2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 2.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 2.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00 -8.00

Radio1 ziņās klausieties: Šodien Jēkabpilī izrādīs filmu “Prāta vētra: starp diviem krastiem”; Valsts asinsdonoru centrs aicina atsaukties donorus; Un Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu namā šodien turpinās skatīt Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas krimināllietu.

 

 Šodien Jēkabpils domes telpās notiks Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes svinīgais pasākums. Tajā solījumu par uz­ticību Latvijas Republi­kai nodos Latvijas pilsonības pretendenti.

 

Jēkabpils domē šodien notiks arī kārtējā mediju tikšanās ar pašvaldības administrāciju un vadību. Preses konferencē Radio1 meklēs atbildes uz jautājumu, kāpēc Madonas ielas un cukurfabrikas mikrorajonā iedzīvotājiem par apkuri jāmaksā vairāk nekā citiem jēkabpiliešiem, proti, 21% PVN un kad šis jautājums tiks sakārtots, lai visiem jēkabpiliešiem būtu līdzvērtīga maksa par saņemto siltumenerģiju. Tāpat arī skaidrosim, cik liela summa ir ietaupīta, nemaksājot skolotājiem par streika dienu un kā un kur šie līdzekļi tiks izlietoti.

 

Jēkabpils Tautas nama Lielajā zālē šodien plkst. 19.00 un piektdien, 4. decembrī plkst. 18.00 demonstrēs dokumentālo filmu “Prāta Vētra: starp krastiem”. Tas ir dokumentāls stāsts par četriem draugiem. Par četriem atšķirīgiem, taču sirdī līdzīgiem skolas biedriem. Viņi piedzima septiņdesmito gadu vidū, izauga ar padomju multenēm un tukšajiem veikalu plauktiem. Mūsu valsts neatkarības priekšvakarā izveidojot jaunu grupu – "Prāta Vētra”. Pirmo reizi grupa atklāti stāstīs par kopā būšanu, krīzēm un prieka brīžiem. Šī būs iespēja būt klāt grupas jaunākā albuma tapšanas procesos Berlīnē un redzēt vēsturiskus kadrus no arhīviem.

 

Turpinām ziņas

 

Valsts asinsdonoru centrs šonedēļ īpaši aicina atsaukties A rēzus negatīvo, A rēzus pozitīvo, B rēzus negatīvo, kā arī 0 rēzus negatīvo asins grupu donorus. Šodien no plkst.10 līdz vieniem dienā donori tiks gaidīti Kokneses novada Vecbebru Profesionālajā un vispārizglītojošajā internātvidusskolā. Par asins donoru var kļūt, ja cilvēks ir vismaz 18 gadus vecs, sver ne mazāk kā 50 kilogramus, dienu pirms asins ziedošanas nav lietojis alkoholu, ir vesels un pēdējā laikā nav slimojis, kā arī ir paēdis, izgulējies un jūtas labi. Tāpat asinis iespējams nodot arī Jēkabpils slimnīcā Asins sagatavošanas nodaļā pirmdienās no 12tiem līdz trijiem dienā un otrdienās no pulksten deviņiem līdz vieniem dienā.

 

Latvijas Dabas muzejā nošodienas līdz 13.martam būs skatāma izstāde "Skat - logā skelets!". Izstāde veidota tā, lai ļautu labāk izprast dzīvnieku valsts pārstāvju skeletu daudzveidību un to nozīmi dzīvo organismu dzīvē. Muzeja pastāvīgajās ekspozīcijās dzīvnieku skeleti, to uzbūve un īpatnības parādītas maz. Jaunajā izstādē apmeklētājiem būs ļauts ieskatīties Latvijas Dabas muzeja krājumā - izstādē tiks eksponēti 86 muzeja priekšmeti, kas ikdienā publiski nav pieejami. Izstādē "Skat - logā skelets!" būs pieejams arī aktivitāšu stūrītis, kurā varēs pārbaudīt savas zināšanas, tuvplānā izpētīt un aptaustīt dažus dzīvnieku skeletu fragmentus.

 Un vēl

 Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu namā šodien plānots turpināt skatīt Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas krimināllietu, kuru skata apelācijas kārtībā. Septembrī un novembrī šīs krimināllietas iztiesāšanu liecinieku neierašanās dēļ atlika uz šodienu, plānojot turpināšanu arī 8.decembrī un 14.decembrī. Jau ziņots, ka 2012.gada nogalē Zemgales apgabaltiesa šajā lietā piemēroja bargus sodus visiem notiesātajiem, taču pērn pavasarī gan prokuratūra, gan vairāku apsūdzēto aizstāvji spriedumu pārsūdzēja un lietu atsāka skatīt apelācijas kārtībā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties:Latvijas pašvaldības kopumā šobrīd ir aizņēmušās aptuveni 170 miljonus eiro; Nedēļas laikā mednieki nomedījuši 491 meža cūku; Un Arī šogad valsts mežā katrs var nocirst sev vienu eglīti.

Visas Latvijas pašvaldības kopumā šobrīd ir aizņēmušās aptuveni 170 miljonus eiro. Aizņēmuma ņemšanai pašvaldībām nepieciešams Valsts kases akcepts. Pašvaldības var aizņemties gan Valsts kasē, gan arī citos tirgos, taču citos tirgos tās drīkst aizņemties tikai tad, ja piedāvājums ir izdevīgāks nekā Valsts kases nosacījumi. Jau ziņots, ka bijušais Lielvārdes mērs Jānis Āboliņš parakstījis vekseli par 200 miljoniem eiro un viņam nācās atkāpies no amata. Patlaban šajā lietā notiek izmeklēšana.

No partijas “Vienotība” ievēlētais Saeimas deputāts Dzintars Zaķis, kurš no partijas izstājās saistībā ar vairākām tiesām par balsu pirkšanu viņa labā, atzīst, ka viņa reputācija ir pamatīgi iedragāta, bet tas noticis ne viņa rīcības dēļ. Zaķis norāda, ka viņam nav nekādas saistības ar šīm balsu pirkšanas lietām, savukārt, ja viņš pats būtu aizdomās turētais izmeklēšanas laikā, viņam uzreiz būtu jābeidz sava politiska darbība. Par iespēju kandidēt arī uz nākamo Saeimu no kāda cita politiskā spēka Zaķis konkrētu atbildi nesniedz, norādot, ka līdz vēlēšanām vēl trīs gadi.

Turpinām ziņas

Nedēļas laikā Pārtikas un veterinārajā dienestā mednieki iesnieguši 491 nomedītu sieviešu kārtas meža cūku paraugu. Aktīvākie bijuši mednieki Kurzemes pusē – tur nomedītas 202 sieviešu kārtas meža cūkas. Lai ierobežotu Āfrikas cūku mēra izplatību un samazinātu slimības uzliesmojumu skaitu meža cūku populācijā, no šī gada 20.novembra līdz 31.decembrim par katru nomedīto sieviešu kārtas meža cūku mednieks var saņemt 100 eiro samaksu. Izmaksas tiek segtas no Āfrikas cūku mēra apkarošanas programmas, ko līdzfinansē Eiropas Savienība.

Jau sesto gadu pēc kārtas Līvānu novadā tiek rīkots Ziemassvētku tirdziņš. Šogad tas norisināsies 13. decembrī no diviem dienā Līvānu novada Kultūras centrā un tā ārpusē. Līdz ar tirdziņu 13. decembrī ppulksten četros pēcpusdienā notiks svētku ieskaņas koncerts, savukārt pulksten piecos tiks iedegta Līvānu novada lielā egle. Pieteikties dalībai tirdziņā Līvānu novada pašvaldībā var  līdz 9. decembrim.

Un vēl

Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad "Latvijas Valsts meži" apsaimniekotajos mežos iedzīvotājiem personiskām vajadzībām Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanai atļauts nocirst vienu eglīti. Tās celma caurmērs jeb diametrs nedrīkst būt lielāks par 12 centimetriem, bet eglītes augstums nedrīkst pārsniegt trīs metrus. Eglīte jāzāģē līdz ar zemi, lai novērstu iespēju, ka uz augstā celma var savainoties meža dzīvnieki. Eglītes atļauts cirst un zāģēt uz stigām, meža ceļu malās, grāvmalās, pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem un zem elektrolīnijām.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Rdio1 ziņās klausieties: Kūku pagastā vakar gājis bojā šosezon pirmais zemledus makšķernieks; BK "Jēkabpils" šodien savā laukumā uzņems Igaunijas vienību TTU; un Ko liecina sinoptiķu jaunākās prognozes par laika apstākļiem nedēļas nogalē?

Krustpils novada Kūku pagastā vakar gājis bojā šosezon pirmais zemledus makšķernieks. Glābšanas dienests vakar saņēma informāciju, ka Baltiņu ezerā aptuveni 100 metrus no krasta redzamas cilvēka drēbes. Pārmeklējot ezeru, trīs metru dziļumā atrastas 55 gadus veca vīrieša mirstīgās atliekas.

Jēkabpilī, aizdegoties uz grīdas noliktai segai, vakar ar dūmiem saindējies kāds 55 gadus vecs vīrietis. Negadījums noticis divstāvu dzīvojamās mājas otrajā stāvā Raiņa ielā. Iespējamais negadījuma iemesls - neuzmanīga smēķēšana. Cietušajam vīrietim, kurš bija saindējies ar dūmiem, sniegta medicīniskā palīdzība, bet no hospitalizācijas viņš atteicies.

Kopumā pagājušajā diennaktī valsts ugusndzēsības un glābšanas dienests reaģējis uz 43 izsaukumiem, no kuriem 16 saistīti ar ugunsgrēkiem, bet 23 - ar dažādiem glābšanas darbiem.

Turpinām ziņas

Šorīt daudzviet ceļi bija apledojuši. Šobrīd braukšanas apstākļi uz valsts galvenajiem autoceļiem apgrūtināti ir Daugavpils virzienā no Jēkabpils līdz Varakļāniem un no Ludzas līdz Terehovai. Uz reģionālajiem autoceļiem apledojums konstatēts Aizkraukles un Jēkabpils apkaimēs. Slidenajos ceļa posmos tiek kaisītas brauktuves likvidēšanai. Sākot no pulksten diviem naktī ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 102 "Latvijas autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienības. "Latvijas Valsts ceļi" aicina autovadītājus būt piesardzīgiem, izvēlēties laikapstākļiem un ceļa stāvoklim atbilstošu braukšanas ātrumu, kā arī ievērot lielāku distanci starp braucošiem transportlīdzekļiem.

BK "Jēkabpils" šodien pulksten18.30 savā laukumā uzņems Igaunijas vienību TTU. Pēc samērā neveiksmīga sezonas sākuma "Jēkabpils" uzvarējusi divās BBL spēlēs pēc kārtas, bet iepriekšējā "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas spēlē ar 83:73 pārspēja "Valka"/"Valga", pārtraucot četru zaudējumu sēriju. "Jēkabpils" un TTU iepriekšējo reizi savā starpā tikās pirms nepilna pusotra mēneša, kad jēkabpiliešu komanda izbraukumā bija pārāka ar 84:65. TTU ir vienīgā komanda, kas šosezon BBL turnīrā joprojām ir bez uzvarām, bet nacionālajās meistarsacīkstēs tā guvusi divus panākumus 11 mačos.

Un vēl

Sinoptiķu jaunākās prognozes liecina, ka nedēļas nogalē Latvijā gaidāms apmācies, mitrs, silts un stipri vējains laiks, prognozē "Global Forecast System". Gan piektdien, gan sestdien, gan svētdien pūtīs brāzmains dienvidu un rietumu vējš. Atbilstoši pašreizējai prognozei lielākais vēja ātrums gaidāms svētdien, kad brāzmu spēks var sasniegt 15-20 metru sekundē. Gaisa temperatūra būs decembrim neraksturīgi augsta, siltākajos brīžos sasniedzot +6..+10 grādu. Pārsvarā gaidāms apmācies laiks, palaikam sīks lietus, brīžiem stiprs lietus.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties:ēkabpilī četru cilvēku sastāvā darbu atsākusi pilsētas pašvaldības policija; Saeimas Budžeta un finanšu komisija atbalsta 80 miljonu eiro aizdevumu aviokompānijai "airBaltic"; Un Krustpils pilī notiks ikgadējais Ziemassvētku ieskaņas koncerts „Nikolausa dāvana”.

Pēc vairāk nekā 12 gadu pārtraukuma Jēkabpilī četru cilvēku sastāvā darbu atsākusi pilsētas pašvaldības policija. Atjaunoto pašvaldības struktūrvienību vada atvaļinātais Valsts policijas pulkvežleitnants Indulis Surkulis. Viņa padotībā strādā divi inspektori – Jānis Boiko, Deniss Borovkovs un viens vecākais inspektors – Inga Ostrovska. Vēl viens kārtībnieks tiek meklēts. Jēkabpils Pašvaldības policijas galvenie uzdevumi ir piedalīties sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, novērst administratīvos pārkāpumus un citus likumpārkāpumus, noskaidrot katra administratīvā pārkāpuma lietas apstākļus un atbilstoši savai kompetencei saukt pie atbildības personas, kuras to izdarījušas. Jēkabpils Pašvaldības policija atrodas Brīvības ielā 157, tās kontakttālrunis ir 65 231 383. Pašvaldības policijas darbības nodrošināšanai pašvaldības nākamā gada budžetā plānots paredzēt 80 līdz 90 tūkstoši eiro.

Jēkabpils prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu, kurā 16 gadu vecumu nesasniedzis pusaudzis apsūdzēts par seksuāla rakstura darbībām ar mazgadīgu personu, izmantojot cietušās bezpalīdzīgo stāvokli un lietojot vardarbību.Pusaudzis apsūdzēts arī par četru zādzību nelielā apmērā izdarīšanu, kā arī par vidēja smaguma miesas bojājumu nodarīšanu kādai citai personai. Tāpat viņam celta apsūdzība par svešas mantas tīšu bojāšanu. Lieta izskatīšanai nodota Jēkabpils rajona tiesai.

Turpinām ziņas

Saeimas Budžeta un finanšu komisija šodienn slēgtā sēdē ar sešām balsīm par un divām pret atbalstīja 80 miljonu eiro aizdevumu aviokompānijai "airBaltic".Jau ziņots, ka valdība vakar, izskatot informāciju par progresu, veicot izmaiņas "airBaltic" akcionāru līgumā, atbalstījusi jaunu punktu līgumā saistībā ar aizliegumu iegādāties konkrētas lidmašīnas. Akcionāru līgumā ir aizliegums iegādāties, īrēt un izmantot jebkura militāri rūpnieciska kompleksa produkciju. Tāpat arī "airBaltic" vadītājs Martins Gauss pēc valdības sēdes uzsvēra, ka "airBaltic" Krievijā ražotās lidmašīnām "Sukhoi" neizmantos.

Pretterorisma centrs ir sācis darbu pie Nacionālā pretterorisma plāna pārskatīšanas. Pretterorisma centrs turpina analizēt situāciju pretterorisma jomā Eiropā un uzturēt regulārus kontaktus ar ārvalstu partneru dienestiem. Informācijas analīze liecina par radikalizācijas tendenču pieaugumu un terorisma draudu paplašināšanos Eiropā, ietekmējot drošības situāciju arvien vairāk kontinenta valstu, tajā skaitā valstīs, kur iepriekš terorisma draudu līmenis bija salīdzinoši zems. Šogad notikušie un novērstie terorakti liecina, ka, neraugoties uz intensīvajiem pretterorisma pasākumiem, islāmistu teroristu radīto draudu līmenis Eiropā tuvākajā nākotnē nemazināsies.

Un vēl

Svētdien, 6.decembrī pulksten vienos dienā Krustpils pilī notiks ikgadējais Ziemassvētku ieskaņas koncerts „Nikolausa dāvana”. Koncerta apmeklētāji dzirdēs Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas bērnu sniegtos priekšnesumus. Koncerts „Nikolausa dāvana” šogad norisināsies jau divdesmito reizi. Ieeja uz koncertu ir par ziedojumiem Krustpils pils atjaunošanai.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Līvānu Bērnu un jaunatnes sporta skolas direktora amatam nolemts virzīt Indru Iesalnieci; Latvijas mežos sākusies jaunā lūšu medību sezona; un Samariešu apvienība aicina sabiedrību gatavot nelielas svētku paciņas trūcīgajiem.

 

 

Jēkabpilī daudzdzīvokļu mājās Madonas ielā un bijušās cukurfabrikas mikrorajonā, kurām siltumapgādi nodrošina SIA «Brēķu studenti», ir izveidojusies situācija, ka iedzīvotāji par apkuri maksā vairāk nekā citos pilsētas mikrorajonos. Tas tāpēc, ka no šī gada janvāra rēķins par apkuri šeit jāmaksā ar 21% PVN nevis ar 12% PVN. Šāda situācija izveidojās, jo SIA “Brēķu studenti” līgumu par siltumenerģijas piegādi šiem mikrorajoniem slēdza ar SIA “JK namu pārvalde” un saskaņā ar likumu juridiskai personai PVN ir augstāka likme. Līdz pat šim brīdim šo situāciju nav izdevies atrisināt. Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis skaidroja, ka šobrīd Valsts ieņēmumu dienestam ir nosūtīts cits līgums un ja atbilde no dienesta būs pozitīva, ka slēdzot šādu līgumu iedzīvotājiem rēķini būs ar 12% PVN, tad tiks veikts pārrēķins no 2015.gada sākuma. Savukārt, ja atbilde būs negatīva, tad nekas nemainīsies un Madonas ielas un bijušā cukurfabrikas mikrorajona iedzīvotāji turpinās maksāt lielākus rēķinus, lai gan nav vainīgi, ka pašvaldība izvēlējusies šiem mikrorajoniem siltumenerģiju iepirkt no cita operatora, ne SIA “Jēkabpils siltums”.

 

Vakantajam Līvānu Bērnu un jaunatnes sporta skolas direktora amatam nolemts virzīt pretendenti ar augstāko pedagoģisko izglītību un 17 gadu pedagoģiskā darba stāžu Indru Iesalnieci. No septiņiem pretendentiem, kas pieteicās Līvānu novada domes izsludinātajam atklātajam konkursam uz vakanto Līvānu Bērnu un jaunatnes sporta skolas direktora amatu, Iesalniece vērtēšanas gaitā savāca visvairāk punktu. Tādēļ tieši viņas kandidatūru tika nolemts virzīt uz domes sēdi apstiprināšanai šajā amatā. Jau vēstīts, ka interešu konflikta dēļ oktobra sākumā Līvānu novada domes ārkārtas sēdē no amata pienākumu izpildes tika atbrīvota Līvānu Bērnu un jaunatnes sporta skolas līdzšinējā direktore Sandra Smilškalne.

Turpinām ziņas

 

Centrālā vēlēšanu komisija ir saņēmusi Rēzeknes tiesas 10.novembra tiesas spriedumu krimināllietā par vēlētāju uzpirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās Latgales vēlēšanu apgabalā, un rīt notiks komisijas sēde, lai izvērtētu tiesas konstatēto pārkāpumu ietekmi uz mandātu sadalījumu. Saeimas vēlēšanu likums nosaka, saņemot notiesājošu spriedumu krimināllietā par vēlēšanu tiesību pārkāpumiem, vēlēšanu komisijai ir pienākums piecu dienu laikā izvērtēt tiesas konstatēto pārkāpumu ietekmi uz mandātu sadalījumu attiecīgajās vēlēšanās.

No 1.decembra, Latvijas mežos sākusies jaunā lūšu medību sezona, kas turpināsies līdz nākamā gada 31.martam. Valsts mežu dienesta izdotais rīkojums paredz, ka pieļaujamais lūšu nomedīšanas apjoms šajā sezonā ir 150 dzīvnieku. Sākotnējais nomedīšanas apjoms - 90 lūši - sadalīts pa virsmežniecībām. Jēkabpil apkārtnē jeb Sēlijas virsmežniecības teritorijā ir atļauts nomedīt piecus lūšus.

Jau ziņots, ka Eiropas valstu mērogā gan lūsis, gan arī vilks ir apdraudēts un tādēļ iekļauts aizsargājamo sugu sarakstos. Šo sugu aizsardzību nosaka arī Latvijā ratificētas starptautiskās konvencijas un Eiropas Savienības valstu likumdošana. Taču dokumenti pieļauj ar vietējiem apstākļiem saistītas atkāpes no vispārējām prasībām un šo dzīvnieku medības nelielos apjomos.

Un vēl

Latvijas Samariešu apvienība aicina sabiedrību sagatavot nelielas svētku paciņas, ar kurām Ziemassvētkos iepriecināt vientuļos seniorus un bērnus no trūkumā nonākušajām ģimenēm. Apvienības projekta "Paēdušai Latvijai" vadītāja Agita Kraukle stāsta, ka svētkos plānots ar paciņām iepriecināt 671 senioru un 786 bērnus no trūkumā nonākušām ģimenēm. Iedzīvotāji paciņās ir aicināti ievietot ilgstoši uzglabājamus produktus, kā arī saldumus. Ziedojumu līdz 16.decembrim iespējams atstāt jebkurā no pārtikas bankas izdales punktiem visā Latvijā, tajā skaitā arī Aizkrauklē, Koknesē un Jēkabpilī. Aizkrauklē un Koknesē pārtikas bankas ir Sarkanā Krusta komitejās, savukārt Jēkabpilī, invalīdu apmācības un dienas centrā “Ausma”.

Atstājiet komentāru