2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 27.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 27.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Šodien notiek pedagogu streiks; Jēkabpils ielu komiteju pārstāvji pārrunās aktuālākos jautājumus; Un Botāniskajā dārzā skatāma izstāde skatāma izstāde "Botāniķa Ziemassvētki”.

 

 

Šodien Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības pieteiktajā streikā piedalīsies 24 tūkstoši 546 izglītības un zinātnes darbinieki. Streikotāju skaits nedēļas laikā kāpis par vairāk nekā 2000 personu. Šajā laikā palielinājies arī streikam pieteikto iestāžu skaits – šodien izglītības un zinātnes darbinieki streikos 912 iestādēs. Jēkabpilī un apkārtējos novados streikā piedalīsies vairāk nekā 700 pedagogu. Streikos gan bērnudārzu, gan pamatskolu, gan vidusskolu skolotāji.

No šodiens līdz svētdienai Jēkabpils Tautas namā norisināsies nu jau devītais amatierteātru festivāls “LAIPA”. Tas Jēkabpilī notiek kopš 1999. gada un ir iemantojis popularitāti gan amatierteātru trupu, gan skatītāju - jēkabpiliešu un pilsētas viesu vidū. Festivālā trīs dienu laikā būs iespēja redzēt desmit izrādes visdažādākajām gaumēm – gan drāmas, gan komēdijas.Festivālu rīt pulksten sešos vakarā atklās mājinieki – Jēkabpils Tautas teātris. Turklāt jēkabpiliešiem pirmizrāde – igauņu dramaturga Andrusa Kivirehka traģikomēdija “Gaiši zilais vagons” režisores Intas Ūbeles interpretācijā.

Turpinām ziņas

Polijas galvaspilsētā Varšavā šīs nedēļas nogalē norisināsies 23.starptautiskā tūrisma izstāde “TT Warsaw”. Izstādē Jēkabpili individuālā stendā pārstāv Jēkabpils tūrisma informācijas centra un Jēkabpils vēstures muzeja pārstāvji. Šogad izstādē piedalīsies ap pieci simti dalībnieki no vairāk kā piecdesmit valstīm.

 

Šodien Jēkabpils pilsētaspašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Margita Liepiņa Rīgā piedalīsies Valsts valodas centra rīkotajā noslēguma pasākumā - akcijas “Latviešu valodai draudzīga vide” apbalvošanas ceremonijā.

 

Savukārt Jēkabpils pilsētas pašvaldībā, šodien pulksten vienos dienā notiks Ielu komiteju pārstāvju sanāksme. Tajā ielu komiteju vadītājiji tiksies ar domes darbiniekiem un pārrunās aktuālākos jautājumus. Ielu komiteju galvenie uzdevumi ir palīdzēt novērst administratīvos pārkāpumus pilsētā atbilstoši pilsētas Domes saistošajiem noteikumiem, lēmumiem un citiem normatīviem aktiem, izskaidrojot iedzīvotājiem to pienākumus un tiesības pilsētas sakopšanas un uzturēšanas jomā, kā arī privātmāju sektorā izplatīt pašvaldības informatīvo izdevumu “Jēkabpils Vēstis”.

Un vēl

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā no šodienas līdz 20.decembrim skatāma izstāde "Botāniķa Ziemassvētki", kurā eksponēti floristu Līgas Poles, Kristīnes Taupmanes un Guntas Kokinas veidotie svētku rotājumi. To radīšanai izmantotas dažādas sēklas, lapas, čiekuri, augļi, zari un mizas, pākstis un čaumalas. Augu valsts neizsmeļamā formu un toņu bagātība pārtapusi brīnišķīgos adventes vainagos, eglīšu rotājumos un telpu dekoros. Izstādē kopumā izvietoti 80 dažādi rotājumi. Gada nogalē dārza apmeklētāji var izstaigāt arī ziemas mierā slīgstošo dārzu, neaizmirstot izmest līkumu pa atjaunoto dendrārija teritoriju, kā arī ielūkoties Augu mājās, kur vienmēr zaļo palmas, tropu augi un kaktusi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00 – 10.00

Radio1 ziņās klausieties: Atkārtoti pagarināts pieteikšanās termiņš dalībai Jēkabpils pilsētas pašvaldības izsludinātajā iepirkumā par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu; Gārsenes pils pārvaldnieces amatā apstiprināta Ilze Meržvinska; un Līvānos sāks izmaksāt Ziemassvētku pabalstus.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības rīcībā ir informācija par 18 pašvaldībām, kuras ir gatavas maksāt izglītības darbiniekiem, lai arī viņi šodien streikos. Jēkabpilī streikojošajiem izglītības darbiniekiem atalgojums par šodienu netiks izmaksāts. Valsts darba inspekcija norāda, ka Streiku likums neparedz tiesības darba devējiem, kuri nav kolektīvā interešu strīda puse, izskatīt jautājumus par darba samaksas saglabāšanu streikā iesaistītajiem pedagogiem. Jau ziņots, ka šodien Jēkabpilī un apkārtējos novados streikā piedalās vairāk nekā 700 pedagogu.

Atkārtoti pagarināts pieteikšanās termiņš dalībai Jēkabpils pilsētas pašvaldības izsludinātajā iepirkumā par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu pilsētā. Pieteikšanās termiņš sākotnēji bija noteikts 10.novembris, tad tas tika pagarināts līdz 2.decembrim, bet tagad - līdz 5.janvārim. Minētajā iepirkumā iesniegtas piecas sūdzības. Tās iesnieguši atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi "Ragn-Sells", "Clean R", "Vides pakalpojumu grupa", "Eco Baltia vide" un individuālais komersants "NPKT". Iepirkumu uzraudzības birojs sūdzības paredzējis izskatīt šodien. Līgumu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Jēkabpils pilsētā plānots slēgt uz pieciem gadiem.

Turpinām ziņas

Aknīstes novada domes sēdē vakar pašvaldības deputāti Gārsenes pils pārvaldnieces amatā apstiprinājuši Ilzi Meržvinsku. Līdz šim Meržvinska ir darbojusies biedrībā "Latvijas Aitu audzētāju asociācija" kā biroja vadītāja un eksperte un Gaļas liellopu audzētāju biedrībā. Viņa ir paudusi gatavību pārcelties no Rīgas uz dzīvi laukos. No astoņiem pretendentiem, kas bija pieteikušies Gārsenes pils pārvaldnieka amatam, uz interviju tika aicināti septiņi. Bez Meržvinskas balsošanas otrajā kārtā iekļuva arī bijušās Gārsenes pamatskolas direktore Maruta Caunīte un Aizsardzības ministrijas Aizsardzības politikas departamenta Organizācijas nodaļas vecākā referente Austra Miķe.

Jau ziņots, ka pārvaldniekam vajadzēs izstrādāt un vadīt Gārsenes pils vidēja termiņa attīstības stratēģiju, nodrošināt struktūrvienības darbam piešķirto budžeta līdzekļu lietderīgu izlietojumu, kā arī jāizstrādā ar Gārsenes pils attīstību saistīti projekti.

Nākamnedēļ, 5.decembrī, Aizkraukles pilsētas kultūras namā notiks nošu un dziesmu tekstu grāmatas "Daugavas dziesmu grāmata" prezentācija ar koncertu. "Daugavas dziesmu grāmatā" ir apkopoti Aizkraukles novada autoru darbi, kas savu daiļradi veltījuši Daugavas tēmai. Grāmatas saturu apkopojusi un izveidojusi biedrība "Aizkraukles reģionālā Tautskola". Grāmata tapusi, pateicoties biedrības "Daugavas savienība" un Aizkraukles novada domes finansējumam.

Un vēl

Arī šogad Līvānos katrs 1. un 2. grupas invalīds, bērns – invalīds un politiski represētā persona var saņemt 30 eiro Ziemassvētku pabalstu. Pabalsta izmaksa sāksies 1. decembrī un turpināsies līdz 29. decembrim.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Valsts policijas 97.gadadienā Jēkabpils dome apbalvos sešpadsmit policistus; Jēkabpils tautas teātrim šovakar pirmizrāde; Un latvijas pasta namiņā varēs nosūtīt vēstuli Ziemassvētku vecītim.

Valsts policijas 97.gadadienā Jēkabpils dome apbalvos sešpadsmit Jēkabpils policistus. Šādu lēmumu atbalstījuši deputāti. Valsts policijas 97.gadadienā kārtības sargiem apbalvojumi tiks pasniegti par godprātīgu darbu, profesionālo meistarību, iniciatīvu un ieguldījumu pilsētas sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanā. Policistus pašvaldība apbalvos ar dāvanu karti 100 eiro apmērā un apalvojumi tiks pasniegti nākamnedēļ Latvijas Policijas dienai veltītajā svinīgajā pasākumā 4.decembrī Jēkabpils Tautas namā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards pēc tikšanās ar Latvijas Lielo pilsētu asociācijas pārstāvjiem secinājis, ka administratīvi teritoriālā reforma ir nepieciešama, jo Latvijā ir pārāk daudz pašvaldību. Lielo pilsētu pārstāvji uzskata, ka jaunā reforma jāveic pēc iespējas ātrāk, jo daudzas mazās pašvaldības cīnoties par savu pastāvēšanu, vairs nedomājot par attīstību. Uzsvērts, ka, neveicot reformu, Latvijā turpināsies haoss veselības aprūpes un izglītības sistēmā. Piemēram, daudzus mazo pašvaldību vadītājus apmierina situācija, ka to iedzīvotāji izmanto lielo pilsētu infrastruktūru, piemēram, slimnīcas, taču ar to uzturēšanu saistītās finansiālās problēmas spiestas risināt tikai lielo pilsētu pašvaldības. Reformu paredzēts ieviest 2021.gadā, kad notiks vietējo pašvaldību vēlēšanas.

Turpinām ziņas

Šovakar ar Jēkabpils Tautas teātra pirmizrādi sāksies devītais amatierteātru festivāls “LAIPA”.Pirmizrādi piedzīvos igauņu dramaturga Andrusa Kivirehka traģikomēdija “Gaiši zilais vagons” režisores Intas Ūbeles interpretācijā.

Režisore Inta Ūbele norāda, ka Igaunijā ļoti populārais dramaturgs lugu “Gaiši zilais vagons” ir tik gudri uzrakstījis, ka dažādu paaudžu skatītājs saskatīs sev zināmas, saprotamas, komiskas un atpazīstamas situācijas, bet galvenā doma izrādē ir par to, vai mēs vēlamies, vai nevēlamies akceptēt to, kas ar mums ir noticis. Lugas darbība notiek mūsdienās kādā daudzstāvu mājas dzīvokIr dzimšanas dienas ballīte.

Savukārt tulkotājs Guntars Godiņš norāda, ka luga ir precīza, ironiska, beigās arī pilnīgi negaidīta. Jēkabpils Tautas teātris ir pirmais, kas “Gaiši zilo vagonu” iestudē. Strādāt ar šo traģikomisko materiālu aktieriem ir bijis gan interesanti, gan arī liels izaicinājums, bet pēdējo gala vārdu, protams, šovakar teiks skatītāji.

Un vēl

Rīt ikgadējā Doma laukuma Ziemassvētku tirdziņā savas durvis apmeklētājiem vērs Latvijas Pasta namiņš. Tas darbosies līdz 31.decembrim. Šeit ikviens varēs nosūtīt svētku apsveikumu vai vēstuli Ziemassvētku vecītim, izrotājot tās ar krāšņām un unikālām pastmarkām, kā arī speciālo Pasta namiņa zīmogu. Latvijas Pasta namiņš darbosies līdz 30.decembrim. Visas vēstules, kuras bērni no pasta namiņa sūtīs Ziemassvētku vecītim, Latvijas Pasts nogādās Ziemassvētku vecīša biroja pastkastītē. Savukārt, ja uz vēstules kā saņēmējs ir norādīts Santa Klauss vai Salatēvs, sūtījums attiecīgi sasniedz vecīti Somijā vai Krievijā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00 – 14.00 -15.00

Radio1 ziņās klausieties: Latvijas valdība atbalsta 4,3 miljonu eiro atvēlēšanu Turcijai bēgļu jautājuma risināšanai; Zemgalē darbu sācis 21 Valsts un pašvaldības vienotais klientu apkalpošanas centrs; un Kuras ir Latvijas bagātākās ģimenes.

Sasistība ar 12. Saeimas vēlētāju balsu pirkšanu par labu „Vienotības” deputātam Dzintaram Zaķim jeb tā sauktajā Zaķa plusiņu lietā prokurors apsūdzētajiem -  Viļānu novada deputātam un uzņēmējam Andrim Kozulim un Andrejam Sačkovskim – šodien Rēzeknes tiesā prasīja piespriest reālus cietumsodus. Prokurors Kozulim lūdzis piespriest 1,5 gadus, bet Sačkovskim - vienu gadu cietumā. Prokurors lūdzis Kozulim piemērot arī papildsodu – aizliegt ieņemt Viļānu novada domes deputāta amatu. Rēzeknes tiesa saīsināto spriedumu tā dēvētajā Zaķa plusiņu lietā pasludinās nākamotrdien, 1.decembrī.

Latvija iemaksās 4,3 miljonus eiro atbalstam Turcijai bēgļu problēmu risināšanai un atbalstīs Turcijas iestāšanās sarunu sākšanu ar Eiropas Savienību, tā šodien nolēma valdība, atbalstot Ārlietu ministrijas sagatavoto Latvijas pozīciju Eieropas Savienības -Turcijas samitam. Jau ziņots, ka Eieropas Savienības -Turcijas samits 29.novembrī sasaukts, ņemot vērā Turcijas svarīgo lomu pašreizējās bēgļu krīzes pārvaldībā. Patlaban Turcija ir kļuvusi par nozīmīgu tranzīta un uzņemšanas valsti bēgļiem un patvēruma meklētājiem no konfliktu reģioniem Sīrijā un Irākā. Turcija jau ir uzņēmusi ap 2,5 miljoniem bēgļu, to izmitināšanai un humānajai palīdzībai atvēlot vairāk nekā septiņus miljardus eiro.

Turpinām ziņas

Ātrāk, ērtāk, izdevīgāk - šīs priekšrocības publisko pakalpojumu saņemšanā turpmāk varēs novērtēt ikviens Zemgales reģiona iedzīvotājs, jo pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iniciatīvas Zemgalē darbu sācis 21 Valsts un pašvaldības vienotais klientu apkalpošanas centrs. Tādejādi iedzīvotāji un uzņēmēji valsts un pašvaldības pakalpojumus var saņemt vienkopus, būtiski ietaupot laiku un naudu. Šādi, uz klientu ērtībām orientēti, centri atvērti arī Neretas, Pļaviņu un Viesītes novados.

Fstivāls "Zobens un Lemess” nākamgad notiks no 8. līdz 10. jūlijam Viesītes novada Lonē. Festivāls apmeklētājiem piedāvās ne tikai bagātīgu muzikālo programmu, bet arī dažādus izglītojošus un izklaidējošus pasākumus trīs dienu garumā. Paredzēts, ka 2016.gada vasarā festivālā uzstāsies vairāk nekā 20 muzikālās apvienības, kas muzicē etniskās mūzikas, postfolka, folkroka un folkmetāla stilos, notiks seno amatnieku meistarklases, apmeklētāji varēs klausīties vēsturiski izglītojošas lekcijas, kā arī vērot vēstures rekonstrukcijas klubu paraugdemonstrējumus, bruņinieku cīņas un viduslaiku spēles. Festivālā “Zobens un lemess” darbosies arī "Dabas kinozāle”, kur nakts laikā tiks demonstrētas dokumentālās filmas, nakts melnumu kliedēs arī krāšņas uguns skulptūras.

Un vēl

Lai gan ģimenes īpašumu kopvērtība gada laikā samazinājusies par 51 miljonu eiro līdz 120 miljoniem eiro, tomēr Latvijas bagātākā ģimene joprojām ir Lembergu ģimene – Aivars, Anrijs un Līga, liecina jaunākais pētījums.

Par otru bagātāko ģimeni Latvijā atzīta Lipmanu ģimene – Kirovs un Anna. Kopumā Lipmanu ģimenes īpašumu kopvērtība samazinājās par 12 miljoniem eiro līdz 58 miljoniem eiro.

Trešā bagātākā ģimene ar īpašumu kopvērtību 55 miljoni eiro ir Šķēļu ģimene – Andris, Kristiāna Lībane-Šķēle, Madara Šķēle-Dupate un Anete Šķēle-Pētersone.

Savukārt ceturtā bagātākā ģimene ir kādreizējā Dobeles dzirnavnieka īpašnieka Vitauta Paškauska ģimene, kurai īpašumu kopējā vērtība gada laikā ir samazinājusies par astoņiem miljoniem eiro – līdz 52 miljoniem eiro.

Bet piektajā vietā ierindojusies degvielas tirgotāju Lūsiņu ģimene – Argods, Baiba un Antra, kuru īpašumi gada laikā pieauguši par 10 miljoniem eiro, sasniedzot 50 miljonus eiro.

Radio1 ziņas pulksten 17.00 -18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā pedagogu streiks norisinājās Jēkabpilī? Kādā akcijā iesaistījās Jēkabpils ēdināšanas uzņēmums? Un Svētdien, 29.novembrī ir pirmā Advente, ar kuru sākas Ziemassvētku gaidīšanas laiks.

Jēkabpils vispārizglītojošo skolu un bērnudārzu pedagogo streiks šodien norisinājās bez starpgadījumiem. Šodien pedagogu streika dienā pilsētas deviņas mācību iestādes apmeklēja tikai 16 bērni, kuriem tika nodrošināta pieskatīšana. Jēkabpils pilsētas pašvaldības Izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa informē, Jēkabpils Valsts ģimnāzijā, Jēkabpils 3.vidusskolā, Jēkabpils vakara vidusskolā, bērnudārzos “Kāpēcītis” un “Auseklītis” nebija ieradies neviens bērns. Savukārt uz Jēkabpils pamatskolu bija atnākuši divi skolēni, Jēkabpils 2.vidusskolu – 7 skolēni, bērnudārzu “Zvaigznīte” - 4 bērni un bērnudārzu “Zvaniņš” 2 bērni.

Jau ziņots, ka šodien visā valstī notiek pedagogu streiks. Jēkabpilī un apkārtējos novados – Jēkabpils, Krustpils, Salas, Viesītes un Aknīstes kopumā streiko vairāk nekā 700 skolotāju, no tiem 397 strādā Jēkabpils mācību iestādēs.

Visas pedagogu vēlmes īstenot nav iespējams, šodien pēc tikšanās ar streikojošajiem pedagogiem, sacīja izglītības ministre Mārīte Seile. Tiekoties ar Seili, pedagogi runājuši gan par pedagogu sagatavošanu, kurā pietrūkst prakses iespēju, gan par mācību materiāliem un mācību saturu, kur, iespējams, būtu nepieciešams atslogot mācību saturu vairākos mācību priekšmetos. Atzīstot pedagogu prasības par pamatotām, Seile tomēr norāda, ka tās visas nav iespējams izpildīt, jo kompromisa atrašana nav atkarīga tikai no viņas vai tikai no Finanšu ministrijas, piemēram, ja runā par pirmsskolas pedagogu atalgojumu, tad šī nauda ir pašvaldību budžetos. Finanšu ministrijas aprēķini liecina, ka nākamajā gadā pašvaldību budžets pieaugs par 96 miljoniem eiro. Jautājums ir, vai tur atradīsies arī papildu finansējums pirmsskolas pedagogiem, šo finansējumu ministrija nevar ietekmēt.

Turpinām ziņas

Ar mērķi pievērst lielāku uzmanību uzturam, ko lietojam ikdienā, Latvijas restorānos un kafejnīcās divu nedēļu garumā, no 9. līdz 22.novembrim, norisinājās akcija "Te mīl Tavu sirdi!".Tās laikā ēdināšanas iestādēs, kas bija pieteikušas savu dalību, apmeklētājiem tika piedāvāts kāds sirdij vērtīgs ēdiens, kā arī bija pieejami informatīvi materiāli par sirds un asinsvadu veselībai draudzīgiem ēšanas paradumiem. Akcijā piedalījās arī Jēkabpils kafejnīca “Ceļavējš”.

Šodien jau ceturto reizi lauku tūrisma uzņēmējiem tika pasniegta kultūras zīme "Latviskais mantojums". Zīmi pasniedza kultūras ministre Dace Melbārde, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis, Latvijas lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele, klātesot kultūras mantojuma ekspertiem. Uzrunu saņēmējiem no ekspertu komisijas teica Māra Zālīte. Zīme "Latviskais mantojums" veidota pēc "Lauku ceļotāja" iniciatīvas un tiek pasniegta lauku tūrisma uzņēmējiem, kuri saglabā un daudzina latvisko kultūras un sadzīves mantojumu, rādot to apmeklētājiem. Zīmi “Latviskais mantojums” šodien saņēma arī Jēkabpils novada sēļu sēta "Gulbji".

Un vēl

Svētdien, 29.novembrī ir pirmā Advente, ar kuru sākas Ziemassvētku gaidīšanas laiks. Advents ir četru nedēļu periods, kas sāksies svētdien un ilgs līdz 24.decembra vakaram. Advents tulkojumā no latīņu valodas nozīmē 'atnākšana'. Baznīcas tradīcijā pirms lielākajiem svētkiem — Kristus dzimšanas un augšāmcelšanās no nāves — ticis ievērots īpašs sagatavošanās laiks. Advents ir gatavošanās Kristus piedzimšanas svētkiem.  Tas ir kristiešu liturģiskā gada sākums, kas tiek saistīts ar gavēni, mieru, klusumu un pārdomām. Šajā laikā no egļu zariem pītajā Adventa vainagā tiek dedzinātas četras sveces, pa vienai katras gaidīšanas nedēļas svētdienā.

Atstājiet komentāru