2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 30. novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 30. novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņas klausieties: Līvānos atklās izstādi „Logs uz neredzamo/Neredzīgo pasauli”; Kas jāievēro Adventes laikā? Un Kā jēkabpiliešiem veicās sestdienas basketbola spēlē?

 

Šodien Līvānos, Baltajā mājā pulksten 12tos atklās ceļojošo fotoizstādi „Logs uz neredzamo/Neredzīgo pasauli”. Fotoizstādē apskatāmie darbi gluži kā logs paver plašākai sabiedrībai iespēju kaut uz mirkli ielūkoties pasaulē, kura varbūt līdz šim ir bijusi pilnīgi sveša. Izstādi papildina arī vairākas fotogrāfijas, kas atklāj neredzīgo cilvēku pasaules uztveri. Izstāde būs skatāma līdz 11.decembrim.

 

CSDD kampaņā “Skaties ceļam acīs” būs iespēja izmēģināt virtuālās realitātes simulāciju, kurā būs iespēja pārliecināties, kas notiek, novēršot skatienu no ceļa - kaut uz mirkli. Kampaņas laikā virtuālās realitātes stendi būs pieejami LMT klientu centros un "Ergo" filiālēs Latvijas lielākajās pilsētās. Jēkabpilī LMT klientu centrā virtuālās realitātes simulāciju varēs izmēģināt šonedēļ.

Turpinām ziņas

Vakar tika atzīmēta pirmā Advente, ar ko sākas Ziemassvētku gaidīšanas laiks. Šajā laikā svētku sajūtu rada Adventes dievkalpojumi, izrotāta pilsēta, Ziemassvētku tirdziņi, egles iedegšana un dāvanu gatavošana Ziemassvētku vakaram. Jēkabpils, atšķirībā no citām pilsētām, kur svētku gaisma dekori un egle tiek iedegti pirmajā Adventē, pagaidām vēl nav tērpusies Ziemassvētku rotā. Tikai pāris vietās pie iestādēm manāmas Ziemasssvētku eglītes, toties daudzu namu logos jau iemirdzējušies svētku svečturi. Savukārt pilsētas lielvekalos Ziemassvētku noskaņas valda jau pāris nedēļas, veikali ir izrotāti ar svētku dekoriem un to plauktos sagūluši dažādi saldumi un dāvanas. Jēkabpilī vakar gan tirgus laukumā Rīgas ielā, gan Jēkabpils tirgū plašā klāstā pārdošanā bija Adventes vainagi. To cena sākot no divi eiro līdz pat 12 eiro.

Adventes laikāValsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (atgādina par drošības ievērošanu, lai no svecītes neizceltos liels ugunsgrēks.Ik gadu ugunsdzēsēji glābēji saņem vairākus izsaukumus uz ugunsgrēkiem, kuri izcēlušies bez uzraudzības atstātas iedegtas sveces dēļ. Pagājušajā gadā adventes laikā ugunsdzēsēji dzēsa 11 ugunsgrēkus, kuros sveču degšanas rezultātā bija aizdedzies adventes vainags vai Ziemassvētku eglīte. Lielākoties adventes vainagi darināti no degtspējīgiem materiāliem, kas viegli aizdegas no bez uzraudzības atstātas sveces liesmas. Tāpēc pirms sveču aizdegšanas tās jāatbrīvo no visa veida iepakojuma un sveces stabili jānovieto uz nedegošas virsmas.

Un vēl

Amerikānis Tailers Larsons sestdien guva 31 punktu "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas spēlē, palīdzot "Jēkabpils" komandai ar 83:73 savā laukumā apspēlēt "Valka"/"Valga" vienību. "Jēkabpils" rindās Larsons ne tikai sameta 31 punktu, bet arī izcīnīja deviņas bumbas zem groziem, kā arī izprovocēja sešus pārkāpumus un pārtvēra piecas piezīmes. Vēl uzvarētājiem 13 punktus iemeta lietuvietis Modests Kumpis, bet 12 punktus un deviņas atlēkušās bumbas pievienoja viņa tautietis Ronalds Rutkausks.

LBL kopvērtējuma līderes ar deviņām uzvarām desmit spēlēs ir "Ventspils" un "Valmiera"/ORDO. "Liepāja"/"Triobet" ieņem trešo pozīciju, bet čempione "VEF Rīga" ierindojusies ceturtajā vietā. Piektā ir "Valka"/"Valga". Sestajā vietā ir "Jelgava", bet septītajā "Jēkabpils". Tālāk seko "Jūrmala"/"Fēnikss", "Ogre"/"Kumho Tyre", "Barons"/LDz vienības un "Latvijas Universitāte”.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Saeima šodien galīgajā lasījumā lems par 2016.gada valsts budžetu; Šorīt Latvijas piekrasti ir sasniegusi vētra; un Stabila sniega un sala nebūs vismaz 2 nedēļas.

 

 

Saeima šodien galīgajā lasījumā lems par 2016.gada valsts budžetu, saistītajām izmaiņām nodokļu jomā un citiem jautājumiem. Nākamā budžeta prioritātes ir valsts iekšējās un ārējās drošības stiprināšana, veselības aprūpes pieejamības uzlabošana, kā arī izglītības kvalitātes uzlabošana. 2016.gada valsts budžeta likumprojekts paredz, ka nākamgad valsts ieņēmumi varētu augt līdz aptuveni 7,37 miljardiem eiro, bet izdevumi - līdz 7,65 miljardiem eiro.

Drīzumā valdība un pēc tam Saeima lems par likumdošanas izmaiņām, kas noteiks, ka iedzīvotāji un juridiskās personas var vērsties Valsts ieņēmumu dienestā, lai saņemtu pārmaksāto vai nepareizi iemaksāto soda naudu par administratīvajiem pārkāpumiem. VID speciālisti norāda, ka sods administratīvo pārkāpumu lietās jāmaksā tikai tad, kad ir galīgais nolēmums, taču ir situācijas, kad sodītais samaksā un vienlaicīgi vēršas institūcijā un pārsūdz sodu. Ir arī gadījumi, kad veidojas soda naudas pārmaksa. Šādos gadījumos varēs vērsties VID ar lūgumu pārmaksu atmaksāt.

Turpinām ziņas

Šorīt Latvijas piekrasti ir sasniegusi vētra, kas naktī plosījusies Skandināvijas dienvidos un Baltijas jūrā. Īsi pēc plkst.7 stiprākās dienvidu, dienvidrietumu vēja brāzmas fiksētas Ventspilī un Liepājā - 28 metri sekundē (m/s),kā arī Saldū - 20m/s, savukārt citviet valstī lielākoties 10-15m/s. Arī Jēkabpilī ir vējains rīts, vējš brāzmās sasniedz 8-12 metri sekundē. Plaši postījumi netiek prognozēti, vietām var lūzt atsevišķi koki un to zari, bojātas vieglas konstrukcijas būves, piemēram, vides reklāmas vai būvniecības sastatnes. Lauku reģionos, iespējami pārrāvumi elektrotīklos.

Braukšana pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem šorīt ir apmierinoša. Valsts austrumu daļā uz mazākas nozīmes ceļiem iespējams apledojums. Autoceļu kaisīšanā naktī bija iesaistītas 20 "Latvijas autoceļu uzturētāja" ziemas dienesta tehnikas vienības. Dienā saglabāsies apmierinoši braukšanas apstākļi. Naktī uz otrdienu vietām gaidāma apledojuma veidošanās.

Un vēl

Šonedēļ mūsu reģionā būs aktīva Atlantijas ciklonu darbība, tādēļ laiks būs silts un vējains, bieži gaidāmi nokrišņi, pārsvarā lietus, liecina prognozes. Katru dienu lielākajā Latvijas daļā kaut nedaudz līs, nedēļas pirmajā pusē valsts austrumos brīžiem gaidāms arī slapjš sniegs, taču būtiska un noturīga sniega sega neveidosies. Gaisa temperatūra visu nedēļu būs +1..+7 grādu robežās, austrumos atsevišķās naktīs gaisa temperatūra pazemināsies līdz 0...-1 grādam. Pašreizējās prognozes rāda stabilu ciklonu aktivitāti līdz vismaz decembra vidum, tādēļ Latvijā tuvākajās divās nedēļas nav gaidāms ne stabils sals, ne noturīgas sniega segas veidošanās.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Ventspils slimnīcai spēcīgais vējš norāvis jumtu; Pagājušajā naktī slimnīcā Maskavā mūžībā aizgājis slavenais krievu kinorežisors Eldars Rjazanovs; Un Pasaules rallijkrosa čempionāta 13. posmā Argentīnā jēkabpilietis Reinis Nitišs ierindojās 14. pozīcijā.

Šorīt Kurzemē plosās vētra. Glābšanas dienests informē, ka Ziemeļkurzemes reģionālajai slimnīcai Ventspilī spēcīgais vējš norāvis daļu jumta seguma vairāk kā 1000m2 platībā un tas nokritis uz automašīnām. Par laimi tajā brīdī automašīnās cilvēki neatradās. Arī slimnīcas personālam un pacientiem apdraudējums nav un līdz ar to nav nepieciešama evakuācija. Ugunsdzēsēji glābēji turpina darbu notikuma vietā.

Saeimas pozīcijas deputāti pirms šodien paredzētās Saeimas sēdes, kurā galīgajā lasījumā lems par nākamā gada valsts budžeta projektu, to neslavē, taču sola atbalstīt. Savukārt opozīcija tam kārtējo reizi velta kritiskus vārdus un saka, ka to neatbalstīs. Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas līderis Gaidis Bērziņš atzīst, ka nākamā gada budžeta prioritāte ir aizsardzība. Tiesa, nacionālā apvienība būtu priecīgāka, ja vairāk līdzekļu tiktu atvelēts demogrāfijai. Savukārt citas koalīcijas partijas – Zaļo un zemnieku savienības - līderis Augusts Brigmanis pauda, ka viņa 12 gadu ilgajā Saeimas deputātu pieredzē „šī gada budžets nav nedz labāks, nedz sliktāks par iepriekšējiem budžetiem”. Arī partijas „Saskaņa” Saeimas deputāts Igors Pimenovs norāda, ka partija neatbalstīs šī gada valsts budžetu.

Turpinām ziņas

Pagājušajā naktī slimnīcā Maskavā mūžībā aizgājis slavenais krievu kinorežisors Eldars Rjazanovs. Režisors miris 88 gadu vecumā no sirds mazspējas. Rjazanovs, kurš veiksmīgi darbojās arī kā scenārists, aktieris un producents, ir veidojis tādas slavenas filmas kā "Karnevāla nakts", "Likteņa ironija jeb Vieglu garu", "Dienesta romāns", "Garāža" un "Stacija diviem".

Dārzā izkārts Francijas karogs gadu desmitiem tika uzskatīts par sliktu gaumi vai ultranacionālisma simbolu. Pēc Parīzes teroraktiem pie mājas plīvojošs „trikolors” kļuvis par labo toni. Parīzes galvenais valsts simbola ražotājs ziņo par 500% pieaugumu karoga pārdošanas apjomos kopš 13. novembra, kad galvaspilsētu pāršalca asiņainu uzbrukumu sērija. Rūpnīcas direktors atceras tikai divas reizes, kad karogu ražošanas jomā valdījusi tāda ažiotāža – pēc Otrā pasaules kara beigām un pēc Francijas izlases uzvaras Pasaules kausā futbolā 1998. gadā. Francijas zilibaltsarkanais karogs pirmo reizi parādījās 1794. gadā, pēc tam, kad Franču revolūcijas rezultātā beidza pastāvēt monarhija. Zilā un sarkanā krāsa ir Parīzes krāsas, kas simboliski atdalītas ar balto — karalisko krāsu.

Un vēl

Pasaules rallijkrosa čempionāta 13. posmā Argentīnā Latvijas rallijkrosa braucējs Jānis Baumanis vakar izcīnīja ceturto vietu, savukārt jēkabpilietis Reinis Nitišs līdz ar sodu par pārkāpumu pēdējā kvalifikācijā netika pusfināla dalībnieku divpadsmitniekā un posmā ierindojās 14. pozīcijā. Kopvērtējumā Nitišs sezonu noslēdza septītajā vietā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties; Nākamgad sadārdzināsies benzīns, alkohols un namu apsaimniekošana; Senioru biedrība "Pīlādzītis" Atašienē organizē nodarbības skrapbukingā; un Krustpils kultūras namā apskatāma ceļojošā fotoizstāde “Lepns. Stiprs. Pamanāms.”

Saeima šodien galīgajā lasījumā skata 2016.gada valsts budžeta likumprojektu un ar to saistītās izmaiņas nodokļu jomā. No nākamā gada 1.jūlija ar pievienotās vērtības nodokli tiks aplikti izdevumi par dzīvojamo māju pārvaldīšanu. Šiem izdevumiem paredzēts piemērot nodokļa standartlikmi 21% apmērā. PVN attieksies uz mājas pārvaldīšanas izdevumiem, kas ietver mājas uzturēšanu un sanitāro apkopi, kā arī siltumenerģijas un dabasgāzes piegādi, ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu nodrošināšanu, sadzīves atkritumu izvešanu, slēdzot attiecīgu līgumu ar pakalpojuma sniedzēju.

Grozījumi arī paredz no nākamā gada 1.aprīļa ieviest PVN apgriezto maksāšanas kārtību par mobilo telefonu, klēpjdatoru, planšetdatoru un integrālās shēmas ierīču piegādēm. Grozījumi noteic, ka PVN par šo preču piegādi maksā preču saņēmējs. Tāpat, lai novērstu krāpšanos PVN nomaksā, nodokļa apgrieztā maksāšanas kārtība noteikta arī vairākiem kokmateriālu veidiem, tajā skaitā malkai, kā arī koksnes šķeldai un skaidām, zāģskaidām, koksnes atlikumu briketēm un granulām, ko paredzēts izmantot kā kurināmo. Grozījumi paredz, ka no nākamā gada 1.janvāra PVN par šo kokmateriālu piegādi būs jāmaksā preču saņēmējam.

Saeima atbalstījusi arī akcīzes nodokļa likmes palielināšanu smēķējamai tabakai un tabakas lapām. Tagad akcīzes nodoklis smēķējamai tabakai ir 55,49 eiro par kilogramu, bet no 2016.gada 1.janvāra akcīzes nodoklis pieaugs līdz 58 eiro par kilogramu, 2017.gada 1.janvārī līdz 60 eiro par kilogramu un 2018.gada 1.janvārī – līdz 62 eiro par kilogramu. Vēl nākamgad pieaugs akcīzes nodokļa likme alkoholam un naftas produktiem, tie kļūs dārgāki. Tāpat arī Saeima atbalstīja grozījumus Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā, līdz ar to arī šajā jomā būs jāmaksā lielāki nodokļi.

Citas ziņas

Senioru biedrība "Pīlādzītis", Borisa un Ināras Teterevu fonda finansētā projektā "Sievietes pasaule - skaistai, gudrai un laimīgai būt", no cikla "Paaudžu ABC", Atašienē organizē otro un trešo nodarbību skrapbukingā, kas ir radoša pieeja fotogrāfiju albumu noformēšanai. Visu paaudžu interesenti uz nodarbībām aicināti 5.un 6.decembrī. Tās notiks pulksten 10tos , Atašienes pagasta pārvaldes ēkā.Nodarbībās iepazīstinās ar skrapbukinga metodēm un tā radītajām iespējām. Nodarbību dalbnieki varēs apgūt pamatiemaņas un mācīties izveidot katrs savai gaumei atbilstošu apsveikumu vai skaisti noformēt dāvanas, kā arī veidot netradicionālus adventes vainagus, eglīšu rotājumus un daudz ko citu. Nodarbības ir bez maksas. Tās vadīs Vita Šatohina.

Nākamgad, no 22.aprīļa līdz 24.aprīlim, norisināsies XI Daugavpils starptautiskais folkloras festivāls. Tā gaitā paredzēti gan vairāki koncerti un sadancošanās, gan arī meistarklases, kurās festivāla dalībnieki un apmeklētāji varēs apgūt dažādas prasmes, ko savā ikdienā izmantojuši mūsu senči. Pasākuma mērķis ir popularizēt tradicionālo latviešu un cittautu kultūru, attīstīt, pilnveidot un kopt folkloras kopu, etnogrāfisko ansambļu tradīcijas, tādējādi nodrošinot kolektīvu darbības nepārtrauktību. Folkloras festivālā aicinātas piedalīties Latvijas novadu un ārzemju folkloras kopas, kuras kopj un popularizē savas lokālās tradīcijas. Dalībai festivālā jāpiesakās līdz 2016.gada 15.janvārim.

Un vēl

Krustpils kultūras namā līdz 13. decembrim ir apskatāma ceļojošā fotoizstāde “Lepns. Stiprs. Pamanāms.” Tajā atspoguļoti deviņu cilvēku ar invaliditāti viedokļi par to, ko ikvienam nozīmē neatkarīga dzīve, akcentējot neatkarīgas dzīves nozīmi ikdienas dzīvē. Projektā piedalās cilvēki ar invaliditāti no dažādiem Latvijas novadiem. Fotoizstādes mērķis ir parādīt, ka ikvienam ir tiesības uz savu neatkarīgu dzīvi, tajā pašā laikā veicināt sabiedrības izpratni par šo tēmu, kā arī uzrunāt un radīt motivāciju tiem, kas ir zaudējuši ticību neatkarīgas dzīves iespējamībai. Izstāde liks aizdomāties arī tai sabiedrības daļai, kas ikdienas steigā ir aizmirsusi novērtēt savas dzīves vērtības.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klauieties: No nākamā gada būs jāmaksā solidaritātes nodoklis; Konkurences padome atļauj SIA "Astarte Nafta" pārņemt SIA "RNS-D" piederošos aktīvus; un Latvijas iedzīvotājiem zināšanas par alkoholu ir nepietiekamas.

Saeima šodien galīgajā lasījumā atbalstīja jaunu likumu, kas paredz uzņēmēju kritizētā solidaritātes nodokļa ieviešanu no 2016.gada 1.janvāra. Solidaritātes nodokli plānots piemērot darba ņēmēju atalgojuma daļai, kura pārsniegs valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu griestus. Šogad saskaņā ar likumu šie griesti ir 48 tūkstoši 600 eiro jeb vidēji nedaudz vairāk par 4 tūkstoši eiro mēnesī, bet nākamgad tie pieaugs. Pēc aprēķiniem, kas balstīti uz 2014.gada datiem, jaunais nodoklis skars aptuveni 4 tūkstoši 700 darbspējas vecuma cilvēkus.

Tāpat arī Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likuma izmaiņas, kas paredz diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu atcelšanu par pilngadīgām un darbspējīgām personām. Neapliekamo minimumu gan varēs atgūt, tikai iesniedzot ienākumu deklarāciju, kas licis izteikt bažas, vai iedzīvotāji pilnvērtīgi izmantos šīs iespējas un nezaudēs šo naudu par labu valstij. Diferencēto neapliekamo minimumu paredzēts ieviest no 2016.gada 1.janvāra.

Turpinām ziņas

Konkurences padome pieņēmusi lēmumu atļaut SIA "Astarte Nafta" pārņemt SIA "RNS-D" piederošos aktīvus, tādējādi īpašumā iegūstot astoņas degvielas uzpildes stacijas. Pēc darījuma noslēgšanas "Astarte Nafta" īpašumā nonāks astoņas degvielas uzpildes stacijas Preiļu, Daugavpils, Salas, Madonas, Pļaviņu, Cesvaines un Līvānu novadā, kā arī Jēkabpilī. Savukārt saskaņā ar apvienošanās ziņojumā norādīto informāciju "RNS-D" pārtrauks degvielas mazumtirdzniecību degvielas uzpildes stacijās, taču turpinās nodarboties ar degvielas vairumtirdzniecību.

No 7.līdz 18.decembrim remontdarbu dēļ gaidāmas būtiskas izmaiņas Ogres, Lielvārdes, Aizkraukles, Krustpils, Daugavpils, Zilupes un Madona vilcienu kustības grafikos. Izmaiņasgaidāmas, jo šajā laikā valsts kompānija "Latvijas Dzelzceļš" posmā Šķirotava-Salaspils veiks signālvadības sistēmu pārslēgšanas darbus. Rīta un vakara sastrēgumstundās tiks norīkoti astoņu vagonu elektrovilcienu sastāvi. Savukārt atsevišķiem dīzeļvilcienu reisiem Lielvārdē plānota pārsēšanās elektrovilcienos, tajā skaitā arī vilcieniem, kas dosies uz Krustpili. Sīkākas uzziņas dzelzceļa stacijās.

Un vēl

Slimību profilakses un kontroles centrs interneta aptaujā secinājis, ka Latvijas iedzīvotājiem zināšanas par alkoholu ir nepietiekamas. Piemēram, aptaujā secināts, ka lielākā daļa aptaujāto jeb 61% piekrīt apgalvojumam, ka alkoholisko dzērienu lietošana nelielā daudzumā, piemēram, viena alus pudele, nevar radīt nopietnas sekas. Savukārt speciālisti atzīmē, ka jebkurš alkohols izraisa vienādas sekas. Latvijas iedzīvotājiem trūkst informācijas arī par likumā noteiktajām prasībām - vairāk nekā puse norāda, ka personu apliecinošs dokuments, iegādājoties alkoholu, jāuzrāda tikai pēc pārdevēja pieprasījuma. Savukārt likums paredz, ka personām no 18 līdz 25gadiem, iegādājoties alkoholiskos dzērienus, ir pienākums uzrādīt personu apliecinošu dokumentu tirgotājam vienmēr neatkarīgi no tā, vai tirgotājs to ir pieprasījis.

Atstājiet komentāru