2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 1.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 1.septembrī

 Radio1 ziņas pulksten 7.00 -8.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik skolēnu šodien mācību gaitas sāks Jēkabpilī? Kādi noteikumi no šodienas stājas spēkā makšķerēšanai baļotes ezerā? Un Kādu laiku Zinību dienā prognozē sinoptiķi?

 

Šodien ir 1.septembris – Zinību diena, kad visās vispārizglītojošajās mācību iestādēs sākas jaunais mācību gads. Svinīgie pasākumi notiks arī visās Jēkabpils skolās. Pulksten deviņos no rīta svinīgais pasākums sāksies Jēkabpils Valsts ģimnāzijā gan ģimnāzistiem, gan pamatskolas klasēm, jēkabpils 3.vidusskolā un Jēkabpils vakara vidusskolā dienas klasēm. Pulksten desmitos uz svinīgo līniju par godu jaunajam mācību gadam pulcēsies Jēkabpils 2. vidusskolas skolēni, vecāki un pedagogi, kā arī Jēkabpils pamatskolas skolēni un Jēkabpils Agrobiznesa koledžas audzēkņi. Savukārt pulksten sešos vakarā svinīgais pasākums notiks Jēkabpils Vakara vidusskolas vakara klasēm.

 

 Jēkabpils pilsētas pašvaldības Izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa informē, ka šogad Jēkabpils 3.vidusskolas durvis vērs 579 skolēni, kas ir par 15 bērniem vairāk nekā gadu iepriekš. Savukārt Jēkabpils pamatskolā mācības uzsāks 751 skolēns, kas ir par 55 bērniem vairāk nekā gadu iepriekš. Jēkabpils pamatskolai ir vislielākais audzēkņu pieaugums, salīdzinot ar citām pilsētas vispārizglītojošajām skolām. Savukārt Jēkabpils Valsts ģimnāzijā skolas gaitas uzsāks 518 skolēni, kas ir par pāris bērniem mazāk nekā gadu iepriekš, bet Jēkabpils 2.vidusskolā mācību gadu uzsāks 605 audzēkņi, kas ir par 18 bērniem mazāk nekā gadu iepriekš. Sklolēnu skaits samazinājies arī Jēkabpils Vakara vidusskolā. Šogad mācīsies 144 skolēni, kas ir par 37 audzēkņiem mazāk nekā gadu iepriekš. Kopumā pilsētā skolēnu skaits ir pieaudzis un Jēkabpils vispārizglītojošo skolu durvis šodien vērs 2 tūkstoši 597 skolēni, kas ir par 14 bērniem vairāk nekā gadu iepriekš.

 

 Krustpils novadā, Variešos, par 1 miljonu 110 tūkstoši 53 eiro uzbūvēta Variešu sākumskolas piebūve - sporta zāle un mācību telpas. Būvdarbus veica SIA "LC būve". Variešu sākumskolā šodien jauno mācību gadu 1.-6.klasē sāks 38 skolēni, bet pirmsskolas sagatavošanas grupā mācības sāks 25 skolēni piecu līdz sešu gadu vecumā. Bērnudārzu Variešos patlaban apmeklē 26 bērni vecumā no pusotra līdz četriem gadiem. Jaunā mācību gada svinīgais pasākums Variešu sākumskolā notiks šodien divos dienā.

 

Turpinām ziņas

 

Autotransporta direkcija šodien uzsāks reģionālo vietējo maršrutu autobusu tarifu vienādošanu un pirmās izmaiņas paredzētas Bauskas, Tukuma un Aknīstes novadā. Ņemot vērā, ka autobusa biļetes cena būs atkarīga no pasažieru mērotā attāluma un patlaban Latvijas reģionos tarifi ir krasi atšķirīgi, braukšanas maksas vienādošanas rezultātā būs posmi, kuros tā paliks nemainīga, samazināsies vai nedaudz palielināsies. Plānots, ka Aknīstes novadā, kur sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošina "Aknīstes pakalpojumi", minimālā braukšanas maksa nemainīsies, bet, braucot garākus attālumus, biļetes cena nedaudz palielināsies.

 

 No šodienas Krustpils novada Baļotes ezerā noteikta licencētā makšķerēšana. Licences var iegādāties gan Krustpils novada pašvaldības kasē un vairākās tirdzniecības vietās, kā arī interneta vidē epakalpojumi.lv. Diennakts licences cena Baļotes ezerā noteikta 2 eiro apmērā, bet gada licences izmaksas būs 50 eiro. Savukārt makšķerniekiem, kas vēl nav sasnieguši 16 gadu vecumu un tiem, kas vecāki par 65 gadiem licences cena ir 10 eiro, kā arī, ja šo makšķernieku dzīves vieta deklarēta Krustpils novadā, tad maksa par licenci samazināsies vēl par 50%.

 

 Un vēl

 

Sinoptiķu prognozes liecina, ka šodien Latviju no rietumiem sasniegs lietus mākoņi, vietām līs ļoti stipri, iespējams arī spēcīgs pērkona negaiss. Rietumeiropā veidojas liels ciklons, kas tuvākajā diennaktī kļūs spēcīgāks un nonāks Skandināvijas dienvidos. Gar tā austrumu malu karstās gaisa masas no dienvidiem pārvietosies tālāk uz ziemeļiem, sasniedzot Lietuvu un Baltkrieviju, kur gaisa temperatūra septembra pirmajā dienā var pakāpties attiecīgi līdz +34 un +37 grādiem. Tikmēr Latvijā maksimālā gaisa temperatūra Zinību dienā gaidāma no +14 grādiem Vidzemē un Ziemeļlatgalē līdz +27 grādiem Kurzemes dienvidos.

 

 Radio1 ziņas pulksten 9.00 -10.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik skolēnu šodien latvijā ver skolu durvis? Kādi jauni spēlētāji piesaistīti basketbola komandai Jēkabpils? Un Kāds ir šis rīts Latvijā?

 

 Jaunajā mācību gadā Latvijā savas durvis skolēniem ver 755 pašvaldību pamata un vidējās vispārējās izglītības iestādes. Līdzās pašvaldību izglītības iestādēm skolēnus savās telpās gaida arī 60 privātās pamata un vispārējās izglītības iestādes. Jaunajā mācību gadā savas pirmās skolas gaitas sāks aptuveni 22 tūkstoši 300 pirmklasnieki. Šogad pirmklasnieku skaits ir par aptuveni 400 skolēniem mazāks nekā pērn. Kopumā šodien uz skolām visā Latvijā dodas aptuveni 202 tūkstoši skolēnu, kas ir par 2000 vairāk nekā pērn. Tomēr reālais skolēnu skaits izglītības iestādēs būs zināms vien septembra nogalē, jo pat pirmajās mācību nedēļās skolēni turpina mainīt izglītības iestādi.

 

Vakar ārkārtas valdības sēdē ministri panāca galīgo vienošanos par būtiskākajiem nākamā gada budžetā atbalstāmajiem jautājumiem - nolemts, ka minimālā alga tiks palielināta līdz 370 eiro, kā arī tiks ieviests diferencētais neapliekamais minimums, reizē par desmit eiro tiks palielināts arī vispārējais neapliekamais minimums. Nākamā gada budžetu vēl jāpieņem Saeimai.

 

Viens no risinājumiem nodokļu progresivitātei ir diferencētā neapliekamā minimuma ieviešana, kas būtiski mazinās slogu mazo algu saņēmējiem un palielinās to ienākumus. To pakāpeniski ieviešot, 2020.gadā mēnesī piemērotais neapliekamais minimums zemo algu saņēmējiem būs 160 eiro mēnesī. Savukārt solidaritātes nodoklis, kas skars tikai 4 tūkstoši 700 lielo algu saņēmējus ar darba algu mēnesī vidēji virs 4000 eiro, ļaus novērst nevienlīdzību, ka noteikts personu loks var veikt būtiski mazākus nodokļu maksājumus no saviem darba ienākumiem. Tas, ka nodokļu slogs minimālās algas saņēmējam patlaban ir teju tāds pats kā daudzreiz lielāku algu saņēmējiem, rada nevienlīdzīgu darbaspēka nodokļu sistēmu.

 

Turpinām ziņas

 

Pagājušās sezonas "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas trešais spēcīgākais klubs "Jēkabpils" uz pārbaudes laiku piesaistījis divus jaunus spēlētājus. Amerikānis Eliots Elaiasons ir 211 centimetrus garš un 23 gadus vecs leģionārs, kas līdzšinējo basketbolista pieredzi guvis Minesotas Universitātes komandā "Golden Gophers", kur bija pašlaik jau karjeru noslēgušā latvieša Oto Ošenieka komandas biedrs. Iepriekšējā sezonā amerikānis nospēlēja 31 spēli, kur vidēji 11 minūtēs atzīmējās ar trīs punktiem, trīs atlēkušajām bumbām un 0,5 rezultatīvām piespēlēm. Tāpat "Jēkabpils" komanda papildinājusi sastāvu ar Dāvi Gūtmani, kurš pagājušās divas sezonas aizvadīja "Saldus" sastāvā, pildot uzbrucēja funkciju. Pērn 27 spēlēs pēc vidēji desmit pavadītajām minūtēm laukumā basketbolists komandas labā guva 2,1 punktu, izcīnīja vienu atlēkušo bumbu. Spēlētājs pārstāvējis valsti U-16, U-18 izlasēs.

 

Ir mainījusies kārtība kā var reģistrēt mājdzīvniekus Jēkabpilī. No šodienas to var izdarīt pirmdienās no diviem dienā līdz pieciem pēcpusdienā un trešdienās no deviņiem līdz divpadsmitiem. Jau ziņots, ka mājdzīvnieki, kuri nav mikročipēti, ir jāreģistrē Pašvaldības izveidotajā datu bāzē pie Jēkabpils pilsētas pašvaldības Pilsētsaimniecības departamenta Saimnieciskās nodaļas saimniecības pārzines Ilzes Akilovas Brīvības ielā 45, Jēkabpilī 3.stāvā 312.kabinetā. Plašāk par to, cik maksā mājdzīvnieku reģistrēšana un kāda ir ikgadējā nodeva, lasiet portālā Radio1.lv sadaļā pašvaldības ziņas.

 

Un vēl

 

Šodien Latvijas lielākajā daļā palaikam līst, daudzviet - īpaši Kurzemē - līst spēcīgi, vietām Rietumlatvijā ir īpaši stipras pērkona lietusgāzes, liecina meteoroloģiskā informācija. Arī Jēkabpilī ir apmācies, naktī nedaudz lijis un arī dienā gaidāms lietus. Sinoptiķi ziņo, ka šorīt pāris stundu laikā Kurzemes dienvidu daļā reģistrēts aptuveni tūkstoš zibens izlāžu, intensīva zibeņošana skārusi arī Liepāju. Kopš nakts Kurzemē, Lietuvā un tuvējos Baltijas jūras apgabalos kopumā reģistrēti vairāk nekā 16 tūkstoši zibens spērienu. Visā Latvijā ir apmācies laiks. Gaisa temperatūra +12..+17 grādu. Pūš lēns līdz mēreni stiprs austrumu vējš.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00 – 12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādas liecības sniedzis vīrietis, kas aizturēts par desmit mēnešu veca zīdaiņa izvarošanu? Vai arī turpmāk skolu skaits laukos saruks? Un Kāda jauna grāmata par Sēliju un tās cilvēkiem laista klajā?

 

Valsts policija aizdomās par seksuālu vardarbību ir aizturējusi kādu vīrieti, no kura ir cietis liels skaits zēnu, šorīt LNT atklāja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Viņš pastāstīja, ka policija ir aizturējusi pedofilu, kurš vairākus gadus darbojies interneta vidē un no kura cietis liels skaits cilvēku, pārsvarā zēni un jaunieši vecumā no 14 līdz 20 gadiem. Sākotnējā informācija liecina, ka minētais noziedznieks darbojies vienatnē - viņš bērnus seksuāli izmantojis, fotografējis, izplatījis šos materiālus un vēlāk arī draudējis cietušajiem. Ķuzis ar nožēlu konstatēja, ka fiksēto pedofilijas gadījumu Latvijā pēdējos gados kļūst vairāk.

 

Savukārt aizdomās par desmit mēnešus vecā zīdaiņa izvarošanu turētais vīrietis ir sniedzis liecības, norādot veiktās darbības, un nav šaubu, ka noticis noziegums. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis uzsvēra, ka arī šī nozieguma gadījumā svarīga ir sociālā vide. Ķuzis tāpat norādīja, ka policija nepieļaus un darīs visu iespējamo, lai šis bērns nenokļūtu atpakaļ šajā ģimenē. Jau ziņots, ka aizdomās par netiklu darbību veikšanu ar desmit mēnešus vecu meitenīti Kokneses novadā tika aizturēts 1961.gadā dzimis vīrietis, kuru vietējie raksturo kā vardarbīgu un agresīvu alkoholiķi.

 

Turpinām ziņas

 

Autotransporta direkcijas šodien uzsāktā reģionālo vietējo maršrutu autobusu tarifu vienādošana biļešu cenas Aknīstes novadā būtiski neietekmēs, secina pašvaldības kapitālsabiedrības SIA "Aknīstes pakalpojumi" vadītājs Aleksandrs Vītols. Viņš norāda, ka lielākajā daļā maršrutu biļešu cenas paliks iepriekšējās, šur tur nedaudz samazinās - par centiem pieciem, varbūt nedaudz vairāk. Savukārt biļešu cenas jaunizveidotajos maršrutos, kas ir augstākas, jau ir izrēķinātas pēc jaunās metodikas, līdz ar to nekādas būtiskas izmaiņas neesot gaidāmas.

 

Skolu skaits Latvijā turpinās sarukt arī nākamajos gados, un jo īpaši tas varētu skart mazās lauku vidusskolas, šorīt Latvijas Radio atzina izglītības ministre Mārīte Seile. Viņa skaidroja, ka laukos ir ļoti daudz vidusskolu ar ļoti mazu skolēnu skaitu. Gaidāmās pārmaiņas nenozīmēšot visas skolas slēgšanu, proti, pamatskolas tiks saglabātas, bet mazās lauku vidusskolas, visticamāk, sagaida apvienošana, jo Izglītības un zinātnes ministrija vēlas panākt, ka vidējā izglītība ir konkurētspējīga visā Latvijā.

 

Latviešu valoda nespēj konkurēt brīvajā tirgū, atzīst Valsts valodas komisijas priekšsēdētājs Latvijas Universitātes profesors, Tulkošanas katedras vadītājs Andrejs Veisbergs. Pēc viņa domām, latviešu valoda, tāpat kā latviešu tauta, galvenokārt demogrāfiski ir apdraudēta, jo valsts iedzīvotāju skaits, līdz ar to latviešu valodas runātāju skaits samazinās. Zināmu apdraudējumu var redzēt arī moderno valodu tehnoloģiju jomā, kur latviešu valodai tās ierobežotā runātāju skaita dēļ ir grūti turēties līdzi attīstībā lielajām valodām. Piemēram, Latvijā nevar radīt peļņu nesošu islandiešu-latviešu valodas vārdnīcu, jo to iegādāties gribēs varbūt desmit cilvēki, bet ieguldījumi būs ļoti lieli. Savukārt angļiem vai vāciešiem ir vairākas lielas kompānijas, kas var radīt un regulāri atjaunot kaut desmit viena valodu pāra vārdnīcas un vēl kārtīgi nopelnīt. Latvijā sevi atpelna latviešu-angļu, latviešu-krievu un latviešu-vācu vārdnīcas izstrāde. Pārējās veido entuziasti. Savukārt latviešu valoda kā lingvistiska sistēma, pēc Veisberga domām, nav apdraudēta.

 

Un vēl

 

Apgādā "Mansards" klajā nākusi dzejnieka Imanta Auziņa grāmata "Mana mūža pasaule".Grāmata, kas tapusi visu dzejnieka mūžu, bet kuru pabeidza viņa sieva un bērni, ir vairāku gadu desmitu ilga Imanta Auziņa tēva iecere. Cauri kariem, cenzūrām Imanta Auziņa tēva Otto Auziņa un paša autora darbs beidzot nonāk pie lasītājiem. Grāmatā apkopoti atmiņu pieraksti, kas pārtapuši dokumentos, sarunu fragmentos, dzejā, esejās un vēsta par Sēlijas un dzejnieka ģimenes likteņiem 20.gadsimtā. Grāmatas atvēršana norisināsies 19.septembrī, taču no rītdienas tā būs nopērkama lielākajās Latvijas grāmatnīcās. Grāmata tapusi ar Valsts kultūrkapitāla finansiālu atbalstu.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kur vakar Jēkabpilī noticis laupīšanas uzbrukums? Kāpēc no amata atbrīvota Preiļu slimnīcas valde? Un Ko uz gadskārtējo starptautisko izstādi Rīga Food 2015 vedīs zemgalieši?

 

Jēkabpilī, Rīgas ielā pie veikala “Maxima” vakar trīs pagaidām nenoskaidroti vīrieši uzbrukuši 17gadīgam jaunietim un nolaupījuši mobilo telefonu un naudu. Policija informē, ka uzbrukums notika pirmdien 31.augustā pulksten 21.49. Trīs vīrieši piegājuši pie 1997.gadā dzimušā jaunieša un pielietojot spēku atņēmuši mobilo telefonu un 10 eiro. Par laupīšanas uzbrukumu sākts kriminālprocess.

 

No amata atbrīvota Preiļu slimnīcas valde, to apstiprina līdzšinējais slimnīcas vadītājs Jānis Anspoks. Atlūgumus valdes locekļi iesnieguši vakar. Anspoks stāsta, ka nesaskaņas saistītas ar pērn uzsāktā projekta īstenošanu par energoefektivitātes palielināšanu slimnīcā. Pašvaldība tam solījusi finanšu atbalstu, taču jaunais sastāvs nostāju mainījis. Anspoks vienlaikus pauda pārliecību, ka situācija tiks atrisināta. Pēc viņa sniegtās informācijas, piektdien notiks dibinātāju sapulce un pašvaldības lems par slimnīcas jaunās valdes sastāvu.

 

Pārtikas un veterinārais dienests konstatējis Āfrikas cūku mēri 144 mājas cūkām saimniecībā Rēzeknes novada Griškānu pagastā. Ap slimības skarto saimniecību trīs kilometru rādiusā ir noteikta aizsardzības zona, bet desmit kilometru rādiusā - uzraudzības zona. Tajās tiks pastiprināti kontrolēts mājas cūku veselības stāvoklis, kā arī dzīvnieku pārvadāšanas transporta līdzekļu kustība. Aizsardzības zonā aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus tās vismaz 40 dienas pēc slimo dzīvnieku iznīcināšanas un skartās saimniecības sākotnējās dezinfekcijas veikšanas.

 

Turpinām ziņas

 

Laikā no 2. līdz 5. septembrim Ķīpsalas izstāžu kompleksā organizētajā gadskārtējā starptautiskajā izstādē Rīga Food 2015, kas ir gada galvenais notikums Baltijas valstu pārtikas nozarē, Latvijas ekspozīcijā līdzās Eiropas un pasaules tirgū jau atzītu lielražotāju produkcijai, pamanāms būs arī mazo, tajā skaitā Zemgales, uzņēmumu daudzveidīgais piedāvājums. No Pļaviņu novada Vietalvas pagasta uz „Rīga Food” ceļos Odzienas muižas alus un kvass, bet no Viesītes kafeja “Alīda”. Tāpat arī pārtikas ražojumu izstādē būs pārstāvēts arī Aizkraukles, Jēkabpils, Kokneses, Krustpils un Neretas novads. Piedāvātās produkcijas paraugu klāstā apmeklētāji varēs novērtēt kūpinājumus un gaļas izstrādājumus, sierus, ārstniecības augu tējas, konditorijas izstrādājumus, tajā skaitā ķiploku ledenes un sviesta karameles, kā arī konservētus gliemežus eļļā, apceptas maltas kaņepes, mājas saldējumu un citus lauku labumus, kas ražoti Zemgalē.

 

Bēgļu uzņemšana pašvaldībās ir iespējama tikai ar valsts finansiālu atbalstu, tādējādi sniedzot iespējas pašvaldībām nodrošināt vietējo iedzīvotāju intereses, uzskata Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Šobrīd lielākā daļa pašvaldību noraidoši skatās uz priekšlikumu savā teritorijā izmitināt bēgļus. Pašvaldību vadībai un to iedzīvotājiem, diskutējot par bēgļu uzņemšanu Latvijā, ir bažas, ka cietīs vietējo iedzīvotāju intereses.

 

Un vēl

 

Lai jaunais mācību gada sākums ikvienam paietu droši un bez raizēm, „Sadales tīkls” aicina gan vecākus, gan skolotājus atgādināt bērniem par elektrodrošību, īpaši uzsverot elektrodrošības noteikumus, izmantojot mājsaimniecībās pieejamajās elektroierīces un pavadot no mācībām brīvo laiku ārpus telpām un dabā. Bērniem ir jāatgādina, ka ir bīstami kāpt elektrolīniju balstos, makšķerēt elektrolīniju tuvumā, sviest uz vadiem rotaļlietas, stieples vai citus priekšmetus, bojāt elektroiekārtas, kā arī atvērt elektroapgādes sadales skapjus un transformatoru apakšstaciju durvis. Elektrodrošības noteikumi jāatceras arī mājās. Statistika liecina, ka šogad reģistrētas 34 elektrotraumas, tajā skaitā 9 – bērniem.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00 -18.00

Radio1 ziņās klausieties: Ko preses konferencē policija atklāj par aizturēto pedofīlu? Kurās nozarēs atalgojumu visvairāk ietekmē darbinieka izglītības līmenis? Un Cik mugursomu skolēnam vajadzēs mācību grāmatām, ja netiks izmantotas mūsdienu informāciju tehnoloģijas?

 

Par iespējamu pornogrāfisku materiālu neatļautu vākšanu aizturētais vīrietis ar savu noziedzīgo rūpalu internetā nodarbojies septiņu gadu garumā, šodien preses konferencē sacīja Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Jānis Lazdiņš. Viņšpauda, ka šis ir viens no pēdējos gados plašākajiem internetvidē izdarītajiem noziegumiem. Agrāk nesodītais 1983.gadā dzimušais vīrietis tika aizturēts maija sākumā, un kratīšanas gaitā pie viņa atrasts dators un informācijas nesēji, kuros tika konstatēti vairāk nekā 22 tūkstoši video un foto failu ar bērnu pornogrāfijas saturu. Vīrietis darbojies septiņu gadu garumā. Šajā laikā pēc pašreizējās informācijas viņš ieguvis pornogrāfiska satura materiālus no vairāk nekā 1000 cilvēkiem. Patlaban policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka tālāk vīrietis iegūto informāciju par jauniešiem nav izplatījis un izmantojis tikai savām vajadzībām. Visi cietušie ir Latvijas iedzīvotāji, no kuriem daudzi šobrīd ir pilngadīgi.

 

Šī gada jūlijā Latvijā bija nodarbināti 890 tūkstoši 500 iedzīvotāju - par 0,4% mazāk nekā šā gada jūnijā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes sezonāli izlīdzinātais mēneša novērtējums. Bezdarba līmenis jūnijā un jūlijā bija 10,1%, arī bezdarbnieku skaits kopš jūnija saglabājās nemainīgs - 100 tūkstoši. Lai savlaicīgi sekotu izmaiņām darba tirgū, no a 1.septembra statistikas pārvalde sāk publicēt sezonāli izlīdzinātos nodarbināto iedzīvotāju, bezdarbnieku skaita un bezdarba līmeņa mēneša novērtējumus par personām 15-74 gadu vecumā.

 

Turpinām ziņas

 

Valdošā koalīcija šodien tā arī nevienojās, vai nākamā gada valsts budžetā atvēlēt naudu pedagogu atalgojuma reformai. Politiķi lēma turpināt diskusijas premjeres vadītā darba grupā, kurai būs jāprecizē jaunā atalgojuma modeļa nianses un jāpanāk kompromiss starp Izglītības un Finanšu ministriju, nozares arodbiedrību un pašvaldībām. Paredzams, ka darba grupa strādās mēnesi Diskusijas par pedagogu atalgojuma reformu ir ieilgušas, taču ministre atzīst – viņai nav ilūziju, ka lēmumu varētu pieņemt ātri. Pagaidām nākamā gada budžetā pedagogu algu reformai ir rezervēta nauda uz nākamā gada 1.septembri no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

 

Zinību dienā, kad skolēni ar lielāku vai mazāku prieku atgriežas skolās, saistību starp izglītību un atalgojumu atklāj Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes students Kārlis Vilerts, kurš savā maģistra darbā "Izglītības ietekmes uz algu analīze Latvijā" izpētījis abu faktoru saistību. Pētījuma rezultāti liecina, ka izglītības ietekme uz algu Latvijā bijusi pozitīva un statistiski nozīmīga - katrs izglītībai veltīts gads palielina algu vidēji par 7,6%. Tieši augstākajai izglītībai ir lielākā pievienotā vērtība, kas sniedz augstāku ietekmi uz algu. Tāpat arī pētījuma dati liecina, ka tieši finanšu un apdrošināšanas nozarē cilvēki ar izglītību pelna relatīvi vairāk nekā cilvēki bez izglītības, savukārt izglītība algu vismazāk ietekmē būvniecības un izmitināšanas un ēdināšanas nozarē.

 

Un vēl

 

Informācijas plūsmai ik pēc diviem gadiem dubultojoties, skolēniem, ja tie nelietos jaunākās tehnoloģijas, uz skolu pēc 12 gadiem nāksies nest 64 mugursomas ar pamatzināšanu apguvei nepieciešamajiem materiāliem, liecina "IBM Latvija" aprēķini. Kā stāsta uzņēmuma pārstāvji, izglītībai vienmēr ir bijusi liela nozīme indivīda un valsts ekonomiskajā labklājībā, taču mūsdienu izglītības sistēmas ir pakļautas milzu spiedienam, jo nemitīgi pieaug patērētāju prasības un resursu patēriņš, lai esošā infrastruktūra tiktu līdzi jaunākajām pasaules tendencēm. Tomēr pastāv viens resurss, kas pieejams teju neierobežotā apjomā, un tie ir dati - skolas un augstākās mācību iestādes uzglabā informāciju par skolēnu un studentu atzīmēm, apmeklējumu, interesēm. Līdz ar mūsdienu tehnoloģiju attīstību mācību iestādēm ir pieejami unikāli darba instrumenti, kas ļauj analizēt lielu datu apjomu un sniedz vērtīgu ieskatu par katru studentu.

Atstājiet komentāru