2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 1.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 1.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Banka šodien laidīs apgrozībā divu eiro piemiņas monētu ar stārķa attēlu; Šodien visā pasaulē atzīmē AIDS dienu; un Preiļu policija par uzbrukumu valsts amatpersonai meklē divus Rumānijas pilsoņus.

 

 

Latvijas Banka šodien laidīs apgrozībā divu eiro piemiņas monētu ar stārķa attēlu. Eiro piemiņas monētā pārdzimis mākslinieces Olgas Šilovas veidotais ligzdu vijošā stārķa tēls, ar kuru Latvijas Banka savulaik sāka īpaša dizaina viena lata apgrozības monētu sēriju. Monēta ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā un citās eirozonas dalībvalstīs. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda - ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus. Divu eiro piemiņas monētas "Stārķis" tirāža ir viens miljons eksemplāru.

 

Šodien Jēkabpilī, Krustpils pilī notiks “Izzini Jēkabpili”- Jauno gidu skolas trešā nodarbība. Jau ziņots, ka šoruden Jēkabpils Vēstures muzejs organizē Jauno gidu skolu, lai sagatavotu zinošus jaunos gidus, kuri tūrisma sezonas laikā vadītu ekskursijas pa Krustpils pili un Jēkabpili. Cikla gaitā jaunieši lekcijās un praktiskās nodarbībās apgūst gan pilsētas, gan atsevišķu kultūrvēsturisko objektu vēsturi, kā arī uzstāšanās mākslu un tehniku.

 

Biedrība "Preiļu NVO centrs" šodien Preiļu nevalstisko organizāciju centrā rīko konferenci "Pilsoniskās sabiedrības attīstības tendences Latvijā". Konference notiek projektā "Līdzdalības demokrātijas attīstības veicināšana Preiļu, Aglonas, Vārkavas, Riebiņu un Līvānu novados". Tajā piedalīsies projektā iesaistītās nevalstiskās organizācijas.

Šodien, 1. decembrī visā pasaulē atzīmē AIDS dienu. Ideja par Starptautiskās AIDS dienas atzīmēšanu radās 1988. gadā. AIDS jeb iegūtais imūndeficīta sindroms ir slimību komplekss, kas attīstās HIV infekcijas gala stadijā uz novājinātu organisma aizsargspēju fona. AIDS ir nedziedināma slimība. Pēc ANO datiem pasaulē šobrīd dzīvo vairāk nekā 40 miljoni cilvēku, kuri ir inficēti ar šīs slimības vīrusu. Katru dienu viņiem pievienojas vēl aptuveni 11 tūkstoši jaunu inficēto.

 

Un vēl

Policija par uzbrukumu valsts amatpersonai meklē divus Rumānijas pilsoņus. Valsts policijas pārstāve Anastasija Laizāne radio1 informēja, ka Preiļu policija s iecirknis meklē apsūdzēto Rumānijas pilsoni Stefan Ion-Cristian, dzimušu 1982.gadā, un Narcis Miclescu, kurš dzimis 1984.gadā. Abas personas apsūdzētas par kukuļdošanu un uzbrukumu valsts amatpersonai.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kūku pagastā degusi dzīvojamā māja; Latvenergo peļņa dubultojusies; Un Vai gaidāma valdības maiņa?

Krustpils novada Kūku pagastā vakar aizdegusies dzīvojamā koka māja. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji konstatējuši, ka divstāvu nama otrajā stāvā deg istaba un tai līdzās esošā telpa kopumā 30 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkā cietušo nav. Iespējamais negadījuma iemesls - dūmvada bojājums.

Kādam vīrietim Grobiņas novadā aptuveni piecus metrus augstā medību tornī vakar kļuvis slikti ar sirdi, un viņš nav spējis no tā nokāpt pats saviem spēkiem. Glābēji vīrieti nocēluši no torņa un nodevuši mediķu pārziņā. Kopumā pagājušās diennakts laikā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests reaģējis uz 42 izsaukumiem, no kuriem 15 saistīti ar ugunsgrēkiem, bet 24 - ar dažādiem glābšanas darbiem.

Turpinām ziņas

Vakar Londonā septiņas valstis, tajā skaitā arī Latvija, parakstīja dibināšanas līgumu par Apvienoto reaģēšanas spēku izveidi. Vienošanās paredz izveidot Lielbritānijas, Dānijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes un Norvēģijas spēkus, kas spēs ātri, integrēti un savstarpēji koordinēti reaģēt uz mūsdienu draudiem. Jaunajos Apvienotajos reaģēšanas spēkos  - armijas brigādes apmērā – būs gan jūras, gan gaisa, gan sauszemes spēki. Tiek plānots, ka Latvija kopējiem spēkiem, kurus plānots pilnībā izveidot līdz 2018.gadam, deleģēs rotas līmeņa apakšvienību jeb aptuveni 160 cilvēkus, integrējot to Lielbritānijas kaujas grupas sastāvā.

«Latvenergo» koncerna peļņa šā gada deviņos mēnešos sasniegusi 68,6 miljonus eiro, savukārt attiecīgajā periodā pērn uzņēmuma peļņa bija 30 miljoni eiro, liecina koncerna nerevidētie šī gada deviņu mēnešu rezultāti.Peļņas rādītāju uzlabošanos galvenokārt ir noteikusi tirgus atvēršana mājsaimniecībām Latvijā no šī gada 1.janvāra. Līdz tam «Latvenergo» nodrošināja mājsaimniecību apgādi par regulētiem tarifiem, kas bija zemāki par tirgus cenu.

 

Un vēl

 

Vakar Saeimā aktīvi notikušas "aizkulišu sarunas", kurās Ministru prezidentes amata potenciālajai kandidātei pašreizējās premjeres Laimdotas Straujumas valdības krišanas gadījumā Solvitai Āboltiņai nav izdevies savākt pārliecinošu atbalstu, atsaucoties uz tā rīcībā esošu neoficiālu informāciju, vēstī TV3 Ziņu raidījums. Raidījums arī atklāj, ka Āboltiņa tomēr nav atmetusi cerības ieņemt valdības vadītājas amatu. Par to liecinot lēmums uz nenoteiktu laiku atlikt jauna Satiksmes ministra izvirzīšanu. Vēl raidījums norāda, ka pati Straujuma līdz šim nav skaidri pateikusi, vai sestdien gaidāmajā partijas “Vienotība” kongresā nolēmusi demisionēt.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Rīgā uz ielas noticis sprādziens; Jēkabpilī izrādīs filmu “Prāta vētra:Starp diviem krastiem”; Un ko liecina sinoptiķu jaunākās prognozes par decembri?

 

 

Rīgā šorīt agri no rīta uz ielas noticis sprādziens, kura rezultātā bojā gājis cilvēks. Glābšanas dienests informē, ka vēl viens cilvēks sprādzienā cietis. Negadījums noticis uz ielas līdzās namam Gaigalas ielā 3. Notikušā apstākļus skaidro policija.

 

Saeima vakar galīgajā lasījumā pieņēma nākamā gada valsts budžetu, paredzot, ka nākamgad valsts ieņēmumi varētu augt līdz aptuveni 7,4 miljardiem eiro, bet izdevumi - līdz 7,69 miljardiem eiro. Par nākamā gada budžetu nobalsoja 61 deputāts, pret balsoja 34. Nākamā gada valsts budžetā 250 tūkstoši eiro atvēti Jēkabpils Valsts ģimnāzijas sporta laukuma rekonstrukcijai, 467 tūkstoši 500 eiro piešķirti pēc mūsu novadnieka Aleksandra Grīna romāna motīviem topošās filmas "Dvēseļu putenis" pabeigšanai, bet 110 tūkstoši eiro - Kokneses fondam Likteņdārza daudzfunkcionālās sabiedriskās ēkas pirmā posma būvniecībai.

 

Turpinām ziņas

 

Jēkabpils Tautas nama Lielajā zālē rīt, 2. decembrī plkst. 19.00 un 4. decembrī plkst. 18.00 demonstrēs dokumentālo filmu “Prāta Vētra: starp krastiem”. Tas ir dokumentāls stāsts par četriem draugiem. Par četriem atšķirīgiem, taču sirdī līdzīgiem skolas biedriem. Viņi piedzima septiņdesmito gadu vidū, izauga ar padomju multenēm un tukšajiem veikalu plauktiem. Mūsu valsts neatkarības priekšvakarā izveidojot jaunu grupu – "Prāta Vētra”. Pirmo reizi grupa atklāti stāstīs par kopā būšanu, krīzēm un prieka brīžiem. Šī būs iespēja būt klāt grupas jaunākā albuma tapšanas procesos Berlīnē un redzēt vēsturiskus kadrus no arhīviem.

 

Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvojis režisora Dž.Dž.Džilindžera jaunākais iestudējums "Amerika jeb Bez vēsts pazudušais", kura pamatā ir Franca Kafkas nepabeigtais romāns. Grūti prognozēt, kāds būs izrādes liktenis, taču sākums nav daudzsološs. Latvijas Televīzijas "Kultūras ziņu" filmēšanas grupas novērojumi un arī skatītāju ieraksti sociālajos tīklos liecina, ka pēc pirmā cēliena zāle bija kļuvis gandrīz pustukša. Ar šo izrādi Dailes teātrī debitē jēkabpilietis, jaunais aktieris Edijs Zalaks. Vizuāli krāšņu iespaidu izrādei piešķīruši Ilzes Vītoliņas skaistie tērpi un scenogrāfija. Teātra kritiķe Zane Radzobe norāda, ka Dž.Dž. Džilindžeram šobrīd ir liela radošā jeb mākslinieciskā krīze, kas ietekmē viņa jaunāko iestudējumu.

 

Un vēl

 

Sinoptiķu jaunākās prognozes liecina, ka šajā mēnesī dominēs vēlam rudenim, nevis ziemai atbilstoši laikapstākļi, liecina ilgtermiņa prognozes. Tuvākajā nedēļā auksts un sniegots laiks nav iespējams, vēlāk šāda varbūtība pastāv, bet tā ir maza. ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes datormodeļa "Climate Forecast System" aprēķini rāda, ka Baltijas valstīs un Skandināvijā decembris gaidāms pat 2-4 grādus siltāks nekā parasti. Nokrišņu būšot vairāk nekā citkārt. Īpaši silts laiks gaidāms decembra sākumā, kad gaisa temperatūra var sasniegt +10 grādu, iespējami atsevišķi siltuma rekordi.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Sprādzienu Rīgā izraisījis mēģinājums uzspridzināt bankomātu; No šodienas drīkst braukt tikai ar ziemas riepām; Un kad notiks Jēkabpils jauniešu domes Ziemassvētku balle?

 

Sprādziens, kas šorīt agri no rīta nogranda Rīgā ir saistīts ar kāda noziedzīga grupējuma mēģinājumu uzspridzināt bankomātu. Sprādziena notikuma vieta atrodas netālu no neliela tirdzniecības centra, kur ir divi bankomāti. Noziedznieki plānojuši piepildīt bankomātu ar gāzi un tad attālināti iedarbināt detonatoru, to uzspridzinot. Bankomātā jau bijuši izurbti caurumi, lai ielaistu tajā gāzi. Taču nozieguma sagatavošanas brīdī notika nejaušs sprādziens, visticamāk, sprāgstot gāzes balonam, kas tika nests. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis apliecina, ka sprādzienam nav saistības ar terorismu.

Jau ziņots, ka sprādzienā viens cilvēks gājis bojā un vēl viens – cietis un atrodas smagā stāvoklī. Cietušais 30 vecais vīrietis ir atpazīts, savukārt bojāgājušais - vēl ne. Policijas versijā, sprādzienā cietušie cilvēki varētu būt saistīti arī ar citiem līdzīgiem noziegumiem.

 

Rēzeknes tiesa šodien lietā par balsu pirkšanu 12. Saeimas vēlēšanu laikā bijušajam „Vienotības” politiķim apsūdzētajam Andrejam Sačkovskim piesprieda vienu gadu nosacīti ar pārbaudes laiku uz pusotru gadu, savukārt Andri Kozuli tā attaisnoja. Pēc sprieduma nolasīšanas Sačkovskis un viņa advokāts paziņoja, ka spriedumu, visticamāk, nepārsūdzēs. Savukārt prokurors Pēteris Rutkovskis norādījis, ka noteikti pārsūdzēs Kozuļa attaisnošanu. Pilns spriedums būs pieejams 16.decembrī.

 

Turpinām ziņas

 

Sākot ar šodienu – 1.decembri - līdz pat 1. martam automašīnām nepieciešamas ziemas riepas. Lai gan sniega pašlaik nav, tomēr vidējā gaisa temperatūra diennakts laikā ir pietiekami zema, lai veidotos tā saucamais „melnais ledus”, brīdina eksperti. Tādēļ autovadītājiem jārēķinās ar garāku ceļa bremzēšanas posmu un uzmanīgāku braukšanu līkumos. Eksperti norāda, ka ar ziemas riepām no šodienas automašīnas jāaprīko neraugoties uz laika apstākļiem.

 

Piektā daļa Latvijas nodarbināto iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā no 18 līdz 55 gadiem atzīst, ka viņu personīgais atalgojums pēdējo 12 mēnešu laikā ir samazinājies, liecina TNS veiktais pētījums. Turpretī 30% Latvijas nodarbināto iedzīvotāju norādījuši, ka viņu darba samaksa gada griezumā ir palielinājusies. Bet 49% respondentu norāda, ka atalgojuma apmērs palicis nemainīgs.

 

Savukārt ERGO veiktā Baltijas drošības indeksa pētījuma dati atklāj, ka Baltijas valstu iedzīvotāju vidū latvieši jūtas visnedrošāk par savu darbu – 56% iedzīvotāju pauduši bažas, ka var to zaudēt. Kā liecina pētījums, par darba zaudēšanu un nespēju atrast citu darbu baidās arī 52% Lietuvas un 49% Igaunijas iedzīvotāju.

 

Un vēl

Ššogad Jēkabpils Jauniešu domes rīkotā Ziemassvētku balle norisināsies 19. decembrī Jēkabpils Tautas namā, kur tiks uzburta Maģiskā Ziemas Brīnumzeme. Balles viesi aicināti tērpties Creative Black-Tie stilā, ģērbjoties svinīgi, kombinējot dažādus aksesuārus un apģērbus ar savu radošo pieeju attiecīgi balles tematikai, lai vakara gaitā apbalvotu 3 labāko tērpu autores un 3 autorus. Par muzikālo noformējumu visas nakts garumā rūpēsies viesi no Bauskas - grupa „Without Borders”.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00 -18.00

Radio1 ziņās klausieties:Lielvārdes bijušais mērs Jānis Āboliņš, parakstot vekseli par 200 miljoniem eiro, ir pieļāvis deviņdesmito gadu sākuma cienīgu afēru; Pabeigti šoruden plānotie darbi uz tilta pār Pērsi uz Daugavpils šosejas; Un šodien vakarā daudzviet valstī uz ceļiem veidosies apledojums.

Lielvārdes bijušais mērs Jānis Āboliņš, parakstot vekseli par 200 miljoniem eiro, ir pieļāvis deviņdesmito gadu sākuma cienīgu afēru, kāda vēl nav bijusi 21.gadsimta Eiropas Savienības valstī, norāda Finanšu ministrija. Āboliņš vērsies Valsts kasē ar lūgumu apstiprināt Lielvārdes pašvaldībai aizdevuma ņemšanu no Lihtenšteinā reģistrētas ārzonas kompānijas. Tāpat Āboliņš lūdzis valsts kasi sniegt galvojumu par šo summu, kas nozīmētu, ka gadījumā, ja pašvaldība nespētu savas saistības pildīt, tās pārņemtu valsts kase. Par šo iesniegumu valsts kase informējusi Finanšu ministriju, kas savukārt aicinājusi Lielvārdes domi atņemt Āboliņam paraksta tiesības un pārcelt visus savus kontus uz valsts kasi. Šodien tika sasaukta Lielvārdes domes ārkārtas sēde, kurā Āboliņš šodien ir atkāpies no amata. Notiek izmeklēšana.

Koalīcijas partijas, pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas priekšlikuma par valsts teritoriālā iedalījuma pilnveidošanu izskatīšanas, vienojušās atbalstīt sadarbības teritoriju noteikšanu. Viens no VARAM piedāvātajiem variantiem administratīvi teritoriālās struktūras uzlabošanai paredzēja 63 pašvaldību izveidi līdz 2021. gadam, otrs - noteikt sadarbības teritorijas, kuru ietvaros pašvaldībām likumā noteiktu funkciju izpildei būtu jāsadarbojas vai tās varētu brīvprātīgi apvienoties. Konsultējoties ar pašvaldībām un iesaistītajām institūcijām par sadarbības teritoriju izveidošanu, līdz 2016.gada 1.oktobrim VARAM iesniegs priekšlikumus Ministru kabinetā, bet Saeimā - likumprojektus par pašvaldību sadarbības teritoriju noteikšanu, vienlaikus nosakot administratīvos centrus.

Turpinām ziņas

Pabeigti darbi uz tilta pār Tartaku Aglonā autoceļa Krāslava–Preiļi–Madona 34tajā kilometrā un tilts ir pārbūvēts pilnībā.Tāpat pabeigti šoruden plānotie darbi uz tilta pār Pērsi uz Daugavpils šosejas 98tajā kilometrā un satiksme līdz nākamai būvdarbu sezonai atjaunota abos virzienos. Tiltam atjaunota hidroizolācija un deformācijas šuves, uzstādītas jaunas drošības barjeras un ieklāta seguma izlīdzinošā kārta. Nozīmīgākais vēl atlikušais veicamais ir balstu un konusu remonts, kam nepieciešams zems ūdens līmenis Pļaviņu hidroelektrostacijas ūdenskrātuvē, un seguma virskārta. Darbus veic uzņēmums "Tilts" un to līgumcena ir 339 tūkstoši eiro ar pievienotās vērtības nodokli.

Pārkāpjot aizliegumu atrasties uz ledus, varēs piemērot naudas sodu līdz 70 eiro, paredz grozījumi likumā "Par pašvaldībām" un Administratīvo pārkāpumu kodeksā, ko šodien apstiprināja valdība. Iekšlietu ministrija norāda, ka katru gadu, iestājoties ziemas sezonai, aktuāls kļūst jautājums par zemledus makšķernieku un cilvēku, kas staigā pa ledu, kad tas ir bīstami, glābšanu. Likumā "Par pašvaldībām" noteikts, ka pašvaldībai ir tiesības noteikt aizliegumu atrasties uz tās administratīvajā teritorijā esošās iekšzemes publiskās ūdenstilpes ledus, kur var tikt apdraudēta personas dzīvība un veselība. Savukārt Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz, ka par šī aizliegumapārkāpšanu var saņemt brīdinājumu vai naudas sodu līdz 70 eiro.

Un vēl

Sinoptiķi prognozē, ka šodien vakarā daudzviet valstī uz ceļiem veidosies apledojums. Autovadītāji aicināti ievērot drošības pasākumus. Naktī gaidāmi īslaicīgi nokrišņi, lietus vai slapja sniega veidā. Trešdiena Rietumlatvijā būs saulaina, valsts centrālajā un austrumu daļā vietām gaidāmi īslaicīgi nokrišņi. Minimālā gaisa temperatūra naktī būs -2..+2 grādi. Dienā termometra stabiņš pakāpsies līdz +2..+7 grādiem.

Atstājiet komentāru