2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 2.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 2.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00 – 8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu apbalvojumu šodien saņems Dainis Īvāns? Ko starptautiskajai izstādei Rīga Food 2015 piedāvās Zemgales ražotāji? Un Kāds šogad bijis pieprasījums pēc ziediem 1.septembrī?

 

Eiropas Parlamenta viceprezidents Minsterē pasniegs apbalvojumu Atmodas kustības līderim Dainim Īvānam. Latvijas vēstniece Vācijā Elita Kuzma šodien apmeklēs Minsteri, kur Eiropas Parlamenta viceprezidents Rainers Vīlands pasniegs Kūdenhova-Kalerdži apbalvojumu Baltijas valstu atmodas kustību līderiem, šādi godinot Baltijas ceļa lomu Berlīnes mūra krišanas un Vācijas atkalapvienošanas procesā. Klātesot trīs Baltijas valstu vēstniekiem, apbalvojumu Latvijas vārdā saņems kādreizējais Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs un Atmodas kustības līderis Dainis Īvāns.

 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, iespējams, lūdzis Ģenerālprokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret ekspolitiķi Ainaru Šleseru un Ventspils domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu tā dēvētajā oligarhu lietā, informē aģentūra LETA. KNAB vakar pēcpusdienā izplatītajā preses paziņojumā informē, ka birojs Ģenerālprokuratūrai nosūtīja kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas sākšanai pret divām personām par izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas un neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos un tirgošanos ar ietekmi.

 

Kokneses novada bāriņtiesa seksuālā vardarbībā cietušā mazuļa mātei vakar uz laiku pārtrauca aizgādības tiesības, paredzot abu bērnu izņemšanu no ģimenesu, taču mātei nākotnē vēl pastāvēs iespēja bērnus atgūt. No Valsts policijas saņemta atbilde saistībā ar kriminālprocesa sākšanu, vainīgais atzinies noziegumā. Šodien abi sievietes bērni - gan cietusī mazulīte, gan vecākais brālis - tiks nogādāti ģimenes krīzes centrā.

 

Turpinām ziņas

 

No šodienas līdz sestdienai Ķīpsalas izstāžu kompleksā organizētajā gadskārtējā starptautiskajā izstādē Rīga Food 2015 pamanāms būs arī mazo, tajā skaitā Zemgales, uzņēmumu daudzveidīgais piedāvājums. Zemgale būs viens no visplašāk pārstāvētajiem Latvijas reģioniem, pavisam ar vairāk nekā 60 dalībniekiem, to vidū arī pārtikas ražotāji no Pļaviņu, Krustpils, Viesītes un Jēkabpils novadiem. Piedāvātās produkcijas paraugu klāstā apmeklētāji varēs novērtēt kūpinājumus un gaļas izstrādājumus, sierus, ārstniecības augu tējas, konditorijas izstrādājumus, tajā skaitā ķiploku ledenes un sviesta karameles, kā arī konservētus gliemežus eļļā un citus lauku labumus.

 

Tie Baltkrievijas pilsoņi, kas pastāvīgi dzīvo vai īslaicīgi uzturas Latvijā, varēs piedalīties Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās, kas gaidāmas 11.oktobrī. Šajā dienā balsošana tiks organizēta arī Ventspilī, Jēkabpilī, Krāslavā un Liepājā. Lai iegūtu sīkāku informāciju par vēlēšanu iecirkņiem, vēstniecība aicina interesentus zvanīt pa tālruni 672 045 24 . Balsu nodošanai būs nepieciešama Baltkrievijas pase.

 

Un vēl

 

Šogad, salīdzinot ar 1.septembri pērn, pieprasījums pēc ziediem saglabājies gandrīz nemainīgs, bet konkurenci saasina lielveikali, atzina aptaujātās ziedu pārdevējas tirgū. Tikmēr lielveikalu pārdevējas atzīst, ka, salīdzinot šī un pagājušā gada augusta pēdējo divu dienu rādītājus, šogad pirmsskolas svētku laikā ziedi ir pirkti apmēram par 10% vairāk. Lielākoties pircēji veikalos ir izvēlējušies dažādus rožu pušķus, kā arī krizantēmas un gladiolas. Savukārt tirgū iepriekšējo divu dienu laikā lielāks pieprasījums bijis pēc gladiolām, rozēm un ziedu pušķīšiem.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Ugunsgrēkā Preiļos cietis vīrietis, Vai pasažieru pārvadājumi šogad iztiks bez dotācijas? Un Kāpēc tiek rosināts reģistrēt pasažierus ne tikai lidmašīnās, bet arī starptautiskajos vilcienos un prāmjos?

 

Ugunsgrēkā Preiļu novada Pelēču pagasta Nīdermuižā cietis vīrietis. Valsts ugunsdzēsības dienests informē, ka vakar ap septiņiem vakarā tika saņemta informācija, ka deg vienstāvu māja. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji konstatēja, ka ēkā liesmas apņēmušas lielāko daļu platību. Ugunsgrēkā cieta 60 gadus vecs vīrietis, kurš guva rokas apdegumus. Kopumā aizvadītajā diennaktī glābšanas un ugunsdzēsības dienests reaģējis uz 32 notikumiem, no kuriem 18 bija saistīti ar ugunsgrēkiem, bet deviņi - ar glābšanas darbiem.

 

No šodienas Centrālā statistikas pārvalde uzsāks tautas mikroskaitīšanu, kuras mērķis ir noskaidrot, cik precīzi oficiālā statistika atspoguļo iedzīvotāju skaitu Latvijā, republikas nozīmes pilsētās un novados. Statistikas pārvalde ir atlasījusi 15 tūkstošus mājokļu Latvijā, no tiem 168 Jēkabpilī, un tautas mikroskaitīšanā noskaidros, cik pastāvīgo iedzīvotāju dzīvo šajos mājokļos. Aptaujā piedalās tie iedzīvotāji, kuri saņēmuši vēstuli ar aicinājumu piedalīties tautas skaitīšanā.

 

 Turpinām ziņas

 

Starppilsētu un vietējiem regulārajiem pārvadātājiem ar autobusu šogad iespējams nevajadzēs papildu valsts dotāciju, norāda Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš. Viņš secina, ka vērojot pirmā pusgada statistiku, var prognozēt, ka šis varētu būt pirmais gads, kad papildu līdzekļi būs nepieciešami tikai invalīdu pārvadāšanas kompensēšanai atsevišķās pilsētās. Savukārt starppilsētu un vietējie regulārie pārvadājumi, iespējams, iekļausies dotācijā. Godiņš arī pieļauj, ka gada otrajā pusē situācija var mainīties.

 

Lai gan iecere par nodokļiem neapliekamā minimuma diferencēšanā iecerēta, lai mazinātu ienākumu nevienlīdzību, taču cietējas no tā būs ģimenes ar vidusmēra ienākumiem, kas nesaņem algu aploksnē un nomaksā visus nodokļus, tā uzskata Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns. Kā piemēru viņš minēja ģimeni ar diviem bērniem, kur vienam apgādātājam ir bruto alga 1300 eiro mēnesī. Šādai ģimenei neto ienākumi būšot mazāk nekā 250 eiro uz katru ģimenes locekli. Viena no arodbiedrību prasībām bija samazināt iedzīvotāju ienākumu nodokli par vienu procentu, jo darbiniekam Latvijā esot par 10% lielāka nodokļu nasta nekā Lietuvā vai Igaunijā un nodokļu slogu var samazināt mainot Iedzīvotāju ienākuma nodokli.

 

Un vēl

 

Varas iestādēm Eiropas valstīs būtu jāvāc dati ne tikai par lidmašīnu pasažieriem, bet arī par tiem, kuri ceļo starptautiskajos vilcienos un prāmjos. Tādi priekšlikumi pēc aizvadītās nedēļas uzbrukuma mēģinājuma vilcienā Amsterdama-Parīze ir izskanējuši no Beļģijas politiķiem. Tomēr Eiropas Komisija pagaidām ir skeptiska par šādu ierosinājumu. Turklāt nemaz vēl nav noslēgušās arī diskusijas par vienotiem nosacījumiem Eiropas lidmašīnu pasažieru datu reģistram. Starptautiskie ātrgaitas vilcieni no Briseles Dienvidu dzelzceļa stacijas uz Parīzi dodas gandrīz reizi stundā. Ceļojums ir ērts un aizņem vien nepilnu pusotru stundu. Tādēļ daudzi pasažieri ir iecienījuši tieši šo pārvietošanās veidu starp Francijas un Beļģijas galvaspilsētām.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00 – 12.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai gaidāma pievienotās vērtības nodokļa paaugstināšana? Ko liecina Jēkabpils skolu jaunā mācību gada statistika? Un Uz kādām sacensībām aicina Jēkabpils galda hokeja klubs?

 

Nākamgad, veidojot 2017.gada budžetu, gaidāmas diskusijas par pievienotās vērtības nodokļa likmes palielināšanu, tā vakar televīzijas raidījumā «1 pret 1» prognozēja premjere Laimdota Straujuma. Pašlaik nodokļa likme ir 21% un palielināt to par vienu procentpunktu līdz 22% jau nākamgad piedāvāja uzņēmēji. Savukārt Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvics uzskata, ka PVN celšana būtu vislielākā un aplamākā kļūda.

 

Sieviete, kas vienatnē 3.augustā piketēja pie valdības ēkas, lai panāktu pabalstu izmaksu, šodien un turpmāko astoņu dienu garumā plāno piketus turpināt ar mērķi atrast darbu. Laila Rudzīte Rīgas domē ir pieteikusi piketu iepretim Ministru kabinetam ar mērķi "panākt, lai iestāžu darbinieki, kuru pienākums ir palīdzēt atrast viņai darbu, to arī dara. Sieviete piketēt plāno vienatnē. Laila Rudzīte žurnālistiem pastāstīja, ka darbu zaudējusi aptuveni pirms trim gadiem un kopš tā laika viņas iztikas līdzekļus veido sociālie pabalsti.

 

Izveidota darba grupa Latgales kongresa simtgades pasākumu koordinēšanai un plānošanai, liecina publikācija "Latvijas vēstnesī". Darba grupas vadītāja būs kultūras ministre Dace Melbārde. Darba grupai ir pienākums izstrādā Latgales kongresa simtgades pasākumu plānu un finansējuma tāmi. Darba grupas vadītājam līdz 1.novembrim plāns jāiesniedz Ministru kabinetā. Tāpat darba grupai jāorganizē un jāuzrauga Latgales kongresa simtgades pasākumu sagatavošanas un īstenošanas gaita, kā arī jāseko līdzi finansējuma izlietošanai.

 

Turpinām ziņas

 

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Izglītības nodaļa apkopojusi informāciju par skolēnu skaitu skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs jaunajā 2015./2016. mācību gadā. Izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa stāsta, ka šogad Jēkabpils pamatskolā mācīsies 751 skolēns, Jēkabpils 2.vidusskolā – 605 skolēni, 3.vidusskolā – 579 skolēni, Valsts ģimnāzijā - 518 skolēni, bet Vakara vidusskolā – 144 skolēni. Kopā Jēkabpils pilsētas skolās šajā mācību gadā mācīsies 2597 skolēni.

 

Šogad pirmajās klasēs mācību gaitas uzsāka 263 skolēni, kuri attiecīgi apgūs zinības sešās Jēkabpils sākumskolas klasēs, divās Jēkabpils 3.vidusskolas klasēs un divās Jēkabpils 2.vidusskolas klasēs. Savukārt pilsētas bērnudārzus šogad apmeklē tūkstots 213 bērni. Plašāk par bērnu skaitu skolās un bērnudārzos, kā arī par jaunā mācību gada aktualitātēm Jēkabpils vispārizglītojošajās skolās klausieties raidījumā “Atbild Jēkabpils pilsētas pašvaldība” rīt pēc ziņām pulksten četros dienā.

 

Un vēl

 

Sestdien, 5.septembrī, Jēkabpils Sporta namā norisināsies Jēkabpils galda hokeja kluba atklātais turnīrs. Sacensības tiek organizētas ar nolūku, lai labāk sagatavotos 12.septembrī gaidāmajam Pasaules Tūres posmam "Latvia Open 2015". Šī turnīra dalībniekiem tiks dota iespēja "Latvia Open 2015" čempionātā piedalīties bez dalības maksas. Aicināts piedalīties ir ikviens, arī tie kuriem nav bijusi liela saskarsme ar galda hokeju, lai iepazītos labāk ar šo sporta veidu. Vēlama iepriekš pieteikšanās rakstot uz e-pastu: jekabpils_ghk@inbox.lv vai zvanot 26985902

 

Savukārt, 12.septembrī Jēkabpils Sporta namā notiks Pasaules Tūres posms "Latvia Open 2015", šobrīd jau ir pieteikušies 34 dalībnieki no 4 valstīm - Latvijas, Igaunijas, Krievijas un Ukrainas, tai skaitā arī Pasaules čempionāta sudraba un bronzas medaļnieki Atis Sīlis un Edgars Caics.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties:Kāpēc policija plāno regulārus reidus Jēkabpils Kena parkā? Kā pirmā skolas diena noritējusi latgalē? Un Kādas bažas saistībā ar terorisma draudiem izteicis bijušais ASV viceprezidents Diks Čeinijs?

 

Daudzi jēkabpilieši, kuru ikdienas ceļš ved cauri Kena parkam ir ievērojuši, ka šeit dīki laiku pavada grādīgā cienītāji, pulcējoties lielākās vai mazākās kompānijās, nereti arī skaļi uzvedoties vai turpat parka zālājā vai uz soliņa izguļot reibumu. Dzērāju kompāniju pulcēšanās Kena parkā traucē garāmgājējus, visvairāk no tā cieš bērni, jo viņiem ir bail iet garām iereibušajiem. Kā situāciju risināt, skaidrojām pašvaldībā. Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis sarunā sacīja, ka šī problēma pašvaldībai ir zināma, jo arī domē saņemtas daudzas sūdzības. Patlaban policija iespēju robežās patrulējot parkā, taču intensīva cīņa ar alkohola lietotājiem publiskā vietā sākšoties, pēc Dambja un Kļavu ielu remontdarbu noslēguma un jaunā rotaļu laukuma uzbūvēšanas. Tad arī parkā tikšot ierīkota vēl viena videonovērošanas kamera un policijas reidi tikšot rīkoti regulāri.

 

Sākoties skolas gaitām vairāki vecāki saskārušusies ar problēmu, kad bērnam braucot maršruta autobusā ar mēnešbiļeti, par braucienu vēl jāpiemaksā desmit eirocenti. Šī problēma ir aktuāla bērniem, kas izmanto 3.maršruta autobusu ārpus Jēkabpils robežām, braucot pansionāta virzienā. Vecāki skaidro, ka mazo klašu bērniem piemaksāt 10 santīmus pie katra brauciena ir problemātiski gan burzmas dēļ, kura no rītiem valda autobusos, gan arī bērni nereti santīmus pazaudē un nespējot nopirkt biļeti, tiek izsēdināti. Vecāku lūgums pašvaldībai sakārtot šo jautājumu vai nu paredzot konkrētajam maršrutam dārgāku mēnešbiļeti vai arī no pašvaldības puses sedzot starpību, tā lai maziem bērniem nav par braukšanu jāpiemaksā. Guntars Gogulis solīja aktualizēt šo jautājumu un rast risinājumu līdz oktobrim, kad būs jāiegādājas mēnešbiļetes jaunam mēnesim.

 

Turpinām ziņas

 

Valsts policija uzsākusi kriminālprocesu saistībā ar negadījumu, kurā Varakļānu veselības aprūpes centra liftā bojā gāja divus gadus vecs bērns. Jau vēstīts, ka 10.augustā vecāki kopā ar savu divus gadus veco puisēnu apciemoja tuvinieci Varakļānu veselības aprūpes centrā. Tēvs ar dēlu piegājuši pie lifta un atvēruši durvis. Liftā starp kabīni un sienu bija sprauga, zēns tajā iekrita un no gūtajām traumām vēlāk slimnīcā nomira. Bīstamo pacēlāju un pansionāta ēku ir apsekojuši būvniecības eksperti un konstatējuši vēl arī citus pārkāpumus ēkā, piemēram, aiz avārijas izejas neesot kāpņu.

 

Svinīgajā skolas pasākumā vakar Latgales reģionā Līvānu novadā noģībis un traumas guvis 14 gadus vecs skolnieks. Piedaloties pirmajai skolas dienai veltītajā pasākumā, zēnam kļuvis slikti, viņš zaudējis samaņu, kritis un tādējādi guvis traumas. Mediķi cietušajam konstatējuši sejas un apakšžokļa traumu, kā arī ir aizdomas par galvas smadzeņu satricinājumu. Kopumā pagājušajā diennaktī ātrās palīdzības mediķi devās 996 izsaukumos, no kuriem 161 saistīts ar dažādām traumām.

 

Savukārt Daugavpilī vakar automašīna notriekusi astoņus gadus vecu zēnu un aizbraukusi no notikuma vietas. Negadījums noticis, kad zēns atgriezies mājās no skolas. Pēc notikušā viņš pats saviem spēkiem pārnācis mājās, un tur viņa izsaukuši mediķus. Cietušajam konstatētas galvas, kājas un vēdera traumas.

 

Un vēl

 

Bijušais ASV viceprezidents Diks Čeinijs intervijā telekanālam CNN paziņojis, ka neizslēdz jaunus «11.septembra terora aktam līdzīgus» uzbrukumus, kurus ar daudz bīstamākiem ieročiem nākotnē varētu sarīkot «Islāma valsts» teroristi. Viņš uzsvēris, ka «Islāma valsts» ir «īpaši bīstama» ASV iekšējai drošībai. Čeinijs intervijā vainojis prezidentu Baraku Obamu par «Islāma valsts» straujo izplatīšanos un paudis bažas par to, ka teroristi varētu izmantot ķīmiskos, bioloģiskos vai atomieročus.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kuri Jēkabpils pedagogi ieguvuši Swedbank Svētku skolotāju stipendiju? Kādos noziegumos tiek vainoti Rīgas satiksmes darbinieki? Un Kā ikvienam būs iespējams palīdzēt valsts aizsardzības stiprināšanā?

 

Trīs Jēkabpils pedagogi – Aija Rūliete, Sandra Bondare un Skaidrīte Pugača – saņems XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku lieldrauga Swedbank Svētku skolotāju stipendiju. Stipendiju ieguvējus noteica valsts izglītības satura centra un bankas izvirzītu pārstāvju žūrija. Savukārt Svētku skolotāju stipendiju saņēmēju skaitu katrā Latvijas reģionā noteica Swedbank klienti, veicot karšu maksājumus katrā no reģioniem laika posmā no 1.maija līdz 31.jūlijam.

 

Jēkabpils pilsētas pašvaldības izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa, sveicot pedagogus ar gūto panākumu, atzīmēja, ka trīs stipendiāti Jēkabpilī, licina par mūsu pilsētas pedagogu radošumu un labajām tradīcijām dziesmas un deju izglītošanā. Jau ziņots, ka stipendijas, katru 500 eiro apmērā, kopumā saņems 50 bērnu un jauniešu tautas mākslas kolektīvu vadītāji pateicībā par viņu ieguldījumu Dziesmu un deju tradīciju tālāk nodošanā nākamajām paaudzēm.

 

Šā gada pirmajā pusgadā ar sabiedrisko transportu pārvadāto pasažieru skaits Latvijā samazinājies par 2,3%. Šā gada pirmajā pusgadā ar dzelzceļa transportu pārvadāti 8,2 milj. pasažieru, kas ir par 13% mazāk nekā iepriekšējā gada pirmajos sešos mēnešos. Iekšzemē pārvadāto pasažieru skaits samazinājās par 12,6%, bet starptautiskajos pārvadājumos – par vairāk nekā trešo daļu. Savukārt ar regulāras satiksmes autobusiem pirmajā pusgadā pārvadāti 72,7 milj. Pasažieru, kas ir par 0,5% vairāk nekā pērn.

 

Starptautiskajā pārtikas izstādē "Riga food 2015" šodien tika apbalvoti konkursa "Latvijas atzītākais medus 2015" laureāti. Konkursā pirmo vietu ieguva un medaļu saņēma biškopes Aigas Zeltgraudas meža-pļavu ziedu medus. Savukārt, otro vietu ieguva uzņēmuma "Meduspils" biškopja Jāņa Vainovska viršu medus, bet trešo vietu - biškopes Lienas Mucenieces no Lielvārdes puses dažādu ziedu medus. Visiem konkursa finālistiem tika pasniegti Jelgavas novada pašvaldības diplomi un dāvanas no Latvijas Biškopības biedrības.

 

Turpinām ziņas

 

Maijā par pornogrāfisku materiālu, tajā skaitā nepilngadīgo pornogrāfijas, neatļautu vākšanu aizturētais vīrietis strādājis pašvaldības uzņēmumā "Rīgas satiksme" par trolejbusa vadītāju. Šis nav pirmais gadījums, kad par līdzīgu noziegumu tiek aizturēts minētā uzņēmuma darbinieks. 2013.gada rudenī policija aizturēja kādu "Rīgas satiksmes" darbinieku, kurš tika turēts aizdomās par vairāku mazgadīgu meiteņu izvarošanu un pornogrāfisku materiālu izgatavošanu ar mazgadīgajām, kā arī par mēģinājumu pavest netiklībā aptuveni 200 mazgadīgas meitenes, izmantojot dažādus sociālos tīklus.

 

Noskaidrots, ka sieviete, kura pagājušajā diennaktī bija iesaistīta ceļu satiksmes negadījumā Daugavpilī tomēr nav pametusi notikuma vietu. Valsts policijas pārstāve Anastasija Laizāne skaidro, ka viņas rīcīb\ā esošā informācija liecina, ka bērns, izskrienot uz braucamās daļas, nepārliecinoties par drošību, ietriecies mašīnā un autovadītāja to nogādājusi slimnīcā. Jau ziņots, ka neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola iepriekš stāstīja, ka automašīnas vadītājs esot notikuma vietu pametis.

 

Un vēl

 

Nākamotrdien, 8.septembrī, tiks atklāta kampaņa, kuras laikā Latvijas Transatlantiskā organizācija sadarbībā ar Ziedot.lv un citiem domubiedriem aicinās vākt ziedojumus ekipējuma iegādei, lai pienācīgi apgādātu Latvijas zemessargus. Organizācija norāda, ka kampaņa būs vēl viens veids, kā ļaus sabiedrībai iesaistīties valsts aizsardzības stiprināšanā.

Atstājiet komentāru