Straumes zālē.

Līvānu novada pirmsskolas izglītības iestādē "Rūķīši" šodien norisināsies "Pasaules sniega diena 2017". pasākuma sākums pulksten vienpadsmitos. Atbildīgais par pasākumu - sporta skolotājs Vjačeslavs Grigorjevs. Sniega dienā bērni iepazīs dažādas sportiskas aktivitātes un baudīs ziemas priekus.

Turpinām ziņas

Nacionālais veselības dienests atgādina, ka gripas epidēmijas laikā no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksātas ģimenes ārstu mājas vizītes pie gripas slimniekiem. Šiem pacientiem par vizīti jāmaksā tikai valstī noteiktā pacienta iemaksa - 2,85 eiro. Ģimenes ārsta mājas vizīti ir jāpiesaka līdzpulksten trijiem dienā. Vienlaikus nacionālais veselības dienests atgādina, ka ikvienā ģimenes ārsta praksē vismaz vienu stundu dienā ir pieņemšanas laiks pacientiem bez iepriekšēja pieraksta, ja pacientam ir akūta saslimšana un ārsta konsultācija ir nepieciešama nekavējoties. Netiekot pie ģimenes ārsta pacienti var saņemt mediķu padomu, zvanot uz valsts organizēto Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.

Jau ziņots, ka vakar Latvijā tika izsludināta gripas epidēmija. Pagājušās nedēļas laikā visvairāk saslimušo ir Jēkabpilī. Tāpat gripas epidēmijas slieksnis ir pārsniegts Jūrmalā, Rīgā un Liepājā. Gripa pagājušajā nedēļā reģistrēta arī Daugavpilī, Jelgavā un Ventspilī. Kopš gripas sezonas sākuma slimnīcās nogādāti 252 pacienti ar šo slimību. Mediķi atgādina, ka gripai raksturīga pēkšņa slimības simptomu parādīšanās - drebuļi, ķermeņa temperatūras paaugstināšanās virs 38 grādiem, stipras galvassāpes, sāpes acu ābolos un muskuļos, sauss klepus un rīkles iekaisums, izteikts nespēks, apetītes zudums, bezmiegs, bet maziem bērniem var būt arī vemšana un caureja.

Un vēl

Bēgļu aizmukšana no Latvijas ir nostādījusi mūsu valsti ne īpaši glaimojošā situācijā, turklāt tā ir arī indikācija, ka solidaritāte patvēruma meklētāju uzņemšanā nevar būt tikai formalitāte, tā teikts Latvijas Ārpolitikas institūta publikāciju apkopojumā "Latvijas ārējā un drošības politika. Gadagrāmata 2017", kuras prezentācija norisināsies šodien. Gadagrāmatā uzsvērts, ka no Latvijas viedokļa 776 patvēruma meklētāju uzņemšana nav problēma, jo patiesībā pat desmit reizes vairāk patvēruma meklētāju nesagādātu Latvijai nekādas problēmas, taču bēgļu aizmukšana ir nostādījusi Latviju ne īpaši glaimojošā situācijā. Tā ir indikācija, ka solidaritāte patvēruma meklētāju uzņemšanā nevar būt tikai formalitāte, ka nepieciešams nopietni domāt par to, kā organizēt bēgļu integrāciju Latvijas sabiedrībā, mazinot sabiedrības aizspriedumus un atvēlot pietiekami daudz līdzekļu, lai bēgļi spētu sevi nodrošināt līdz pastāvīga iztikas avota atrašanai.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Ievēlēts jauns Eiropas parlamenta prezidents; Jēkabpilī paplašinās pilsētas kapsētu; un Kokneses barikāžu dalībnieki Saeimai prasa lielāku pensiju un bezmaksas sabiedrisko transportu.

Par Eiropas Parlamenta jauno prezidentu vakar ievēlēts Itālijas konservatīvo pārstāvis Antonio Tajāni, kurš pārspējis sociālistu izvirzīto Džanni Pitellu. 63 gadus vecais Eiropas Tautas partijas frakcijas izvirzītais Tajāni ceturtajā kārtā ieguvis 351 balsu. Tajāni amatā nomaina vācieti Martinu Šulcu, kurš pārstāvēja sociālistu frakciju. Ar Tajāni uzvaru konservatīvo rokās nonākuši visi trīs augstākie Eiropas Savienības amati, jo Eiropas Komisijas prezidents krēslu ieņem Žans Klods Junkers, bet Eiropadomes prezidents ir Donalds Tusks. Viņi abi arī nākuši no Eiropas tautas partijas.

Valdība vakar aiz slēgtām durvīm atbalstīja Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācijas projekta tālāko virzību. Pirmajā posmā elektrifikācija notiks līnijās Daugavpils-Krustpils-Rīga un Rēzekne-Krustpils-Rīga. Aptuvenās projekta pirmā posma izmaksas - 519 miljoni eiro. Jau vēstīts, ka sākotnēji Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācijas projektu bija iecerēts sākt, elektrificējot posmu Ventspils virzienā. Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācija un jau elektrificētā tīkla modernizācija darbībai ar 25 kilovoltu sprieguma maiņstrāvu ir viens no lielākajiem līdz šim plānotajiem dzelzceļa investīciju projektiem Latvijā. Pašlaik Latvijā elektrificēti apmēram 14% jeb 257 kilometri dzelzceļa līniju, kas ir viens no zemākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī vairākās kārtās plānots paplašināt pilsētas kapu teritoriju, kā arī uzbūvēt kolumbāriju un krematoriju. Pašvaldībā skaidro, ka pašreizējās Jēkabpils kapsētas teritorijas kapacitāte nav pietiekama, kapsētā brīvo apbedījuma vietu ir palicis maz. Un, ņemot vērā demogrāfisko situāciju Jēkabpilī, jau tuvākajā laikā ir paredzams būtisks apbedījumu skaita pieaugums - vidēji 400 jaunas kapa vietas gadā. Pirmajā kārtā astoņos gados paredzēts veikt detālplānojuma teritorijas daļas atmežošanu, izveidot tradicionālo apbedījumu kapsētu trīs hektāru platībā, dzīvnieku kapsētu viena hektāra platībā, izbūvēt ūdensvadu Lielās kapu ielas sarkanajās līnijās un veidot atzarus uz tradicionālo apbedījumu kapsētu un dzīvnieku kapsētu.

Teorētisko un praktisko automašīnas vadīšanas iemaņu apgūšanas nodrošināšana 33 Viesītes vidusskolas skolēniem pašvaldībai izmaksās 10 tūkstoši 676 eiro. Skolēnu apmācību nodrošinās SIA "Autoprofs". Lētāku apmācību - par 8 tūkstoši 244 eiro bez PVN - piedāvāja SIA "Vikingi", kas kursus skolai nodrošināja līdz šim, taču autoskola neizturēja prasību par audzēkņu sekmību, kārtojot valsts eksāmenus. Jau vēstīts, ka autoskolai būs jānodrošina B kategorijas autovadītāju teorijas apmācība, praktiskā braukšana, skolas eksāmeni un pirmās palīdzības kursi. Paredzēts, ka apmātības notiks divās grupās šogad un nākamgad.

Un vēl

Kokneses novada barikāžu dalībnieki, kuri apbalvoti ar Barikāžu nozīmi un Goda rakstu par piedalīšanos 1991.gada barikādēs, ierosina Saeimai nodrošināt barikāžu dalībniekiem bezmaksas vizītes pie ārsta, sabiedriskā transporta izmantošanu bez maksas, kā arī pensijas palielināšanu līdz minimālajai algai. Rezolūcija pieņemta, Kokneses novada barikāžu dalībniekiem tiekoties barikāžu aizstāvju atceres pasākumā un tiks iesniegta Saeimā.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpils pilsētas pašvaldība meklē risinājumu optimālai pilsētas skolu telpu izmantošanai; Aglonā vakar ugunsdzēsēji no grāvja izvilkuši kravas automašīnu ar 34 teļiem; un Līvānos viesosies valmieras drāmas teātris.

Tiekoties ar žurnālistiem Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis sacīja, ka pilsētas skolās bērnu skaits samazinās un tiek meklēti risinājumi optimālai izglītības iestāžu telpu izmantošanai. Viens no variantiem, kas tiek piedāvāts ir iespēja Jēkabpils 2. vidusskolā izveidot pamatskolas klašu latviešu plūsmu, tā radot iespēju Daugavas kreisajā krastā dzīvojošajiem skolēniem apmeklēt pamatskolu tuvāk mājām, nebraucot uz otru krastu. Paredzēts, ka ģimnāzijā paliks tikai ģimnāzijas klases, bet 2. vidusskolā būs latviešu plūsma ar pamatskolas klasēm. Reorganizāciju plānots uzsākt ar nākamā gada 1. septembri, ja līdz tam laikam tiks paveikti pašlaik iesāktie vērienīgie remontdarbi skolās. Raščevskis norādīja, ka 2. vidusskolā sarūk audzēkņu skaits. Analīze liecina, ka daudzi mazākumtautību ģimeņu bērni apmeklē ģimnāziju. Tāpēc bija jādomā, kā izmantot 2. vidusskolas telpas, un latviešu plūsma ir iespēja to darīt. Kā šo mācību iestādi pēc tam sauks — Jēkabpils vidusskola vai citādi, tas esot nākotnes jautājums. Arī Krustpils pusē esošā Jēkabpils pamatskola turpinās darbu, jautājums esot, vai tā spēs nodrošināt piepildījumu vecajā skolas ēkā, bet jaunā darbosies, jo visas šobrīd esošās pamatskolas klases uz 2. vidusskolu nevarēs pārcelt. Savukārt uz pamatskolas veco ēku plāno pārcelt vakarskolu.

Jēkabpils domes deputāti nolēma, ka arī šogad sociālo dzīvokļu īrniekiem būs saglabātas tās pašas atlaides, kas bija līdz šim. Sociālajiem dzīvokļiem, kuriem ar pašvaldības lēmumu noteikts sociālā dzīvokļa statuss, un dzīvokļiem sociālajā mājā atlaides īres maksai un maksai par komunālajiem pakalpojumiem — apkuri, ūdensapgādi un kanalizāciju — daudzbērnu ģimenēm būs 70% apmērā, bet pārējām ģimenēm vai atsevišķi dzīvojošām personām — 50% apmērā.

Turpinām ziņas

Aglonā vakar ugunsdzēsēji no grāvja izvilkuši kravas automašīnu ar 34 teļiem. Negadījums notika Ciriša ielā, kur grāvī bija iebraukusi kravas automašīna un nelaimē nokļuvuši 34 teļi, kas atradās kravas kastē. Ugunsdzēsēji glābēji izvilka automašīnu no grāvja un pārvietoja teļus citā automašīnā.

Francijā likums liek darba devējiem rūpēties par to, lai darbinieki neatbildētu uz darba e-pastiem ārpus darba laika. Francijā jau no 1.janvāra strādājošie drīkst bez sirdsapziņas un arī bez darba devēju pārmetumiem „atslēgties” no darba lietām ārpus darba laika. Šādas tiesības darba devējiem Francijā tagad saviem darbiniekiem jāgarantē obligāti. Ar jauno regulējumu valsts cenšas mazināt darba e-pastu lasīšanu ārpus darbavietām, kas noved pie neapmaksātām virsstundām. Savukārt Latvijā neredz vajadzību šādam regulējumam, lai gan problēma pastāv. Latvijas strādājošos pārstāvošās arodbiedrības norāda, ka šāda rakstura sūdzību neesot daudz, tādēļ veidot valstisku regulējumu diez vai nepieciešams.

Un vēl

Valmieras drāmas teātris ar izrādi "Debesis ir mums" sācis viesizrāžu ciklu vairākās pilsētās. Rīt izrādi varēs noskatīties Jēkabpilī, bet piektdien – Līvānos. Lugas darbības fons ir šodienas Latvijas lauku situācija - zeme paliek atmatā vai tiek pārdota tiem, kuri spēj vairāk maksāt. Lugas galvenie varoņi, kā saka režisors, ir gudri un jūtīgi cilvēki, kurus samalusi dzīve: Pauls, ko tēlo Aigars Vilims un viņa skarbā, darba nomocītā meita Agnese, ko atveido Māra Mennika, kura mēģina "vilkt" nomāto saimniecību, un Mareks jeb aktieris Krišjānis Salmiņš - faktiskais saimniecības mantinieks, kurš ir ieradies no Anglijas, lai nokārtotu mantojuma lietas. Vai ir kāds spēks, kura varā būtu viņus atkal padarīt laimīgus - uz šo jautājumu cenšas atbildēt izrādes veidotāji.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Izdienas pensijas pašvaldības policistiem atbalstīs, ja tās maksās pašvaldība; Latgales plānošanas reģiona pārstāve noraida bažas par Latgales pārkrievošanu; un Latvijas valsts ceļi brīdina autovadītājus, ka sākoties atkusnim, autoceļi apledos.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija konceptuāli atbalsta ieceri par izdienas pensijām pašvaldības policijas darbiniekiem, ja tās tiktu maksātas no pašvaldību budžeta. Komisija šodien apsprieda ieceri par pašvaldības policijas darbinieku izdienas pensiju likumprojektu. Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji norādīja, ka šādas pensijas būtu jāmaksā no valsts budžeta, tomēr deputāti šādam viedoklim nepiekrita. Deputāti vienojās uzrunāt Latvijas Lielo pilsētu asociāciju un Latvijas pašvaldību savienību, paužot, ka ir gatavi atbalstīt ieceri, ja pensijas pašvaldības policijas darbiniekiem tiktu maksātas no pašvaldību budžetiem. Saņemot šo organizāciju viedokļus, būs nepieciešams arī Labklājības ministrijas un Finanšu ministrijas izvērtējums.

Latvijas Ornitoloģijas biedrība ir izsludinājusi akciju "Ziņo par putniem dārzā". Akcija noritēs no 27. līdz 29. janvārim, un tās mērķis ir saskaitīt putnus dārzā vai pie putnu barotavas, par kuriem ziņot portālā Dabasdati.lv. Tajā aicināti piedalīties visi interesenti, plašāk par akciju var uzzināt Dabas dati mājaslapā. Akcija vienlaikus notiks visās Baltijas valstīs. Latvijā tā norisināsies pirmo reizi, un tās ideja ir aizgūta no Lielbritānijas, kur putnus dārzos ziemā skaita kopš 1979. gada. Putnus skaitīs arī citās Eiropas valstīs. Par akcijas rezultātiem varēs uzzināt LOB interneta vietnē un portālā Dabasdati.lv.

Turpinām ziņas

Skaidrs, ka, pateicoties masu medijiem un samērā ciešai komunikācijai, Latvijas austrumu pierobežā ir jūtams Krievijas iespaids, tomēr nevar apgalvot, ka Latgale tiek pārkrievota, šādu viedokli intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" paudusi Ludzas novada domes priekšsēdētāja, Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētāja Alīna Gendele. Viņa ir pārliecināta, ka latgaliešiem ir jāmaina sava domāšana. Savulaik bija pieņemts, ka Latgales ģimeņu pārstāvji sezonas laikā brauca strādāt kaut kur citur, bet patlaban latgaliešiem pašiem vajadzētu iemācīties uzņemties atbildību - gan par Latgales programmu, gan speciālo ekonomisko zonu un uzņēmumu dibināšanu.

Līvānos turpinās ikgadējā iedzīvotāju aptauja: “Kā jūs vērtējat Līvānu novada attīstības tendences?” Nobalsot iespējams līdz 1.februārim portālā www.livani.lv, sociālajos tīklos un anketu veidā pagastu pārvaldēs un Līvānu novada domē. Tāpat arī pašvaldības mājaslapā vēl tikai šonedēļ iespējams nobalsot par labāko pagājušā gada kultūras pasākumu. Uzvarētāja paziņošana Līvānu novada kultūras centrā paredzēta 18.februārī pasākumā KULTŪRAS GADA BALVA.

Un vēl

Atbilstoši meteoroloģiskajai prognozei šīsdienas laikā visā Latvijā, sākot no Kurzemes, gaidāmi nokrišņi sniega, slapja sniega un lietus veidā. Šādos laikapstākļos uz autoceļiem ar asfalta segumu var veidoties tā saucamais melnais ledus, kas ir īpaši bīstams autovadītājiem tāpēc, ka ir grūti pamanāms, brīdina Latvijas valsts ceļi. Tāpat apgrūtināta braukšana gaidāma uz reģionālās un vietējās nozīmes ceļiem ar grants segumu. Iestājoties siltākam laikam, kā arī lietus un slapjā sniega ietekmē, uz tiem veidojas atkala un tie var kļūt ļoti slideni. Lai nepakļautu sevi un citus ceļu satiksmes dalībniekus paaugstinātam riskam, autovadītāji aicināti izvēlēties laika apstākļiem un ceļa stāvoklim atbilstošu braukšanas ātrumu un stilu, kā arī jāņem vērā tas, ka ceļa stāvoklis šādos apstākļos var mainīties ļoti strauji.

Radio1 Dienas izskaņas ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Šodien Rīgas Dzemdību namā pasaulē nākuši šogad Latvijā pirmie trīnīši; Kokneses novada bebru pagastā aizturēts kukuļdevējs; un par šī gada dzīvnieku izvēlēts zutis.

Šodien Rīgas Dzemdību namā pasaulē nākuši šogad Latvijā pirmie trīnīši. Dzemdību nama pārstāve Jana Priedniece informē, ka pasaulē nācis viens zēns un divas meitenes. Gan jaundzimušie, gan māmiņa jūtas labi. Jau ziņots, ka pēdējos gados visvairāk trīnīšu pasaulē nācis 2011. un 2014.gadā, kad trīnīši piedzima piecās ģimenēs. Pērn Latvijā trīnīši piedzima trīs ģimenēs.

Pērn adoptēto bērnu skaits Latvijā ir viens no lielākajiem rādītājiem pēdējo desmit gadu laikā. Labklājības ministrijas apkoptā informācija liecina, ka 2016. gadā Latvijā adoptēti 127 bērni. Savukārt adopcijai uz ārvalstīm izsniegtas 120 atļaujas. Ministrija informē, ka kopumā redzama pozitīva iezīme, jo pēdējo piecu gadu laikā pērn pirmo reizi Latvijā adoptēto bērnu skaits pārsniedz uz ārvalstīm adoptēto bērnu skaitu.

Turpinām ziņas

Stājies spēkā spriedums uz 15 gadiem notiesātajam Kokneses pedofilam Viktoram Diklabam. Kā ziņots, 2016.gada 8.septembrī Zemgales apgabaltiesa lēma negrozīt Diklabam iepriekš piespriesto sodu. 8.septembra lēmums nav pārsūdzēts un stājies spēkā. Jau vēstīts, ka ar Zemgales apgabaltiesas lēmumu atstāts negrozīts Aizkraukles rajona tiesas 1.jūnija spriedums, ar kuru Diklabs notiesāts uz 15 gadiem. Aizkraukles rajona tiesa atzina vīrieti vainīgu seksuālā vardarbībā pret desmit mēnešus vecu zīdaini.

Vakar Kokneses novada Bebru pagastā aizturēts iereibis vadītājs-kukuļdevējs. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sitniece skaidro, ka 1953.gadā dzimušā vadītā mašīna "Ford Fiesta" apturēta Bebru pagastā. Kad noskaidrots, ka vīrietis pie stūres bija sēdies, būdams divu promiļu reibumā, viņš policijas darbiniekiem piedāvājis kukuli. Pret vīrieti sākts kriminālprocess par kukuļdošanu. Sietniece informēja, ka šogad Zemgales reģionā par kukuļdošanu aizturēti jau divi autovadītāji.

Un vēl

Par 2017.gada dzīvnieku Latvijā pasludināts zutis. Latvijas gada dzīvnieka izziņošanai veltītajā pasākumā muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Polīna Šķiņķe skaidroja, ka zutis par 2017.gada dzīvnieku izraudzīts tāpēc, ka šī zivju suga ir apdraudēta un tās aizsardzība ir ļoti būtiska. Tikmēr iedzīvotāju zināšanas par zuti ir ļoti trūcīgas. Kopš ieviesta tradīcija nosaukt Latvijas gada dzīvnieku, šim titulam vēl ne reizi nav izraudzīta neviena zivju suga, un tikai vienu reizi tas bijis zemūdens radījums - purva bruņurupucis. Jau ziņots, ka gada dzīvnieks ir viens no ikgadējiem Latvijas dabas simboliem, kuru katru gadu izraugās Latvijas Dabas muzejs.

Atstājiet komentāru